Dodaj do ulubionych

pranie ręczne ze strachu

18.12.10, 20:40
Dziś odwiedziła nas koleżanka męża, która jest w ciąży.
Pytała mnie o pewne rzeczy dotyczące małego dziecka m.in. o to czy prałam w specjalnym proszku.
Ja na to, że tylko przez miesiąc ,a później już w normalnym.
a ona na to kolejne pytanie- czy prałam ręcznie czy w pralce?
surprised
Ja w szoku, że rzecz jasna , że w pralce i że nic nie piorę ręcznie.
A ona na to, że dopiero od dwóch lat czasem używa pralki, a tak wszystko pierze ręcznie, bo się boi o rzeczy.....
Przyznam, że w szoku jestem.
Znacie kogoś kto tak robi, a może same tak robicie?

Ja kiedyś przez ok. 2 m-ce nie miałam pralki w wynajętym mieszkaniu przed przerobieniem łazienki, bo nie dało się tam pralki podłączyć.
Woziłam wtedy ciuchy do rodziców, bo jak przeprałam coś ręcznie to wydawało mi się to brudne nadal.
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: pranie ręczne ze strachu 18.12.10, 20:46
      No cóż pralki tez trzeba umieć użyć.Jak się ustawi nie taką temp. i nie taki program to można rzeczy zniszczyć,ze o pomyłkowo dodanej farbującej kolorowej rzeczy do białego nie wspomnę....
    • kali_pso Re: pranie ręczne ze strachu 18.12.10, 20:49

Ręcznie piorę koronki jedynie...
      • marzanna_2015 Re: pranie ręczne ze strachu 18.12.10, 20:51
        gratulacje! w 60 stopniach ręczne pranie!
        • akseinga Re: pranie ręczne ze strachu 18.12.10, 20:54
          Część swoich rzeczy piore ręcznie, głównie są to dzianinowe sukienki, swetry .
        • morekac Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 07:26
          Z mojej wczesnej młodości pamiętam takie wielkie, drewaniane szczypce.Najpierw się rzeczy z lekka zapierało, a potem je się gotowało w wielkim garze -szczypce służyły do mieszania prania i wyciągania rzeczy. wink
    • mama-mia123 Re: pranie ręczne ze strachu 18.12.10, 20:54
      ha-ha, ja to nawet te ubrania, na których napisane jest, że są do prania ręcznego zwykle do pralki wsadzam, tyle że moja pralka ma cudowny program pt. "pranie ręczne" wink
    • madzioreck Re: pranie ręczne ze strachu 18.12.10, 20:54
      Tak, miałam w pracy taką koleżanke, która pralki używała chyba tylko do prania pościeli i zasłon, a całą resztę - ręcznie smile Dziękuję uprzejmie bza pranie ręczne dzinsów na przykład wink
      • majowa_kotka Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 17:28
        Ja ostatnio prałam dżinsy ręcznie, ale tylko dlatego, że jak na złość upaćkałam się błotem następnego dnia po wypraniu ich w pralce. Ma-sa-kra, utopiłam łazienkę wink
    • beverly1985 Re: pranie ręczne ze strachu 18.12.10, 20:54
      Tak, znałam w liceum jedna cierpiętnice, która prawie płakała, ile ma roboty w domu, gdyż zajmowała się praniem dla wszystkich (rodzice, ona i dwójka rodzeństwa)- otóż wszystko prała ręcznie, łącznie z pościelą, chociaż pralka w domu stała.
    • blanus2202 Re: pranie ręczne ze strachu 18.12.10, 21:03
      To by zawału dostała jakby zobaczyła co moja Mama wrzuca do pralki... big_grin
      WSZYSTKIE ubrania, buty, pluszaki, dywaniki, serwetki, zasłonki, firanki, czsami nawet jakas plastikowa zabawkę np...:]... wszystko co się zmieści ;] -dzięki Bogu lodówka nie wejdzie...;p
      • anorektycznazdzira Re: pranie ręczne ze strachu 18.12.10, 23:12
        robię dokładnie tak, jak Twoja mama smile
    • mea8 Re: pranie ręczne ze strachu 18.12.10, 21:07
      Chyba nigdy dobrowolnie (nie licze awaryjnego prania na wyjazdach) nie pralam nic recznie. Wszystko wrzucam do pralki, bielizne, rajstopy, swetrysmile Teraz mam "madra" pralke ale wczesnie mialam najzwyczajniesza w swiecie i nigdy nic nie zniszczylam.
    • najma78 Re: pranie ręczne ze strachu 18.12.10, 23:02
      Mam kilka rzeczy, ktore piore recznie czyli zgodnie ze wskazowkami producenta na metce, sztywno trzymam sie tego gdyz juz sie przekonalam kilkakrotnie, ze warto, niestety zniszczylam pare rzeczy. Jesli pranie ma byc reczne, piore recznie, jesli np. w 30 st. to na tyle ustawiam, jesli nie suszyc mechanicznie, nie robie tego, jesli pranie tylko chemiczne zanosze do pralni itd. Wiekszosc piore w pralce, susze w suszarce, ale uwazam.
    • anorektycznazdzira Re: pranie ręczne ze strachu 18.12.10, 23:11
      ło matuś moja, to pewnie ta pani nie posiada komórki-konta-zmywarki, bo to rak mózgu-złodzieje-skażenie chemiczne na garach?
      • krapheika Re: pranie ręczne ze strachu 18.12.10, 23:16
        Nie kupuje nic co nie nadaje sie do prania w pralce,ale chyba wszystko sie nadaje,bo wszystkie moje pralki mialy cos takiego jak program"pranie reczne".
        Trzeba bylo spytac czy udaje sie jej doprac marchewke i takie tam bardzo brudzacebig_grin
        • krapheika Re: pranie ręczne ze strachu 18.12.10, 23:18
          Jakby tak pomyslec to wszystko piore recznie,bo do pralki samo nie wchodzi,potrzebuje moich rakbig_grin
    • jo-asiunka Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 00:12
      dżizas krajst!
      Ja koronki i jedwabie i wełne też w pralce piore na programie pranie ręczne lub wełna/jedwab. Czyli ręcznie jednakwink
    • kota_marcowa Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 00:29
      Wkładam do pralki wszystko co się zmieści i jeszcze nic nie zniszczyłam. Miałam w pracy koleżankę, która dopiero z rok temu kupiła sobie pralkę bo wcześniej nie miała takiej potrzeby, ale raczej nie ze strachu tylko w ogóle była z higieną na bakiersmile
      • madame_zuzu Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 01:21
        Nienawidzę prać ręcznie. ALbo nie umiem, albo mam za delikatne ręceuncertain Zawsze po próbie prania w łapach mam pooijane, posiniaczone i pozdzierane nadgarstkitongue_out
        Wszystko wrzucam w pralkę. Raz tylko niechcący ugotowałam sweterek, ale dzięki temu miałam kawał fajnego, brązowego filcuwink
    • morekac Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 07:10
      Minie jej przy rozszerzaniu diety dziecka... Może nawet wcześniej - jak młode będzie ulewać, lub ona nie będzie miała czasu...
    • truscaveczka Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 08:06
      W ogóle nie piorę ręcznie. Sprawdzam przy kupowaniu metki, czy ciuch tego nie wymaga i najwyżej nie kupuję.
      Moja siostra, studentka mieszkająca z mamą, kupuje jak leci i daje mamie do prania tongue_out Może zacznie być logiczniejsza jak się niebawem wyprowadzi na swoje? wink
    • morgen_stern Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 08:34
      Tylko, kiedy potrzebuję szybkiej przepierki jednej, dwóch rzeczy, a mam za mało prania, żeby włączać pralkę.
      Żyłam kiedyś ze dwa lata bez pralki W OGÓLE, mam za sobą także pranie pościeli w wannie. Jeszcze mnie nie poj..ło, żeby dobrowolnie wracać do tych przyjemności.

Pamiętam, że kiedy w końcu podłączyłam pralkę, to pierwsze pranie spędziłam na kiblu wpatrując się z namaszczeniem w kręcący się bęben.
      • przeciwcialo Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 11:46

> Pamiętam, że kiedy w końcu podłączyłam pralkę, to pierwsze pranie spędziłam na
        > kiblu wpatrując się z namaszczeniem w kręcący się bęben.
        >
        Moje dzieci i kot też tak robiły smile
        • angazetka Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 11:51
          big_grin Koty uwielbiają oglądać pralkę w akcji, fakt.
          • morekac Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 21:24
            Mój to bardziej lubi siedzieć na pralce w trakcie wirowania...
    • hayet Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 10:41
      hahahaha...pierwszy raz slysze big_grin
      tzn. jesli jest cos deliaktnego i niemozna prac w pralce to rozumiem, ale tak z zasady...boi sie, ze co..w praniu jej znikna ubrnaia czy , ze sie "popsuja"?
      po to ktos wymyslil pralke, zeby sobie zycia nie utrudniac, no ale jesli ktos lubi...jak teraz bedzie miala dziecko to nie bedzie miala czasu na pranie reczne albo bedzie padac na twarz i prac
    • angazetka Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 10:46
      Koleżanka widać ma za dużo wolnego czasu. Pralka jest wynalazkiem genialnym, ale jak ktoś lubi się umartwiać, piorąc w wannie...
      • lyka Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 11:39
        W mojej pralce mam program "pranie ręczne" więc nic nie piorę w ręku.
    • przeciwcialo Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 11:42
      Ubrania codzienne nie nadające się do prania w pralce to mój wróg nr 1. Ubrania z gatunku eleganckich i tak daję do pralni.
    • deodyma Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 12:01
      sama piore ubrania dziecka w pralce od poczatku nie znam nikogo, kto by pral recznie...
    • 18_lipcowa1 Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 12:30
      nie miesci mi sie w głowie pranie ręczne
      • ololla Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 12:38
        często piorę ręcznie - traktuję to jako formę ćwiczeń dla utrzymaniu biustu w świetniej kondycji.
        Żadne kosmetyki tak nie działają na biust jak pranie ręcznebig_grin
        • morgen_stern Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 12:53
          Pacz pani, to już wiem, skąd jędrne cycki - przez dwa lata prałam ręcznie! Powinnaś to opatentować.
    • mozyna Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 17:39
      Coz, niektorzy to wiedza jak sobie zycie ulatwic...
    • q_fla Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 19:01
      Znam, w rodzinie mojego m, młoda kobieta, po trzydziestce, swoje dzieci, wyższe wykształcenie, mieszkanka dużego miasta, przeciętny status materialny, zarobki dobre. W łazience ma automat, starą franię i normalna starą wirówkę. Automat został po poprzednich mieszkańcach, nie był jeszcze w użyciu. Pierze najczęściej wszystko ręcznie i wiruje w wirówce, jedynie pościel we frani. Powodem jest....uwaga...oszczędność wody, prądu i proszku. big_grin
    • asia_i_p Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 20:16
      Jedyną rzeczą, która jest w stanie na mnie wymusić pranie ręczne jest metka informująca, że nie można prać w ogóle. To znaczy płaszcz jasne że oddam do pralni, ale po znalezieniu takiej metki na dziecięcej sukience letniej kupionej w secondhandzie uśmiałam się i wyprałam właśnie w zlewie oraz wbrew zaleceniom uprasowałam. Nic jej nie jest. Następnym razem trafi do pralki.
    • lykaena Reklama pod wątkiem :D 19.12.10, 20:24
      Jeśli nie macie wygaszonych reklam google to sprawdźcie sobie co macie na pasku pod wątkiem...

Bo ja mam : PRALKI TANIO ! big_grin
      • malamimi.white Re: Reklama pod wątkiem :D 19.12.10, 20:51
        hihihi tak tak, pralki tanio smile)
        ręcznie piorę minimum, jakie muszę, czyli delikatne bardzo materiały, szkoda rąk...a cała reszta leci do pralki na odpowiednie temperatury i programy i jeszcze nic mi się nie zniszczyło.
    • slonko1335 Re: pranie ręczne ze strachu 19.12.10, 20:59
      Nigdy nie piorę ręcznie, rzeczy wymagające takiego prania wrzucam do pralki i ustawiam program "pranie ręczne" - żadnej nigdy nic nie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka