Dodaj do ulubionych

bezpieczna depilacja dla 10-cio latki

28.12.10, 17:06
chodzi o nogi. Czy wszystkie metody depilacji dostępne dla dorosłych są bezpieczne dla dziwiczynki w tym wieku? Jaką metode dla niej najlepiej zastosowac? Poradżceie coś smile
Obserwuj wątek
    • matsuda Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 17:08
      musi byc depitacja? moze samo rozjasnienie wystarczy? w tym wieku to owlosienie jeszcze takie nijakie-woda utleniona nie da rady? potem jak podrosnie na wosk i laser?
      • joanna266 Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 17:11
        a mnie sie wydaje podejrzane ze 10 latka powinna juz depilowac nogi.moze wizyta u lekarza by sie przydała?
      • deszcz.ryb Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 17:31
        A to już nie chodzi o to, czy za wcześnie, czy nie - tylko o to, czy samo dziecko tego chce. Może się czuje niekomfortowo, np. przebierając się na wfie [już pomijając to, czy to owłosienie obiektywnie widać, czy nie]? Golenie jest przecież nieszkodliwe, więc w imię czego jej tego zabraniać?
        • nastka090 Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.10.14, 13:34
          Moja córka ma ten sam problem i tez ma 10 lat. Lekarz wykluczył patologię (taka uroda, żywność itd). Bardzo je to owłosienie przeszkadzało, ma dośc ciemne włosy na nogach, na rękach na szczęście jasne. Prosiła mnie długo, żebym jej pomogła w tym problemie. Aby ją uchronić przed widmem maszynki i coraz gęstszego owłosienia, zastosowałma u niej wosk. Myslałam, że pokażę jej, jak to boli, a ona wtedy zrezygnuje. Ale była bardzo zdeterminowana i po prostu chciała wydepilować całe nogi. Wreszcie jest zadowolona, nie wstydzi się. Szkoda, że ma taki problem w takim wieku, ale mama jest od tego, żeby jej pomóc.
    • przeciwcialo Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 17:10
      A to nie za wczesnie? Metoda kazda bedzie dobra tylko czy faktycznie musi sie depilowac.
      • grave_digger Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 17:12
        ja bym ogoliła moją 6-latkę, ale na razie nie będę przesadzać. jeśli macie taki problem jak my, to po prostu zwykła maszynka najlepsza. uważam.
    • demarta Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 17:12
      10-ciolatka, to rozmiary takiego wyrośniętego kuraka, nie?
      jak dla mnie wystarczy opalić jej pióra nad gazem tongue_out

a do tej depilacji może jakiś transparentny make up, hę?
      • deszcz.ryb Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 17:32
        Nie porównuj golenia nóg do robienia sobie makijażu, to zupełnie różne rzeczy.
        • matsuda pod warunkiem, ze rozumie sie to co czyta 28.12.10, 17:39
          ale makijaz na nogi - tak, ale w jakims hollywood, a nie tu.
      • marghe_72 Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 23:24
        demarta napisała:

> 10-ciolatka, to rozmiary takiego wyrośniętego kuraka, nie?
        >
        158 cm kuraka?
        Sporawo.
        Pośledze sobie wątek, bo lada moment moja może zacząć odczuwac potrzebę pozbycia się owłosienia
    • deszcz.ryb Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 17:29
      ??? Przyznam, że nie rozumiem pytania. A niby w jaki sposób miałoby jej zaszkodzić golenie nóg maszynką czy depilacja? Albo wosk [o ile wytrzymuje ból]?

Kup jej zwykłe maszynki do golenia za parę złotych, poinstruuj, jak się golić [żeby nie goliła suchych nóg] i żeby używała balsamu po goleniu, i tyle.
      • julka.03 Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 17:50
        Niektore wypowiedzi sa po prostu zalosne i widac ze albo corek nie maja albo nie wiedza o co chodzi.Moja corka ma 10 lat i juz od roku gole ja pod pachami bo normalnie sie nie da kolo niej przejsc tak ja czuc mimo mycia, kulkowania itp a jak wiadomo pod pachami szybko sie czlowiek poci a co dopiero takie mlode co im hormony ruszyly pelna parasmileAo nogach nie wspominam bo tez powinna ale jeszcze da rade i poki zima to sobie odpuszcze ale pewnie juz na lato nie bedzie chciala wyjsc w krotkich szortach czy spodniczce.A tak przy okazji ma 152 cm i 40 kg wiec moze i ktoras z was ma taka wage i wzrost.
        • hummer Bardzo długo miałem wagę 59 kg 28.12.10, 19:36
          julka.03 napisała:

> A tak przy okazji ma 152 cm i 40
          > kg wiec moze i ktoras z was ma taka wage i wzrost.

Przy 185 cm wzrostu. Naprawdę to musiało boleć smile A i siniaki były. Pobijesz mnie?

Wzrost mi się nie zmienił, masa tak, mam 80 kg i siniaków nie nabijam. To tyle w temacie smile
    • kozica111 Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 17:40
      Najlepiej kremem.
      • schiraz Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 17:43
        Moja siostrzenica ma lat 11 i siostra depiluje jej nogi, bo mała ma naprawdę ciemne włosy i bardzo je widać. Profil hormonalny jest ok, taka jej uroda, sam lekarz zalecił golenie, bo dzieci są okrutne i przezywały ją "małpa". I żadna interwencja nie pomogła. Dlatego rozumiem autorkę pytania, moja siostra kupuję małej krem do depilacji, bo maszynką nie ma takiego wyczucia jeszcze.
        ------
        Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
    • anika772 Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 17:51
      Nie wiem na ile to poważny problem, ale jeśli owłosienie jest mocne, to zaczęłabym od endokrynologa dziecięcego.
      Na temat- myślę że w wosku nie ma nic szkodliwego- o ile zainteresowana wyrazi ochotę, to jednak bolesny zabieg.
      • ma_dre Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 22:17
        a ja bym zaczela od eliminacji drobiu z jadlospisu, szczegolnie tych platfusowatych kurczakow, soje tez bym wywalila... jak rowniez plastikowe naczynia kuchenne. Natychmiast potem wizyta u dobrego endokrynologa. mocne owlosienie u 10latki to nie jest norma, to znak naszych chorych czasow.
        • deszcz.ryb Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 22:35
          Już tu wyżej pisałam - tu nie chodzi o to, że dziecko ma obiektywnie bardzo widoczne owłosienie. Może sobie mieć małe i słabo widoczne. Ale tu chodzi o to, że ona sama się z tym niekomfortowo czuje, widzi wszędzie, że standardem są gładkie nogi i sama takie chce mieć. Może dziecko autorki wątku nie ma wcale widocznych włosów?
        • marghe_72 Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 23:26
          ma_dre napisała:

> a ja bym zaczela od eliminacji drobiu z jadlospisu, szczegolnie tych platfusowa
          > tych kurczakow,

kolejny mit..
        • lauren6 Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.10.14, 17:39
          Wystarczy, że ma jakieś owłosienie na nogach, a depilujące się koleżanki z klasy ją wyśmieją. Tak, taki znak naszych chorych czasów.
        • elf1977 Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 30.10.14, 10:57
          Z czego to wnioskujesz? Ja, choć na kurczakach nie chowana ( o soi nawet wtedy nie słyszałam) w wieku 10 lat miałam już miesiączkę, normalną kobiecą figurę i wszytstko, co się z tym łączy...Wczesne dojrzewanie mieści się w szeroko pojetej normie.
    • zebra12 Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 18:02
      Moja cóka goli sobie normalnie. Też ma wsłosy na nogach, ale ona ma od urodzenia włochatą urodę.
      • imsad moja córka 28.12.10, 18:14
        lat 11cie obecnie - od roku też się goli. Inicjatywa wyszła od niej samej. Czuła się niezręcznie na lekcjach wf, mimo ,że jest blondynką i ma jasne włoski. Odradziłam jej golenie maszynką ze względu na to, że włosy , które odrastają z czasem stają się mocniejsze i gęstsze (wiem sama po sobie po dwudziestu paru latach golenia) . Proponowałam wosk u kosmetyczki lub depilator. Wybrała depilator. Dostała więc zestaw - golarka + depilator i sama dokonuje zabiegu. Golarka-pachy , depilator-łydki. Włoski nie wrastają i nie ma żadnych innych skutków ubocznych a samopoczucie lepsze ,szczególnie latem kiedy "wszystko" widać.
        Co do częstotliwości to depiluje mniej więcej raz na 2 tygodnie.
        Pozdrawiam
        • gryzelda71 Re: moja córka 28.12.10, 19:22
          Od
          > radziłam jej golenie maszynką ze względu na to, że włosy , które odrastają z cz
          > asem stają się mocniejsze i gęstsze (wiem sama po sobie po dwudziestu paru lata
          > ch golenia

Chcesz powiedzieć,że po goleniu masz WIĘCEJ włosów?Czyli wystarczy pociągnąć skórę żyletką i juz wyrastają nowe włosy?wink
          • imsad Re: moja córka 28.12.10, 19:40
            he he ... czytaj ze zrozumieniemwink
            piszę wyraźnie ,że włosy odrastające z CZASEM robią się mocniejsze i jest ich więcej. Dodam też ,że odrastają ciemniejsze. Sprawdzone na własnej skórze niestety. Więc chciałam tego córce oszczędzić. Używając depilatora nie będzie miała tego problemu.
            • miska_malcova Re: moja córka 28.12.10, 19:48
              imsad napisała:

> he he ... czytaj ze zrozumieniemwink
              > piszę wyraźnie ,że włosy odrastające z CZASEM robią się mocniejsze i jest ich w
              > ięcej. Dodam też ,że odrastają ciemniejsze. Sprawdzone na własnej skórze nieste
              > ty. Więc chciałam tego córce oszczędzić. Używając depilatora nie będzie miała t
              > ego problemu
              smile
              no a jakim cudem jest ich więcej?
              • imsad Re: moja córka 28.12.10, 19:50
                nie mam pojęcia...ale niestety jest ich o wiele więcej niz w czasach kiedy zaczynałam proceder z maszynką....szkoda,że wtedy nikt mi nie doradził...

[/b]miska_malcova napisała:

> imsad napisała:
                >
                > > he he ... czytaj ze zrozumieniemwink
                > > piszę wyraźnie ,że włosy odrastające z CZASEM robią się mocniejsze i jest
                > ich w
                > > ięcej. Dodam też ,że odrastają ciemniejsze. Sprawdzone na własnej skórze
                > nieste
                > > ty. Więc chciałam tego córce oszczędzić. Używając depilatora nie będzie m
                > iała t
                > > ego problemu
                > smile
                > no a jakim cudem jest ich więcej?
                • miska_malcova Re: moja córka 28.12.10, 21:04
                  nie jest ich więcej smile sa mocniejsze
                  • majenkir Re: moja córka 29.10.14, 14:55
                    urban legend
                  • oqoq74 Re: moja córka 29.10.14, 17:43
                    Mocniejsze też nie są.
                    Gdyby prawda było, że włosy po goleniu robią się mocniejsze i jest ich więcej, nie jedna goliłaby głowę przez jakiś czas, by mieć później bujne, mocne włosy.

Włos ogolony, odrasta i koniec sprawia wrażenie twardszego, tylko dlatego, że jest nowy. Włos niegolony na nodze, w trakcie noszenia spodni, czy innych rzeczy się wyciera, szczególnie jego końcówka, jest też dłuższy. Stąd wrażenie mocniejszego, twardszego.
                  • pomidorpomidorowy Re: moja córka 29.10.14, 18:40
                    niestety jest, pamietam kiedy golilam ngi maszynka czesto z 1 mieszka wlosowego wyrastaly 2 mocniejsze wloski.
            • gryzelda71 Re: moja córka 28.12.10, 19:50
              > piszę wyraźnie ,że włosy odrastające z CZASEM robią się mocniejsze i jest ich w
              > ięcej.

Znaczy jak u szynszyli po kilka z jednej cebulki?
              • imsad Re: moja córka 28.12.10, 19:55

coś w tym rodzaju. nie żartuję...wink
                gryzelda71 napisała:

> > piszę wyraźnie ,że włosy odrastające z CZASEM robią się mocniejsze i jest
                > ich w
                > > ięcej.
                >
                > Znaczy jak u szynszyli po kilka z jednej cebulki?
                • gryzelda71 Re: moja córka 28.12.10, 19:59
                  Powiem ojcu coby łysą głowę ciągał maszynką to znów jak z młodu obrośnie big_grin
                  • imsad Re: moja córka 28.12.10, 20:00

he he... gdyby to było takie proste smile ale spróbować nie zawadzi wink
                    co do tego co pisałam, to mi wcale do śmiechu nie jest bo jestem skazana na dożywocie z żyletką....eh
                    gryzelda71 napisała:

> Powiem ojcu coby łysą głowę ciągał maszynką to znów jak z młodu obrośnie big_grin
                    • gryzelda71 Re: moja córka 28.12.10, 20:07
                      No masz pecha,że nowych przybywa.U mnie po prostu odrastają.
                      • kocianna Re: moja córka 29.12.10, 08:32
                        Gryzelda, ty się śmiejesz. A mnie naprawdę rośnie po kilka z jednej cebulki, i jeszcze sukinkoty wrastają. Tzn jeden np. wrasta, a dwa nie - z tej samej cebulki. Fuj smile
                        • carbonka Re: moja córka 29.12.10, 13:16
                          mam tak samo, niestety, zaczęłam golić jak miałam jakieś 11-12 lat.
                • angazetka Re: moja córka 28.12.10, 20:12
                  Z tym, że włoski po goleniu odrastają mocniejsze i jest ich więcej, to mit wink Złudzenie dotykowo-optyczne.
                  • jowita771 Re: moja córka 02.01.11, 11:40
                    Też mi się tak wydaje. Jak są krótsze i maja ostre zakończenia, to bardziej je czuć. Ja za bardzo owłosiona nie jestem. Kiedyś miałam włosy na rękach i na nogach takie same. Nogi goliłam, rąk nie. Teraz na nogach mam dużo słabsze, a miejscami w ogóle łyse placki.. Na rękach takie, jak były. Chyba teraz będę golić ręce, żeby trochę włosy osłabić. Może mam tępe maszynki i wyrywają mi włosy z cebulkami? wink
                    Ale córkę mam kudłatą, po tacie, już widzę, że będzie się depilować. Chyba, że jej nie będzie przeszkadzać, to niech łazi zarośnięta, przynajmniej nie zmarzniewink
                  • konsta-is-me Re: moja córka 29.10.14, 16:20
                    Jak to zludzenie dotykowo optyczne?
                    Sa grubsze i ciemniejsze.
                    I dluzsze.
                    Z natury mam b jasne i tez wolalabym, zeby ktos mnie uprzedzil zanim.zaczelam uzywac maszynki.
                    • mebloscianka_dziadka_franka Re: moja córka 29.10.14, 18:35
                      Wydaje mi się, że włosy z wiekiem się robią ciemniejsze i grubsze - chociaż nie tam gdzie byśmy chcieli. W końcu ilu dorosłych jako dzieci było blondynami a później włosy im ciemniały, albo popatrz sobie na starszych ludzi z wystającymi z uszu i nosa grubymi włosiskami myślisz, że, jak byli młodzi, też takie mieli?
                      • jakw Re: moja córka 29.10.14, 21:43
                        mebloscianka_dziadka_franka napisała:

> albo popatrz sobie na starszych ludzi z wystającymi
                        > z uszu i nosa grubymi włosiskami myślisz, że, jak byli młodzi, też takie mieli?
                        Oj tam, pewnie po prostu się ogolili...
        • jakw Re: moja córka 29.10.14, 21:12
          imsad napisała:

> Od
          > radziłam jej golenie maszynką ze względu na to, że włosy , które odrastają z cz
          > asem stają się mocniejsze i gęstsze (wiem sama po sobie po dwudziestu paru lata
          > ch golenia) .
          Ta teoria jest podobna do tej, jaką wypróbowywano na moim teściu w celu wzmocnienia włosów na głowie. Golono mu głowę maszynką. No cóż, nie pomogło - na zdjęciu ślubnym przed 30-tką mój teść występuje na łyso. Takie geny... Mam podejrzenia, że z włosami na nogach jest podobnie.
    • ankarl Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 18:12
      Jeżeli dziewczynka ma taką potrzebę to nie widzę problemu, może zastosować każdą dostępną metodę (poza laserem), ale ja nie polecam golenia maszynką. To dodatkowo stymuluje do wzrostu, poza tym łatwo o zapalenie mieszków i bolesne drobne zmiany zapalne. Lepiej od razu przyzwyczaić ją do wosku (przy odrobinie wprawy sama jej to zrobisz woskownicą w rolce i paskami) albo do depilatora mechanicznego. Dzięki temu włoski będą coraz słabsze i na pewno za kilka lat ci podziękuje smilesmile
    • marta-zs Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 19:35
      ja bym kupila corce depilator, raz ogoli i będzie miała spokoj na jakies 3-4tygodnie.
      A jeszcze lepiej taki z golarką do pach, ale pachy można też maszynką do golenia.
      Ja w tym wieku zaczynałam, ale wtedy miałam tylko do dyspozycji maszynkę do golenia(masakra).
    • ib_k Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 20:59
      Jaką metode dla niej najlepiej zastosowac?

decydowanie wosk u profesjonalnej kosmetyczki, depilator może ją zniechęcić, krem i żyletka bez sensu
      • solaris31 Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 28.12.10, 23:51
        z woskiem to ja mam problem / niski próg bólu wink / 10 czy 11-latce nie serwowałabym takich przyjemnosci wink

postawiłabym jednak na krem albo maszynkę. przynajmniej na początku.
    • deedee0 Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.12.10, 14:51
      Dzięki dziewczyny (niektóre). Troche mi się rozjaśniło.
      Córka sama powiedział, że się wstydzi i dlatego już w wakacje nie chciała chodzić w sukienkach (choć powiedziała o tym dopiero terazsmile. NA W-F chce ćwiczyć tylko w długich spodniach. Samej jej to zaczęło przeszkadzać a ponieważ jedziemy na ferie w ciepłe kraje chciałabym, żeby się po prostu dobrze czuła. Włoski ma widoczne najbardziej z przodu pod kolanami i myślę, że jeślibyśmy się pozbyły tylko tej części będzie dużo lepiej (psychicznie dla niej). Mocne owłosienie ma niestety po mamusi wink
      • hugo43 Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.12.10, 20:43
        depilacja cukrowa jest super.wlosy nie wrastaja.
    • hellulah Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 30.12.10, 00:31
      Polecam golarkę elektryczną (nie depilator) - koniecznie do bezpiecznego użytkowania pod prysznicem (może łatwo utrzymywać w czystości). Nie kaleczy, skuteczna, bezpieczna. Na wiele lat.
    • kalam07 Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 30.12.10, 08:25
      posmarowac denaturatem i opalic nad gazem, i cymesik bedzie

jak na rosol
    • kal_ho_naa_ho Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 02.01.11, 11:02
      o rany depilować nogi w tym wieku trochę dziwnie, ale nie wiem, co można by było poradzić. Mnie się wydaje, że najbezpieczniejsza powinna być maszynka, ale może dobrze by było się wybrać do lekarza skoro w tym wieku pojawia się problem z włoskami ??
      Ale faktycznie najbardziej skuteczna powinna być depilacja laserem ale chyba nieco musi do tego podrosnąć.
      • kietka Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.10.14, 13:40
        moja prawie 10 latka 155, 42 kg absolutnie nie musi sie jeszcze depilowac, wiec to chyba nie tylko kwestia wzrostu, ale i tendencji genetycznej.
    • ichi51e Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.10.14, 13:43
      ??? A jakie niebezpieczenstwa cukru badz wosku widzisz? Golarka moze sie zaciac ale chyba 10 latka juz da rade? Cz o laserze myslisz? Wtedy bym czekala bo zmiany hormonalne ciagle ida i kasa w bloto.
    • olewka100procent Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.10.14, 15:51
      czy ty jesteś psychicznie normalna ? golić nogi 10 - latce ?!!!!
      • aankaa Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.10.14, 17:48
        córka założycielki wątku ma już 4 lata więcej i pewnie depiluje nie tylko ręce
    • kamunyak Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.10.14, 16:16
      dziwne te dzieci teraz są...
      ja mam typ urody południowy raczej, ze wszystkimi tego konsekwencjami, owłosienie ciemne i gęste, wszędzie. A nogi zaczęłam depilować dopiero własciwie w okolicach matury, wcześniej jakos owlosiona nie chodziłam, na WF nie umierałam ze wstydu, znaczy - nie trzeba było. A przecież jako nastolatka, tak samo byłam wyczulona na swój wygląd, jak obecne nastolatki. Tak myślę.
      A ona już miesiączkuje? że jej to owłosienie tak ruszyło?
      No, tak, ale jak ja byłam w jej wieku to zadnego tam Bravo itp nie było. Co nawyżej Na przełaj się czytało a tam żadnej depilacji dzieciom nie wmawiali. Teraz to dzieci już od kolyski sa przywyczajane do konsumpcji, sadząc po klienteli w marketach. A dzieci do "niezbednej depilacji" na przykład.
      • konsta-is-me Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.10.14, 17:21
        Ja sie wychowywalam na Bravo i tego i rowiesnikow nie przeskoczysz.
        Tez wczesnie dojrzalam , ale nog golic jeszcze w tym wieku nie musialam.
        • paliwodaj Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.10.14, 17:32
          >??? Przyznam, że nie rozumiem pytania. A niby w jaki sposób miałoby jej zaszkodzić golenie nóg >maszynką czy depilacja? Albo wosk [o ile wytrzymuje ból]?

maszynka moze sie zaciac, pociac, zarznoac
          krem moze uczulic, moze za dlugo potrzymac ...
          Tak jak ja dzis, nalozymal krem w miejsca docelowe I zadzwonil telefon , bardzo wazny, musialam spedzic na telefonie ok 20 min. Co moglam zeskrobalam w trakcie, ale musialam zejsc do komputera, poszukac czegos w papierach.
          OMG jak to teraz boli !!!!
          • andaba Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.10.14, 18:06
            Zawsze sie zastanawiam, skąd u takich małych dzieci pomysły, żeby sobie nogi golić.
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.10.14, 18:48
              No ciekawe skąd... Może stąd, że nie jest ślepa i widzi, że oprócz starszych pań (a i też nie wszystkich) kobiety golą nogi? Nie wiem skąd to zdziwienie. 10 lat to wiek w którym część dziewczyn zaczyna dojrzewać i zaczynają zwracać uwagę na swój wygląd. Chcą się podobać, a w dzisiejszych czasach golenie nóg jest w zasadzie obowiązkowym punktem w kobiecej higienie i estetyce.
              • andaba Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.10.14, 18:54

w dzisiejszych czasach golenie nóg jest w
                > zasadzie obowiązkowym punktem w kobiecej higienie i estetyce.

Higienie???? Co golenie nóg ma wspólnego z higieną?
                Bo jeszcze jestem w stanie pojąć estetykę, choć raczej mało kto w zimie ma okazje świecić gołymi odnóżami.

Może stąd, że nie jest ślepa i widzi, że oprócz starszych pa
                > ń (a i też nie wszystkich) kobiety golą nogi?

Kobiety. Ale niekoniecznie dzieci. 10-latka, nawet jak ma 180 cm to nadal jest dziecko.

Ja mam w nosie, co robią cudze dzieci, po prostu mnie dziwią takie zapędy u maluchów.
                • mebloscianka_dziadka_franka Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.10.14, 19:18
                  Z tą higieną masz w sumie rację, powinno być: "punktu w kobiecych zabiegach kosmetycznych". Lepiej?

Owszem 10-latka to dziecko, ale nie małe dziecko. To już nastolatka, w dodatku wchodząca w okres pokwitania.
                  • mebloscianka_dziadka_franka Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.10.14, 19:19
                    No w sumie to jeszcze nie nastolatka, ale stojąca u progu nastoletności smile
                  • andaba Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.10.14, 19:20
                    dziesięciolatka nie jest nastolatka obojetnie z jakiej strony by nie patrzył, ani nomenklaturowo, ani kulturowo.
                    • mebloscianka_dziadka_franka Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.10.14, 19:34
                      Dlatego też się poprawiłam.
                    • elf1977 Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 30.10.14, 11:02
                      Jeżeli dziesięciolatka fizycznie staje się kobietą, miesiączkuje, trudno postrzegać ją tylko jako dziecko.
      • kalina_lin Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.10.14, 19:22
        Ja też wychowana w czasach przed Brawo. W wieku 12-13 lat okropnie się wstydziłam swojego owłosienia na nogach.
        • gulcia77 Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 29.10.14, 23:29
          Ja się już wtedy goliłam. W '89 to była raczej jedyna dostępna metoda. A w wieku 10 lat miałam już miesiączkę, co za tym idzie - wszelkie problemy z owłosieniem, zaczęłam nosić biustonosz etc. To nie były żadne problemy endokrynologiczne (wtedy, bo teraz endokrynologia to moja najlepsza psiapsióła). Ot, południowo-francuskie geny ze mnie wylazły smile
    • norra.a Re: bezpieczna depilacja dla 10-cio latki 30.10.14, 00:08
      Ja też wcześnie zaczęłam mieć ten problem. Owłosienie pod pachami w okolicach 10 lat, pierwsza miesiączka 11 lat. Bardzo się krepowałam tych pierwszych włosków, mam ciemne gęste włosy, wiec wyraźnie sie odznaczały. Prosiłam mamę o pomoc, a ona widziała w tym kaprys, jakby chodziło o tatuaż na pół pleców uncertain kończyło sie wiec tak, ze podkradałam maszynkę ojcu, a po jakimś czasie kupiłam swoją własną i chowałam ją głęboko. Do dzis nie mogę tego zrozumieć, zwłaszcza, ze miałyśmy dobre relacje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka