Dodaj do ulubionych

Do kiedy choinka?

05.01.11, 22:59
Jak długo u Was stoi ubrana choinka?
Co roku mam dylemat : czy już powinnam rozebrać choinkę czy jeszcze nią oko cieszyć?

Jak Wy robicie?
Obserwuj wątek
    • piegowata9 Re: Do kiedy choinka? 05.01.11, 23:02
      U nas tradycyjnie do 2 lutego.
      • iwoniaw Re: Do kiedy choinka? 05.01.11, 23:03
        U nas też od zawsze do 2. lutego.
        • najma78 Re: Do kiedy choinka? 05.01.11, 23:13
          Choinke ubieramy w pierwsza sobote/niedziele grudnia, 1/2 stycznia skladamy choinke jak i ozdoby. Oko cieszymy przed swietami dla nas ma to urok, ekscytacja, przygotowania, nastroj. Co to za tradycja z tym 2 lutego?
          • angazetka Re: Do kiedy choinka? 05.01.11, 23:15
            Wtedy się kończy czas świętowania BN w Kościele.
            • mamachlopakow2 Re: Do kiedy choinka? 05.01.11, 23:33
              my ubieramy choinkę w Wigilię,a rozbieramy tradycyjnie 2lutego.Pomimo,że mamy zawsze zywą choinkę.Jestem skłonna odkurzać razy dziennie,byle by postała do 2lutego.Zresztą mam patent na to,żeby choinka wytrzymałasmile
            • najma78 Re: Do kiedy choinka? 05.01.11, 23:51
              angazetka napisała:

> Wtedy się kończy czas świętowania BN w Kościele.

W niektorych, bo w KK jest to Chrzest Panski czyli Swieto Trzech Kroli zazwyczaj w pierwsza niedziele po 6 stycznia. Tak przynajmniej jest w kosciele katolickim w UK i innych zachodnich panstwach europejskich.
              • piegowata9 Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 00:03
                Zgadza się, natomiast do 2. lutego (święta Ofiarowania Pańskiego) w kościele śpiewa się kolędy. Do tego też dnia w sporej części domów stoją choinki. Wraz z ostatnimi dźwiękami kolędy choinki również znikają.
              • mamand Re: Do kiedy choinka? 14.01.11, 09:53
                > W niektorych, bo w KK jest to Chrzest Panski czyli Święto Trzech Króli

nie, Chrzest Pański to Chrzest Pański, a Święto Trzech Króli (Objawienie Pańskie) to Święto Trzech Króli

> zazwyczaj w pierwsza niedziele po 6 stycznia.

Trzech Króli jest 6 stycznia
                Chrzest Pański jest w 1 niedziele po 6 stycznia
              • annajustyna Re: Do kiedy choinka? 31.01.17, 13:43
                A polog Matki Boskiej konczy sie 2 lutego...
          • 5zet Re: Do kiedy choinka? 31.01.17, 13:23
            urok, ekscytacja... pewnie nie wiesz nawet, jak się te święta nazywają. Skoro dziwisz się tej dacie- 2 lutego. Choinka na początku adwentu? Bez jaj....
            • iza232 Re: Do kiedy choinka? 31.01.17, 19:01
              5zet napisał(a):

> urok, ekscytacja... pewnie nie wiesz nawet, jak się te święta nazywają. Skoro d
              > ziwisz się tej dacie- 2 lutego. Choinka na początku adwentu? Bez jaj....

A trzeba znać obowiązkowo nazwy tych świąt? Mają one jakiś związek z choinką? Ja nie jestem katoliczką tylko protestantką i też nie znam tych wszystkich waszych nazw. A wystarczy mi świadomość, że nastrój świąteczny zaczyna się na początku grudnia ( a nawet wcześniej) i wtedy ubrana choinką mnie cieszy, bo kojarzy się z przygotowaniem do świąt. A 1 lutego już nie cieszy, bo po świętach nie ma już śladu. I nie mam pojęcia co to adwent.
              • annajustyna Re: Do kiedy choinka? 01.02.17, 08:46
                A ja jestem katoliczka, nie protestantka i protestanckie swieta znam. Ba, znam tez zydowskie i muzulmaskie. Kwestia otrzaskania.
                • annajustyna Re: Do kiedy choinka? 01.02.17, 08:47
                  I Adwent jest tez u luteran sad.
                  • annajustyna Re: Do kiedy choinka? 01.02.17, 08:47
                    Przeciez wieniec adwentowy to tradycja klasycznie protestancka sad.
    • baba06 Re: Do kiedy choinka? 05.01.11, 23:33
      jak żywa i bardzo leci, to czas na nią...
      jak cieszy jeszcze oko, to niech stoi...
      u nas żywa,ale w doniczce, zaczęła wypuszczać młode przyrostysmile, ubrana lekko, bo tylko w światełka postoi jeszcze tak jak i wszystkie świąteczne dekoracje i pewnie zostaną sprzątnięte po 2lutegosmile
      • krapheika Re: Do kiedy choinka? 05.01.11, 23:36
        W mojej rodzinie do swieta 3kroli.
        A 2lutego jest swiatowy dzien mokradel i dzien handlowca w Polscebig_grin
        • angazetka Re: Do kiedy choinka? 05.01.11, 23:44
          Oraz Ofiarowanie Pańskie, zwane też Matki Boskiej Gromniczej tongue_out
          • krapheika Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 00:02
            Nie rozumiem po co to napisalas,moj post byl ironiczny.
            • angazetka Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 00:03
              Nie rozum dalej, proszę bardzo tongue_out
              • krapheika Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 00:11
                Napisz po prostu,ze przestrzelilas i bedzie po sprawie.Uwazasz,ze w wikipedii cos takiego jak Matki Gromnicznej nie stoi czarno na bialym i mozna sie dowiedziec tyko dniu bagnatongue_out
                • angazetka Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 00:15
                  Skoro potrzebowałaś aż wikipedii, to z pewnością masz rację big_grin
                  • krapheika Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 16:09
                    Nie ma obowiazku znania swiat katolickich jesli sie nie jest katolikiem.Mi to wisi czy jest tamtki boskiej czy tulipana czy cokolwiek innego.Gratuluje wiedzy na temat wszystkich swiat panstwowych i nie,z dokladnymi datami.Mi do szczescia nie jest to potrzebne.
    • majenkir Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 00:23
      dzika41 napisała:
      > Jak długo u Was stoi ubrana choinka?

Rozebralam w poniedzialek smile.
      • myszka_333 Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 00:41
        Jak totalnie oklapnie to ją wywalę.
    • marghe_72 Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 00:42
      do Wielkanocy
      bombki na pisanki zamienię.

A poważnie.. dopóki nam się nie znudzi i dopóki nie najdzie nas ochota (mało prawdopodobne) na rozbieranie jej na częsci pierwsze i wynoszenie wszystkiego do piwnicy
      • czar_bajry Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 01:05
        opcje są dwie- do Trzech Króli albo Matki Boskiej Gromnicznej(2.02.)
        • lukrecja34 Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 07:03
          ubraliśmy w wigilię a rozebraliśmy w nowy rok
      • sueellen Re: Do kiedy choinka? 15.01.11, 00:05
        Powaznie to znam takich co trzymali do 1 Maja. Jak pochod ruszal, 'choinka' wylatywala przez okno...
    • mara_jade73 Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 07:09
      Teoretycznie do Gromnicznej. jakos tak w lutym. U mnie stoi.
    • jk3377 do trzech króli,czy jutro sprzatam. 06.01.11, 08:00

• kawad Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 08:45
      U mnie zależy od tego jak bardzo się sypie, miejsca też mam w pokoju mało więc nigdy nie przeciągam sprawy. Tegoroczną dzisiaj wywalam.
    • shellerka Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 08:50
      jak się zaczyna mega mocno sypać i wyglądać źle, to rozbieram. w zeszłym roku musiałam to zrobić, jak mąż na wyjeździe był, bo wielkie protesty zgłaszał, że niby choinka go w taki nastrój świąteczny wprowadza. Ja nie lubię. Tzn. lubię przez trzy dni, a potem te igły... grrrr.
      • heca7 Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 09:33
        Jak zacznie się mocniej sypać. Na razie ładnie stoismile
        • bsl Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 10:54
          u mnie bedzie rozebrana w sobotę smile przezyła święta moje, dzisiaj wigilia prawosławna( czyli świąta męza) niech sobie postoi jeszcze smile
          • lejdi111 Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 11:18
            do trzech króli

Każdy ma czyste sumienie bo go nie używa
            • andaba Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 17:04
              Do Gromnicznej, nie ma innej opcji.
              Nawet żywa zawsze stała wu nas w domu do Gromnicznej.
    • moofka Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 17:59
      choinke rozebrał stary dzisiaj
      koledy spoko moge do 2 spiewac i zakąszac piernikami
      a choinka juz mi przeszkadzała smile
    • iza232 Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 18:41
      U mnie rozebrana zaraz po Nowym roku. Dwa tygodnie z choinką wystarczy.
    • aurita Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 18:42
      chyba do Matki Boskiej Gromnicznej.... tylko ze nie pamietam kiedy to jest smile

i jak mi z tym dobrze....
      • ola Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 18:47

rozbieram jak się zaczyna sypać.
        W tym roku mielismy mała ciętą, więc rozebrałam w Sylwestra, bo już obleciała cała.
    • night_irbis Re: Do kiedy choinka? 06.01.11, 22:36
      Rozbieram jutro, bo mam jedyną i niepowtarzalną okazję zrobić to unikając płaczu dziecka - młoda idzie do żłobka, a my w pracy w wszyscy mamy urlop smile Bajeczka przed snem została już opowiedziana - że jutro przyjdzie Mikołaj i zabierze choinkę do siebie, a w przyszłym roku przyniesie nową... Zostawiłabym dłużej, bo lubię choinkę... Ale drugiej takiej okazji na spokojnie ją wynieść raczej nie będę miała w najbliższym czasie...
    • jak_matrioszka Re: 13 dni 06.01.11, 23:59
      Choinka stoi 13 dni, od wigilii do trzech kroli. Jak nas znow nie zasypie, to jutro rozbiore.

Znajoma Iranka opowiadala mi, ze u nich rok zaczyna sie 21. marca, a po 13 dniach topia noworoczny stroik. Chcialabym zeby mi ktos sensownie wyjasnil skad sie wziela liczba 13 w obu zwyczajach smile
    • ania26111 Re: Do kiedy choinka? 14.01.11, 09:16
      W moim regionie tradycyjnie choinkę trzyma się do 2 lutego (Matki Boskiej Gromnicznej).
      Kiedyś czytałam na ten temat i czas do kiedy trzymamy choinkę uzależniony jest od regionu, w wielu miejscach jest to święto Trzech Króli.

Dokładniejsze informacje można znaleźć w tym artykule:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,61085,2479991.html
      • thaures Re: Do kiedy choinka? 14.01.11, 13:38
        Rozbieram choinkę po kolędzie- (w połowie stycznia jej już nie mam), generalnie nie lubię jej i do tej pory wspominam rok, gdy choinka złamała się podczas Sylwestra i w Nowy Rok już była rozebrana.
    • kotkowa Re: Do kiedy choinka? 14.01.11, 13:40
      Zgodnie z tradycją kościelną, do 2 lutego i u nas jak się utrzyma, to tak stoi.
    • drinkit Re: Do kiedy choinka? 14.01.11, 13:41
      Aż igły całkiem nie opadną.
    • myelegans Re: Do kiedy choinka? 14.01.11, 15:10
      Do dzisiaj smile wlasnie zostala wystawiona na chodnik, wraz kublami.
      • bweiher Re: Do kiedy choinka? 14.01.11, 19:56
        Do 3Króli.
        Zaczęła już puszczać młode igły;]
    • agazagie Re: Do kiedy choinka? 14.01.11, 23:41
      Stoi dotąd dopóki komuś się zechce ją rozebrać.
    • sueellen Re: Do kiedy choinka? 15.01.11, 00:01
      Nie mialam takiej tradycyjnej choinki, mialam tylko taka malutka modernistyczna metalowa metalowa, dzisiaj schowalam ja do pudla. Mialam jeszcze gwiazde betlejemska ale padla dosc szybko - wywalilam ja zaraz po Nowym Roku. W moim domu rodzinnym rozbieralo sie choinke zaraz po 6 stycznia.
    • a_gurk Re: Do kiedy choinka? 15.01.11, 00:33
      W czasach przeddzieciowych a już małżeńskich zdarzało się nam mieć choinki całoroczne smile . Teraz na to nie ma szans. Tegoroczna już jest rozebrana. Najmłodszy zaczął demontaż kilka dni temu, dzisiaj elegancko poskładał pościągane bombki do kartonów, posegregował inne ozdoby i fragmenty choinki. Oczywiście przy okazji zajął się czekoladowymi ozdobami smile .
    • donatta Re: Do kiedy choinka? 15.01.11, 00:40
      Ubieramy ok. 2 tygodni przed Wigilią, rozbieramy kiedy zaczyna lecieć intensywnie - czasem w połowie stycznia, czasem wcześniej. Luty to dla mnie przesada - jak to się ma do świąt?
      • miminko Re: Do kiedy choinka? 15.01.11, 22:55
        tak sie ma, jak ubieranie jej 2 tygodnie przed wigilia - wg tradycji choinke ubiera sie wlasnie w wigilie.
        • schiraz Re: Do kiedy choinka? 15.01.11, 23:30
          Ponieważ choinka ma mnie wprowadzać w świąteczny nastrój to ubieram ja najwcześniej jak mogę (1 grudzień), niestety traci cały swój urok po świętach więc rozbieram w okolicach 6 stycznia. Nic z tego co robię nie ma uzasadnienia religijnego gdyż ponieważ nie jestem katoliczką.
          ------
          Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
          • k1234561 Re: Do kiedy choinka? 31.01.17, 13:42
            schiraz napisała:

> Ponieważ choinka ma mnie wprowadzać w świąteczny nastrój to ubieram ja najwcześ
            > niej jak mogę (1 grudzień), niestety traci cały swój urok po świętach więc rozb
            > ieram w okolicach 6 stycznia. Nic z tego co robię nie ma uzasadnienia religijne
            > go gdyż ponieważ nie jestem katoliczką.

U nas podobnie, może nie ubieramy aż 1 grudnia,ale w okolicach 5-6 to spokojnie.Rozbieram też ok 6 stycznia czasem może troszkę później.Ja jestem katoliczką,ale trzymanie zasuszonych gałęzi ze spadającymi bombkami aż do 2 lutego bo taka tradycja do mnie nie przemawia.W kościołach,gdzie raczej słabo grzeją bo oszczędzają,choinki wyglądają całkiem przyzwoicie i uważam,że niech sobie w kościele stoją zgodnie z tradycją do tego 2 lutego,ale w domu....Nastrój już daaawno minął.
            > ------
            > Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
    • default Re: Do kiedy choinka? 31.01.17, 13:37
      Choinki i inne dekoracje świąteczne w okresie późniejszym niż (maksymalnie !) połowa stycznia to widok równie przygnębiający jak widok sali balowej o poranku, po hucznej imprezie ....
    • beata985 Re: Do kiedy choinka? 31.01.17, 14:48
      moja jeszcze stoi ale już goła...nie wiem kiedy nią rzucę przez balkon.....
    • shell.erka Re: Do kiedy choinka? 01.02.17, 09:18
      Wypieprzylam z radoscia 2 tyg temu. Teraz sluzy za karmnik sikorek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka