Dodaj do ulubionych

Taki oto wygląd pracownika.

18.01.11, 16:34
Duża firma, międzynarodowa korporacja.
Mnóstwo departamentów o ogromnie ważnych nazwach.
Przedstawicel deparatamentu Zasobów Ludzkich, młoda kobieta, mająca kontakt z ludźmi, prowadząca szkolenia, działająca w różnych ''pracowych''organizacjach itepe itede
PRZEMIŁA.
Ubiór - zwykłe czarne spodnie, czarna bluzka. Obcisłe toto wszystko ,podkreślające bardzo bujne kształty. Żadnej tam garsonki, nic.
Włosy- kolor naturalny bardzo mysi, widać że tłustawe przy nasadzie, spięte w kucyk, dodatkowo podpięte takimi małymi szczypczykami motylkami jakie ja zakładam 15 miesięcznej córce.
Cera zaniedbana, zero prób zatuszowania tej cery, zero makijażu.

Powiedzcie mi, czy to uchodzi?

nie, nie mam innych problemów
Obserwuj wątek
    • martishia7 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 16:38
      Jak widać pani jest na tyle dobra merytorycznie, że jej to uchodzi tongue_out
      • management4u Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 12:13
        oj tam wink każdy może mieć słabszy dzień wink
    • osa551 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 16:44
      Jeśli o mnie chodzi, to dopóki pracownik nie ma bezpośredniej styczności z klientem (a HR nie ma) - to ważne są pani kompetencje a nie to, czy nosi "garniturek" czy nie. Mam nadzieje, że już minęły te czasy, w których cała firma jak jeden mąż przychodziła w garniturach. Teraz raczej osoby usiłujące coś sprzedać zakładają obowiązkowo "mundurki".

Ja sprawdzam jaki mam dzień i jak luźny pod względem oficjalnych spotkań - to zdarza mi się do pracy założyć jeansy.

W czym leży problem?
      • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 16:51
        osa551 napisała:

> Jeśli o mnie chodzi, to dopóki pracownik nie ma bezpośredniej styczności z klie
        > ntem (a HR nie ma)

a nie licza sie inni ludzie?

> W czym leży problem?

zapytałam : Powiedzcie mi, czy to uchodzi?

wg mnie luz a zaniedbanie to jednak dwie rozne sprawy

Poszlabys do roboty w obcislej bluzce gdyby sie tluszcz ci wylewał i z pryszczami na twarzy nie zakrytymi niczym?

• sadosia75 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 16:56
          Ty tak na serio?
          Powaznie liczy sie to jak kobieta wyglada? Nie ma zadnego znaczenia czy nadaje sie do pracy? I to, ze jest i tu cytat "PRZEMILA" ?

> Poszlabys do roboty w obcislej bluzce gdyby sie tluszcz ci wylewał i z pryszcza
          > mi na twarzy nie zakrytymi niczym?

Co do "wylewajacego sie tluszczu" moze jej nie przeszkadza?
          Moze kobieta przechodzi kuracje dermatologiczna i nie moze korzystac z zadnych kosmetykow?
          Moja siostra placi miesiecznie gruba kase u dermatologa i dostala absolutny zakaz korzystania z jakichkolwiek kosmetykow maskujacych pryszcze. Do tego jej wlosy ( przed kuracja piekny jasny naturalny kolor, bardzo blyszczace, slicznie ukladajace sie ) przypominaja teraz siano. I co ma zrobic?
          zakladac peruke i maske bo ktos w pracy moze sie poczuc urazony?
          • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 16:58
            sadosia75 napisała:

> Ty tak na serio?

nooo

> Powaznie liczy sie to jak kobieta wyglada?

a co?wyglad nie ma zadnego znaczenia???????

Nie ma zadnego znaczenia czy nadaje
            > sie do pracy? I to, ze jest i tu cytat "PRZEMILA" ?

nie kwestionuje jej przydatnosci do pracy

> Co do "wylewajacego sie tluszczu" moze jej nie przeszkadza?
            > Moze kobieta przechodzi kuracje dermatologiczna i nie moze korzystac z zadnych
            > kosmetykow?
            > Moja siostra placi miesiecznie gruba kase u dermatologa i dostala absolutny zak
            > az korzystania z jakichkolwiek kosmetykow maskujacych pryszcze. Do tego jej wlo
            > sy ( przed kuracja piekny jasny naturalny kolor, bardzo blyszczace, slicznie uk
            > ladajace sie ) przypominaja teraz siano. I co ma zrobic?
            > zakladac peruke i maske bo ktos w pracy moze sie poczuc urazony?

moze moze moze....

• sadosia75 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:01
              Wyglad nie ma zadnego znaczenia.
              Znaczenie ma to czy kobieta wykonuje swoja prace tak jak powinna albo i lepiej.
              • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:02
                sadosia75 napisała:

> Wyglad nie ma zadnego znaczenia.
                > Znaczenie ma to czy kobieta wykonuje swoja prace tak jak powinna albo i lepiej.

aha to ok
              • hella_79 Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 12:06
                czyli mogę przyjśc do pracy z tłustymi włosami? nieestetycznie ubrana?
                bo wygląd nie ma znaczenia?
                jak bede dobrze wykonywac swoja pracę tzn, ze moge przestać dbać o siebie? (przez dbanie o siebie rozumiem podstawowe zabiegi higieniczne i dostosowanie stroju do figury i okazji)
                • turbo_wesz Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 13:37
                  tak. póki pracownik nie śmierdzi, i nie ma kontaktu z klientem może ubierać się jak drag queen nawet
              • watersnakes2 Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 13:18
                sadosia75 napisała:

> Wyglad nie ma zadnego znaczenia.
                > Znaczenie ma to czy kobieta wykonuje swoja prace tak jak powinna albo i lepiej.

Moge zapytac gdzie pracujesz?

Ja mam te przyjemnosc ze pracuje w korporacji. I nie wazne czy pracujesz z klientem, czy za biurkiem - dress code oprocz piatkow obowiazuje wszystkich. Nawet latem dlugi rekaw musi byc.
                Nie wazne czy kobieta czy facet, ma byc biala (ew. blekitna) gora i ciemny dol, zadbane, spiete wlosy, to samo z cera (choc makijaz nie jest obowiazkowy).
                • morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 13:24
                  CytatNawet
                  > latem dlugi rekaw musi byc.

To ja dziękuję za taką przyjemność. Są pewnie granice tresury pracowników.
                • sunflower03 Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 13:37
                  "> Ja mam te przyjemnosc ze pracuje w korporacji. "

litoscisurprised
                  przyjemnosc???

to chyba malo wiesz o przyjemnosciachsurprised

ale i tak wspołczujemybig_grin niezle cie wytresowali skoro to dla ciebie przyjemnosc...
                  • watersnakes2 Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 20:09
                    > to chyba malo wiesz o przyjemnosciachsurprised

A Ty malo o mojej firmie, ale rozumiem, artykuly o wyscigu szczurow, mobbingu i reszcie pozwalaja wypowiadac Ci sie w takim tonie.

> ale i tak wspołczujemybig_grin niezle cie wytresowali skoro to dla ciebie przyjemnosc

Nie wiem co jest zlego w pracy ktora mnie rozwija, w ktorej czuje sie docenania i w ktorej nikt nie stoi nade mna z batem. Wole tak w dlugim rekawie, niz w tshircie na slabo rozwojowej platnej posadziesmile
                • turbo_wesz Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 13:40
                  > Ja mam te przyjemnosc ze pracuje w korporacji. I nie wazne czy pracujesz z klie
                  > ntem, czy za biurkiem - dress code oprocz piatkow obowiazuje wszystkich. Nawet

pracujesz w łagrze, a nie w korporacji
                  • kajmanik Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 14:20
                    a dlaczego w łagrze? ten długi rękaw tak cię zbulwersował? takzę w lecie noszę do pracy rzeczy ( marynarki , zakiety, zdaza se i sweterek) z długim rekawmebo w klimatyzowanym pomieszczeniu jest mi poprostu zimno. z tego też powodu nawet w lecie noszę ponczochy. a wychodząc z biura zawze mozna się rozebrać.
                    • morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 15:04
                      Cytat> a dlaczego w łagrze? ten długi rękaw tak cię zbulwersował? takzę w lecie noszę
                      > do pracy rzeczy ( marynarki , zakiety, zdaza se i sweterek) z długim rekawmebo
                      > w klimatyzowanym pomieszczeniu jest mi poprostu zimno. z tego też powodu nawet
                      > w lecie noszę ponczochy. a wychodząc z biura zawze mozna się rozebrać.

Jest pewna różnica między koniecznością zakładania czegoś w pracy, "bo klimatyzacja daje" (swoją drogą to mrożenie klimą to na zdrowie raczej nie wychodzi), a tym, że MUSISZ przyjść do roboty w bluzce z długim rękawem i rajstopkach.
                      Przebieranie się w kiblu jest pewnym rozwiązaniem, ale umówmy się...
                      Swoją drogą zawsze współczułam facetom w garniakach.
                      • kajmanik Re: 20.01.11, 15:15
                        ja nie mówię o przebieraniu się tylko o zdjęciu żakietu. zresztą - między ,,chcieć" a ,,musieć" jest jeszcze stan posredni który mozna nazwać ,,powinien". pracownik powinien prezentować się własciwie dla stanowiska i miejsca pracy. opisana przez lipcową osoba nie wyglądała odpowiednio ani estetycznie.
                      • watersnakes2 Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 20:06
                        > tym, że MUSISZ przyjść do roboty w bluzce z długim rękawem i rajstopkach.

Ale jesli mi to nie przeszkadza, bo wole zeby w mojej pracy zwracano uwage na moje kompetencje a nie wytatuowane rece, a sama nie lubie widokuczyichs rachitycznych albo owlosionych przedramion, to co w tym zlego?
                • emka_waw Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 15:15
                  > Ja mam te przyjemnosc ze pracuje w korporacji.

Ja również.

I nie wazne czy pracujesz z klie
                  > ntem, czy za biurkiem - dress code oprocz piatkow obowiazuje wszystkich. Nawet
                  > Nie wazne czy kobieta czy facet, ma byc biala (ew. blekitna) gora i ciemny dol,
                  > zadbane, spiete wlosy, to samo z cera (choc makijaz nie jest obowiazkowy).

Mam na sobie czarne dżinsy i dzianinową bluzkę w śliwkowo-czerwonym kolorze, włosy luzem (sięgają mi ramion). Dyrektor, jak nie ma spotkań, przychodzi w beżowych sztruksach (przeważnie) i kraciastej marynarce. Dyżurny gajerek ma w szafie, na wszelki wypadek. Koleżanka z pokoju obok - ciemna bluzka w grochy z żabotem; druga - czerwony golf, kolega -sweter na suwak. Ostatnio robiliśmy rekrutację - wygrała babka z dredami. Korporacja, zaznaczam smile

Jednakowe waciaki to w kołchozach były. Współczuję.
                • cherry.coke Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 15:26
                  > Moge zapytac gdzie pracujesz?
                  >
                  > Ja mam te przyjemnosc ze pracuje w korporacji. I nie wazne czy pracujesz z klie
                  > Nie wazne czy kobieta czy facet, ma byc biala (ew. blekitna) gora i ciemny dol,

Iii tam. Pracowalam w korporacji, ktorej produktow wszyscy tu pewnie uzywaja po pare razy dziennie. A przychodzilo sie w bojowkach i mozna bylo przyprowadzac psy, jesli byly grzeczne. Szczytem wypindrzenia szefostwa byla ladna koszula z krawatem albo ladna sukienka. A nie byl to dzial IT. Gajerkowi tez byli, owszem - juniorzy w sprzedazy.
                • pavvka Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 15:48
                  watersnakes2 napisała:

Zaciekawiła mnie ta spięta cera - w jaki sposób się to osiąga?
                  • emka_waw Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 16:00
                    > > Nie wazne czy kobieta czy facet, ma byc biala (ew. blekitna) gora i ciemn
                    > y dol,
                    > > zadbane, spiete wlosy, to samo z cera (choc makijaz nie jest obowiazkowy)
                    > .
                    >
                    > Zaciekawiła mnie ta spięta cera - w jaki sposób się to osiąga?

Zapewne klipsami do papieru, ściągasz skórę do tyłu i upinasz na gładko, fałdki niedozwolone, na to niebieski puder (bo góra ma być na biało lub na niebiesko) i oto mamy idealnego klona korporacyjnego!
                    • morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 16:40
                      Cytat> > Zaciekawiła mnie ta spięta cera - w jaki sposób się to osiąga?
                      >
                      > Zapewne klipsami do papieru, ściągasz skórę do tyłu i upinasz na gładko, fałdki
                      > niedozwolone, na to niebieski puder (bo góra ma być na biało lub na niebiesko)
                      > i oto mamy idealnego klona korporacyjnego!

płaczę tongue_out
              • dorcia-1985 Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 17:21
                Zgadzam się w 100%smile Nie wszyscy muszą być doskonali! Myślałam, że czas krytykowania za to jak się wygląda już się skończył...sad Jeśli ktoś nie chce...nie umie... nie może... dobrze wyglądać to jest gorszym pracownikiem??? Jeśli zatem odwrócimy sytuację i weźmiemy idealnie wyglądającego pracownika/pracownicę ale niekompetentnego to ok?
        • osa551 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 16:57
          > Poszlabys do roboty w obcislej bluzce gdyby sie tluszcz ci wylewał i z pryszcza
          > mi na twarzy nie zakrytymi niczym?

Ja nie, ale znam wiele osób, które chodzą, dla mnie ważne jest, czy ta osoba dobrze pracuje, a nie czy jej się tłuszcz wylewa.

Jak jesteś klientem np. Ery to ma dla Ciebie jakieś znaczenie, jak wygląda Pani, która pilnuje rozliczeń roamingowych, czy raczej wolisz bez problemu i za małe pieniądze dzwonić do Polski z wakacji?

Wolisz, żeby ich pani od HR była wystrzałowo zadbaną laską, czy żeby mieli dobrze wyszkolony personel na call center i w salonach?
          • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:00
            > Wolisz, żeby ich pani od HR była wystrzałowo zadbaną laską, czy żeby mieli dobr
            > ze wyszkolony personel na call center i w salonach?

a to tylko jest albo albo?
            • lilly_about Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 20:33
              Niektórym ludziom nie przychodzi do głowy, żeby dla o siebie dla siebie, a co dopiero, żeby nie straszyć otoczenia.
              • kropkacom Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 08:12
                To dopiero jest pech, że nie wszyscy są piękni i chcą być piękni big_grin Ba, niektórzy nawet nie wiedzą, że maja kolor włosów który nie odpowiada komuś. Bardzo współczuje wink
                • lilly_about Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 08:19
                  No trudno. Co zrobisz, jak nic nie zrobisz.
                  • kropkacom Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 09:18
                    Ciężki los estetów... big_grin
                    • lilly_about Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 09:29
                      Ehhh trzeba było polubić bylejakość
                      • kropkacom Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 09:37
                        Bidulka wink

Swoją drogą w estetach jest jedna rzecz do bólu drażniąca - koncertują się na innych a nie na sobie. Na mój gust, jak chcesz, możesz biegać nawet plażę w pełnym makijażu, zmywać podłogi dwa razy dziennie ubrana w garsonkę, dostawać pikawy jak zauważysz plamkę na butach. Twoje życie. Tylko, że to wam nie starcza...
                        • lilly_about Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 10:48
                          Wikipedia: hasło esteta. Niby taka wyuczona,a taka głupiutka.
                          • morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 10:53
                            Wolę Kopalińskiego. Ci ci nie pasuje?

www.slownik-online.pl/kopalinski/1AB64E3B610C5385C12565BE0025E514.php
                            • ichi51e Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 14:19
                              w wikipedii to haslo jest niezle zamotane... ktos to powinien poprawic (><wink
                • hella_79 Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 12:10
                  mozna nie byc pięknym, można miec nijaki kolor wlosów ale moża te włosy mieć czyste... to chyba nie jest za dużo?
                  • ichi51e Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 14:24
                    niby tak a jednak czasem sie nie zdazy, czasem sie wlosy przetluszczaja szybko, czasem ktos ma lupiez... A do make upu nikt mnie nie zmusi bo "maska" na twarzy mnie dusi. Zreszta jak czasem widze kilo tapety to naprawde mysle ze niektorzy powinni zrozumiec ze mniej to lepiej...

NIE garsonce! Czesto (zwlaszcza w wypadku szeregowych pracownic biurowych) te garsonki sa podlej jakosci - takie wspolczesne mundurki dla z sprzataczek, sory prawniczek...
    • ylunia78 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 16:49

widocznie ceniona jest za pracę,nie za wygląd.Może jest z tych kobiet,które nie przywiązują uwagi do swojego wyglądu tylko do rzetelnego wykonywania powierzonej im pracy?
      ---
      https://www.suwaczki.com/tickers/zvqon7pyueaviume.png
    • ihanelma Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 16:51
      W wielu firmach (IT przoduje wink) obowiązuje ubiór półoficjalny - tzn elegancko, ale bez munduru i tzw "zestrojenia". W takim stanie można się o dziwo spotkać z ludźmi i godnie Poważną Korporację reprezentować... Wiele osób uważa to za swego rodzaju bonus wink
      Czy brak garsonki umniejsza wedle ciebie wartość merytoryczną i kompetencje PRZEMIŁEJ pani?
      • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 16:53
        > Czy brak garsonki umniejsza wedle ciebie wartość merytoryczną i kompetencje PRZ
        > EMIŁEJ pani?

tak, takie sprawiała niestety wrazenie
        jakby sie przypadkiem tam znalazła
        • osa551 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:00
          Lipcowa, ile Ty lat spędziłaś w korporacji??? Bo twoje przemyślenia wydają mi się lekko z sufitu.

• 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:02
            osa551 napisała:

> Lipcowa, ile Ty lat spędziłaś w korporacji??? Bo twoje przemyślenia wydają mi s
            > ię lekko z sufitu.
            >
            >

to nie ma znaczenia
            ja tylko pytam czy to norma?
            • ihanelma Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:05
              W wielu firmach norma jak najbardziej.Tylko strój musi być elegancki.
              • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:06
                .Tylko strój musi być elegancki.

tzn???
                • ihanelma Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:46
                  He-he, zaraz poprosisz o definicję w pięciu punktach wink
                  Sęk w tym, że nie ma oficjalnych wytycznych czy krótkiej listy dopuszczalnych projektantów wink
                  Ciuch ma być ładny, dobrze dobrany, dobrej jakości, całość schludna i sympatyczna w odbiorze. Ale np w mojej branży osoba z ostro żółtymi włosami czy podobną ekstrawagancją w ubiorze ujdzie jak najbardziej wink
                  Im więcej garnituru, tym niżej w hierarchii i mniej doświadczenia - taka jest zasada w wielu branżach wink. Ludzie po tygodniu czują takie rzeczy bez wielkich instrukcji.
            • iwoniaw W pewnym sensie norma 18.01.11, 17:06
              Tzn. garniturek i garsonkę to mają obowiązek w korporacjach nosić handlowcy i pierwsza linia na najniższych stanowiskach. Potem, jak już ludzie dochodzą do wyższych stanowisk i większych pieniędzy, to i luz mają większy i są na tyle cenni dla firmy, że ta przymyka oczy i na motylki spinki i na brak marynarki.
            • kropkacom Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:08
              Dostałaś tą pracę? big_grin

A tak w ogóle to przypominam sobie niezliczone wątki na temat ubioru w pracy. Jak widać garsonka i nadwaga jednak nie dyskwalifikują w korpo tongue_out Pech co?
              • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:11
                > A tak w ogóle to przypominam sobie niezliczone wątki na temat ubioru w pracy. J
                > ak widać garsonka i nadwaga jednak nie dyskwalifikują w korpo tongue_out Pech co?

mnie to nie interesuje

tylko zapytałam

tak,mam prace
                • osa551 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:17
                  > mnie to nie interesuje
                  >
                  > tylko zapytałam
                  >
                  > tak,mam prace

To super, gratuluję?

Będziesz chodziła w garsonce, czy teraz się zastanawiasz, czy przypadkiem nie przychodzić do pracy w dżinsach?
                  • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:20
                    > Będziesz chodziła w garsonce, czy teraz się zastanawiasz, czy przypadkiem nie p
                    > rzychodzić do pracy w dżinsach?

ja moge jak chce
                    co nie znaczy ze włoze wór na siebie

spodnie z materiału i bluzka, ew ladny sweter , kucyk i lekki make up to juz duposcisk????
                    • mama303 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 23:35
                      18_lipcowa1 napisała:

> spodnie z materiału i bluzka, ew ladny sweter , kucyk i lekki make up to juz du
                      > poscisk????
                      Dla niektórych kucyk i sweter może być niestosowny smile
                      • przystanek_tramwajowy Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 00:09
                        A ja myślę, że przez lipcową to zawiść przemawia. No bo pomyślcie... Ona lipcowa - taka śliczna, taka zadbana, taka inteligentna, taka seskowna, z takim dobrym gustem, zostanie zwykłym korporacyjnym popychadłem albo sprzedawcą odkurzaczy, a tu jakiś kocmołuch ośmiela się zajmować wyższe stanowisko i pewnie zarabiać kilka razy więcej niż lipcowa. Nie dziwcie się lipcowej - w jej świecie seksowne blondynki powinny na dzień dobry zostawać prezesami, a brzydkie i zaniedbane trzeba zwolnić albo zrobić sprzątaczkami.
                    • permanentne_7_niebo Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 12:17
                      > spodnie z materiału

a istnieją spodnie nie z materiału?
                      • pavvka Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 15:02
                        permanentne_7_niebo napisała:

> > spodnie z materiału
                        >
                        > a istnieją spodnie nie z materiału?

No... mogą być np. skórzane. Albo lateksowe - ale to już taka bardziej niszowa moda wink
            • osa551 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:10
              > to nie ma znaczenia
              > ja tylko pytam czy to norma?

Tak, to norma. Ludzie w tzw. back office pracują głową a nie wyglądem.
          • totorotot Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 16:35
            osa551 napisała:

> Lipcowa, ile Ty lat spędziłaś w korporacji??? Bo twoje przemyślenia wydają mi s
            > ię lekko z sufitu.

ani dnia nie spedzila. mieszkala w anglii i pracowala na 'zmywaku' (czy cos w ten desen). ciekawe, czy w zadbanych włosach i czy jej sie aby tluszcz nie wylewal
      • wuika Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 09:16
        U mnie w firmie IT obowiązuje strój tak nieoficjalny, że bardziej się nie da wink Dział techniczny - wszyscy w t-shirtach, dżinsach, co kto sobie umyśli. Ktoś musiałby na głowę upaść, żeby uznać przyjście w dżinsach za 'pozwalanie' sobie tongue_out
        • aniorek Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 13:19
          wuika napisała:

> U mnie w firmie IT obowiązuje strój tak nieoficjalny, że bardziej się nie da wink
          > Dział techniczny - wszyscy w t-shirtach, dżinsach, co kto sobie umyśli. Ktoś m
          > usiałby na głowę upaść, żeby uznać przyjście w dżinsach za 'pozwalanie' sobie :
          > P

To samo u mnie i przoduja w tym ludzie zarabiajacy kilkanascie-dziesiat tys euro miesiecznie. Lipcowa jad by zalal, bo mam tu taka babke w firmie, swietny fachowiec i zarabia mnostwo kasy. Kompletnie nie przejmuje sie strojem, wlosami, czy cera. Podstawy higieny wystarczaja. I ocenianie jej przez pryzmat wygladu w obliczu tego, co potrafi i jej wiedzy jest po prostu plytkim buractwem. I jest dowodem, ze Lipcowa na pewno nie trzepie takiej kasy, bo w tym celu to trzeba miec cos do zaoferowania i nie sa to dobrze ulozone wlosy.
    • prawdziwy_necik Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:02
      Nie wtracaj sie to nie twoja sprawa kazdy ma to na co go stac,to ze moze miec fajne wynagrodzenie...nie znaczy ze ma kupowac swietne ubrania ,moze spłaca duzy kredyt?
      A to ze wyglada głupio to jej powiedz albo daj spokój.
    • kropkacom Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:05
      > Powiedzcie mi, czy to uchodzi?

Nie uchodzi i na pewno jest kochanką zboczonego kierownika departamentu Zasobów Ludzkich wink Albo lepiej - żona jego to jest i ma ta robotę po znajomości wink
    • echtom Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:05
      > Powiedzcie mi, czy to uchodzi?

Jeśli jej z tego powodu nie zwolnili z pracy, widać uchodzi.
    • cherry.coke Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:07
      O rany.

Jak ja sie ciesze, ze zostawilam za soba taki duposcisk. Ze wlasnie siedze w pracy w welnianej sukience i platformach Martensa i za godzine spotkam sie tak z klientem w miedzynarodowej firmie. Ze nikomu nie zalezy na gajerkach. Ze zadna scisnietodupna sie nade mna nie krzywi. Ze liczy sie praca, osiagniecia i komunikacja, a nie to, czy ma sie zakryte czy odkryte palce. Jak ja kocham swoje srodowisko.

Milego tygodnia rozpoczetego na tak zyczliwa nute.
      • kropkacom Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:10
        Gdyby mi się chciało (a nie chce big_grin) odkopałabym wasze wpisy na temat dress code. Bo się chyba zliberalizowałyście big_grin
        • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:13
          kropkacom napisała:

> Gdyby mi się chciało (a nie chce big_grin) odkopałabym wasze wpisy na temat dress cod
          > e. Bo się chyba zliberalizowałyście big_grin

ja sie tylko zastanawiam czy:
          1. same by tak przyszly do pracy

2. tylko na forum sa takie tolerancyjne, a gdyby taka osobe zobaczyly to albo by obgadaly za plecami albo chociaz niemilo o niej pomyslały
          • kropkacom Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:16
            > 2. tylko na forum sa takie tolerancyjne, a gdyby taka osobe zobaczyly to albo
            > by obgadaly za plecami albo chociaz niemilo o niej pomyslały

No, ba... big_grin
        • cherry.coke Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:23
          Yyy moje zdanie na temat dress code jest takie, ze mam go w de. Nigdy nie chcialam ani nie bede pracowac w gajerkowni. Na szczescie w moim sektorze lud jest rozsadny, w gajerkach chodzi glownie sprzedaz, a i to zalezy.

Wymagania do ludzi po drugiej stronie biurka mam takie, ze maja byc schludni i nie smierdziec. Co jest kwestia kultury osobistej, a nie dress code.
        • totorotot Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 16:38
          dpowiadasz na:
          kropkacom napisała:

> Gdyby mi się chciało (a nie chce big_grin) odkopałabym wasze wpisy na temat dress cod
          > e. Bo się chyba zliberalizowałyście big_grin

bo to ewoluuje. kilka lat temu najwazniejsze bylo stanie na bacznosc w bialej bluzce i zajebistych mankietach i firma firma firma. na chwile obecna jest najwazniejszy lifestyle- no o to kaman, ze w pracy zarabiasz,a najwazniejsze jest poza firma
          • totorotot Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 16:40
            aha i czas w pracy tez ma by c przyjemnoscia-czyli mila atmosfera miedzy ludzmi i grzeczny,mily szef.

• totorotot Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 16:37

> O rany.
        >
        > Jak ja sie ciesze, ze zostawilam za soba taki duposcisk

noo wink
        ok zbieram moja dupe ubrana w welrowy dresik i polarek i ide rabotac kurna
    • andaba Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:09
      To mnie rozwaliło: "Włosy- kolor naturalny bardzo mysi". To znaczy co? ma sobie pofarbować włosy, żeby się lipcowej podobać?
      • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:14
        andaba napisała:

> To mnie rozwaliło: "Włosy- kolor naturalny bardzo mysi". To znaczy co? ma sobie
        > pofarbować włosy, żeby się lipcowej podobać?

nie
        ja stwierdziłam fakt
        • iwoniaw Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:24
          No ale ona MA takie włosy, a ty się pytasz, "czy uchodzi" - więc sugerujesz, że powinna coś z tym zrobić?
          Nie uchodzić to może przychodzenie z tłustym łbem albo w dziwnych fryzurach na stanowisku ze ścisłym dress codem, ale z mysim kolorem włosów uchodzi jak najbardziej. Podobnie z sadłem, jeśli nie wystaje półnagie. Kwestia, czy to piękne, apetyczne itd. jest tu zupełnie nie na temat.
      • drinkit Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:14
        > To mnie rozwaliło: "Włosy- kolor naturalny bardzo mysi". To znaczy co?
        To znaczy to, że jest brzydki. Nie znam ani jednej osoby, której by było dobrze w mysim.
        • tully.makker Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:26
          Nie znam ani jednej osoby, której by było dobrze
          > w mysim.

To poznajmy sie - Tully Makker. Niestety, nie mozna nigdzie dostac farby w mysim kolorze, wiec odkad posiwialam, moja uroda nieco ucierpiala, bo musze sie farbowac na czarno - to jedyny kolejny kolor w ktorym jakos wygladam.
          • permanentne_7_niebo Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 12:27
            Cudo. Mysie włosy, szara kiecka, niestety moje to takie ni to blond, ni to rudy, ni to brązowy. Jednak lepiej mi w takim, niż w rudym sztuczydle.
            A ubiór do pracy to prosta sprawa. 2-3 kiecki, kilka koszul, żeby każde do każdego pasowało. Prysznic, suszarka, podkład, rzęsy, kiecka i z głowy. Więcej nie trzeba. Pracuję i głową i wyglądem, chodziłam w glanach, w strinach wystających z jeansów spod marynarki, gdy sięgałam po segregator, dekoltach do pasa, pieszczochach, miniówach zasłaniających ledwo tyłek - a szef z życzliwym pobłażaniem czekał, aż dojrzeję i słowem nie skomentował. Dojrzałam i w wieku 25 lat ubieram się 'jak do pracy' smile
            • permanentne_7_niebo Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 12:58
              A. Co mnie razi:
              - łój na głowie (z niedbalstwa)
              - nieświeży oddech i zęby wyglądające na niemyte
              - cera prosząca się o wizytę u dermatologa
              - włosy piętrzące się wszędzie: na szyi, wystające spod koszulki

Pracuję z takim chłopakiem - jest świetnym pracownikiem ,świetnym kumplem, ale jego wygląd razi. Pracuje z klientami. Ostatnio mu po prostu powiedziałam o włosach. Przychodzi z umytymi.
              Nie wiem, jak mu powiedzieć o zębach. I o cerze.
              Wlosy mu odpuszczę.
        • iwoniaw Czy pracownik ma być "ładny"? 18.01.11, 17:28
          Od pracownika, w zależności od stanowiska, oprócz kompetencji można wymagać zachowania higieny i wytycznych co do ubioru, jeśli są takowe (nawet mundur/uniform w przypadkach skrajnych może wchodzić w grę), no ale na pewno nie tego, żeby nosił twarzowe kolory i był "ładny" (co zresztą jest subiektywne i niemierzalne).
          • drinkit Re: Czy pracownik ma być "ładny"? 18.01.11, 20:28
            Pracownik nie musi być ładny, odniosłam się tylko do pytania o co chodzi z tym brzydkim mysim kolorem.
    • ally Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:10
      chyba oglądasz za dużo telewizji i materiałów reklamowych z pięknymi i zawsze uśmiechniętymi pracownikami korpo smile
      • ledzeppelin3 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:12
        Jeśli nie capi (jak mój architekt wnętrz) to nie ma żadnego problemu.
    • kiniox Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:23
      Widzę, że trochę się wyłamię z opinii większości, ale ja to widzę tak, że co innego cechy fizyczne, a co innego ubiór i ogólne zaniedbanie. Tusza, kolor włosów, stan cery, to według mnie rzeczy, na które nie zawsze mamy wpływ, albo nie aż taki wpływ, jak byśmy chcieli. Dlatego staram się po tym nie oceniać ludzi. Natomiast moim zdaniem dbanie o siebie i odpowiedni (oczywiście, co dla kogo odpowiednie) ubiór są elementem okazywania szacunku innym ludziom i szerokopojętej kultury osobistej. Tak, lubię, żeby pracownicy najróżniejszych firm, z którymi mam styczność wyglądali czysto, schludnie, a w razie potrzeby elegancko. Stwierdzenie, że ubranie nie jest ważne, bo liczą się kompetencje jest bardzo piękną utopią, ale w rzeczywistości nie jesteśmy w stanie zapanować nad niektórymi reakcjami, bo to kwestia podświadomości. Stąd w reklamach panowie w kitlach lekarskich, stąd konkretne kolory koszul u polityków itp.
      • duzeq Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 20:35
        To, ze odczucia wywolane przez obraz, a kontrolowane przez podswiadomosc, sa bardziej pozytywne w przypadku osob ladnych i dobrze ubranych, to jedno. Drugie to to, ze znajac lipcowa i jej konfabulacje tudziez wyolbrzymianie nieistniejacych problemow ta pani nie musi byc ani tak zaniedbana, ani nie musi miec az takich problemow skornych. U lipcowej moze dzialac tez projekcja, bo ona sama ma bujne ksztalty.
    • beverly1985 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 17:51
      Nie znoszę garniturów, a ludzie w nie ubrani kojarzą mi się z akwizytorami/przedstawicielami handlowymi. Na szczęscie sama nie muszę nosić, ubieram się jak chcę, pracuje w wielkiej firmie.
    • an_ni Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 18:17
      nie pasuje mi tak zaniedbana osoba, czy to kobieta czy facet, do takiego stanowiska
      moze tak jestem przyzwyczajona w pracy ze profesjonalizm dotyczy rowniez choc podstawowego zadbania o wyglad zewnetrzny?
    • czar_bajry Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 18:28
      Ubiór - zwykłe czarne spodnie, czarna bluzka. Obcisłe toto wszystko ,podkreślaj
      > ące bardzo bujne kształty. Żadnej tam garsonki, nic.
      > Włosy- kolor naturalny bardzo mysi, widać że tłustawe przy nasadzie, spięte w k
      > ucyk, dodatkowo podpięte takimi małymi szczypczykami motylkami jakie ja zakłada
      > m 15 miesięcznej córce.
      > Cera zaniedbana, zero prób zatuszowania tej cery, zero makijażu.

Powinni ją zwolnić dyscyplinarnietongue_out
    • kobieta_z_polnocy Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 18:35
      Czy uchodzi? Najwyraźniej tak, skoro kobieta wciąż nosi we włosach motylki.

Czy to akurat dobrze? Sama nie wiem. Wszystko zależy od wypośrodkowania. Niektóre panie mocno są zrelaksowane i wyraźnie podkreślają, że są wyżej w hierarchii (bo to wierchuszka się na luzie nosi, jak podaje forum). Wszystko pięknie i dobrze, ale jak widać wygląd tej osoby mimo wszystko zwrócił uwagę i to w sposób negatywny. Tak jak moją uwagę zwrócił kiedyś odpryskany lakier na paznokciach u pani od HR. Niby nic się nie stało, ale do dziś wspomnienie siedzi w głowie. Czemu zatem nie zadbać choć odrobinę o wygląd? Odrobina makijażu i mniej obcisły strój to chyba nie jest żaden "zamach na wolność" czy też "seksizm"?

Z drugiej strony nie wiem, co oznacza dla forumowiczek "dress code". Nawet w wyluzowanej Skandynawii do pracy "nie wolno" przyjść w dżinsach, z wyjątkiem piątku. Smart casual wydawałby się jak najbardziej na miejscu. Pytanie tylko czy ta pani była wystarczająco "smart".

Niech więc forum nie przesadza z deklaracjami, że wygląd zupełnie się nie liczy. Nie każdy pracuje w osławionym IT bądź w zawodach kreatywnych. Wszystko jest jednak kwestią wypośrodkowania.

• zasob.ludzki Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 19:29
        W "wyluzowanej" Skandynawii można się pojawić w dżinsach nawet w poniedziałek, to jednak zależy od miejsca pracy. W mojej korporacji można, w Maersku na przykład niekoniecznie.
      • aniorek Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 21:17
        kobieta_z_polnocy napisała:

> Z drugiej strony nie wiem, co oznacza dla forumowiczek "dress code". Nawet w wy
        > luzowanej Skandynawii do pracy "nie wolno" przyjść w dżinsach, z wyjątkiem piąt
        > ku.

??? O ktorej to Skandynawii opowiadasz? W Szwecji jak najbardziej ludzie przychodza do pracy "biurowej" w dzinsach. Nawet w banku, w dziale obslugi klienta, nie jest to cos niezwyklego. Po prostu ludzie sie tak strasznie nie "jaraja" wygladem i nie obchodzi ich tez wyglad innych. Kazdy, kto choc chwile tam pomieszkal, wie ze dla Szwedow liczy sie przede wszystkim praktyczny aspekt ubioru, rowniez ze wzgledu na pogode. I bardzo dobrze.

Moze w Polsce tez skoczy wskaznik produktywnosci w pracy, jak sie ludzie przestana ekscytowac przez lata odprysnietym lakierem od paznokcia, a zajma sie jednak tym, za co jest im placone?
    • anorektycznazdzira Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 18:59
      przedstawiciel- względem kogo?
      wybacz: Lipcowej co coś tam chce?
      Jak mi napiszesz, że Ty (czy kto tam ją widział i opisał) jesteś przedstawicielem ich kluczowego partnera biznesowego i laska jako dyrektor swego działu wyszła prowadzić przełomowe dla swojej firmy negocjacje- tak, nie uchodzi i to bardzo, z wyłączeniem możliwości, że ze to zaplanowany trik-negocjacyny-któregos-tam-typu.
      Jeśli nie, to naprawdę merytoryka te pani by mi wystarczała na miejscu jej przełożonych.
      • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 20:05
        anorektycznazdzira napisała:

> przedstawiciel- względem kogo?
        > wybacz: Lipcowej co coś tam chce?

zakładam że skoro tak wyglądała wczoraj
        to i wygląda na codzien
    • wrednadziewucha Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 19:02
      A dla mnie wogóle nie uchodzi. Dbaniem o swój wygląd wyrażamy szacunek dla tych, którzy nas oglądają, i nie ma różnicy czy jesteśmy w pracy w korporacji, czy w mięsnym, czy w firmie sprzątającej, na uczelni czy u siebie w domu. Tłusty łeb w korporacji? To nigdy nie uchodzi. Wychodząc rano na pociąg o 6 rano widuję panią sprzątaczkę na osiedlu, i nigdy nie miała brudnych włosów czy nawet poplamionego uniformu. Schludność to dobre wychowanie, higiena to nałóg i obowiązek wobec samego siebie! Od takiego luźnego podejścia do sprawy tylko krok do brudactwa. Przejedźcie się pociągiem z Gdańska do Malborka chociażby w godzinę szczytu, gdy jest tylko jeden skład podczepiony, a ci wszyscy panowie Mietki, Zbyszki i Stasie tłoczą się w wagonach rozsiewając mało przyjemne aromaty niemytych ciał, tłustych włosów i brudnych ubrań, palą fajki, chleją piwo, srają i bekają!

Sadło wylewające się spod obcisłej materii też do najprzyjemniejszych do oglądania nie należy, nawet jak to nieprzezroczysty materiał. Widuję mnóstwo otylych kobiet które ubierają się eleancko i wyglądają estetycznie, a nie starszą sadłem nosząc 'linię blisko ciała'.

tacy jesteście lberalni, ale wyobraźcie sobie że to WY obcujecie z flejtuchami i WY macie fundowane wątpliwe przeżycia estetyczne co dnia, jeszcze w pracy! Ciekawe czy byście sę nie oburzali!

• krapheika Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 19:28
        A wiecwink
        1.Mysie wlosy uchodza, szary jest szalenie modnywink nie widze potrzeby farbowania
        2.Motylki we wlosach tez
        3.Pryszcze, jesli kosmetyki powoduja u niej wieksze lub przechodzi kuracje to ma racje niemalujac sie
        4.Sadelko-to nie jest ladne i moglaby to zatuszowac
        Ogolnie oprocz sadelka nie moge jej nic zarzucictongue_out
        • bi_scotti Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 19:43
          Z punktu widzenia nawet dosc konserwatywnego dress code: jeans'ow nie miala, t-shirt nie miala, koszulki odslaniajacej ramiona badz brzuch nie miala, w sandalach nie byla, spodniczki krotszej niz 2" nad kolanem nie miala, wyzywajacej/egzotycznej bizuterii nie miala, nieprzyjemnego/alergizujacego odoru nie wydzielala WIEC naprawde nie ma sie o co czepiac. A ze nie byla super zgrabna, super elegancka ani super atrakcyjna tak w ogole, to sie zdarza w nawet najbardziej progressive i modern corporations wink
          Garsonki sa cholernie niehigieniczne (podobnie jak garnitury) - zawsze jak widze kobiete w garsonce to sie zastanawiam kiedy toto ostatnio bylo prane - taka schiza po rozmowach z pewna krewna majaca dry cleaning business. Ja juz wole miec do czynienia z kims w tanich spodniach i taniej bluzeczce - wieksza szansa, ze sa prane regularnie smile
    • lilly_about Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 20:25
      Niestety uchodzi, a nie powinno. Tak, ja też jestem estetką. Tak, pracuję w dużym skupisku ludzi. I w ogóle nie dziwią mnie powyższe komentarze i aprobata bylejakości w wyglądzie, wszak obserwuję to na co dzień. I nieustannie mnie zaskakuje, że ktoś potrafi opracować budżet gminy, a nie potrafi wydepilować brwi.
      • gazeta_mi_placi Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 20:58
        Od mężczyzny który potrafi "opracować budżet gminy" też wymagacie depilacji brwi (dużo mężczyzn ma krzaczaste i nierówne) oraz podkładu na twarz (jeszcze więcej mężczyzn ma tłustą,świecącą się skórę, wypryski też się zdarzają u obu płci.
        • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 21:40
          gazeta_mi_placi napisała:

> Od mężczyzny który potrafi "opracować budżet gminy" też wymagacie depilacji brw
          > i (dużo mężczyzn ma krzaczaste i nierówne) oraz podkładu na twarz (jeszcze więc
          > ej mężczyzn ma tłustą,świecącą się skórę, wypryski też się zdarzają u obu płci.

tak,
          wymagałabym zadbanej cery, dłoni
          fryzury
          strój- jak najbardziej na luzie, ale jakos ladnie tak
          sportowa elegancja czy cos

a nie tłusty zaczes, sweter kononowicza, stare buty i brud za pazurami
          • gazeta_mi_placi Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 17:29
            >wymagałabym zadbanej cery

Czyli jeżeli mężczyzna ma wypryski i tłustą świecącą się cerę ma nałożyć podkład?

>> wymagałabym zadbanej cery, dłoni
            > fryzury

A jeżeli ma nierówne krzaczaste brwi wymagałabyś depilacji?
      • morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 21:15
        CytatI nieustannie mnie zaskak
        > uje, że ktoś potrafi opracować budżet gminy, a nie potrafi wydepilować brwi.

Padłam. Myślę, że każdy, kto potrafi opracować budżet gminy i nie depiluje brwi powinien się zapaść pod ziemię ze wstydu przed lilly_about tongue_out
        Biorę do sygnaturki, taki kwiatek nie trafi mi się zbyt szybko.
      • sanciasancia Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 21:33
        > ejakości w wyglądzie, wszak obserwuję to na co dzień. I nieustannie mnie zaskak
        > uje, że ktoś potrafi opracować budżet gminy, a nie potrafi wydepilować brwi.
        Ja tam wolę, jak zna przepisy niż jest sprawnym operatorem pęsety.
        • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 21:42
          > Ja tam wolę, jak zna przepisy niż jest sprawnym operatorem pęsety.

a nie mozna i jednego i drugiego robic?
          • morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 21:44
            A trzeba? Żeby lipcowa i lilly miały miły, estetyczny dla oka widok?
            • lilly_about Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 07:44
              No ale weź pomyśl morgen, dlaczego nikt cię nie chce i musisz wymyślać na forum jakieś konfabulacje, żeby sobie życie urozmaicić? Ten wątek jest stworzony dla ciebiewink
              • morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 08:47
                Ale powiedz, dziecko, kto mnie nie chce? smile
                Strzelać też trzeba umieć, poćwicz jeszcze troszkę.
          • sanciasancia Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 21:50
            A trzeba?
            • morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 21:53
              No chiba trzeba tongue_out
      • wuika Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 09:28
        Czy ten opracowany budżet jest zły? Czy jak nie masz makijażu, to jesteś głupsza?
      • asia_i_p Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 12:11
        To nie jest aprobata dla bylejakości w wyglądzie tylko protest przeciwko nietolerancji.

Kiedyś się przyjaciółce obrabiało tyłek, że radca J. zasiedział się u niej do 8.30 wieczorem, a męża nie bylo w domu, a teraz, że sobie brwi nie wydepilowała. Dokładnie takie same kołtuństwo, tylko temat się zmienił.

Dopóki ktoś nie robi nikomu krzywdy, ma prawo robić, co chce. I niestety ani zgorszenia nastolatkami całującymi się na ulicy, ani moralnego zawału serca na widok geja ani też estetycznego wstrząsu na widok niewydepilowanych brwi nie uznam za dostateczną krzywdę, żeby się komuś w życie z butami wchrzaniać.
    • gazeta_mi_placi Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 20:55
      Pokaż swoją fotkę z pracy Lipcowa.
    • bell82 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 20:56
      uchodzi, nie uchodzi?? a co cie to obchodzi?? skoro jej tak wygodnie to niech sobie prezentuje taki look..robi ci tym jakas krzywde?
      • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 21:44
        bell82 napisała:

> uchodzi, nie uchodzi?? a co cie to obchodzi?? skoro jej tak wygodnie to niech s
        > obie prezentuje taki look..robi ci tym jakas krzywde?

mi nie
        ale wstydziłabym sie w takim stanie isc do sklepu
        a co dopiero do pracy w HR
        • mdro Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 23:11
          Że Ty byś się wstydziła, to już Twój problem. Ona się najwyraźniej nie wstydzi. Co strasznego jest w nieufarbowanych włosach i braku makijażu? Ubrana i uczesana była zapewne tak, jak jest jej wygodnie, a nie tak, by zaspokajać poczucie estetyki nowych pracowników. A skoro jeszcze tam pracuje, to zapewne jej wygląd jest akceptowany.
        • tygrysio_misio Re: Taki oto wygląd pracownika. 20.01.11, 14:14
          ja to bym sie wstydzila gebe otworzyc gdybym prezentowala takie poglady
    • beataj1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 21:15
      Musze przyznać że zawsze mnie zastanawia takie ekscytowanie się wyglądem innych. Rozumiem że skoro pani zachowała się w sposób który wg Ciebie nie uchodzi to protestacyjnie nie przyjęłaś propozycji pracy by twe wysokie standardy nie były na codzień gwałcone. Jakoś jestem w stanie założyć sie o duże pieniądze że ładnie sie usmiechałaś troche ponegocjowałas pensje dla picu i cała szczęsliwa stamtąd wyszłaś by potem centralnie OBROBIĆ DU.E tej kobiecie. A może w ramach higieny i szczerości trzeba było jej powiedzieć ze nie uchodzi i w glorii chwały wrócić na bezrobocie. Ale z nienaruszonym poczuciem estetyki.

Jestem gruba, czasem miewam tłuste włosy jak mi sie nie chce ich umyć, mam jedną czarną garsonkę którą nosze zwykle na pogrzeby. Potrafie iść do pracy w trampkach i jeansach. Albo w sweterku (dzis np sweterek w panterkę). Przez lata pracowałam jako handlowiec w dziedzinie ściśle związanej z modą i urodą (co gwarantowało mi bardzo częste kontakty z Paniami z Vivy, Urody, Twojego Stylu i takie tam) i zapewniam Cie ze wpływające na moje konto prowizje od utargu dawały mi jasny przekaz że zielone Conversy założone na spotkanie nie są problemem jak sie wie o czym mówi. A same dziewczyny mówiły że to powiew koloru w zalewie ubranych w szare zbroje (garsonki) drobiących na szpileczkach dziewczyneczek które były ubrane tak jak "uchodzi".
      • morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 21:17
        Właśnie, zwróciłaś uwagę na ciekawą rzecz - robotę dostała, wyszła uchachana, po czym pokłusowała radośnie obrobić dupsko kobicie, która jakiś tam wpływ na to, że ma tę robotę, miała. Rzyg.
        • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 21:49
          zmorgen_stern napisała:

> Właśnie, zwróciłaś uwagę na ciekawą rzecz - robotę dostała, wyszła uchachana, p
          > o czym pokłusowała radośnie obrobić dupsko kobicie, która jakiś tam wpływ na to
          > , że ma tę robotę, miała. Rzyg.
          >

ej nie ekscytuj sie tak
          nie dawała mi pracy
          prowadzila szkolenie juz przyjetych
          • morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 21:55
            Twoja stara śpiewka, jak ci się ciśnienie podnosi, zawsze piszesz "nie ekscytuj się tak" albo coś w tym stylu. Na razie to ty się niepotrzebnie ekscytujesz wyglądem bogu ducha winnej kobiety.
            • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 21:59
              Nie, bo nie rozumiem skąd u ciebie taka histeria nt tego kto i jak przyjmował mnie do pracy.Sobie historie uknułaś- na jakiej podstawie? Jeszcze napisz że to ona bedzie mi premie przyjdzielac z ja ją tak brzydko obgadałam
              Otoz ona nie - ludzie ktorzy przyjmowali mnie do pracy wyglądali tak jak tacy ludzie wyglądac powinni i jedno okreslnie cisneło sie na usta- profesjonalni.
              tutaj tak sie u Pani nie wydawało na pierwszy rzut oka. a on bywa wazny

• morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 22:02
                Aaa, tego słowa też mi brakowało - histeria. Wszyscy mają ciśnienie, ekscytują się, mają histerię, tylko lipcowa zawsze taka wyważona i spokojna cedzi sobie gładkie słówka tongue_out
                • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 22:05
                  morgen_stern napisała:

> Aaa, tego słowa też mi brakowało - histeria. Wszyscy mają ciśnienie, ekscytują
                  > się, mają histerię, tylko lipcowa zawsze taka wyważona i spokojna cedzi sobie g
                  > ładkie słówka tongue_out

jezu wez sie uspokoj
                  • morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 22:05
                    Qrwa, o "weź się uspokój" zapomniałam tongue_out
                    • ciociacesia turlam sie mentalnie 19.01.11, 13:45
                      czytajac ta urocza wymiane zdań
      • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 21:46
        Jakoś jestem w stanie założyć sie o duże pieniądze że ład
        > nie sie usmiechałaś troche ponegocjowałas pensje dla picu i cała szczęsliwa sta
        > mtąd wyszłaś by potem centralnie OBROBIĆ DU.E tej kobiecie.

Nie negocjowałam z nią, już byłam przyjęta.

> Jestem gruba, czasem miewam tłuste włosy jak mi sie nie chce ich umyć, mam jedn
        > ą czarną garsonkę którą nosze zwykle na pogrzeby. Potrafie iść do pracy w tramp
        > kach i jeansach. Albo w sweterku (dzis np sweterek w panterkę).

jak trampki i dzinsy fajne
        a do tego włos umyty
        to jest oki

nie odrozniasz luzu od zaniedbania???????
        • hayet wywalic fleje! n/t 18.01.11, 21:51

• beataj1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 21:59
          No ale sama teraz tu stosujesz podwójny standard. Bo jak wypada handlowcowi w trampkach - powinien być w garniturze/garsonce - bo klient wylewu dostanie z dysonansu poznawczego. A tu nagle sie pojawia że jak trampki fajne to może być. A jakbym miała zamiast Conversów zwykłe chińskie podróby to juz nie ok? Bo wtedy o siebie nie dbam wystarczająco przecież.

Czasem bywam zadbana jak mi sie chce, czasem nie. Jako osoba ze znaczną nadwagą definicyjnie wg ematki zadbana nie jestem choćbym sie cała oblekła w Prade/D&G/Laboutin czy co tam sie teraz nosi. Tylko że sie nie napinam i żyje poprostu.

[i]>Nie negocjowałam z nią, już byłam przyjęta.

To trzeba było powiedzieć że miałaś lepsze zdanie o tej firmie i ze nie podoba CI sie stosunek jaki ta Pani widocznie ma do pracy skoro śmiała mieć kucyk/pryszcza/nadwage. Zawsze byłabyś uczciwa wobec siebie i jej. Bo będziesz musiała z nią pracować. A czytając co masz do powiedzenia juz współczuje tej kobiecie tak dwulicowej współpracowniczki.
          • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 22:04
            To nie chodzi o markę. Tylko o jakieś minimum.
            Umycie włosów. Nie wpinanie motylków.
            Strój który maskuje niedoskonalości. To naprawdę tak wiele?

O wiele lepiej wyglądałaby w dzinsach i trampkach, z umytymi włosami, nawet jesli miałaby je spiete w dwa warkocze.
            Rozumiesz?

Zawsze byłabyś uczciwa wobec siebie i jej. Bo będziesz musiała z
            > nią pracować. A czytając co masz do powiedzenia juz współczuje tej kobiecie tak
            > dwulicowej współpracowniczki.

Nie będę z nią współpracować więc oszczędzę sobie mówienia co myślę.
            Niemniej w mojej pamięci pozostanie jako niezadbana. I to nie dlatego że nie miała czerwonych ust, garsonki, koka i okularów od dolcze gabana.
            • morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 22:08
              Cytat> Niemniej w mojej pamięci pozostanie jako niezadbana.

to straszne
              współczuję jej włosą
              • misia-your Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 13:39
                zazwyczaj w firmach jest tak ,ze stawia sie na schludny i czysty wyglad -zwlaszcza jesli mamy bezposredni kontakt z klientem i uwazam ,ze brudne wlosy oraz zle dobrany ubior moga swiadczyc o braku profesjonalizmu.Ja sama pracuje w takiej firmie gdzie makijaz oraz schludny wyglad to podstawa i nie uwazam zeby byly to jakies straszne wymogi.Sama zareagowala byl podobnie...
                • kozauwoza Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 22:25
                  misia-your napisała:

> zazwyczaj w firmach jest tak ,ze stawia sie na schludny i czysty wyglad -zwlasz
                  > cza jesli mamy bezposredni kontakt z klientem i uwazam ,ze brudne wlosy oraz
                  > zle dobrany ubior moga swiadczyc o braku profesjonalizmu.

nic bardziej mylnego. Niektórzy własnie przesadna elegancja i picunkiem tuszują brak profesjonalizmu.
            • iwoniaw Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 22:08
              Cytat> Niemniej w mojej pamięci pozostanie jako niezadbana.

Myślę, że głęboko by się tym przejęła big_grinDD
            • beataj1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 22:21
              Ale skąd wiesz ze ten strój w jej poczuciu nie maskuje juz tych niedoskonałości. Albo motylki są tam po coś (nie wiem po co i nie chce mi sie teraz wymyślać przykladów).

O wiele lepiej wyglądałaby w dzinsach i trampkach, z umytymi włosami, nawet jes
              > li miałaby je spiete w dwa warkocze.

Wtedy obsmarowałabyś ją że jak śmie w trampkach w takiej ważnej korpo.

Wybacz lipcowa ale mam wrażenie że (uwaga domorosła psychologia) ty poprostu masz taki charakter że lubisz ludziom obrabiać tyłki. Jak takie baby co stoją pod sklepem/kościołem/blokiem i patrzą - ta przytyła, tamtą na pewno chłop na boki robi. Ta zmieniła fryzure i dobrze wygląda to ma kochanka itp itd. To chyba męczące jest ciagle się skupiać na ludzkich niedoskonałościach.

Niemniej w mojej pamięci pozostanie jako niezadbana. - I znowu spglądanie na świat jednowymiarowo. Zycie to nie gra o sumie zerowej. Ze jak już gdzieś Ci nie idzie to na innych polach na pewno też jesteś kiepska.
              • gazeta_mi_placi Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 17:31
                >I znowu spglądanie na świat jednowymiarowo. Zycie to nie gra o sumie zerowej. Ze jak już gdzieś Ci nie idzie to na innych polach na pewno też jesteś kiepska.

Dokładnie.
    • morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 21:52
      Po pobycie w Anglii powinnaś być przyzwyczajona do luzu w ubieraniu się i braku dupościsku w tym względzie. Ale jak to mówią, człowiek wyjedzie z wiochy, wiocha z niego nigdy. I nie mam tu bynajmniej na myśli miejsca zamieszkania, tutaj to stan umysłu - wścibskiego, wrednego babska, skupionego na głównie na obrzynaniu innym dupska, a już przebierającego nogami z uciechy, jak tylko znajdzie brzydszą i grubszą od siebie.
      • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 21:56
        uuuuoh ja wiem
        musiałaś sobie upuscić na mnie i w koncu znalazłas okazję

• morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 22:00
          Taaaak, czekałam na to cały dzień, tak, jak ty, żeby obrobić tyłek grubej pani tongue_out
      • iwoniaw Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 22:00
        Cytatto stan umysłu - wścibskiego, wrednego babska, skupionego na głównie na obrzyna
        > niu innym dupska, a już przebierającego nogami z uciechy, jak tylko znajdzie br
        > zydszą i grubszą od siebie.

A co ty Morgen myślisz, że to ostatnie dla lipcowej to takie łatwe i proste? Trafiło się raz na ruski rok, to aż wątek założyła big_grin
        • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 22:08
          nie trafiłaś
          pod tym względem nie mam kompleksów ani sobie nic do zarzucenia
          nie ekscytuję sie tym czy ktos wyglada gorzej czy lepiej

zapytalam po prostu czy to norma
          takie zaniedbanie w firmach
          bo dawno w PL nie pracowalam

teraz juz wiem, że
          niezadbany pracownik = sama wiedza i kompetencja
          zadbany= pewnie maskuje niewiedzę
          jak ktos zwroci na to czyjs wygląd= rzyg, wredota, wscibstwo
          forumki na forum= czystosc intencji, zero obgadywania i totalna tolerancja

• iwoniaw Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 22:12
            Cytatnie ekscytuję sie tym czy ktos wyglada gorzej czy lepiej

QED big_grin

Cytatzapytalam po prostu czy to norma
            > takie zaniedbanie w firmach
            > bo dawno w PL nie pracowalam

No współczuję ci serdecznie, żeś przy bachorze tak zapyziała, że od ponad roku świata wokół siebie nie miałaś okazji zobaczyć ani ludzi przy pracy big_grin
          • kali_pso Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 22:14
            zapytalam po prostu czy to norma
            > takie zaniedbanie w firmach
            > bo dawno w PL nie pracowalam

Ale Ty dziwna jesteś...trafiłaś na flejowatą pracownicę i od razu pytasz, czy to norma?
            W każdej instytucji, pod każdą szerokością geograficzną ludzie sa tacy sami- jedni pęsętą operują z precyzją innym wisi to, co im...wisiwink
            Chciałaś dać pożywkę gawiedzi?
            To dałaś i masz, co chciałaś.
          • a_gurk Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 22:40
            Jako doświadczony pracownik w swojej firmie czasami szkoliłam nowych. Bezpłatnie w ramach obowiązków służbowych. Miewałam pryszcze (zanim nie wyleczyłam ttwarzy), nieumyte włosy (bo nie zawsze nawet miałam czas na myciem a muszę je myć co drugi dzień, aby się układały) i bywałam nieodpowiednio elegancko ubrana (za niskie płace + za mało czasu na chodzenie po sklepach). Ostatnio zdarzyła mi się również nadwaga. Za to przeszłam zwycięsko przez wszystkie fale zwolnień w firmie, bo pracowałam dużo i dobrze. Poza tym nigdy nie lubiłam dbać o siebie- nie cierpię obcinać i malować paznokci, depilacji itp. Wolę co jakiś czas umawiać się do kosmetyczki. Myję się za to regularnie i dbam o czystośc ubrań, bo smrodu też nie lubię. Nie znoszę też tych garniturów, szpileczek i wąskich/krótkich spódniczek, bo ograniczają swobodę ruchu jak zbroja na średniowiecznych rycerzach. I mam również w nosie, co jakiś żółtodziub przychodzący dopiero co do firmy o mnie myśli. Bo nawet nie wiem, jak długo zagości smile.
      • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 22:00
        skupionego na głównie na obrzyna
        > niu innym dupska, a już przebierającego nogami z uciechy, jak tylko znajdzie br
        > zydszą i grubszą od siebie.
        >

wiocha wiochą
        ja za to podziwiam twoją fałszywą skromność...
        • morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 22:05
          A gdzie to ja niby jestem fałszywie skromna? Aaa, wiem, nie piszę wszędzie, jaka jestem zajebista, idealna i piękna! Bo wiesz, ja się nie muszę dowartościowywać na forach, ale rozumiem, nie każdy ma to szczęście.
          • 18_lipcowa1 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 22:11
            morgen_stern napisała:

> A gdzie to ja niby jestem fałszywie skromna?

w tym jak to sie niezdrowo podniecasz tym
            ze ktos kogos smial obgadac za wyglad
            jakbys sama nigdy tego nie zrobila
            w tym jestes fałszywa
            • morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 22:20
              Bo widzisz, nic nie zrozumiałaś.
              Każdy człowiek ocenia mimowolnie wygląd innych i nic w tym złego. Problem polega na twoim niezdrowym podejściu do tego, takiego złośliwego komentowania czyjegoś wyglądu dla samej przyjemności, w dodatku przykryte fałszywym "bo ja tak tylko chciałam zapytać" jakbyś pierwsza naiwna była. Przyjechałaś z Anglii i w polskiej firmie takie fleje łażą, no pytam ja was, czy to normalne? Bo ja to nawet do sklepu makijaż walę i zawsze wszystko mam pod kolor.
              Sorry, ale to właśnie jest owa wiocha smile
              W Polsce to normalne, że każda pierwsza lepsza paniusia wie lepiej, jak się kto ma ubierać, ile ma zbędnych kilogramów, a czy czasem włoski nie przetłuszczone i czuje się w obowiązku omówić jak najszybciej ten temat z najbliższymi chętnymi. Same stylistki, jak cie moge, marnujecie się.
          • lilly_about Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 07:51
            Chyba żartujesz? Ty jesteś pierwsza dowartościowująca się w internecie, pisząca w każdym wątku, znająca się na wszystkim. Ale jakie nudne musi mieć życie ktoś, kto nieustannie siedzi w necie. Nawet do kota nie możesz zagadać. W sumie nic dziwnego, że nawet włosów nie chce ci sie umyć. Po co? Tylko monitor patrzy.
            • morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 08:51
              Tak tak, oczywiście smile pocieszaj się dalej tongue_out
              • lilly_about Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 08:53
                Oj tam oj tam może starość nie będzie taka przykrawink
                • morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 08:57
                  Usiłujesz mi uparcie dowalić, ale nic z tego wink mam fajne życie, strzelaj w innym kierunku tongue_out
                  • lilly_about Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 09:28
                    Eeee przyzwyczaiłaś się do monitora i myśli, że już nic cię w życiu nie spotkawink
      • gazeta_mi_placi Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 17:32
        Jestem zmuszona zgodzić się z Tobą Morgenku sad
    • mama303 Re: Taki oto wygląd pracownika. 18.01.11, 23:31
      Jeżeli nawet żle wg Ciebie wyglądała ta osoba to co to ma za znaczenie gdzie pracuje, w dużej czy małej korporacji na poczcie czy w sklepie z zabawkami...... To w dużej korporacji należy wyglądać jakoś szczególnie?
    • madzia_pk111 Re: Taki oto wygląd pracownika. 19.01.11, 07:50
      Ja mam odpowiedzialną pracę, gdzie zwykle nosi się garniturki, ale całe szczeście pracuję w branży gdzie nie obowiązuje żaden dress code. Typowy strój managerów to bluza z kapturem i adidasy ufff ale mam szczeście wink))
      • nisar Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 10:02
        większość zrozumiała z postu Lipcowej to co chciała.

Nie chodzi o to, że każdy musi być w pracy w garsonce i wykrochmalonej koszulowej bluzce. Osobiście (jestem szefem HR w korporacji) chodzę w dżinsach i najczęściej sweterkach. Nie cierpię sztywnych ubiorów i jednym z powodów nieszukania innej pracy jest to, że mogę sobie na dżinsy i sweterki pozwolić. Ale z drugiej strony nigdy w życiu nie przyszłabym do pracy:
        1. w bluzeczce na ramiączka, klapkach, krótkiej spódnicy bez rajstop
        2. z nieświeżymi włosami, nie zamaskowanymi pryszczami, świecącą się twarzą
        3. w ubraniu, które zamiast tuszować wałek w miejscu mojej ex-talii by go podkreślało
        i tak dalej.

Nie trzeba być super eleganckim, natomiast obowiązuje pewne minimum zwykłej przyzwoitości. I o to, jeśli dobrze zrozumiałam, chodzi Lipcowej.
        • kropkacom Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 10:09
          Zakładasz, że każdy powinien wiedzieć, że kolor włosów zostanie kiedyś tam uznany przez jakąś Lipcową za brzydki. Uważasz też, że wszyscy muszą umieć dopierać ubrania tak aby nikogo osobisty wałek nie raził. No cóż, jak dla mnie to jednak nie jest rozmowa o przyzwoitości.
          • kropkacom Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 10:11
            To rozmowa o nierealnych oczekiwaniach w stosunku do osób drugich. Tak już jest, że nie wszyscy są i chcą być piękni, zgrabni, podążają za modą i jeszcze potrafią czytać w myślach.
            • kali_pso Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 10:30
              Tak już jest
              > , że nie wszyscy są i chcą być piękn

Że nie są, to akurat można zobaczyć.
              Ale, że nie chcą? Rozumiem Kropka, że Ty też byś nie chciała?
              Że wierzysz ludziom, którzy twierdzą, że piękno to przereklamowana sprawa?
              Gratuluję naiwności.
              • kropkacom Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 10:34
                > Ale, że nie chcą?

Oczywiście, że wszyscy chcemy być super piękni, zgrabi i bogaci wink Nie martw się kochanie. <przytulam>
                • kropkacom Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 10:35
                  Zgrabni rzecz jasna tongue_out
                • kali_pso Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 20:51

Nie skąd, wszyscy chcemy być brzydcy, grubi i biedni, czyż nie? Lepiej byś sie czuła w świecie takich ludzi, skarbie, co? No ale cóż, nie ma łatwo, trzeba czasem nad sobą popracowaćwink
                  • kropkacom Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 21:02
                    Spokojnie Kalipso. Chcemy być piękni big_grin Chcemy...
              • gryzelda71 Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 11:20
                Tak są ludzie którym wygląd zwisa i powiewa.
                • kropkacom Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 12:14
                  Każdy chciałby być bogaty, tak? Tylko ilu ludzi robi coś w tym kierunku? Ilu ta sztuka się udaje? Bo praca w biurze lub szkole nas do dużej kasy nie przybliża na przykład. Tak samo jest z wyglądem.

Ja osobiście nie mam ambicji przeglądać się w oczach każdego napotkanego pana, czy budzić zazdrość mijającej mnie babki.
                  • gryzelda71 Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 12:29
                    No ładnym się jest,albo nie.
                    Czym innym jest dbanie o wygląd.Tu można już mieć osiągi niekoniecznie za pomoc dużej kasy(choć ona mile widziana).Jednak nie każdy chce wyglądać lepiej i ma do tego prawo.
                    Są tez osoby co bardzo się starają,ale wynik koszmarny,bo nie posiadają dobrego gustu.
                  • gazeta_mi_placi Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 17:38
                    >czy budzić zazdrość mijającej mnie babki.

Nie przejmuj się, nie grozi Ci to na pewno smile
                    • kropkacom Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 17:59
                      Wiesz, nie wiem czy się z tym pogodzę wink
                  • kali_pso Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 20:44

> Ja osobiście nie mam ambicji przeglądać się w oczach każdego napotkanego pana,
                    > czy budzić zazdrość mijającej mnie babki.

A masz jakieś w ogóle, Kropka?
                    • kropkacom Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 20:59
                      Oczy? Zdaje się, że mam. big_grin Do przeglądania też.
                      • kali_pso Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 21:06

To przyjrzyj się sobie dokładnie, pod kątem AMBICJI teżwink bo nawet ja nie wierzę, że bezproduktywne, całodniowe siedzenie na forum to szczyt twoich marzeń a specjalnie życzliwa ci nie jestemwink
                        • kropkacom Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 21:09
                          Zabolało cię... W sumie nie jestem zaskoczona. Dobranoc Kalipso.
                  • kali_pso Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 20:53
                    Tylko ilu ludzi robi coś w tym kierunku? Ilu ta
                    > sztuka się udaje?

A to ilośc jest istotna? No faktycznie, tak tez możesz sie pocieszyć..buziamwinkp
                • kali_pso Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 20:46

Ja tego nie kwestionuję- fleje są i będą.
              • wuika Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 12:20
                Nie jestem piękna, uważam nawet, że nie jestem ładna. Mam więc spędzać całe dnie przed lustrem, próbując tuszować to, czy tamto? Nawet, jeśli nieudolnie? No jakoś mi się nie chce. Na operacje plastyczne się nie wybieram. Zabronisz mi pracować z ludźmi?
                • kajmanik Taki oto wygląd pracownika 19.01.11, 12:27
                  między brakiem urody ( rzeczywistym lub wydumanym) a zaniedbaniem jest znaczna róznica. mozna byc osobą nieurodziwą a zadbaną.
                  • wuika Re: Taki oto wygląd pracownika 19.01.11, 13:23
                    Ale jak definiujesz zaniedbanie? Poczochrane włosy i brudne ubrania to zaniedbanie. Ale uznasz brak makijażu to od razu taka ujma na honorze? Brak balejażu, brak lakieru na paznokciach?
                    • nisar Re: Taki oto wygląd pracownika 19.01.11, 13:29
                      Brak makijażu nie jest problemem, o ile cera nie jest tłusta i świecąca. Brak farby na włosach nie jest problemem, o ile nie ma odrostów. Natomiast przytłuszczone włosy związane w kitkę są żenujące, tak można wyskoczyć po kartofle, ale nie iść do pracy.
                      • kajmanik Re: Taki oto wygląd pracownika 19.01.11, 13:42
                        czyste,ułozone włosy, zero odrostów, zadbane dłonie, ładna cera (albo skorygowana makijazem),wydepilowanie (ostatnio widziałam panią w urzędzie w bluzce z krótkimi rekawkami i owłosionymi rękami!!!), odpowiedni (do figury, typu urody i sytuacji) strój i dodatki,odpowiedni zapach. zresztą to obowiązuje w kazdej sytuacji- nie tylko w pracy.
                        • ally Re: Taki oto wygląd pracownika 19.01.11, 21:13
                          > (ostatnio widziałam panią w urzędzie w bluzce z kró
                          > tkimi rekawkami i owłosionymi rękami!!!)

też nie depiluję. i się nie wstydzę.
                          • morgen_stern Re: Taki oto wygląd pracownika 20.01.11, 15:05
                            Teraz już wiesz, że owłosione ręce to zuooo
                            • beataj1 Re: Taki oto wygląd pracownika 20.01.11, 15:12
                              Ja tylko czekam aż ktoś wymysli że brwi to zło i sa niehigieniczne i że dbająca o siebie kobieta absolutnie nie powinna ich mieć. I wszyscy bedziemy chodzić bez brwii. Bo czemu brwi maja być lepsze od włosów na nogach albo rekach?
                      • iwles Re: Taki oto wygląd pracownika 19.01.11, 13:43

a co zrobić w przypadku np. zaspania ?
                        kiedy czasu wystarczy akurat tyle, żeby wziąc szybki prysznic, ubrać się i dojechac do pracy ?
                        Powinna zadzwonić i powiedzieć szefowi, ze spóźni sie, bo musi umyć włosy ?
                        Wówczas byłaby bardziej cenionym pracownikiem, niż gdyby przyjechała na czas i wzięla się "do roboty" ?

wiem, wiem, nie powinno się zasypiac, ale... przecież zdarzyć się może.
                        • wuika Re: Taki oto wygląd pracownika 19.01.11, 14:36
                          Wziąć L4 na nieładny wygląd suspicious
                      • iwoniaw tak tak, a na pryszcze powinno się należeć L4 19.01.11, 14:51
                        czy jak tam się to obecnie nazywa. W końcu jeśli komuś kilka na raz wyskoczy, bo cerę ma problemową, to nie tylko nie jest w stanie normalnie pracować, ale jeszcze ludzi wkoło zniesmacza. Dziwię się, że lekarz tamtej pani w domu nie kazał siedzieć big_grin
                • kali_pso Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 20:41

Musiałaś dac głos, rozumiem, niektóre nie potrafią się powstrzymać przed klepaniem w klawiaturęwink
                  Nie rozumiem tylko, jak to ma sie do mojej wypowiedzi?

Juz wiemy, że nie jesteś ładna, czy na pewno musimy wiedzieć, że nie czytasz ze zrozumieniem?
        • iwoniaw Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 10:18
          No rzeczywiście, zrozumiałaś co chciałaś. Kobieta z opisu lipcowej nie przyszła do pracy półgoła. Sadło też, jak czytam, pokryte było bluzką, a że nie namiotem - no cóż. Wprowadźmy burki najlepiej. Podobnie fakt, że komuś się może nie podobać naturalny kolor włosów pani z HR czy zbyt mała ilość tapety, nie ma nic wspólnego z przyzwoitością ani nawet z najbardziej wyśrubowanym dress codem.
          • kali_pso Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 10:30
            > No rzeczywiście, zrozumiałaś co chciałaś

podobnie ja ty...
          • nisar Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 11:02
            Nie do końca, iwonia. Wg mnie sadło obciśnięte bluzeczką jest niesmaczne. Tak samo pryszcze na twarzy - jeśli wychodzi się "do ludzi" - powinny być przynajmniej przypudrowane. Włosy nie muszą być uczesane misternie ani ze świeżutkim balejażem, muszą natomiast być czyste i bez większych odrostów. To tak jak paznokcie - nie muszą być pomalowane, ale muszą być czyste.
            To wszystko tak naprawdę mieści się w wyrazie SCHLUDNOŚĆ. I to jest minimum, jak dla mnie.
            • iwles Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 11:11

to jeszcze powiedz: jaki to ma związek z jakością wykonywanej pracy ?

Poza tym, może mi umknęło, ale lipcowa nie napisała, że pani była brudna i od niej śmierdziało.
            • iwoniaw Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 11:26
              No wiesz, o brudzie nic nie było w pierwszym poście.
              Co do sadła - no pani je po prostu MA, zakłada na nie bluzeczkę, oponą gołą nie świeci. Być może się odchudza, być może nie, można uznać, że gruby=nieładny, ale niesmaczny? Podobnie "myszowaty" naturalny kolor włosów w kucyk - może się to wydawać nieatrakcyjne, mało efektowne, ale żeby z tego robić od razu zarzut "zaniedbania"? Zadbanie to nie znaczy, że ktoś jest pomalowany i wyfiokowany, tylko właśnie, jak napisałaś, czysty i schludny. Co do pryszczy - no cóż, może dermatolog powinien pani dać zwolnienie lekarskie do czasu, aż się będzie mogła pokazywać "ludziom", bo w trakcie leczenia problemów skórnych raz - jak już ktoś napisał - często lekarz zakazuje stosowania czegokolwiek poza leczniczymi mazidłami, dwa - chora skóra bez makijażu wygląda kiepsko, ale z makijażem często po prostu dramatycznie. Ciekawam tylko, czy takie L4 "na pryszcze" znalazłoby głębokie zrozumienie w społeczeństwie, czy też okazałoby się, że zwolenniczki "przyzwoitego" wygląd uznałyby, że pani jest lawirantką i leserką, która przecież "może pracować" wink
            • wuika Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 12:21
              Zdarza mi się posiadać pryszcza na twarzy - laboga, laboga, hormony pracują. Nie zdarza mi się mieć pudru na twarzy. Idę pracować do piwnicy suspicious
        • lilly_about Re: Jak zwykle na tym cudownym forum 19.01.11, 10:46
          No ale ponieważ napisała to lipcowa, to trzeba ją pojechać jak g.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka