Dodaj do ulubionych

i Egipt odpada....

28.01.11, 20:52
ciekawe jak to się wszystko skończy... fajny artykuł czytałam w Przekroju. Czytałam go wczoraj, a dzisiaj tadam...
Biedni Ci ludzie - w sensie mieszkańcy Egiptu, czy Tunezji. No i fakt, że utrzymują się głównie z turystyki, a to wszystko pewnie na długo zniechęci do wakacji w tamtych rejonach..
Obserwuj wątek
    • asiaiwona_1 Re: i Egipt odpada.... 28.01.11, 20:56
      ja mam wykupioną rodzinną wycieczkę na 21 lutego uncertain Liczę, że do tego czasu wszystko się uspokoi...
      • przeciwcialo Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 17:30
        Nawet z dopłata nie pojechałabym tam w lutym.
    • shellerka Re: i Egipt odpada.... 28.01.11, 20:59
      my mieliśmy w ten weekend kupic, bo do konca stycznia jest gwarancja niezmienności ceny, ale kurde w tej sytuacji, to nawet nie wiem, czy będą sprzedawać.
      trzymam kciuki, zeby sie uspokoiło!
      • bi_scotti Re: i Egipt odpada.... 28.01.11, 21:28
        shellerka napisała:

> trzymam kciuki, zeby sie uspokoiło!

Ale za co konkretnie trzymasz kciuki? Za to zeby sie uspokoilo przez utrzymanie wladzy w rekach obecnej dyktatury czy zeby sie tam faktycznie zmienilo? A jak zmienilo to na jak? Jaka forma zmian jest mozliwa w tym momencie/w tej konfiguracji spoleczno-politycznej/w obliczu obecnej formy protestu?
        Ja tam trzymam kciuki za brak spokoju przynajmniej tak dlugo jak Egipcjanom trzeba bedzie zeby odnalezli swoja droge do jakiejs formy demokracji. Nam to zajelo (minimalizujac) 9 lat lub 46 - zalezy jak na to patrzec ...
        Bardzo ekstytujace jest to, co sie dzieje w tym rejonie swiata ... przypominaja sie nasze "rewolucje" ...
        • shellerka Re: i Egipt odpada.... 28.01.11, 22:12
          nie mam w zasadzie pojęcia. artykuł w przekroju uświadomił mi mniej więcej co tam się dzieje i dlaczego, ale przyznaję, że do tej pory byłam kompletną ignorantką jesli chodzi o tamte rejony i ich politykę.
          po wakacjach w tunezji - jakiś czas temu (z 10 lat moze) odniosłam wrażenie, ze zyją tam zupełnie normalnie i w zyciu nei przyszlo mi do głowy, że może u nich panować reżim. normalna demokracja i gospodarka wolnorynkowa na pierwszy rzut oka.

w ramach mojej przemiany wewnętrznej nadrobię zaległości w rozeznaniu takich spraw. promis.
        • maurra Re: i Egipt odpada.... 28.01.11, 22:20
          bi_scotti napisała:
          > Ale za co konkretnie trzymasz kciuki? Za to zeby sie uspokoilo przez utrzymanie
          > wladzy w rekach obecnej dyktatury czy zeby sie tam faktycznie zmienilo?

w tym konkretnym kraju - aby szybko i w miarę bezboleśnie i znaleźli sobie nowego dyktatora
        • angazetka Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 13:38
          > Ale za co konkretnie trzymasz kciuki?

Jak to? Żeby spokojnie było i dało się na wakacje pojechać tongue_out
          Swoją drogą, przy takich wydarzeniach człowiek odkrywa, jak mało wie o świecie. Sprawy Egiptu czy Tunezji nigdy mnie nie zajmowały i teraz muszę przechodzić intensywny kurs wiedzy, o co chodzi.
        • kali_pso Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 14:01

Jeszcze niedawno Polityka prezentowała syna Mubaraka jako jego oczywistego następcę, który chyba w tym roku miał zastapic ojca...czyżby synek jednak mógł już tylko pomarzyć o dyktaturze na miarę tatusia?
        • esofik Re: i Egipt odpada.... 30.01.11, 16:04

bi_scotti napisała:

> Bardzo ekstytujace jest to, co sie dzieje w tym rejonie swiata ... przypominaja
          > sie nasze "rewolucje" ...

nie przypominam sobie, aby podczas naszych "rewolucji" albo sąsiadów niszczono zabytki lub plądrowano muzea
          • bi_scotti Re: i Egipt odpada.... 30.01.11, 16:54
            esofik napisała:

> nie przypominam sobie, aby podczas naszych "rewolucji" albo sąsiadów niszczono
            > zabytki lub plądrowano muzea
            >

Ah, no tak, zapomnialam kompletnie, ze MY jestesmy ci bardziej cywilizowani (?), kulturalni (?), wedukowani (?), subtelni (?) .... OMG, ze tez jeszcze ( np. po wojnie na Balkanach) mozna uzywac takich argumentow!
            Przy okazji, skoro juz temat zostal poruszony, Polakom udalo sie dosc skutecznie pozbawic sporego zasobu wspolnego/narodowego dziedzictwa historyczno-artystycznego przeglosowujac DEMOKRATYCZNIE taka a nie inna ustawe o reprywatyzacji. Strata zabytkow czy "pladrowanie" muzeow nie musi sie odbywac rekami glodnych bezdomnych, ktorzy "zobaczycli swoja szanse" ...
    • tosterowa Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 13:43
      Swoją drogą, pokazywali dziś w tv turystów lecących DZISIAJ do Egiptu. Jak bardzo nieodpowiedzialnym za swoje bezpieczeństwo trzeba być, żeby teraz tam jechać?;/
      • rita75 Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 15:42
        > Swoją drogą, pokazywali dziś w tv turystów lecących DZISIAJ do Egiptu. Jak bard
        > zo nieodpowiedzialnym za swoje bezpieczeństwo trzeba być, żeby teraz tam jechać
        > ?;/

a ja zapytam, jak trzeba byc nieodpowiedzialnym, by lezc do miasta, zeby ZOBACZYC demonstrację? Piszę o turystach, ktorzy juz tam są. Przypomnielim mi sie japonscy turysci, ktorzy kopali lezace lwy, by te na zdjeciach wydawaly sie bardziej "dynamiczne".
      • shellerka Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 15:47
        dokładnie to samo pomyślałam, ogladając tvn24 i jakieś "wywiady" na lotnisku.
        może bym zaryzykowała lecąc sama i nie zostawiając tu rodziny, ale informacja, że na chwilę obecną w kurortach jest spokojnie, tylko na północy strzelają do ludzi + oficjana info z MSZ, ze odradza turystom wyloty do Egiptu - hmmm....
        no nie wzięłabym tam teraz dzieci.
        Tylko, że to najczęściej wakacje, na które zbiera się cały rok i wielu osobom szkoda. Nie dziwota w sumie...
        • shellerka Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 15:51
          pamiętam, że leciałam do jednego z arabskich krajów na wakacje jakość w trzy dni po zamachu na World Trade Center. Ale miałam stracha! mój ówczesny narzeczony musiał mnie przekonywać wtedy co chwilę, że nie każdy w turbanie (a w tamtym rejonie sporo ich było) to Bin Ladensmile
          Na miejscu już o.k., ale na lotnisku i w samolocie - co ja przeżyłam!smile
          • czar_bajry Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 17:47
            Właśnie rozmawiałam z mężem - ma dyżur na lotnisku- dziś jeszcze z Egiptu nie przyleciał żaden samolot, chociaż od rana było planowanych kilka przylotów, pewnie będzie tak jak wczoraj, wieczorem przylecą wszystkie w kupie, dlatego że nad terytorium Egiptu mają eskortę wojskową.

Jednak po mimo tego dziś całe rodziny lecą tam na wczasy. Panowie nadrabiają mina a panie z lekka spanikowane sąsmile
            • aurinko5 Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 18:42
              czar_bajry napisała:

> Właśnie rozmawiałam z mężem - ma dyżur na lotnisku- dziś jeszcze z Egiptu nie p
              > rzyleciał żaden samolot, chociaż od rana było planowanych kilka przylotów, pewn
              > ie będzie tak jak wczoraj, wieczorem przylecą wszystkie w kupie, dlatego że nad
              > terytorium Egiptu mają eskortę wojskową.

Czarterowe lataja normalnie. Rejsowe w wiekszosci krajow, w tym PL sa zawieszone.
              • czar_bajry Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 18:43
                latają stadami, żaden nie jest o czasie.
                • aurinko5 Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 18:55
                  czar_bajry napisała:

> latają stadami, żaden nie jest o czasie.

Czartery rzadko kiedy sa o czasie. Nie sa to opoznienia, wynikajace z sytuacji politycznej. I nie lataja stadami, bo raz dziennie laduje hurghada i raz sharm. Czyli maksymlanie dwa jednego dnia. Zaden nie ma eskorty mysliwcow. Z bardzo prostej przyczyny
                  • czar_bajry Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 19:02
                    skoro tak mówisz...
          • pitahaya1 Re: i Egipt odpada.... 30.01.11, 15:51
            To ze mną leciałaś??
            Choć nie, ja leciałam 13 wrześniasmile
            Też przyglądaliśmy się każdemu w turbaniesmile) Poza tym obsada samolotu była też ichniejszasmile
      • kali_pso Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 19:14

Normalka...przecież NAM nic złego stać się nie może...jakby zaś jednego lub drugiego zaszlachtowali jacyś szaleńcy toby rodziny w kraju odszkodowania za mamusię lub tatusia się domagały, że hohoho...
        • czar_bajry Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 22:39
          Normalka...przecież NAM nic złego stać się nie może...jakby zaś jednego lub dru
          > giego zaszlachtowali jacyś szaleńcy toby rodziny w kraju odszkodowania za mamus
          > ię lub tatusia się domagały, że hohoho...

Może teściowej wycieczkę wykupić? teraz pewnie ceny spadnątongue_out
          • kali_pso Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 22:55

heheheeh...ale nie żałujcie na ubezpieczeniu..hehehehe...
            • czar_bajry Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 22:58
              ubezpieczenie to pełna opcja musi byćsmile
    • krejzimama Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 18:12
      Próba wprowadzenia demokracji w krajach arabskich jest drogą do przejęcia władzy przez islamistów.
      Dla nas najlepszym rozwiązaniem jest trzymanie arabów za mordy przez prozachodnich dyktatorów.
      • abdullah_abdullah Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 19:40
        > Próba wprowadzenia demokracji w krajach arabskich jest drogą do przejęcia władz
        > y przez islamistów.
        > Dla nas najlepszym rozwiązaniem jest trzymanie arabów za mordy przez prozachodn
        > ich dyktatorów.

może racja, może nie, na pewno sianie takiej propagandy łagodzi kaca moralnego wszystkim miłującym pokój demokratom świata zachodniago, oraz wierzącym w tą ich miłość dla pokoju ich wyborcom
      • bi_scotti Re: i Egipt odpada.... 30.01.11, 02:26
        krejzimama napisał:

> Dla nas najlepszym rozwiązaniem jest trzymanie arabów za mordy przez prozachodn
        > ich dyktatorów.

"Niech na calym swiecie wojna,
        byle polska wies zaciszna, byle polska wies spokojna."
        • krejzimama Re: i Egipt odpada.... 30.01.11, 07:34
          Pisząc nas miałam na myśli świat zachodu.
          Poza tym nie wojna, ale właśnie spokój utrzymywany siłą.
      • melmire Re: i Egipt odpada.... 30.01.11, 12:04
        Bo prawdziwa wolnosc i demokracja jest wtedy, kiedy ludzie wybieraja tych ktorych MY chcemy zeby wybrali smile
        • bi_scotti Re: i Egipt odpada.... 30.01.11, 15:27
          melmire napisała:

> Bo prawdziwa wolnosc i demokracja jest wtedy, kiedy ludzie wybieraja tych ktory
          > ch MY chcemy zeby wybrali smile

A jakby przypadkiem nie wybrali, to sie znajda sposoby (marionetkowi dyktatorzy) na takie naiwnie demokratyczne a niepoprawnie politycznie wybory!
          Potem sie tylko niektorzy dziwia "dlaczego ONI (ci, ktorzy nie sa chrzescijanami lub bywaja lewakami ...) NAS (tego niby demokratycznego i oswieconego swiata "zachodu") tak nienawidza?" - no dlaczego?
    • deodyma Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 20:08
      ja sie tym ludziom nie dziwie.
      bieda, az piszczy, nie stac ich nawet na chleb...
    • donkaczka Re: i Egipt odpada.... 29.01.11, 20:24
      ja sie im nie dziwie, ze sie tluka, choc tez mialam 15 leciec na tydzien

zamiast tego wzielysmy sprawy w swoje rece i za podobna kase jedziemy na goa smile nie sadzilam, ze mozna poza biurami podrozy za takie male pieniadze indie odwiedzic
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka