Dodaj do ulubionych

sanatorium?

19.02.11, 17:22
mam pytanie, czy w każym sanatorium pobierana jest opłata za pobyt rodzica/opiekuna? chodzi mi o przypadek,kiedy wyjeźdza dziecko małe, które nie może pozostać bez opieki.

Proszę o odp. dzięki smile
Obserwuj wątek
    • aga1506 Re: sanatorium? 19.02.11, 17:25
      rodzice za siebie płacą, w opłacie czasami mają 1 lub 2 zabiegi. W zeszłym roku w Górkach Wielkich płaciłam 75zł/doba (3 posiłki+1zabieg)
    • przeciwcialo Re: sanatorium? 19.02.11, 17:35
      Być moze w przypadku dzuieci niepełnosprawnych na turnusach rehabilitacyjnych rodzic jest bezpłatnie. NFZ płaci za dziecko, rodzic za siebie. W sumie nie wiem dlaczego miałby p[łacic za opiekuna.
      • magdakingaklara Re: sanatorium? 19.02.11, 21:09
        Turnusy sa refundowane przez PFRON a nie przez NFZ. Na turnusach opiekun placi. Generalnie dofiansowanie za opiekuna w tamtym roku byl ok. 500 zł.
        • marychna31 Re: sanatorium? 19.02.11, 22:53
          > Turnusy sa refundowane przez PFRON a nie przez NFZ
          Dodam tylko, że nie są one refundowane ale tylko dofinansowane w niewielkim procencie. Zarówno dla dziecka, jak i dla rodzica. Dla rodzica wtedy, kiedy konieczność obecności opiekuna potwierdzi lekarz. Nie sądze, żeby to miało związek z wiekiem dziecka bo przecież niesamodzielnym może być i niepełnosprawny dorosły.
          • magdakingaklara Re: sanatorium? 19.02.11, 22:58
            zgadza sie
            Ale rowniez aby miec opiekuna musi byc to w orzeczeniu.
            Jesli nie ma w orzeczeniu to nawet w lekarskim wniosku o skierowanie na turnus nic nie da.
    • czar_bajry Re: sanatorium? 19.02.11, 22:06
      w każdym sanatorium rodzic płaci za pobyt, nie są to straszne pieniądze za 21 dni płaci się ok 1500 zł, masz trzy posiłki i najczęściej jeszcze jakiś zabieg oraz opiekę lekarską.
      Opieka przysługuje dziecku od lat 3-7, potem jedzie już samo.
      • baltycki Re: sanatorium? 19.02.11, 23:06
        czar_bajry napisała:

> w każdym sanatorium rodzic płaci za pobyt, nie są to straszne pieniądze
        > za 21 dni płaci się ok 1500 zł

To straszne moglas sobie darowac.. dla wielu kobiet to sa straszne pieniadze.
        • magdakingaklara Re: sanatorium? 19.02.11, 23:15
          jakbys miala na 3 tyg zaplacic sama za 2 osoby noclegi + wyzywienie + zabiegi to wyszlo by Ci bardzo, bardzo duzo wiec rasumujac nie sa to straszne pieniadze w tym kontekscie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka