pade 11.03.11, 16:50 dla niezorientowanych: wyborcza.biz/biznes/1,100896,9235238,Ceny_cukru_rosna__Polacy_masowo_go_wykupuja.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kol.3 Re: Dlaczego drożeje cukier 11.03.11, 17:06 Nie wiem po cholerę ludzie kupują po 70 kg cukru. To są spekulacje cenowe, sztuczne podgrzewanie atmosfery, a ludzie dają się podpuszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Dlaczego drożeje cukier 11.03.11, 17:52 kol.3 napisała: > Nie wiem po cholerę ludzie kupują po 70 kg cukru. > To są spekulacje cenowe, sztuczne podgrzewanie atmosfery, a ludzie dają się pod > puszczać. Otóż to. Żadna fabryka nie produkuje na zapas sięgający 10 lat. Bo i po co? Pojawiła się panika, ludzie pokupowali na 10 lat. Za pół roku cukier może być po dwa złote z hakiem i pewnie będzie. A tu w domu zapchana szafa cukrem po 5 czy 7 zł Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: Dlaczego drożeje cukier 11.03.11, 17:57 nie mam w domu cukru to chyba tylko karaluchy wpieprzą Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Dlaczego drożeje cukier 11.03.11, 18:37 mamakrzysia4 napisała: > nie mam w domu cukru to chyba tylko karaluchy wpieprzą Cukier to trucizna. Żaden robal się tego nie rusza. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiek.1 Re: Dlaczego drożeje cukier 11.03.11, 19:16 A ja, biedny robaczek bardzo lubię ten trujący cukier i nie lubię gorzkiej herbaty! No ale od czegoś przecież trzeba umrzeć, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Dlaczego drożeje cukier 11.03.11, 19:23 joasiek.1 napisała: > A ja, biedny robaczek bardzo lubię ten trujący cukier i nie lubię gorzkiej herb > aty! No ale od czegoś przecież trzeba umrzeć, nie? chyba nie słodzisz herbaty 20 łyżeczkami. Jeśli dwoma, to poczekaj. Albo jeśli cena nie spadnie, będę Ci wysyłał cukier. Nie daj się tylko ogarnąć panice. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiek.1 Re: Dlaczego drożeje cukier 11.03.11, 19:30 Nie no, 2 sypię. Ale ciastko też lubię upiec. No i właśnie zostały mi już tylko 2 kg, a w domu nie tylko ja mieszkam. Z całą pewnością nie dam się ogarnąć panice i nie kupię zaraz 5 kg na zapas. Ale w razie co to trzymam za słowo z tymi przesyłkami! Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Dlaczego drożeje cukier 11.03.11, 19:57 joasiek.1 napisała: > Nie no, 2 sypię. Ale ciastko też lubię upiec. No i właśnie zostały mi już ty > lko 2 kg, a w domu nie tylko ja mieszkam. Z całą pewnością nie dam się ogarnąć > panice i nie kupię zaraz 5 kg na zapas. > Ale w razie co to trzymam za słowo z tymi przesyłkami! Dam radę. Krajowa produkcja to 18 kg na łba, od noworodka do emeryta. Emeryci przejęli na siebie większość. Ale pewnie dla kobiet w kwiecie wieku coś zostanie Odpowiedz Link Zgłoś
joasiek.1 Re: Dlaczego drożeje cukier 11.03.11, 18:29 Zgadzam się, sami ludzie napędzają niektóre ceny. Prawo rynku jest takie, że jak jest duży popyt to i ceny można podnieść. Ludzie dają się podpuszczać informacjom o planowanych podwyżkach i w panice rzucają się do kupowania. A swoją drogą jaki ten nasz kraj jest dziwny - tyle cukrowni polikwidowano w ostatnich latach, a teraz wychodzi na to, że cukru mamy za mało? Dziwny jest ten świat. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Dlaczego drożeje cukier 11.03.11, 18:40 joasiek.1 napisała: > Zgadzam się, sami ludzie napędzają niektóre ceny. Prawo rynku jest takie, że j > ak jest duży popyt to i ceny można podnieść. Ludzie dają się podpuszczać inform > acjom o planowanych podwyżkach i w panice rzucają się do kupowania. A swoją dro > gą jaki ten nasz kraj jest dziwny - tyle cukrowni polikwidowano w ostatnich lat > ach, a teraz wychodzi na to, że cukru mamy za mało? Dziwny jest ten świat. Cukrowni nie mamy za mało. Polskie cukrownie osiągnęły w zeszłym roku rekordowy zysk coś koło 1,5 mld złotych na czysto. Zaczynają grać na rynkach światowych. A tu potrzeba zastrzyku od "akcjonariuszy' w postaci nagłego napływu środków za 10 lat. Zrzuci się emeryt czy emama w marcu, to może Polski Cukier zainwestuje w kwietniu. Albo wypłaci sobie premię. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Chodziło o brutto 11.03.11, 18:53 hummer napisał: > joasiek.1 napisała: > > > Zgadzam się, sami ludzie napędzają niektóre ceny. Prawo rynku jest takie > , że j > > ak jest duży popyt to i ceny można podnieść. Ludzie dają się podpuszczać > inform > > acjom o planowanych podwyżkach i w panice rzucają się do kupowania. A swo > ją dro > > gą jaki ten nasz kraj jest dziwny - tyle cukrowni polikwidowano w ostatni > ch lat > > ach, a teraz wychodzi na to, że cukru mamy za mało? Dziwny jest ten świat > . > > Cukrowni nie mamy za mało. Polskie cukrownie osiągnęły w zeszłym roku rekordowy > zysk coś koło 1,5 mld złotych na czysto. Zaczynają grać na rynkach światowych. > A tu potrzeba zastrzyku od "akcjonariuszy' w postaci nagłego napływu środków z > a 10 lat. Zrzuci się emeryt czy emama w marcu, to może Polski Cukier zainwestuj > e w kwietniu. Albo wypłaci sobie premię. www.inwestor.msp.gov.pl/portal/si/form/r2360/Krajowa_Spolka_Cukrowa_SA_z_siedziba_w_Toruniu.html Netto to tylko 339 456 tyś zł. x 10 wyjdzie ze 3 mld w tym roku Kwotę pamiętałem, ale nie że chodzi o brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi hummer 13.03.11, 23:27 Przestań cytować całe posty - albo fragment, do którego się odnosisz, albo - jeśli do całości - to nie cytuj. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Będę uważał. 14.03.11, 13:40 zona_mi napisała: > Przestań cytować całe posty - albo fragment, do którego się odnosisz, albo - je > śli do całości - to nie cytuj. Tak przy okazji, kończy się Wam pamięć macierzy? To wyjaśniałoby, dlaczego wątki przeniesione na osła nie są na ośle widoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
iothe Mechanizm reglamentacji 12.03.11, 18:59 Tu jest cudnie opisany mechanizm reglamentacji: pokazywarka.pl/maka-10kg/ Nie wiem jak to zaklasyfikować: owczy pęd, chęć zrobienia "binesu" czy wszystko naraz... Odpowiedz Link Zgłoś
q_vw Re: Dlaczego drożeje cukier 11.03.11, 18:02 Cukrownie albo duże hurtownie się umówili... pewnie kasa potrzebna, a tak, całkiem za darmo, mają szybki przypływ gotówki. Stara śpiewka, tylko ludzie wciąż tak samo durni Co oni z tym cukrem zrobią ? Będą go ileś tam lat trzymali i wpierniczali, do spółki z karaluchami ? Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: Dlaczego drożeje cukier 11.03.11, 18:38 q_vw napisał: > Cukrownie albo duże hurtownie się umówili... pewnie kasa potrzebna, a tak, całk > iem za darmo, mają szybki przypływ gotówki. Stara śpiewka, tylko ludzie wciąż t > ak samo durni > No proszę cię...nie masz pojecia o czym piszesz.Poczytaj o lobby,które chce doprowadzić rolnictwo polskie do upadku.W tej chwili dochodzi do tego,że my nasz cukier,nasze ziemniaki czy jabłka eksporują za granicę a potem my ten sam towar sprowadzamy znowu do PL.Czyli cena dwukrotnie wyzsza.Jablka są po 6zł za kg,ziemiaki za 2-2,50/kg a banany mają cenę 4zl.Przeciez to paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
joasiek.1 Re: Dlaczego drożeje cukier 11.03.11, 19:18 Nie wiem jak jest z tym eksportem teraz, ale kilka lat temu faktycznie cukier za bezcen szedł na Ukrainę, a potem wracał na nasze półki dwa razy droższy. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Dlaczego drożeje cukier 11.03.11, 19:28 ylunia78 napisała: > No proszę cię...nie masz pojecia o czym piszesz.Poczytaj o lobby,które chce dop > rowadzić rolnictwo polskie do upadku. ty to musisz być piękną kobietą, ylunia. Niesamowicie piękną. Po inteligencji (ekhe, ekhe) sądząc. Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: Dlaczego drożeje cukier 11.03.11, 22:57 lusitania2 napisał: > ty to musisz być piękną kobietą, ylunia. > Niesamowicie piękną. > > Po inteligencji (ekhe, ekhe) sądząc. Rozwiniesz jakoś swoją myśl?(ekhe, ekhe) Odpowiedz Link Zgłoś
spicy_orange Re: Dlaczego drożeje cukier 12.03.11, 16:08 nie wiem gdzie widziałaś ostatnio banany po 4 zł, ale gratuluje mieszkania w taniej strefie ps. a cukier można już kupić na allegro-niemiecki, po 3,5zł/kg Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: Dlaczego drożeje cukier 13.03.11, 21:57 spicy_orange napisała: > nie wiem gdzie widziałaś ostatnio banany po 4 zł, ale gratuluje mieszkania w ta > niej strefie > Dokładnie to po 4,5zł. Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: Dlaczego drożeje cukier 11.03.11, 18:24 www.polskieradio.pl/7/159/Artykul/326578,Z-cukrem-to-juz-szalenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Pamiętasz cukier po 5 zł w 2004? 11.03.11, 21:54 pade napisała: > dla niezorientowanych: > wyborcza.biz/biznes/1,100896,9235238,Ceny_cukru_rosna__Polacy_masowo_go_wykupuja.html Widać skończyły się zapasy emerytom Za chwilę będzie po 2 kolejny raz po 5 będzie w 2018stym Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dlaczego drożeje cukier 14.03.11, 23:05 A kto kupuje ten cukier? Przecież nie e-matki, które cukru dzieciom nie podają nigdy, w żadnej postaci, pod żadnym pozorem. Możemy śmiać się w oczy chciwcom, spekulantom i naiwniakom! Odpowiedz Link Zgłoś