Dodaj do ulubionych

Ciuchlandia

22.03.11, 09:45
Czy sądzicie, że kupowanie ciuchów w ciuchlandiach uwłacza czlowiekowi? Przyznam, że sama kupuję ponieważ na markowe nowe ciuchy poprostu mnie nie stać. Tym sposobem moje dziecko jest ubrane bardzo dobrze za małe pieniądze. Ostatnio usłyszałam jednak opinię, ze "tego typu zakupy" to uwłaczanie godności człowieka...? Co o tym sądzicie, mam się czuć gorszym człowiekiem ?
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: Ciuchlandia 22.03.11, 09:48
      kupujesz markowe używane ciuchy by Twoje dziecko było ubrane bardzo dobrze? Oby nikt nie poznał? W życiu nie kupię obuwia i bielizny, reszta jak najbardziej i marka nie ma nic do rzeczy, ale wogólny stan i wygląd.
      • wedlowka Re: Ciuchlandia 22.03.11, 09:52
        Napisałam markowe ponieważ właściwie tylko takie w moim ciuchlandie są smile
    • kosmitka06 Re: Ciuchlandia 22.03.11, 11:34
      Nie wiem czy masz się czuć gorszym człowiekiem ja tam się gorsza nie czuję...
      Mąż kiedyś był na mnie zły o to, ciągle słyszałam że stać nas na nowe rzeczy. Mówiłam oczywiście bielizna itp oki bo wiadomo że tego nie kupię w ciucholandzie ale... jak idę i mijam taki sklep to nie mogę nie wejść. Lubie tam chodzić, szperać i nie ważne czy kupię tam coś fajnego za 5zł czy w normalnym sklepie za 50zł bo tak samo mnie cieszy.
      Może dla kogoś kogo nie stać i idzie tam z musu jest uwłaczające dla mnie nie...
      Pozdrawiam
    • gupia_rzona Re: Ciuchlandia 22.03.11, 11:40
      Ty tak na poważnie? Uwłaczające to by było, jakbyś musiała chodzić i prosić ludzi, by oddawali Ci za friko swoje rzeczy. Albo kraść.
      Nie rozumiem co jest uwłaczającego w kupowaniu ciuchów z second handu. Ja to bardzo lubię. Raz - potrafię wybrać cos takiego, że mogę wyglądać oryginalnie (nie mylić z pojęciem markowo). Dwa - bardzo mnie to relaksuje, to buszowanie, odkrywanie, zestawianie. Trzy - nie wydaję na to tyle kasy, co wydałabym w centrum handlowym, często za rzeczy dużo gorszej jakości
    • angazetka Re: Ciuchlandia 22.03.11, 11:41
      Ostatnio wreszcie trafiłam na lumpeks, z którym mi po drodze. Nie widzę nic uwłaczającego mojej godności w kupowaniu tam ciuchów, przeciwnie, mam z tego radochę wink
      • iuscogens Re: Ciuchlandia 22.03.11, 19:52
        angazetka napisała:

> Ostatnio wreszcie trafiłam na lumpeks, z którym mi po drodze. Nie widzę nic uwł
        > aczającego mojej godności w kupowaniu tam ciuchów, przeciwnie, mam z tego radoc
        > hę wink

w Wawie?? Możesz powiedzieć gdzie?
        Nie mam zamiaru Cię śledzić wink
        • angazetka Re: Ciuchlandia 22.03.11, 20:12
          Możesz śledzić, chętnie cię poznam wink
          "Kopalnia ciuchów" na Górczewskiej 15, obok tych boskich pączków.
    • aga.pier Re: Ciuchlandia 22.03.11, 11:41
      kupuję w sklepach z używaną odzieżą i w firmowych. temu komu uwałacza, nikt nie nakazuje kupować.
      • ewelsia Re: Ciuchlandia 22.03.11, 11:46
        Ja ubieram się tylko na lumpach. Mam prawdziwe cuda stamtąd za niewielkie pieniądze, bo kupuję w takich prawdziwych, na wagę, a nie gdzie są ciuchy wycenione i często dość drogie.
        Bieliznę i buty kupuję nowe. Jeżeli czegoś nie uda mi się upolować w ciucholandzie, a jest potrzeba to wtedy dopiero kupuję nowy ciuch.
        Ja w ogóle nie rozumiem , jak można głosić taką teorię o godności itp. Ten, kto to wymyślił ma coś z głową.
    • aneta-skarpeta Re: Ciuchlandia 22.03.11, 11:47
      ja kupuje w ciuchlandach i na allegro sporo- jestem szperaczem

stac mnie na nowe rzeczy i czesto je kupuję, ale w ciuchlandach potrafie znalesc perełki, niedostepne w sklepach

dawno temu tez niesamowite okazje byly na allegro- dzieki temu mam mnostwo fajnych plaszczy, kurtek, sukienek itd- takie podejscie do ciuchlandów wyssałam z mlekiem matkismile

dla syna kupuję jak cos fajnego sie trafi, ale duzo mniej- bo dla chlopców jest malo fajnych ciuchów

dla meza jak naprawde wpadnie cos w rece- predzej na allegro
    • belle_amie Re: Ciuchlandia 22.03.11, 11:56
      ja na początku przygody z ciucholadnami miałam opory ( nie żeby mi to uwłaczało ale..), bardzo chciałam się "nauczyć" kupować w ciucholandach bo jak patrzyłam, że co rusz koleżanki mają coś super fajnego i mówią, że z ciuchów a ja nawet w butikach nic nie mogę znaleźć to mi się coś robiło..teraz jak na to patrze to po prostu nie trafiłam na żaden dobry ciucholand, tu gdzie mieszkam naprawdę ze świecą szukać ale u teściowej w Bielsku jest mega wielki i mega wypasiony ciucholandsmile i co tam jedziemy to zawsze pół jednego dnia rezerwuje na poszukiwaniasmile i wcale się nie czuje gorsza czy coś, tym bardziej jak patrze na te eleganckie babki czy gości w garniturkach co tam szperająsmile a tam wszystko na wieszaczkach (nawet ciuchy na wagę) i naprawdę za każdym razem wychodzę z reklamówkąsmile
      a teraz u nas w mieście na targ przyjeżdżają takie panie z dziecięcymi ciuchami, co prawda drogo (20zł/szt przeważnie) ale ciuchy jak nowe i większość markowych, jak ostatnio byłam to chłopakom kupiłam 2xspodnie na szelkach (dżins h&m i sztruks), 1xspodnie na gumce (dżins h&m), bluza z kapturem h&m i sweterek innej firmy i dałam 70zł (wychodziło 100 ale pani mi opuściła 30zł)
      także podsumowując : jak tu nie kupować w ciucholandach? smile
      • poppy_pi Re: Ciuchlandia 22.03.11, 12:08
        Przecież to tylko ciuchy! smile Bardzo lubię wszelkiej maści lumpeksy i mimo, że stać mne na 'normalne' zakupy bardzo często do nich zaglądam.
        • aneta-skarpeta Re: Ciuchlandia 22.03.11, 12:39
          moj mąż sie zawsze smieje, ze ja to do ciuchlandu ide jak mysliwy na łowywink i taką straszna frajde mi sprawia jak znajde jakies fajne ciuchy i do tego tanie, inne- jakbym upolowała jakiegos niecodziennego zwierzawink
      • mx3_sp H&M to taka wartościowa marka???? 22.03.11, 12:20
        myślałam, że temat dotyczy naprawdę markowych , z wyższej półki, a nie sieciówek.
        • a-ronka mx3 22.03.11, 12:33
          poluzuj ten kijek w tyłku bo strasznie spięta jesteś.
          Tak H&M jest marką tak jak zara,chloe i tysiąc innych.Zazdrościsz,że nie potrafisz szukać czy jesteś fanką nowych ,cudnych rodem z targu vel bazaru ?
          • aneta-skarpeta Re: mx3 22.03.11, 12:37
            nie no- ja bym obstawiała prade i gucciwink
        • aneta-skarpeta Re: H&M to taka wartościowa marka???? 22.03.11, 12:36
          a ile kupisz ładnych kurtek versace w ciuchlandach? i zeby nie była z '86 i zjedzona w polowie przez mole?wink

ja nawiecej mam ciuchów ciuchlandowych z esprit, jackpot

mam tez troche hm, next atmosphere etc - uwazam ze to okazja ze mozna kupic wygladajacy jak nowy plaszcz hm za 35 zł- nie sądze zeby ktos go mial chocby raz na sobie
        • belle_amie Re: H&M to taka wartościowa marka???? 22.03.11, 15:35
          dla mnie H&M to marka a fakt, że na ciuchach kupię jakąś rzecz za 20zł a nie 100zł mnie akurat cieszy bo tych 100zł bym nie dała..do markowych butików (tych z wyższej półki) nie chodzę bo nie mam po co (zwyczajnie mnie nie stać) także nawet się nie orientuję w nazwach..

• ylunia78 Re: H&M to taka wartościowa marka???? 22.03.11, 19:49
          mx3_sp napisała:

> myślałam, że temat dotyczy naprawdę markowych , z wyższej półki, a nie sieciówe
          > k.

Tylko,że te sieciówki w PL mają cenę jak markowewink
          • krapheika Re: H&M to taka wartościowa marka???? 22.03.11, 20:20
            Tzn ile? bo w H&M co rusz przecena jest i jeansy dla chlopca kosztuja po 5euro sztuka, inne rzeczy takze, wiec dajac 20zl u kogos na targu i tak sie przeplaca, tzn w moim przypadku, bym przeplacala. Poza tym H&M to malo co fajnego ma, od czasu do czasu upoluje cos dla syna, ale tej siecowce to serio blisko do ciucholandu.Chociaz Zara tez spadla na psy.
            • ylunia78 Re: H&M to taka wartościowa marka???? 22.03.11, 23:20
              Tak u Ciebie to 5"ojro" przeliczysz na nasze 20zł.Już nie chodzi mi o przeceny,ale ogolnie o ceny sieciówek w PL.W GB gdzie przykładowo wszystkie ciuchy w tesco mają niskie ceny u nas w PL za ciuchy płacisz dużą kasę.Bo dla mnie 70zł za 3szt pajacy niemowlecych to przegięcie.A w GB te same kosztują mniej.Nie pamietam dokładnie,ale wiem ze o wiele mniej kosztują.
              Chodzi mi o to,że u nas za cos co wszędzie dookoła jest w cenach przystępnych u nas płacimy za to duża kasę,i uznajemy się,ze to są ciuchy" MARKOWE"
              • krapheika Re: H&M to taka wartościowa marka???? 22.03.11, 23:28
                Tylko te za 20zeta to jeszcze nie sa uzywane.Dla mnie to przeginka z cenami rzeczy dzieciecych w pl.Juz kiedys pisalam,, ze kiedys w Pl widzialam buty pumy dla mego syna, kosztowaly jakies 150zl z kawalkiem, te same buty, kosztowaly w De w sklepie z wyzsza marza, bo nie tym typowo obuwniczym 30euro, wtedy euro stalo po 3zeta z kawalkiem i tak mi sie to zapamietalo.Ogolnie jadac do Polski nie kupuje zadnych ciuchow w sieciowkach, jedyna mozliwosc tanszego nabycia to polskie sklepy, ktorych nie ma w de.To samo co z cukrem, ceny szybuja jak powalone.Moja siostra serio, serio przyjezdza do De kupic ciuchy w sieciowce.Zawsze mowi, ze takich wyprzedazy, takich cen to ze swieca szukac w Pl.Nie wiem skad sie to bierze.
                • cherry.coke Re: H&M to taka wartościowa marka???? 22.03.11, 23:37
                  krapheika napisała:

> Moja siostra serio, serio przyjezdza do De kupic ciuchy w sieciowce.Zawsze mowi
                  > , ze takich wyprzedazy, takich cen to ze swieca szukac w Pl.Nie wiem skad sie t
                  > o bierze.

Z wiekszych obrotow. Jak obroty sa ogromne, to mozna robic znaczace upusty. W Niemczech jest wieksza populacja, z ktorej pewnie wyzszy procent zaopatruje sie w sklepach.
                  • krapheika Re: H&M to taka wartościowa marka???? 23.03.11, 00:15
                    Jakby i w Pl zrobili normalne ceny, to ich byloby stac na upusty.
                • ylunia78 Re: H&M to taka wartościowa marka???? 22.03.11, 23:43
                  Otóż to własnie TO mam na mysli.My tu musimy płacić taka kasę,że dla polaków wtedy wydaje sięwinkże ubieraja się w markowe ciuchy.W GB firmy George,Next,FF,Cherokie to ze tak powiem żadne firmówki.A u nas wołają za to grubą kasę.
                  Ja sie nie dziwię,że siostra przyjeżdża na zakupy,bo mój kuzyn przywiózł z DE art do zrobienia dzieciecego łózka bo tam jest taniej.
                  • cherry.coke Re: H&M to taka wartościowa marka???? 22.03.11, 23:59
                    Co to jest FF?
                    Cherokee i George to sa przeciez "marki" ciuchow z supermarketow. George bodajze z ASDA, a Cherokee z Tesco. A ile kosztuja w Polsce ciuchy z Tesco? Czy oplaca sie kupowac uzywane ciuchy z brytyjskiego Tesco, zamiast nowych z polskiego?
                    Nieodmiennie mnie bawi, jaka kariere na Allegro zrobil kiedys Primark smile
                    • ylunia78 Re: H&M to taka wartościowa marka???? 23.03.11, 00:07
                      FF czy F&F to tez jakas marka z tesco.

> Cherokee i George to sa przeciez "marki" ciuchow z supermarketow

O własnie,własnie,a w PL zrobiły taką furrorę,że niemalże stoja na równi z H&M,ZARA i innewink

A ile kosztuja w Polsce ciuchy z Tesco?
                      Oj sporo niestetysadJak już przytoczyłam ceny pajacy i body.Nie kumam tak dokładnie,ale wiem,że np widziałam przed świetami bluzy po 70-90zł takie na 12-15latka.
                      • krapheika Re: H&M to taka wartościowa marka???? 23.03.11, 00:19
                        Tak jak i Tchibo, jakos na poczatku zimy matki na forach zachwycaly sie kombinezonami wyprodukowanymi pod ta marka.Te same kombinezony w Pl kosztowaly jakies 40% drozej.zdziwilam sie cholernie, bo ja tchibo omijam i nawet nie zagladam, dla mnie nie warte zachwytow.
                        • black.sally Re: H&M to taka wartościowa marka???? 23.03.11, 10:26
                          No własnie,moja teściowa pracujaca w DE zawsze się dziwi,że tu w Tchibo takie ceny,bo ona uważała kupując w DE ,że to żaden tam markowy sklepsmile
              • xxx-25 Re: H&M to taka wartościowa marka???? 22.03.11, 23:53

Bo my w sieciówkach płacimy tak jakbyśmy zarabiali w ojro średnią europejską, jakoś sieciówki zapominają zupełnie że w PL niestety do średniej płacy europejskiej to kaaaaaaaaaaaaaaawał drogi. Piszę o przeciętnym Kowalskim
                • ylunia78 Re: H&M to taka wartościowa marka???? 22.03.11, 23:59
                  No zgadza się.Ale kiedyś czytsłam,że jakoś w innych krajach dało radę zrobić przystepne ceny.A właśnie w PL i chyba-CHYBA-na Słowacji jest podobnie,ze takie kosmiczne ceny.
                  Własnie mam na mysli zwykłego Kowalskiegosmile
                  Bo jak już pisałam wcześniej,żeby w tesco pajacyki czy body kosztowały po 70zł?!
                  Albo za bluzki?Już pal lichpo,ale to tesco,a ceny jak własnie np w H&M
                  • krapheika Re: H&M to taka wartościowa marka???? 23.03.11, 00:07
                    Co do Tesco to ja sie wlasnie w zime zdziwilam cenami ciuszkow tam.Upatrzylam pizamke, i pomyslalam, kupie, pewnie grosze kosztuje, no bo ile moze pizamka w supermarkecie kosztowac.Jak spojrzalam na cene to padlam.(dla wiadomosci tych co nie wiedza w de w marketach to sa jakies resztki kolekcji, nadwyzki czy cus za grosze wyprzedawane).Powalilo kogos mocno takie ceny dowalac w supermarkecie.
      • anulajc Do belle_amie 22.03.11, 14:10
        O jakim ciucholandzie piszesz? Jeśli możesz zdradzić smile
        • kocianna Re: Do belle_amie 22.03.11, 14:14
          Kupuję używane ciuchy, tak, jak kupuje używane książki, elementy wyprawki dla dziecka, części komputerowe etc. Nie widzę w tym nic uwłaczającego. Stać mnie na nowe rzeczy, ale po co? Komuś niepotrzebne, mnie się przyda, on zarobi, ja wydam mniej i wszyscy są szczęśliwi.
        • belle_amie Ciucholand w Bielsku-Białej 22.03.11, 15:30
          Ulica Filomatów, na osiedlu Karpackim (bodajże), w starych zakładach gdzie szyto garnitury
          • anulajc Re: Ciucholand w Bielsku-Białej 23.03.11, 09:29
            Bardzo Ci dziękuję, tego adresu nie znałam
    • slonko1335 Re: Ciuchlandia 22.03.11, 12:12
      >Co o tym sądzicie, mam się czuć gorszym człowiekiem ?

ale to sama musisz sobie odpowiedzieć jak się z tym czujesz. Ja uwielbiam ciucholandy i często tam kupuję, zwłaszcza że mam pod nosem takie gdzie ciuchy wyprane i pachnące wiszą na wieszaczkach posegregowane asortymentowo a często i kolorami. Jest tez mnóstwo rzeczy nowych z metkami. Nie mam z tym problemu, nie czuję się z tym źle ale rozumiem, że ktoś może mieć opory i nie chcieć-jego sprawa.
    • wedlowka Re: Ciuchlandia 22.03.11, 14:07
      ...że uwłaczające uslyszałam od "koleżanek" z pracy. Stwierdzily, że ciuchy z ciucholandii to dokładnie to samo co ciuchy wygrzebane ze śmietnika ... Ja się tego nie wstydzę ale nie przypuszczałam, że może być to odbierane w ten sposób.
      • gupia_rzona Re: Ciuchlandia 22.03.11, 14:15
        no jak one nie widzą różnicy pomiędzy śmietnikiem a lumpeksem, to Ty w zasadzie nie marnuj się i z nimi nie dyskutuj smile durne jakieś IMO
        • krapheika Re: Ciuchlandia 22.03.11, 20:23
          Ekhm nie jest tajemnica, ze wiekszosc tych ciuchow to z kontenerow jest, ktore stoja obok smietnikow.Wiec to jakby polprawda.
          • lipsmacker Re: Ciuchlandia 23.03.11, 14:35
            Obok smietnikow? Nie znam firmy ktora chcialaby swoje pojemniki postawic kolo smietnika, cala gama problemow by wyszla z takiej lokalizacji pojemnika. Moze kiedys zreszta i tak bylo, dzis jest to branza w ktorej wszyscy walcza o jak najlepsze miejsca. Tam gdzie pojemnik jest widoczny, dobrze oswietlony, najchetniej na terenie monitorowanym. Przy wejsciu do szkoly czy przedszkola, na duzej stacji benzynowej, przy duzej galerii.
    • asia_i_p Re: Ciuchlandia 22.03.11, 15:28
      "Uwłaczanie godności człowieka" to są słowa. Gorszym człowiekiem można się poczuć od konkretów. Jakie są twoje konkrety prowadzące do czucia się gorszą?
      Według moich kryteriów ja się nie czuję gorszym człowiekiem kupując w ciuchlandach. Nie robię nikomu krzywdy, więc nie jestem gorsza.
    • kate_8 Re: Ciuchlandia 22.03.11, 16:31
      przeprowadzone przez psychologów badania wykazały, iż ( podobno) osoby, które na non-stopie kupują w ciucholandach po pewnym czasie czują się gorsze od innych. Wartośc tych ankietowanych osób podnosi przynajmniej 3-krotne dokonanie zakupu ( w ciągu roku) w "normalnym" sklepie.

Ja tam nie wiem, bo mnie to lotto. Kupiję w ciucholandach i jest mi z tym dobrze ;P
    • magnes.agnes Re: Ciuchlandia 22.03.11, 16:41
      ja również kupuję, głównie dzieciakom i są to naprawdę fajne ciuchy, firmowe, nie zniszczone. ale usłyszałam ( w zasadzie zostało mi powtórzone) ostatnio, że ubieram moje dzieci w ciuchy po zmarłych niemcach.powiedziane przez teścia do mojego faceta, mi w twarz nie odważą się takich rzeczy mówić. opadło mi wszystko co mogło opaść, bo takiego debilizmu wcześniej nie słyszałam.
    • suazi1 Re: Ciuchlandia 22.03.11, 17:35
      Domyślam się, że "mądrości" na temat ułaczaniu godności są autorstwa jakiejś nadętej lali, która nie wie co z kasą zrobić. Pomyliłam się?
      • mijaczek Re: Ciuchlandia 22.03.11, 18:02
        Rzadko uzywam tego stwierdzenia, ale tu naprawde mamy do czynienia z przerostem formy nad trescia... uwlaczajace godnosci czlowieka to sa inne sprawy, ale nie kupowanie w sklepach z uzywana odzieza!
        • miruka Re: Ciuchlandia 22.03.11, 19:33
          największą zaletą ciuchów z ciuchlandu jest to że wiem jak wyglądają po praniu, nie mam za sobą szczególnie spektakularnych polowań, ale z kilku rzeczy jestem naprawdę zadowolona, ale ostatnio korzystam z lumpeksu gdzie raz w miesiącu wszystko się przecenia do 2 zł za bluzkę i wtedy korzystam, ale to juz rodzaj zabawy, przez miesiąc nie wchodzę a potem patrze na co będę miała szczęście trafic, a ryzyko duże
          • ylunia78 Re: Ciuchlandia 22.03.11, 19:48
            Myślałam,że takie myslenie,jest już dawno za nami?wink
            Mnie nie uwłacza,moim znajomym też nie.Nie wiem czego mam się wstydzić?
            Dzisiaj chyba wszyscy kupują w ciucholandach/lumpexach/szmateksach/"pewexach" itdwink
    • schere Re: Ciuchlandia 22.03.11, 19:46
      Jak kupiłam zimowe ocieplane spodnie za 5zł to odpuściłam sobie wszelką ideologię. Dzieciak wyciera się w nich na sankach już drugi rok, a ja nie mam bólu podrze czy nie podrze.
      I o to chodzi: dzieciak ubrany ładnie (nic mi przynamniej nie płowieje i nie traci kształu po praniu) i może się wytarzać w błocie.
      Córka sąsiadki ma szlaban na brudzenie, bo jej ubranka wystawiane są na allegro i muszą być "w doskonałym stanie".
      • krapheika Re: Ciuchlandia 22.03.11, 20:42
        No zobacz, a moj syn moze sie brudzic mimo tego, ze jego ciuchy do najtanszych nie naleza.Po to sa, by z nich korzystac i tez nie mam bolu jak je porwie czy poplami.To chyba zalezy od mentalnosci, a nie od tego ile kosztowaly.
        • xxx-25 Re: Ciuchlandia 22.03.11, 23:47
          A ja stawiam że nie od mentalność, a znów od zasobności portfela…
          • krapheika Re: Ciuchlandia 23.03.11, 00:09
            Cos typu "zastaw sie, a postaw sie" tu i mentalnosc i zasobnosc cwhodza w gre.Pokazuja, ze maja, ale nie maja tylko skrobia grosz do grosza.
          • madzioreck Re: Ciuchlandia 23.03.11, 00:34
            xxx-25 napisała:

> A ja stawiam że nie od mentalność, a znów od zasobności portfela…

W pewnym sensie pewnie tak, a w innym - nie. Tak, bo faktycznie jak już ktoś z wysiłkiem wyskrobał tę kasę na markowy ciuch dla dziecka, wolałby, żeby się pociecha w tym ciuchu nie tarzała w błocie. Nie - bo te osoby, które stać na "normalne" sklepy, a lubią buszować po ciucholandach, nie mają z tego powodu jakichś dziwnych kompleksów. Miewają je natomiast często osoby, których nie stać na nic innego i czują się z tego powodu źle, bo to już nie wybór ani kaprys, tylko konieczność.
            • xxx-25 Re: Ciuchlandia 23.03.11, 00:57
              Doskonale to napisałaś podpisuję się obiema rękami. A pocyatkowe zdania właśnie określają dokładnie o co chodzi w mojej wypowiedzi. Niestety mam tez wrażenie że ludzie którzy podkreślają markę pomijam skąd ona jest i jaka ona jest mają duże kompleksy. A jak zaczynają mówić o markach 3letnie dzieci pomijam też fakt że w PL marką jest zara, next, h&m to zapala mi się światełko w głowie i żal mi tych dzieci, głupi rodzice uczą ich rzeczy które powinno poznawać się dopiero w szkole średniej no gimnazjum teraz. Jeszcze dyskusja o obrazkach na koszulkach jest ok., ale dyskusja o metkach na owych koszulka jest żenująca…
            • angazetka O niuniach z biurowców i ciuchlandach ;) 23.03.11, 07:45
              www.emetro.pl/emetro/1,85648,9303945,Niunie_z_biurowcow_winduja_ceny_w_szmateksach.html
              • shellerka Re: O niuniach z biurowców i ciuchlandach ;) 23.03.11, 07:54
                a wiecie, że coś jest w tym podnoszeniu cen, bo weszłam sobie ostatnio do mojego ulubionego lumpeksu i pierwszy raz zaczęłam grzebać w ubraniach dla dzieci. i co wzięłam do ręki to się dziwiłam i odkładałam. byle koszulka - widać że używana niestety - 17 zł, w porywach do 25 zł.
                przy czym nie żadne fajne marki, tylko zara, h&m - jedna chyba mi się tam napatoczyła TH, ale wyglądała jak szmatka.
                i się zastanawiam, kto im to kupuje, jak w hamie można upolować koszulkę za 20 parę złotych nówkę sztukę nieśmiganą.
    • kub-ma Re: Ciuchlandia 22.03.11, 20:35
      Gorszym człowiekiem? W żadnym wypadku.
    • ira_07 Re: Ciuchlandia 22.03.11, 21:21
      Tak, dlatego, że w ogóle o czymś takim pomyślałaś. Jesli nie myślisz samodzielnie, a przejmujesz się ludzką gadaniną, to uwłacza twojej godności.
    • tik_tak_toe Re: Ciuchlandia 22.03.11, 22:11
      Czy wyjadanie resztek po innych szczególnie gdy człowiek głodny, uwłacza jego godności? Czy donaszanie ubrań po innych, szczególnie gdy chce się zaoszczędzić, uwłacza godności?
      Czy jeżdżenie komunikacją publiczną uwłacza czyjejś godności?
      Nie wiem. Nieustannie zastanawia mnie w lumpiarach jedno: po co o tym w ogóle mówić? Ciągle spotykam takie osoby w realu, które próbują ze mną toczyć wyczerpujące dialogi na temat - jakie super ciuchy można dostać w lumpeksach. Czuję wtedy niesmak. Taki sam jak wtedy, gdy ktoś mówi, ile kosztuje jego garderoba, auto, urlop. Nie lubię tego rodzaju szmatławych rozmów. Chciałybyście rozmawiać z kimś, kto by wam opowiadał, jakie smaczne resztki wyjadał po kimś i ile całych dań niektórzy zostawiają?
      • lubie_miauczec Re: Ciuchlandia 22.03.11, 22:49
        Zawsze brzydziłam się ubrań z lumpeksu i zarzekałam się, że nigdy tam nic nie kupię. Niestety życie zmusiło mnie do zakupów w lumpie, ale nie czuję by to uwłaczało to mojej godności. Co prawda, zanim wejdę, zerkam czy na horyzoncie nie widać nikogo ze starych znajomych, ale tak naprawdę chyba bym się nie przejęła za bardzo gdyby mnie tam ktoś zobaczył. Trudno, takie jest życie.
    • cherry.coke Re: Ciuchlandia 22.03.11, 23:34
      Dlaczego mialoby uwlaczac - sklep jak sklep, rzeczy uzywane, wiec kosztuja mniej. Cos za cos. Uwlaczac to moze zebranie.

Mysle, ze moga sie zle kojarzyc o tyle, ze niektore z nich bywaja (bywaly?) norami z kupami smierdzacych ciuchow. Znoszenie tego byloby wg mnie owszem upokarzajace. Ale przeciez to nie jedyna opcja.
    • xxx-25 Re: Ciuchlandia 22.03.11, 23:40

Heheh nie czuje się by mi to jakoś specjalnie uwłaczało smile Ale inna sprawa że bardzo lubię się tam zaopatrywać i wolę używany ciuch niż nowa tandetę, niestety mam tylko taki wybór. Dla młodego najchętniej rzeczy NEXTa, nic nadzwyczajnego ale dobrej jakości. Dodatkowo jestem w tej fajnej sytuacji że u mnie w mieście naprawdę szmateksy są zaopatrzone genialnie a do tego cen można tylko pozazdrościć, za 50zł mam ogromną siatkę ubranek różnych dla młodego od spodni po bluzy, bluzki i kurtki. Nie liczę że zdarza mi się i zabawki kupić w szmateksie, najczęściej fisher price. No i nowe ciuchy z metkami u mnie w mieście w szmatekasch kosztują po 18/20zł, więc wybór mam prosty big_grin
    • madzioreck Re: Ciuchlandia 22.03.11, 23:44
      Ostatnio usły
      > szałam jednak opinię, ze "tego typu zakupy" to uwłaczanie godności człowieka...
      > ? Co o tym sądzicie, mam się czuć gorszym człowiekiem ?

Nie wiem, jakim trzeba być durnym człowiekiem, żeby wygłaszać tego typu opinie... nie rozumiem: jak ktoś ma opory przed kupowaniem w second handach, to niech nie kupuje... proste jak drut. Co w tym uwłaczającego?
      Ja czasem (czasem, bo ogólnie nie lubię zakupów ciuchowych) kupuję. Ostatnio kupiłam sobie fajne dżinsy, pierwsze od dłuższego czasu, które dobre w udach i biodrach, nie odstają w talii i zajebiście się cieszę smile I jeszcze dwa fajne żakieciki wcześniej dorwałam, jeden nowy, z metkąsmile
      • mx3_sp Przegięcie?! 23.03.11, 08:22
        Koszulka damska, oryginalna -prosto z londyńskiego Tesco, nowa , cena 1GBP na metce , wyceniona na 46 PLN !!! Od kiedy funt wart jest 10 zł!!!!? Niektórym nie chce się nawet tych metek zerwać i myślą, że jesteśmy na tyle głupi by nie wiedzieć jaka jest realna wartość towary ( transport+marża+opłaty i tak nie nabiją takiej podwyżki).
    • deodyma Re: Ciuchlandia 23.03.11, 09:21
      nie uwlacza a do ciucholandow bardzo duzo ludzi chodzi i ubrania tam kupuje.
      ja sama nie chodze, nie mam cierpliwosci.
    • anilanka26 Re: Ciuchlandia 23.03.11, 11:05
      Ja też kupuje w lumpeksiakach..a dla dziecka to już w ogóle tylko lumpeks albo komis. Przecież to sie nawet nie opłaca nówki, bo rośnie chłopak w oczach a ciuszki ma z tamtąd piękne. Zresztą ostatnio czytałam artykuł o Reni Jusis-ona też kupuje ciuchy dla dziecka tylko w ciucholandach, bo jest ekologiczną mamą. I tak trzymać po co nakręcać niepotrzebnie ten przemysł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka