Dodaj do ulubionych

Kto ma ptaka?

23.03.11, 13:11
Takiego w klatce smile i może mnie oświecić co zrobić by to zwierze tak nie brudziło....Ręce mi już opadają, teraz jak jest małe dziecko odkurzam/zamiatam już 2 x dziennie a i tak jego zaschnięte kupska / nie wiem jak on to robi/ i ziarno latają wszędzie ...........help.
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 13:20
      No ale chyba wiedzialas, ze ptaki brudza ZANIM go sobie sprawilas?
      Teraz to pozostaje zacisnac zeby i odkurzac dalej.
      Pociesz sie, ze to i tak mniej roboty niz przy dziecku wink.
      • kozica111 Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 13:37
        Wiedziałam, mam go 5 lat ale tak mi przyszło do głowy ze może ktoś ma jakiś patent na to a ja nie wiem...
        • czarnaalineczka Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 13:41
          po 1 wieksza klatka
          po 2 wyzsza kuweta ( dol klatki )
          po 3 czesc dolu klatki mozna owinac brystolem

a najlepsze sa pieluchy big_grin
          serio sa pieluchy dla ptaszkow big_grin
          • dorota.alex Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 13:47
            Miałam ogromną klatkę, w niej 5 zeberek australijskich - czyli maleńkich ptaszkow. Klatka była taka duża, że żeby przeskoczyć pomiędzy drążkami musiały machnąć skrzydłami. Kuweta głęboka na 20cm. I pomimo to brudziły straszliwie...
          • sadosia75 Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 13:50
            Z kuweta i owijaniem sie zgodze. Nasze papugi tak brudzily, ze tylko owijanie na troche pomagalo.
            A pieluchy.... no wybacz ale ja nie moge tego powaznie traktowac smile jakiej wielkosci jest pielucha dla ptaka? i jak zalozyc to cudo? big_grin
            • czarnaalineczka Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 13:54
              sa rozne rozmiary big_grin
              od kanarkow do duzych papug big_grin
              wymysila to para hodujaca papugi big_grin

to takie jakby spodenki big_grin
              • sadosia75 Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 13:57
                No blagam Cie smile Usmialam sie jak glupiasmile
                Zobacz jak one wygladaja w tych pieluchach.
                www.cafeanimal.pl/zdjecia/5689x194493x800m800.jpg
                • czarnaalineczka Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 13:58
                  no wiem big_grin bosko wygladaja prawie jak yorki w kapeluszach tongue_out
              • czarnaalineczka Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 13:57
                www.instablogsimages.com/images/2009/01/12/diaper-for-birds-final_ntIBU_6648.jpg
    • dorota.alex Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 13:39
      Nic się nie zrobi niestety. W zimę koszmar. W lato klatka stała przy drzwiach na taras i gdy tylko temperatura pozwalała ptaki były wystawiane na świeże powietrze - odpinaliśmy dolną kuwetę i skakały bezpośrednio po trawce smile
    • gaskama Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 13:46
      "Takiego w klatce i może mnie oświecić co zrobić by to zwierze tak nie brudziło...."

Ugotować z niego rosołek?
    • kota_marcowa Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 13:50
      Mogę pożyczyć ci kotabig_grin
      • kozica111 Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 13:53
        Kot jest,klatka wisi pod sufitem smile mąż też mówi o rosole....no ale ........mówicie owinąć czymś...hmmm
        • czarnaalineczka Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 13:55
          a to dom czy mieszkanie ?
          jak dom to dobudowac oranzerie i puscic ptice luzem big_grin
          kwiatki jakos to przezyja a wyglada cudnie
    • rulsanka Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 16:26
      Co to za ptak, jakiej wielkości jest klatka?
      • kozica111 Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 16:49
        Kanarek, a klatkę ma spora tzn nie tą kanarkowa mikroskopijną tylko taką jak dla nimfy ze 30 cm / 60 chyba.......żeby się nie nudził.
        • kub-ma Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 16:59
          Też mam kanarka i też śmieci niemiłosiernie. Ale śmieci jedzeniem. Natomiast kupy? Zdolne masz ptaszysko. smile
          A śpiewa chociaż w ramach rekompensaty?
          • kozica111 Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 17:08
            Kurde śpiewa cały czas, to też jest pewnym problemem, śpiewa bardzo ładnie tylko ciągle i głośno; śpiewa bo słońce wzeszło, śpiewa bo telefon dzwoni, śpiewa bo się alarm włączył, śpiewa bo leci reklama w tv...big_grin, a czasem śpiewa bo jest noc.
            • dorota.alex Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 17:11
              Kiedyś słyszalam teorię, że kanarki nie śpiewają jak są w dużych klatkach. I że typowe kanarze dlatego są takie małę, żeby śpiewały. Więc jak powiększysz klatkę, to może za jednym zamachem rozwiążesz wszystkie problemy - i ze śmieceniem i ze śpiewaniem smile
              • kozica111 Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 17:15
                Ale klatka jest duża smile a on śpiewa nawet jak go wyniosę do łazienki, stoi w tej klatce w wannie i śpiewa tak że ściany skaczą / dla obrońców zwierząt; ląduje tam tylko gdy mam ważny telefon i muszę słyszeć co mówię wink/ .............musiałabym chyba kupić klatkę dla niedźwiedzia .................Generalnie to on jest fajny tylko tymi kupskami rzuca, może właśnie za duża ta klatka i jak tam skacze to ma rozprysk.........hmmmmm
                • dorota.alex Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 17:18
                  30 x 60 cm to duża? Takie wymiary gdzieś podalaś...
                  • kub-ma Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 17:27
                    Moim zdaniem jak dla kanarka to duża.
                    • dorota.alex Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 17:34
                      Mialam zeberki australijskie, o połowę mniejsze od kanarka. Na początku 2 sztuki - miały klatkę 90x90x60. I tak miałam wyrzuty sumienia, że im za ciasno... Na "wolne loty" nie chciały wychodzić bo bały się psa.
                  • kozica111 Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 17:32
                    Aż poszłam zmierzyć; u podstawy prostokąt o szerszym boku 30 a wysokość klatki 50 cm - to nie jest mała klatka - dla kanarków są typowe tycie -a to klatka dla nimfy i kanarka nawet słabo w niej widać w jeszcze większej zniknąłby zupełnie.
                    • rulsanka Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 17:41
                      Na Boga to nie jest klatka dla nimfy! Długość moich nimf to 35 centymetrów, one by się w takiej klatce nie mogły obrócić ani rozpostrzeć skrzydeł. To co w ofercie sklepów nazywa się klatką dla kanarka, może być jedynie używane do transportu.
                      Ptak jest stworzeniem inteligentnym. Może to ciężko sobie wyobrazić, ale takie kanarki żyją w naturze bez klatek. Na powierzchni 30 na 50 ptak nie zdoła się rozpędzić. W ogóle dla mnie samotny ptak to nieporozumienie. Może oddaj go komuś kto zapewni lepsze warunki.
            • kub-ma Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 17:25
              Śpiewa bo jest noc? Toż mówię, że masz zdolne ptaszysko. smile Normalnie ptak wtedy ma spać. smile
              Mój ma jakieś 9 lat i śpiewa coraz mniej. We wczesnej młodości tak darł dziób, że sąsiedzi pytali co nam tak śpiewa. Nauczył się nawet wydawać taki dźwięk jak mój budzik.
              Poza tym nie śpiewa gdy zmienia upierzenie.
        • rulsanka Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 17:36
          Nie podałaś 3 wymiaru. Jeżeli 60 to wysokość i jest to wymiar największy to klatka JEST mała. Ptaki latają w poziomie. BTW dla nimfy klatka, w której ptak może przebywać bez wypuszczania ma wymiary co najmniej 3x2x2 METRY. Zdumiewa mnie to, że akwarium ludzie chcą mieć jak największe, a klatkę dla ptaka jak najmniejszą (nie mówię tu akurat o tobie, ale ogólnie oferta sklepów i nastawienie ludzi takie jest).
          • dorota.alex Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 17:38
            Przed chwilą podała sprawdzone wymiary. Klatka jest formatu A4 i ma wysokośc 50cm. Kanarek nie ma szansy w niej latać. Ani w pionie ani w poziomie sad
            • kozica111 Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 18:06
              Większa jest niż A4 - szansy nie ma oczywiście szanse miałby w klatce wielkości połowy mojego pokoju, a papuga gdybym ja miała musiałby mieć cały pokój.......Jasna sprawa że ptakom najlepiej na wolności - z 2 strony zupełnie szczerze powiem że widziałam w życiu mnóstwo ptaków w domach a za granicą przy domach i jeśli się weźmie pod uwagę proporcje to mój kanarek ma full wypas, jeśli doda się do tego puszczanie po pokoju w celu rozprostowania skrzydeł to nie ma wcale źle, pewnie zresztą dlatego tak śpiewa, uciśniony nie jest bez obaw.
              • rulsanka Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 18:58
                Nie ma sensu porównywać z gorszymi warunkami, tylko z właściwymi dla danego gatunku. Jeżeli codziennie wypuszczasz ptaszka to zmienia postać rzeczy, choć to pewnie trudne do zorganizowania przy kocie i małym dziecku. Mimo wszystko zmiana klatki mogłaby pomóc w kwestii śmiecenia, ptak więcej czasu spędzałby w środku klatki a nie na jej brzegach.
    • agusia516 Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 18:26
      Mam i miałem kilka ptaków,i wiem coś o tym.Należy wykonać tzw.witrynę.podaje linkwww.zeberki.wer.pl/strony/witryny.php
      Wymiary oczywiście mogą być różne,w zależności od liczby hodowanych ptaków.Jednak ja polecam wykonać dodatkowo szufladę na odpady ptasie(łuski,kupy}Aha.piszę tego posta z konta mojej mamy smile
      • jklk Re: Kto ma ptaka? 24.03.11, 15:27
        Witrynę? Przeciez moga się pozabijać o szybę!
    • ykke Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 20:13

Jak mozna tak męczyc ptaki? I jeszcze ta klatka 30x60... Masakra jakaś....
      Izka

"Dzień bez śmiechu to dzień stracony"
    • kawad Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 21:18
      Wiesz co? Zamień ptaka na pluszaka. Ptak będzie szczęśliwszy i ty też. Męczysz biedaka w małej klatce a ptak po to ma skrzydła, żeby latać! Moje papużki latały całymi dniami luzem, nawet na noc czasem nie wracały do klatki. Psociły strasznie i brudziły ale super patrzyło się na ich wybryki. W końcu biorąc ptaki wiedziałam co one potrafią.Tak to jest jak ludzie biorą zwierzaka a dopiero potem czegoś się o nim dowiadują uncertain
      • kozica111 Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 21:40
        Niektóre osoby sprawiają wrażenie nawiedzonych, pytam o śmieci a Wy wyskakujecie z tekstami o klatce - te osoby co mają/miały ptaki i tak mówią nie są lepsze - bo trzymanie ptaka w domu z definicji jest nienaturalne /pomijam osoby które posiadają oranżerię choć to też nie wolność/ wiec po co je kupiliście? A te co ptaków nie miały/maja nie wiedzą o czym mówią więc po co burczeć bez sensu?
        Pies też nie żyje w budzie a jest ona jego domkiem, schronieniem , legowiskiem co ma do jasnej anielki rozmiar wyrka mojego kanarka /dużego jak na wszelkie standardy polsko domowe/ do jego swobody, latania i całej reszty?
        Niekontrolowanie puszczanie ptaków po nieprzystosowanym pomieszczeniu /pije do tych papużek/ - nie będącym wolierą lub oranżerią to głupota i nie jeden ptak tak stracił życie; ugotowany we wrzątku lub z nóżkami połamanymi na oczkach firanek a i znam przypadki kiedy domownik na takiej papużce puszczonej samopas usiadł - bardzo to odpowiedzialne.
        Jak ja miałam zwierzaki to ty hodowałaś może pierwszego ślimaka więc nie oceniaj za łatwo po wyrywkowej informacji.
    • kozica111 Re: Kto ma ptaka? 23.03.11, 21:41
      A Tym co udzielili sensownych rad dziękuję.
    • freiman Re: Kto ma ptaka? 24.03.11, 14:22
      Kup dwa razy większe od klatki akwarium i wstaw ją do środka.
      Żeby ułatwić cyrkulację powietrza wywierć w dolnej części ścianek , blisko dna,
      odpowiednią ilość otworów.
      Potem wystarczy tylko regularnie myć akwarium od środka smile
      • kozica111 Re: Kto ma ptaka? 24.03.11, 16:07
        Niby jest to pomysł ale obawiałabym się mimo dziur o temperaturę - mamy dość słoneczne mieszkanie, zastanawiam się czy nie nabyć czegoś podobnego do chińskiego kapelusza i nie podkleić w pozycji odwrotnej pod dnem klatki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka