Dodaj do ulubionych

czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj?

24.03.11, 20:42
tak mnie naszlo po ogladaniu wnetrz na innym forum gdzie lozeczka dzieciece male staly w osobnych pokojach.

otoz na stare lata zapragnelismy miec drugie dziecko.choc bylam wielkim zwolennikiem jedynakow to jednak czas leci i pomyslelismy jak nie teraz to moze reszte zycia bedziemy zalowac. no i ciaza jest. zastanawiam sie, czy moze zamiast robic rewolucje w naszej sypialni ( lozeczko, komoda ne jego ubrania, przewijak) moze od razu przeniesc starszaka do innego pokoju w mieszkaniu a jego pokoj zajmie siostra/brat? ze starszakiem spalismy w pokoju przez 2,5 roku i dobrze bylo choc uwazam, ze wczesniej powinien juz miec swoj pokoj.

ale to chyba nie trafiony pomysl? czy kos tak robi? ja chyba nie bede spala po nocach po bede sie wsluchiwac w odglosy dziecka smile starszak daaawno spal z nami i juz sie odzwyczailam.
piersia nie bede karmic. mam wirusa hiv dla oburzonych. a dla tolerancyjnych- nie mam lecz nie zamierzam przechodzic tego horroru, ktory byl moim udzialem niecale 2 mies przy pierwszym dziecku.

waham sie choc raczej uwazam , ze to glupi pomysl-osobne spanie z noworodkiem i niemowleciem. to od kiedy wlasny pokoj? 1,5 roku?
--

https://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20722;13/st/20110926/dt/7/k/c4a6/preg.png
Obserwuj wątek
    • czarnaalineczka Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 20:46
      piersią czy nie karmić i tak będzie trzeba
      bedzie wam sie chcialo maszerowac w nocy przez caly dom ?
    • i_b13 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 20:56
      Może mieć, ale wygodniej jest mieć malucha pare miesięcy bliżej. Córka miała 18 miesięcy, gdy zaczęła spać we własnym pokoju.
    • zawszeolga111 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 20:57
      lilka69 napisała:

> piersia nie bede karmic. mam wirusa hiv dla oburzonych. a dla tolerancyjnych- n
      > ie mam lecz nie zamierzam przechodzic tego horroru, ktory byl moim udzialem nie
      > cale 2 mies przy pierwszym dziecku.

dobre,pamietam jak osiem lat temu poinformowalam na porodowce,ze karmoc piersia nie bede.
      Gdy zapytano mnie dlaczego,odpowiedzialam,ze nie chce poprostu,takiego zdziwienia wrecz oburzenia poloznej sie nie spodziewalam,jednak zostalam przy swoim,teraz wiem,ze podpisuje sie jakies papiery jak nie chce sie z wlasnej woli karmic piersia.
      co do pokoju,to ja bym sie bala zostawic takie malutkie dziecko same w pokoju na noc.
      • papalaya Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 22:07
        aby karmić piersdią, trzeba ją mieć

pierś, a nie pryszcz
        • gryzelda71 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 22:10
          > aby karmić piersdią, trzeba ją mieć
          >
          > pierś,

A ja myślałam,że warunkiem karmienia piersią jest posiadanie pokarmu smile
        • naomi19 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 07:51
          pacz pani
          a ja moimi pryszczami wykarmilam, a pokarmu mialam tyle ze trojaczki bym spokojnie wykarmila
          z tymze podczas ciazy i po porodzie zrobily sie banie a nie pryszcze, co jest naturalne
    • imasumak Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:01
      My młodą eksmitowaliśmy z naszej sypialni gdy miała 8 miesięcy.
      Starsza spała we własnym pokoju chyba od 3 miesiąca - dokładnie nie pamiętam, bo do prawie 18 lat temu było tongue_out
    • jantarowo Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:03
      planuje oddzielny pokoj+ monitor oddechu+ nianka+ ja w pokoju przez okolo 2 mies.Nie wprowadze juz dzieciaka do sypialni.Mam naucze ze starszym...
    • lilka69 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:03
      czarnalineczka smiesznie napisla- ze i tak karmic trzeba bedzie. nie pomyslalam... akurat ten domniemany pokoj jest blisko naszej sypialni ale wtedy syna 6 latka musialabym przeniesc dosc daleko od nas co nie bardzo mi sie usmiecha.
      kuchnia tez dalej ale palacu nie mamy,jakos dotrze sie.

ktos napisal, ze przeniesienie jest ok w wieku 1,5 i chyba przy tym zostane. jednak czyjes opinie mile widziane.
    • eilian Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:04
      Mój młodszy syn miał od początku swój pokój, tak wyszło, bo akurat wprowadziliśmy się do nowego domu i w pomieszczeniu, które i tak miało być docelowo jego pokojem urządziliśmy miejsce do przewijania, ustawiliśmy łóżeczko itd. Pokój obok naszej sypialni, drzwi otwarte, ja mam sen bardzo czujny, słyszałam każde sapnięcie, z resztą i tak większość czasu w nocy spał z nami, bo ja karmiłam piersią.
      Nie widzę problemu, choć z tego co kojarzę to jest silna frakcja na forum, która uznałaby mnie za nieczułą wyrodną matkę, która dziecko samo w zimnym ciemnym pokoju zostawia...
    • lolinka2 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:07
      nasza córka po narodzinach spała w swoim pokoju od razu....
      Pokój na nią czekał, łóżeczko itp. Był naprzeciwko naszej sypialni, chłop ją słyszał (ja nie - to fakt). Karmił (jeśli ściągnięte mleko było) albo przynosił (gdy zabrakło)...
      Pomysł był OK jak najbardziej.
    • mdmaj2371 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:11
      moja mala zamieszkala we wlasnym pokoju w wieku 5 tygodniu. czyli dokladnie wtedy kiedy przeprowadzilismy sie do wlasnego domu. Mialam nianie i podsluch oddechu i zegarek nastawiony na pory karmienia. Poza tym ja spie od zawsze bardzo czujnie. Jakos nie przeszkadzalo mi wstawanie i chodzenie do jej pokoju w nocy nawet po kilka razy. Do nas bralismy jak tylko jak byla chora. Teraz CZASAMI z rana w weekend wlezie do lozka ale po to zeby tylko po nas poskac.
      Teraz drugie tez od razu wyladuje w swoim pokoju.
      Spanie z dzieckiem powyzej roku w jednym pokoju (chyba ze nie ma wyjscia) dla mnie jest niedopuszczalne. Gdzie miejsce dla intymnosci rodzicow?
      • 18_lipcowa1 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:18
        > Spanie z dzieckiem powyzej roku w jednym pokoju (chyba ze nie ma wyjscia) dla m
        > nie jest niedopuszczalne.

rozumiem że spanie takiego duzego dziecka w łożku rodziców przyprawi cię o spazmy i zawał serca?
        • mdmaj2371 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:23
          wlasnie przyprawilobym mnie o zawal serce spanie dziecka w kazdym wieku w naszym lozku.
          Moze dlatego ze moj maz spi bardzo mocno i czesto sie kreci i po prostu bym sie bala ze jemu krzywde zrobi - zrozumialas?
          • 18_lipcowa1 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:26
            mdmaj2371 napisała:

> wlasnie przyprawilobym mnie o zawal serce spanie dziecka w kazdym wieku w naszy
            > m lozku.
            > Moze dlatego ze moj maz spi bardzo mocno i czesto sie kreci i po prostu bym sie
            > bala ze jemu krzywde zrobi - zrozumialas?

Nie, nie zrozumialam, bo najpierw piszesz cos o intymnosci a potem o kręceniu sie meza.
            • mdmaj2371 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:29
              odpowiedzialam na twoj post w ktorym piszesz o spaniu w jednym lozku z rodzicami
    • 18_lipcowa1 żart jakiś?????????????? 24.03.11, 21:13
      • lilka69 Re: żart jakiś?????????????? 24.03.11, 21:21
        zartem to jest twoja corka wobec twoich wpisow jako jeszcze NIE-MATKI
        • 18_lipcowa1 Re: żart jakiś?????????????? 24.03.11, 21:24
          lilka69 napisała:

> zartem to jest twoja corka wobec twoich wpisow jako jeszcze NIE-MATKI

nie unoś sie dzidzia
          dziwie sie że jako matka dziecka masz takie dylematy
          • lilka69 Re: żart jakiś?????????????? 24.03.11, 21:34
            aaaaa, trafilam w czule miejsce skoro spoufalanie widze, to tradycja na tym forum.
            • 18_lipcowa1 Re: żart jakiś?????????????? 24.03.11, 21:36
              lilka69 napisała:

> aaaaa, trafilam w czule miejsce skoro spoufalanie widze, to tradycja na tym for
              > um.

w jakie czułe?
              nie przesadzaj, musialabys sie mocno wysilic
              by jako forumowy byt mi trafic w czule miejsce
              • lilka69 Re: żart jakiś?????????????? 24.03.11, 21:55
                dobre masz podejscie, ja tez raczej sie nie obrazam dlatego zaproponowalam mediacje
            • lilka69 mediacja lipowa 24.03.11, 21:37
              niemniej, aby dalej sie nie klocic mnie tez mozesz to samo powiedziec. bylam GORACA zwolenniczka jedynakow az jak juz pisalam zrobilismy sie starzy i z musu aby pozniej nie zalowac zrobilismy sobie drugie dziecko. zarzekanie szlag trafil i teraz najadam sie wstydu smile
              az mi brzuch rosnie z przejedzenia.
              • lilka69 Re: mediacja lipcowa mialo byc, sorry 24.03.11, 21:37

• aga.pier z musu zrobiliśmy sobie dziecko... 25.03.11, 07:23
                " z musu zrobiliśmy sobie dziecko".
                Wybacz, żałosne sformułowanie...
          • gabi683 Re: żart jakiś?????????????? 25.03.11, 08:37
            18_lipcowa1 napisała:

> lilka69 napisała:
            >
            > > zartem to jest twoja corka wobec twoich wpisow jako jeszcze NIE-MATKI
            >
            >
            > nie unoś sie dzidzia
            > dziwie sie że jako matka dziecka masz takie dylematy

Maja dziewczyny racje ze nie powinno się spać z dzieckiem ,dla higieny chociażby.Jak ktoś jest leniwy to śpi w łóżku z dzieckiem bo nie chce mu się przenosić do jego łóżeczka.Dziecko powinno mieć swoje miejsce a nie starości spać z rodzicami tongue_out
    • przeciwcialo Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:14
      Dla mnie to nieludzkie wysiudac nowowrodka do innego pokoju.
      • lilka69 zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 24.03.11, 21:23
        i nawet nie zwierzecie.

nie wysiudam! pomysle ponownie o tym po 1,5 roku.
        • lilka69 Re: zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 24.03.11, 21:23
          zwierzece mialo byc
        • 18_lipcowa1 Re: zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 24.03.11, 21:26
          No wlasnie zadne zwierze chyba mlodych z gniazda nie wywala, tylko cywilizowane ludzie takie gupie som. Naczytaja sie poradników i tresuja dzieci.
          • czarnaalineczka Re: zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 24.03.11, 21:28
            kukułka
            ale ona innym podrzuca
          • gryzelda71 Re: zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 24.03.11, 21:29
            Serio spanie noworodka w oddzielnym pomieszczeniu to tresura?
            • 18_lipcowa1 Re: zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 24.03.11, 21:31
              gryzelda71 napisała:

> Serio spanie noworodka w oddzielnym pomieszczeniu to tresura?

no tak jakby jego naturalnym potrzebom przeczy
              • gryzelda71 Re: zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 24.03.11, 21:32
                Jakim?
                • 18_lipcowa1 Re: zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 24.03.11, 21:35
                  gryzelda71 napisała:

> Jakim?

nie zartuj ze nie wiesz
                  • gryzelda71 Re: zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 24.03.11, 21:37
                    Ty mi zaraz napiszesz,wiec jakim?
              • mdmaj2371 Re: zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 24.03.11, 21:35
                no tak jakby jego naturalnym potrzebom przeczy

jakim naturalnym potrzebom przeczy? Wstaje do dziecka kilka/kilkanascie razy, karmie przewijam, poczekam az sie obije ultule az usnie i poloze do lozeczka kiedy juz spi wiec w wczym problem? Jedyne co wiedze w tym to przesrane dla matki bo ona wstaje co chwila ale to juz jej wybor. Zdarzalo mi sie ze przesiedzilam z mala w pokoju bujajac ja i pol nocy wiec W CZYM PROBLEM?
                • 18_lipcowa1 Re: zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 24.03.11, 21:36
                  > jakim naturalnym potrzebom przeczy?

Ano takim słonko by byc blisko matki.

co wiedze w tym to przesrane dla matki
                  > bo ona wstaje co chwila ale to juz jej wybor. Zdarzalo mi sie ze przesiedzilam
                  > z mala w pokoju bujajac ja i pol nocy wiec W CZYM PROBLEM?

W tym że sie potrzeb dziecka nie szanuje.
                  Ale ty nie zrozumiesz.
                  • gryzelda71 Re: zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 24.03.11, 21:39
                    Ale bzdury wypisujesz.
                  • mdmaj2371 Re: zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 24.03.11, 21:44
                    nie widac nie rozumiem, bo moje dziecko dostaje to czego potrzebuje a nawet wiecej i kiedy ono spi a tez spie i wstaje wtedy kiedy mnie potrzebuje. jedna roznica to taka ze kiedy moje dziecko mnie potrzebuje to ja PODNOSZE sie z lozka i przechodze do drugiego pokoju zamiast wyciagnac reke i wyjac dziecko z lozeczka bez wstawania z lozka. Kwestia wygody matki.
                    • 18_lipcowa1 Re: zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 24.03.11, 21:46
                      mdmaj2371 napisała:

> nie widac nie rozumiem, bo moje dziecko dostaje to czego potrzebuje a nawet wie
                      > cej i kiedy ono spi a tez spie i wstaje wtedy kiedy mnie potrzebuje. jedna rozn
                      > ica to taka ze kiedy moje dziecko mnie potrzebuje to ja PODNOSZE sie z lozka i
                      > przechodze do drugiego pokoju zamiast wyciagnac reke i wyjac dziecko z lozeczka
                      > bez wstawania z lozka. Kwestia wygody matki.

tak se to tłumacz
                      • mdmaj2371 Re: zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 24.03.11, 21:49
                        ciezko sie dyskutuje z kims kto ma tak zawezone pole myslenia i uwaza ze tylko tak jak ona postepuje jest najlepsze..
                        coz bez odbioru
                      • spicy_orange Re: zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 24.03.11, 22:22
                        kobieto, przecie ty tu wojny toczyłaś z matkami które śpią z dziećmi! Nie ośmieszają się tą zaciętością-najpierw bronisz barykady z lewej strony, potem z prawej a w obu przypadkach tak, jakbyś życie chciała oddać byle wyszło na twoje. Zmieniasz zdanie w zależności jak ci pasuje więc nie jesteś żadnym partnerem do dyskusji. Temat spania z dzieckiem masz spalony - można wkleić naprzemiennie losowo wybrane twoje posty sprzed ciąży i teraźniejsze - wyjdzie dyskusja w której dwie zacięte baby mają dużo argumentów a żadna nie słucha tej drugiej..
                        • gabi683 Re: zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 25.03.11, 08:53
                          spicy_orange napisała:

> kobieto, przecie ty tu wojny toczyłaś z matkami które śpią z dziećmi! Nie ośmie
                          > szają się tą zaciętością-najpierw bronisz barykady z lewej strony, potem z praw
                          > ej a w obu przypadkach tak, jakbyś życie chciała oddać byle wyszło na twoje. Zm
                          > ieniasz zdanie w zależności jak ci pasuje więc nie jesteś żadnym partnerem do d
                          > yskusji. Temat spania z dzieckiem masz spalony - można wkleić naprzemiennie los
                          > owo wybrane twoje posty sprzed ciąży i teraźniejsze - wyjdzie dyskusja w której
                          > dwie zacięte baby mają dużo argumentów a żadna nie słucha tej drugiej..

dokładnie lipcowa ma dobra pamięć ale krótkątongue_out
                  • spicy_orange Re: zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 24.03.11, 22:28
                    > Ano takim słonko by byc blisko matki.

nie zapomnij że mąż też potrzebuje być blisko twojego cyca i się wysypiać we własnym wyrku, a nie tylko skupiać się na tym żeby dzieciaka nie rozpłaszczyć na placek. No chyba że mąż wyemigrował do kuchni na materac dmuchany tongue_out
                  • gabi683 Re: zgadza sie, przeciwcialo- to nieludzkie 25.03.11, 08:51
                    18_lipcowa1 napisała:

> > jakim naturalnym potrzebom przeczy?
                    >
                    >
                    >
                    > Ano takim słonko by byc blisko matki.
                    >
                    >
                    > co wiedze w tym to przesrane dla matki
                    > > bo ona wstaje co chwila ale to juz jej wybor. Zdarzalo mi sie ze przesied
                    > zilam
                    > > z mala w pokoju bujajac ja i pol nocy wiec W CZYM PROBLEM?
                    >
                    >
                    > W tym że sie potrzeb dziecka nie szanuje.
                    > Ale ty nie zrozumiesz.

Lipcowa macierzyństwo ci na łeb upadło ?
          • duzeq Lipcowa 25.03.11, 16:55
            > No wlasnie zadne zwierze chyba mlodych z gniazda nie wywala, tylko cywilizowane
            > ludzie takie gupie som. Naczytaja sie poradników i tresuja dzieci.

Lipcowa, skad sie u was, zawzietych zwolennikow spania z dzieckiem jako jedynej slusznej drogi, wzielo to stwierdzenie? Bo co sie zaczyna jakas dyskusja, to od razu pojawia sie tez quasi-ciezki argument o wywalaniu z gniazda (musialo byc zapewne w jakims poradniku).

Tyle, ze ten argument do do kitu jest (chociaz to taki chwytacz za serce), bo jezeli jakiekolwiek zwierze wywali swoje mlode z gniazda badz nory, to skaze je na pewna smierc. A teraz opowiedz jakie to prawdopodobienstwo smierci zachodzi w przypadku polozenia nakarmionego, przewinietego i zasypiajacego niemowlaka w swoim lozku ? ( i bez wywlekania argumentow o smierci lozeczkowej, jako ze od czasu przeprowadzenia kampanii uswiadamiajacej, ze noworodki powinny spac na plecach, liczba zgonow spadla trzykrotnie. NIe mowiac o tym, ze np. w UK SIDS zdarzal sie tez rodzicom spiacym z dzieckiem w lozku). Odpowiednikiem wywalenia ptaszka z gniazda jest wykopanie dziecka na ulice, wiec proponowalabym zaprzestania uzywania tego wyswiechtanego frazesu.

Ja jestem za tym, zeby kazdy spal jak mu wygodnie. Dla mnie na poczatku najbardziej wygodna wersja bylo dziecko w swoim lozeczku stojacym w naszej sypialni, jako ze czas reakcji na ryk glodomora byl krotszy. Ale po 8 miesiacach dziecie wyladowalo we wlasnym pokoju i zaczelo spac o niebo, O NIEBO lepiej. Dlatego przy nastepnym dziecku czas przebywania w naszej sypialni zostanie skrocony do minimum.
            • kocianna Re: Lipcowa 25.03.11, 17:15
              Hehe, powtórka z rozrywki?
              Co jakiś czas temat powraca, jak Kevin na święta.
              A nie może być tak JAK JEST WYGODNIE?

Jak Młodą przyniosłam ze szpitala, to spała w salonie. A my w sypialni. Bez niani czy monitora oddechu. Teraz Młoda ma 6 lat i codziennie rano znajduję ją w moim łóżku. I... nie przeszkadza mi to.
    • czar_bajry Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:18
      a dlaczego nie?

Jest jeszcze opcja iż noworodek ma własny pokój a na noc wędruje do sypialni rodziców np. w koszu, kołysce itp.
      to tyle w temacie.

Liluś my na prawdę nie mamy sklerozy i pamiętamy iż jesteś w ciąży oraz że byłaś zwolenniczką jednego dziecka.
      • lilka69 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:22
        jasne,na pewno pamietacie ale sa tu inne , ktore JESZCZE tego nie wiedza smile

• mdmaj2371 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:25
          ja juz wiem po wczorajszej lekturze ze masz nianie ktore nawet posprzata i wogole to masz klawe zycie i tylko pozazdrosci
          • lilka69 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:40
            mdmaj-czego tu zazdroscic??? lepiej samemu posprzatac i w nocy porzadnie sie wyspac, he he smile
            • mdmaj2371 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:46
              a kto mowi ze ja sie nie wysypiam?
              • 18_lipcowa1 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:47
                mdmaj2371 napisała:

> a kto mowi ze ja sie nie wysypiam?

jak mozna sie wysypiac
                biegając w nocy po domu
                • gryzelda71 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:52
                  Jak można się wyspac z dzieckiem w łóżku?
                  • 18_lipcowa1 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 07:54
                    gryzelda71 napisała:

> Jak można się wyspac z dzieckiem w łóżku?

Jak mozna sie wysypiac biegając w nocy po domu?
                    • gryzelda71 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 08:21
                      Znasz jakąś matkę co BIEGA po domu??Matka co budzi się karmu,przewija i odkłada jest wypoczęta,ale jak musi przejść parę kroków,żeby uczynić to samo jest nagle zmęczona że hoho.
                      • 18_lipcowa1 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 12:47

gryzelda71 napisała:

> Znasz jakąś matkę co BIEGA po domu??Matka co budzi się karmu,przewija i odkłada
                        > jest wypoczęta,ale jak musi przejść parę kroków,żeby uczynić to samo jest nagl
                        > e zmęczona że hoho.

oczywiscie ze jest ze hoho
                        bo sie musi spionizowac, wstac, podniesc
                        • gryzelda71 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 12:58
                          Znaczy PRZEWIJAŁAŚ LEŻĄC?WOW POD WRAŻENIEM.
                          • 18_lipcowa1 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 13:26
                            gryzelda71 napisała:

> Znaczy PRZEWIJAŁAŚ LEŻĄC?WOW POD WRAŻENIEM.

przewijałam przez 1 miesiąc moze
                            potem przestało byc to potrzebne

• gryzelda71 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 13:29
                              Lipcowa,czego ty nie jesteś w stanie pojąć.Że inni robią inaczej i dobrze im z tym?
                            • slonko1335 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 13:30
                              >przewijałam przez 1 miesiąc moze

hmmm a noworodkiem to dziecko to ile jest? nie miesiąc?
                            • mia_siochi Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 26.03.11, 04:15
                              18_lipcowa1 napisała:

> przewijałam przez 1 miesiąc moze
                              > potem przestało byc to potrzebne
                              >

Jassne.
                              Mam takiego 5 tyg w domu. Nie wmówisz mi, że miesięczny dzieciak nie sika w nocy i nie sra.
                              • 18_lipcowa1 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 26.03.11, 07:28
                                > Jassne.
                                > Mam takiego 5 tyg w domu. Nie wmówisz mi, że miesięczny dzieciak nie sika w noc
                                > y i nie sra.

Jasssne.
                                Moje dziecko sika jak najbardziej w nocy ale od tego ma pieluchę by to wchłaniała. Samych sików w nocy nie zmieniałam bo nie było potrzeby.
                                Kupy w nocy przestała robic między 1 a 2 mies życia.
                                Tak tak moja droga, to się zdarza. Twoje tez przestanie, tylko moze trochę pozniej.
                                • mia_siochi Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 26.03.11, 12:20
                                  To ja wolę, żeby dzieciak spał osobno, ale za to nie w mokrej pielusze całą noc. Taka jestem wyrodna, że wstanę i zmienię.
                                  • iwles Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 26.03.11, 12:36

bez przesady, w pampersy wsiąka, a jesli dziecko w nocy już tak dużo nie je, to i nie sika bez przerwy. Nie miałabym litości budzic niemowlaka tylko po to, zeby zmienic mu pampersa, a obudziłby sie na pewno.
                                    Dodam, że odparzeń mój syn nigdy nie miał.
                                    • mia_siochi Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 26.03.11, 12:42
                                      Zmieniam przy okazji karmienia. I tak się budzimy.
                                      • 18_lipcowa1 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 26.03.11, 12:46
                                        mia_siochi napisała:

> Zmieniam przy okazji karmienia. I tak się budzimy.

no widzisz, a ja nie muszę...
                                  • 18_lipcowa1 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 26.03.11, 12:45
                                    mia_siochi napisała:

> To ja wolę, żeby dzieciak spał osobno, ale za to nie w mokrej pielusze całą noc
                                    > . Taka jestem wyrodna, że wstanę i zmienię.
                                    >

e e e jeszcze raz
                                    dobra pielucha ma to do siebie ze trzyma wilgoc z dala od dziecka- polecam pampersy premium
                                    po drugie dziecko moje w nocy sikło moze raz czy dwa i tym sposobem budzila sie z sucha pielucha ( choc moze są dzieci ktore przesikuja, wiec zrozumiem)
                                    nie jestem bohaterka by dla zasady zmieniac w nocy suchą pieluche
                                    tobie tez pewnie przejdzie
                                    5 tygodni to moze faktycznie jeszcze ci sie chce

• gabi683 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 08:57

gryzelda71 napisała:

> Jak można się wyspac z dzieckiem w łóżku?

Nie można ,człowiek czujny jak pies tongue_out
    • slonko1335 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:27
      Alka miała swój pokój i własne łóżeczko. Jak Szymek się urodził miał iść do niej do dziecięcego i tak się stało w dziecięcym stało jego łóżeczko a to ona wylądowała u nas ze swoja sofką(spać z nim nie mogła bo ją budził)-nie chciałam brać noworodka żeby ona nie czuła się odrzucona. Do ich pokoju wróciła jak młody miał jakieś 10 miesięcy. Oboje karmiłam piersią, osobne pokoje w tym nie przeszkadzały.
      • grzalka Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:36
        noworodek potrzebuje częstego i bliskiego kontaktu z matką, a nie z nianią elektroniczną czy monitorem oddechu- dlatego jestem na nie
        • gryzelda71 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:41
          Po co piszesz takie bzdury.Jakby oddzielny pokój oznaczał,że matka wychodzi wieczorem i do rana dziecka nie widuje.A te biedne głodne i zasikane ryczy całą noc.
          • kropkacom Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:46
            No, bzdury. Mi by się jednak nie chciało biegać do osobnego pokoju.
            • 18_lipcowa1 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:48
              kropkacom napisała:

> No, bzdury. Mi by się jednak nie chciało biegać do osobnego pokoju.

dokladnie tak
              i taka matka nawet jak owszem przybiega
              to co?
              zamiast wziasc i utulic dziecko u siebie
              mechanicznie mu pieluche zmieni, nakarmi
              rzuci do tego lozeczka
              i drepta do siebie
              i tak 20 razy na noc
              w imie swojej wygody ( hahaha) i intymnosci z mezem ( hahah)
              • slonko1335 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:54
                >i tak 20 razy na noc
                to ci się tak w tym twoim łóżku 20 razy w nocy budziła? może lepiej by jej się spało w osobnym pokoju?
              • gryzelda71 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:55
                Niektóre wola w barłogu na kupie.
            • gryzelda71 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:50
              Już napisałam forumka,to nie kwestia potrzeb dziecka tylko wygody matki.
              • kropkacom Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:55
                No wiesz, skrajnie wykończona matka to zerowy komfort także dziecka. Mam też nieodparte wrażenie, że albo dziecko budzi się rzadko, albo mama z żelaza i stali smile, albo po prostu trening samodzielnego usypiania i nie zrywania się do dziecka od samego poczatku.
                • gryzelda71 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:57
                  Byłam bardziej zmęczona śpiąc z dzieckiem.
                  • kropkacom Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 22:03
                    Myślę jednak, że jeśli ktoś wstanie w nocy kilka razy aby sprawdzić każdy dźwięk zarejestrowany prze nianię czy monitor to się nie wyśpi. Ja głowę podnosiłam i jak było ok to natychmiast zasypiałam.
                    • gryzelda71 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 22:06
                      Może nie miałam problemu bo dziecko nie spało 300 metrów od mojej sypialni,tylko w pokoju obok.Tez wystarczyło podnieść głowę i na chwile się wsłuchać.
                      • kropkacom Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 22:29
                        Czyli jednak nie wstawałaś na każdy odgłos.
                        • gryzelda71 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 22:33
                          Co rozumiesz przez na każdy odgłos?
                          • kropkacom Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 22:39
                            A czego nasłuchiwałaś? big_grin Oj, dobra skończmy to. Każdy robi jak mu wygodnie.
                            • gryzelda71 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 08:22
                              Płaczu ew czy już się nie obudziło,bo nie zawsze dziecko budzi się z rykiem.
            • mdmaj2371 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:51
              No, bzdury. Mi by się jednak nie chciało biegać do osobnego pokoju.

no i o to chodzi - wiekszosci sie nie chce i maja dziecko w swojej sypilani, mi sie chce biegac i jest w pokoju obok.
        • 18_lipcowa1 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:46
          grzalka napisała:

> noworodek potrzebuje częstego i bliskiego kontaktu z matką, a nie z nianią elek
          > troniczną czy monitorem oddechu-

OTOTOTO ŚWIETE SŁOWA
          MATKE GADŻETAMI ZASTĘPUJĄ I MYŚLĄ ŻE JEST SUPER
          • gryzelda71 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:50
            Te gadzety karmią tulą i przewijają?
          • mdmaj2371 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:52
            ty na prawde nie umiesz kobieto czytac, a moze umiesz tylko nie potrafisz slowa pisanego przetrawic.
            • gryzelda71 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 22:00
              Ona po prostu WIE NAJLEPIEJ.Za rok będzie co innego pisała i też BĘDZIE TO JEDYNIE WŁAŚCIWA DROGA.
          • spicy_orange Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 22:25
            ciebie jakby tak gadżetem zastąpić to by dziecku wyszło na zdrowie. Nie ma nic gorszego, niż kobieta która najpierw gada, że dzieci są be a potem dostaje OZM.
        • slonko1335 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:49
          grzalka napisała:

> noworodek potrzebuje częstego i bliskiego kontaktu z matką,

Moje najwidoczniej miały go poza porą nocną w wystarczającej ilości i w nocy smacznie spały budząc się na karmienie.
          • agazagie Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 23:31
            Moje tak wytresowałam, że nawet na karmienie w nocy przestały się budzić po 2 m-cu życia. I nie wierzę, że spanie z dzieckiem w jednym łóżku to wygoda. Próbowałam - byłam niewyspana przez "czuwanie" żeby dziecku przypadkiem krzywdy nie zrobić. Mają swoje łóżka, swój pokój i jest git. O 20-tej kolacja/mleko i pobudka o 8-mej na śniadanie. Przy dwójce dzieci nie wiem co to są nieprzespane noce.
    • ola33333 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:36
      pewnie, ze noworodek moze miec wlasny pokoj, tylko czy bedzie uzywany okaze sie w praktyce smile
    • katia.seitz Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 21:39
      U nas mały otrzymał swój pokój przy okazji przeprowadzki, jak miał rok i 3 miesiące. Przedtem spał w swoim łóżeczku w naszej sypialni. Myślę, że to dobry moment.
      Z tym, że i tak często usypiamy małego w naszym łóżku, a potem przenosimy do jego łóżeczka.
      • iuscogens Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 22:29
        Ja tylko teoretyzuje, ale znam siebie i wolałabym mieć dziecko przy sobie. Jak miałam w domu szczeniaki to też ich nie wywaliłam do osobnego pomieszczenia, tylko ze mną w pokoju spały, więc niby czemu miałabym własne dziecko wyekspediować do innego pokoju??
        • sokhna Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 22:33
          Piekne porownanie...
        • kosher_ninja Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 23:22
          Mi się porównanie podoba bardzo. Moja mama jest oburzona tym, że dziecko śpi w nocy ze mną i z mężem w łóżku (bo łatwiej mi podać mu pierś, nie muszę się wybudzać). Co wieczór obiecujemy sobie, że teraz to ostatni raz i że po karmieniu powędruje do łóżeczka. Tylko ja zasypiam wcześniej niż się dziecko najada, hehe. Ale moja mama nie cierpi też spać ze zwierzętami. Ze mną spały psy, koty, a nawet szczur czasami. Trochę to byłoby niesprawiedliwe - kota w nocy zostawiam, a niemowlę wykopuję. Nie każdy jednak lubi, jak kot śpi na środku wyra, a reszta gdzieś po bokach - to samo odnosi się do dzieci. Mi to akurat nie przeszkadza. I tak, jak wzruszał mnie śliczny mały kotek, gdy spał obok mnie (potrafiłam przez pół nocy się na niego gapić), tak samo wzrusza mnie moje dziecko. Nie wiem tylko dlaczego wzruszenie kotkiem jest społecznie akceptowalne w całej okazałości, a wzruszenie niemowlakiem już nie bardzo.
          • gryzelda71 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 08:26
            Nie wiem
            > tylko dlaczego wzruszenie kotkiem jest społecznie akceptowalne w całej okazałoś
            > ci, a wzruszenie niemowlakiem już nie bardzo.

A ja nie wiem skąd te na poczekaniu pisane bzdury,że matki kładące dzieci w osobnym pomieszczeni nie dają mu za grosz czułości.I ze te same osoby śpią z kotem,a dziecko odnoszą 300m dalej i na dodatek nie wstają w nocy bo jest niańka elektroniczna.
            • iuscogens Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 08:39
              gryzelda71 napisała:

> Nie wiem
              > > tylko dlaczego wzruszenie kotkiem jest społecznie akceptowalne w całej ok
              > azałoś
              > > ci, a wzruszenie niemowlakiem już nie bardzo.
              >
              > A ja nie wiem skąd te na poczekaniu pisane bzdury,że matki kładące dzieci w oso
              > bnym pomieszczeni nie dają mu za grosz czułości.I ze te same osoby śpią z kotem
              > ,a dziecko odnoszą 300m dalej i na dodatek nie wstają w nocy bo jest niańka ele
              > ktroniczna.

gryzeldo, a kto i gdzie niby te bzdury pisze?? Bo ja dopatrzyć się tego jakoś nie mogę.
              Ja np. pisałam o swojej osobie, a nie o jakichś innych matkach, które śpią z kotem, z z dzieckiem nie.
              • gryzelda71 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 08:54
                Np lipcowa tak pisze.
                O braku czułości.
    • sokhna Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 22:10
      U nas byl od razu, a jakos nie mialam schizy co do odglosow smile
      Jak dla mnie rewelacja. Tez nie karmilam z tych samych powodow wink

Jezeli jest taka mozliwosc to dlaczego nie?
    • fabryka.lodow.napatyku Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 22:20
      moze miec, tylko sie zastanawiam w imie czego, chyba tylko po to aby misio nie poczul sie odtracony i nie pozostal samotny
      a to ze kobieta bedzie biegac w nocy po domu (czego sobie nie wyobrazam), to co tam, ze takie malenstwo bedzie samo, to tez nic wielkiego, musi byc przeciez INTYMNOSC, misio musi miec
      • 18_lipcowa1 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 08:06
        fabryka.lodow.napatyku napisał:

> moze miec, tylko sie zastanawiam w imie czego, chyba tylko po to aby misio nie
        > poczul sie odtracony i nie pozostal samotny
        > a to ze kobieta bedzie biegac w nocy po domu (czego sobie nie wyobrazam), to co
        > tam, ze takie malenstwo bedzie samo, to tez nic wielkiego, musi byc przeciez I

> NTYMNOSC, misio musi miec

brawa dla tej pani!
        • gryzelda71 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 08:29
          Tak to naganne,że małżeństwo chce spać RAZEM,bez noworodka w środku.Kto to słyszał,że matka odkłada dziecko do jego łóżeczka,olaboga PATOLOGIA.Bo taka matka to robi albo to co dla dziecka zdaniem forum jedyne i najlepsze,albo męża(też zdaniem forum)sama za grosz własnego rozsądku nie ma,stąd te dziwaczne pytania razem,czy osobno.
          • gabi683 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 15:11
            gryzelda71 napisała:

> Tak to naganne,że małżeństwo chce spać RAZEM,bez noworodka w środku.Kto to słys
            > zał,że matka odkłada dziecko do jego łóżeczka,olaboga PATOLOGIA.Bo taka matka t
            > o robi albo to co dla dziecka zdaniem forum jedyne i najlepsze,albo męża(też zd
            > aniem forum)sama za grosz własnego rozsądku nie ma,stąd te dziwaczne pytania ra
            > zem,czy osobno.

Mało razy się z Tobą zgadzam ale tu masz 100% racji !Lipcowa otrząśnij się bo gadasz głupoty!
    • fabryka.lodow.napatyku Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 22:23
      P.S. dzieki temu wysypialam sie na maxa, nie smarowalam pozniej postow na forum, ze dziecko mnie wykancza
      nigdy w zyciu nie wyleniuchowalam sie tyle, co lata po porodzie
      • sokhna Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 22:28
        Mnie tez nie wykanczalo i jakos nie przypominam sobie biegania po calym domu... Jak ktos jest dobrze zorganizowany to zaden problem i wszyscy sa zadowoleni, nawet jak piszesz "misio" smile
        • czarnaalineczka Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 22:33
          a jak wygląda dobrze zorganizowany noworodek ? big_grin
    • kub-ma Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 24.03.11, 22:43
      U mnie takie rozwiązanie sprawdziło się. Starszy miał swój pokój i młodszy po urodzeniu też dostał swój.
      A do wsłuchiwania się w odgłosy dziecka miałam monitor oddechu. I z tym to rzeczywiście nie mogłam się rozstać. smile
    • w_miare_normalna Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 00:07
      mozesz wstawic do dziecka pokoiku wszystkie te pierdoly potrzebne (lozeczko,komoda itd) a w swoim pokoju miec lozeczko drugie, lub kolyske tak zeby na noc dziecko bylo z toba.
    • shellerka Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 05:46
      lilka mozesz urządzić juz teraz pokój dla nowego dziecka i trzymać w nim ubranka, zabawki, czy co tam chcesz. ja tak zrobiłam, że do sypialni wstawiłam tylko łózeczko z szufladą pod spodem. w tej szufladzie trzymam niezbędne rzeczy typu pieluchy, chusteczki i kilka sztuk body, czy skarpetek i pajacyków. znaczy się teraz już nie smile
      a przewijak miałam taki kładziony na łózeczko ale i tak najczęściej przewijałam na naszym łózku.
      kąpałam w łazience, więc kosmetyki do kąpania tam.
      ja w sumie prawie pół roku to drugie karmiłam piersią (pierwszego próbowałam z miesiac i to był koszmar, przy drugim wręcz przyjemność), ale tak jak tu mówią o butelkach - ja sobie trzymałam potem na stoliku nocnym podgrzewacz, w nim butelkę z wodą, a obok takie pudełeczka na mleko w proszku już odmierzone ( w moim miesciły się trzy porcje) i jak się piękna przebudziła, to włączałam podgrzewacz, brałam ją do siebie, przewijałam szybko, wsypywałam to mleko do wody cyk cyk i dawałam butlę prawie się nie budząc, a i młoda się nie zdążyła rozwrzeszczeć.

myślę, że dopóki dziecko w nocy się budzi, dla zwykłej wygody dobrze jest je mieć blisko.

ale Ci zazdroszczę tych przygotowań!!! smile
    • alabama8 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 08:04
      Czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj?
      Taaa, i biurko też, i własny profil na NK (bajdełej widziałam niemowlaki które miały).
    • daga_j Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 08:47
      Myślę, że można spróbować ale mało wierzę że się uda smile Jednak przez pierwsze 3 miesiące chyba dziecko powinno jeść w nocy, a większość dzieci się tego po prostu domaga, oraz przynajmniej moje dzieci przez pierwsze 3 miesiące robiło kupkę również w nocy i trzeba było przewijać, jak same siku to nie ruszałam aż samo się nie obudziło wink Można zainstalować elektryczną nianię, ale nie wiem czy ona przenosi też takie delikatne dźwięki czy tylko płacz? Nie ma to jak ucho mamy.
      Mój synek przeszedł do pokoju starszej siostry gdy miał ok. 7 miesięcy bo spodziewałam się gości i uznałam, że tak najlepiej poukładam wszystkich do spania, a potem oni nie przyjechali jednak, a syn się zaaklimatyzował. Wtedy nadal karmiłam go piersią w nocy, ale był już starszy, po prostu lekko zapłakał przebudzony i usłyszałam go bez problemu z innego pokoju, przyszłam, wzięłam, starsza córka nigdy się przez niego nie obudziła.
      • gryzelda71 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 08:58
        Jak matka ma czujny sen,to i z drugiego pomieszczenia usłyszy,ja śpi jak kamień to i we własnym łóżku nie drgnie.
        Czy jak się ma niemowlę w tym samym pomieszczeniu,albo łóżku własnym to przewija się nie podnosząc się?Bo taki obraz zaczyna się wyłaniaćsmile
        • daga_j Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 22:18
          > Czy jak się ma niemowlę w tym samym pomieszczeniu,albo łóżku własnym to przewij
          > a się nie podnosząc się?Bo taki obraz zaczyna się wyłaniaćsmile

No właśnie smile
          Ale u niektórych być może jak łóżeczko stoi obok małżeńskiego łóżka i dziecko kwili to wystarczy je pogłaskać i ono śpi dalej, to wtedy jest sensowne mieć je blisko. Ale moje dzieci pogłaskaniem by się nie zadowoliły smile
    • ylunia78 Re: czy noworodek moze miec od razu wlasny pokoj? 25.03.11, 09:22
      Jak urodziłam pierwsze dziecko mieszkałam na pokoju z kuchnią,potem w ciąży przenieśliśmy sie do większego mieszkania i od razu urządzałam dla niemowlaka kąt w pokpoju.Ale ostatecznie bałam się,że coś się stanie a ja nie będę słyszeć.Przyzwyczajona byłam,że mały spał z nami,bądź obok nas,a tak?
      A tak okazało się,że źle nie jest.Nie wyobrażałam sobie też jak to będę karmić i będzie chciało mi sie pójść odkładać małego do łóżeczka w drugim pokoju?Ano udaje mi się.Ale to też dlatego,ze tak nauczył sie spac samsmileże z nami w wyrku mu nie wygodniesmile
      Szwagierka robi tez osobny pokój dziecku,ale ja sobie już wogóle nie wyobrażam schodzic na dół,że dziecko swój pokój ma na dole,a oni sypialnie mają na piętrze.Ale pewnie nie ona pierwszawink
      Wiem tylko tyle,ze wiele rzeczy życie weryfikujesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka