Dodaj do ulubionych

Luter na ramieniu

25.03.11, 19:25
Nie, tym razem nie chodzi o kota smile Pięknie proszę o pomoc w przetłumaczeniu idiomu i płacę równie pięknym podziękowaniem. "Luter na ramieniu" to wewnętrzny głos, który powstrzymuje przed zrobieniem czegoś przyjemnego, jeśli jest niemoralne lub niewskazane w danej sytuacji wink I tu mam problem. "Wewnętrzny cenzor" i "Anioł Stróż" pełnią inne funkcje, "wewnętrzny głos sumienia" nie ma tego czynnika osobowego. Ma ktoś pomysł na Lutra, bo mi, jak mawiała śp. ciotka, "rozum cicho stoi"?
Obserwuj wątek
    • alexa0000 Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 19:38
      A dlaczego potzebny jest czynnik osobowy? Jaki jest kontekst?
      • echtom Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 20:20
        Czynnik osobowy potrzebny, bo jest w oryginale, więc fajnie by było smile Kontekst jest taki, że kobieta chce wypić coś mocniejszego do lunchu, ale rzeczony Luter przypomina jej, że jeszcze musi wrócić do roboty wink
        • alexa0000 Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 20:35
          Dla mnie w tym kontekscie pasowałaby " rozsądek" lub " rozum", choć zapewne nie oddaje "lutera". Od razu widzę kreskówke i diabełka siedzacego na jednym ramieniu, a na drugim aniołka. Nie masz pewnie mozliwośc wplecenia diabełka tak,żeby dać dla przeciwwagi aniołka?wink
          • echtom Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 20:46
            Znalazłam gdzieś "wewnętrznego anioła", może to jest dobry trop? Diabła nie wcisnę, bo to już byłoby zbyt duże odstępstwo od oryginału smile
            • alexa0000 Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 21:15
              Nie jestem zawodowym tłumaczem ani nie widzę tekstu, ale ten " wewnętrzny anioł" jakoś mi nie brzmi. Lepiej brzęczy min " moje superego", "głos rozsądku" vel " rozsądek", " rozum", " "wewnetrzny Cerber", "wewnetrzny rodzic, " sumienie""-słabe są, ale jakoś jednak bardziej. Oczywiscie moge się mylić, po prstu takie mam odczucia.
              • echtom Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 22:36
                Z tym Cerberem jest coś na rzeczy, bo jakiś strażnik mi po głowie chodził. Pomyślę o tym jutro, jak mawiała bohaterka mojej ulubionej powieści - najpierw muszę się wyspać i zregenerować umysł.
        • adwarp Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 21:29
          "Kontekst
          > jest taki, że kobieta chce wypić coś mocniejszego do lunchu, ale rzeczony Lute
          > r przypomina jej, że jeszcze musi wrócić do roboty wink"

jak ja chce wypić coś mocniejszego to słyszę z tyłu głowy, że robota czekasmile
          • krapheika Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 21:41
            Glos rozsadku albo przemianuj go na klucznika jak mu tam bylo, chyba Gerwazy, tez pilnowalsmile Gerwazy na ramieniubig_grin w polskiej historii chyba bylo wystraczajaco pilnowaczy, moze cos sie da dopasowacbig_grin
    • adwarp Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 19:46
      a po polsku coś takiego istnieje, pierwsze słyszęsad
    • angazetka Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 20:00
      A nie może być po prostu "sumienie"? Sumienie podpowiedziało, nakłoniło, masz aspekt osobowy.
      A frazy "Luter na ramieniu" dotąd nie znałam.
    • nikorason Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 20:09
      Wydaje mi się, że w naszym języku nie ma takiego frazeologizmu big_grin, jest jeden oczywiście o zupełnie odwrotnym znaczeniu "ki diabeł mnie podkusił" big_grin. A ten "Luter" to chyba najbliżej freudowskiego superego jest.
      • echtom Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 20:17
        > Wydaje mi się, że w naszym języku nie ma takiego frazeologizmu big_grin

No przecież bym nie pytała, jakby był smile
        • nikorason Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 20:38
          Naprawdę uważasz, że znasz wszystkie frazeologizmy języka polskiego? Chylę czoła, ja się musiałam skonsultować w tej sprawie z językoznawcą big_grin.
          • echtom Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 20:47
            Trochę siedzę w branży, więc taki charakterystyczny chyba by mi nie umknął smile
            • nikorason Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 21:47
              smile
    • esr-esr Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 21:15
      rozsądek podpowiada?
    • ihanelma Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 21:24
      Osobisty anioł stróż?
      • krapheika Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 21:36
        Ojjj a ja myslalam, ze bedzie o tym ,ze ktos sobie Lutra na ramieniu wytatuowal na pamiatke Norymbergiwink
    • guderianka Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 21:35
      echtom..jest weekenddddddddd,,czekałam na niego cały tydzień, padam z nóg a Ty taka amunicją strzelasz? wink ściskam wink
    • adwarp Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 21:35
      szósty zmysł?
    • b.bujak Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 21:42
      niech ją "ręka boska obroni" przed zrobieniem głupoty...
      • adwarp Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 21:56
        jak jesteśmy przy "ręce boskiej"

to może
        "Św. Teresa z Ávila jest Świętą zdrowego rozsądku. Żywo zapobiegała błędom swoich córek"
        albo
        apostoł/wysłannik rozsądku
    • kingaolsz Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 21:46
      wewnętrzny sierżant?
    • daisy Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 21:55
      Sięgnij do Herberta, cały wiersz o tym napisał. smile
    • ada828 Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 21:56
      "grzesznam jestem"
    • powerextension Re: Luter na ramieniu 25.03.11, 22:07
      Podpowiadam: Etyka protestancka a duch kapitalizmu, Max Weber.
      Symbolika i kontekst dość oczywiste.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka