Dodaj do ulubionych

usta usta - nie moge przestac ryczec

20.04.11, 09:25
no nie mogę crying
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 09:26
      Hę?
    • bsl Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 09:26
      a co skończył sie serial ??
      bo u nas juz dawno
      • kmms4 obejrzałaś następny odcinek?? 20.04.11, 09:34
        Ja ryczałam wczoraj dzisiaj mi już przeszło.
        Miłego dnia i pamiętaj że to serial.

Pozdrawiam
    • mathiola o jeny 20.04.11, 09:32
      a ja się z babci śmiałam, że jak w telenoweli Fernando zostawił Mariję, bo wredna Lusija intrygowała, to ona - babcia - tabletki uspokajające musiała brać wink
      • dorry Re: o jeny 20.04.11, 11:34
        Ha ha ha. Dobre.
    • e-dziunia Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 09:34
      yyyyy..... ale łaj? wink
    • shellerka Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 09:35
      oglądam na vodzie odcinek, jak Julka umarła crying
      • kasnova Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 09:37
        Super. Ja akurat oglądam tylko w TV, dzięki Tobie już wiem, co będzie w następnych odcinkach.
        • nutka07 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 09:41
          No to po co wchodzsz.
          Przeciez wiadomo, ze moze napisac dlaczego placze.
          • kasnova Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 09:57
            Z tytułu wątku nie wynika, że chodzi o odcinek, który ma być wyemitowany. Oglądałam wczorajszy odcinek i byłam ciekawa, któreż to wydarzenie wywołało łzy autorki wątku.
            • nutka07 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 10:11
              Tez racja.
              Ja gdybym ogladala to bym nie weszla w watek, bo balabym sie ze sie dowiem zakonczenia wink
              W inne watki dotyczace konkretnie jednego filmu tez nie wchodze, jezeli chce go obejrzec.

Moze postaraj sie zapomniec wink
              • kasnova Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 10:54
                Lubię ten serial, ale nie do szaleństwa, więc jakoś przeżyję (w przeciwieństwie do Julkiwink )
        • insomnia0 no super! to, palnełaś 20.04.11, 09:42

no nie fajne dzielić się tym co ma być!
          szkoda, że nie pomyslałaś... to tak jak zdradzić w książce kryminalnej -kto był mordercąsad
          buuuuuuuuu\

https://suwaczki.maluchy.pl/li-37215.png
          • shellerka Re: no super! to, palnełaś 20.04.11, 09:44
            big_grin ale ja o tym, ze ona umrze wiedzialam od poczatku tego sezonu, bo czytalam o tym w gazecie jakiejś, więc o co kaman?
            i tak mimo, ze wiedzialam, nie bylam psychicznie nastawiona!
            • insomnia0 Re: no super! to, palnełaś 20.04.11, 11:35
              o to kaman, ze fakt, ze Ty przeczytałaś w gazecie to niby ja mam tez przeczytać?
              Ja nie wiedziałam i wolałabym dowiedziec sie sama nie dzieki tobiecrying
              Mogłas choć na poczatku postu napisac, ze chodzi o informacje z przyszłości, aby mozna było nie przeczytac tego newsa!!!

ps.. oczywiscie to nie koniec swuata..ale dziewczyny jak cos w tym stylu piszecie.. informujcie aby jak ktos nie chce wiedziec co dalej niech nie czyta.. czy w te deseń;P

https://suwaczki.maluchy.pl/li-37215.png
          • angazetka Re: no super! to, palnełaś 20.04.11, 09:46
            Ale to przecież od dawna wiadomo - ba, ja nie oglądam UU, a wiem.
            • kasnova Re: no super! to, palnełaś 20.04.11, 09:58
              no a ja nie wiedziałam smile
        • ylunia78 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 10:00
          Dziewczyny dlaczego piszecie,jak sie skończy serial????
          Mnie już szwagierka podku...ła,bo powiedziała jak się skończy i teraz staram się zapomniećwink
          A wy tu też o tym.I jeszcze że ryczycie przy tym....uncertain
    • nutka07 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 09:35
      A z Toba co sie dzieje?
      • alanis11 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 09:46
        Oglądałam wczoraj w nocy po emisji wczesniejszego odcinka w tv i też ryczałam ,pierwszy raz tak zareagowałam na wydarzenia w serialu który oglądam dla fanu i rozrywki.
    • aneta-skarpeta Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 09:53
      oboje uwielbiamy usta usta

nawet mielismy wczroaj obejrzec przedpremiere, ale jakos rozeszlo sie po kosciach, dzisiaj juz musimy
      • wuika Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 09:57
        Właśnie, teraz też muszę obejrzeć!
        • rybka300 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 10:00
          dzieki za informacje co bylosad!!!!!!! tez wam bedzie milo,jak nastepnym razem napiszemy zakonczenie.
          • ylunia78 a tak poza tym? 20.04.11, 10:02
            To w tv wczoraj był przedostatni odcinek?
          • chloe30 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 10:04
            rybka300 napisała:

> dzieki za informacje co bylosad!!!!!!! tez wam bedzie milo,jak nastepnym razem n
            > apiszemy zakonczenie.

kurcze, nie oglądam, a znam zakończenie, tym bardziej, że to serial na formacie chyba angielskim, więc niespodzianki nie było, a tu wielkie halo
            • alanis11 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 10:07
              Dokładnie , serial na formacie UK i trudno było się nie nadziać już jakis czas temu na info że Julka umrze. portale o tym pisały.
              • nutka07 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 10:14
                Ja nigdzie nie trafilam na taka wzmianke.
                • alanis11 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 11:33
                  No ale widzisz siedzisz w tym necie więc prędzej czy pozniej się jednak nadziałaś chcąc nie chcąc , mysle o tym wątku.
              • kasnova Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 11:27
                No a ja się nie nadziałam. Wiem, bardzo źle to o mnie swiadczy. Chyba zamknę się w sobie...
            • lusitania2 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 10:10
              chloe30 napisała:

> >
              > kurcze, nie oglądam, a znam zakończenie, tym bardziej, że to serial na formacie
              > chyba angielskim, więc niespodzianki nie było, a tu wielkie halo
              >

bo tak to właśnie jest, jak się serialami żyje.
              Wielkie pretensje o nic.

• anty_nick Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 10:18
                lusitania2 napisał:
                > bo tak to właśnie jest, jak się serialami żyje.
                > Wielkie pretensje o nic.
                >
                Wiesz co?UU jest jedynym! serialek,który oglądam,robiąc zawsze coś.Wczoraj np oglądałam i prasowałam.Już nic mi się od życia nie należy,jak raz na tydź.obejrzeć odcinek serialu?!
                • lusitania2 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 10:22
                  anty_nick napisał:

>.Już nic mi się od życia nie należy,jak raz na tydź.obejrz
                  > eć odcinek serialu?!

a czy ktoś ci broni oglądać seriale?
                  Jak dla mnie możesz oglądać je i 24/24.
                  Za żenujące uważam natomiast takie pyszczenie o nic, jak w tym wątku.

• alanis11 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 10:25
                    To nie czytaj i wracaj do lektury o czymś.
                • alanis11 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 10:24
                  uhuhuhu mocnego kalibru przytykiem nobliwa pani prenesjonalna wydmucha walnęła wink
                  Wez ją olej wink
          • angazetka Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 10:06
            Zakonczenie było znane od początku serii.
            • anty_nick Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 10:09
              angazetka napisała:

> Zakonczenie było znane od początku serii.

Dla mnie nie było,bo staram się ogladać w tv i nie czytać streszczeń.
          • wuika Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 11:06
            Mi to np. zupełnie nie przeszkadza. Można mi opowiedzieć połowę filmu, kto zamordował, kto się z kim wiąże, etc. Seriale oglądam całymi sezonami, więc często się zdarza, że docierają do mnie informacje wstrząsające z końca sezonu. I co? I nic.
    • pieskuba Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 10:01
      Nie oglądam zbyt systematycznie, więc powiedzcie mi, dobre kobiety, co stało się z dzieckiem, które pod koniec poprzedniego sezonu adoptowała jedna z par (Róźdżka/Wilczak)? Bo jakoś tego dziecka nie widzę?

pies
      • ylunia78 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 10:04
        Julia i Adam informują przyjaciół o ciąży. Okazuje się jednak, że stoi to w sprzeczności z adopcją Marysi. Adam i Julia decydują się walczyć o dziecko. Prawnik ma dla nich niestety złą wiadomość - wygranie sprawy będzie bardzo trudne.

w skróciewink
        • pieskuba Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 10:18
          dzięki!
    • jantarowo Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 10:09
      a co sie stalo, ze ona umiera? mozesz mi napisac ja sie nie pogniewam , a za tydzien obejrze.Czy to juz ostatni odcinek bedzie?
      • anty_nick Nie,no nie piszcie tego na forum. 20.04.11, 10:10
        Wiadomo,że umrze,ok,ale nie piszcie jakuncertain
        • jantarowo Re: Nie,no nie piszcie tego na forum. 20.04.11, 10:13
          to nie czytaj, matko to tylko serial...uncertain
          • anty_nick Re: Nie,no nie piszcie tego na forum. 20.04.11, 10:16
            No dobra tylko serial....Ale jak czytasz ciekawą książkę i ktoś ci powie,jak się skończy to co?Tak trudno zrozumieć????
            Tu masz to sobie czytaj: smile
            ustausta.plejada.pl/odcinki.html
            • jantarowo Re: Nie,no nie piszcie tego na forum. 20.04.11, 10:18
              oj tam, oj tam smile sobie obejrze zaraz
            • lusitania2 Re: Nie,no nie piszcie tego na forum. 20.04.11, 10:25
              anty_nick napisał:

> No dobra tylko serial....Ale jak czytasz ciekawą książkę i ktoś ci powie,jak si
              > ę skończy to co?

to nic, nawet jak to kryminał.
              Czytam dalej, bo przyjemnośc mi sprawia sprawność językowa autora, z ciekawości jak zostanie poprowadzona akcja...
            • angazetka Re: Nie,no nie piszcie tego na forum. 20.04.11, 10:28
              Mnie to nie przeszkadza tongue_out
    • lilka69 to jak juz rozbudzilas moja ciekawosc to... 20.04.11, 11:10
      napisz ze szczegolami shellerka co bedzie w ostatnim odcinku!
      uwaga- niech reszta po prostu nie czyta!
      • alanis11 Re: to jak juz rozbudzilas moja ciekawosc to... 20.04.11, 11:19
        hymm szczerze mówiąc nie wydaje mi się żeby ten z uśmierceniem bohaterki był ostatnim odcinkiem serialu? Pojawiła się Iza a wraz znią wpadł wątek brzucha/ciąży co jest chyba do rozwinięcia, poza tym wiele innych. ..
        • next_exit Re: to jak juz rozbudzilas moja ciekawosc to... 21.04.11, 11:41
          Za tydzien jest ostatni odcinek (przedpremierowo na vod), czyli w tv bedzie za dwa tyg. To juz koniec calego serialu.
    • hayet Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 21:04
      a ktora to julka? ta od wilczaka?
    • kawka74 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 21:18
      Obejrzałam pierwszy odcinek, nie wciągnęło, trudno, wolę kryminały plus House (acz House to też kryminał, tylko winy nie ponosi człowiek).
      Ale z tego, co wiem, wynika, że są trzy pary - jedna się rozstała, a pani nagle pojawia się z brzuchem pod brodą, druga też ma jakieś kwasy (zdaje się, że pan mąż to PAN mąż, a żona ma wyłącznie powinności), a trzecia ma wielkie bum przed sobą, znaczy zgon żeńskiej połowy. Scenarzyści mieli zły dzień, leczenie kanałowe czy kiepskie życie rodzinne?
      • shellerka Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 21:28
        Scenarzyści mieli zły dzień, leczenie kana
        > łowe czy kiepskie życie rodzinne?

zycie kochana, zycie...
        • hayet Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 21:31
          dobra,juz wiem kto to julka..pofatygowalam sie nawet i obejrzalam kawalek odcinka na VOD
          rozumiem, ze jestes wrazliwa, ale zeby ryczec i nei moc przetac?
        • kawka74 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 21:47
          A, to widzę, że opatrzność nade mną czuwała i nie pozwoliła mi oglądać tego serialu ;p Rzeczywistość jest wystarczająco popaprana, nie chcę już tego popaprania oglądać w TV, wolę oglądać abstrakcyjne przypadki dra House'a albo równie abstrakcyjne śledztwa nadinspektora Barnaby'ego.
          • shellerka Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 21:53
            ja się wciągnęłam, a wciągam się w mało co - oprócz usta usta oglądam jeszcze californication i gotowe na wszystko.
            a tak to nawet dr house, mimo ze bardzo mi się podoba, nie przykuł mojej uwagi na dłużej niż jeden obejrzany odcinek.
            • kawka74 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 22:02
              Chacun a son gout smile
              Nie lubię seriali 'z życia wziętych', zwłaszcza że natężeniem wypadków losowych biją na głowę kroniki kryminalne, 'Fakt' i 'Życie na gorąco' razem wzięte. Zwykle po dwóch trzech odcinkach gubię się w kwestiach typu kto z kim spał, kto kogo zdradza i z kim, kto się do kogo nie odzywa oraz czyja właściwie jest chmara dzieci plącząca się wokół głównych bohaterów. Za to w tym, kto komu co poderżnął, orientuję się doskonale ;p
    • rosapulchra-0 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 21:52
      A było już, że Iza wróci ciężarna i Piotrek się dowie o zdradzie Leny, i się z nią rozwiedzie, i znowu zwiąże z Izą, a Oksana pogoni Darka?
      • madda71 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 22:03
        rosapulchra, o tym jeszcze nie było ;p
      • gupia_rzona Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 22:03
        a nie było big_grin
        • rosapulchra-0 A to będzie, dziewczynki, będzie! 20.04.11, 22:08
          big_grinbig_grinbig_grin
          Krzysiek nadal, zdaje się, będzie z Aleks, a Agnieszka będzie planować wakacje z Oksaną big_grinbig_grinbig_grin
          • shellerka Re: A to będzie, dziewczynki, będzie! 20.04.11, 22:15
            och nie! ja bym chciala zeby krzysztof bzyknal sie z agnieszka i zeby do siebie wrocili!
            bo ja widze, ze ona zrozumiala, co stracili i wogóle big_grin
            nie chce zeby piotrek byl z iza!
            i nie chce zeby oksana sie rozstala z dareczkiem
            wogole oksana jest boska smile
          • shellerka Re: A to będzie, dziewczynki, będzie! 20.04.11, 22:26
            jestem masochistką. wlazłam na stronę cold feet na wikipedii i się dowiedziałam, ze chbya tylko jeszcze jeden odcinek bedzie i koniec! i ze to prawda co piszecie o izie i o rozwodzie piotrka i o podrózy oksany crying
            och! noł!
      • heca7 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 22:08
        Zaraz przypomina mi się jak na do kin wszedł ET. Koleżanka od razu z rodzicami poszła. I powiedziała mi, że będzie taka scena kiedy wszyscy myślą, że ET juz nie zyje a on jednak żyjewink Potem poszliśmy całą klasą , koleżanka nie bo zdązyła być jeszcze raz z siostrąwink i pojawia się "ta" scena, wokół mnie wszystkie koleżanki ryczą a ja kurcze jak ta sierota, niewink
        Też nie oglądam UU, wiem z tv m/w kto jest kto i o śmierci Julki wiedziałam już dawno.
      • kub-ma Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 22:09

No, to już nie mam co oglądać. smile
      • naomi19 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 22:59
        Nie wiem, a było już o tym, jak zginęła Julia? że nie zauważyła skryżowania, bo prowadząc grzebała w torebce i nie zauważyła ogromnej ciężarówki, dostała w głowę, zrobił się obrzęk mózgu i o 5:35 zmarła?
        • rosapulchra-0 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 23:04
          uuu..! spóźniłaś się tongue_out
          big_grinbig_grinbig_grin
    • kub-ma Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 22:05
      Shellerka, jak rany, to serial tylko jest. Całkiem niezły, ale jednak serial. smile
    • lila1974 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 22:28
      I jak ja mam się teraz nie wygadać mężowi, no jak? smile
      • konwalka Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 20.04.11, 23:35
        kto umarł?
        ale mi właśnie coś przypomniałyście
        czytamy z chłopem Millennium
        ja skonczyłam pierwszy tom, zaczynam drugi, mój bierze pierwszy, wciaga się w intrygę jak gacie w wyzymaczkę
        w pewnym momencie (ale chyba na trzeci dzien) rzuca mi jakieś pytanie odnośnie poszukiwań mordercy zamordowanej Harriet
        -ooo- mówię - to już doczytałeś, że ona jednak żyje?

Mordercze spojrzenie.
        -Nie, qrwa, jeszcze nie doczytałem...
        • shellerka Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 21.04.11, 10:37
          a to ona zyje? nie moge przebrnc przez pierwszy tom. zniechecilam sie, jak mi ktos powiedzial, ze w pierwszym tomie i tak sie jeszcze nie wyjasni smile
          • sadosia75 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 21.04.11, 10:45
            Bzdur Tobie nagadali.
            W pierwszym tomie wsio sie wyjasni! a pozniejsze tomy to juz historia Lisbeth i inne powiazane.
            Czytaj nie pozalujesz. jak pierwsze 100 stron przebrnelas to przed Toba samo najlepsze.
            • shellerka Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 21.04.11, 10:48
              ufff.... dzięki Ci Sadosia!
              bo ta książka jest taka cuuuudownie grubaśna i samo trzymanie jej w rękach sprawia mi przyjemność, a i napisana jest fajnie.
              w tv ostatnio leciała ekranizacja tego, ale tylko pierwsza część pierwszego tomu i faktycznie niczego się nie dowiedziałam.
              dobra. czytam w takim razie znowusmile
              • sadosia75 Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 21.04.11, 11:18
                Czytaj z przyjemnoscia. Ja chyba tez wroce do ksiazki znowu.
                Obejrzalam juz 3 czesci ekranizacji. wg. mnie bardzo dobra. Ale ja jestem Larssonomaniaczka wiec nie jestem obiektywna.
                Ksiazka jednak lepsza niz film. Pierwszy tom doslownie wchloniesz soba wink a reszta pojdzie jeszcze latwiej.
                Camille Lackberg tez powinnas przeczytac. Grubasna tak samo jak Millenium.
    • baltycki jejkuuu.. 20.04.11, 23:48
      Juz myslalem, ze:
      1. Oblesny typ ratowal Twoje zycie metoda usta-usta.
      2. Przystojny facet nie ratowal metoda usta-usta.
      • shellerka Re: jejkuuu.. 21.04.11, 10:39
        mogłabym sie tez rozryczec ze wzruszenia, ze przystojny typ ratowal mnie metoda usta usta.
        baltycki, a ty do ktorego rodzaju sie zaliczasz? ...
        (bosz... ta wiosna... wink )
        • heca7 Re: jejkuuu.. 21.04.11, 10:43
          Albo, że pocałunek nie wyszedłwink
      • czarnaalineczka Re: jejkuuu.. 21.04.11, 10:46
        3.tesciowa zrobila shellerce usta usta tongue_out
        • shellerka Re: jejkuuu.. 21.04.11, 10:49
          to by się mogło spodobać mojemu meżowi big_grin prawie jak w "Maczecie" by byłobig_grin
    • dziub_dziubasek Re: usta usta - nie moge przestac ryczec 21.04.11, 10:46
      Matko jak to dobrze nie mieć telewizora od pięciu lat. Ile łez człowiek oszczędził wink
    • iwles przyklejone przez moderatora 26.04.11, 22:15
      Usmiercenie Julii w Usta usta sad
      mamaemmy 26.04.11, 22:02
      Masakra sad
      Chyba ku przestrodze-podczas jazdy-nie dzwoń,nie pisz sms-ów..
      Nie dzwońcie do osoby,która kieruje samochodem...
      sorki,musialam o tym napisac,choc wiem,że to przeciez tylko glupi serial ;/
      • adwarp Re: przyklejone przez moderatora 26.04.11, 22:57
        a właściwie czemu ją uśmiercili?
        • aneta-skarpeta Re: przyklejone przez moderatora 26.04.11, 23:06
          zeby cos sie dzialo?

a od rozmawiania przez komorke jest zestaw glosnomowiacy

btw julka zginela nie z powodu komorki, tylko tego, ze grzebała, szukala czegos na fotelu pasazera
          • adwarp Re: tak na marginesie 26.04.11, 23:38
            to w polskim prawie chyba dalej nie można sobie biegać z prochami po mieście?

a poza tym myślałam,że jak jest kremacja to trumny nie ma?
            • derena33 Re: tak na marginesie 26.04.11, 23:42
              Kremuje sie zwloki w trumnie.
            • quark_xpress Re: tak na marginesie 26.04.11, 23:54
              Nie wiem jak z polskim prawem co do przechowywania prochow (na Zachodzie mozna trzymac nad kominkiem lub biegac po miescie, co kto woli), ale jak sobie wyobrazasz brak trumny??
              Przeciez rodzina jest przy tym jak cialo wjezdza do krematorium, to co, tak samo sobie lezy??
            • zdzisnadzis Re: tak na marginesie 27.04.11, 00:00
              tak jak napsiały juz dziewczyny, ciało normalnie znajduje sie w trumnie..najczesciej własnie przed kremacja odbywa sie msza, ciało kremowane jest po..
              • pettit_grenouille Re: tak na marginesie 27.04.11, 08:40
                zdzisnadzis napisał:

> tak jak napsiały juz dziewczyny, ciało normalnie znajduje sie w trumnie..najcze
                > sciej własnie przed kremacja odbywa sie msza, ciało kremowane jest po..

No ja mam zupełnie inne doświadczenie w tym temacie. Ciało jest w trumnie, odbywa się pożegnanie dla rodziny w specjalnie wyznaczonym do tego pomieszczeniu w zakładzie pogrzebowym, potem ciało jest przewożone do krematorium. Wraca urna, która jest wystawiona podczas mszy pogrzebowej, czy obrządku pogrzebowego jeśli pogrzeb świecki.
                Wg polskiego prawa prochy muszą zostać pogrzebane lub zatopione w morzu, taka klauzula widnieje na świadectwie kremacji, jest tam przywołany odpowiedni paragraf.
                Nie można biegać po mieście z urną w reklamówce z biedronki.
                • angi666 Re: tak na marginesie 27.04.11, 10:11
                  Teoretycznie nie można, ale wydają z krematorum urnę np. w ręce męża i zanim np. wsypie prochy do morza może "biegać" z nimi w reklamówce.

Jeżeli chodzi o pogrzeb to też się zdziwiłam, ponieważ moje doświadczenia są takie, że w krematorium jest specjalny pokój dla rodziny i rodzina może patrzeć jak trumna wieżdża do pieca, później msza bądź świeckie uroczystości odbywają się już nad urną z prochami.
                  • rosapulchra-0 Re: tak na marginesie 27.04.11, 10:35
                    angi666 napisała:

> Teoretycznie nie można, ale wydają z krematorum urnę np. w ręce męża i zanim np
                    > . wsypie prochy do morza może "biegać" z nimi w reklamówce.
                    >
                    A to przypadkiem nie jest konieczna obecność uprawnionej osoby, która potwierdziłaby co się stało z prochami? Np. pracownik zakładu pogrzebowego?
                    • angi666 Re: tak na marginesie 27.04.11, 11:32
                      Pewnie tak jest, ale mój wujek marynarz rozrzucił prochy żony w morzu. Nie wiem co powiedział w zakładzie pogrzebowym, w każdym razie, urna z prochami ciotki stała kilka dni w domu, później wypływając w morze zabrał i rozsypał.
                      Jak to w Polsce przepisy nam nie przeszkadzają smile
                • rosapulchra-0 Re: tak na marginesie 27.04.11, 10:32
                  Dokładnie tak samo było z pogrzebem mojego ojca. Najpierw kremacja, przy której rodzina nie musiała być obecna (sam proces trwa ok. 12 godzin chyba), a potem urna była wystawiona podczas mszy zamiast trumny. Następnie pochowana w rodzinnym grobie.
                  Pewnie na potrzeby filmu naciągnięto polskie realia i już.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka