Dodaj do ulubionych

Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie

20.04.11, 13:25
Suszycie?
To podobno niesamowicie w złym stylu- szczególnie na nowych osiedlach.
Mnie jakoś nie razi i nie widzę w tym nic niestosownego.
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 13:27
      Był tu kiedyś dłuuugi i fascynujący wątek na ten temat smile
      • attiya Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 14:22
        susze głównie kalesony męża, moje majtasy, halki oraz biustonosze rozmiar 100C
        • rikol Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 09.05.11, 12:25
          To, ze jest to w zlym stylu, twierdza glownie nuworysze, ktorzy chca pozowac na arystokracje.

Suszenie prania w suszarce elektrycznej jest nieekologiczne, no i za prad trzeba placic; pomijam to, ze to niszczy ubrania. Mozliwe, ze ta nagonka to pomysl producentow suszarek do ubran: kto by to kupowal i placil wiecej za prad?

Suszenie prania w domu zwieksza wilgotnosc powietrza, co powoduje rozwoj plesni - takze w domu susza ci, ktorzy maja bardzo suche powietrze.
      • kawka74 Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 14:50
        Był, a jakże smile
        Tak sobie właśnie o nim pomyślałam oglądając moje gacie łopoczące na wietrze smile
    • filipianka Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 13:28
      suszę, na rozkładanej suszarce stojącej, nikt tego nie widzi bo balkon ma nieprzejrzystą barierkę, poza tym mieszkam na wysokim piętrze
      • marghe_72 Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 13:35
        filipianka napisała:

> suszę, na rozkładanej suszarce stojącej, nikt tego nie widzi bo balkon ma niepr
        > zejrzystą barierkę, poza tym mieszkam na wysokim piętrze

jak wyżej
        z tą róznica, że nie mieszkam na wysokim piętrze smile
        • zona_mi Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 21.04.11, 17:34
          Jak Marghe.
    • xxe-lka Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 13:28
      Suszę na tarasach
      Dobry/zły styl mam gdzieś
      ale ja prosta jestem i niezbyt sophisticated wink (lubię to słówko nic nie poradzę)
    • pomarola Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 13:30
      Ja suszę - na suszarce rozstawionej na tarasie lub na sznurach rozciągniętych w ogrodzie. Tylko że raczej mało kto ma szansę ten widok podziwiać, bo dom na uboczu i ogrodem zwrócony na łąki i pola. Dumnie powiewające sztuki bielizny na balkonach bloków czy wręcz na podwórkach tychże bloków niestety nadają całemu osiedlu nieco "slumsowaty" wygląd, niestety.
      • aneta-skarpeta Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 14:32
        ja tam uwazam, ze biala posciel, przescieradła powiewające na sznurkach, a wtle łąka i zielen- bardzo stylowe i wręcz romantyczne
      • pamela788 Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 21.04.11, 01:39
        Nie susze ,mam pomieszczenie w domu specjalnie do tego celu .
        Tu gdzie mieszkam chyba nikt tego nie robi,przynajmniej ja tego nie widzialam,czasami u jednej z sasiadek na tarasie wietrzy sie posciel i nie jest to super widok.
        W Warszawie wogole tego nie zauwazylam,kojarzy mi sie tylko jedno takie miejsce przy modlinskiej nie daleko ekspresowej,pamietam bo kiedys jadac zobaczylam to i pomyslalam sobie,ze bardzo czyste te ubrania musza sciagac z tych sznurkow przy tak ruchliwej trasie.
    • babunia_wygodka Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 13:32
      albertynaa napisała:

> Suszycie?
      > To podobno niesamowicie w złym stylu- szczególnie na nowych osiedlach.
      > Mnie jakoś nie razi i nie widzę w tym nic niestosownego.

Bo "coś niestosownego" to widzą w tym tylko tacy których świeżo od pługa granatem oderwali albo bardzo by chcieli żeby ich oderwano. Mieli to w domu i myślą że "miastowym" nie uchodzi.
      • ma_dre Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 21.04.11, 14:45
        mylisz sie babuniu, cos niestosownego widza w tym takze miastowi, posiadjacy poczucie estetyki i przyzwoitosci... niekoniecznie niedawno oderwani od pluga uncertain bycie miastowym nie gwarantuje ani jednego ani drugiego...
        Mieszkam we Francji i tu nie do pomyslenia jest zeby wieszac majty na balkonie na widoku sasiada. Dodam, mieszkam w duuuuzym miescie. To sobie tu chwale, ze kwestie prania na balkonie nie pozostawia sie wyzej wspomnianemu poczuciu estetyki i przyzwoitosci obywatela, ale reguluje odpowiednimi przepisami. Kto sie nie stosuje ma do czynienia z przedstawicielem spolecznosci zamieszkujacej budynek... Pomijam tu oczywiscie zaniedbane blokowiska o niskich czynszach (HLM), te kieruja sie wlasnymi prawami.
        • lucusia3 Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 09.05.11, 16:03
          W dużym mieście 80% mieszkańców to osoby ubogie, albo tzw. niższa klasa średnia.
          Tym bardziej w blokach, jak by je nie nazwać. Bogatsi jednak mają domy...
          • kamelia04.08.2007 Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 09.05.11, 16:13
            lucusia3 napisała:

> W dużym mieście 80% mieszkańców to osoby ubogie, albo tzw. niższa klasa średnia
            > .
            > Tym bardziej w blokach, jak by je nie nazwać. Bogatsi jednak mają domy...

tere fere kuku. Reguła wzieta z ksiezyca. Są mieszkania i mieszkania, domy i domy

Mieszkanie w bloku, jakby go nie nazwac, może byc drozsze od domu. Dom masz na wsi 5 czy 10 km od miasta i zapierdzielasz w korkach.
            Mieszkanie moze byc w fajniejszej dzielnicy, miec ponad 100m2 itd itp.
        • evita_duarte Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 09.05.11, 19:11
          > Mieszkam we Francji i tu nie do pomyslenia jest zeby wieszac majty na balkonie
          > na widoku sasiada. Dodam, mieszkam w duuuuzym miescie.

Cos mnie sie zdaje, ze nie masz pojecia o duzych miastach. Otoz w naprawde duzym miescie wszystko jest do pomyslenia. Takze to, ze kazdy sasiad robi co chce, wiec sa i tacy co wywieszaja a sa tacy co uzywaja suszarek elektrycznych.
          PS. Ja naprawde mieszkam w duzym miescie smile
    • gryzelda71 Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 13:33
      Suszę,ale ja nie mieszkam na nowym osiedlubig_grin
      • kocianna Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 13:38
        W Pl mieszkam na nowym osiedlu przyjezdnych smile
        Pranie wisi nie tylko na suszarce za barierką, ale i na suszarkach podciąganych do sufitu (a raczej balkonu wyżej), niektórzy wynoszą suszarki na taras nad garażem - wyłożony jest kostką i nie ma tam nic, oprócz tego prania. Blok vis a vis kościoła, łopot tetry i koszul jakoś nikomu nie przeszkadza. Sąsiadce inny sąsiad regularnie przynosi a to koszulki nocne, a to koronkowe gatki, które jej wiatr zwiewa piętro niżej big_grin
        • kocianna Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 13:41
          W moim obecnym mieszkaniu nie wieszam na balkonie - po pierwsze, nie wychodzę na balkon W OGÓLE, bo się boję, po drugie, gdyby mi coś spadło, to bym tego w życiu nie znalazła (18 piętro), po trzecie, tu raczej ludzie rozciągają sznurki między drzewami na podwórku i tam suszą, zwlaszcza pościel. Przynajmniej w starych dzielnicach. A na balkonach, o ile nie są zabudowane w loggie, trzyma się tyle rupieci, ze na suszarkę brakuje miejsca.
        • gazeta_mi_placi Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 22.04.11, 11:08
          >Blok vis a vis kościoła, łopot tetry i koszul jakoś nikomu nie przeszkadza.

Skąd to wiesz?
          Wielu osobom przeszkadza (choćby widać po tym wątku), w niektórych krajach wspólnoty zabraniają wywieszania prania na balkon (nie żartuję) , ale trudno żeby osoby którym te widoki przeszkadzają przychodziły do Ciebie i mówiły Tobie że im się to nie podoba.
          Panuje na tym forum przekonanie, że jeżeli ktoś im nie zwrócił bezpośrednio uwagi to oznacza że dane zachowanie czy zjawisko nikomu nie przeszkadza....
          • turbo_wesz Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 09.05.11, 17:22
            > Wielu osobom przeszkadza (choćby widać po tym wątku), w niektórych krajach wspó
            > lnoty zabraniają wywieszania prania na balkon (nie żartuję) , ale trudno żeby o
            > soby którym te widoki przeszkadzają przychodziły do Ciebie i mówiły Tobie że i
            > m się to nie podoba.

zapewne z powodu, że pretensje o to byłyby podobnej kategorii żałosności co pretensje o wieszanie zasłon w poziome pasy, lub o brak modnej fryzury na własnym psie

teraz wiem że to może przeszkadzać, ale to dla mnie nawet bardziej abstrakcyjne niż obraza uczuć religijnych - więc przejmować się nie mam zamiaru tak czy inaczej
      • attiya Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 14:23
        a to to się nie liczy
        także nie zabieraj głosu w tejże jakże pasjonującej dyskusji big_grinbig_grinbig_grin
        • gryzelda71 Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 14:24
          Przepraszam w takim razie,za zaśmiecanie smile
          • attiya Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 14:37
            gryzelda71 napisała:

> Przepraszam w takim razie,za zaśmiecanie smile
            nnno! I żeby mi to było ostatni raz big_grinbig_grinbig_grin
            W sumie ja tez nie wiem po co pisze, dom ma prawie 15 lat, więc ani to nowe osiedle ani nowy dom big_grin
            • gryzelda71 Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 14:40
              No moje ma 40 hehe
    • dziub_dziubasek Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 13:34
      Ja suszę na balkonie. W nosie mam co jest w złym stylu.
      • jamesonwhiskey Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 15:39
        > Ja suszę na balkonie. W nosie mam co jest w złym stylu.

i to jest swietne podsumowanie tematu
        kazdy ma to w nosie i przestrzen publiczna w polsce wyglada jak jedna wielka slamsownia
        powiewajace powyciagane gacie na balkonach
        jak w blokach ludzie wymieniaja sobie okna to kazde inne
        trawa przed blokiem sluzy zeby sie co najwyzej tam wysrac bo po co ma ladnie wygladac
        a do tego jeszcze wszedzie krzykliwe koslawe reklamy z dykty

normalnie EUROPA
        • nangaparbat3 whiskey 20.04.11, 20:07
          >
          > normalnie EUROPA

Pojechałaś z grubej rury i - kulą w płot.
          Cała Europa śródziemnomorska suszy na zewnątrz, jak tu (Barcelona):
          1.bp.blogspot.com/_SKT2FsvGgvk/TNkMKJIbj4I/AAAAAAAACws/m6waeyEr5gg/s1600/IMG_4335.JPG
          • rosapulchra-0 Re: whiskey 20.04.11, 20:18
            @nangaparbat3, uprzedziłaś mnie, chciałam to samo napisać, ale o Lizbonie smile

Zawsze mnie bawi takie zaparcie jak u whiskeya, nie dość, że idiotę z siebie robi, to jeszcze jest święcie przekonany, że ma rację big_grinbig_grinbig_grin
            • nangaparbat3 Re: whiskey 20.04.11, 20:45
              Sąsiad mi urządzał sceny (no dobra, prawił kazania) na temat wieszania prania, co zawsze czyniłam z lubością. Ale sąsiad - germanista wink - a mnie duch teutoński obcy.
          • jamesonwhiskey Re: whiskey 21.04.11, 12:49
            > Cała Europa śródziemnomorska suszy na zewnątrz, jak tu (Barcelona):

w kazdym miejscu sa slamsy , zamieszkale prze jakies odrzuty spoleczne , wiec to zdjecie niczego nie dowodzi ,
            widzialas jakies suszace sie pranie na la rambla i w okolicy ?
            bo ja nie
            • chicarica Re: whiskey 22.04.11, 10:59
              Ja widziałam w Wenecji powiewające wielkie białe prześcieradła. Miało to swój urok, nawet mają tam takie specjalne sznurki na rolkach, rozciągnięte między dwiema przeciwnymi kamienicami. Ale to akurat bardzo charakterystyczne dla Włoch. W Hiszpanii raczej tego nie ma.
          • gazeta_mi_placi Re: whiskey 21.04.11, 18:40
            Fuj, nieźle obrzydzona przez suszące się majty ulica, bleee...
          • chicarica Re: whiskey 22.04.11, 10:57
            Ha, no wcale nie. Jeden znajomy z Madrytu mi się ostatnio żalił, że mieszka w "rumuńskiej" dzielnicy, co charakteryzuje się właśnie tym praniem porozwieszanym na balkonach. W normalnych dzielnicach raczej tam tego nie ma.
            • gazeta_mi_placi Re: whiskey 22.04.11, 11:37
              Dokładnie.
              Ludzie widzą zdjęcia prania ze slamsów i się podniecają "bo to przecież w samym Paryżu/Wenecji/Barcelonie".....
              • iwles Re: whiskey 22.04.11, 15:50

gorzej, jak ktoś wierzy w idealny świat na zachodzie na podstawie trasy wycieczkowej z przewodnikiemuncertain
      • ma_dre Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 21.04.11, 14:49
        no to pieknie, mam nadzieje nie sasiadowac nigdy z takim elementem jak ty, co to "ma w nosie"...
        Ja na balkonie wieszam skrzynki z kwiatami. Tak wole.
        • gazeta_mi_placi Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 22.04.11, 11:47
          Widać masz paskudną bieliznę i wstydzisz się ją pokazać wszystkich przechodniom tongue_out
    • marianna1970 Jak w bloku to tylko na balkonie 20.04.11, 13:34
      Jak w bloku to tylko na balkonie chyba nie w salonie
      • edelstein Re: Jak w bloku to tylko na balkonie 20.04.11, 13:39
        Susze od czasu do czasu, mam wysoka barierke tak, ze nic nie widac, nie suszylabym gdybym jej nie posiadala, raczej wolalabym by moich gaci nikt nie ogladaltongue_out z reszta mam miejsce na suszarke w lazience i tam susze najczesciej. Mnie osobiscie raza gacie ktore widac z daleka jak powiewaja na wietrzetongue_out
    • i_b13 Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 13:41
      latem suszę w ogrodzie na rozstawianej suszarce, sznur między drzewami rozciągam do suszenia pościeli lub ręczników
    • nowi-jka Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 13:57
      susze i na dowieszonych sznurach i na suszarce
      Mam w nosie czy to elegancko czy nie wazne ze mi sie pranie nie kisi w domu tylko pachnie wiatrem
      • ylunia78 Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 14:07
        na balkonie suszę wszystko,oprócz bielizny.Chyba,że dzieciaków majtywink
        Nie uważam tego za coś nieeleganckiego.Norma.Tak jak wyżej któraś napisała.Tak myślą chyba ci "granatem od pługa...."big_grin
      • dominikaonline Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 17:47
        o tototo!
        dokładnie tak samo myślę.... smile
    • madame_zuzu Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 14:09
      Suszę na suszarce stojącej na balkonie. Barierki mam wysokie, a cały balkon jest okryty mata bambusową, więc nie widać nic. Mieszkam na parterze. W lecie suszenie jest kwestią 30 minut. Zimą i w porze deszczowej suszę w domu.
    • joanna_poz Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 14:10
      tak, suszę w ogrodzie.
    • pettit_grenouille Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 14:13
      Suszę, bo uwielbiam jak mi pościel czy ręczniki pachną powietrzem.
      Gaci i innej bielizny nie suszę na balkonie, nawet dziecięcej. Nie chce mi się rozwieszać takiej drobnicy na sznurkach, wolę wrzucić do suszarki. Na moim osiedlu nie jestem raczej odosobniona w suszeniu na balkonie, więc mi to wisi czy to w dobrym czy złym stylu, zwłaszcza, ze przed balkonem mam drzewa.
      • ma_dre Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 21.04.11, 14:52
        jak postawisz przy otwartym oknie to tez ci pachnie wiatrem... a sasiad nie wie ze wolisz bokserki uncertain
    • izabellaz1 Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 14:29
      Ftupie mam co ktoś sobie uważa. Mój balkon, moje pranie tongue_out
    • aneta-skarpeta Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 14:30
      ja tam jestem na szczescie mało stylowa to susze na balkonie aż miło
      choc gdybym miała większą łazienkę bądź kuchnie to miałabym suszarkę

w łazience nie mam szans rozwiesic prania- mimo, że łaz. nie jest w sumie jakaś tycia- wiec w zimę potrafię miec suszenie prania w duzym pokoju- zeby nie powiedziec w saloniebig_grin
    • cherry.coke Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 14:38
      Teraz to sobie susze w ogrodzie z tylu, badz w jadalni smile

Mieszkajac w bloku suszenie na balkonach rozpatrywalam indywidualnie. Moja ciotka ma loggie oslonieta panelami mlecznego szkla, wiec stojak z praniem do wysokosci balustrady nie razi mnie estetycznie w najmniejszym stopniu. Kupa prania na wystajacym z pierzei balkonie z azurowa balustrada by mnie razila (podobnie jak skladowanie tam sprzetow, rowerow itp), dlatego na swoim balkonie niczego nie wieszalam, bo taki wlasnie byl.

Do slumsowatosci moim zdaniem najbardziej przyczynia sie wlasnie smietnik na balkonie oraz przetykanie azurowych balustrad jakimis matami i cudami, kazdy sobie oczywiscie. Pranie na drugim miejscu.
    • ola Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 14:45
      nie suszę, bo w centrum Warszawy pranie suszone na balkonie po zdjęciu całe jest w jakims czarnym syfnym pyle i trzeba je prac jeszcze raz.
    • echtom Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 14:55
      Na wsi miałam służbowe mieszkanie w budynku szkoły, pranie suszyłam na sznurkach rozciągniętych w oknie wychodzącym na boisko. Było ok, dopóki któregoś razu w czasie apelu na boisku nie dostałam o.p.r. od dwóch starszych nauczycielek tongue_out Od tego czasu wieszałam pranie tylko popołudniami i w weekendy.
    • shellerka Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 15:23
      ja susze na tarasie i czasami, jak słonca na tarasie juz nie ma, to wynosze na trawnik. w zlym stylu to chyba takie sznury rozwieszane i na tym powyciągane kalesony. suszarka taka rozkladana tak samo zle wyglada w mieszkaniu, jak w ogródku tongue_out
    • bri Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 15:43
      Suszymy. Również mi to nie przeszkadza.
    • asia.asz Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 15:53
      u nas w miescie obok zlobka stoja 4 bloki socjalne (miejsce super jesli chodzi o dostep do centrum itp itd)
      zwykle obwieszone praniem wygladalo paskudnie
      wlasnie koncza ocieplanie i remont budynkow, jest tez zakaz wiesznai prania na zewn
      i odswiezenie i brak prania sprawily ze wyglada wszystko duuuuoz lepiej, zwlaszcza ze bloki stoja przy ulicy wjazdowej do miasta wiec piekna wizytowka bylawink

my suszymy na suszarce stojacen na oszklonym balkonie + mieszkamy wysoko wiec nie widac
      w naszym bloku wiekszosc tak robi i naprawde lepiej wyglada blok bez bielizny na zewn
    • iwoniaw Dobrze, że mieszkam na starym osiedlu ;-) 20.04.11, 15:54
      Dzięki temu mam do dyspozycji sporą suszarnię (wspólną z innymi mieszkańcami) i sznurki na trawniku (ze specjalną, przedwieczną konstrukcją metalową do rozciągnięcia tych sznurków służącą) "na tyłach" domu. W życiu nie widziałam, żeby tam ktoś gacie wieszał (nawet niepowyciągane), za to świetnie na powietrzu schną grube i spore rzeczy typu koce, narzuty, ręczniki czy okrycia wierzchnie. Może to i w złym stylu, ale z drugiej strony kto każe ludziom po cudzych podwórkach się szwendać zamiast korzystać z chodnika przy ulicy? (nie to, żeby stan chodnika, tudzież jezdni był w jakimś świetnym stylu, niestety...)
    • czarnaalineczka nie 20.04.11, 15:59
      bo mi sraki by zaraz zaptakaly tongue_out
    • 18_lipcowa1 Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 20.04.11, 16:08
      teraz nie mam balkonu, tarasu ani ogrodu
      ale jakby miala jedno z powyzszych to bym bez obciachu suszyla
      w d,,, mam czy to wypada czy nie

moim zdaniem wlasnie do tego miedzy innymi sluzy jedno z powyzszych
      • tempera_tura Re: Pranie na balkonie/ tarasie/ ogrodzie 24.04.11, 22:07
        No właśnie, święte słowa. Kupiłam mieszkanie z duzym balkonem/tarasem bo lubie pranie suszone na dworze. Po to chyba jest między innymi balkon... W zimie jak mi się po świętach żarcie do lodówki nie mieści też trzymam na balkonie...
        Ale ze mnie slamsiara.
        Mieszkam w Wawie, jak mieszkałam w samym centrum to też suszyłam.
        A po co niby są balkony? Żeby sobie postać jak wół.......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka