20.04.11, 21:09
W jaki sposob ozdabiacie jajka swiateczne?
Jaka technika?
A moze kupujecie juz takie pomalowane jak np.sa dostepne w almie czy takie profesjonalnie malowane?
A moze oklejane np. matrialem,lub drewniane,duzo jest dostepnych,jakie preferujecie?
Obserwuj wątek
    • czarnaalineczka Re: Pisanki 20.04.11, 21:16
      barwione w lupinach cebuli
      a potem skrobane wzorki
    • yenna_m Re: Pisanki 20.04.11, 21:20
      zrobimy wydmuszki i poszalejemy troche wink
      mam troche zlotej farby, jakies serwetki swiateczne - to sobie decoupage strzelimy wink
      mozna kordonkiem pozawijac pieknie jajeczka
      obrokacić wczesniej omalowane
      obkleic roznymi naklejkami
      zobaczymy, co nam fantazja podpowie smile

do jedzenia - jajeczka pobarwimy tradycyjnie
      w barwnikach spozywczych plus termokurczliwa ozdobna koszulka na wierzch wink
    • shellerka Re: Pisanki 20.04.11, 21:29
      w tym roku mamy zestaw do pisanek. farbki do barwienia jajek, a do tego taki biały pisak do ozdabiania + naklejki. dzieciury robić to bedą w piątek, w czasie gdy ja bede sie bawic z serniczkiem.
    • diabel.lancucki Re: Pisanki 20.04.11, 21:43
      Rysujemy wzroki ciepłym woskiem, a potem barwimy cebulą. następnie wycieramy i smarujemy tłuszczem, żeby się błyszczały.
      • yenna_m Re: Pisanki 21.04.11, 13:06
        a co używacie do robienia tych wzorków?
        jakies specjalnie narzedzie jest do tego?
        od dziecka mnie to intryguje i zawsze chcialam sprobowac tak jajco ozdobic...
        • czarnaalineczka Re: Pisanki 21.04.11, 13:10
          ja skrobie zyletka
          mozna tez skalpelem albo nozykiem do tapet
    • mamand Re: Pisanki 21.04.11, 14:01
      takie smile
    • imasumak Re: Pisanki 21.04.11, 14:08
      Gotowane w łupinach cebuli i potem skrobane wzorki, a dodatkowo malowane wydmuszki.
      • penelopa40 Re: Pisanki 21.04.11, 14:29
        te do poswięcenia i zjedzenia; kolorowane barwnikami spożywczymi i/lub gotowane w łupinach z cebuli - te robimy w sobotę rano
        kilka zdobionych muliną, takich styropianowych... ja już swoje ozdobiłam, te córki czekają...
        do dekoracji stołu z dawnych czasów mam takie typowo dekoracyjne jaja drewniane, malowane, wzory ludowe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka