Dodaj do ulubionych

Dlaczego ludzie się nie myja?

13.06.11, 14:12
Dzisiaj stoję w kolejce w sklepie, i nagle staje za mną babka. Nie stara kobieta, normalna koło 40. ,,Zapach'' jaki wydzielała mógł powodować odruchy wymiotne. Ledwo w tej kolejce wytrzymałam, na szczęście dość szybko szła. I tak sobie myślę: dlaczego ludzie się nie myją? Nie przeszkadza im smród? I jak w ogóle ktokolwiek wytrzymuje w towarzystwie takich ludzi? Nie chciałabym wejść do domu/mieszkania takiej osoby.
Kurcze, w XXI wypadałoby dbać o swoje ciało.
Obserwuj wątek
    • angela10086 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:13
      no wlasnie dlaczego?
      • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:17
        Może im wodę w domu zakręcili?
        A tak na poważnie: nie wiem. I tego nie ogarniam. Tak samo jak nie pojmuję, jak można nie umyć rak po skorzystaniu z toalety.
        • gryzelda71 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:20
          Sądzę,że nie czują.Tak jak palacz nie powie,ze śmierdzi papierosami.
        • el_jot Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:21
          60% mężczyzn i ok. 30% kobiet nie myje rąk po wyjściu z toalety.
          • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:23
            I dla mnie to nie jest normalne.
          • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 16:28
            I co z tego? Zdaje się, że podcierają się po grubszej sprawie papierem jeśli już a nie gołą ręką.
            • morgen_stern Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 20:54
              No i znów się wkopałeś smile tak mógł napisać tylko facet tongue_out
              • naomi19 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:51
                Zgadzam się.
    • el_jot Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:17
      Nie czują takiej potrzeby
      Nie czują, że śmierdzą
      Nikt im nie powiedział, że śmierdzą, więc nie wiedzą
      Mogą się myć, ale są chorzy i dlatego wydzielają taki zapach
      Zwyczajnie - są brudasami.
      • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:21
        Może głupia jestem, ale nie wiem, jaka choroba mogłaby wywoływać taki smród, jaki wydzielała ta babka.
        • el_jot Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:24
          Ja też nie wiem, ale są takie choroby.
          Kiedyś z mężem stałam w sklepie na stoisku mięsnym. Nagle poczuliśmy smrodek. W pierwszej chwili stwierdziliśmy, że nie będziemy tam kupować mięsa, ale babka, która stała za nami na mięsnym, stanęła też koło nas w kasie. Okazało się, że mięso możemy spokojnie kupićwink
        • aqua48 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:27
          jjod napisał:

> Może głupia jestem, ale nie wiem, jaka choroba mogłaby wywoływać taki smród, ja
          > ki wydzielała ta babka.

Moja Mama leżała w szpitalu na jednej sali z panią, która się kilka razy dziennie starannie myła (Mama i pozostałe pacjentki świadkiem), używała oprócz tego dezodorantów, a śmierdziało od niej straszliwie. I trudno było coś jej powiedzieć nawet delikatnie, bo kobieta biedna robiła co mogła. I co z takim problemem zrobić?
          • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:28
            aqua48 napisała:

> jjod napisał:
            >
            > > Może głupia jestem, ale nie wiem, jaka choroba mogłaby wywoływać taki smr
            > ód, ja
            > > ki wydzielała ta babka.
            >
            > Moja Mama leżała w szpitalu na jednej sali z panią, która się kilka razy dzienn
            > ie starannie myła (Mama i pozostałe pacjentki świadkiem), używała oprócz tego d
            > ezodorantów, a śmierdziało od niej straszliwie. I trudno było coś jej powiedzie
            > ć nawet delikatnie, bo kobieta biedna robiła co mogła. I co z takim problemem z
            > robić?

Może szukać pomocy u lekarzy? Nie wiem, chociażby endokrynologa?
            Leżała w szpitalu, i żaden lekarz się tym nie zaintersował?
          • mgla_jedwabna Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:42
            W szpitalu to może być częściowo odór "przetrawionych" leków (w końcu po zwykłym antybiotyku ciało tez nieco śmierdzi), a częściowo np. odór gojącej się rany pooperacyjnej, cewnika, basenu - takie typowo szpitalne.
        • czarnaalineczka Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:28
          np. trimetyloaminuria
        • ira_07 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 17.06.11, 18:33
          pl.wikipedia.org/wiki/Trimetyloaminuria
          Jest taka choroba, oglądałam kiedyś na VOD dokument o niej. Straszne. Możesz się szorować rano, wieczór i w południe, a będziesz śmierdzieć. Ale rzadka jest, wątpię, żeby ta pani z kolejki akurat na nią cierpiała.
    • czarnaalineczka Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:25
      żeby sąsiadom ciszy nie naruszac tongue_out
      • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:27
        Zapomniałam, że to taki nowy przepis tongue_out
      • peggy_su Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:41
        Nom, ja np od tygodnia myję się co kilka dni. Wracam do domu poźno i nie chcę budzić sąsiadki prysznicem. A rano albo nie ma czasu, albo wychodzę na tyle wcześnie że cisza nocna jescze obowiązuje wink
        • czarnaalineczka Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:47
          ale rozumiem ze masz bardzo cichy zamek w drzwiach i ze boso wychodzisz ?
          • thegimel Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 16:33
            Ja wychodzę przez okno, po linie. Pod oknem mam trawę, więc ciszy nie zakłócam absolutnie. A opuszczam się z zamkniętymi oczyma, żeby czasem do nikogo nie zajrzeć niechcącysmile
    • hrabina_murzyna Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:36
      Może się myją, ale się pocą i nic z tym nie robią. Dlatego cuchną. Nie wiem, przez 30 lat nie znalazłam odpowiedzi na to pytanie.
      • mgla_jedwabna Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:45
        Różnicę między człowiekiem chorym, z nadpotliwością itp. a zwykłą fleją zwykle zdradzają ubrania. O ile zapach ciała może być różny, to brudny kołnierzyk, poplamiona spódnica (i to stara, niesprana plama, a nie ew. rezultat zderzenia z kebabem na mieście) itp. rzadko dają się wytłumaczyć chorobą.

Zresztą świeży pot to inny smrodek niż ogólne, długotrwałe niedomycie lub wręcz niemycie się.
      • mgla_jedwabna Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:48
        Aha, i sporo mówią też włosy - naprawdę nie wiem, jak usprawiedliwić tłuste strąki związane w niski kucyk. Jeśli ktoś ma takie włosy, że musi myć codziennie, to niech to po prostu robi, a jeśli za mu ciężko, to niech je zetnie - wtedy można myć nawet w misce w chacie bez wody i prądu.
        • hrabina_murzyna Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:16
          He ja znam kosmetyczkę, która do pracy potrafi przyjść z takimi strąkami plus brudny fartuszek. Dla mnie koszmar jak się patrzy i nie rozumiem tylko właścicielki salonu, że jeszcze ją trzyma. Ja bym podziękowała za takiego pracownika. Widocznie niektórzy ludzie są bardziej tolerancyjnitongue_out
    • morgen_stern Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:50
      Marzy mi się akcja z ukrytą kamerą nad umywalkami i start do każdego, kto nie umył rąk po wyjściu z kibli. Od razu by się okazało, że wszyscy "zapomnieli".
      Raz spotkałam się ze stwierdzeniem faceta, że on nie musi myć rąk po sikaniu, bo jego członek jest czysty i pachnący, a niczego innego nie dotykał <ściana>
      W pracy czasami kurierzy korzystają z toalety, na nieszczęście mój pokój jest blisko. Nie na TYLE blisko tongue_out ale odgłos spuszczanej wody oraz odkręcaną wodę z umywalki słyszę. Na moje ucho ponad połowa facetów nie myje rąk po skorzystaniu z kibla. Dlatego w publicznych toaletach po umyciu rąk otwieram drzwi łokciem albo z ramienia.
      • czarnaalineczka Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:52
        do meskich publicznych kibli chodzisz ? tongue_out
        • morgen_stern Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:56
          Nie wiem, skąd ten wniosek. Kobiety też nie myją rąk.
          • czarnaalineczka Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:56
            no bo tylko o facetach mowilas tongue_out
            • morgen_stern Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:18
              Taaaa, chodzę do męskich publicznych kibli. Zadowolona?
              • czarnaalineczka Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:20
                nie tongue_out
              • czarnaalineczka Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:20
                co ty dzisiaj taka drazliwa ?smile
                • morgen_stern Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:25
                  Bo TAK
                  • czarnaalineczka Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:34
                    przesylam wirtualne cycusie antystresowe tongue_out
                    (o)(o)
                    • mia_siochi Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 23:17
                      big_grin
                      (nic mądrzejszego nie jestem w stanie napisać wink )
      • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:52
        Ja biorę do ręki chusteczkę higinieczną, i potem szybko wyrzucam.
        Wiem, ze połowa ludności nie myje, i to naprawde przeraża. Nie, przecież oni mają wszystko czyste, to po co mają myć? Paranoja.
        • ira_07 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 17.06.11, 18:38
          Połowa? Matkoicórko, gdzie Ty mieszkasz?

> Wiem, ze połowa ludności nie myje, i to naprawde przeraża.

Ja dawno nie spotkałam nikogo śmierdzącego, z wyjątkiem żula w barze mlecznym... A komunikacją jeżdżę często. I w kolejkach stoję... Zdarzają się wydzielający zapaszek, ale rzadko, żeby POŁOWA?
      • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:53
        Ciekawe, jak bardzo czysty...
        • czarnaalineczka Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:58
          > Ciekawe, jak bardzo czysty...

w zeszla sobote myty tongue_out
          • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:01
            Tiaaa tongue_out
            Na bank wink
            Ale przecież czysty wink
      • tosterowa Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:54
        ja też otwieram łokciem smile

Myślę, że w Polsce ludzie się nie myją, bo myślą, że w ten sposób oszczędzą na wodzie. I mydle i szamponie.
        • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 14:56
          Jednym słowem mówiąc oszczędzaja na tym, na czym się NIE POWINNO oszczędzać
          A potem rosna pokolenia brudasów.
          • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:04
            Raz byłam też świadkiem takiej sytuacji: było to około 2 lat temu, w banku, młody chłopak stojący w kolejce zapytał się pewnej osoby (dosłownie tak to szło): przepraszam, czemu się Pani nie umyła?
            Mina babki: bezcenna.
            Nie powiedziała słowa, ale spojrzała na chłopaka wzrokiem mordercy.
            • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:05
              Niestety, ja nie mam odwagi, żeby się tak zapytać, i ubolewam nad tym.
            • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 16:33
              Można tamta Pani była po 8 godzinach ciężkiej fizycznej pracy (nie każdy pracuje jako biurwa) i nie miała możliwości wzięcia prysznicu po pracy a przed wyjściem do banku?
              Ciekawe czy ten odważny młody człowiek zapytałby też śmierdzącego bez karkowego dresiarza czy facet z gatunku cwaniaczków co tylko do kobiety podskoczą...
          • hanalui Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 14.06.11, 02:20
            jjod napisał:
            > A potem rosna pokolenia brudasów.
            Pokolenia rosna bo rodzice tylko niemowleta nie wiedziec czemu kapia codziennie, a im dziecie starsze tym mniej spotkan z wode w wanie czy pod przysznicem (o moze rece jeszcze i to pewnie nie wszedzie). Watkow o tym jak czesto kapiecie dzieci, jak czesto myjecie im glowy bylo tu fura, i czesto gesto glowa raz w tygodniu, kapiel raz lub 2 razy w tygodniu, o przecieraniu mokrymi recznikami, husteczkami tez bylo, a jak ktos kapal codziennie to juz ewenement. Jeszcze czesciej dzieci kapane sa latem, im chlodiej i zimniej tym rzadziej. Do tego niekapanie przy chorobach (no slaniajace sie i mdlejace, nieprzytomne mogloby byc usprawiedliwione jak dla mnie) ale tu katarek, kaszelek, jakies leki i tydzien sie dzieciaka nie kapie zeby go nie zawialo, cos sie jeszcze nie przyplatalo i "wilka" nie zlapal....no i co sie potem dziwic ze ludzie woniejacy chodza
            • yuka12 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 17.06.11, 15:39
              Bywało, że kąpałam swojego syna raz na trzy tygodnie. Wcale nie dlatego, że uwielbiam brud. Miejsca strategiczne miał myte nawet kilka razy dziennie. Ale nie miałam serce kąpać (a zwłaszcza myć głowy) dziecka, które większość okresu jesień-późna wiosna przechorowywał (łącznie z apaleniem płuc i oskrzeli) w mieszkaniu, w którym nawet po solidym nagrzaniu temperatura nie przekraczała 17 stopni Celsjusza i w którym rzeczywiście hulały przeciągi (kominki w każdym pomieszczeniu+nieszczelne okna + pojedyncze drzwi wyjściowe na klatkę schodową z wysoką na 5 cm szparą na dole + wiecznie lodowate ściany szczytowe). Zresztą moje zachowanie było skutkiem doświadczenia. Każde niemal mycie głowy w chorobowym czasie kończyło się katarem i po dwóch dniach poważną infekcją.
              Nie każdy mieszka w ciepłych, suchych mieszkaniach.
              Ps. Dzisiaj dzieci się kapią codziennie. Zmieniłam lokal.
      • lola211 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:13
        Dlatego w publicznych toaletach po umyciu rąk otwieram drzwi łokciem
        > albo z ramienia.

Ja przez papier lub chusteczkesmile.

Wsrod ludzi jest sporo brudasów i tyle.Ktos kto sie myje tego nie zrozumie.Ja nawet nie próbujesmile.
        • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:15
          lola211 napisała:

> Dlatego w publicznych toaletach po umyciu rąk otwieram drzwi łokciem
          > > albo z ramienia.
          >
          > Ja przez papier lub chusteczkesmile.

Ja tak samo smile

Ja też tego nie ogarniam
      • antekcwaniak U mnie pracują kobiety. 13.06.11, 16:05
        I 90% tych kobiet nie myje rąk. Dlatego radzę nie uogólniać, że faceci nie myją rąk.
    • martishia7 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:20
      To że ludzie się nie myją, to jedno. Wydaje mi się, że poza tym rzadko zmieniają/piorą ubrania, w szczególności zimowe okrycia wierzchnie.
      • morgen_stern Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:27
        Taaa, zapach kurtek w tramwajach upojny, szczególnie męskich. Ale skoro są ludzie, którzy uważają, że w jednej koszuli / bluzce można 2 dni pochodzić, to co się dziwić?
        • martishia7 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:45
          > Ale skoro są ludz
          > ie, którzy uważają, że w jednej koszuli / bluzce można 2 dni pochodzić, to co s
          > ię dziwić?

Powiedzmy, że jestem w stanie to przełknąć, ale rozciąganie tej reguły na majtki i skarpety powoduje u mnie wewnętrzne "fuj".
          Wiem, że są ludzie, u których choroba powoduje specyficzny zapach. Wiem też, że w upalne popołudnie ciężko się spodziewać, że wszyscy współpasażerowie będą świeżutcy, jakby spod prysznica wyszli. Ale jednak jest ewidentna różnica zapachowa między kimś, kto przepocił się tego konkretnego dnia, a kimś, kto po prostu nie mył się od trzech dni. Tutaj nawet nałożenie czystego ubrania na wiele się nie zda. Nie rozumiem, nie podzielam. To się chyba z domu wynosi i tyle.
          • hrabina_murzyna Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:52
            No, ale nie powiesz mi, że po 8 godzinach pracy się cuchnie. I co to znaczy przepocić się? Dezodorant noszę w torebce, chusteczki odświeżające takoż. Latem w pracy miałam zawsze jakiś ciuch na przebranie, bo klimy nie mieliśmy i często gęsto musiałam jakieś służbowe sprawy na mieście pozałatwiać. Brudas zawsze będzie brudas. Prysznic rano to dla niektórych dziwne zjawisko, dla mnie norma, latem obowiązek. Moja sąsiadka potrafi wrócić do domu po kilku godzinach, latem i się nie umyć. Ja nie mogę, ja muszę od razu zdjąć ubranie i się wyprysznicować, przebrać i dopiero działać dalej.
            • martishia7 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 16:16
              Miałam na myśli dokładnie to co napisałaś smile Człowiek który rano wziął prysznic, a w ciągu dnia mocno się spocił nie będzie śmierdział aż tak bardzo, jak ten, który może i nie przepocił się spektakularnie, ale za to nie mył się od trzech dni. "Stary" dobrze zakonserwowany pot wonieje zupełnie inaczej niż "świeży".
              • wuika Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 16:26
                Widocznie ci ludzie chcą, aby pot ich zakonserwował wink
                A tak serio - wystarczy spojrzeć na wątki tutaj, albo na podobnych forach, gdzie są burze w tematach "bierzecie prysznic/kąpiel rano, czy wieczorem?", po czym ćwierć ludzi obrzuca błotem drugie ćwierć, że jak można rano brudnym wyjść z domu / wieczorem brudnym iść spać, trzecia ćwiartka udowadnia, że jak nie ma 35 stopni w cieniu, to wystarczy co 2-3-7 dni, a ostatnia ćwiartka robi: "Ja pie.&*^&*lę" i robi im się słabo suspicious
    • wuika Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:26
      Część osób nie lubi, tak po prostu. Część nie odczuwa potrzeby, bo własnego smrodu nie odczuwa. Nawet, jak osoba jest w miarę obyta i kulturalna, to nie gwarantuje tego, że się weźmie i umyje raz dziennie - bo nie była na siłowni i nie pracowała fizycznie, to na pewno się nie spociła na tyle, że trzeba się myć. Niestety, znam kilka osób, które myją się po spoceniu, nie dociera, że człowiek nie musi zlać się potem, żeby było go od niego czuć.
      • czarnaalineczka Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:35
        znam takiego co wrecz twierdzi ze codzienne mycie szkodzi zdoriwu
        na szczescie to tylko wirtualna znajomosc tongue_out
        • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:37
          Chyba, niestety, wiele osób wyznaje taką zasade.
          A cierpią myjący się.
          Lub rzadkie mycie okolic intymnych uncertain
          • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:38
            Aż mam czasami ochotę sprawdzić facetów, którzy twierdzą, że ich członki są czyste..
            • czarnaalineczka Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:40
              big_grin
            • marta76 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:41
              to już zakrawa na perwersjęsmile
              • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 15:53
                Nie, nie, spokojnie wink
    • pitahaya1 problem nie tylko w myciu 13.06.11, 15:45
      Problem tkwi również w tym, że ludzie nagminnie nie zmieniają ubrań, zwłaszcza latem. Seriosmile Spoci się, za chwilę wyschnie tu i ówdzie.
      Nie wierzę w to, że ludzie mają po kilka jednakowych ubrań. Pojedyncze przypadki tak, większość nie.
      Do tego mycie się, inne czynności związane z higieną jak choćby depilacja.
      • hrabina_murzyna Re: problem nie tylko w myciu 13.06.11, 15:53
        Dorzuć jeszcze do tego brak dezodorantu i mieszanka wybuchowa jak się patrzybig_grin
        • jjod Re: problem nie tylko w myciu 13.06.11, 15:55
          Jak widze, na plaży lub basanie, ten gąszcz wystający spod pach lub z majtek (i jeszcze nogi) uncertain

Niektórzy mycie się 2 razy dziennie uznają za fanaberie. Uzywanie antyprespirantów/chusteczek nawilzanych również.
          • antekcwaniak Gąsz kudłów to estetyka lub jej brak !!! 13.06.11, 16:01
            Nie ma to nic wspólnego z higieną.
            Chusteczka nawilżająca to nie oznaka czystości a współczesności.
            Kiepskie jest to wasze pojmowanie higieny !!!
          • gazeta_mi_placi Re: problem nie tylko w myciu 13.06.11, 16:37
            Ciekawe czy Ty zawsze pachniesz, na przykład gdy na raz w kolejce albo na ulicy dostaniesz okresu.
            • jantarowo Re: problem nie tylko w myciu 13.06.11, 16:55
              ...bo okresu dostaje sie na trzy cztery - start?big_grin
              ja w sobote bedac na slubie w kosciele usiadlam kolo panana oko 60 lat, jak siadalam kolo niego rzucilam okiem-wydawal sie byc to zadbany pan, marynarka, widac swieza koszula i ...wytrzymalam 3 min. Wstalam, usiadlam trzy lawki za nim i jak spojrzalam na jego glowe zrozumialam skad taki smrodzikuncertain
              • jjod Re: problem nie tylko w myciu 13.06.11, 16:56
                Wyobrażam sobie, jak musiała wyglądać uncertain
              • irina_katodina Re: problem nie tylko w myciu 13.06.11, 19:38
                jantarowo napisała:

> .. Wstalam, usiadlam trzy lawki za nim i
                > jak spojrzalam na jego glowe zrozumialam skad taki smrodzikuncertain

Niech zgadnę - nie wydepilował głowy smile
      • antekcwaniak Depilacja to nie higiena. I stąd ten smród !!! 13.06.11, 15:58
        Depilacja to nie higiena. To wymysł współczesnego społeczeństwa.
        I właśnie dlatego ludzie śmierdzą, że mylą depilację z higieną. Znam ludzi niewydepilowanych i pachnących. Niestety brudasów, którzy pachą nie znam !!!
        • jjod Re: Depilacja to nie higiena. I stąd ten smród !! 13.06.11, 16:01
          Raczej ciężko, pacanie, aby brudas wydalał przyjemny zapach.
          • jjod wydzielał n/t 13.06.11, 16:03
    • jjod Dlaczego ludzie się nie myją? 13.06.11, 16:38
      Wiek nie zwalnia nikogo z dbałości o higienę.
      Ludzie nie żyją w obozach koncentracyjnych, mają zazwyczaj dostęp do wody/środków higieny.
      • k1234561 Re: Dlaczego ludzie się nie myją? 13.06.11, 16:50
        Zgadzam się,że wiek nie zwalnia od dbania o higienę,ale jak przekonac o tym upartą babcię?
        • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myją? 13.06.11, 16:58
          Nie mam pojęcia, starszych ludzi często nie da się rady przekonać, mają blokady, swoje teorie, i zazwyczaj się uparci. Oni wiedzą najlepiej i tyle. Nie wiem, skąd to się bierze. I nie wiem, jak temu zaradzić. Często nic nie pomaga, bo wygrywa po prostu uparcie starszych uncertain.
          • yazaman Re: Dlaczego ludzie się nie myją? 13.06.11, 17:16
            Koleżanka powiedziała mi kiedyś a'propo porządków przedświątecznych, że mimo iż miesiąc od poprzedniej zmiany pościeli minie dopiero za tydzień - ona wymieniła już, przy okazji porządków świątecznych.
            Inna zdziwiła się strasznie, że piorę wszystko jak leci bo było już raz ubrane: spodnie, bluzki, piżamy - ile to musi wody iść, a proszku? No co innego bluzka w lecie ale w zimie???
            Zadzwoniłam kiedyś do pracy, że zaspałam i będę za pół h bo muszę się ogarnąć i prysznic wziąć. Osoba, która odebrała tel zdziwiła się: a po cholerę prysznic?
            Normy mamy różne, ale chyba bardziej prawdopodobne, że z miesięczną pościelą, wielokrotnie ubieraną bluzką i bez prysznica się zaczyna śmierdzieć, zwłaszcza jak dochodzi stres, hormony czy coś tak innego.
            Moja córka prysznic rano uważa za naturalny, wszystko co ściąga z siebie wkłada do pralki - tego się nauczy w domu i to jej zostanie. Widać nie wszyscy tak mieli...
      • antekcwaniak [...] 13.06.11, 17:15
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • jjod Re: I do maszynki żeby sobie coś ogolić !!! 13.06.11, 17:21
          Kiedy zejdziesz z tego temtu?
          • antekcwaniak [...] 13.06.11, 17:24
            • jjod Re: Wlazłem na ten temat i tak będę siedział. 13.06.11, 17:25
              Skoro dla Ciebie mycie się i golenie to to samo, to Ci współczuję.
              • antekcwaniak Dla mnie NIE !!! 13.06.11, 17:28
                Ty higienę stawiasz na równie z depilacją. Zapomniałaś już swoje wpisy ?
                • jjod Re: Dla mnie NIE !!! 13.06.11, 17:31
                  Taaa
                  Mycie się to HIGIENA, a golenie to zwyczajna ESTETYKA.
    • sadosia75 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 19:43
      Rąk nie myją po wizycie w toalecie to po co mają siebie myć? ostatnio siostrzenica zwróciła uwagę facetowi ( młody, przystojny, ładnie ubrany wypachniony ) , że wychodząc z toalety ( jedna toaleta koedukacyjna ) nie umył rąk. nawet się nie zawstydził stwierdził, że to nie jej sprawa.
      ale jego mocz na klamce to już jej sprawa i jej problem bo przecież nie każdy ma ochotę na rękach nosić resztki moczu prawda?
      skoro ciężko ludziom zrozumieć, że po wc trzeba umyć ręce to chyba ciężko też będzie im zrozumieć, że ciało powinno się myć chociaż raz dziennie.
      o zębach nie wspomnę...
      • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 19:55
        Tak, ale potem taki delikwent palnie Ci, bez zastanowienia, że jego członek jest czysty, więc jest wszystko ok uncertain.
        Kurcze, ludzie mnie naprawde przerażają.
        No faktycznie, skoro nie myją rąk po skorzystaniu z wc, to pewnie umycie całego ciała to dla nich sprawa absurdalne, żeby nie powiedzieć fanaberie uncertain
      • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:01
        > nawet się nie zawstydził stwierdził, że to nie jej sprawa.

Miał pełną rację, nieładnie zwracać komuś uwagę na jego higieniczne nawyki.
        Poza tym nikt nie umarł jeszcze od dotknięcia brudnej klamki. Nie histeryzujmy nadmiernie.
        Nadmierna higienizacja zawsze przynosiła więcej złego niż dobrego.
        • sadosia75 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:09
          Ale sąsiadce to już ładnie zwracać uwagę, że bierze prysznic za późno?
          I przecież nie ma nic obrzydliwego w tym, że facet najpierw trzyma swojego penisa w trakcie sikania a później nie myjąc rąk wychodzi z łazienki? i nic obrzydliwego nie ma w tym, że jak człowiek idzie się za przeproszeniem wys..ać i później tez nie myje rąk?
          Może w ramach obalania nadmiernej higienizacji powinniśmy w ogóle przestać myć ręce i wzajemnie sobie jeszcze po wyjściu z wc wylizywać palce obu rąk? przecież to nic złego ( baa to nawet niekulturalnie jest jak człowiek zwróci uwagę drugiemu, że jest brudas i łapsk nie umył ) w tym, że człowiek nie utrzymuje minimum higieny.
          • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:12
            Gazeta to facet, a tylko facet może tak napisać.
            • sadosia75 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:14
              I niby facetom nie przeszkadza, że ściskają rękę na powitanie innego faceta, który chwilę temu w tej samej ręce trzymał swojego pitola i jej nie umył? surprised
              • morgen_stern Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:19
                Gazeta trzyma innym pitole nad pisuarami. Chłopak przywykł, cudzy mocz na rękach nie dziwota tongue_out
                • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:21
                  morgen_stern napisała:

> Gazeta trzyma innym pitole nad pisuarami. Chłopak przywykł, cudzy mocz na rękac
                  > h nie dziwota tongue_out
                  >
                  Nie mogę z Waszych odpowiedzi big_grin
                  Ale wszystko realne, skoro nie myje rąk po skorzystaniu z WC, bo to ,,normalne''.
          • czarnaalineczka Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:16
            > Może w ramach obalania nadmiernej higienizacji powinniśmy w ogóle przestać myć
            > ręce i wzajemnie sobie jeszcze po wyjściu z wc wylizywać palce obu rąk?
            nieeeee
            na powitanie gazeta i jego kolega rozpinaja spodnie i potrzasaja sie za fujary
            • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:19
              Bez jaj big_grin
              • sadosia75 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:30
                Za jaja to na pożegnanie wink
                • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:36
                  Może jeszcze wzajemnie sobie trzepią? A sperme namiętnie zlizują z dłoni? wink

A tak na poważnie: czytając takie odp jak odpowiedzi gazet, utwierdzam się w przekonaniu, że otwieranie drzwi łokciem przez papier/chusteczkę, to najlepszy sposób.
                  Dziwić się, że tylu śmierdzieli uncertain
          • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 22:09
            >> Ale sąsiadce to już ładnie zwracać uwagę, że bierze prysznic za późno?

Jeżeli zakłóca tym ciszę nocną to tak.

>> I przecież nie ma nic obrzydliwego w tym, że facet najpierw trzyma swojego peni
            > sa w trakcie sikania a później nie myjąc rąk wychodzi z łazienki.

Niektórzy robią to na siedząco, bądź też idą na "inną" sprawę...
            • morgen_stern Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 22:29
              Gazeta, nie pogrążaj się, brudasie.
              • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 22:31
                On nie umie inaczej
        • ella_nl Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:11
          Ja miałam kiedyś w pracy koleżankę. Bardzo fajna, ale ten zapach....Po prostu śmierdziała. I kiedyś mi powiedziała, że to choroba (nawet podczas przerwy śniadaniowej jechała do domu się wykapać bo mieszkała nie daleko). Zwiedziła wszystkich możliwych lekarzy i nic. Była na skraju wyczerpania psychicznego.
        • wuika Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:27
          Nikt nie umarł? Powiedz to tym w Niemczech, gdzie od bakterii zginęło ponad trzydzieści osób. Powiedz to osobom, którym tatuś przywiózł z tego pięknego kraju bakteryjkę, przez którą rozłożyło się dwóch synów oraz ich opiekunki. No jakoś te bakterie się przeniosły, jednak kogoś zabijają.
    • makarona1 [...] 13.06.11, 21:19
      • morgen_stern Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:21
        To wstrząsające. Masz monitoring kibli wszystkich piszących tutaj?
        Nieee, już wiem. Podnieca cię pisanie o rozcieraniu goowna na doopie big_grin
        • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:22
          Takie ukryte kamerki wink
          Lub fetysz wink
        • angazetka Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:23
          Coraz obrzydliwsze te trolle, nie sądzisz?
          • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:25
            Troll trollowi nierówny
            Gazeta_mi_placi to jednak ich guru.
          • morgen_stern Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:27
            Powiedziałabym, że coraz głupsze.
            • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:32
              Gazeta nigdy nie była mądra.
              • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:39
                Gazeta, te zarazki własnie masz na łapie, jak wyjdziesz z toalety, i nie pójdziesz umyć rąk. Potem te zarazki przechodza na innych.
                Tak bardzo Cię boli kontakt z wodą i mydłem?
    • naomi19 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 13.06.11, 21:53
      Bieda, dzieci brudasów czyścioszkami też pewnie nie będą.
    • nangaparbat3 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 14.06.11, 08:13
      Dopiero co rozmawiałam z wychowawcą internatu dla dzieci niepełnosprawnych i przewlekle chorych. Powiedział, że niektóre choroby powodują zapach przykry dla innych, mycie ani kosmetyki nie pomagają. I że prawie nikt o tym nie wie, przykry zapach zawsze interpretuje się jako zaniedbanie higieny i obarcza winą chorego.
    • morgen_stern Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 17.06.11, 14:41
      Podciągam smile
      https://img37.imageshack.us/img37/6018/2226aec8da5d20f725ad929.jpg
      • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 17.06.11, 14:54
        Dobre big_grin
        Dla tych osób to najlepsze rozwiązanie.
        Trafił swój na swego wink
        • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 17.06.11, 14:57
          Dowiedziałam sie jednak w tym wątku, że dla użytkowczniki o nicku miliwati, mam mentalność, jak ona to napisała, USAńca, ponieważ biore ze sobą w górskie wycieczki antybakteryjny płyn do rąk bez spłukiwania i chusteczki nawilżane tongue_out
    • shellerka Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 17.06.11, 15:10
      ja na przykład się nie umyłam jakieś trzy razy wieczorem ostatnio, bo ciśnienie wody było zerowe. wszyscy ogródki musieli podlewać między 20 a 23.

ale rano się umyłam, wiec ewentualny smród mógł poczuć jedynie mąż. nie skarżyl się, bo sam też się nie umył.
    • alexandra74 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 17.06.11, 15:18
      Nie stara kobieta, normalna koło 40.

A jakby była stara to smierdziec moze? Jak dobrze, ze ja jeszcze rzutem na tasmę do tych "normalnych" sie zaliczam, nie starych ;p;p;p
      • jjod Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 17.06.11, 15:23
        Wiek NIE ZWALNIA NIKOGO z dbałości o higiene.
        Ale już niejednokrotnie spotkałam starsze kobiety, które, delikatnie mówiąć: śmierdziały uncertain
      • myelegans Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 17.06.11, 15:30
        Smrod bierze sie z niepranych i przepoconych ubran, bluzek, bielizny, skarpetek bardziej niz z niemytych cial, chociaz jedno z drugim idzie w parze, bo najczesciej niemyjacy sie rowniez nie zmieniaja bielizny.

Na forum bieganie.pl sa rady, pt "jak wietrzyc, zeby nie prac", tak zeby przepocone na 10 strone ubranko pobiegowe, mozna bylo zalozyc jeszcze z 5 razy bez prania. Tam tez i XX i XY przesciguja sie ile razy zalozyli wietrzone ubranie i .... nie smierdzieli. Wszystko, zeby nie zniszczyc technicznych spodenek i koszulek do biegania po stowce kazde. Wypasione i smierdzace....
        • yuka12 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 17.06.11, 15:49
          E tam, życie jest jednak bardziej skomplikowane. Jedna znana mi persona myje się niemal codziennie i zmienia codziennie majtki ale już nie biustonosz. Swoje ubrania typu bluzki, swetry pierze rzadko, żeby się nie zniszczyły. I pokazuje mi ,,popatrz, ten sweter mam już dziesięć lat, a wygląda jak nowy''. Tylko nieraz po prostu śmierdzi potem ... .
    • yuka12 Re: Dlaczego ludzie się nie myja? 17.06.11, 15:22
      Można. Mam przykład w najbliższej rodzinie. Obowiązkowa kąpiel jest tylko raz w tygodniu, w sobotę , przed niedzielną mszą św. Dodam, ze ta osoba przez większą część swojego życia pracowała fizycznie. I do dzisiejszego dnia nie odczuwa potrzeby czystości. Ani swojego ciała ani otoczenia. Znam równiez przypadki w nieco dalszej rodzinie. Wszystkie te osoby po prostu nie czują własnego smrodu, tak jak nie czują smrodu z przepełnionego wiadra czy nie zauważają bałaganu wokół. Wielu z nich pochodzi z rodzin, gdzie nie było nawyku czystości lub z rodzin bardzo biednych i/lub rozbitych, naznaczonych wojną itp. Ale znam też przypadek całkiem młodej osoby, która dbała o czystość otoczenia, ale nie o czystość osobistą. I ma całkiem normalnych rodziców i rodzeństwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka