Dodaj do ulubionych

ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować

20.06.11, 11:49
o zamążpójściu?

czy pół roku to dość czasu,żeby podjąć decyzję na całe życie?
Obserwuj wątek
    • broceliande Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 11:55
      Pół roku wystarczy, zwłaszcza, jak człowiek jest całkiem dojrzały.
      Poznałam męża w marcu, w sierpniu się oświadczył oficjalnie.
      Ślub po dwóch latach.
    • thorgalla Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 11:59
      U mnie 11 miesięcy od poznania.
      A z poprzednim 12 lat się nie mogłam zdecydować.
      Jak się czuje,że to to TEN to decyzja przychodzi łatwo i szybko.
      • deniarka Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 13:15
        rozwin!

thorgalla napisała:

> U mnie 11 miesięcy od poznania.
        > A z poprzednim 12 lat się nie mogłam zdecydować.
        > Jak się czuje,że to to TEN to decyzja przychodzi łatwo i szybko.
    • lila1974 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:00
      Parę tygodni po poznaniu, wiedziałam, że to człowiek, z którym chciałabym iść przez zycie.
      Ślub bralismy 2 lata po poznaniu.
    • woman-in-the-city Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:00
      Poznałam męza pod koniec października , w styczniu mi się oświadczył, a pod koniec lata pobraliśmy się. Gdyby nie terminy sal i rezerwację w kosciele ślub byłby wcześniej smile
    • ola Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:01

wiedziałam w dniu, kiedy go poznałam.
      On doszedł do tego samego wniosku kilka dni później.
      W ciągu tygodnia pojęliśmy decyzję o tym, ze zestarzejemy się razem wychowując dzieci i wnuki.
      Ze ślubem czekaliśmy kilka lat, aż skończymy szkoły i zrobimy uprawnienia zawodowe.
      Dzieci zaczęliśmy robić w noc po odebraniu jego "dyplomu" zawodowego.
      • deniarka Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 13:16
        szczerość az do bilu..

ola napisała:

>
        > wiedziałam w dniu, kiedy go poznałam.
        > On doszedł do tego samego wniosku kilka dni później.
        > W ciągu tygodnia pojęliśmy decyzję o tym, ze zestarzejemy się razem wychowując
        > dzieci i wnuki.
        > Ze ślubem czekaliśmy kilka lat, aż skończymy szkoły i zrobimy uprawnienia zawod
        > owe.
        > Dzieci zaczęliśmy robić w noc po odebraniu jego "dyplomu" zawodowego.
    • adwarp Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:02
      ale ja pisząc pół roku, miałam na myśli wszystko, zakochać się, poznać i pobrać..., wszystko to w ciągu pół roku.
      • broceliande Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:05
        Ja uważam nadal, że wystarczy.
      • kiniox Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:08
        Oczywiście, że się da. To jak z jakąś ryzykowną wyprawą - jeden się przygotuje w każdym szczególe, sprawdzi warunki pogodowe, poczyta o doświadczeniach poprzedników itp., a potem i tak go coś nieoczekiwanego zaskoczy i klapa. Drugi za to pójdzie bardziej na żywioł, a na koniec to jemu właśnie się poszczęści. Ja akurat lubię jakoś wypośrodkować i chociaż próbować zwiększyć moje szanse na szczęśliwy koniec wyprawy. Ale to naprawdę sprawa indywidualna. Moi rodzice szybciej się pobrali niż jesteś w stanie wymówić "prestidigitator" i do dzisiaj są udanym małżeństwem.
        • kfiatuszkowa Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:14
          kiniox napisała:

>Moi rodzice szybciej
          > się pobrali niż jesteś w stanie wymówić "prestidigitator" i do dzisiaj są udan
          > ym małżeństwem.

Kiniox, ale teraz są inne czasy... Kiedyś większą wagę ludzie przywiązywali do przysięgi składanej drugiej osobie. A teraz jedna większa kłótnia i młodzi idą po rozwód. Skok w bok to dla wielu nic takiego, swigersi są na topie. Niestety. Takie czasy parszywe sad
          • madzioreck Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 23:52
            > Kiniox, ale teraz są inne czasy... Kiedyś większą wagę ludzie przywiązywali do
            > przysięgi składanej drugiej osobie. A teraz jedna większa kłótnia i młodzi idą
            > po rozwód.

Kiedyś rozwody były nie do pomyślenia, i ludzie się często męczyli ze sobą, ale rozwodu za nic nie wzięli. Działo się rożnie, tylko nie było tego widać aż tak bardzo.
            • kiniox Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 21.06.11, 10:08
              Akurat moi rodzice stosunkowo młodzi są i w ich pokoleniu rozwodów było już mnóstwo.
      • myszmusia Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:12
        adwarp napisała:

> ale ja pisząc pół roku, miałam na myśli wszystko, zakochać się, poznać i pobrać
        > ..., wszystko to w ciągu pół roku.

nie ma reguły moze byc tydzien i cale zycie ok, a moze byc kilka lat i rozwód.

W czerwcu (drugiej połowie)poznałam, na przełomie lipca i sierpnia wyjechalismy razem - wrócilismy juz do wspólnego mieszkania a w połowie listopada bralismy slub Czyli mniej niz 5 miesiecy wszystko smilei duuuzo lat jest juz oksmile
      • antekcwaniak Szybki ślub ! Szybki rozwód ! n/t 20.06.11, 12:18

• myszmusia Re: Szybki ślub ! Szybki rozwód ! n/t 20.06.11, 13:15
          bredzisz jestesmy 19 lat po slubie - dookoła rozpadło sie sporo małzenstw majacych długi czas znajomosci pred slubem.
          Tak jak napisałam wyzej - nie ma absolutnie na to reguły - wszystko zalezy od ludzi a nie od czasu przed
      • aniakoles Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:19
        ja tak miałam - poznaliśmy się we wrześniu, w marcu nast. roku wzięliśmy ślub cywilnysmile i tak już 7 lat minęło...
        • antekcwaniak Po siedmiu latach tłustych... 20.06.11, 12:24
          Po siedmiu latach tłustych, przyjdzie siedem lat chudych. Tak rzekła przepowiednia...
      • lila1974 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:20
        Tak, jak pisałam u mnie decyzja byłaby błyskawiczna (ale on o tym nie wiedział tongue_out )
      • ylunia78 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 14:14
        Znam parę tak poznaną.Niedawno minęło 25lat od dnia ślubu.Nadal tak samo w sobie zakochani.
    • kfiatuszkowa Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:10
      Po 2 latach w związku były zaręczyny, po kolejnych 2 ślub. Plus rok znajomości bez związku (na początku). Nie wiem, czy to dużo, czy mało, nie ma na to idealnej recepty dla każdego.
      • marzeka1 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:14
        U mnie zaręczyny były po 2 latach, rok później ślub, małżeństwo- w tym roku 22 lata razem.
    • 18_lipcowa1 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:17
      30sek
    • evee1 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:20
      Dla mnie 2 lata, to dobry czas, zeby sie dobrze poznac i ochlonac po pierwszym zauroczeniu.
      Ja czlowiek dojrzaly, to pewnie i pol roku starczy, zeby widziec czy jest sens zwiazek ciagnac czy nie.
    • lenka30a Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:32
      3 m-ce, ślub po 6 m-cach od podjęcia decyzjismile
      Jak dotąd nie żałuję, w październiku minie nam 7 latsmile
    • czarnaalineczka Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:34
      gdzies tam od 7 lat sie zastanawiam tongue_out

za to moi rodzice hajtneli sie po 6 miesiacach od pierwszego spotkania
    • sadosia75 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:37
      Wiedziałam odrazu. Tzn jakieś 2-3 godziny po naszym pierwszym spotkaniu jak mi złość przeszła smile Ale kładąc się spać wieczorem wiedziałam, że to będzie mój mąż i ojciec moich dzieci.
      Gdyby nie pewne zdarzenia dość przykre w mojej rodzinie to ślub by się odbył w tym samym roku w którym się poznaliśmy.
      • thaures Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 14:08
        Szybko wiedziałam,że będzie moim mężem-już po parę miesiącach, ale ślub wzięliśmy po 3 latach związku.
        To czy związek będzie udany czy nie, nie zależy do długości znajomości przed. W szkole mieliśmy parę, która w sumie chodziła ze sobą 7 lat- a parę lat po ślubie -rozwód. Moja koleżanka chodziła też 7 lat i po 19 latach są szczęśliwym małżeństwem.
        I nadal twierdzę, że powiedzieć czy małżeństwo jest udane można dopiero po wielu latach małżeństwa.
        • ylunia78 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 14:22
          Poznaliśmy się w roku 1993winkZaczęliśmy jako dzieciarnia.Zaręczyny po ok 7latach.Od 9lat jesteśmy małżeństwem.Razem 18lat.Szczęśliwi i zakochani.A co?!tongue_out
    • nanuk24 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 17:24
      Pol roku zdecydowanie dla mnie za malo, ale u mnie bylo wszystko na odwrot: najpierw wspolne mieszkanie, pozniej wspolne konto i wspolne interesy, pozniej wspolny kot, pozniej wspolne dziecko, a na koniec slub. Kilka lat wiec zeszlotongue_out
      • ololla Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 22:55
        moje pierwsze małżeństwo : 3 lata "chodzenia" + 2 lata narzeczeństwa + 5 lat małżeństwa = 10 zmarnowanych lat!

moje drugie małżeństwo: 4 miesiące "chodzenia" ( w między czasie rozwód) 1 miesiąc narzeczeństwa, 4 lata małżeństwa ..... wciąż trwa i nie czuję bym marnowała chocby chwilę chociaż czasami "jest nam nie po drodze" .
        • iuscogens Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 23:07
          Zaręczyliśmy się po 4,5 roku, ślub po 5,5, ale to w sumie dlatego, że byłam dość młoda jak sie poznaliśmy, o ślubie zaczęłam mysleć po jakichś 2-3 latach, choć od początku czułam, że to własciwa osoba, tylko mi się do ślubu nie śpieszyło. U męża poszło szybciej, twierdzi, że wiedział, że będziemy razem przez całe życie już po jakiś 10 minutach, jakbym chciała to by się po jednym wieczorze znajomosci mógł żenić smile
          • iuscogens Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 23:09
            Poprawka zaręczyny po 3,5 latach.
    • rosapulchra-0 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 23:32
      7-8 lat, ale gdy już była decyzja podjęta, to sprawę załatwiliśmy wyjątkowo szybko, zdaje się, że w ciągu miesiąca, bo taki był wymagany minimalny czas oczekiwania. Znam pary, które po dwóch tygodniach znajomości się decydowały na ślub, myślę, że nie ma reguły.
      • gabrielle76 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 23:55
        po pół roku chodzenia zaręczyny, po kolejnych 6 miesiacach slub wink to była dobra decyzja
    • dulcymea11 7 lat n/t :))) 21.06.11, 00:17
    • deela Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 21.06.11, 01:09
      hmmm (przyszlego) meza poznalam ww wrzesniu, potem przez 5 h w listopadzie sie widzielismy (450 km roznicy), potem na boze narodzenie na dwa dni do niego przyjechałam, a potem... a tak potem przyjechal do mnie w lutym na 3 dni i wtedy mi sie oswiadczyl i ja sie wspanialomyslnie zgodzilam (czyli widzielismy sie 4, czy 5 raz w zyciu na oczy - reszta kontaktow pomiedzy to tel i net)
      no i w pazdzierniku się pobralismy
      a rok pozniej obchodzilismy pierwszą rocznice slubu z naszym 2 tyg synem
      w tym roku to juz bedzie 6 rocznica slubu
    • pierdzacy.kot Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 21.06.11, 01:35
      Pytanie powinno byc jak szybko zaliczylyscie wpadke.
    • lilly_about Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 21.06.11, 10:14
      Jak mi się oświadczył, to od razu powiedziałam tak. Było to po 4,5 roku bycia razem.
      • mdmaj2371 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 21.06.11, 16:24
        meza poznalam jak mialam 19 lat wyszlam za niego jak mialam 21 w miedzy czasie nie widzielismy sie 10 miesiacy bo wybyl zagranice a ja czekalam na skonczenie mojej szkoly.
        W tym roku minie 13 ta rocznica slubu i nie zamienilabym go na zaden innny model

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka