adwarp 20.06.11, 11:49 o zamążpójściu? czy pół roku to dość czasu,żeby podjąć decyzję na całe życie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
broceliande Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 11:55 Pół roku wystarczy, zwłaszcza, jak człowiek jest całkiem dojrzały. Poznałam męża w marcu, w sierpniu się oświadczył oficjalnie. Ślub po dwóch latach. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 11:59 U mnie 11 miesięcy od poznania. A z poprzednim 12 lat się nie mogłam zdecydować. Jak się czuje,że to to TEN to decyzja przychodzi łatwo i szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
deniarka Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 13:15 rozwin! thorgalla napisała: > U mnie 11 miesięcy od poznania. > A z poprzednim 12 lat się nie mogłam zdecydować. > Jak się czuje,że to to TEN to decyzja przychodzi łatwo i szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:00 Parę tygodni po poznaniu, wiedziałam, że to człowiek, z którym chciałabym iść przez zycie. Ślub bralismy 2 lata po poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
woman-in-the-city Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:00 Poznałam męza pod koniec października , w styczniu mi się oświadczył, a pod koniec lata pobraliśmy się. Gdyby nie terminy sal i rezerwację w kosciele ślub byłby wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:01 wiedziałam w dniu, kiedy go poznałam. On doszedł do tego samego wniosku kilka dni później. W ciągu tygodnia pojęliśmy decyzję o tym, ze zestarzejemy się razem wychowując dzieci i wnuki. Ze ślubem czekaliśmy kilka lat, aż skończymy szkoły i zrobimy uprawnienia zawodowe. Dzieci zaczęliśmy robić w noc po odebraniu jego "dyplomu" zawodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
deniarka Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 13:16 szczerość az do bilu.. ola napisała: > > wiedziałam w dniu, kiedy go poznałam. > On doszedł do tego samego wniosku kilka dni później. > W ciągu tygodnia pojęliśmy decyzję o tym, ze zestarzejemy się razem wychowując > dzieci i wnuki. > Ze ślubem czekaliśmy kilka lat, aż skończymy szkoły i zrobimy uprawnienia zawod > owe. > Dzieci zaczęliśmy robić w noc po odebraniu jego "dyplomu" zawodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:02 ale ja pisząc pół roku, miałam na myśli wszystko, zakochać się, poznać i pobrać..., wszystko to w ciągu pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:05 Ja uważam nadal, że wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:08 Oczywiście, że się da. To jak z jakąś ryzykowną wyprawą - jeden się przygotuje w każdym szczególe, sprawdzi warunki pogodowe, poczyta o doświadczeniach poprzedników itp., a potem i tak go coś nieoczekiwanego zaskoczy i klapa. Drugi za to pójdzie bardziej na żywioł, a na koniec to jemu właśnie się poszczęści. Ja akurat lubię jakoś wypośrodkować i chociaż próbować zwiększyć moje szanse na szczęśliwy koniec wyprawy. Ale to naprawdę sprawa indywidualna. Moi rodzice szybciej się pobrali niż jesteś w stanie wymówić "prestidigitator" i do dzisiaj są udanym małżeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
kfiatuszkowa Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:14 kiniox napisała: >Moi rodzice szybciej > się pobrali niż jesteś w stanie wymówić "prestidigitator" i do dzisiaj są udan > ym małżeństwem. Kiniox, ale teraz są inne czasy... Kiedyś większą wagę ludzie przywiązywali do przysięgi składanej drugiej osobie. A teraz jedna większa kłótnia i młodzi idą po rozwód. Skok w bok to dla wielu nic takiego, swigersi są na topie. Niestety. Takie czasy parszywe Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 23:52 > Kiniox, ale teraz są inne czasy... Kiedyś większą wagę ludzie przywiązywali do > przysięgi składanej drugiej osobie. A teraz jedna większa kłótnia i młodzi idą > po rozwód. Kiedyś rozwody były nie do pomyślenia, i ludzie się często męczyli ze sobą, ale rozwodu za nic nie wzięli. Działo się rożnie, tylko nie było tego widać aż tak bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 21.06.11, 10:08 Akurat moi rodzice stosunkowo młodzi są i w ich pokoleniu rozwodów było już mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:12 adwarp napisała: > ale ja pisząc pół roku, miałam na myśli wszystko, zakochać się, poznać i pobrać > ..., wszystko to w ciągu pół roku. nie ma reguły moze byc tydzien i cale zycie ok, a moze byc kilka lat i rozwód. W czerwcu (drugiej połowie)poznałam, na przełomie lipca i sierpnia wyjechalismy razem - wrócilismy juz do wspólnego mieszkania a w połowie listopada bralismy slub Czyli mniej niz 5 miesiecy wszystko i duuuzo lat jest juz ok Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: Szybki ślub ! Szybki rozwód ! n/t 20.06.11, 13:15 bredzisz jestesmy 19 lat po slubie - dookoła rozpadło sie sporo małzenstw majacych długi czas znajomosci pred slubem. Tak jak napisałam wyzej - nie ma absolutnie na to reguły - wszystko zalezy od ludzi a nie od czasu przed Odpowiedz Link Zgłoś
aniakoles Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:19 ja tak miałam - poznaliśmy się we wrześniu, w marcu nast. roku wzięliśmy ślub cywilny i tak już 7 lat minęło... Odpowiedz Link Zgłoś
antekcwaniak Po siedmiu latach tłustych... 20.06.11, 12:24 Po siedmiu latach tłustych, przyjdzie siedem lat chudych. Tak rzekła przepowiednia... Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:20 Tak, jak pisałam u mnie decyzja byłaby błyskawiczna (ale on o tym nie wiedział ) Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 14:14 Znam parę tak poznaną.Niedawno minęło 25lat od dnia ślubu.Nadal tak samo w sobie zakochani. Odpowiedz Link Zgłoś
kfiatuszkowa Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:10 Po 2 latach w związku były zaręczyny, po kolejnych 2 ślub. Plus rok znajomości bez związku (na początku). Nie wiem, czy to dużo, czy mało, nie ma na to idealnej recepty dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:14 U mnie zaręczyny były po 2 latach, rok później ślub, małżeństwo- w tym roku 22 lata razem. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:17 30sek Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:20 Dla mnie 2 lata, to dobry czas, zeby sie dobrze poznac i ochlonac po pierwszym zauroczeniu. Ja czlowiek dojrzaly, to pewnie i pol roku starczy, zeby widziec czy jest sens zwiazek ciagnac czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:32 3 m-ce, ślub po 6 m-cach od podjęcia decyzji Jak dotąd nie żałuję, w październiku minie nam 7 lat Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:34 gdzies tam od 7 lat sie zastanawiam za to moi rodzice hajtneli sie po 6 miesiacach od pierwszego spotkania Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 12:37 Wiedziałam odrazu. Tzn jakieś 2-3 godziny po naszym pierwszym spotkaniu jak mi złość przeszła Ale kładąc się spać wieczorem wiedziałam, że to będzie mój mąż i ojciec moich dzieci. Gdyby nie pewne zdarzenia dość przykre w mojej rodzinie to ślub by się odbył w tym samym roku w którym się poznaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 14:08 Szybko wiedziałam,że będzie moim mężem-już po parę miesiącach, ale ślub wzięliśmy po 3 latach związku. To czy związek będzie udany czy nie, nie zależy do długości znajomości przed. W szkole mieliśmy parę, która w sumie chodziła ze sobą 7 lat- a parę lat po ślubie -rozwód. Moja koleżanka chodziła też 7 lat i po 19 latach są szczęśliwym małżeństwem. I nadal twierdzę, że powiedzieć czy małżeństwo jest udane można dopiero po wielu latach małżeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 14:22 Poznaliśmy się w roku 1993Zaczęliśmy jako dzieciarnia.Zaręczyny po ok 7latach.Od 9lat jesteśmy małżeństwem.Razem 18lat.Szczęśliwi i zakochani.A co?! Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 17:24 Pol roku zdecydowanie dla mnie za malo, ale u mnie bylo wszystko na odwrot: najpierw wspolne mieszkanie, pozniej wspolne konto i wspolne interesy, pozniej wspolny kot, pozniej wspolne dziecko, a na koniec slub. Kilka lat wiec zeszlo Odpowiedz Link Zgłoś
ololla Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 22:55 moje pierwsze małżeństwo : 3 lata "chodzenia" + 2 lata narzeczeństwa + 5 lat małżeństwa = 10 zmarnowanych lat! moje drugie małżeństwo: 4 miesiące "chodzenia" ( w między czasie rozwód) 1 miesiąc narzeczeństwa, 4 lata małżeństwa ..... wciąż trwa i nie czuję bym marnowała chocby chwilę chociaż czasami "jest nam nie po drodze" . Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 23:07 Zaręczyliśmy się po 4,5 roku, ślub po 5,5, ale to w sumie dlatego, że byłam dość młoda jak sie poznaliśmy, o ślubie zaczęłam mysleć po jakichś 2-3 latach, choć od początku czułam, że to własciwa osoba, tylko mi się do ślubu nie śpieszyło. U męża poszło szybciej, twierdzi, że wiedział, że będziemy razem przez całe życie już po jakiś 10 minutach, jakbym chciała to by się po jednym wieczorze znajomosci mógł żenić Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 23:09 Poprawka zaręczyny po 3,5 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 23:32 7-8 lat, ale gdy już była decyzja podjęta, to sprawę załatwiliśmy wyjątkowo szybko, zdaje się, że w ciągu miesiąca, bo taki był wymagany minimalny czas oczekiwania. Znam pary, które po dwóch tygodniach znajomości się decydowały na ślub, myślę, że nie ma reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 20.06.11, 23:55 po pół roku chodzenia zaręczyny, po kolejnych 6 miesiacach slub to była dobra decyzja Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 21.06.11, 01:09 hmmm (przyszlego) meza poznalam ww wrzesniu, potem przez 5 h w listopadzie sie widzielismy (450 km roznicy), potem na boze narodzenie na dwa dni do niego przyjechałam, a potem... a tak potem przyjechal do mnie w lutym na 3 dni i wtedy mi sie oswiadczyl i ja sie wspanialomyslnie zgodzilam (czyli widzielismy sie 4, czy 5 raz w zyciu na oczy - reszta kontaktow pomiedzy to tel i net) no i w pazdzierniku się pobralismy a rok pozniej obchodzilismy pierwszą rocznice slubu z naszym 2 tyg synem w tym roku to juz bedzie 6 rocznica slubu Odpowiedz Link Zgłoś
pierdzacy.kot Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 21.06.11, 01:35 Pytanie powinno byc jak szybko zaliczylyscie wpadke. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 21.06.11, 10:14 Jak mi się oświadczył, to od razu powiedziałam tak. Było to po 4,5 roku bycia razem. Odpowiedz Link Zgłoś
mdmaj2371 Re: ile czasu potrzebowałyście,żeby zdecydować 21.06.11, 16:24 meza poznalam jak mialam 19 lat wyszlam za niego jak mialam 21 w miedzy czasie nie widzielismy sie 10 miesiacy bo wybyl zagranice a ja czekalam na skonczenie mojej szkoly. W tym roku minie 13 ta rocznica slubu i nie zamienilabym go na zaden innny model Odpowiedz Link Zgłoś