Dodaj do ulubionych

Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dziecka?

25.06.11, 13:31
Czy tak uważacie? Czy jeśli dziecko mieszka w małym miescie w domu z ogrodem, spędza czas w ogrodzie, ma organizowane różne rozrywki typu basen, kino, wypady do kulkolandów, place zabaw, wesołe miasteczka, itp dziecęce rozrywki to czy koniecznie musi wyjechać gdzieś na minimum dwa tygodnie na wczasy żeby zmienić klimat bo to konieczne dla zdrowia? Dlaczego?
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 13:40
      Lekarze twierdzą, że to dobrze zmienić klimat. Czy te dwa tygodnie tak dużo dadzą? Nie wiem. Ja nie mam kodu kulturowego (czy jak to się tam określa) jak Triss, ale wyjeżdżamy. Jak bym miała spędzać lato w Warszawie też bym wyjeżdżała w podskokach. A jak ktoś mieszka na Mazurach na przykład? To chyba dobry klimat, co? big_grin
    • saga55-5 Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 13:40
      Uważam że zmiana klimatu jest bardzo zdrowe.
      Poza tym, zmiana otoczenia, poznawanie nowych miejsc itp. Ileż można bawić się w tym samym ogródku i chodzić na ten sam plac zabaw.
      Taki np.wyjazd nad morze-pluskanie się w wodzie, babki z piasku, tarzanie się w piachu no i nawdychanie się jodu, który jest bardzo zdrowy.
      Ja zawsze jestem ZA wyjazdami z dziećmi.
      • myelegans Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:51
        > Taki np.wyjazd nad morze-pluskanie się w wodzie, babki z piasku, tarzanie się w
        > piachu no i nawdychanie się jodu, który jest bardzo zdrowy.
        > Ja zawsze jestem ZA wyjazdami z dziećmi.

A jezeli ktos mieszka nad morzem po jednej stronie i prawie w gorach po drugiej, to gdzie ma wyjezdzac? Ja tak mam. godzina do wielu plaz nawet takich dzikich i godzina w gory. MIeszkamy na obrzezu ogromnego rezerwatu, pol godziny od centrum milionowego miasta.
        • saga55-5 Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:57
          Oprócz morza i gór już nic nie ma ?
          • majenkir Re: 25.06.11, 15:03
            saga55-5 napisała:
            > Oprócz morza i gór już nic nie ma ?

Jeziora na przyklad. Do najblizszego (z ladna plaza) 10 minut. Morze i gory jak u Myelegans. No to dokad tu jechac? wink
            • saga55-5 Re: 25.06.11, 15:12
              Czyli.....tam gdzie nie byliście wink
              Swoją drogą, chciałabym w takim miejscu mieszkać smile
    • marzeka1 Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 13:44
      Tu nawet nie chodzi o zdrowie, ale rozbudzenie w dziecku ciekawości świata, pokazanie, że gdzieś dalej jest tak i tak, pokazanie różnych fajnych rzeczy. I to nie muszą być 2 tygodnie, nawet tydzień- ale niech to będzie zmiana otoczenia, a nie 8 tygodni wakacji w przydomowym ogródku.
      • kropkacom Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 13:57
        Jeśli czytamy o konieczności wyjazdów przez dzieci to na sto procent chodzi o zdrowie. Jakie jednak ma znaczenie ten dwutygodniowy wyjazd?
      • micha11 Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:09
        Ale ja pytam konkretnie o względy zdrowotne. Żeby nie było wątpliwości- ja też jestem absolutnie ZA wyjazdami wakacyjnymi, ale jeżeli ktoś mieszka w dobrym klimacie, zapewnia atrakcje na miejscu, rozbudza ciekawość itp itd to czy jeśli nie zorganizuje minimum dwóch tygodni wakacji bo dla niego to ogromny wydatek to ma mieć wyrzuty sumienia ,że to niekorzystne dla zdrowia dziecka?
        • el_jot Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:12
          micha11 napisał:

>to czy jeśli
          > nie zorganizuje minimum dwóch tygodni wakacji bo dla niego to ogromny wydatek
          > to ma mieć wyrzuty sumienia ,że to niekorzystne dla zdrowia dziecka?
          Nie, nie powinien mieć wyrzutów sumienia, ale czytając ematkę można się nabawić kompleksów, co?
        • kub-ma Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:19
          Bo to chyba jest tak: wyjazd działa korzystnie na zdrowie dziecka, brak wyjazdu nie działa niekorzystnie.
          • el_jot Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:24
            kub-ma napisała:

> Bo to chyba jest tak: wyjazd działa korzystnie na zdrowie dziecka, brak wyjazdu
            > nie działa niekorzystnie.
            >
            Hmm, nie do końca chyba tak jest. Jeżeli jadę z dzieckiem, które wychowuje się w lesie sosnowym w Beskidy, to taki wyjazd nie będzie miał wielkiego pozytywnego wpływu na jego zdrowiewink Tak, wiem, powinnam jechać nad morze na co najmniej trzy tygodnie, to wtedy będzie korzystne dla zdrowia dziecka.
            • kub-ma Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:34
              Ja nad morze nie wyjeżdżałam i miałam się całkiem dobrze, nie odbiegałam od normy.
              Moim funduję zmianę klimatu przynajmniej raz w roku i co? I kicha. Chociaż trudno stwierdzić obiektywnie, bo może bez wyjazdów byłoby gorzej? smile
              Twoje dziecko nie choruje (pomogło to wycięcie migdałków?) a Beskidy to fajny kawałek Polski. W jakie okolice jedziecie?
              • el_jot Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:39
                Tak, nie choruje od wycięcia migdałka. Jedziemy do Wisły, a przy oakzji odwiedzę moją mamę, której już dwa lata nie widziałam. Mieszka 50 km Wisły.
                • kub-ma Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:44
                  Fajne okolice. Życzę dobrej zabawy. smile
    • el_jot Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:02
      Mam dom z wielkim ogrodem na wsi, niedaleko rzeka, dom w lesie, pełno domków letniskowych wokoło, góry nawet mamy, ale takie bardziej lokalne, mnóstwo tras spacerowych. Niedaleko WArszawa. I też mam co roku taki dylemat czy wyjeżdżać. Ale w tym roku wyjeżdżam w Beskidy, żeby dziecko zobaczyło trochę innego świata. I z innego powodu też. A mianowicie, kiedy się pytałam dzieci w szkole o plany wakacyjne, to większość spędza wakacje w domu na wsi.A mi żal takich dzieci. I nie chcę, żeby moja córka też musiała powiedzieć, że całe wakacje siedziała w domu. A, moje dziecko nie choruje.
      • el_jot I jeszcze jedno 25.06.11, 14:29
        Ja w dzieciństwie też bardzo dużo wyjeżdżałam i nie mogłabym znieść, że moja córka w domu siedzi. To się nazywa kod kulturowy?
    • odcienie.szarosci Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:18
      Ja w wakacje nigdzie nie jezdziłam jako dziecko, ewentualnie do dziadków. Z moim zdrowiem psychicznym wszystko w porzadkubig_grin. Mam sie bardzo dobrze. I jaka satysfakcja z tego, ze moge teraz jechac sobie do spa, nie patrzac na wydatki. Myśle, ze nie szanowałabym az tak tego co teraz mam, gdyby od dziecka było mnie stac na kazda podroz itdsmile. Dziecinstwo wspominam radosnie, zawsze cos sobie z kolezankami organizowałam i mam mnostwo wspomnien
      • odcienie.szarosci Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:22
        pod wzgledem fizycznym tez zdrowa babeczka jestemwinka mieszkałam w miescie całe zycie. Natomiast spotkałam kilka osob, ktore pochodzą z najczystszych rejonow polski i ciepia na stwardnienie rozsiane, z bialaczkiami tez dzieci z roznych czesci polski widziałamsad wiadomo, ze środowisko i czyste powietrze jak najbardziej wskazane ale i tak wiekszosc genetyka i kwestia przypadkuuncertain
      • saga55-5 Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:23
        Można i tak. Każdy robi tak, jak uważa ale.....czy to że my kiedyś itp.znaczy że teraz ma być tak samo?
        Kiedyś komputerów nie było, komórek i też jakoś było
        • odcienie.szarosci Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:31
          No tak, ja moje dziecko oczywiscie bede brała bo nas stac na to ale nie jest jakas tragedia jak sie zorganizuje dziecku wakacje na miejscu. Wlasnie bardziej mnie dziwi nieodpowiedzialnosc rodzicow i kupowanie 8letnim dzieciom KOMORKEK. Młodem nierozwinietemu orgaznizmowi taka dawke promieniowania. Pozxniej glejaki maja coraz młodsi ludzie, a bedzie tego coraz wiecej. ja powiedziałam, ze zadnych komputerow i komorek do gimnazjum conajmniejwink wiem bede zła matka pod tym wzgledem, ze nie bedzie mogła mały/ mała pochwalic sie najnowszym modelem telefonuwink
          • odcienie.szarosci Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:34
            A wiem bo mój narzeczony operuje guzy mógu tzn jeszcze sie w tym szkoli i to on zarzadził, ze zadnych komorek dla dziecka bo był zszokowany na placu zabaw jak duzo dzieci ma juz telsmile
          • saga55-5 ocienei... 25.06.11, 14:36
            Chyba źle mnie zrozumiałaś.
            Nie pisałam o komórkach dla dzieci, ale o tym że jak Ty nie jeżdziłaś, nie znaczy że Twoje dzieci nie mogą. Ty kiedyś nie miałaś kompa i komórki, a teraz masz.
            O to mi chodziło
            • saga55-5 odcienie...miało być. Sorkin/t 25.06.11, 14:38
              • odcienie.szarosci Re: odcienie...miało być. Sorkin/t 25.06.11, 14:43
                Wiem, wiem o co Ci chodziło ale od razu nawiazałam tez do komorek, bo wlasnie troche sie zszokolwalismy, ze tak wiele dzieci juz taki sprzet posiada. Wiec moze ktos tutaj przeczyta post i przemysli sprawe czy warto.
                • el_jot Re: odcienie...miało być. Sorkin/t 25.06.11, 14:48
                  To zależy od sytuacji. Jeżeli dziecko jest cały dzień poza domem, a rodzice w pracy, to komórka jest dobrym rozwiązaniem. Komórka do kontaktu z rodzicami, ale nie do pokazania się kolegom.
                  • odcienie.szarosci Re: odcienie...miało być. Sorkin/t 25.06.11, 14:55
                    Nie jest dobrym rozwiazanie, bo nie chce ryzykowac zeby w przyszłości miało glioblastome albo bog wie co. Wole zeby mi sie meldowało na podworku co jakis czas, a w szkole jest bezpieczne. Dla mnie i mojego partnera komorki w wieku dzieciemym zupełnie odpadają, Jeszcze nawet czasem do mnie zebym zakładała słuchawki jak rozmawiam przez telsmilemartwi sie, moze jest przewrazliwiony ze wzgledu na prace ale u dziecka jest to zlym pomyslem. Co dziwne za szczepiona na hpv emamy były przeciwne bo niewiadomo co z tego bedzie, ze to jest nowosc. A komorka przepraszam? za 20,lat poznamy tak naprawde skutki takich technologii
                    • el_jot Re: odcienie...miało być. Sorkin/t 25.06.11, 14:59
                      Ok, rozumiem twój punkt widzenia. Nie wiem co pisze się o szczepionce HPV, nie czytałam. Różne są sytuacje, niekiedy jest tak, że dziecko widzi się z rodzicami dopiero wieczorem. W takiej sytuacji WG MNIE komórka jest dobrym rozwiązanie. Ale nie to jest tematem tego wątku.
                    • saga55-5 Re: odcienie...miało być. Sorkin/t 25.06.11, 15:01
                      Myślę że nie jesteśmy w stanie ustrzec naszych dzieci przed wszystkimi niebezpieczeństwami jakie niesie życie.
                      Z czasem będzie miało więcej kolegów czy koleżanek i nie zawsze takich, jakbyśmy sobie życzyli.
          • kub-ma Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:37
            Żadnych komórek do gimnazjum - ok zgodzę się z Tobą (jeżeli nie ma żadnej nagłej potrzeby), ale żadnego komputera? Jak zamierzasz tego dokonać? smile
          • gryzelda71 Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:40
            ja powiedziałam, ze zadny
            > ch komputerow i komorek do gimnazjum conajmniejwink

To dość ciekawe,bo w podstawówce są zajecia z informatyki i trzeba czasem coś w domu przemyśleć i zrobić.Nie wspomnę o wykorzystaniu kompa po prostu w nauce.
            • saga55-5 Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:46
              Już w zerówce są zajęcia informatyczne.
              Jeśli chodzi o komórki, też jestem przeciwna noszeniu przez np.7-latków
            • odcienie.szarosci Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:48
              Hmm moze komputer tak, chociaz jezeli dziecko chodzi do szkoly i tam ma komputer to w szkole powinno sie nauczyc, a nie w domu. I nie kazdy rodzic musi posiadac komputer. Wiec dlaczego tego wymagaja?kompueter bardziej ze wzgledu na zagrozenie z innej strony jakies chaty, umawiania sie, czasami do dziecka nie dotrze, ze nie 12 letni Tomek siedzi po drugiej stronie. Komputer do przemyslenia bedzie, komorka odpadasmile
              • gryzelda71 Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:53
                Znasz kogoś kto nie ma w domu komputera i internetu?Jak nie ma spoko,zostanie po zajęciach i zrobi.
                A sprawy bezpieczeństw to już rodzic załatwia,jak chce,bo są też tacy co uważają ze szkoła powinna to za nich zrobić.
        • kali_pso Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 15:22
          > Kiedyś komputerów nie było, komórek i też jakoś było

No i patrz, Filipowi IV udało się prawie wszystkich templariuszy aresztować we Francji w ciagu jednego dnia, bez jednej chociażby komórki czy też fejsbukawink

A tak mi się skojarzyło...
    • triss_merigold6 Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:21
      Jak słusznie zauważyła Kropka, ja mam kod tj. wpojone od wczesnego dzieciństwa przekonanie, że wyjeżdżać z dzieckiem trzeba.
      - dla zdrowia (moje w mieście nie spędzi tyle samo czasu na świeżym powietrzu, co podczas wyjazdu)
      - w celu pokazania dziecku innych miejsc
      - w celu rozbudzenia ciekawości, poszerzenia horyzontów
      - w celu uprawiania zupełnie innej aktywności niż na co dzień
      - w celu odpoczynku od codziennego rytmu dnia i obowiązków
      • saga55-5 triss.... 25.06.11, 14:27
        Pozwolę sobie jeszcze do Twojej listy dodać :
        - więcej czasu spędzamy ze swoimi dziećmi bo też poniekąd jesteśmy bardziej wolne, swobodne i bez domowych obowiązków
      • przeciwcialo Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 14:31
        Okazuje się że mam tak samo. Moi rodzice nie jeździli z nami ale zawsze kolonie, obozy były w wakacje. Zwiedziłam Polske, troche dawnych krajów socjalistycznych. Dzieci wysyłam na kolonie, przynajmniej na tydzień wyjeżdzamy razem. W tym roku na wyjazdach bedziemy 5 tyg na przestrzeni maj- wrzesień.
    • el_jot Na pocieszenie dodam 25.06.11, 14:37
      żebyś nie brała tak bardzo do siebie tego co wypisują ematki. Nie jest to grupa reprezentatywna. Z wpisów wynika, że 95% ematek wyjeżdża na wakacje, natomiast statystyki mówią, że 50% nigdzie na wakacje nie wyjedziewink
      • heca7 Re: Na pocieszenie dodam 25.06.11, 15:06
        Wyjeżdżamy co roku. Tylko raz nie pojechalismy nigdzie jak się średni syn urodził 25 czerwca prawie miesiąc za wcześnie i miał pewne problemy z tym związane. Potem juz zawsze. Ja najmłodszy miał zapalenie płuc ( II raz od urodzenia) w wieku 4m to zaraz potem pojechaliśmy nad morze i on nam tam cały czas spał. Łazilismy po takiej małej promenadzie w Sarbinowie a on tylko jadł i spał, odzyskiwał siły. Pewnie mu ten klimat nadmorski służył. Teraz to głównie wyjeżdżamy po to aby coś zobaczyć, zwiedzić, odpocząć i nauczyć czegoś dzieci. W zeszłym roku byliśmy też pod namiotem. Dzieci zachwycone, widok z namiotu na jezioro, fajna czysta plaża, spanie na materacu. Niby w ogródku też można taki postawić ale to nie to samowink
        Mieszkamy na przedmieściach Wawy i w sumie to można tu spędzić fajnie wakacje. Zresztą kiedyś tu warszawiacy przyjeżdżali. Mamy sosny, mamy małe oczko wodne i można sobie pooglądać żaby, wieczorem nietoperze. Mamy dość duzy basen w ogrodzie i można sobie podryfować na materacykuwink i drzewa owocowe własne. Jest gdzie pojeździć rowerem, cicho, zielono. A mimo to ciągle gdzieś jeździmy bo mnie nosiwink muszę bo się uduszę zmienić otoczenie smile
    • gryzelda71 Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 15:00
      Nigdy wyjazdów nie traktowałam zdrowotnie.Im mam starsze dzieci tym częściej wyjeżdżamy w bardziej atrakcyjne miejsca,bo potrafią docenić coś więcej niż automat z kulkami i trampolinę do skakania.
    • kali_pso Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 15:18

Nie, wcale tak nie uważam.
      Jesli wyjazd w takiej sytuacji to nie dlatego, aby jakieś enigamtyczne zdrowie reperować itp. tyl;ko dla chęci pokazania innego kawałka świata. Li i jedynie.
      Jak dla mnie kwestia poznawcza jest w tej sytuacji kluczowa.
    • baltycki Re: Wyjazd wakacyjny konieczny dla zdrowia dzieck 25.06.11, 15:20
      micha11 napisał:

> czy koniecznie musi wyjechać gdzieś na minimum dwa tygodnie na wczasy
      > żeby zmienić klimat bo to konieczne dla zdrowia?

Matka otrzymujaca alimenty odpowie, ze koniecznie i bezwzglednie.
      Ojciec placacy alimenty odpowie, ze niekoniecznie a nawet raczej zbednesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka