Dodaj do ulubionych

Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie

01.07.11, 11:00
Była ankiety kto jakie lubi i ile ma zapachów w domu. A teraz: ilu zapachów używacie jednocześnie (tzn. nie w tym samym momencie, ale np. zapach A w pon., zapach B we wtorek, zapach C w środę)? Tylko jeden codziennie i czekacie aż się skończy? Inny na dzień, inny na wieczór? Czy równolegle kilka, w zależności od nastroju? Ja mam teraz kilka różnych zapachów w domu, ale używam ich "po kolei", tzn. jeden na dzień, mocniejszy na wieczór, reszta czeka w kolejce aż te dwa się skończą, nie przepadam za używaniem kilku na raz, bo mam wrażenie że każdy tworzy swoją identyfikację zapachową.
Obserwuj wątek
    • poppy_pi Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 01.07.11, 11:02
      Używam jeden aż się skończy, nie lubię mieszania zapachów. Aktualnie używam Daisy Eau So Fresh Marc Jacobs.
    • hellulah Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 01.07.11, 11:29
      Fajny lightowy wątek, przyda się sad

W zależności od pory roku, pory dnia, pogody, nastroju oraz stylizacji (w sumie stylizacja najczęściej zależy od nastroju, no poza tym, że ma pasować do okazji). Moje zapachy są w miarę skoordynowane, mieszczą się w trzech, powiedziałabym, stylach - świeżo-roślinne; słodko-gorzkie, choć nadal świeże kwiatowo-roślinne; oraz mocniejsze, ciemniejsze, w stronę orientalnych, nadal z nutą goryczy - wszystkie razem, mam wrażenie, pasują do siebie nawzajem (czasami zresztą używam dwóch zapachów jednocześnie, a co, np. Baldessarini Del Mar Seychelles razem z Image Woman Cerrutiego albo z Hermesem).

Mam kilka zapachów, które kojarzę z jakimś wydarzeniem i wracam do nich np. zawsze w okolicy jakiegoś cyklicznego święta (na Gwiazdkę zimą zawsze Nina Ricci np.). Niektóre lepiej się rozwijają w upalne dni (mój ulubiony Hermesowy Ogródek Monsunowy! albo na mojej skórze odrobina Midnight Poison Diora), albo są nieinwazyjne dla otoczenia (Banghal Lancome) lub odświeżające (Max Mara Silk Touch) - te na lato, więc w użyciu teraz.

Ale to znowu zależy od stylizacji i okazji.
      • hellulah Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 01.07.11, 11:31
        Benghal Lancome miało być oczywiście, literówka.
        • babsee Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 01.07.11, 11:35
          Hellulah,powiedz, trwale sa?Benghal?Bo sa piekne ale sie zastanawiam nad trwaloscia.
          To samo z wspomnianym przez Ciebie Cerruti-uwielbiam je ale mam wrazenie,ze nikt ich nie czuje bo ze ja to wiadomo....
          Znasz moze cos w podobnej nucie do Image?
          • hellulah Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 01.07.11, 11:48
            Ciężki pytanie - ja ma silne przekonanie, że to zależy od typu skóry/diety/nawilżenia skóry. Jak czytam te opinie na Wizażu, czasami nadziwić się nie mogę, skąd one. Na mojej skórze Benghal jest stosunkowo trwały, nuty bazowe siedzą długo, ale faktycznie Benghalem psikam się nie na raz-dwa, tylko na raz-dwa-trzy-cztery... smile no i po czasie zaczyna się robić mniej gorzko-przyprawowo-świeży, a bardziej słodkawo-dymny czy nawet lekko mdlący. Ciekawy zapach, akurat ten pamiętam spotkał się z komplementami i zaintrygował otoczenie kilkakrotnie.

Cerruti na mnie wychodzą znacznie trwalsze i silniejsze od Beghala, ja akurat czuję je długo i intensywnie, uwielbiam sposób, w jaki się rozwijają. Podobne są wspomniane Seychelles - ale uwaga, to woda dla facetów wink - i ta "podobność'' jest raczej w nutach głowy i środka, potem robi się bardziej po męsku, ale jak dla mnie nadal do zaakceptowania (mniej słodkie, bardziej wodne i zielone). Seychelles nabyłam, choć przez to podobieństwo się wahałam, po co drugi taki sam zapach? no podobny, ale jednak odmienny, sprawdzają się - choć te akurat na mojej skórze wybitnie nietrwałe.
            • imasumak Benghal 12.07.11, 16:49
              Tak mnie zaintrygowałyście tym zapachem, że zmówiłam w ciemno (wiem, świr ze mnie).
              Pół godziny temu kurier dostarczył mi paczuszkę i oczywiście od razu się psiknęłam.
              Teraz chłonę nuty głowy i czekam na nuty serca, a potem bazowe.
              Zapowiada się ciekawie wink
              • imasumak Re: Benghal 12.07.11, 17:42
                W nucie głowy zapach był bardzo intensywny, bardzo złagodniał w nucie serca - ale obok jaśminu, osmanthusa i moreli wyczuwam wyraźny zapach miodu lipowego. Ciekawi mnie nuta bazy - czekam zatem smile
    • czarnaalineczka Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 01.07.11, 11:42
      9
    • e_r_i_n Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 01.07.11, 11:45
      Mam dwa stałe, stosowane wymiennie. Plus jeden 'wieczorowy', bo trochę cięższy.
    • olifra1 5-zależy, na który mam danego dnia ochotę n/t 01.07.11, 12:03
    • burza4 Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 01.07.11, 12:39
      Nietrafione perfumy oddaję, ale i tak mam sporo, używam 2-3 stale, tzn. jedne są codzienne, mam 2 ulubione wieczorowe zapachy (zbyt intensywne żeby je używać do pracy).
    • nangaparbat3 Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 01.07.11, 13:36
      Jednego, od kilkunastu lat.
    • chusteczka4 Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 01.07.11, 17:11
      Ja akurat mam 4 do wyboru, niektóre kupiłam inne dostałam w prezencie, ale w tym mam jeden ulubiony z pumy
    • sotto_voce Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 01.07.11, 17:41
      Do niedawna miałam zwykle 2 w użyciu (dzienny i wieczorowy), w ciąży jeden. Ale nigdy nie byłam przez dłuższy czas zadowolona. Teraz chyba znalazłam zapach, który pachnie na mnie bardzo ładnie i nienachalnie, taka druga skóra, więc używam jednego.
    • an_ni Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 02.07.11, 21:38
      a ja np toleruje perfumy tylko w pewne dni cyklu
      przy PMSie nie znosze perfum, nie jestem w stanie ich zniesc na sobie i czesto na innych
      oczywiscie latem uzywam innych niz zima to w ogole rzadziej
      czesto mam zapach tylko na jeden sezon
      i chyba nigdy nie zuzylam calego opakowania
    • lola211 Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 02.07.11, 22:56
      Ja mam fazy.Bywa, ze przez miesiac uzywam jednego zapachu, reszta czeka.
      Kieruje sie glownie nastrojem,pora dnia i pora roku.
    • gaga-sie Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 03.07.11, 00:07
      Aktualnie mam 6 zapachów, używam "falami". Od jakichś 2-3 miesięcy preferuję Gianfranco Ferré In the Mood for Love
    • yuka12 Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 03.07.11, 01:55
      Mam kilka różnych buteleczek perfum. Ale ostatnio używam tylko jedego zapachu: Pour Femme Lacoste. Uwielbiam go. Jedna kropla trzyma zapach cały dzień. Ponieważ używam bardzo delikatnych innych kosmetyków (nie cierpię ostrych zapachów), delektuję się zapachem tych perfum przez cały dzień. Chyba po raz pierwszy od bardzo dugiego czasu czuję, że moje perfumy mnie ubierają. Może dlatego, że tym razem mój mąż kupił mi na urodziny pachnidło, na które go namówiłam i które chodziło za mną prawie rok. Pozostałe buteleczki tkwią w szafce z rzadka używane.
    • angazetka Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 03.07.11, 10:15
      Zapachy mam trzy, dwóch używam na co dzień (w zależności od humoru), jednego - na "okazje". Nie mam potrzeby posiadania większej ich ilości.
    • i_b13 Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 03.07.11, 10:20
      mam kilka, ostatnia faza na Touch Silk Max Mara, wymiennie Pour Femme Lacosta
    • alexandra74 Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 12.07.11, 17:28
      moi faworyci to zdecydowanie Lolita Lempicka Pacific Creation oraz Hugo Boss XX. Lempicka jest "cięższa", pasuje bardziej na wieczór i raczej zimowa, niedawno udało mi sie wylicytowac HB na allegro, na moje szczęście oryginał i jestm megazadowolona - cudny jest. Poza tym z HB podoba mi się Deep Red (równiez nieco intensywniejszy) oraz Naomi Campbell Mystery, chociaż chyba juz nie produkuja z tej serii (to woda toaletowa).
      • imasumak Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 12.07.11, 17:33
        A próbowałaś Lolitę Lempicką Si? Też piękny zapach smile
        • alexandra74 Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 13.07.11, 23:16
          Si Lolita niestety - śmierdzi mi czyms takim jak kostka do kibla, kupiłam kiedys próbkę. Ładna jest L, ale bardzo słodka.
          • imasumak Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 14.07.11, 16:06
            Eee nie znasz się wink
            A Lolita Lempicka ta pierwsza jest piękna, ale nie dla mnie. Kiedyś ją miałam, ale użyłam może kilka razy i dałam komuś.
    • 18_lipcowa1 Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 12.07.11, 17:47
      2, max 3
      teraz mam moje ukochane Light Blue- ktore mam zawsze i są podstawą
      i jedne zawsze z jakichs nowosci- teraz czekam na acqua di gioia armaniego

i zawsze jakiś tam 3 tez sie przypalęta
      • penelopa40 Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 14.07.11, 10:31
        na codzień jednego, jak się skończy biorę następny, z reguły średnia półka cenowa, albo co tam w prezencie dostaję...
        wyjście wieczorem czy goście czy jakaś szczególna okazja - mam swoje ulubione, coś z Chanela lub Diora albo Niny Ricci ...
    • morgen_stern Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 14.07.11, 10:34
      Jednego.
    • mara_jade73 Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 14.07.11, 12:55
      Policzyłam ile stoi w łazience - 11
    • olila2 [...] 14.07.11, 12:59
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • lipsmacker Re: Perfumy - ile zapachów jednocześnie używacie 14.07.11, 15:58
      Stan biezacy 21, ale tylko dlatego ze za nie nie place smile Kazdy zapach znam i rano psikam sie wybranym w zaleznosci od nastroju. Tak naprawde w ciaglym uzytku jest z polowa, reszta okazjonalnie. Kiedy musialam perfumy kupowac to mialam na stanie 4-5 flakonow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka