Dodaj do ulubionych

Budowa domu za 200 tyś

01.07.11, 18:02
Jakim cudem ludzie wierzą w to ,że postawią dom za taką kwote?
Szwagier właśnie wyskoczył z pomysłem ,że bierze kredyt na 200 tys i buduje dom pod klucz .
Dodam ,że nic nie potrafi zrobić sam ,więc za wszystko musi płacić ekipom .
Czy może ja jestem taką pesymistką ???
Obserwuj wątek
    • imasumak Re: Budowa domu za 200 tyś 01.07.11, 18:04
      Za taką kwotę wyłącznie własnymi siłami. I to pod warunkiem, że działka już uzbrojona.
      • tobiaszkowa00 Re: Budowa domu za 200 tyś 01.07.11, 18:09
        imasumak napisała:

> Za taką kwotę wyłącznie własnymi siłami. I to pod warunkiem, że działka już uzb
        > rojona.

No właśnie a on sobie to wyobraża tak ,że zleca i patrzy jak mu budują.
        Facet jest typem 100 % mieszczucha,nigdy nie robiła nic oprócz odkurzania mieszkania,nawet do malowania bierze ekipe.
        Ma takie parcie bo wszystcy kumple z pracy zaczynaja akurat budowac.
        • pierwsze-wolne Re: Budowa domu za 200 tyś 01.07.11, 18:14
          Znam takiego co też miał parcie... Źle to widzę...
        • wuika Re: Budowa domu za 200 tyś 01.07.11, 18:15
          Wiesz, trzy lata temu, jak drożały mieszkania, to niejedni moi znajomi wyskakiwali z hasłem, że przecież za 300 tysięcy to zamiast klitki w mieście kupią sobie ziemię, kupią projekt gotowy i raz-dwa będzie domek (tak w granicach roku). Całe szczęście dla nich, tak tylko gadali i pomimo tego, że byli o tym święcie przekonani, to jakoś nie rzucali się do wykonywania takich planów.
        • imasumak Re: Budowa domu za 200 tyś 01.07.11, 18:26
          no to powiem tak - moja siostra w ciągu roku postawiła dom na działce uzbrojonej, 180 m2.
          Kosztowało ją to ponad 600 tys. Większość prac (muraka, glazura, dachy, podłogi, ocieplenia, wstawianie okien i drzwi) była robiona siłami własnymi, czyli ogromne zaangażowanie szwagra oraz jego siostrzeńca. Kominki, instalacje cieplne, wodne i elektryczne robili fachowcy.
          • super-mikunia imasumak 01.07.11, 19:00
            to chyba bardzo wymyślny ten domek miała...
            • imasumak Re: imasumak 01.07.11, 23:28
              Normalny. Z dobrych materiałów, ale bez dziwactw. Aha, 180 m2 dotyczy oczywiście domu, nie działki.
    • kamelia04.08.2007 Re: Budowa domu za 200 tyś 01.07.11, 18:15
      zależ jaki metraż, jak bedzie oszczedny to może 80m2 mu sie uda
      • wuika Re: Budowa domu za 200 tyś 01.07.11, 18:16
        W 80 też się nie zmieści. Dach kosztuje swoje (wiadomo, że mniejszy trochę mniej, ale to nie rośnie liniowo), to samo instalacje (np. grzewcza). Czy ten znajomy posiada ziemię? suspicious
        • kamelia04.08.2007 Re: Budowa domu za 200 tyś 01.07.11, 18:48
          jeszcze nie wiemy ile ten znajomy ma własnej kasy, czy ma już działke uzbrojoną, popłacone wszystkie opłaty notarialno-urzedowe.

Wiemy, że bierze 200 tys., a ile ma, co ma, co, gdzie i w jakim standatcie chce budowac, to nie wiemy. Ciezko ocaniac.
          • tobiaszkowa00 Re: Budowa domu za 200 tyś 01.07.11, 20:26
            kamelia04.08.2007 napisała:

> jeszcze nie wiemy ile ten znajomy ma własnej kasy, czy ma już działke uzbrojoną
            > , popłacone wszystkie opłaty notarialno-urzedowe.
            >
            > Wiemy, że bierze 200 tys., a ile ma, co ma, co, gdzie i w jakim standatcie chce
            > budowac, to nie wiemy. Ciezko ocaniac.

A więc szwagier ze swojej kasy to kupi projekt i może dołoży coś do działki ,która kosztuje 48 tyś i jest nieuzbrojona.
            Nie ma nic popłacone ,bo teraz jest na etapie kupna działki.
            • wuika Re: Budowa domu za 200 tyś 01.07.11, 22:54
              Jeden wielki lol. Chociaż działka za taką kasę, to niech bierze samą działką, a potem niech składa kasę na wkład własny do niego innego kredytu, niż 200 tysięcy big_grin
            • dulcymea11 No ale... 01.07.11, 22:59
              w sumie to w czym rzecz... Chce sie porywac z motyka na slonce - jego sprawa, jego kasa.
              Chyba, ze ten 'dom' to ma byc taki jak w USA - profile aluminiowe + karton gips (czy inne cholerstwo) - zycz mu powodzenia i sie spokojnie przygladaj smile
      • mathiola nie zmieści się 01.07.11, 23:18
        mamy najprostszy, najtańszy projekt jaki można było znaleźć. Bez wymysłów. Nie da rady. Dach + okna + elewacja = 60 tys. Tynki 20 tys. a gdzie reszta?
    • mea8 Re: Budowa domu za 200 tyś 01.07.11, 18:17
      Mam taki przypadek w rodzinie. Kredyt 300 tys wystarczyl na powiedzmy stan deweloperski. Z motyka na slonce, chalupa wielka, rodzina 2+1 bez checi powiekszenia stanu. Ledwo wiaza koniec z koncem. Ale zawsze moga powiedziec, ze maja dom.
    • iza232 Re: Budowa domu za 200 tyś 01.07.11, 18:56
      Na stan surowy może się nawet wyrobić z taką sumą. Ale pod klucz......pewnikiem nie.
    • be_em Re: Budowa domu za 200 tyś 01.07.11, 20:29
      no dobra to ja się wyłamię, postawiłam dom 117m2 i 12m2 tarasem, piętrowy pod klucz za 220 tysięcysmile Z tym, że to dom z balasmile Zamiast kominku za 7 tysięcy, mam za 3, kuchnię nie zabudowaną, ale ustawianą oddzielnie za niecałe 2.000 zł. Kafelki nie za 150 zł za m2 tylko za 20smile I wszystko wygląda swojsko i przytulnie, naprawdę możnasmile
      Fakt, że dużo pracy w urządzenie, dopieszczanie domu włożyliśmy sami z pomocą fachowców w rodzinie (teść, wujek). No ale kłamać przecież nie będę. Zmieściliśmy się w tej kwocie i jużsmile
      • velluto Re: Budowa domu za 200 tyś 02.07.11, 13:33
        be_em napisała:

> no dobra to ja się wyłamię, postawiłam dom 117m2 i 12m2 tarasem, piętrowy pod k
        > lucz za 220 tysięcysmile Z tym, że to dom z balasmile Z
        A kiedy to było? bo o ile rozumiem, już mieszkasz.

amiast kominku za 7 tysięcy, m
        > am za 3, kuchnię nie zabudowaną, ale ustawianą oddzielnie za niecałe 2.000 zł.

Hmmm, a ile masz tej kuchni? robiłam wstępną kalkulację ustawianych oddzielnie mebli kuchennych z Ikea - i wyszło mi więcej, a ściany w kuchni mam raptem 3,5 metra. O AGD nie wspominając.
    • i_b13 Re: Budowa domu za 200 tyś 01.07.11, 22:21
      taaaaaaaaa, mój sąsiad tak założył, dzis dom stoi bez elewacji, piętro niewykończone, żadne pomieszczenie tak naprawdę nie jest skonczone, nie mówiąc o zagospodarowaniu ogrodu. Ale ma dom, za 200 tys zresztą.
    • dorry Re: Budowa domu za 200 tyś 01.07.11, 22:41
      Można za tyle zbudować bardzo mały dom (ok 90 -100 m2) w technologii szkieletu drewnianego, wg gotowego projektu. Oczywiście działkę trzeba już mieć. Warunek konieczny - bardzo dobra, doświadczona ekipa budująca.
      Teściowie właśnie postawili taki domek. Dotychczas wydali chyba ze 150 tys (nie licząc działki - 30 tys kilka lat temu). Brakuje im jeszcze kominka (jedyne ogrzewanie), kuchni i mebli. Łazienkę już mają - w najtańszych kafelkach, ale z bidetem. W tej cenie zadaszony, drewniany taras. Na dachu - blachodachówka. Oczywiście doliczyć trzeba jeszcze 40 m ogrodzenia (tylko tyle, bo z dwóch boków już sąsiedzi się ogrodzili), furtkę, bramę, jakieś nawierzchnie utwardzone, z czasem wiatę garażową. Ale i tak jestem pod wrażeniem.
    • izabellaz1 Re: Budowa domu za 200 tyś 01.07.11, 23:01
      Może obejrzał niedawno "Nigdy w życiu" big_grin
    • mathiola Re: Budowa domu za 200 tyś 01.07.11, 23:07
      NIE MA TAKIEJ MOŻlIWOŚCI. Nie wiem skąd przekonanie, z głupoty chyba.
      My wydaliśmy 300 na niewielki domek, wykończeniówkę robił mi tata.
    • deela Re: Budowa domu za 200 tyś 01.07.11, 23:33
      da się
      tzw kontenerowiec albo dom z prefabrykatów
      • czar_bajry Re: Budowa domu za 200 tyś 02.07.11, 02:25
        Za te pieniądze to może sobie domek letniskowy postawić...
        • deela Re: Budowa domu za 200 tyś 02.07.11, 13:24
          nawet całoroczny - ino o powierzchni 45 m2
    • marina2 Re: Budowa domu za 200 tyś 02.07.11, 06:54
      Jakim cudem ludzie wierzą w to ,że postawią dom za taką kwote?
      Szwagier właśnie wyskoczył z pomysłem ,że bierze kredyt na 200 tys i buduje dom pod klucz .
      Dodam ,że nic nie potrafi zrobić sam ,więc za wszystko musi płacić ekipom .
      Czy może ja jestem taką pesymistką ???

to,że bierze kredyt na 200tys nie oznacza,że nie ma swoich środków ,a opowiadać w szczegółach nie musi.jak budowałam nie mówiłam o pieniądzach.
      czujesz powołanie,żeby go uświadamiać?jest dorosły jego sprawa.
    • ania2003i2011 Re: Budowa domu za 200 tyś 02.07.11, 08:05
      mieliśmy taką kwotę - za to kupiliśmy działkę, zrobiliśmy przyłacza, wybudowaliśmy dom i go wykończyliśmy (przy okazji i siebie) i mieszkamy na gotowym
      ale dom w większości własnymi rękoma - tzn. głównie mojego taty
      • tobiaszkowa00 Re: Budowa domu za 200 tyś 02.07.11, 08:15
        No to samo mu powiedziałam ,że gdyby sobie całą wykończeniówkę sam zrobił to jeszcze bym uwierzyła ale nie ma szans jeśli liczy tylko na wykonawców.
        Był u mnie pogadać ostatniopo i on nie miał pojęcia ,że oprócz tego trzeba zrobić ogrzewanie domu,ogrodzenie dookoła działki 11 arowej,potem wyrównać teren, obsadzić go,zrobić jakąs kostke aby nie utonąć w błocie.
        Gdy mu to uświadamiałam to uslyszałam o kurcze rzeczywiście.
        Absolutnie nie zniechęcam go ,to jego sprawa i jego rodziny,ale próbuje mu trochę uświadomić ,że dom to nie tylko ściany,tynk i dach.
        • ania2003i2011 Re: Budowa domu za 200 tyś 02.07.11, 08:19
          najlepiej niech wejdzie na jakieś dzienniki budowy, chociażby na stronach muratora
          jeśli stawiają ekipy - to nawet na dalekiej wsi dom może kosztować 300-400 tys.
          jak ktoś się zna na fachu, to zrobi sam
          a jaka oszczędność? olbrzymia - u nas byli tylko murarze, elektryka, hydraulika i panowie do wieźby i blachy
          ścianki działowe, wylewanie podłóg, deskowanie dachu, papa, tynki, gładzie, malowanie, płytki - wszystko robiliśmy sami
          sami też ocieplenie i tynki na zewnątrz, ogrodzenie i podwórko - na tą całą robociznę wydalibyśmy jakieś co najmniej 200 tys. zł
    • koralik12 Re: Budowa domu za 200 tyś 02.07.11, 08:20
      Z bali drewnianych spokojnie się zmiesci w tej cenie. I podobno fajne te domy.
      • naomi19 Re: Budowa domu za 200 tyś 03.07.11, 10:45
        Tylko zleksza nietrwałe...
    • altz Re: Budowa domu za 200 tyś 02.07.11, 09:33
      Da się, jeśli ma się już działkę uzbrojoną. To musi być dom do 90 m2, parterowy i bez piwnic, dach prosty na kratownicach.
      Taki inwestor musi mieć w głowie wszystko poukładane i być bardzo sprawny organizacyjnie i musi mieć dostęp do prawdziwych fachowców!. Ktoś musi stale pilnować budowy. Wtedy można postawić dom w 4 miesiące już do zamieszkania.
      Najważniejszy jest fachowiec, który poprowadzi budowę i dopilnuje (oprócz kierownika budowy).
      Jak to się mówi w budownictwie "owce są po to, żeby je strzyc!" smile i to jest święta racja, można te same rzeczy robić tanio, a można za 3 razy tyle.

Żeby ktoś nie mówił, że zmyślam, to dodam linki do dwóch dzienników budowy:

1) dom zbudowany bardzo szybko przez obce siły fachowe
      forum.muratordom.pl/showthread.php?152318-M72-Zielony-ogr%C3%B3d-Projekt-domu-Zielony-ogr%C3%B3d-Murator-M72
      2) dom budowany samodzielnie, ale większy
      forum.muratordom.pl/showthread.php?119477-Cedryk-bez-tajemnic-czyli-jak-wybudowali%C5%9Bmy-sami-dom!!!
    • super-mikunia Re: Budowa domu za 200 tyś 02.07.11, 11:17
      Większość moich znajomych, domy do 180 m pobudowali do 450 tys. oczywiście same domy, ale wykończone domy (łazienki, kuchnie, szafy zabudowane sio), ci którzy mają większe domy z reguły, mniej kasy włożyli w wykończenie meble bo woleli np. mieć dom podpiwniczony i piętrowy, a urządzi się z czasem...

W czerwcowym muratorze był "reportaż" z przedstawionej budowy domu i złączony kosztorys dom 130 m kosztował (wszystkie prace, szafy, glazury w tym nawet przyłącza i działka) wyszło ich 380 tys.

Znajomy architekt zaprojektował kiedyś dom (piętrowy dwuspadowy dach,mało ścian konstrukcyjnych, łącza na gaz), którego wykonanie pod klucz kosztowało 180 tys.
      • ewelsia Re: Budowa domu za 200 tyś 02.07.11, 11:49
        Ja akurat nie wierzę w takie bzdury typu : dom pod klucz za 200tys. Dlaczego?
        Wszyscy moi znajomi wybudowali/budują domy. Bez działki to koszt: 400-500 tys.
        Ja się nie budowałam, bo mnie nie stać, kupiłam stary mały domek, ale w mieście, remont, bez szału, podstawowy pochłonął 50 tys. pln. Samo położenie instalacji kosztuje kupę forsy.
        • super-mikunia Re: Budowa domu za 200 tyś 02.07.11, 12:21
          Samo położenie instalacj
          > i kosztuje kupę forsy.

przyłącza elektryczne 2 tys. przyłącza wodne ok. 3 tys. samo ogrzewanie ok. 30 tys. (pełna instalacja wszystko)

mamy dom do sprzedania w mieście, chodniki, dobra, ładna, spokojna dzielnica, wszystkie łącza , szkoła, przedszkola za rogiem, przystanek autobusowy z 5 liniami autobusowymi, miasto 70 tys. koszt domu 290 tys. i co każdemu zależy tylko na działce bo za tą sumę to spokojnie sobie wybudują domek swoich marzeń, a kto by się bawił w jakieś przebudowy, które mogą pochłonąć więcej wink domy na rynku wtórnym nie są chodliwe...widzę po ogłoszeniach..
          • ania2003i2011 Re: Budowa domu za 200 tyś 02.07.11, 17:05
            chodzi o przyłącza już w domu?
            elektryczne kosztowało nas jakoś 1-1,2 tys. - nie pamiętam dokłądnie
            hydraulika i podłogówka - 12 tys.
            dom jakoś 170 m2 pow. użytkowej
            wybudowany i wykończony w ciągu roku
    • morgen_stern Re: Budowa domu za 200 tyś 02.07.11, 12:40
      Nie on pierwszy i nie ostatni. W całej Polsce straszą nieotynkowane domy z niewykończonymi balkonami. Pierwsze piętro niezamieszkane, bo już nie starczyło kasy, na opalanie całego domu też kasy nie ma. Życie w Polsce ponad stan i rzucanie się do konsumpcji z kompletnie nieadekwatnym stanem portfela to norma. A mały dom, starszy model samochodu to WSTYD. Kredyt na kredycie, oszczędności zero, ale sąsiedzi widzą, że mnie stać.
    • klubgogo Re: Budowa domu za 200 tyś 02.07.11, 13:31
      Za taką kwotę to najwyżej stan surowy, jeśli wiele prac wykona się samemu.
    • anmoko Re: Budowa domu za 200 tyś 02.07.11, 16:56
      Ok. 100 tys bedzie go kosztowac sama wykonczeniowka - jezeli zadowala go standard Castoramy, oczywisciesmile
      • ivaz Re: Budowa domu za 200 tyś 02.07.11, 18:55
        tia, ja właśnie wykończyłam mieszkaninie 80m i w samo wykończenie włozyłam 150tyś, aż się boję jak badziewiasty bedzie ten dom, zbudowany chyba z najtańczych materiałów, współczuję całe życie mieszkać w takiej bylejakości
        • super-mikunia ivaz 02.07.11, 21:11
          Ivaz ja rozumiem, że wysokie białe listwy są drogie i kuchnia na zamówienie oraz szara farba wink ale w coś ty kobieto władowała te 150 tysi. Pytam z czystej ciekawości bo cholernie wysoki ten kosztorys (skądinąd b. ładnego mieszkania), ale jednak..
          • ania2003i2011 Re: ivaz 02.07.11, 21:14
            duży koszt mają też meble
            u nas każdy pokój np. ma garderobę, więc mebli jest minimum
            • super-mikunia ania2003i2011 02.07.11, 21:27
              ok ile tak szacunkowy koszt garderoby?? tak sobie kalkuluję, jeżeli nie rozwiodę się z mężem do przyszłego roku to planuje 1 wink
              • ania2003i2011 Re: ania2003i2011 03.07.11, 14:21
                nie wiem, jaki jest koszt - garderoby są we wnękach
                dochodzi ścianka z drzwiami z rolety bądź drzwiczkami z drzewa
                w środku są półki, rurki na wieszaki, pudełka bądź po prostu jeszcze ze starego mieszkania jakieś szafki, półki, szuflady
                garderoby mamy 4 - począwszy od prawie 2m2 aż do 7 m2
          • ivaz Re: ivaz 02.07.11, 22:06
            Podłoga 20tyś, kuchnia 30tyś, łazienki 30tys, robocizna 21tyś, drzwi 6tyś, materiały takie jak farby, kleje, fugi, sciany kg, i tego typu 15 tyś, gresy w kuchni i przedpokoju 3tyś, oświetlnie 10tyś, meble na zamówienie tj szafa w przedpokoju, zabudowa łazienki 11tyś i meble z Ikea ze 20tyś, rolety i żaluzje 2tyś to tylle ile pamiętam
            • super-mikunia Re: ivaz 03.07.11, 10:27
              hmm czyli włożyłaś tyle ile musiałabyś tez włożyć budują dom, aby doprowadzić go pod klucz... pytanie ile kosztowałoby wybudowanie domu do stanu zamkniętego a ile nabycie mieszkania (pewnie ok 300 tys. 80mm) bo często opłaca się jednak bardziej wybudować dom.. wink
              • ivaz Re: ivaz 03.07.11, 10:44
                To zależy dla kogo sie opłaca, ja mieszkałam w domu przez dużą część swojego życia i nigdy więcej nie chiałabym mieszkać w domu, nie lubie kosic trawy, uprawiac ogródka i tego typou zajęć. Sprzedałam go jak moj syn wyrosł z piaskownicy, a ja musiałam być jego kierowacą, nie miałam na nic czasu, a gril w ogródku to widziałam na okładce Muratora potem miałam olbrzymi problem ze sprzedaniam go, 4 lata go sprzeawałam, za to mieszkanie sprzedałam w ciągu 3 miesięcy, wg mnie dom to wielki problem, ciągle coś w nim trzeba było robić, jak nie rynna, to komin, co rok trzeba było ładować kasę w te mury, wolę jednak komfortowe mieszkanie, ale to moje zdanie. Ja nie lubię mieszkać w domu i tyle.
                A wracając do tematu kosztów wybudowania domu to moja koleżanka zaczyna własnie budowe domku parterowego 160m2 w Nieporęcie, z tego co mi mówiła kosztorys jej wyniósł 560tyś bez działki. Tak więc te 200tyś to chyba na stan surowy zamknięty
              • ania2003i2011 Re: ivaz 03.07.11, 14:23
                np. w moich rejonach 3 lata temu mieszkanie 64 m kosztowało 240-260 tys. zł - taka zwyżka cen wtedy była
                dom 170 m użytkowych na działce 4tys. m mamy wykończony za 200 tys. zł - budowa równy rok z lekkimi przerwami
    • rita75 dom z bali moze postawic 02.07.11, 18:55
      www.domyzbali.baza-firm.com/pdf/Dom-z-bali-1-cena.pdf
      • dorry Re: dom z bali moze postawic 03.07.11, 00:29
        I z bali, i w technologii szkieletu drewnianego też się uda.
        Ludzie przeważnie słysząc słowo "dom" mają na myśli podpiwniczoną, 200 metrową, źle zaprojektowaną landarę. Czegoś takiego rzeczywiście za 200 tys. wybudować się nie da.
        Pięknego, dużego, zaprojektowanego z głową, budowanego w technologii ściany trzywarstwowej też oczywiście nie. Taki właśnie wybudowała moja koleżanka i z tego co wiem, przekroczyła milion.
        Na skromny, nieduży, budowany z głową dom może wystarczyć 200 tys, co właśnie dwa tygodnie temu udowodnili moi teściowie.
        Jak się nie da, skoro się da?
    • mgla_jedwabna Re: Budowa domu za 200 tyś 03.07.11, 00:32
      Na uzbrojonej działce, niewielki (do 100m) i na takim zadupiu, że zamiast fachowej ekipy będzie kilku wsiowych majsterklepków, w dodatku chętnych pracować za ułamek tego, ile biorą profesjonaliści. I z najtańszych materiałów.

Wychodzi na to, że daczę na Suwalszczyznie można za tyle postawić...

Jest jeszcze taka opcja, że szwagier ma jakieś oszczędności, które doda do kwoty uzyskanej z kredytu. Lub że będzie budował dziesięć lat, dokładając do budowy z bieżących dochodów (tylko z czego będzie spłacać kredyt?).
      • dorry Re: Budowa domu za 200 tyś 03.07.11, 00:46
        Wykwalifikowane ekipy budują w całej Polsce.
        Nieduży dom szkieletowy w stanie zamkniętym postawią nawet w 4-5 tygodni.
        Nie uwierzyłabym, gdybym tego nie widziała na własne oczy (dom wybudowany naprawdę fachowo i ładnie - żadnej fuszerki). Szczególnie, że cztery lata temu byłam świadkiem jak przez ponad pól roku, kolejne ekipy partaczyły (fakt, że duży i skomplikowany) dom szkieletowy znajomych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka