Dodaj do ulubionych

Jeszcze ciekawsza prawidłowość

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 23:19
Pisujący na tym forum ślązakowcy w pierwszych słowch swych postów piszą
zawsze, że Ślązacy na pewno nie są Polakami. Że są odrębnym narodem. Że nie
czują się Polakami. I, że Polska i Polacy to jedno wielkie zło i przyczyna
wszelkich nieszczęść.
O dziwo, piszą po polsku.
O dziwo, jako przykłady "prawdziwych" Ślązaków wskazują albo Niemców:
Eichendorff, Holtze itd. albo dr Gorzelika, który wg śląskiej terminologii
zasługuje na, niezbyt niestety sympatyczne, miano basztarda.
O dziwo, zawsze okazuje się, że dobrzy to byli Niemcy.
O dziwo, harcerze z wierzy spadochronowej to takie "polsko-nazistowskie
Hitlerjugend", z tym, że prawidzwe Hitlerjugend było w porządku, bo to
byli "śląscy" chłopcy broniący heimatu przed Polakami.
O dziwo, Powstania Śląskie to albo: niestety bratobójcze walki(wg
umiarkowanych ślązakowców) , albo zbrodnicza polska interwencja (według
większości ślązakowców).
O dziwo, Wrzesień 39 to nie masakry ludności cywilnej, masowe egzekucje tylko
w zasadzie pokojowe zjednoczenie Śląska - jedni Ślązacy przyszli do drugich z
wizytą.
O dziwo, w kazdej dyskusji na forum ostatecznie okazuje się, że Śląsk to w
sumie Niemcy.
Te zdumiewające prawidłowości budzą zastanowienie.
Skąd to umiłowanie Niemiec?
Skąd taka nienawiść do Polski?
Obserwuj wątek
    • slezan Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 26.07.04, 23:23
      Słabiutko wypadłeś, choć wierzę, że się starałeś. Dlaczego Ślązakom bliżej do
      Niemiec, w sytuacji kiedy Śląsk należy do Polski, a do Polski, kiedy należy do
      Niemiec, wytłumaczyłby Ci pewnie średnio intelignetny student socjologii, ale
      nie wiem czy byś to zrozumiał.
      • Gość: hgw Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 23:25
        Spoko, Ty wypadłeś jeszcze słabiej.
        Ale to juz tradycja.
        • slezan Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 26.07.04, 23:26
          Sądzę, że Twoimi ocenami nikt się nie przejmuje. To też tradycja, choć rodzice
          wyrządzili Ci tym wielką krzywdę.
          • Gość: hgw Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 23:28
            Oczywiście możesz tak sądzić.
            Ba, może nawet sądzic, że Twoimi ktoś się przejmuje.
            • Gość: 678 km/h Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 10:05
              W ogóle na Ślązakach typu Slezan można się uczyć socjologii, psychologii i
              psychiatrii przede wszystkim.
              • slezan Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 27.07.04, 10:29
                Uczyć się można, a nawet trzeba. Szkoda, że dotychczas o tym nie pamiętałeś.
                • Gość: 678 Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 10:35
                  Podoba mi się twoja gotowość do zabawy. :)
        • Gość: olik Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 26.07.04, 23:27
          Gość portalu: hgw napisał(a):

> Spoko, Ty wypadłeś jeszcze słabiej.
          > Ale to juz tradycja.
          próbujesz leczyć się z kompleksów?
      • pniok Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 26.07.04, 23:32
        slezan napisał:

>" Słabiutko wypadłeś, choć wierzę, że się starałeś. Dlaczego Ślązakom bliżej
        do
        > Niemiec, w sytuacji kiedy Śląsk należy do Polski, a do Polski, kiedy należy
        do
        > Niemiec, wytłumaczyłby Ci pewnie średnio intelignetny student socjologii, ale
        > nie wiem czy byś to zrozumiał."

Czytając Twoją wypowiedź - zupelnie nie na temat - zaczynam rozumieć co to jest
        analfabetyzm wtórny!
        • slezan Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 26.07.04, 23:36
          A wystarczyłaby odrobina autoanalizy.
          • Gość: hgw Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 23:41
            Zaczynaj!
            • slezan Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 26.07.04, 23:41
              Ladies first!
              • Gość: hgw Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 23:43
                Przecie mówie: zaczynaj!
                • slezan Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 26.07.04, 23:50
                  No tak, Ty damą z pewnością nie jesteś i nie będziesz bez względu na to, co
                  porabia Twój "gender".
                  • carrramba Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 26.07.04, 23:53
                    slezan napisał:

> No tak, Ty damą z pewnością nie jesteś i nie będziesz bez względu na to, co
                    > porabia Twój "gender".
                    A skąd Ty wiesz, że to kobitka ?
                    • slezan Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 26.07.04, 23:59
                      Powinienem powiedzieć, że tylko baba może być tak głupia, ale nie jestem aż
                      taką szownistyczną męską świnią. Pisałem o tzw. "gender" - to zwalnia mnie z
                      obowiązku dociekania jaki jest jej/jego "sex".
                  • Gość: hgw Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 23:53
                    Trudno.
                    Ale Ty pewnie jesteś.
                    • Gość: hgw A może choć slowo merytorycznie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 00:17
                    • Gość: harc mistrz Jeszcze ciekawsza prawidłowość w podprawidłowości IP: 62.233.241.* 27.07.04, 00:31
                      Ha, ha, ha!!!...
                      Slezan, nie wysilaj się.
                      Zupełny brak merytorycznych argumentów próbujesz pokryć zjadliwością, szukając
                      rozpaczliwie punktów zaczepienia do zwyczajowej polemiki w Twoim stylu, czyli
                      na "argumenty" ad personam i ad absurdum.
                      Tak się zastanawiam, po co tak zaraz gwałtownie wyskoczyłeś do autora wątku,
                      nie mając właściwie nic do powiedzenia.(?)
                      Impulsywny i zapalczywy jesteś, bez przygotowania ruszasz do ataku, szarpiąc na
                      oślep i szukając jakichkolwiek przyczółków (niekoniecznie na temat) i słabych
                      stron u przeciwnika. Chaotycznie klecąc linię obrony i ataku.
                      A najgorsze, że tracisz wtedy swoją błyskotliwość i, powiedzmy: "klasę", wdając
                      się w banalne przepychnki słowne i odszczekiwania.
                      (HKP - próba analizy)
                      ...
                      CZUWAJ!!!
                      (I pomyśl czasem o bilboard'owym haśle: "SIŁA SPOKOJU".)
                      • slezan Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość w podprawidłow 27.07.04, 00:37
                        Autor wątku zagaił sobie od rzeczy, więc odpowiedziałem w podobnym stylu, bo
                        towarzyski jestem. Naprawdę doszukujesz się w jego wypowiedzi jakiejś głębszej
                        treści? No, no, zaskakujesz mnie...
                        • Gość: 678 km/h Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość w podprawidłow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 10:10
                          Autor wątku dokonał tylko celnego opisu grupki ludzi z tego forum, a ty jesteś
                          najznamienitszym przedstawicielem gatunku. hahahahah
                          • slezan Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość w podprawidłow 27.07.04, 10:28
                            Ty natomiast jesteś żywym dowodem na to, że wysoka prędkość niektórym szkodzi.
                            Zwolnij dla własnego dobra!
                            • Gość: 678 Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość w podprawidłow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 10:37
                              Nie wiem jak ja to robie, ale przewiduje twoje odpowiedzi. Niestety jest to
                              mało przydatna umiejętność.
    • rico-chorzow Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 27.07.04, 00:35

> Pisujący na tym forum ślązakowcy w pierwszych słowch swych postów piszą
      > zawsze, że Ślązacy na pewno nie są Polakami. Że są odrębnym narodem. Że nie
      > czują się Polakami. I, że Polska i Polacy to jedno wielkie zło i przyczyna
      > wszelkich nieszczęść.
      > O dziwo, piszą po polsku.
      > O dziwo, jako przykłady "prawdziwych" Ślązaków wskazują albo Niemców:
      > Eichendorff, Holtze itd. albo dr Gorzelika, który wg śląskiej terminologii
      > zasługuje na, niezbyt niestety sympatyczne, miano basztarda.
      > O dziwo, zawsze okazuje się, że dobrzy to byli Niemcy.
      > O dziwo, harcerze z wierzy spadochronowej to takie "polsko-nazistowskie
      > Hitlerjugend", z tym, że prawidzwe Hitlerjugend było w porządku, bo to
      > byli "śląscy" chłopcy broniący heimatu przed Polakami.
      > O dziwo, Powstania Śląskie to albo: niestety bratobójcze walki(wg
      > umiarkowanych ślązakowców) , albo zbrodnicza polska interwencja (według
      > większości ślązakowców).
      > O dziwo, Wrzesień 39 to nie masakry ludności cywilnej, masowe egzekucje tylko
      > w zasadzie pokojowe zjednoczenie Śląska - jedni Ślązacy przyszli do drugich z
      > wizytą.
      > O dziwo, w kazdej dyskusji na forum ostatecznie okazuje się, że Śląsk to w
      > sumie Niemcy.
      > Te zdumiewające prawidłowości budzą zastanowienie.
      > Skąd to umiłowanie Niemiec?
      > Skąd taka nienawiść do Polski?

Pan nie ma najmniejszego pojęcia o Sląsku,Slązakach,najmniejszego,nie powtórzę
      Panu słowa z innego wątku,najmniejszego pojęcia Pan nie ma.
      • Gość: hgw Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 00:41
        Drogi Pani rico-chorzow!
        Na jakiej podstawie wyciąga Pan swoje wnioski?
        • Gość: hgw Do sezana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 00:49
          Re: Ciekawa prawidłowość
          slezan 27.07.2004 00:43 odpowiedz na list

Ten wątek skłonił jednego z forumowiczów do dość nerwowej reakcji. W jego
          nieudolnej parafrazie roi się od oszczerstw. Choćby dla porównania warto
          dźwignąć wątek.

Panie slezan!
          Troche pokory.
          Nerwowa reakcja? Po trzech dniach?
          PS
          Jaki oryginał taka parafraza.
          • slezan Re: Do sezana 27.07.04, 00:58
            Gdybym twierdził, że w poście otwierającym wątek napisałem coś równie głupiego
            co Ty w swej parafrazie, to nie byłby to przejaw pokory lecz zwykły fałsz.
            Dyskusja w tamtym wątku potwierdziła, że nie wmawiałem oponentom poglądów im
            obcych. Ty natomiast żyjesz sobie w świecie własnych fantazji. Na zdrowie!
            • Gość: hgw Re: Do sezana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:03
              Dziekuję, na wzajem.
              > Dyskusja w tamtym wątku potwierdziła, że nie wmawiałem oponentom poglądów im
              > obcych. Ty natomiast żyjesz sobie w świecie własnych fantazji.
              Widzisz, Ty trafileś na oponentów, ja niestety na Ciebie.
              Swoja droga dość dowolnie interpretujesz dyskusję na tamtym watku.
              Co do fantazji, to Ty uroiłes sobie nieistniejacy naród.
              • slezan Re: Do sezana 27.07.04, 01:06
                Myślę, że już w tym wątku udowodniłeś swe mierne kompetencje w ocenie co
                istnieje, a co nie.
                • Gość: hgw Re: Do sezana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:09
                  Możesz tak myślec.
                  Jak widać na forum, myslenie nie jest Twoją najmocniejszą stroną.
                  • slezan Re: Do sezana 27.07.04, 01:13
                    W Twoim przypadku myślenie jest nieosiągalnym ideałem. Muszą Ci starczyć
                    odruchy bezwarunkowe i w chwilach szczególnych uniesień warunkowe.
                    • Gość: hgw Re: Do sezana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:20
                      No to zagadka:
                      jakie mam odruchy dyskutując z Toba?
                      • slezan Re: Do sezana 27.07.04, 01:22
                        Odruch Babińskiego.
                        • Gość: hgw Re: Do sezana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:24
                          Czyli jaki: warunkowy czy bezwarunkowy?
                          • slezan Re: Do sezana 27.07.04, 01:26
                            Odruch Babińskiego jest odruchem bezwarunkowym...
                            • Gość: hgw Re: Do sezana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:33
                              Brawo!
                              • slezan Re: Do sezana 27.07.04, 01:33
                                Naucz się szybciej posługiwać wyszukiwarką.
                                • Gość: hgw Re: Do sezana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:36
                                  Czemu?
                                  • slezan Re: Do sezana 27.07.04, 01:37
                                    Bo należy doskonalić swoje umiejętności.
                                  • Gość: hgw Re: Do sezana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:38
                                    Może jednak jakieś merytoryczne odnisienie sie do tematu wątku?
                                    • slezan Re: Do sezana 27.07.04, 01:40
                                      To nie jest merytoryczny wątek.
                                      • Gość: hgw Re: Do sezana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:42
                                        A niby dlaczego nie jest?
                                        • slezan Re: Do sezana 27.07.04, 01:43
                                          Bo jego autor kłamie. Z kłamstwami nie ma sensu dyskutować.
                                          • Gość: hgw Re: Do sezana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:47
                                            No bez jaj.
                                            Ty kłamiesz non stop, ale z Toba się dyskutuje. Choc, nie przeczę, głownie dla
                                            zabawy.
                                            • slezan Re: Do sezana 27.07.04, 01:48
                                              Widocznie z Tobą zabawa żadna. Przykro mi.
                                              • Gość: hgw Re: Do sezana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:51
                                                Sam widzisz, że kłamiesz w żywe oczy.
                                                Niby żadna zabawa ze mna, a bawimy się już prawie cztery godziny:)
                                                • slezan Re: Do sezana 27.07.04, 01:52
                                                  Może mi za to płacą?
                                                  • Gość: hgw Re: Do sezana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:53
                                                    Jeśli tak to ewidentnie przepłacają.
                                                  • slezan Re: Do sezana 27.07.04, 01:55
                                                    O nie! Za czytanie Twoich postów powinni płacić znacznie więcej.
                                                  • Gość: hgw Re: Do sezana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:57
                                                    Ale za pisanie Twoich powinieneś sam płacić. I to sporo.
                                                  • slezan Re: Do sezana 27.07.04, 01:58
                                                    Tobie pomaga młodszy brat za kieszonkowe? Podziel się doświadczeniami.
                                                  • Gość: hgw Re: Do sezana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 02:04
                                                    To nie jest trudne.
                                                    Znajdujesz kogoś na poziomie rozmówcy, może byc 8 letni brat. i za nalepki z
                                                    pokemonami spokojnie wygrywa w dyskusji.
                                                  • slezan Re: Do sezana 27.07.04, 09:26
                                                    Jest jeden warunek. Rozmówca musi byc członkiem Ruchu Polski Śląsk. Wybór nie
                                                    jest więc zbyt duży.
        • rico-chorzow Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 27.07.04, 00:51

> Drogi Pani rico-chorzow!
          > Na jakiej podstawie wyciąga Pan swoje wnioski?

Zacznijmy od początu Slązacy to nie Polacy,jak chce mi Pan wyłożyć moją
          polskość,mnie Slązakowi.
          • Gość: hgw Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 00:53
            Frapujące.
            Moim zdaniem Ślązacy to Polacy. Sam jestem Ślązakiem, więc wiem.
            • rico-chorzow Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 27.07.04, 00:56

> Frapujące.
              > Moim zdaniem Ślązacy to Polacy. Sam jestem Ślązakiem, więc wiem.

Ja też wiem,więc dalej czym?,ja też wiem.
              • Gość: hgw Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 00:59
                Z bólem, ale nie rozumiem Pańskiego otatniego posta, Panie rico-chorzow.
                Poproszę jeszcze raz, tylko spokojnie.
                • rico-chorzow Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 27.07.04, 01:02

> Z bólem, ale nie rozumiem Pańskiego otatniego posta, Panie rico-chorzow.
                  > Poproszę jeszcze raz, tylko spokojnie.

Więc prosto i spokojnie,jest Pan na murach Krakowa,albo Pan je zdobwa?
                  • Gość: hgw Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:06
                    Ponownie z bólem, ale nie rozumiem Pańskiego otatniego posta, Panie rico-
                    chorzow. O co chodzi?
                    • slezan Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 27.07.04, 01:09
                      No o mury Krakowa, przecież napisał człowiek czarno na białym.
                      • Gość: hgw Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:11
                        Kolego slezan!
                        Pytałem Pana rico-chorzow i od niego oczekuje odpowiedzi.
                        • slezan Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 27.07.04, 01:14
                          Kolegę rico-chorzow już zanudziłeś. Poszedł spać.
                    • rico-chorzow Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 27.07.04, 01:13

> Ponownie z bólem, ale nie rozumiem Pańskiego otatniego posta, Panie rico-
                      > chorzow. O co chodzi?

Przecież Pan napisał - jestem Slązakiem - ,dodam bronił Pan Opola dwu-trzy
                      krotnie przed Jagiełłą.
                      • slezan Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 27.07.04, 01:14
                        Errare humanum est.
                        • rico-chorzow Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 27.07.04, 01:24
                          slezan napisał:

> Errare humanum est.

Nie potrafię łaciny,ale można się przeliczyć,też jest ludzkim błędem.
                      • Gość: hgw Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:26
                        Osobiscie nie przypominam sobie.
                        • rico-chorzow Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 27.07.04, 01:34

> Osobiscie nie przypominam sobie.

Ja też nie,besto jo je Slonsok i ida nyny.

Jeżeli Pan chce kogoś,jak w innym wątku - Głupcami - nazwać,proszę sobie
                          najpierw "przypomnieć".

• Gość: harc mistrz "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziwy." IP: 62.233.241.* 27.07.04, 01:16
        Forumowicz o bardzo sympatycznym nicku "Hgw", w zwięzłej niemal aforystycznej
        formie, podsumował cały dorobek argumentacyjny mozolnie wypracowywany przez
        rzesze aktywistów i propagandystów RAŚ, określonych przez autora wątku mało
        niemieckim mianem "ślązakowcy".
        I użył, o dziwo, aż 7 razy (słownie: siedem) zdań zaczynających się zwrotem "O
        dziwo...", co tak wkurzyło i poruszyło stronę będącą podmiotem tej analizy, że
        nie dziwota, iż dosłownie... zapomnieli oni języka w gębie.(!)
        Ten wpis zasługuje więc na miano klasyki, gdyż każde z jego precyzyjnych zdań
        może być osobnym wątkiem wielu następnych pasjonujących dyskusji.
        Jestem pełen uznania i gratuluję świetnego postu, trafiającego z dokładnością
        punktową w samo sedno większości tematów dyskusyjnych i polemik TEGO FORUM.

Z wyrazami najwyższego szacunku i poważania -
        (-) harc mistrz

CZUWAJ, HGW, LICHO NIE ŚPI!!!
        • slezan Re: "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziw 27.07.04, 01:21
          Występ kabaretu "Polski Ślask" przedłużył się do późnych godzin nocnych, mimo
          że publiczność opuściła dawno salę i pozostali jedynie nieliczni nieco
          podchmieleni goście, odporni na tę końską dawkę humoru.
          • Gość: hgw Re: "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:27
            Aż się prosi o post o niemieckim poczuciu humoru...
            • slezan Re: "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziw 27.07.04, 01:28
              Jak widać dla nacjonalisty nawet poczucie humoru ma narodowość.
              • Gość: hgw Re: "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:31
                Poczucie humoru nie, człowiek który je ma lub nie ma - tak.
                • slezan Re: "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziw 27.07.04, 01:32
                  Człowiek MUSI mieć narodowość?
                  • Gość: hgw Re: "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:34
                    Człowiek MUSI miec kolor skóry?
                    • slezan Re: "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziw 27.07.04, 01:37
                      Nie odpowiada się pytaniem na pytanie.
                      • Gość: hgw Re: "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:39
                        Jak widac się odpowiada.
                        • slezan Re: "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziw 27.07.04, 01:41
                          Jak się nie ma nic do powiedzenia. Rozumiem, że narodowość wynika z genów? Jak
                          kształt czaszki czy kolor skóry?
                          • Gość: hgw Re: "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:45
                            A skąd.
                            Narodowość wynika kształtu lisci łopianu.
                            Nie wiedziałeś?
                            • slezan Re: "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziw 27.07.04, 01:46
                              To mniej więcej tak wiarygodna teoria jak ta o uwarunkowaniu genetycznym.
                              • Gość: hgw Re: "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:49
                                Zgoda.
                                Ale tez nigdy nie twierdziłem, ze narodowość zalezy od genów.
                                • slezan Re: "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziw 27.07.04, 01:50
                                  Asekurant.
                                  • Gość: hgw Re: "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:52
                                    Trzymam sie teorii lisci łopianu.
                                    • slezan Re: "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziw 27.07.04, 01:56
                                      Tylko na tej podstawie można twierdzić, że wszyscy Ślązacy to Polacy.
                                      • Gość: hgw Re: "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 01:59
                                        Ale nawet na tej podstwie nie mozna stwierdzic, że Ślązacy sa narodem.
                                        • slezan Re: "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziw 27.07.04, 02:00
                                          Do tego są lepsze podstawy, ale Ty trzymaj się lepiej liści łopianu. To
                                          przynajmiej nieszkodliwe.
                                          • Gość: hgw Re: "Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 02:08
                                            Polecam Ci jednak liście łopianu.
                                            One przynajmniej istnieją!
                                            Dobranoc:)
          • Gość: harc mistrz Re:"Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziwy IP: 62.233.241.* 27.07.04, 02:03
            I kto tu mówi, Slezan, o spaniu?
            Zabawa jest "na sto dwa"!!!
            Dynamika i iskrzenia imponujące.
            Ja na Twoim miejscu to bym się upił z rozpaczy.
            Ten Hgw, zasunął Wam takiego łupnia, jak..., jak... (brakuje mi adekwatnych
            określeń). Jak... Napoleon pod Ulm i Austerlitz!!!

Dlatego na tę okoliczność wiersz ten poświęcam, z dedykacją dla Forumowicza Hgw:

WERBLE, WERBLE, WERBLE WARCZAŁY...

Pod Ulm....., pod Ulm....., pod Aus - ter - litz!!!
            Braliśmy w dupę, braliśmy w dupę, jak gdyby nic!!!
            Pod Stal..., pod Stal..., pod Sta - lin - gradem!!!
            Braliśmy w dupę..., braliśmy w dupę..., kameraden!!!
            Pod El....., pod El....., pod El' Ala - mejn!!!
            Bralismy w dupę, braliśmy w dupę, ein, zwei, drei!!!
            Pod Ulm......, pod Ulm....., pod Aus - ter - litz!!!
            Od brania w dupę..., nie uratował by Clausewitz!!!

(HKP dla HGW)
            ...
            CZUWAJ!!!

• slezan Re:"Bo romantyk prawdziwy lubi baśnie i ... dziwy 27.07.04, 09:25
              Hehehe. A jednak się czegoś nauczyłeś od Niemców. Twoja ocena sytuacji na forum
              ma się do rzeczywistości mniej więcej tak jak sprawozdania frontowe w
              niemieckim radiu w roku 1944 .
              • Gość: harc mistrz Bo ja Niemców za niektóre przymioty cenię, chociaż IP: 62.233.241.* 27.07.04, 10:21
                ... nie mam do nich, niestety, wielkiego zaufania.

A co do oceny sytuacji na tym FORUM, to jeszcze raz chylę czoła przed
                Forumowiczem Hgw, który dokonał jej perfekcyjnie. I to Was, Slezan, zabolało
                dotkliwie, stąd była taka gwałtowna i nieprzemyślana reakcja i byle jakie,
                prowizoryczne klecenie linii obrony i ataku.
                Dzisiaj spokojny ranek mamy, po wczorajszym, pełnym niezwykłych doznań
                wieczorze na Forum (i częściowo nocy).

Ja naprawdę doceniam Niemców jako naród dobrze zorganizowany, praktyczny oraz
                pomysłowy i uważam, że my, Polacy możemy i powinniśmy się od nich wielu rzeczy
                nauczyć. Ale równocześnie nie mam wobec nich żadnych kompleksów, bo ten brak
                zaufania nie z jakichś "kompleksów" wynika, tylko z przykrych pokoleniowych
                doświadczeń historycznych.

Porównanie mojej oceny sutuacji na Forum, do frontowych sprawozdań niemieckich,
                jest zupełnie nie na miejscu.
                Twoja uszczypliwa i dezawuująca uwaga, co do wątpliwej wiarygodności
                niemieckich sprawozdań frontowych, nie tylko z 1944 roku, ale zwłaszcza i
                szczególnie z 1939 roku, miałaby sens bardziej w odniesieniu np. do raportów
                gen. Neulinga z zajmowania Katowic, czy opisu polskiego ataku na radiostację
                gliwicką. To tyle...
                (HKP)
                ...
                CZUWAJ, SLEZANIE, I UWAŻAJ NA TEGO HGW!!!
                (Bardziej nawet niż na HKP!)

• slezan Re: Bo ja Niemców za niektóre przymioty cenię, ch 27.07.04, 10:27
                  Ja natomiast chylę czoła przed Bartoszcze, który w kilku zdaniach komentarza
                  nie pozostawił z postu hgw nic, co zaslugiwałoby na merytoryczna odpowiedź.
                  Dlatego watek ten pozostanie miejscem wymiany uszczypliwości.
                  PS. Czy raport Neulinga przeznaczony był dla radia? Napisz coś o tym, bo to
                  jakaś rewelacja, ukryta przez tych falszerzy z "GW".
    • bartoszcze Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 27.07.04, 09:45

> Pisujący na tym forum ślązakowcy w pierwszych słowch swych postów piszą
      > zawsze, że Ślązacy na pewno nie są Polakami. Że są odrębnym narodem. Że nie
      > czują się Polakami. I, że Polska i Polacy to jedno wielkie zło i przyczyna
      > wszelkich nieszczęść.
      > O dziwo, piszą po polsku.
      Tzn. po jakiemu mają pisać? Po niemiecku byś wolał?
      Wielu z piszących zupełnie swobodnie operuje zarówno polskim, jak i
      nieskodyfikowanym śląskim.

> O dziwo, jako przykłady "prawdziwych" Ślązaków wskazują albo Niemców:
      > Eichendorff, Holtze itd. albo dr Gorzelika, który wg śląskiej terminologii
      > zasługuje na, niezbyt niestety sympatyczne, miano basztarda.
      Ale pomniki chcą stawiać Henrykowi Brodatemu, Janowi Dobremu opolskiemu i
      Janowi Kustosowi. Nie wiem, czy oni bardzej Niemcy czy Gorzeliki..

> O dziwo, zawsze okazuje się, że dobrzy to byli Niemcy.
      Zawsze?

> O dziwo, harcerze z wierzy spadochronowej to takie "polsko-nazistowskie
      > Hitlerjugend", z tym, że prawidzwe Hitlerjugend było w porządku, bo to
      > byli "śląscy" chłopcy broniący heimatu przed Polakami.
      Z wieży, o ile mi wiadomo. O tym polski Hilerjugend to lepiej zacytuj, i lepiej
      żeby to nie był cytat z kogoś pokroju Gero.

> O dziwo, Powstania Śląskie to albo: niestety bratobójcze walki(wg
      > umiarkowanych ślązakowców) , albo zbrodnicza polska interwencja (według
      > większości ślązakowców).
      Nie wiem, czy zdarzyło ci się słyszeć o odmienności postrzegania faktów
      historycznych. Ale materiał źródłowy jest obszerny.

> O dziwo, Wrzesień 39 to nie masakry ludności cywilnej, masowe egzekucje tylko
      > w zasadzie pokojowe zjednoczenie Śląska - jedni Ślązacy przyszli do drugich z
      > wizytą.
      Zacytuj, jw.

> O dziwo, w kazdej dyskusji na forum ostatecznie okazuje się, że Śląsk to w
      > sumie Niemcy.
      Równie frapujące, co nieprawdziwe. Zacytuj jw.

> Te zdumiewające prawidłowości budzą zastanowienie.
      To może najwyższa czas, żebyś się zastanowił, co piszesz.

> Skąd to umiłowanie Niemiec?
      Jw.

> Skąd taka nienawiść do Polski?
      Stawianie powyższej tezy jako ściśle powiązanej z poprzednią to manipulacja.
      Co do przyczyn powyżsej nienawiści - poczytaj uważnie wątki na forum, odrywając
      się od myślenia "ale przecież Niemcy.."

• slezan Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 27.07.04, 09:56
        Widzę, że zadałeś sobie trud. Nie wiem czy warto, bo założyciel wątku świadomie
        kłamie. Może stara się odwrócić uwagę od poruszonego w innym wątku problemu
        symbiozy komunizmu z polskim nacjonalizmem? Żeby zrównoważyć taki zarzut,
        trzeba wypalić z grubej rury, czyli np. powiązać śląską ideę narodową z
        nazizmem. Faktem jest, że mógłby to robić bardziej subtelnie, bo na taki tekst
        nie złapie się chyba nikt poza harcmistrzem.
        • bartoszcze Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 27.07.04, 22:52
          slezan napisał:

> Widzę, że zadałeś sobie trud. Nie wiem czy warto
          Skoro zadaję sobie trud wychowywania od czasu do czasu Marka der Schlesiera, to
          i hgw mogę się czasem zająć...
    • tata_slezana Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość 27.07.04, 10:58
      Slezan opamiętaj sie synku. Przecie my so Polaki spod Biłgoraja. Co wujek Kazek
      powie jak sie dowie, że ty juz nie Polak tylko Ślązak. Wszystko przez tego
      Zdzicha i nadmiar alkoholu. Mówiłem ci synku, ze pic trzeba umieć a wy ze
      Zdziskiem to ani zagrychy ani zapitki tylko jakies głupoty a autonomii
      wygadujecie i takie potem sa efekty. Będe musiał o tym pogadać z ojcem
      Zdzisława. A ty slezan od dzisiaj masz szlaban na wychodzenie z domu i kasuję
      ci kieszonkowe do końca wakacji.
      • Gość: harc mistrz Re: Jeszcze ciekawsza prawidłowość IP: 62.233.241.* 27.07.04, 13:48
        Tak, tak, opamiętaj się, Slezan...!
        Przerzuć się na lżejsze trunki i tematy - albo aperitify i piwo.
        (HKP)
        ...
        CZUWAJ, TATO SLEZANA!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka