Dodaj do ulubionych

Ustawienia Hellingera

15.08.11, 21:28
Moja koleżanka jakiś czas temu poszukiwała informacji na temat tych ustawień. Od jakiegoś czasu dziewczyna unika wszelkich kontaktów ze znajomymi i rodziną, zamknęła się w sobie. Nie chce rozmawiać, pytana czy ma problemy ani nie potwierdza ani nie zaprzecza. Mam podejrzenia, że wzięła udział w tych sesjach, obawiam się, że to przyczyniło się do jej stanu. Czy któraś z was ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Martwię się o nią i nie wiem jak jej pomóc
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Ustawienia Hellingera 15.08.11, 21:32
      Czytałam jakiś czas temu w psychologicznym dodatku "Polityki" rozmowę z jakimś profesorem psychologii, ustawienia nazwał hochsztaplerstwem czystej wody.
      • ania0005 Re: Ustawienia Hellingera 15.08.11, 21:45
        marzeka1 napisała:

> ustawienia nazwał hochsztaplerstwem czystej wody.

tego się właśnie obawiam, dziewczyna do tej pory pełna życia, radosna, jakiś czas temu w rozmowie stwierdziła, że ma dosyć swojej przeszłości w sensie dzieciństwa i wybiera się an te ustawienia. Próbowałam ją przed tym przestrzec, ale tylko gdzieś tam coś obiło mi się o uszy i miałam mało argumentów przeciwko jej zachwytom. Czytałam tylko jakiś artykuł o rozwalonych emocjonalnie ludziach po tych ustawieniach.
    • amoreska Re: Ustawienia Hellingera 15.08.11, 21:35
      Pół roku temu był na ten temat wątek.Pozwoliłam sobie go odgrzebać.
      Ustawienia Hellingera
    • pruszynkaaa Re: Ustawienia Hellingera 15.08.11, 21:57
      Te ustawienia rozwalają emocjonalnie człowieka. Człowiek dowiaduje się, że coś, gdzieś, kiedyś... i zostaje z tym sam. Naradza się jeszcze więcej pytań bez odpowiedzi i to powoduje frustrację... . Ogólnie nie polecam. Całe te ustawianie jest dość widowiskowe i działa na wyobraźnię tylko co z tego?
      Jeśli dziewczyna szuka pomocy to widocznie nie potrafi poradzić sobie z jakimiś zaległymi sprawami (szukała, i znalazła te ustawki)
      • tosterowa Re: Ustawienia Hellingera 15.08.11, 22:43
        zwłaszcza, że to "coś kiedyś gdzieś" to najczęściej wynik umiejętnie podsuniętej sugestii oszustów prowadzących te pseudoterapie.
        • feel_good_inc Re: Ustawienia Hellingera 16.08.11, 12:25
          tosterowa napisała:
          > zwłaszcza, że to "coś kiedyś gdzieś" to najczęściej wynik umiejętnie podsunięte
          > j sugestii oszustów prowadzących te pseudoterapie.

To jest właśnie główny problem z tymi "ustawieniami" - jest to po prostu sposób na wmówienie podatnej osobie problemów z przeszłości, dzięki czemu można jej wcisnąć kosztowną terapię.
          Odpowiednio sugestywne "odegranie", pozwala wmówić wszystko. Wujek brał na kolana? No to w nocy przychodził i cię gwałcił! Nie pamiętasz czegoś takiego? To znaczy, że zataiłaś te wspomnienia, bo to była zbyt duża trauma. I dwa lata psychoterapii zagwarantowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka