Dodaj do ulubionych

typ ofiary, co to jest?

31.08.11, 14:19
A propos jakiegos watku o kobietach i gwaltach - ktos tam pisal, ze to wcale nie jest tak, ze zwyrole czyhaja na superlaski w mini.

I tak mnie naszla refleksja, ze - albo mialam pecha za mlodu, albo bylo (jest?) we mnie cos, co przyciaga potencjalnych zloczyncow. Akurat gwaltem czy pobiciem sie to nigdy nie skonczylo, ale" przygod" mialam sporo.Np kiedys doczepil sie do mnie konduktor "pod wplywem" ,w pociagu - dawno temu, mialam moze 14 lat, ale pamietam do dzis uncertain dotykal kolan,mietolil ramiona, pytal gdzie mieszkam -i to przy ludziach patrzacych na to - w wagonie bezprzedzialowym, godziny popoludniowe. Ja bylam chyba w szoku, bo odpowiadalam grzecznie na pytania mundurowego (na pytanie gdzie mieszkam, sklamalam i drzalam, ze poprosi o legitke, bo jechalam na szkolnej znizce)Przez jakis czas pozniej balam sie jezdzic pociagiem, choc musialam, bo powiedzial, ze chce mnie jeszcze spotkac uncertain ten konduktor byl koszmarny, wielki na dwa siedzenia, smierdzial alkoholem. Ja bylam ubrana szkolnie, wiec pewnie dzinsy albo i dresy, luzna kurtka. Nie prowokowalam (przynajmniej tak mi sie wydaje) niczym. Po prostu porosil o bilet -podalam- i sie przysiadl....
A potem z przecietnej nastolatki wyrosla przecietna, zwykla baba, i to jeszcze mesko zbudowana, wysoka, wlosy krotkie w kolorze szczura wink ubrania raczej luzarskie czyli oversize tongue_out - slowem nic co by prowokowalo nawet do flirtu.
Ale zaczepek od przypadkowych mend bylo duzo wiecej, w roznych okolicznosciach sad - i do tej pory sie zastanawiam, czy jest typ czlowieka, ktory przyciaga takie klopoty bezwiednie? A jesli tak, to co to jest?
Obserwuj wątek
    • bri Re: typ ofiary, co to jest? 31.08.11, 14:32
      Typ ofiary to właśnie taki typ, który w odpowiedzi na zaczepki wpada w szok i grzecznie odpowiada, zamiast wyraźnie zakomunikować, że nie życzy sobie macanek.

Polecam książkę: www.proszynski.pl/Zawsze_bezpieczna__Psychologiczne_aspekty_samoobrony_kobiet-p-2309-10007-.html
    • tosterowa Re: typ ofiary, co to jest? 31.08.11, 14:39
      Sięgając po obowiązującą klasyfikację DSM-IV, łatwo odnajdziemy zespół cech i objawów, które mogą uchodzić za te, które predysponują do bycia ofiarą. Oto przykłady:

* unikająca - osobowość wahająca się stale, czująca się niezręcznie, zakłopotana, zalękniona. Odczuwająca napięcie w sytuacjach społecznych z powodu obawy przed odrzuceniem. Nękana ciągłym lękiem przed podejmowaniem działania. Spostrzega siebie jako osobę niedorzeczną, gorszą od innych lub nieatrakcyjną. Czuje się samotna i pusta;
      * depresyjna - osobowość ponura, zniechęcona, pesymistyczna, skłonna do rozmyślań, nastawiona fatalistycznie. Prezentuje siebie jako osobę narażoną na niepowodzenia i opuszczoną przez innych. Czuje się bezwartościowa, winna i bezsilna. Ocenia samą siebie jako zasługującą tylko na krytykę i potępienie;
      * zależna - osobowość bezradna, nieudolna, uległa, niedojrzała. Wycofuje się z pełnienia dorosłych obowiązków. Spostrzega siebie samą jako osobę słabą i delikatną. Szuka pocieszenia u osób silniejszych.

Tu masz link do całego artykułu, to bardzo dobry wyciąg z wiktymologii:
      LINK
      Jeżeli Cię interesuje temat, to najszerzej psychologię ofiary opisuje Hołyst w "Wiktymologii" i "Psychologii kryminalistycznej", ale to książki na 2000 stron, w bibliotekach są smile
      • malwa51 Re: typ ofiary, co to jest? 31.08.11, 15:03

Chetnie poczytam, tosterowa smile Tak mi sie przypomnialy mlode lata po lekturze tamtego watku...
        Bri, to nie tak, ze grzecznie odpowiada(la)m na chamskie zaczepki. Bo czesto zaczynalo sie od niewinnego i neutralnego "przepraszam bardzo, ktora godzina"? "co to byla za stacja?" itp.
        To z konduktorem pamietam wyraznie pewnie przez okolicznosci, popoludnie, pelno ludzi w wagonie, pewnie i widzieli, co on mowil i robil. Ja sparalizowana strachem - pewnie dlatego, ze mundurowy i kompletnie nie wiedzialam, jak sie zachowac. A wtedy o jakimkolwiek monitoringu to nikomu sie nawet nie snilo.

Zeby nie bylo, nie jestem jakims zaleknionym ponuradlem snujacym sie niczym Buka i ciezko wpasowac mi sie w te osobowosci. Ale jednej strony przyciagam typow spod ciemnej gwiazdy, z drugiej ludzie lubia mi sie wygadywac z osobistych sytuacji - tez niedawno byl taki watek. O zgrozo, pare razy nawet pokazywano mi z wlasnej inicjatywy(!) dowod osobisty, i to do reki - w ramach przyjaznej konwersacji (kontekst byl chyba taki, ze pokazywaly mi te osoby jak na zdjeciu wyszly).
        W policji by chyba ten talent docenili wink
        • czarnaalineczka Re: typ ofiary, co to jest? 31.08.11, 15:19
          > Zeby nie bylo, nie jestem jakims zaleknionym ponuradlem snujacym sie niczym Buk
          > a i ciezko wpasowac mi sie w te osobowosci.
          buki by nikt nie zaczepil wink
          przed buka sie ucieka big_grin
        • kobieta_z_polnocy Re: typ ofiary, co to jest? 31.08.11, 15:29
          Skoro nie wyglądałaś i nie wyglądasz na trzęsącą się ze strachu istotę, to może tak naprawdę ten konduktor po prostu postanowił spróbować (młoda nastka jadąca sama) i dopiero twoje odpowiedzi, a nie wygląd, pokazały mu, że rzeczywiście byłaś dość łatwym materiałem na "ofiarę". To nie jest tak, że każdy agresor doskonale ocenia swoje ofiary. Czasem nie ma na to czasu i po prostu działa na zasadzie "warto spróbować".
        • bri Re: typ ofiary, co to jest? 31.08.11, 15:32
          Ale jednej strony przyciagam typow
          > spod ciemnej gwiazdy, z drugiej ludzie lubia mi sie wygadywac z osobistych sytu
          > acji - tez niedawno byl taki watek.

To są dwie strony tego samego medalu. To oznacza, że nie stwarzasz dystansu, nie umiesz/nie chcesz zaznaczać własnych granic itp. Myślę, że wiele, a może nawet większość ataków na kobiety zaczyna się od gestów niewinnych i neutralnych. To się nazywa testowanie, zaczepiającym właśnie o to chodzi, żeby sprawdzić czy jesteś miękka i podatna. Pokazywanie np. dowodu osobistego ma Cię właśnie wtłoczyć w taki familiarny kontekst i częściowo również przymusić do wzajemności; na okazane zaufanie ciężko jest odpowiedzieć wrogością i specjaliści od urabiania ludzi doskonale o tym wiedzą. W policji byś nie miała czego szukać obawiam się wink
          • cherry.coke Re: typ ofiary, co to jest? 31.08.11, 15:49
            > To są dwie strony tego samego medalu. To oznacza, że nie stwarzasz dystansu, ni
            > e umiesz/nie chcesz zaznaczać własnych granic itp. Myślę, że wiele, a może nawe
            > t większość ataków na kobiety zaczyna się od gestów niewinnych i neutralnych. T
            > o się nazywa testowanie, zaczepiającym właśnie o to chodzi, żeby sprawdzić czy
            > jesteś miękka i podatna.

Tez mi sie tak wydaje. Przeczytajcie pod tym katem na przyklad ten artykul:
            www.independent.ie/world-news/europe/pregnant-woman-raped-by-man-she-helped-ndash-court-2863243.html
            • bri Re: typ ofiary, co to jest? 31.08.11, 15:57
              Dokładnie. Po cholerę się włamywać do domu, żeby zgwałcić kobietę, kiedy o wiele bezpieczniej jest poczekać aż ona sama nas zaprosi, co da nam okazję sprawdzić czy jest sama i czy będzie skłonna walczyć (kobieta w ciąży raczej niechętnie będzie wdawać się w bójkę) i dopiero wtedy przypuścić atak.
              • cherry.coke Re: typ ofiary, co to jest? 31.08.11, 16:02
                Wlasnie ona go nawet nie zaprosila, chciala mu wyniesc herbate na zewnatrz, ale jak wszedl, to dobre maniery lub wrodzona uprzejmosc nakazaly jej zalozyc, ze sie zle zrozumieli, wypije i pojdzie. A profil bezbledny - kobieta w ciazy, bedzie unikac konfrontacji fizycznej i latwo ja zastraszyc zamierzajac sie na brzuch, mietka na tyle, ze proponuje pomoc, jeszcze bardzie mietka, kiedy nie reaguje na naciagniecie granic, mniej podejrzliwa, bo we wlasnym domu.
      • czarnaalineczka Re: typ ofiary, co to jest? 31.08.11, 15:21
        wszystko ok
        tyle ze napastnik nas nie zna
        i g wie o naszej osobowosci
        ocenia w ciagu kilku ( kilkunastu ) sekund po wygladzie
        wiec najlepiej byloby napisac jak wyglada typ ofiary
        jak sie porusza itp
        --
        "Idziesz do koleżanki na kawę, a ta nagle ma dziecko ! Pojawiło się znikąd! Bocian przyniósł, czy akurat gołąbki miały być i taka trefna kapusta się trafiła "
        by wuika
        • tosterowa Re: typ ofiary, co to jest? 31.08.11, 15:46
          To jak sprawca wybiera ofiarę ma się nijak do skłonności do bycia ofiarą, bo sprawcy w rozmaity sposób dostrzegają potencjalną ofiarę - mówimy tu o pierwszym kontakcie - jednemu będziesz przypominała znienawidzoną koleżankę, innemu wydasz się nieszkodliwa, i tak dalej.

Natomiast jeżeli ktoś zauważa u siebie niepokojącą tendencję do znajdowania się w "dziwnych", zagrażających sytuacjach, to musi dostrzec u siebie pewne sygnały, czy elementy osobowościowe sprzyjające narażaniu się na niebezpieczeństwo. I osobowość przedkłada się na wygląd, nie odwrotnie.
        • wredna.zmija Re: typ ofiary, co to jest? 31.08.11, 15:47
          nie idzie tyle o wygląd co o sposób zachowania sie....To osoba wyraźnie wylękniona, ze spuszczonym wzrokiem, przemykająca pod ścianą, oglądająca się co chwile za siebie...taka mysz.
        • bri Re: typ ofiary, co to jest? 31.08.11, 15:49
          Właśnie, że nie tylko po wyglądzie. Ofiary np. molestowania często są zmiękczane i urabiane dłuższy czas, straszone "na żarty", dezorientowane itd.

Napastnik może podejść do Ciebie i zapytać o godzinę. Żeby sprawdzić czy się nadajesz na ofiarę stanie np. zbyt blisko Ciebie, wejdzie w Twoją strefę prywatną - odsuniesz się i zaznaczysz granicę znaczy, że nie będzie z Tobą łatwo; nie odsuniesz się, a tylko okażesz zmieszanie - można iść o krok dalej.
          • wredna.zmija Re: typ ofiary, co to jest? 31.08.11, 15:54
            właśnie nie po wyglądzie tylko po ZACHOWANIU.
    • czar_bajry Re: typ ofiary, co to jest? 31.08.11, 15:21
      Ja nie mogę... jaka chwalipiętatongue_out
    • czarnaalineczka Re: typ ofiary, co to jest? 31.08.11, 15:24
      malwa zrob sobie takie cwiczonko
      jak siedzisz w autobusie idziesz ulica itp
      wybieraj sobie ofiary
      czyli wybierz osobe ktora mialabys okrasc zabic zjesc itp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka