Dodaj do ulubionych

Czym żywi się swiat?

08.09.11, 11:50
Tym zywi sie przeciętna amerykanska rodzina w przecietnym amerykanskim tygodniu:
https://blu1.storage.msn.com/y1pe6-QN_qzO3g9ANvGVSLDzgd5Zhbutzh4kRsNx2KzyQYd6m3t_408_EimCLRwX6DpQavZ5wL97wJtjL0OVnJYpNDBDtnoP66n?PARTNER=WRITER

A tu mamy tygodniowy jadlospis rodziny wloskiej:
https://chattamom.chattablogs.com/archives/Family%201-thumb.jpg

A tutaj egipska:
https://blogs.menupages.com/chicago/ahmeds%20of%20cairo.jpg

A tutaj Czad:
https://www.foodmatters.tv/images/assets/What_The_World_Eats_Chad.jpg

Polska rodzina w samym środku:
https://cominganarchy.com/wordpress/wp-content/uploads/2007/10/what_world_eats.jpg

Wiecej tutaj;
thechive.com/2010/07/07/what-these-families-spend-on-groceries-every-week-8-photos/
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:00
      Wniosek z tego, że Polacy mało na jedzenie wydają. Co nie zmienia tego, że jedzenie to jeden z największych wydatków (nie licząc kredytów big_grin ) w naszych budżetach.
      • kropkacom Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:03
        I jemy mało owoców i dużo marchwi. smile
        • aneta-skarpeta Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 19:46
          > I jemy mało owoców i dużo marchwi. smile

i ten pedegree i kitcatbig_grin
      • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:08
        Pomijając kraje 3 świata i skupiając się na eropejskich i USA. Gdzie chowa się kasa, że takie sa roznice w wydatkach. W OPAKOWANIACH. Najwięcej wydają NIemcy i Amerykanie bo ich żywnosć jest przetworzona i ZAPAKOWANA. Na kolację najchętniej wybralabym się do Włochów. Nie dosc, że taniej niż u Niemców to o ile apetyczniej!
        • kropkacom Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:11
          Mi się wydaje, że Niemcy mają multum tego żarcia. Co uderza, że nie ma tam otyłości widocznej u ludzi na zdjęciach.
        • aniorek Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 14:22
          sueellen napisała:

> Pomijając kraje 3 świata i skupiając się na eropejskich i USA. Gdzie chowa się
          > kasa, że takie sa roznice w wydatkach. W OPAKOWANIACH. Najwięcej wydają NIemcy
          > i Amerykanie bo ich żywnosć jest przetworzona i ZAPAKOWANA.

W Niemczech zywnosc ekologiczna jest bardzo popularna, nie jest az tak zle jak u was w jukeju. Na pewno swiadomosc co do zdrowego trybu zycia jest znacznie wieksza.
          • nanuk24 Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 16:09
            U Niemcow koszta wyzsze przez to piwko na pierwszym planiewink
    • hexella Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:05
      wnioski mam dwa:
      pierwszy- oczywisty, że los jest cholernie niesprawiedliwy...
      drugi, że dużo i drogo nie musi oznaczać dobrze.
      • hexella Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:06
        a, i trzeci, że nie stanowię przeciętnej polskiej rodzinysmile
        • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:12
          Ja tu widze bardzo polską meblociankę i bardzo polską ławę z serwetą, ale zdziwiona jestem tym, że na pierwszym miejscu wcale nie rzucają się w oczy ziemniaki tylko marchewka!
          • hexella Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:17
            ta meblościanka i kanapa to elementy, których dawno juz nie widziałam. W każdym razie nie występuja hurtowo w rodzinach pokolenia 20-30-40 latków. Na szczęściesmile
            • echtom Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 14:04
              Mam w jednym pokoju meblościankę od 25 lat, bardzo sobie chwalę i nie zamierzam się jej pozbyć smile
          • lilly_about Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:17
            Był taki serial z Fraszyńską, która grała matke czwórki dzień, nie pamiętam jak to się nazywało, w każdym razie ona w tym serialu nieustannie obierała marchewke.
    • lilly_about Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:10
      Statystyczna polska rodzina nie ma już chyba w domach takich meblościanek.
      • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:13
        Oj zdziwiłabyś się, zdzwililaś...
    • a.nancy Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:18
      mojej rodzinie najbliżej do Włochów smile zresztą zero zaskoczenia, uwielbiam włoskie żarcie smile
      egipski stół też wygląda apetycznie (nie licząc mięsa, którego nie jem)
    • kropkacom A zauważyłaś... 08.09.11, 12:26
      A zauważyłaś, że Polska rodzina to: dziadkowie, dorosłe dziecko z współmałżonkiem i wnuczka. big_grin
      • lilly_about Re: A zauważyłaś... 08.09.11, 12:29
        Powinni jeszcze o wnuczka zadbać.
        • kropkacom Re: A zauważyłaś... 08.09.11, 12:32
          Podejrzewam, że ze względów lokalowych na wnuczka trzeba będzie poczekać.
          • asiablues Re: A zauważyłaś... 08.09.11, 15:02
            a gdzie tam - akurat typowa polska rodzina najpierw stara sie o wnuczka a potem mysli, gdzie go ulokowac...
      • dziennik-niecodziennik Re: A zauważyłaś... 08.09.11, 12:47
        i tak lepiej niż bhutańska czy egipska.
        ekwadorska tez ciekawa...
        • kropkacom Re: A zauważyłaś... 08.09.11, 12:50
          Nie mniej na tle innych europejczyków wypadamy jak wypadamy.
          • dziennik-niecodziennik Re: A zauważyłaś... 08.09.11, 12:55
            wbrew pozorom nienajgorzej miom zdaniem.
            • kropkacom Re: A zauważyłaś... 08.09.11, 12:57
              I pan klasyczny brzuszek prezentuje w polskiej rodzinie. Tak jeszcze zauważyłam tongue_out
              • dziennik-niecodziennik Re: A zauważyłaś... 08.09.11, 13:11
                Niemiec i Egipcjanin tez. ze o Meksykaninie nei wspomnę.
                • kropkacom Re: A zauważyłaś... 08.09.11, 13:16
                  Porównuje Europejczyków. Niemiec ma brzucho?
                  • dziennik-niecodziennik Re: A zauważyłaś... 08.09.11, 15:27
                    albo ma brzuszek spokojnie porównywalny z polskim, albo bardzo zapadniętą klatkę piersiową big_grin
      • b.bujak Re: A zauważyłaś... 08.09.11, 19:36
        kropkacom napisała:

> A zauważyłaś, że Polska rodzina to: dziadkowie, dorosłe dziecko z współmałżonki
        > em i wnuczka. big_grin

i pies lub kot ...
        po lewej na stoliczku jest karma dla zwierząt smile
    • pszczolaasia Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:42
      wizualnie podoba mi sie kolorystyka kuchni egipskiej.
      • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:49
        Kolorystycznie to chyba wygrywa meksykańska:
        https://img.timeinc.net/time/photoessays/2007/hungry_planet/06.jpg
        • pszczolaasia Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:12
          ladna ladna, ale egipska do mnie przemawia jakos tak..bardziej. lubie duzo zielskawink
        • ira_07 Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:20
          Co oni robią z tą colą? Rury przepychają?
          • wespuczi Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 18:37
            cocacola, nie wiem, nie znosze, ale co oni robia z awokado i pomidorami, mniam!
            • nanuk24 Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 18:42
              awokado do moglabym kilogramami jesc.
            • nanuk24 Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 18:44
              a pomidorow az tak duzo nie zuzywaja. Tyle pomidorkow na taka rodzine? Eee tam
              • wespuczi Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 22:13
                a u mnie z kolei dzien bez pomidora dniem straconym, a tak juz w sezonie jak teraz to garsciami..
            • nanuk24 Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 18:50
              to jeszcze jatongue_out
              Doliczylam sie 7 awokadoswink na piecioosobowa rodzine. To imho nie jest duzo, ja sama zjadam srednio trzy na tydzien.
    • default Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:43
      Zemdliło mnie na widok amerykańskiego jadłospisu.
      A jednocześnie uświadomiłam sobie (ku swojemu pozytywnemu zaskoczeniu), że jednak bardzo mało kupuję tak wysoko przetworzonej żywności. Czyli wcale się tak źle nie odżywiam smile
    • dziennik-niecodziennik Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:46
      czy ja dobrze widzę ze tam na małym stoliku stoi psie żarcie??...
      • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:52
        Nie tylko psie ale i kocie. A widzial ktoś suchy chleb dla konia?
      • dzoaann Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:53
        i kocie tezsmile
        podobaja mi sie stoly egipski, meksykanski( pomijajac cole) i wloski. I z tego co dobrze widze, to chyba tylko polski zdjecie jest ze zwierzakiem?
    • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:50
      Nie no przesadzili! Zanazlam w Timsie zdjęcie lepszej jakości. Polacy jedza whiskas!

https://img.timeinc.net/time/photoessays/2007/hungry_planet/08.jpg
      • pleschanka Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:04
        Czy dobrze widzę, że tylko Polacy jedzą ryby? (facet trzyma talerz z wędzoną makrelą)
        • asiablues Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 15:04
          No a jak byscie chcieli inaczej? Przeciez od dawna wiadomo, ze tylko my mamy dostep do morza...
      • czarnaalineczka Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:11
        > Nie no przesadzili! Zanazlam w Timsie zdjęcie lepszej jakości. Polacy jedza whi
        > skas!
        na zdjeciach jest jedzenie calej rodziny
        kot i pies tez sa rodzina!!!
      • ira_07 Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:15
        Widocznie dla Polaków piesek i kotek to członkowie rodziny. Jak dla mnie to urocze smile
        • auszrine Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 18:36
          ira_07 napisała:

> Widocznie dla Polaków piesek i kotek to członkowie rodziny. Jak dla mnie to uro
          > cze smile

Wedug mnie też urocze i wruszające smile
      • default Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:19
        > Polacy jedza whiskas!
        >

A także cięte kwiaty smile Rozumiem kwiaty cukinii, ale róże ???
    • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:55
      A tu ciekawy przyklad. Rodzina mongolska. Prawie same jajka i mięso:

https://img.timeinc.net/time/photoessays/2007/hungry_planet/12.jpg
      • kolpik124 Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 14:04
        Masz jakieś zaburzenia żywieniowe? Pieczywo, pomidory, ogórki, owoce, ciastka to "prawie same jajka i mięso"?

sueellen napisała:

> A tu ciekawy przyklad. Rodzina mongolska. Prawie same jajka i mięso:
        >
        > https://img.timeinc.net/time/photoessays/2007/hungry_planet/12.jpg
    • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 12:57
      no cóż. Anglicy i Amerykanie jedza najbardziej śmieciowe żarcie na tej planecie:
      https://img.timeinc.net/time/photoessays/2007/hungry_planet/13.jpg
      • kropkacom Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:00
        Ale nie są grubi na tych fotkach...
        • najma78 Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:07
          kropkacom napisała:

> Ale nie są grubi na tych fotkach...

Im bardziej wyksztalceni tym szczuplejsi, choc zdarzaja sie wyjatki od reguly ofkors. Znam wielu brytyjczykow szczuplych i zdrowych, bynajmniej nie odzywiajacych sie smieciowym jedzeniem. W tyt. sklepach mozna kupic doskonalej jakosci produkty, przyznam, ze w PL dostep do nich jest mniejszy.
          • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:19
            W UK mozna jak najbardziej kupić nieśmieciowe jedzenie. Od dłuższego już czasu w naszej rodzinie odzywiamy się zdrowo az do przesady Od dawna na naszuym stole nie gościła cola, czipsy, batoniki, pizza ani inne frytki.
            Staramy się aby nasz stół wygladał tak:
            https://www.w-spodnicy.pl/g/Kobieta.obiekt2.aspx/0/260/Kobieta/56a569dd-d832-432b-8d0a-ef126013b9ec_20100212013803_Piramida.jpg
            przy czym obecnie jestesmy na diecie więc makarony i chleb zostały chwilowo zastapione warzywami.
            • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:39
              A wniosek miał być taki, że na żarcie wydajemy mniej niz wcześniej. Zdrowe jedzenie wcale nie pojechalo nam po kieszeni!
              • najma78 Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:46
                sueellen napisała:

> A wniosek miał być taki, że na żarcie wydajemy mniej niz wcześniej. Zdrowe jedz
                > enie wcale nie pojechalo nam po kieszeni!

Zaley ile kupujecie. Moja rodzina to 4 osoby (dwoje dzieci 8 i 4l) jadaja obiady w szkole, koszt jednego to 1.50 funt, sniadania i obiady (wspolne miedzy 17.30-18.00) w domu plus weekendy i wakacje oczywiscie, jedzenie kupuje bardzo dobre jakosciowo przyznam ze tanio nie jest, ale warto.
                • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 14:03
                  No na pewno będzie roznica cenowa pomiędzy mięsem w Morrisons i Waitrose czy choćby M&S. Ja jestem Tescowa bo mam najblizej. Chodzi mi o to, że jeszcze dwa lata temu jadalismy zupełnie inaczej, w wymieszanym stylu polsko-hiszpańsko-angielskim z duzą ilością produktów przetworzonych i opakowan a w tej chwili stawiamy na zdrową żywnośc i warzywa oraz owoce sezonowe kupowane luzem.

Widze dwie podstawowowe zalety:
                  - nie ulegamy promocjom kup 2, jeden gratis czy kup 2 w cenie jednego, dzięki czemu kupujemy mniej, płacimy mniej, wyrzucamy mniej
                  -kupujemy mniej a czesciej. koniec z wielkimi zakupami raz na tydzień. Obcenie wielkie zakupy robie raz na miesiac ale nie dotyczą żywności tylko chemii i pieluch.
                  - mniej opakowan czyli znacznie mniej śmieci. Obcenie wyrzucamy jedną reklamówkę dziennie (często mieszczą się w niej też zużyte pieluchy i inne niejedzeniowe śmieci), wcześniej były nawet dwie albo trzy.
                  • najma78 Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 14:16
                    sueellen napisała:

> No na pewno będzie roznica cenowa pomiędzy mięsem w Morrisons i Waitrose czy ch
                    > oćby M&S. Ja jestem Tescowa bo mam najblizej.

Ja lubie rozne sklepy, choc fakt, ze w tesco jest taniej niz w sainsbury's czy M&S ale produkty o najwyzszej jakosci i tak sa drogie - taka moja obserwacja.
                    Podobnie jak wy, robie zakupy czesciej, jednak kupuje glownie to co potrzebne. Ogolnie staramy sie produkowac jak najmniej smieci, oszczedzac wode i energie.
            • najma78 Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:43
              sueellen napisała:

> W UK mozna jak najbardziej kupić nieśmieciowe jedzenie.

To czym kto sie odzywia zalezy glownie od niego. Ja wyznaje zasade wole drozej a mniej, bo jedzenie dobre jakosciowo jest drozsze. Wole spedzic czas w kuchni przygotowujac posilki, bo wiem co mam w garze. Wiele osob jednak stawia na cene i to jest glownym kryterium gdy ida na zakupy. Prawdopodobnie pizza zrobiona przeze mnie w domu jest drozsza niz mrozona ze sklepu ale i jakosciowo i smakowo o wiele lepsza. Jednak nie przesadzam i od czasu do czasu pije cole i jadam big maca bo lubie.
              • kandyzowana30 Re: Czym żywi się swiat? 09.09.11, 14:23
                w londynie, choc pewnie nie tylko, dochodzi jeszcze kwestia dostepnego czasu, wiele osob wychodzi z domu ok 7-8 rano i wraca ok 7-8 po poludniu. Pizza ze sklepu lub wrecz zamowiona do domu jest wtedy kuszaca opcja, tak samo jak kozystanie z przetworzonych produktow lub zakupy raz w tygodniu lub raz na dwa tygodnie.
                miesokupowalam u lokalnego rzeznika,do czasu az mi go zamkneli w zeszlym miesiacu,ale tez nie cesciej niz raz nadwa tygodnie.
      • morgen_stern Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:00
        Na ostatnim zdjęciu tez jest żarcie dla zwierząt.
      • asiablues Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 15:06
        A ten pies na zdjęciu Anglików to wystepuje tam jako członek rodziny czy jako składowa jadłospisu?
        • dziennik-niecodziennik Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 15:34
          rezerwa spiżarniania big_grin
    • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:00
      Znów mięcho i jaja: Australia:

https://img.timeinc.net/time/photoessays/2007/hungry_planet/second_ed/hungry_planet_01.jpg
      • dziennik-niecodziennik Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 15:34
        no ale jaki problem w mięsie i jajkach?
        • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 16:28
          Problem w jedzeniu non stop głównie miecha i jaj wygląda tak jak rodzika powyzej.
          • dziennik-niecodziennik Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 21:50
            Indie i Gwatemala poniżej jakoś mają więcej warzyw, a równie nieszczupłe. to raczej nie w tym problem.
    • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:01
      Gwatemala:
      https://img.timeinc.net/time/photoessays/2007/hungry_planet/second_ed/hungry_planet_02.jpg
    • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:03
      Indie:
      https://img.timeinc.net/time/photoessays/2007/hungry_planet/second_ed/hungry_planet_04.jpg
    • katia.seitz Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:04
      Najbardziej rzucają mi się w oczy opakowania - jak na dłoni widać, gdzie się je najbardziej przetworzoną żywność.
      Egipski stół mi się podoba najbardziej póki co. A Mongołowie to owszem, od wieków mają taki mięsno-nabiałowy jadłospis, na pustyni warzywa ciężko rosną wink
      • morgen_stern Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:08
        Ja poszłabym do Hindusów, Egipcjan i Meksykanów. Mniammniammniam
        Stół amerykański i brytyjski w ogóle mnie nie zdziwił.
        A wiecie, że świeże warzywa są dla przeciętnego Amerykanina, średnio zamożnego, bardzo drogie? Był ten problem poruszony bodajże w Food.Inc. Ta przetworzona żywność jest po prostu najtańsza.
        • morgen_stern Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:09
          A ten Czad.... Przygnębiające.
          • chloe30 Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:15
            morgen_stern napisała:

> A ten Czad.... Przygnębiające.

nie wiem dlaczego widok tych kilku produktów dla rodziny z Czadu przygnębił mnie bardziej niz zdjęcia wychudzonych dzieci
            • kropkacom Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:18
              Tak, ta ilość pożywienia robi większe wrażenie niż jakiekolwiek inne zdjęcia z miejsc zagrożonych głodem.
        • katia.seitz Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:19
          Gwatemala też wygląda dobrze, dużo strączkowych roślin i taka ładna marchewka.
          Czad, cóż. Owszem.
        • majenkir Re: 08.09.11, 16:53
          morgen_stern napisała:
          > A wiecie, że świeże warzywa są dla przeciętnego Amerykanina, średnio zamożnego,
          > bardzo drogie? Był ten problem poruszony bodajże w Food.Inc.

Nieprawda. Mnie zamowienie pizzy kosztuje troszke wiecej niz ugotowanie obiadu z produktow kupionych na "zdrowej" farmie. Ale grubas nie zezre marchewki, chocby mu doplacali. Ot i cala tajemnica.
          • nanuk24 Re: 08.09.11, 16:57
            I prawda i falsz.
            Bo zarcie w mcdonaldsie czy burger kingu jest tanie i szybkie. I mrozona pizza, przetwozone mrozone mieso do hamburgerow tez sa za pol darmo, bo mowa jest o takim zarciu a nie pizzy na zamowienie.
          • paszczakowna1 Re: 08.09.11, 20:39
            > morgen_stern napisała:
            > > A wiecie, że świeże warzywa są dla przeciętnego Amerykanina, średnio zamo
            > żnego,
            > > bardzo drogie? Był ten problem poruszony bodajże w Food.Inc.

>
            > Nieprawda.

I nieprawda, i prawda. Nieprawda, bo ja, będąc w Stanach i żywiąc się głównie nisko przetworzoną żywnością (ryż, mięso drobiowe, owoce, orzechy, warzywa nie wymagające długiej obróbki cieplnej) wydawałam znacznie mniej niż tubylcy (w najbiedniejszym stanie USA, w sklepach bynajmniej nie wykwintnych). A jak patrzyłam, co ewidentnie ubodzy ludzie ładowali do koszyków i ile za to placili (często bonami żywnościowymi), niedobrze mi się robiło (od obserwowanych czasem lunchów sprzątaczek też). Tanie meksykańskie warzywa, cytrusy, fasolę, surowe orzechy arachidowe, normalny ryż itd brali, prócz moich kolegów z Europy Wschodniej, głównie Azjaci.

Ale w końcu mi jeden tubylec wyjaśnił, o co chodzi - przeciętny Amerykanin nie ma bladego pojęcia o gotowaniu i skazany jest na produkty gotowe i półgotowce. Nawet operacja typu: włóż mięso do mikrofalówki na x minut, dodaj przyprawy, podlej lekko wodą, potem to samo z warzywami, stanowi barierę psychologiczną nie do przebycia. A żywić się zdrowo nie gotując to BARDZO kosztowna impreza.
            • dziennik-niecodziennik Re: 09.09.11, 20:21
              nie tylko tam.
              goscilismy jakis czas temu rodzinę "zzagranicy" smile widząc zakupy z warzywniaka zdziwili się okrutnie, bo po pierwsze jakim cudem nas stac (truskawki, jabłka, wiśnie, takie tam...), po drugie ze nam się chce z tym bawic (fasola, kalafior, marchew itd).
              zaznaczam ze wujek bankowiec, a ciotka pielęgniarka, wiec ani ubodzy, ani niewykształceni. ot po prostu - inna kultura juz. oni jeszcze cos tam jedza z nieprzetworzonych, bo jednak Polakami są i cos tam w ich nawykach zostało, ale ich obecni ziomkowie (w normalnym znaczeniu, nie slangowym! - bo sie ktos czepnie zaraz) innej fasoli, kukurydzy i grochu niż z puszki nie znają wcale.
    • dorry Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:16
      Mało chleba widać na zdjęciu polskiej rodziny. To nie jest wiarygodne w kraju gdzie większość od rana do wieczora chleb wcina.
      • morgen_stern Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:17
        Na telewizorze jest chyba chleb.
        • nanuk24 Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 16:35
          Mimo wszystko cos malo tego chleba na tydzien, na tyle glow.
      • tosterowa Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:42
        Ważne, że jest stos parówek tongue_out
        • tosterowa Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:43
          fuck, to nie parówki ;/
    • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:24
      Turcy też mają całkiem niezłą dietę:
      https://www.time.com/time/photogallery/0,29307,1645016_1408136_last,00.html
      • sueellen Turcja 08.09.11, 13:25
        https://img.timeinc.net/time/photoessays/2007/hungry_planet/second_ed/hungry_planet_10.jpg
    • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:26
      Powiedzcie, że to czarne, male w rogu stolu to nie pingwin!

https://img.timeinc.net/time/photoessays/2007/hungry_planet/second_ed/hungry_planet_09.jpg

Grenlandia.
      • morgen_stern Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:29
        A dlaczego nie?

Ale co mnie zaskoczyło w tym wątku... nie spodziewałam się, suellen, że jesteś taka... wielokulturowa smile
        • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:43
          bo ja nieobliczalna jestem.
      • katia.seitz Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:43
        Pingwiny to raczej nie, one żyją na półkuli południowej wink
        • sueellen Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:47
          Faktycznie, pinginy byly kiedyś na Grenlandii ale padły ofiarą cywilizacji. Może ten na zdjęciu to ostatni pingwin grenlandzki? A ci brutale go pożarli?
          • asiablues Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 15:13
            No, to juz wiadomo, dlaczego wyginęły pingwiny...
          • paszczakowna1 Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 20:43
            Obstawiam raczej małą fokę (paskudztwo), ale tak naprawdę nie wiem.
    • morgen_stern Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:31
      Na bank teraz każda myśli, co byłoby na jej stole smile ja też smile
      • kropkacom Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:34
        Śmieszne, ale akurat dzisiaj marchewkę kupiłam big_grin
      • czarnaalineczka Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:38
        big_grin wlasnie sobie moj wyobrazam smile
      • lilly_about Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 13:46
        U mnie by było wielokulturowo i niekoniecznie do końca zdrowo. A marzeniem moim jest kuchnia włoska.
        • franczii Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 14:22
          Wloska ze zdjecia?tongue_out
          Troche jestem zawiedziona bo za duzo moim zdaniem puszek i konserw.
          Wloska kuchnia moich przyjaciol z polnocy tez tak mniej wiecej wyglada. A wloska idealna (mojej tesciowej) przypomina bardziej egipska tylko mniej miesa.
          • lilly_about Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 14:23
            taka włoska dzisiejszawink
          • claudel6 Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 20:20
            nie widać, ale to mogą byc np. pomidory w puszce - mi jest najbliżej do włoskiej i zuzywam sporo puszek pomidorów. w puszkach też jest ciecierzyca i fasola, której używam do kuchni włoskiej i indyjskiej. puszki to nie zawsze zło.
            • franczii Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 22:22
              Nie twierdze, ze to trucizna ale lepsze jest swieze. Ja jestem wybredna bo cieciorke i fasole robie normalne (smak jest inny niz puszkowa) a klasyczny sos pomidorowy smakuje mi tylko ze swiezych pomidorow, zuzywam ze 2 kg pomidorow tygodniowotongue_out Przecier pomidorowy gotowy kupuje tylko do sosu miesnego. Sporo moich znajomych ma domowe przeciery od rodzicow, dziedkow, ktorzy jeszcze sie bawia w robienie przetworow.
    • nangaparbat3 Sue 08.09.11, 13:44
      wielkie dzięki za te zdjęcia.
      • sueellen Re: Sue 08.09.11, 13:50
        Ależ prosze. dwa linki do Timesa ze zdjeciami

www.time.com/time/photogallery/0,29307,1626519,00.html
        www.time.com/time/photogallery/0,29307,1645016,00.html
        • kozica111 Re: Sue 08.09.11, 13:58
          Strasznie dużo wszyscy jedzą, pomijam Czad.
          • nangaparbat3 Re: Sue 08.09.11, 14:02
            W Am. Pd. i Bhutanie tez nie za wiele. My dużo jemy, my. Kiedys byłam na szkoleniu w Instytucie Żywienia - pokazywano, jakiej wielkości powinny byc porcje - kawałki jedzenia. Jeśli dobrze pamiętam kotlet nie powinien byc większy niż kostka mydła.
            Zawsze doznaje wstrząsu jedzac w przydrożnych zajazdach - tyle co mi dają, podałabym trzyosobowej rodzinie. Jakieś szaleństwo.
            • bi_scotti Re: Sue 08.09.11, 14:18
              To naprawde jest polskie nazwisko SOBOZYNSOY? Hmmm... smile
              Koncern Coca-Cola ma powody do radosci, Fanta tez jest produkowana przez Coca-Cola i niektore wody mineralne na zdjeciach tez - the common denominator, eh.
              • morgen_stern Re: Sue 08.09.11, 14:33
                www.time.com/time/photogallery/0,29307,1626519_1373724,00.html
                Sobczyńscy - źle przepisali nazwisko oczywiście wink
              • nangaparbat3 Re: Sue 08.09.11, 14:36
                Tez zauważyłam, podejrzewam, że państwo Sobocińscy.
              • sueellen Re: Sue 08.09.11, 14:40
                Przypuszczam, że nie tylko polskie nazwisko przekręcili. Myslę, że sie czepiasz.
                • bi_scotti Re: Sue 08.09.11, 15:09
                  sueellen napisała:

> Przypuszczam, że nie tylko polskie nazwisko przekręcili. Myslę, że sie czepiasz
                  > .

Bo to jest czesc profesjonalizmu tych, ktorzy zdjecia pokazuja i opisuja. Tego typu wpadki podwazaja wiarygodnosc calej strony, bo jesli sa spelling errors w nazwiskach to w czym jeszcze i jakie inne bledy mozna znalezc?
                  Ty i ja mozemy sobie robic tyle bledow ile chcemy, szczegolnie gdy piszemy gdzies rekreacyjnie ale jak ktos robi cos zawodowo, to to jednak zobowiazuje do quality service smile
                  Oczywiscie, ze sie czepiam - tylko dzieki czepianiu mozna wypunktowac niedociagniecia i ewentualnie w przyszlosci je poprawic. Niech zyja wszyscy czepialscy!
                  Ja ogolnie to mam z TIME magazine na bakier - kiedys mi sie chcialo i z uczniami wysylalismy im co tydzien korekte kolejnego numeru z czasami naprawde zenujacymi bledami, takimi bijacymi po oczach. Zawsze grzecznie dziekowali ale przez lata korektora/edytora nie zmienili. Wiec i w szkole przestalismy pismo prenumerowac. Simple.
        • pszczolaasia Re: Sue 08.09.11, 15:07
          mozna powiedziec ze mali jest w stosunku do czadu strasznie bogata...
          przerazajaceindifferent
    • majowadusza swiadomosc diety 08.09.11, 14:03
      tylko czarne pieczywo, ewent. zytnie.
      nie kupuję napojow gazowanych, soków w kartonach ( pijemy wode z filtra, sama robie soki )
      codziennie warzywa i owoce z nabiału to jagurty, twarogi
      z mies drób, wowołowina, ryby.
      Naczynie na parze częściej jest uzywane niz zwykle garnki.

Wielu moich znajomych odżywia się podobnie. Uwazam, ze pokolenie 30 - 40 ma wieksza swiadomosc odzywiania niz ich rodzice.

Załuję, ze nie ma edukacji w przedszkolach i szkolach odnosnie odzywiania. Zamiast klepac o pantofelku na bilogii powinno sie wprowdzic obowiazkowo uswiadamianie dzieci i mlodzierzy. Rodzice powinni wiecej walczyc o to, co dzieci maja dostepne w sklepikach szkolnych. Jesli teraz nie zaczniemy pracy nad swiadomoscia WLASNYCH dzieci, przewiduję, ze za 10 - 20 lat nasze ulice wypelnia sie grubasami na maleńkich adidaskach ( patrz USA )
      • kolpik124 Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:07
        Ojej jaka tu jesteś eko i trendy.
        • majowadusza Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:12
          a co tutaj jest trendy ?

Dziewczyno, nasi dziadkowie, pradziadkowie jedli warzywa, owoce, nabiały. Nie kupowali tego czegosc w kolorowych pudełeczkach ( oczywiscie nie mieli takiej mozliwosci wyboru ). Nawet nie wiedzieli, ze sa Eko. Miechem też nie objadali sie codzinnie.
          W obecnych czasach jesteśmy zbyt zachłyśnięci cywlizacją i jeszcze ślepym zapatrzeniem w USA.
          Szkoda, oj bardzo szkoda, ze ludzie myślą w tak ograniczony sposób.
          • kolpik124 Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:14
            Śmieszą nie pańcie takie jak ty.

"Tylko czarny cheleb, tylko źrodlana woda, tylko pierś kurczaka na parze..."

Masz bardzo ograniczony sposób myslenia.
            • gryzelda71 Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:37
              Tak na marginesie nie każdemu ten czarny chleb służy.
              Ze nie wspomnę,że ja osobiście np nie lubię.
              • kolpik124 Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:41
                Dokładnie. Prawda jest taka, że dzieci w ogromnej lubią colę, bułki z szynką i pizzę a nie surowe marchewki, pumpernikiel czy żrodlana wodę, wszystko jest dla ludzi byle rozsądnie i umiarem.

Dlatego też ideologizowanie diety i lansowanie się "żświadomością" jest po prostu śmieszne.
              • sueellen Re: swiadomosc diety 08.09.11, 15:19
                Hehe, nie lubisz. A moje dziecko uwielbia marchewkę i brokuły i owsiankę bez cukru (z miodem co najwyzej) i wiele innych rzeczy ktorych dzieci "nie lubią" i ich rodzice nie rozumieja jak moja może TO lubić? No moze, bo ona je tak jak ja i i jej ojciec.
                • franczii Re: swiadomosc diety 08.09.11, 15:21
                  Moje do drugiego roku zycia jadly jak my. Potem zaczely im sie wlasne gusty wyrabiac.
                • gryzelda71 Re: swiadomosc diety 08.09.11, 15:33
                  Znaczy nie mam prawa czegoś nie lubić?Nie ograniczam dzieciom pożywienie ze względu na swoje "nie lubię".
                  • sueellen Re: swiadomosc diety 08.09.11, 16:37
                    łatwiej jest lubić pizzę i hambargury niż rybkę z warzywami, latwiej się je chleb tostowy niż chleb żytni i łatwiej lubić czipsy z sosem majonezowym niż zagryzki z selera naciowego z jogurtem czosnkowo - ziolowym. Jesli rodzice jedzą zdrowo i nie kupują smieciowego żarcia, dzieci silą rzeczy jedzą to co oni i nie przyzwyczajają się do hamburgerow, bo nie mają takiej możliwości.
                    • gryzelda71 Re: swiadomosc diety 08.09.11, 18:14
                      A jedz ten ciemny chleb i zagryzaj kiełkami.A ja będę jadła to co ja lubię.
                      Jakby nie można było jeść i smacznie i zdrowo.I coś innego niż ty sobie wymyśliłaś.
                      Między śmieciowym żarciem,a korzonkami hodowanymi na balkonie morze,powtarzam,morze kombinacji.
                      • nanuk24 Re: swiadomosc diety 08.09.11, 18:26
                        podpisuje sie
            • wespuczi Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:39
              piers z kurczaka na parze - wstretna bleee!
              • kolpik124 Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:42
                Ale zdrowa, modna i spełniająca warunki "uświadomienia" dietetycznego tongue_out
                • sueellen Re: swiadomosc diety 08.09.11, 15:14
                  Równie zdrowa i modna jest grillowana bez tluszczu.
                  • gryzelda71 Re: swiadomosc diety 08.09.11, 15:35
                    A ja uwielbiam w panierce.
                  • nanuk24 Re: swiadomosc diety 08.09.11, 16:53
                    A jak robisz? Na patelni z zeberkami?
                    • wespuczi Re: swiadomosc diety 08.09.11, 22:15
                      ja mam ten george foreman grill i bez kszty tluszcu i jest pyszne!
                      • wespuczi Re: swiadomosc diety 08.09.11, 22:28
                        wiem wiem bez krzty, poza tym na patelni z zeberkami wszystko wychodzilo suche..
              • hellulah Re: swiadomosc diety 09.09.11, 14:09
                Nieprawda. Ja dorzucam pod koniec gotowania ćwiartki pomarańczy albo jabłka, posypuję przyprawami, poza tym podaję sos (jogurt plus przyprawy) i jest mniama.
      • gryzelda71 Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:08
        Czy odżywiam się zdrowo kupują nieprzetworzoną żywność w zwykłych sklepach?
        • majowadusza Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:15
          teraz możemy wybierac produkty mnije lub bardziej zdrowe.
          Nie mam wpływy skad jest marchewka, czy z jakich nasion ona powstaje.
          Ale moge kupic mieso i upiec, podac dzieciom do chleba jako wędlina. Wybieram to, niz kupienie tego czegos w opakowaniu.
          Niestety, nie wiem jak i gdzie jest chodowana sałata ale wole ją podać do stołu podczas sezonu.
          • kolpik124 Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:19
            Sok z pomarańczy wyciskasz kupnych czy wlasnych? Bo te kupne są traktowane w dojrzewalniach etanem i innymi dojrzewaczami kolorozującym na pomarańczowo. Ani chybi raka dostaniesz i gorączki krwotocznej.
            • franczii Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:25
              Poza sezonem przywiezione z drugiej polkuli oczywiscie ale w sezonie wyobraz sobie ze owoce dojrzewaja same.
              • kolpik124 Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:29
                Zmartwię cię, ale ponad 90% pomarańczy w Polsce to produkty europejskie, ew. tureckie czy izraelskie.

Zobacz sobie jaki kolor mają świeże pomarańcze sprzedawane na targach w Grecji, Włoszech czy czy Turcji.
                • franczii Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:40
                  Nie wiem w Polsce jakie sa. W Polsce nigdy nie kupowalam bo mi nie smakowaly. Kupuje odkad mieszkam we Wloszech, ale tylko miejscowe i w sezonie. Wtedy sa dobre.
                • sueellen Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:43
                  eeee, tam, myślę że przesadzacie. Niewidze jakiejś drastycznej roznicy pomiędzy pomaranczami kupowanymi w UK a tymi na samym południu Hiszpanii. Może hiszpanskie są odrobinę słodsze ale nic poza tym.
                  • franczii Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:55
                    A ja odczuwam roznice pomiedzy wloska pomarancza w sezonie od hiszpanskiej. Dzis na straganie widzialam pierwsze pomarancze hiszpanskie, nie wiem czy to naturalnie dojrzalo bo nie wiem dokladnie kiedy u nich sezon ale sa niedobre. Nie mowiac juz o tych z Poludniowej Afryki, ktore przyjezdzaja do Wloch latem.
          • gryzelda71 Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:29
            Czyli pozornie żywię się zdrowo.Ufffffffff kamień z wątroby.
      • joanna_poz Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:16
        > Załuję, ze nie ma edukacji w przedszkolach i szkolach odnosnie odzywiania.

szkoła syna przez cały ubiegły rok realizowała program o zdrowym zywieniu.

(sklepiku szkolnego w ogóle nie ma)
        • majowadusza Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:21
          tego Wam zazdroszczę.
          W szkole mojej córki jak grochem w ścianę.
          Dzieciaki na przerwach opychaja sie chipsami i lodami.

Z tego co wiem, to jedyna szkola k. Wrocławia która wprowadzila zdrowie jedzenie w sklepiku - marchewki, jogurty, soki.
          Jak widac, promil.

Kiedy wreszcie nasze panstwo zrozumie, że za głupotę żywieniową płaci się podwójnie ??
          • gryzelda71 Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:33
            > Dzieciaki na przerwach opychaja sie chipsami i lodami.

Ale,że sklepiki ROZDAJĄ te czipsy?
      • sueellen Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:45
        Wołowina akurat jest mięsem czerwonym i nie powinno się jej raczej jesć. Raz na dwa tygodnie może, o wieprzowinie w ogóle warto zapomniec.
        • kolpik124 Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:49
          Dlaczego zapomnieć? Dlaczego mam rezygnować z szynki, kiełbasy, salcesonu i zrazów?
          • sueellen Re: swiadomosc diety 08.09.11, 15:00
            Jesli chcesz jeść zdrowo, to tak. A także ze smalczyku, białego pieczywa i ciasteczek.
            • kolpik124 Re: swiadomosc diety 08.09.11, 15:06
              Wszstko jest dla ludzi, rozsądnie i z umiarem.

Wolę smalczyk, który lubię niż ideologię.
              • bi_scotti Re: swiadomosc diety 08.09.11, 15:11
                kolpik124 napisała:

> Wolę smalczyk, który lubię niż ideologię.

Czyms sobie te zyly przeciez trzeba zatkac, bo z czego by sie mieli utrzymywac lekarze-naczyniowcy? Dzieki takiej postawie bezrobocie medykom nie grozi!
                tongue_out
            • franczii Re: swiadomosc diety 08.09.11, 15:06
              Biale orkiszowe lub plaskurkowe nie szkodzi.
      • franczii Re: swiadomosc diety 08.09.11, 14:50
        Bialy chleb z niektorych odmian pszenicy tez jest zdrowy np. z plaskurki lub orkiszu.
        Nie wszyscy zyto lubia i moga.
    • volta2 Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 14:20
      zdjęcia super, muszę jeszcze poszperać - może będzie kuchnia z kraju, w którym mieszkam.
      na razie z tego co widzę sytuuję się między egipską a tureckąsmile

a, bez pudła rozpoznałam stół niemiecki - kurcze, nie ważne co tam jest, ważne, jak stoi ułożone.

ktoś coś słyszał o niemieckim porządkusmile
      • pulcino3 Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 14:51
        Te fotki wykorzystane są już od ok 2 lat w New inspiration 1 albo 2 - książka do ang. gimnazjum.
        Temat ciekawy.
    • franczii Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 14:39
      Kurde nie wierze wlasnym oczom, na zdjeciu wloskiej rodziny sa 2 kartony fajek czyli stowka w plecy. To mnie nie dziwi ze tyle im kasy idzie tygodniowo na to puszkowe i sloikowe zarcie. 200euro tygodniowo to mozna miec swieze jedzenie codziennie a nie koncernowe sosy w puszkach.
    • wespuczi Re: Czym żywi się swiat? 08.09.11, 14:42
      mieszkam w stanach - swiezych emograntow mozna rozpoznac po tym ze w koszyku maja napchane owocow warzyw ryz i troche miesa,
      amerykanie i juz zakotwiczeni troche przybysze jak na zdjeciu, kolorowa bonanza..
      natomiast zdrowe produkty sa dostepne, trzeba tylko chciec..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka