Dodaj do ulubionych

Ilu macie przyjaciół?

19.09.11, 19:43
Inspirowane wątkiem o wymianie znajomych.
Pytam o przyjaciół, nie znajomych ani koleżanki-od-zakupów. Ilu?
Ja mam trzy przyjaciółki. Jedną o 16 lat, dwie od 13. Sprawdzone w wielu sytuacjach. Wiem, że żawsze mogę na nie liczyć. Relacji nie zmieniły nam ani studia w innych miastach, ani to, że mają mężów (a ja nie), a jedna także dziecko (a ja nie). Nawet to, że jedna zmieniła światopogląd na bardzo odległy od mojego. Mogę im ufać. Bezcenna świadomość.
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 19:46
      Dwóch.
    • bi_scotti Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 19:48
      Takim przyjacielem "prawdziwym" z marzen i wyobrazen, i lektur szkolnych jest dla mnie chyba tylko moj maz. Mam tez 3 bardzo, bardzo bliskie przyjaciolki. U mnie czesciej pewny jest uklad, ze to przyjaciele maja mnie ... smile Ale to jest OK, ja mam mojego meza.
      • platynowa_kostka_rubika Re: Ilu macie przyjaciół? 21.09.11, 19:39
        Nie licząc rodziców i TŻ - jednego. Kiedyś sądziłam, że jest to nieco liczniejsze grono, ale pewien bardzo ciężki okres w moim życiu udowodnił mi, że się mylę.
    • 18_lipcowa1 Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 19:48
      ja również mam 3 przyjaciółki
      jedna z SP, czyli 20 lat
      druga z LO czyli jakies 15 lat
      trzecia poznana w knajpie ale trwa to juz 11 lat
      • 18_lipcowa1 Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 19:49
        18_lipcowa1 napisała:

> ja również mam 3 przyjaciółki
        > jedna z SP, czyli 20 lat
        > druga z LO czyli jakies 15 lat
        > trzecia poznana w knajpie ale trwa to juz 11 lat

ło matko
        jaka ja jestem juz stara!~!!!!
        >
    • shellerka Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 19:58
      dwie. obie to moja rodzina, więc więź tym bardziej silniejsza i zaufanie bezbrzeżne w obie strony.

nie potrafię przyjaźnić się z obcymi. mogę mieć dobre, a nawet bardzo dobre koleżanki, ale zawsze gdzieś coś w pewnym momencie zazgrzyta. poza tym wbrew pozorom forumowym nie umiem się zwierzać, a cudze zwierzenia to z kolei duże obciążenie wink
    • rosapulchra-0 Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 20:01
      0 przyjaciół. Dość spore grono znajomych.
      • mona_mayfair Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 21:34
        Ja jak rosa.
    • dziennik-niecodziennik Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 20:03
      jedną.
    • mamaemmy [...] 19.09.11, 20:31
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • mamaemmy [...] 19.09.11, 20:38
    • sanrio Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 20:33
      jedna prawdziwa przyjaciółka której mówię wszystko i vice versa
      mąż
      mama
      i te osoby znają mnie na wylot z całym dobrodziejstwem inwentarza i akceptują co najważniejsze ten inwentarz

dużo bardzo bliskich koleżanek jednak mam i taki układ mi odpowiada w 100% bo nie czuję potrzeby obnażania się do końca przed gronem osób.
      • klara-poisencja Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 20:43
        jedynie mężowi mogę powiedzieć wszystko i to mój jedyny prawdziwy przyjaciel
        mam kilka bardzo bliskich koleżanek ale to nie przyjaciółki
      • aqua48 Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 20:48
        Mniej niż pięć. To prawdziwe, wieloletnie, sprawdzone przyjaźnie, przeszły niejedną burzę, związki i rozwiązki. Każdą cenię za co innego i bardzo mi na nich zależy. Z jedną osobą przyjaźnię się od lat, mimo, że mieszka w bardzo odległym miejscu. Raz na jakiś czas potrafimy przegadać ponad godzinę przez telefon o bardzo osobistych sprawach, a jak przyjeżdża co nie zdarza się często, to rozmawiamy tak jakby tych upływających lat, ani jej nieobecności wcale ale to wcale nie było i jakbyśmy się ostatni raz widziały przedwczoraj.
      • mamaemmy [...] 19.09.11, 20:51
        • hawa.etc Re: do moderatorek 19.09.11, 21:17
          Może problem z za dużą sygnaturką?
          • mamaemmy [...] 19.09.11, 21:29
    • hawa.etc Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 21:19
      Tak naprawdę to nie wiem.
      Kiedyś wydawało mi się, że kilkoro, potem przyszedł gorszy czas i okazało się, że mocno się przeliczyłam.
      Potem pojawiły się nowe więzi, ale mam nadzieję, że nieprędko sprawdzę na ile są silne.
      • niutaki Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 21:27
        nie mam przyjaciol.
        • mamaemmy [...] 19.09.11, 21:32
          • an_ni Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 21:47
            buuuuuuuu!!!!!!!
          • sanrio Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 21:53
            mamaemmy napisała:

> acha i do tego stopnia będę swinia az nie dopnę swego.
            > Nicków znajomych-tysiace.Pomocnych palców do pisania-setki!
            > Chyba ze w ciagu GODZINY móje posty sie pojawią.

weź ochłoń laska, szkoda nerwsmile
    • m_india Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 21:43
      Największym przyjacielem jest mój mąż.
      Przyjaciółek nie mam, chyba jeszcze nie trafiłam na odpowiednią osobę płci żeńskiej, która by nie zaczęła mnie denerwować swoim zachowaniem po jakimś czasie.
    • iuscogens Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 21:56
      Dwoje, mąż i przyjaciółka z liceum. W tej kolejności.
    • mathiola Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 22:16
      Mam 4 przyjaciółki.
      Jedną znam od 33 lat, ale przyjaciółkami jesteśmy od jakiś 15. To moja siostra.
      Drugą znam od 20 lat, siedziałyśmy razem w szkolnej ławie i jakoś nam się przedłużyło, chyba na zawsze smile
      Trzecią znam od zawsze, ale nie lubiłyśmy się. Zaprzyjaźniłyśmy się jakieś 15 lat temu. To moja kuzynka smile
      Czwartą znam od swojego urodzenia. Odkąd osiągnęłam wiek, w którym zaczęłam mówić dorosłym językiem, a ona odchowała dzieci i dalej mówiła językiem młodych, jakoś się spiknęłyśmy. Od co najmniej 7 lat naprawdę się przyjaźnimy. To moja siostra cioteczna.
      Miałam kiedyś przyjaciółkę nierozłączkę, wiele, wiele lat. Ale próby czasu nie wytrzymałyśmy, rozjechało nam się po zamążpójściach.
      Z każdą z moich przyjaciółek o czym innym mogę pogadać i na innym poziomie emocjonalnym funkcjonować. Każda jest mi niezbędna.
      Miałam jeszcze przyjaciela, ale żonie się nie podobało. On nadal chce się kontaktować, ale ja uznałam, że nie będę bruździć tej głupiej babie.Tęsknię za naszymi spotkaniami, ale nic na siłę. Przeżyję. On pewnie też.
      • mathiola Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 22:18
        O kurde zapomniałam o mężu big_grin
        Ale on już taki codzienny, że aż normalny. Można zapomnieć wink
    • mozyna Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 22:16
      Troje. Reszta to blizsi lub dalsi znajomi.
      Kazde z nich mieszka w innym zakatku swiata, kazde z nich ma inna osobowosc i charakter, nie znaja sie wzajemnie, bo nigdy sie nie spotkali, a gdyby do spotkania doszlo, to watpie, czy polubiliby sie bardziej niz na poziomie przecietnej znajomosci.
    • aborcyjnokoncepcyjnalustracja miliony 19.09.11, 22:18
      Miliony.
      Serio.
    • echtom Re: Ilu macie przyjaciół? 19.09.11, 22:20
      Jedną od 39 lat. Ale nawet jej nie mówię "wszystkiego" wink
      • gabi683 Re: Ilu macie przyjaciół? 20.09.11, 10:49
        jedną 30 lat reszta to znajomi tongue_out
    • morgen_stern Re: Ilu macie przyjaciół? 20.09.11, 09:37
      Tak naprawdę to jedną, choć jest kilka bardzo bliskich koleżanek / kolegów, z którymi widuję się / kontaktuję rzadziej, bo odległość, brak czasu albo taka częstotliwość kontaktu nam odpowiada. Niemniej wiem, że możemy nawzajem na siebie liczyć.
    • mondovi Re: Ilu macie przyjaciół? 20.09.11, 09:57
      Czworo - Tata, co odkryłam dopiero, gdy byłam dorosła, przyjaciółka od lat ponad 20, przyjaciel też od ponad dwóch dekad i świeży w tym towarzystwie mąż wink Wiem, że mogę na nich liczyć w KAŻDEJ sprawie. Chociaż nie zawsze było różowo i bardzo dużo, co logiczne, razem przeszliśmy.
    • martaborys Re: Ilu macie przyjaciół? 20.09.11, 10:09
      Miałam jedną przyjaciółkę, myślałam że prawdziwą. Odkąd została też moją rodziną niestety nic nie zostało z przyjażni. Przykre!!
    • katia.seitz Re: Ilu macie przyjaciół? 20.09.11, 10:21
      W sumie to nie wiem.
      Jedną - na pewno. Co do dwóch osób - waham się, czy mogę ich określić tym terminem, choć są to relacje długotrwałe (z jedną z nich znamy się od przedszkola).
      Tak naprawdę - to co osoba, to historia.
    • dentek_85 Re: Ilu macie przyjaciół? 20.09.11, 10:25
      tylko męża i jestem przeszczęśliwa. Znajomych mam, oczywiście, że mam wink
    • ciociacesia 3 20.09.11, 11:01

• kepucha Re: Ilu macie przyjaciół? 20.09.11, 11:16
      Przyjaźń kobieca kończy się tam, gdzie zaczyna "facet". Miałam jedną przyjaciółkę, która w pewnym momencie zwariowała na punkcie jednego gościa, do tego stopnia, że kompletnie zaczęła mnie zlewać. Teraz to raczej koleżanka, całkiem jeszcze bliska, ale nie jesteśmy już ze sobą szczere.
      Przyjaźń z facetem? Hm, wydawało mi się, że tak, jest coś takiego, ale ta też kończy się, gdy pojawia się "ten drugi".
      Z mężem - tak, chyba tak. chociaż są rzeczy, których mu nie mówię, ale nie jakieś decydujące o czymkolwiek, po prostu mam w głowie taki trochę swój świat i nikogo do niego nie wpuszczam.
      • angazetka Re: Ilu macie przyjaciół? 20.09.11, 11:21
        > Przyjaźń kobieca kończy się tam, gdzie zaczyna "facet".

Moje doświadczenie mówi, że nie musi tak być.
      • lafiorka2 Re: Ilu macie przyjaciół? 20.09.11, 11:41
        kepucha napisała:
        > Przyjaźń z facetem? Hm, wydawało mi się, że tak, jest coś takiego, ale ta też k
        > ończy się, gdy pojawia się "ten drugi".

No u mnie akurat pojawiła się jego przyszła żona i z przyjaźni nic nie zostało...Mało tego skłóciła nas tak(w zeszłym roku),że było mi bardzo ciężko.
        Teraz cokolwiek robię,robię dla niego,ze względu na niego.W sensie nie dopier.nia jego żonce i nie obrabiania jej doopywinkNie,nie czuję do niego nic poza przyjaźnią.Ale to był typ człowieka jakiego rzadko w zyciu można spotkac...Był dużo ode mnie młodszy..

• edelstein 3 20.09.11, 11:23

• lafiorka2 Re: Ilu macie przyjaciół? 20.09.11, 11:35
      Sprawdzone 4 sztsmile
      Z jedną przyjaźnie się od lat smarkatych....Nie wiem ,jakoś miałyśmy ok 10lat.Z drugą od może 10lat,a przedtem się nawet nie znałyśmy,nie byłyśmy nawet"na cześc",chociaż mieszkałyśmy 20m od siebie.
      Jedną z moich przyjaciółek jest moja kuzynka.Zawsze miałyśmy wspólny język.I jest jeszcze jedna,może od8/9lat(ale ten czas zleciał).Mamy totalnie inny pogląd na życie,ale kompletnie nam to nie przeszkadza.
      Na wszystkie mogę liczyc....
      I mamy z mężem wspólnych sprawdzonych przyjaciół(para).Którzy są dla nas jak rodzinasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka