whitney85 23.09.11, 13:26 a jeśli tak to gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anel_ma Re: grzyby są? 23.09.11, 14:23 nam własnie (mazowieckie) odwołano zakładową wycieczke na grzyby, więc może mało jest Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: grzyby są? 23.09.11, 14:45 są udało nam się zebrac całkiem sporo- w sumie przypadkiem bo jechalismy na wycieczkę rowerową do lasu koło domu, a nie "grzybową" - tydzien temu w niedzielę (lasy pod Poznaniem) Odpowiedz Link Zgłoś
ala_bama1 Re: grzyby są? 23.09.11, 14:52 U nas są (śląskie) widać to wysypie na targowisku, i ceny coraz niższe. Jutro z rana wybieram się w opolskie lasy. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: grzyby są? 23.09.11, 15:21 Są zachodniopomorskie dwa dni temu duży wiklinowy kosz ,w niedziele znów jadę z mężem Bo za grzybem się chodzi a nie włazi się w las i mówi ze grzybów nie ma 7 prawdziwków i reszta małe podgrzybki (czarne łebki ) maślaki Odpowiedz Link Zgłoś
whitney85 Re: grzyby są? 23.09.11, 15:18 Tydzień temu w mazowieckim pustki, dlatego pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: grzyby są? 23.09.11, 17:51 Są A konkretnie w mazowieckim Mój ojciec już 5 dzień z rzędu jedzie na grzyby... matka wyklina bo ile można codziennie grzyby obierać Są duże, dużo i naprawdę ładne Odpowiedz Link Zgłoś
79werka Re: grzyby są? 23.09.11, 18:38 o widzę , że twój ojciec i moja babcia z jednej gliny są . A grzyby .. mnóstwo Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: grzyby są? 23.09.11, 18:55 Byłam w niedzielę pod Warszawą, jakieś 50-60 km, znalazłam parę, ale generalnie jest sucho, strasznie sucho. Przez tydzień nie spadła ani kropla deszczu, więc teraz to już chyba nic nie będzie. Są za to ogromne, wszechobecne pająki. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: grzyby są? 25.09.11, 16:32 dzisiaj byłam kosz i wiadro W lesie faktycznie sucho ale trzeba wiedzieć gdzie są Odpowiedz Link Zgłoś
lannntana Re: grzyby są? 25.09.11, 16:54 U nas (wieś pod Warszawą) nie ma. Zresztą pogoda wybitnie "niegrzybowa"-sucho i zimno. Deszcz nie padał u nas od przeszło trzech tygodni. W zeszłym roku o tej porze na tarasie suszyły się już sznury grzybów,w tym nie mam nic. I nie wiem,czy jeszcze coś uda się pozbierać,bo kolejny tydzień zapowiadają bez deszczu,ba,niektórzy twierdzą,że bezdeszczowa pogoda utrzyma się nawet do połowy października,a niedługo potem nadejdą mrozy. Tak więc do wigilijnych pierogów z kapustą będę musiała kupić suszone grzyby,co jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło... Ale jagód i jeżyn też w tym roku mało uzbierałam... Odpowiedz Link Zgłoś
ala_bama1 Re: Na stopach n/t 25.09.11, 17:13 Byłam wczoraj (opolskie) i... znalazłam trzy sztuki. Tragedia, dwie godziny chodzenia po lesie. ZA sucho i za zimno Odpowiedz Link Zgłoś
noemi123 Re: grzZyby są? 25.09.11, 17:21 Byłam dziś ponad 2 godziny w lesie z psem. Chodziłam tylko leśnymi traktami: prawdziwki, koźlaki, podgrzybki, czerwoniaki ! Same zdrowe młodziki. Nie musiałam się w las zagłębiać aby takie cuda znaleźć. Warmia rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: grzZyby są? 25.09.11, 17:42 Sucho jest faktycznie ale przymrozków nie ma ,sporo słońca .W zagajnikach gdzie większa wilgoć grzyby są .Po za tym lubię takich grzybiarzy których spotyka się w lasie i mówią grzybów nie ma ,a stanie się w ich miejsce a grzyby są Prawda jest taka ze za grzybem się chodzi na pewno się znajdzie Dziś byłam w takim lesie którego jeszcze dobrze nie ze mną ,i na kolanach zbierałam grzyby Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: grzZyby są? 25.09.11, 17:52 Są przed moim domem i wokół niego Codziennie grzybiarze tędy przechodzą, bo teren obfituje w kozaki, podgrzybki i prawdziwki. A mieszkam w Gdańsku. Odpowiedz Link Zgłoś
lannntana Re: grzZyby są? 26.09.11, 07:13 No i byłam wczoraj. Na pięć godzin chodzenia zebrałam jakieś kilo grzybów,przeważnie kurki. Prawdziwków też trochę,ale większość robaczywych. Daruję sobie grzybobranie w tym roku,szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś