Dodaj do ulubionych

Lek niedostępny w Polsce, poradźcie

06.10.11, 11:50
Potrzebuję leku, który dostępny jest tylko w kilku krajach Europy (na pewno Szwajcaria, prawdopodobnie też Austria i Belgia). Ponieważ nie jest dopuszczony do sprzedaży w Polsce, nie można go sprowadzić oficjalnie.
Nie mam nikogo, kto jeździłby do Szwajcarii i moje możliwości kupna tego leku ograniczają się do allegro i tego typu nieformalnych kanałów.

Lek mam podać dziecku. Kupiłybyście na allegro lek dla dziecka? Bo ja z jednej strony bardzo potrzebuję, z drugiej - mam opory przed kupowaniem leków w ten sposób. Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • turzyca Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 11:52
      A tamtejsze apteki wysylkowe?
    • gaskama Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 11:53
      Nie kupiłabym leku na allegro. Nie ma jakiegoś polskiego odpowiednika? Jeśli to bardzo ważna sprawa, bardzo ważna, to bym chyba byłą gotowa pojechać za granicę. W "zwykłych" chorobach szykałabym odpowiednika dostępnego w Polsce.
      • schiraz Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 11:55
        Na allegro sprzedają leki? To zabronione przecież. No i nie wiesz, czy te leki były przechowywane w odpowiednich warunkach czy może szmuglowane przez granicę schowane w majtkach przemytnika (tak, wiem, przejaskrawiłam, ale różnie jest wink )
    • irima2 Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 11:56
      Na pewno nie kupiłabym leku na allegro. Próbowałabym znaleźć kogoś kto będzie za granicą bo jeżeli nie znajomi to może znajomi znajomych itd.
      • kanga_roo Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 12:05
        rozważałabym aptekę wysyłkową, emamę z zagranicy, ewentualnie wyjazd po lek.
    • princy-mincy Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 12:18
      spytaj w Ministerstwie Zdrowia albo oddziale NFZ- jest cos takiego jak licencja importowa na leki, ktore moga byc sprowadzone z zagranicy w przypadku konkretnej osoby/ choroby.
      Nie wiem, czy Urzad Rejestracji Produktow Leczniczych, Wyrobow Medycznych sie tym nie zajmuje, nie jestem pewna.
      Tu link
      www.urpl.gov.pl/
    • b.bujak Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 12:27
      popytaj wsród znajomych znajomych... ludzie jeżdżą po swiecie;
      może ktoś pracuje w Toyocie - oni co chwilę jezdżą do Brukseli... ja chwilowo jestem uziemiona, ale jak to bardzo dla Ciebie ważne to mogę zapytać u siebie, czy ktos nie ma delegacji - tylko pytanie jak długo możesz na ten lek poczekac?
    • havana28 Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 12:28
      A ten "lek"jest dostępny na Allegro? Allegro dość szybko reaguje na rozprowadzanie leków przez serwis więc podejrzewam, że jeśli widzisz to na Allegro to nie jest lek tylko jakiś suplement diety i tupytanie jest raczej inne - czy w ogole warto to podawac dziecku
    • dziennik-niecodziennik Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 12:50
      czy możesz podac nazwę leku?...
      • nisar Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 12:53
        Chodzi o Buccalin Berna. Tak, wiem że wielu lekarzy uważa że Ribomunyl czy Bronchovaxom są co najmniej tak samo dobre, jak nie lepsze, ale te tabletki zaleciło dwóch niezależnych laryngologów i chciałabym podać właśnie to, a nie zamienniki.
        • kajti1 Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 13:04
          od razu mówię,żeby kupić ten lek potrzebujesz receptę wystawioną przez polskiego lekarza. Lek jest na receptę. Ja właśnie jestem w trakcie załatwiania tego leku.
          • nisar Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 13:05
            Receptę będę miała w piątek. Czy możesz napisać, jak załatwiasz ten lek?
            • kajti1 Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 13:09
              Jestem w dobrej sytuacji, bo pracuję w firmie transportowej. Podałam receptę chłopakom, którzy właśnie jadą do UK. Wiem, że w Niemczech bez problemu można Buccalinę dostać - miałabym ją już w zeszłym tygodniu. Nie doczytałam jednak na stronach niemieckich aptek, że recepta jest potrzebna...
              • nisar Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 13:19
                Mówisz, że jest dostępny w Niemczech? To byłoby cudownie, nie miałabym żadnych problemów z kupnem, ale moje informacje są takie że w Niemczech nie ma.
                • kajti1 Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 13:24
                  W zeszłym tygodniu chłopaki byli w Berlinie...w aptece, w której pytali się o buccalinę Pani zawołała receptę - nie mieli więc mi nie kupili.
                  • sokhna Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 14:59
                    A czy te chlopaki nie pomylili z Bucaina albo Baccalina???

Mieszkam w DE, mam meza lekarza i mamy w domu cos takiego jak lista lekow dopuszczonych tu do sprzedazy. Obejmuje ona absolutnie wszystkie leki. Co prawda w domu mam wersje z roku 2010, bo z 2011 lezy w klinice (ale nie sadze, zeby sie cos w tej kwestii zmienilo), niestety tego leku nie ma na tej liscie.
                    Na niemeickich stronach tez nie znalazlam.
                    • nisar Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 15:04
                      Przyznam, że szukałam na stronach aptek internetowych i wyskakiwała mi właśnie bucaina lub baccalina. Buccalin Berna niestety nie było, stąd moje wątpliwości sad
                      • sokhna Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 15:07
                        Jeszcze raz sprawdzalam i w zadnej internetowej aptece nie znajduje. Nie wiem, chyba, ze inna pisownia, ale chyba nie, bo na szwajcarskiej stronie wyskakuje wlasnie taka nazwa wiec tu powinna byc taka sama.
                        • kajti1 Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 15:53
                          ja mówię o czymś takim

www.myapo.at/OTCkatalog/htm/buccalin_tabletten.htm
                          • sokhna Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 16:02
                            No tak, ale to strona austiacka, na szwajcarskich tez mozna znalezc.
                            • kajti1 Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 07.10.11, 10:54
                              link jest przykładem - pokazuję o jaki lek chodzi...w DE dostępny
                • b.bujak Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 14:58
                  nisar napisała:

> Mówisz, że jest dostępny w Niemczech

dostępny smile
    • thorgalla Re: Lek niedostępny w Polsce, poradźcie 06.10.11, 12:52
      Zapytaj na szwajcarskim albo belgijskim forum.Może ktoś wybiera się do Polski to przywiezie.
      • white_swan import docelowy 06.10.11, 13:00
        Import docelowy. Lekarz wypisuje wniosek, później zostawia sie go w ministerstwie zdrowia, jeżeli podpiszą, to apteka sprowadza lek z zagranicy. Tak wygląda oficjalna droga.
        • antyka Re: import docelowy 06.10.11, 16:05
          Kiedys szukalam leku, ktory byl niedosstepny w Polsce, wiedzialam, ze mozna go kupic m.in. w Belgii. Wygooglalam wiec apteke w poblizu granicy niemieckiej, sadzac, ze pewnie beda mowic po niemiecku (nie mowie po francusku). Dogadalam sie z nimi, ze wysle im recepte wystawiona przez Polskiego lekarza, wysle ja do nich, przeleje pieniadze na konto a oni przesla mi lek. Bez zadnego problemu.

W koncu okazalo sie, ze w Polsce jest rownie silny lek i nie korzystalam z tej opcji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka