Dodaj do ulubionych

Oryginalne i rzadko spotykane imiona

06.10.11, 16:16
Z jakimi się spotkaliście?
Znam dwóch braci-Danisz i Ondrasz (fajnie według mnie się 'komponuje')
Podoba mi się Marusia (ale to zdrobnienie od Marii)
Znam też Juranda, Fabię, Kleopatrę (!), Hieronima
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 16:21
      Znałam dwóch Gniewomirów, Aureliusza, Ariela, Marzenka. Z kobiecych, z którymi się zetknęłam, przychodzi mi do głowy tylko Longina.
      • ciociacesia Honorata 06.10.11, 16:24

• zolza79 Re: Honorata 06.10.11, 16:28
          Rodzeństwo mojego byłego ucznia: Scholastyka Nawojka, a brat Erazm Zachary. Piszę poważnie, choć jak te imiona usłyszałam, to nie ukrywam, że...zaskoczona byłambig_grin Tym bardziej, że on był po prostu Bartkiem.
          • ciociacesia Nawojka 06.10.11, 16:43
            miala miec na imie moja corka, ale ex sie nie zgodzil. po 3 latach juz prawie nie zaluje
        • hm1976 Re: Honorata 06.10.11, 18:59
          Honorata. Ja mam tak na imię. wink
      • zefirek1612 Re: Zefir 07.10.11, 12:50

• martishia7 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 16:24
      Mój ulubieniec to Krzesimierz ostatnim czasem. U mnie na wydziale pracował też niejaki Arwid Mednis. Możecie zgadywać, które to imię, a które nazwisko. No i mam bratanka Mieszka, to już chyba kiedyś pisałam.
    • azjaodkuchni Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 16:26
      Danisza i Ondrasza też znam może Ci sami Danisz jest starszy znam małego Feliksa, Łucję, Józefinę i Lucjana, Klarę, Teklę, Klementynę, Dobraszkę, Jachrankę... po jakimś czasie przyzwyczajamy się do dziecka i jego imienia i nie wyobrażamy sobie by Józefina mogła byc Zosią
      • azjaodkuchni Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 16:30
        A w szkole azjatyckiej moje dziecko ma dzieci z bardzo dziwnymi imionami pisanymi równie dziwnie jest np. Jongejary nawet Bengamin brzmi swojsko.
        -
        azjaodkuchni.blogspot.com/
    • czarnaalineczka Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 16:27
      Ana Roger Lilianna Sabina Albin
      • czarnaalineczka Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 16:28
        Olimpia jeszcze
    • jajko54 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 16:29
      znam Eligiusza, Olimpię, Xymenę
    • nanuk24 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 16:30
      A ja pracowalam kiedys z pania o imieniu Rozwita.
    • princy-mincy Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 16:31
      Ingeborga, Rodryg, Bogusz, Klementyna
      • jamesonwhiskey Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 16:38
        danish

https://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQnzCNEaa6ugwyZpmvjUZF1hEvqSPSX-4clX9IsSKNbDQfB1eSqUg
    • aneta-skarpeta Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 16:38
      mi sie marzy syn Gniewosz i rodzina uwaza, ze postradałam zmysły
      chyba im ten wątek pokazebig_grin
      • heca7 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 16:43
        Znam Ksenię. Ileż ona musiała się nasłuchać jakieś 20 lat temu. Teraz to bardziej popularne imię ale pamiętam jak każdy nowo poznany robił przesłuchanie : skąd to imię, dlaczego takie, a po kim, jak się skraca ?
      • purpurowa_komnata Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:01
        mi sie marzy syn Gniewosz
        www.gadyiplazypolski.amend.pl/gady.php
        wybacz-nie mogłam się powstrzymać
        • aneta-skarpeta Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 11:35
          mam tego swiadomoscsmile
      • easyblue gniewosz plamisty to wąż 07.10.11, 14:17
        więc nie dziwię się, zę rodzina ma Cię za wariatkęsmile
        Choć Ariel to imie i proszek do prania, więc z dwojga złego lepszy Gniewoszsmile
        • aneta-skarpeta Re: gniewosz plamisty to wąż 12.10.11, 17:56
          ja mialam być Kamatongue_out

gniewosz "plamisty" ma imieniny 8 lutego i ma niezłe korzenie słowiańskie

wiec argument nietrafiony
          • aneta-skarpeta Re: gniewosz plamisty to wąż 12.10.11, 18:07
            dziwne, ze jak ktos nazywa syna Lech to nikt nie mowi- daj spokoj jest takie piwo przeciezwink

albo róża, malina, jagoda, wanda (storczyk)

a wszyscy sie czepiają gniewkatongue_out
            • easyblue Re: gniewosz plamisty to wąż 12.10.11, 20:07
              Eee, nie. Mnie tam bez róznicy.
              Do Adonisa nawet się przyzwyczaiłam, choć trochę to trwalo. To imię za bardzo charakterystyczne i generujace zdecydowane skojarzenia. Nigdy bym dziecka nie naznaczyła takim imieniem. To troche tak, jakby dziewczynkę nazwać Kleopatra i wyrósłby ryży, mały pasztetsmile
              Ps. sama mam szczerbatego rudzielca w domusmile

> albo róża, malina, jagoda, wanda (storczyk)
              Nie gustuję raczej w takich imionach, choć Jagoda to całkiem ładne imię. Za to mam Nadię i ludzie czasami nazywają ją Natką - a to nie Natalia przecież - albo wręcz Natalią. A że drażliwa na tym punkcie nie jestem, to mi to zwisa. W przedszkolu na Mlodego dzieci mówią Grzesiu, bo jakoś tak im wyszło i się nie potrafią oduczyć. No to niech sobie gadajątongue_out

Aha, znajoma na Ziemowita. Pierwszy raz jak usłyszałam malo nie padłam. A jej się dawno to imię podobało i teraz Ziemek ma już 15 czy 16 lat i bywa zwany Glebkiembig_grin
              • aneta-skarpeta Re: gniewosz plamisty to wąż 12.10.11, 21:39
                ziemek- fajne choc wiadomo najpierw jest lekkie zdziwnienie

ja znam tez remka- jeremiego- fakt dlugo mi zeszło zanim doszłam do tego, ze to nie Romeksmile

fakt jest faktem chyba stweirdzam, ze lepiej byc ziemowitem czy dobrosławą, ktorą jest oryginalna ale nie nacechowana

gorzej byc isaurąwink

i imię jak imię, ale jak masz na nazwisko Maruda, to jest zdecydowanie gorzejbig_grin
    • wuika Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 16:41
      Znam Zefirę, Liwiusza, Modesta, Mieszka i wspomnianego Juranda też (chociaż nie sądzę, żeby to był ten sam smile ). Dawno temu znałam Engleberta.
    • haudrey Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 16:54
      Krzesław
    • a.va Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:02
      Znam dwóch Ireneuszów (teraz już dość rzadko spotykane), Wawrzyńca i Faustynę. Znałam Melanię, Leonarda, Seweryna, Sabinę i Leokadię, ale byli z pokolenia moich dziadków i już, niestety, nie żyją.
    • inia33 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:04
      Ingasmile
      • toxicity1 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:17
        Skałosz, Waleska, Elfryda, Klemens, Lilla, Romuald, Blandyna.
    • estragonka Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:07
      jurand, jordan, liwia - ostatnia zawsze jak sie przedstawia to dzieci pytaja 'jak Oliwia??' a ta biedna tlumaczy ze liwia bez 'o' wink
    • rosapulchra-0 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:16
      Matylda, Kiara - moje córki.
      Berenika bardzo mi się podoba.
      • imsad Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:21
        Osoby ,ktore znam (w wieku 35+):
        Jowita, Dobrochna, Bianka, Bibianna, Darian, Alojzy, Elwira
      • tuje.1 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:34
        okropne imiona Matylda i Klara, no Klara jeszcze ujedzie ale Matylda? jak kaczka Matylda
        • tuje.1 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:36
          glupota rodzicow takie dzieci maja przesr...za samo imiebig_grin
          • rosapulchra-0 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:39
            Tylko tak prostacki umysł jak twój może coś takiego wymyślić. One nigdy nie miały żadnych problemów z powodu imion. Poza tym naucz się czytać. Ja nie napisałam KLara, tylko KIara.
            • tuje.1 [...] 06.10.11, 17:45
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • czarnaalineczka Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:45
            wzrusza mnie twoja bezinteresowna glupota
          • imasumak A jakim trzeba być burakiem, 07.10.11, 10:49
            żeby nabijać się z czyjegoś imienia.
        • toxicity1 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:39
          Nie wiem czy to literówka, ale ja widzę KIara, nie KLara.
          Klarę lubię, tak miała na imię moja ulubiona ciocia.
          • rosapulchra-0 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:43
            Dobrze widzisz. Oryginalna pisownia to Chiara, ale pani w urzędzie nie pozwoliła na włoską pisownię, a mnie się bardzo brzmienie tego imienia podoba, więc przystaliśmy na Kiarę. Z królem lwem nie ma ona nic wspólnego, gdyż dużo wcześniej to imię dostała smile
            • annaa77 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 19:44
              rosapulchra-0 napisała:

> Dobrze widzisz. Oryginalna pisownia to Chiara, ale pani w urzędzie nie pozwolił
              > a na włoską pisownię, a mnie się bardzo brzmienie tego imienia podoba, więc prz
              > ystaliśmy na Kiarę. Z królem lwem nie ma ona nic wspólnego, gdyż dużo wcześniej
              > to imię dostała smile
              Piekne imiesmile mi sie jeszcze z krola lwa podobalo imie Sarabi....takie tajemnicze jest..
              Poza tym znam Dobrochne, Inge, Gawła, Kaline, podobaja mi sie jeszcze imiona Kasandra i Ariana...a mam "zwykla" Zosie i rownie "zwyklego" Michalkasmile
            • ciociacesia wow 07.10.11, 09:12
              a ja myslalam ze moje imie jest klopotkiwe (wszyscy mysla ze renata, czasem ze zaneta)
              • annaa77 Re: wow 07.10.11, 09:54
                ciociacesia napisała:

> a ja myslalam ze moje imie jest klopotkiwe (wszyscy mysla ze renata, czasem ze
                > zaneta)
                Zapomnialam ze mam w rodzinie Żanetesmile
            • dzoaann Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 13:37
              moja bratanica ma na imie Maya Ciarasmile ale ona po egzotycznej mamusismile Maja Kiarasmile
              • annaa77 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 13:40
                dzoaann napisała:

> moja bratanica ma na imie Maya Ciarasmile ale ona po egzotycznej mamusismile Maja Kia
                > rasmile
                dla mnie brzmi piekniebig_grin

przypomnialam sobie jeszcze ze znam Malwine, znalam Milene i Julite.
                • mamand Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 16:28
                  > przypomnialam sobie jeszcze ze znam Malwine,

moja córcia ma tak na imię smile
                  • kalarepka83 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 09.10.11, 14:41
                    Moja też smile I nie wiedziałam, ze jest aż tak oryginalne smile
          • aneta-skarpeta Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 11:37
            mi sie jeszcze podoba...Teklasuspicious
        • angazetka Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 19:35
          Mamy nowego trolla? Czy to po prostu prostactwo?
        • black-cat Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 08.10.11, 15:08
          Matylda to piękne imię. Często spotykane na Śląsku. Moja ciotka tak miała na imię i zawsze będzie mi się ono kojarzyć z piękną, pewną siebie kobietą. Podobnie jak Klara. Będąc na Śląsku właśnie poznałam Klarę, Klementynę, Sonię, Blankę. Wszystkie w wieku moich rodziców i wszystkie dumne ze swoich imion. Gdzie tu dziwność? Kaczki Matyldy nie znam, ale znam sierotkę Marysię. Czy w związku z tym imię Marysia zaliczymy do dziwnych czy "normalnych"?
      • hotya Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 19:28
        Matylda i Kiara- boskie. Bardzo mi się podobają te imiona, pięknie wybrałaśsmile
      • pszczolaasia Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 11.10.11, 09:00
        rosapulchra-0 napisała:

> Matylda, Kiara - moje córki.
        > Berenika bardzo mi się podoba.

smile moj syn ma na imie iwowink
        moja s.p. ciocia miala na imie waleskasmile
    • wrednadziewucha Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:24
      W sklepie na moim osiedlu jest pani o imieniu Gitana! To dopiero imię!

Moje imię już padło w tym zestawieniu, ale w porównaniu z niektórymi tutaj to jest najzwyklejsze na świecie, tyle że mało osób w moim wieku je nosi, choć obecnie nadaje się je coraz częściej. Często ludzie nie wierzą, że mam tak na imię i starsznie wydziwiają-widać mało w życiu widzieli...

Znam pewną panię Xymenę i uważam, że imię jest odjazdowe na maksa, bardzo dobrze mi się kojarzy takie imię.

Moje własne imię jest dla mnie najpiękniejesze na świecie (hahah!) choć wiele czasu upłynęło zanim je zaakceptowałam. W dzieciństwie zdarzyło mi się pary razy przedstawić jak Justynka...
    • atowlasnieja Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:30
      Znam Ksenię (początek lat 80 ubiegłego wieku)
      Oraz panie (w wieku 70 - 90 lat) Ksymenę (głowy nie dam czy nie przez X), Bolesławę (żali się, że poznała ze dwie swoje imienniczki), Klementynę, Aurelię, Hildegardę.

oraz Eulaliusza
      • pierr-dzioszek Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:40
        Mój dobry kolega z pracy ma na imię Placyd,do tego ma również bardzo ciekawe nazwisko,w sumie razem bardzo fajnie to się komponuje. Imię bardzo mi się podoba,gdybym kiedyś jednak zdecydowała się mieć dzieci to właśnie tak dałabym na imię pierworodnemu. A na kolegę wołamy "Placek"
    • q_fla Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:37
      Pamietam, że na koloniach był chłopiec o imieniu Hanibal, znam też Klaudiusza, w szkole sredniej był Alfred (nazywany Alfem), w rodzinie mam małego Ziemowita.
      Z żeńskich - mam koleżankę Dobrosławę.
      • toxicity1 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:43
        Jeszcze Krzysztofa, Zbigniewa, Armin, Ingeborga, Oswald, Felicja, Zyta, Brunon.
    • solejrolia Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 17:50
      Dobrochna- dla mnie bardzo ładnie brzmi
      • imsad Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 18:03
        i jeszcze mi się przypomnieli (40+, 50+):
        Edward, Arkadiusz, Romuald, Ziemowit , Artur
        Roksana (15+), Eliza (35+)
      • solejrolia Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 20:37
        Sergiusz,
        kurcze, to imię nie podoba mi się, bo nie ma żadnego zdrobnienia, i na gościa mówimy ksywą;-P
    • albertynaa Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 18:17
      Wyszomir
      Ale mnie się średnio podoba, bo z wszami się kojarzy wink
    • deodyma Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 18:21
      pracowalam z babeczka o imieniu Marzanna.
      jednak ona nie lubila swojego imienia i wolala, zebysmy mowili jej Marzena.
      • arwena_11 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 20:47
        O ja też z taką pracowałamsmile
        • ololla Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 20:56
          mój przyjaciel Ewaryst, jego żona Larisa, ich dzieci: Dorian, Celestyna i malutka Atena
    • minkapinka Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 18:34
      moja tesciowa - Adalberta smile
      • robin2510 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 18:44
        Już kiedyś też pisałam o imionach z mojej rodziny: Klementyna, Leopold, Lambert, Pankracy, Bonifacy, Longina, Felicja
    • malgosiek2 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 18:42
      W przychodni miałam dziecko o imieniu Linussmile
      Znam Seweryna, Dobrosławę, Mieszka.
    • dulcymea11 Taisa, Gracjan, Mieszko, Fabian, Anika, Edeltrauda 06.10.11, 18:45
      • aneta-skarpeta Re: Taisa, Gracjan, Mieszko, Fabian, Anika, Edelt 07.10.11, 11:40
        mieszko nie wydaje mi sie dziwne i nietypowe

ja znam Mirellę, Gracjana, Kryspiana, Kornela, Ariela, Andzelinę ( 30 lat), Ferdynanda- miał pecha, bo okres licealny wypadł w czasie "ferdka kiepskiego"big_grin ale fajny chlopak byl to szybko wszyscy dawali mu spokojsmile
        • paulixs1 Re: Taisa, Gracjan, Mieszko, Fabian, Anika, Edelt 09.10.11, 01:24
          mi tez nie. Mieszko to Mieszko, ten nasz kolezkosmile
    • panna.w.paski Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 18:45
      Rita (ale miała greckie nazwisko zakończne na -os, więc możliwe, że miała rodziców z Grecji).
      Bracia: Dobromir i Wojomir. Wojomira chyba w ogóle w kalendarzu nie ma, jest Wojmir. Ale ojciec stwierdził, że Wojmir brzmi zbyt "rusko", dorzucił "o" i tak już zostało wink

Róża - żeby było śmiesznie, ma również "roślinne" nazwisko i adres, coś w tylu Róża Kwiatkowska, Bluszczów 23

siostry: Dagmara i Tamara
      rodzina: Dominika, Seweryn z dziećmi Jeremim i Kornelem
      dalej: Ola, Florian z Olafem i Łucją
      Kajetan - ale to w planach, szwagier mojego chłopaka próbuje przeforsować tę opcję w razie w, na razie bez rezultatów wink
      Jagna Jagoda Ludmiła Dobrochna Marcelina- wszystkie po 24-25 lat
      • malgosiek2 Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 06.10.11, 18:50
        W przychodni, gdzie pracuję mam sporo ludzi już w starszym wieku, którzy mają imiona nadane w czasie wojny np.podczas wywózki do pracy przymusowej do Niemiec jak Heidemarie, Hannelore.Ale mają w sobie duuużo uroku.
      • czarna.perla Re: Oryginalne i rzadko spotykane imiona 07.10.11, 14:07
        ja też znam Wojka co ma brata Dobka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka