Dodaj do ulubionych

Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty

12.10.11, 16:33
Jestem nauczycielką, pracuję w przedszkolu i mimo, że pomysł z nowymi opłatami uważam za delikatnie mówiąc niezbyt trafny musimy respektować prawo. Problem mam z jednym rodzicem, który pomimo kilkunastu próśb o punktualne odbieranie dziecka o zadeklarowanej godzinie (14.00) delikatnie mówiąc olewa nas i mówi, żebyśmy były "ludźmi". A mnie jasna ch.... bierze, że wszyscy inni muszą płacić, biegać z zegarkiem w ręku (sama mam trojaczki w przedszkolu i płacę za każdą minutę ich pobytu) a taki koleś (niepracujący) przychodzi po dziecko kiedy chce i jeszcze kłóci się ze mną na pół przedszkola. Dowiedziałam się, że mam "nie być śmieszna" i że "ciśnienie mi Pani podniosła rano" (tak powiedziała przy odbiorze dziecka - dziś był o 13.40! po porannej awanturze). Wszystkie argumenty prawno - społeczne do niego nie docierają, dalej swoje. Przedstawiłam sprawę dyrektorce, Pan mnie straszy, że idzie na rozmowę szczebel wyżej (i bardzo dobrze, prawo jest po mojej stronie).
Zaznajomieni w temacie - poradźcie co robić, co mówić, jak wyjść z tego z twarzą. Dyrektorka chce nastraszyć, że dzwoni do Opieki albo na Policję jak nie odbierze dziecka bo formalnie już przedszkole za niego nie odpowiada a mi ręce opadają.
A najgorsze jest to że - mało profesjonalnie - moja niechęć do rodziców odbija się na dziecku (walczę z sobą walczę!)
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • kostruszka Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 16:45
      Nie rozumiem, o co chodzi, szczerze mówiąc.
      Sama odbieram dziecko o róznych porach, mimo że zadeklarowałam, ze będzie do 15. W końcu chodzi tylko o moją kieszeń. Jesli zapłacę więcej, to tylko moja "strata". W ogóle nie rozumiem Twojego stanowiska...
      • edziu0482 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 16:57
        Rodzic zadeklarował pobyt dziecka od 8.00 do 14.00 (do 13.00 jest za darmo) płaci za 1 godzinę ale przychodzi zawsze po 14.00 czyli po czasie zadeklarowanym
        • czar_bajry Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 13.10.11, 00:12
          edziu0482 napisała:

> Rodzic zadeklarował pobyt dziecka od 8.00 do 14.00 (do 13.00 jest za darmo) pła
          > ci za 1 godzinę ale przychodzi zawsze po 14.00 czyli po czasie zadeklarowanym

Chyba jednak nie jesteś nauczycielką w przedszkolu, nauczyciel w grupie ma wykaz godzinowy w który codziennie wpisuje o której dziecko przyszło i wyszłoi według tego naliczana jest opłata, deklaracja to jedno a lista obecności i zapisane godziny to drugie.
          Wpisujesz X godz. przyjścia np. 8.40 i wyjścia 14.45, rodzic płaci za każdą rozpoczętą godzinę.
          • gwen_s Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 13.10.11, 12:57
            dokładnie, wpisuj godzinę o której łaskawy pan przychodzi i miej na niego zlewkę. Każdy może płacić normalnie a owy pan święty jest czy co? poza tym teraz deklarowana godzina nie obowiązuje, bynajmniej u nas, możesz jednego dnia być o 14 a innego o 17...
          • truscaveczka Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 13.10.11, 14:22
            Ciekawe, w którym przedszkolu, bo w naszym tak nie jest. Są deklaracje i jak się przekracza czas, doliczana jest godzina.
        • gabi683 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 13.10.11, 10:57
          edziu0482 napisała:

> Rodzic zadeklarował pobyt dziecka od 8.00 do 14.00 (do 13.00 jest za darmo) pła
          > ci za 1 godzinę ale przychodzi zawsze po 14.00 czyli po czasie zadeklarowanym

ale co ty masz za problem w pisujesz w godziny faktycznie o której przychodzi a na koniec miesiąca jak przyjdzie do płacenia to jej szczena opadnie i tyle.Masz lista i wpisujesz godziny tongue_out
      • toxicity1 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 16:58
        Mam nadzieję, że zrozumiałam - rodzice odbierają dziecko PÓŹNIEJ, niż zadeklarowali.
        Niepracujący.
        Chociaż ... może coś krecą na czarno i stąd te spóźnienia.
        • edziu0482 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 17:03
          Na czarno nie kręcą, mają hotel (pusty poza sezonem), Pan spaceruje po rynku a po dziecko wcale się nie śpieszy, spacerkiem przychodzi po czasie bo mu to "lotto". Jak nim potrząsnąć?
          • dziennik-niecodziennik Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 17:13
            zebrac grupę, komisyjnie stwierdzic ze jest po czasie zadeklarowanego odbioru i skasowac za następną godzinę. w końcu się zaczęła, nie?
            • anel_ma Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 14.10.11, 08:05
              dac panu nowa deklarację, niech napisze ze dziecko do 15.00 i z głowy
              u nas tak to działa, zgodnie z ustawą zresztą
          • czar_bajry Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 13.10.11, 00:13
            Pan spaceruje po rynku a
            > po dziecko wcale się nie śpieszy, spacerkiem przychodzi po czasie bo mu to "lot
            > to". Jak nim potrząsnąć?

Ale po co potrząsnąć? Przecież on za to płaci....
        • 3-mamuska Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 17:04
          U nas jest tak ze jak ktos nie odbierze dziecka chuba do 16,wetdy to zamykane jest przedszkole/szkola to dzwonia na policje i po opieke.
          Kiedys bylam w szpitalu na kontroli i jak to wiadomo wizyta opozniona o 1.5 godziny i dzwonila do szkoly ,ze sie spoznie do szpital i pani mnie milym glosem poinformowala ze jesli sie nie zjawie (normalnie o 15.15) to dzwonia na po nich i tam bede mogla dziecko odebrac i wytlumaczycz czemu mnie nie bylo.
          Zadzwonicie raz moze wiecej nie bedzie trzeba.To samo jest jak sie spozniasz czesto czy to rano z dzieckiem czy to po dziecko
          • foro-estupido Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 18:07
            U nas jest tak ze jak ktos nie odbierze dziecka chuba do 16,wetdy to zamykane jest przedszkole/szkola to dzwonia na policje i po opieke.

No to już jest żenujące....Dzwonią na policję,bo spóźniłam się 15min ,bo np w korkach stałam....
            Polska jest naprawdę poj..ym krajem.
            • dziennik-niecodziennik Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 20:20
              jak sie czlowiek spoznia to dzwoni i mowi ze sie spozni. i wtedy przypuszczam nie ma wiekszego problemu...
          • aagnes Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 13.10.11, 10:49
            U nas jest tak ze jak ktos nie odbierze dziecka chuba do 16,wetdy to zamykane j
            > est przedszkole/szkola to dzwonia na policje i po opieke.

Slucham? o 16-ej???? a gdzie to jest ?w jakiejs wiosce popegeerowskiej, gdzie wszyscy sa bezrobotni, ew pracuja po kilka godzin dziennie i do przedszkola maja 5 minut???????????
      • iwoniaw Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 17:02
        Dokładnie jak Kostruszka - nie rozumiem, o co chodzi. Też płacę za zadeklarowane godziny, a jeśli odbiorę dziecko później, to mi doliczą te godziny i zapłacę więcej. W ogóle nie pojmuję, dlaczego to ma w ogóle być problem nauczycielki, która jest w pracy od-do; ewentualne kwestie opłat dyrekcja powinna rozwiązywać z rodzicem. Co innego, gdyby facet nie odbierał dziecka po godzinach pracy przedszkola - wtedy rozumiałabym i pretensje i zasadne byłoby wezwanie policji, że się nikt po dziecko nie zgłasza.
    • gryzelda71 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 16:52
      Do której czynne jest przedszkole?
      Czy pan płaci za dodatkowy czas?
      • edziu0482 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 17:00
        Przedszkole jest czynne do 16.00
        Za darmo od 8.00 do 16.00
        Każda godzina płatna 1,40
        Rodzic zadeklarował pobyt od 8.00 do 14.00, przychodzi zawsze po 14.00
        • iwoniaw No to mu doliczą za te godziny i w czym problem? 12.10.11, 17:04

• gryzelda71 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 17:05
          Od 8 do 16 za darmo?To o co chodzi?
          • gabi683 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 13.10.11, 11:01
            gryzelda71 napisała:

> Od 8 do 16 za darmo?To o co chodzi?

powinno być od 8 do 13 za darmo i jaka tania godzina 1,40 my mamy 2 zł
        • attiya Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 17:09
          no to w czym problem? Naliczaj za kolejna godzinę, w gadki się nie wdawaj i już
        • edziu0482 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 18:06
          pomyłka za darmo od 8.00 do 13.00

zdrzemnęłam się i czytając swój post sama mam mętlik w głowie więc rozumiem, że chaotyczna jest ta moja wypowiedź
          u nas w przedszkolu trzeba odbierać/przyprowadzać zgodnie z umową lub w trakcie jej trwania. Nie ma doliczania godzin poza umową - bo żaden akt prawny tego nie reguluje. Zawsze można zmienić umowę i wysłużyć, skrócić czas.
          Autobusów i tramwai u nas brak - spóźnić się można ale facet robi to notorycznie i perfidnie śmieje nam się w twarz
          Jutro dyrektorka wzywa go "na dywanik" ma wybór - albo przychodzi punktualnie, albo wydłuża czas o pół godziny (podpisuje aneks do umowy, te pół godziny wyniesie go miesięcznie 14 zł!) albo podpisuje dokument, że nie zgadza się na zmianę umowy i sprawa trafia do wójta/urzędu gminy
          • slonko1335 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 18:17
            u nas w przedszkolu trzeba odbierać/przyprowadzać zgodnie z umową lub w trakcie
            > jej trwania. Nie ma doliczania godzin poza umową - bo żaden akt prawny tego ni
            > e reguluje.

jak to nie reguluje? reguluje dokłądnie ten który uchwalił godziny bezpłatne i koszt godziny poza nimi. Nie widzę problemu żadnego, policzyć panu za każdą dodatkową godzinę i kazać zapłacić na koniec miesiąca. W statucie przedszkola chyba jest zapis o wykreśleniu z listy w razie zalegania z opłatami? u nas jest to okres dwumiesięczny i do widzenia.
            • czar_bajry Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 14.10.11, 00:14
              u nas w przedszkolu trzeba odbierać/przyprowadzać zgodnie z umową lub w trakcie
              > jej trwania. Nie ma doliczania godzin poza umową - bo żaden akt prawny tego ni
              > e reguluje.

Takie bzdury wypisujesz, że na pewno nie jesteś nauczycielką w przedszkolu....
        • foro-estupido Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 18:08
          edziu0482 napisała:

> Przedszkole jest czynne do 16.00
          > Za darmo od 8.00 do 16.00
          > Każda godzina płatna 1,40
          > Rodzic zadeklarował pobyt od 8.00 do 14.00, przychodzi zawsze po 14.00

No to nie rozumiem....
        • czar_bajry Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 13.10.11, 23:36
          Przedszkole jest czynne do 16.00
          > Za darmo od 8.00 do 16.00
          > Każda godzina płatna 1,40
          > Rodzic zadeklarował pobyt od 8.00 do 14.00, przychodzi zawsze po 14.00

Sorry ale czy Ty jesteś normalna?
          Weź przeczytj co napisałaś a potem sama sobie odpowiedz.
    • attiya Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 17:08
      nie rozumiem?
      jeśli zadeklarowano do 14 a odbiera się dziecko o 13:40 to w czym problem?
      poza tym takie jest życie, naprawdę wszystko robisz co do sekundy? Autobus nie spóźnia się u Ciebie jak do pracy jedziesz? Korków nie ma?
      Do poprzedniego roku jakoś można było odebrać wtedy gdy dojeżdżało się do przedszkola a nie gnać na łeb, na szyję, bo napisało się do 16 a odbiera się o 17, teraz nagle okazuje się, że wszyscy tacy punktualni, nikt w pracy dłużej nie musi siedzieć, nikt nie stoi w korkach itd itd
      • komuszek22 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 17:33
        Chryste przecież napisala jak wół on co chodzi.
        W pierwszym poście.

Do poprzedniego roku jakoś można było odebrać wtedy gdy dojeżdżało się do przed
        > szkola a nie gnać na łeb, na szyję, bo napisało się do 16 a odbiera się o 17, t
        > eraz nagle okazuje się, że wszyscy tacy punktualni, nikt w pracy dłużej nie mus
        > i siedzieć, nikt nie stoi w korkach itd itd

Toteż określiła ten pomysł odpowiednio, ale nie ona przecież ustala zasady.
        I jeśli nie wyrabiasz się z odbiorem to można zadeklarować 1/2 ha dłużej, wtedy nie musisz gnać na łeb na szyję.

Ja mam tylko jedno pytanie- czemu to ty musisz się dochodzić z gościem ty odnotowujesz odbiór?U nas sa karty i czytniki elektroniczne.
        • heca7 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 17:45
          Dziś z mężem oboje "zawaliliśmy" mamy wpisane, że odbieramy o 16.00 a odebrałam dopiero 16.50 i jedyne co mnie za to czeka to dopłata jednorazowa 2,60zł. Przedszkole czynne do 17.30. Godziny płatne od 13 wzwyż. Nie rozumiem szczerze problemu. Przeszkadza Ci, że wykorzystuje czas bezpłatny? Może wystarczy powiedzeić mu żeby wpisał odbiór dziecka o 15.00 ? Czy Wam to jakoś psuje dzień, statystyki, rozwala zajęcia?
          • edziu0482 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 18:09
            -----Przeszkadza Ci, że wykorzystuje czas bezpłatny?-------

tak i w tym jest sęk. Ja jako rodzic płacę, setka innych rodziców również a on się śmieje w żywe oczy, że nie musi.
            Rodzic nie chce wpisać dziecka do 15.00, ba! nawet nie chce do 14.30 (14zł/m-c) bo nie będzie więcej płacił i już.
            A ja koniecznie chcę mu przetłumaczyć, że albo zapłaci albo ma odbierać zgodnie z umową bo takie jest prawo.

Rozwaliło mi to dzień zupełnie, co mi się rzadko zdarza, ech..
            • foro-estupido Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 18:11
              No to co za problem,dziecko wykreślic z przedszkola i skoro tatuś nie chce się podporządkowac to dziecko,trudno,ale z przedszkola trzeba wypisac.
        • edziu0482 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 18:11
          karty i czytniki elektroniczne to będziemy mieć za 1000 lat
          tu traktory jeżdżą po ulicach i krowy na polach muczą za oknem przedszkolnym
          • foro-estupido Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 18:12
            eeee,nie przesadzaaaaj.Znam przedszkole na wsi i jakoś czytniki tam mają...
            • heca7 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 19:57
              To nie możecie mu doliczać za każdą rozpoczętą godzinę? U nas tak się dolicza.
              • azjaodkuchni Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 20:14
                Rozumiem raz się zdarzyło, coś wypadło człowiek się spóźnił, przeprosił nie ma problemu, ale jeśli to notoryczne to też bym się na dziada " uwzięła", ale na pewno nie wdawałabym się w żadne pyskówki przy następnym spóźnieniu poinformowałabym, że liczymy za każdą rozpoczętą godzinę zgodnie z prawem...
            • dziennik-niecodziennik Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 20:31
              a mamy w Polsce JEDNO wiejskie przedszkole? big_grin

ja mieszkam w miescie a czytników nie ma. panie prowadzą dzienniki, przyprowadzenie i odprowadzenie dziecka kwituje sie podpisem...
              • wioskowy_glupek Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 12.10.11, 22:59
                Wydaje mi się że to nie jest twój problem tylko dyrekcji przedszkola smile
                Ale uważam, że powinniście albo odmówić przyjęcia dziecka kolejnego dnia do przedszkola, albo zwołać zebranie rodziców i innym rodzicom powiedzieć że pan X korzysta za darmo z tego za co oni płacą. Myślę że wkurzeni rodzice sprawę załatwią.
                • czarna.perla Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 13.10.11, 00:03
                  Widzisz, gdyby ten rodzic mieszkal w Bełchatowie i płaciłby za każda godzinę 3,47 to napewno byłby punktualnie- widac dla tego pana opłaty są za niskie, chętnie się z nim zamienię.
    • zebra12 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 13.10.11, 08:16
      Mnie się wydaje, że coś źle rozumujecie z tymi opłatami po zadeklarowanych godzinach. Zadzwoń do Waszego Kuratorium i spytaj. U nas godziny zadeklarowane to jedno, a czas przebywania dziecka w placówce, to drugie. Płacie się za rzeczywisty czas przebywania dziecka w przedszkolu. Mam zdeklarowaną córkę do 15, ale odbieram ją o 14:30 i za te pół godziny mi zwracają. A jak przyjdę o 16, to dolicza mi do rachunku i tyle. Proste jak budowa cepa.
      • bablara Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 13.10.11, 10:01
        Powaznie oddaja Wam za niewykorzystane godziny? My zadecydowalismy ,ze wpiszemy do 17 tej, bo czasami sa korki i mozna nie zdazyc. Mimo to dziecko jest odbierane okolo 15:20 lub 15:30 i nikt nam nie zwraca ze te niewykorzystane godziny. Powiem wiecej nawet jak dziecko chore to zwracaja tylko za jedzenie. Zastanawiam sie dlaczego tak roznie inpretowane sa przepisy w roznych przedszkolach,
        • zebra12 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 13.10.11, 12:30
          Tak, nam zwracają. Mamy pięciominutowe rozliczanie.
        • anorektycznazdzira Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 13.10.11, 15:06
          U nas tez nie zwracają, choćbym przez pół miesiaca po godzinie wcześniej odbierała. Zwracają, jak nie był wcale.
      • iwoniaw Nie do kuratorium 13.10.11, 10:02
        tylko do organu prowadzącego. Kuratorium nadzoruje przedszkola wyłącznie merytorycznie, nie ma nic wspólnego z opłatami.
        BTW- u mojego dziecka rozliczam się dokładnie jak Zebra, nauczycielki w ogóle w to nie wnikają, bo ich to zupełnie nie dotyczy.
    • aniuta75 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 13.10.11, 10:06
      Ale po co się wdajesz z panem w dyskusje? Wpisuj do dziennika, bez żadnego komentarza o której dzieciak został odebrany i finito. W księgowości go już odpowiednio policzą.
    • anorektycznazdzira Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 13.10.11, 15:04
      W naszym przedszkolu "bycie ludźmi" przejawia się tak, że tolerowane są dwa spóźnienia do 30 minut w miesiącu. jeśli wystąpi 3 lub więcej, to nikt nie dyskutuje na zaden temat, tylko automatycznie aneksuje się umowę przedłużając opiekę o tyle, ile wynika ze spóźnień (interwały są co 0.5 godziny). Jest to umieszczone gdzieś ta- umowa czy statut na który się zgadzamy w umowie, więc przedszkole nie musi nikogo prosić ani błagać o ten aneks. W następnym miesiącu przychodzi rachunek za ten dłuższy okres opieki. Nie podoba się? Trzeba było dziecko odbierać.
    • ila79 Re: Rodzice w przedszkolu a nowe opłaty 14.10.11, 08:39
      U nas nie ma biegania z zegarkiem w ręku, może powinniście zwrócic sie do samorządu o zmiane zasad, zamiast drzeć koty. U nas jest tak, że jak sie zadeklarowało, że dziecko jest do 14.00, a przyjdzie się troche później, to poprostu jest doliczana kolejna godzina zgodnie ze stawką. A jak sie przyjdzie o 13, to godzina jest odliczana. Nie wyobrażam sobie sytuacji, gdzie coś mi wypadnie , stoję w korku itp. i stresuję się że nie dotrę punkt 14.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka