Dodaj do ulubionych

Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie?

11.12.11, 18:44
Ale tak NAPRAWDĘ, nie ile się powinno, bo teoria sobie, a praktyka sobie. Przy normalnym jedzeniu, nie dietetycznym, ile jecie warzyw dziennie?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 18:51
      Surówka na obiad: zawsze. Do kanapek: pomidor (ale gdy sezon), często pokrojona w paski surowa papryka. Dziś zjadłam michę brukselki, którą uwielbiam, mimo koszmarnego zapachu przy gotowaniu.
      • aqua48 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 18:55
        Około pół kilo zieleniny (łącznie z owocami) raz więcej tego, a raz tego.
    • sta-fraszka Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 18:54
      zawsze mam cos w kanapce na lunch (pomidora/ogorka/papryke, czesto wszystko)
      zawsze mam cos w obiedzie (brokuly/pomidora/kapuste/szpinak/cukinie/papryke, groszek, kukurydze)
      czesto musze cos pochrupac (marchewki, rzodkiewke, groszek, kalafiora/brokuly).

Wiec tak szczerze to na pewno 3 "porcje".
      Pewnie wiecej
      • pierr-dzioszek Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 19:01
        Zjadam ok.kilograma dziennie różnych warzyw,ale są one podstawą mojego menu.
        • mnb0 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 09:51
          I to stad wzial sie Twoj nick? (pytam serio)
    • franczii Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 18:59
      Ja jem na obiad porcje makaronu lub ryzu z warzywami a raczej wielka porcje warzyw z mala porcja makaronubig_grin Potem jesli mam ochote to salata.
      Na kolacje jako pierwsze danie talerz warzyw z wody z oliwa lub czasem jakas bardziej wyszukana potrawa warzywna.
    • kocianna Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 19:04
      Do śniadania nie, do kolacji pomidor, na obiad mam zazwyczaj michę sałaty z różną surowizną i zupę.
      • pulcino3 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 19:09
        zależy ,
        czasami często gęsto dużo, czasem rzadko i symbolicznie
        to drugie jak nie mam czasu i weny
    • angazetka Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 19:16
      Z reguły: dwa pomidory albo pęczek rzodkiewek, albo papryka. Plus jabłko albo parę śliwek, albo gruszka. Raz w tygodniu (mniej więcej) do tego porcja warzyw na patelnię bądź gotowanych, bądź szpinak w sosie.
      • azjaodkuchni Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 19:50
        Niewiele warzywa tu to żarcie ludzi biednych i "nie wypada" ich jeść. W niewielu potrawach są warzywa, lokalnych warzyw gotować nie umiem. Piję soki warzywne i owocowe mam nadzieję, że nie wrócę bez zębów i włosów.
        • gazeta_mi_placi Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 09:43
          Nie jadam praktycznie w ogóle warzyw, moja dieta to głównie nabiał (sery żółte które uwielbiam, jajka, czasem jakaś zupa).
          Wyniki krwi od lat mam wzorcowe, żadnych niedoborów.
          Włosy i zęby zaś to kwestia genetyczna.
        • olena.s Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 12:41
          Nie bądź wiśnia, zbadaj sprawę u lokalnych i opisz albo na priva pchnij. Ja mam tu mnóstwo azjatyckiej zieleniny i po sparzeniu gorzkim ogórkiem (taki z podługowtymi purchlami) sama nie ryzykuje, a nie mam kogo spytać.....
          • azjaodkuchni Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 14:26
            Na lekcje gotowania się napisałam... miejscowi jedzą czasem takie cuda, że my po nich możemy dostać jedynie mega biegunki sad
          • syswia Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 13.12.11, 02:59
            o mamma-mia! gorzki melon to moje ulubione warzywo wink a jakie zdrowe! moja tesciowa piecze to z nadzieniem cebulowo mangowym i jest to absolutnie moje najulubiensze danie
        • jajko54 Azjaodkuchni 12.12.11, 14:35
          azjaodkuchni napisała:

> Niewiele warzywa tu to żarcie ludzi biednych i "nie wypada" ich jeść.

a co jedzą bogaci?
          • olena.s Re: Azjaodkuchni 12.12.11, 20:03
            No oczywiście mięso.
          • azjaodkuchni Re: Azjaodkuchni 13.12.11, 02:33
            Ryż , kluski (nudle) i kfc w którym nie ma frytek. Singapurczyk jest dumny, że może jesc ryż i jajko sadzone na zimno do tego. Warzywa nie. Mięsa jedzą mało tak mało, że ceny w sklepach podane są za 100 gr. A piramida żywienia na dole ma ryż i mleko a warzywa są trzeciej części. W sumie wcale się nie dziwię ogórki są okropne, pomidory też smaczne są arbuzy które singapurczycy uważaną za warzywo smile
    • lola211 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 19:57
      Mysle,ze ok 30 dkg.
    • czarnaalineczka Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 20:10
      frytki to warzywa prawda ?
      tongue_out

a tak serio to duuuzo i wszystkie kolory
      i zawsze mam w domu sok warzywny
      no i moj ukochany pomidorowy z tabasco
      • jul-kaa Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 01:28
        Pizza z sosem pomidorowym to też warzywa. Serio.
    • mozyna Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 20:11
      minimum 5 zalecanych porcji dziennie
    • cherry.coke Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 20:11
      Wlasciwie wiekszosc tego, co jem, to warzywa i owoce oraz potrawy z nich przygotowane. Do tego ryz, pieczywo i nabial (w stopniu ograniczonym), slodycze wlasciwie glownie wtedy, kiedy ktos czestuje.
    • edelstein Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 20:37
      Ziemniaki i cebule czesto,surowki od czasu do czasu.Warzyw surowych typu pomidor do kanapki wcale.Dla mnie sa obrzydliwe,nie lubie i juz.
    • sueellen Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 20:46
      zawsze na lunch w pracy biore salatke bez sosu - same warzywka z ziolami albo rodzynkami czy sezamem. Do chrupania po poludniu najczesciej marchewka albo jablko (wiem, nie warzywo) i orzechy. wieczorem najczesciej jakis pomidorek w salatce, avokado. Czesto tez na obiad biore zupy warzywne kremy (liczy sie)? W domu zawsze jest surowka do obiadu, po obiedzie czesto owoce. Dzis po kolacji obiadamy sie pomaranczami a rano byla owsianka z granatem (na szczescie nie wybuchla).
      • kasia191273 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 01:24
        +/- 200 gr.
    • kozica111 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 06:21
      Czasem jedno , dwa warzywa dziennie plus ze 3 owoce, a czasem a nawet dość często cały dzień jem tylko to np; na śniadanie 3 jabłka, na 2 śniadanie grejpfrut , na obiad kalafior z surówka, na kolacje sok warzywny plus winogrona itp;
    • koza_w_rajtuzach Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 07:38
      Dziennie? Dziennie to ja na pewno nie jem warzyw. Na pewno jem ich o wiele za mało.
    • przeciwcialo Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 07:46
      Teraz od jakiegos czasu patrze na talerz i wych jarzyn wychodzi troche, wczesniej różnie bywało. Staram się dokładac jarzyny do każdego posiłku.
    • havana28 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 09:09
      lącznie z owocami ok 1 kg dziennie, ale jestem wegetarianka wiec warzywa i owoce to podstawa mojego menu
    • rosapulchra-0 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 09:14
      Myślę, że ze 150-200 g. A w to wchodzą: pomidory, pieczarki, szczypior, papryka, często zielony ogórek, sałata, jabłka, banany, ostatnio mandarynki. Jeszcze do niedawna w ogóle nie jadłam owoców, a z warzyw tylko włoszczyznę, którą nadal mam w stałym menu.
    • mnb0 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 09:37
      Jedno albo wcale. Np. jem makaron z sosem pomidorowym albo kurczaka z ryzem i papryka. I to wszystko.

A wy nie macie wiatrow po tych surowkach z kapusty?

WHO zaleca teraz jedzenie 5 porcji warzyw i 2 porcji owocow dziennie, ale ja sobie nie wyobrazam, ze mialabym sie pasc caly dzien jak krowa. Skutek takiej diety od razu widac na łące. Jakos o takich skutkach warzywno-owocowej diety sie nie mowi.

A w ogole to chyba dobre tylko dla wegetarian, bo gdzie miedzy normalnymi posilkami wcisnac te 7 porcji? A gdzie chleb, mieso, ziemniaki? Chyba bym sie roztyla jakbym jeszcze oprocz tego miala zjesc banana, marchew, jablko, kalafiora, fasolke, groszek i dynie.
      • havana28 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:00
        > A wy nie macie wiatrow po tych surowkach z kapusty?
        >
        > WHO zaleca teraz jedzenie 5 porcji warzyw i 2 porcji owocow dziennie, ale ja so
        > bie nie wyobrazam, ze mialabym sie pasc caly dzien jak krowa. Skutek takiej die
        > ty od razu widac na łące. Jakos o takich skutkach warzywno-owocowej diety sie n
        > ie mowi.

Mnie właśnie zastanawia skąd u ludzi bierze sie przekonanie, że jedzenie warzyw i owocow powoduje wiatry czy wzdęcia. Może ludzie, ktorzy jedza dużo nie-warzywnych potraw poprostu nie potrafią trawić pokarmów roślinnych? Ja na warzywawach i owocach czuje się rewelacyjnie i lekko. O gazach słyszę tylko z opowieści
        • mnb0 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:25
          > Mnie właśnie zastanawia skąd u ludzi bierze sie przekonanie, że jedzenie warzyw
          > i owocow powoduje wiatry czy wzdęcia.
          Z autopsji? Wiem, jakie skutki mialoby zjedzenie pol kilo owocow albo michy kapusty.

Moze faktycznie sa takie typy (zalezne od grupy krwi czy czego tam jeszcze), ze moga zyc samymi warzywami, a inne moga zyc bez warzyw. Ale dlaczego wciska sie WSZYSTKIM jako model zdrowej diety te 7 porcji dziennie?
        • mnb0 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:39
          havana28 napisała:
          > O gazach słyszę tylko z opowieści
          Dopiero teraz do mnie dotarlo. To Ty W OGOLE nie oddajesz gazow?
          • havana28 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:48
            Nie. A co to jest oddawanie gazów i czy to jest normalne?
      • kura28 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:01
        Ale czemu chcesz wciskać warzywa między normalnymi posiłkami? One mają właśnie być normalnym posiłkiem. I nie musi to być obiad typu miska sałaty tylko może być np. lazania z mięsem i szpinakiem, leczo, łazanki z kapustą.
        • mnb0 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:21
          > lazania z mięsem i szpinakiem, leczo, łazanki z kapustą.
          No wlasnie ja tak jem (poza kapucha), ale to nadal jest JEDNA porcja warzyw dziennie. A gdzie pozostale 4 porcje + 2 porcje owocow?
          • kura28 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:32
            Takie leczo to da ci ze 3 porcje warzyw od razu wink. 1 porcja to średniej wielkości owoc lub warzywo (np. jabłko, marchewka).
            A resztę posiłków komponujesz analogicznie: na śniadanie jajecznica z pomidorami i papryką a na kolację sałatka z tuńczykiem i groszkiem, albo twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem.
            Pomiędzy posiłkami banan czy mandarynka albo szklanka soku.

To jest wszystko jasno opisane:
            www.5razywarzywaiowoce.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=6&Itemid=52
            • mnb0 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:41
              No chyba ze tak. Jak sobie dolicze herbate z cytryna, rodzynki w ciescie i orzechy w czekoladzie to wyjdzie moze z 5 porcji.
      • angazetka Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:51
        Jasne, że są warzywa wzdymające, ale żeby tak od każdej zieleniny mieć gazy czy biegunkę, to nie słyszałam. Może warto się przebadać, jak ktoś ma takie straszne problemy?
      • franczii Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 11:50
        A w ogole to chyba dobre tylko dla wegetarian, bo gdzie miedzy normalnymi posil
        > kami wcisnac te 7 porcji?

Ja wciskam bez problemu tylko ze przyjelam zasade, ze warzywa stanowia podstawe posilku.
        Np. zaraz zjem makaron z cukinia, przy czym cukinii chyba z 350gr a makaronu 70gr.
        Na kolacje zjem brokuly (tez gdzies z 300gr) i kawalek ryby pieczonej. Do tego kromka chleba.
        Owoce: pomarancza na drugie sniadanie, jablko na podwieczorek.
    • gazeta_mi_placi Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 09:39
      Bardzo często się zdarza, że w ogóle.
      Czasem w sezonie maks 1-2 dziennie.
      Po ilości rekomendowanej przez WHO czyli 5 razy dziennie miałabym sraczkę.
      Badania krwi robię regularnie, są wzorcowe wręcz.
    • minkapinka Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:06
      zazwyczaj warzywa jem raz dziennie, prawie nie jem kanapek, więc na kanapce odpada. Owoce częsciej, ostatnio zjadam 1,5 pomelo dziennie + kilka mandarynek. Często jem jabłka.
    • mathiola Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:31
      Nie wiem ILE ale dużo.
      U nas spożycie produktów wychodzi w takiej kolejności: warzywa, owoce, nabiał, kasze, makarony, ziemniaki, mięso (przy czym mięso to tak dość szczątkowo).
    • hellulah Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:32
      Rano do śniadania (kromka z twarogiem albo żółtym serem albo jajkiem) jabłko i pomidor, albo pół pomelo i czerwoną paprykę, albo dwa pomidory, albo kilka mandarynek, albo gruszkę, albo zielony ogórek.

Do drugiego śniadania najczęściej suszone owoce do muesli, np. po pół garści żurawiny, rodzynek i trochę śliwek, oraz jabłko.

Do obiadu dużo, duże porcje - np. wczoraj był makaron ciemny wstążki, łosoś dziki w przyprawach, sałatka z czereśniowych pomidorków i oliwek z mozzarellą. Przedwczoraj był ryż biały, do tego jako główny punkt duszona papryka słodka i chili z cebulką i przyprawami, do tego fasolka żółta z wody. Przedwczoraj zupa kalafiorowo-serowa i racuchy drożdżowe z jabłkami, a na deser pomelo. Dzisiaj planuję warzywa na patelnię posypane serem i pietruchą.

Na podwieczorek zimą raczej domowa drożdżówka czy mały deser z nabiału (np. jogurt z miodem i orzechami albo budyń), ale za to często, choć nie codziennie, wyciskany świeży sok z buraków czy jabłek. Latem często owoce sezonowe typu truskawki, śliwki.

Na kolację mniej warzyw - ale np. sałata z mieszanki sałat zielonych, a zawsze jakiś "popychacz" typu pomidor, szczypiorek, zielona pietruszka, kiszone ogórki do kanapek.
    • kingaolsz Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 11:02
      Mysle, ze warto sprecyzowac co to jest porcja - wg. dietetykow to 80g.
      Do tych 5 porcji dziennie NIE zaliczaja sie ziemiaki, zalicza sie 1 szklanka soku ( prawdziwego), no i zjedzenie 160g jablka to nie sa 2 porcje, ma byc rozmaicie.
      5 porcji dziennie to minimum, ale w idealnym swiecie byloby to 15 porcji ( w rejonie morza srodziemnego ludzie jedza srednio 9 porcji dziennie).
      Jasne, ze mozna nie jesc ich w ogole - ale mocno zwieksza sie sobie szanse na nowotwor ( szczegolnie jelita grubego), a biorac pod uwage, ze 1 osoba na 3 zachoruje w swoim zyciu na nowotwor (wg. Cancer research z 2004) to moze warto dbac zawczasu.
    • sadosia75 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 11:21
      Jestem wegetarianką więc jem wyłącznie warzywa. Ale w czasach jak jadłam mięso to i tak było zdecydowanie więcej warzyw niż mięsa. Jestem zdecydowanie warzywnym stworzeniem. Jak owieczka albo koza czy coś smile
    • default Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 11:33
      Zimą prawie wcale nie jadam warzyw. Tzn. tylko do obiadu: w formie surówki do obiadu (kapusta, por, marchewka, jabłko) albo gotowane (np. marchewka z groszkiem, buraczki, brukselka). Czyli tradycyjnie. Czasem całe danie warzywne na obiad - leczo albo warzywa z makaronem czy ryżem. Warzywa z mrożonek. Nie uznaję zimą : pomidorów, zielonych ogórków, rzodkiewek, kalafiorów i sałaty. Są obrzydliwe. Ewentualnie cukinia może być.
      Latem są dużo większe możliwości - wtedy mogę żyć samymi warzywami. Jakoś latem ma się ochotę na takie lżejsze posiłki, a zimą - na bardziej "treściwe" smile
      • eniac_woman Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 11:42
        No właśnie, zimą niektóre warzywa są ohydne.
        Ja jem stanowczo za mało, ale wynika to głównie z tego, że jem 3 posiłki dziennie i nie bardzo mam jak dopchać tam 5 porcji warzyw...
        • kura28 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 14:45
          Ale naprawdę nie chodzi o jedzenie warzyw 5 razy dziennie albo jedzenie warzyw oprócz głównych posiłków. Po prostu trzeba do codziennych posiłków wkomponować 5 porcji warzyw/owoców (przy czym jedna porcja to jedno 80g średnie warzywo)
          Wystarczy twarożek z rzodkiewką, sok z marchewki na II śniadanie, zupa warzywna lub surówka do obiadu, owoc na deser, i pomidor + kilka oliwek do kolacji.
          • eniac_woman Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 22:09
            kura28 napisała:

> Ale naprawdę nie chodzi o jedzenie warzyw 5 razy dziennie albo jedzenie warzyw
            > oprócz głównych posiłków. Po prostu trzeba do codziennych posiłków wkomponować
            > 5 porcji warzyw/owoców (przy czym jedna porcja to jedno 80g średnie warzywo)
            > Wystarczy twarożek z rzodkiewką, sok z marchewki na II śniadanie, zupa warzywna
            > lub surówka do obiadu, owoc na deser, i pomidor + kilka oliwek do kolacji.

No dobrze, Twoja propozycja wydaje mi się osiągalna smile Zwłaszcza te soki warzywne, lubię je i są osiągalne o każdej porze roku, całe szczęście...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka