eniac_woman 11.12.11, 18:44 Ale tak NAPRAWDĘ, nie ile się powinno, bo teoria sobie, a praktyka sobie. Przy normalnym jedzeniu, nie dietetycznym, ile jecie warzyw dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 18:51 Surówka na obiad: zawsze. Do kanapek: pomidor (ale gdy sezon), często pokrojona w paski surowa papryka. Dziś zjadłam michę brukselki, którą uwielbiam, mimo koszmarnego zapachu przy gotowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 18:55 Około pół kilo zieleniny (łącznie z owocami) raz więcej tego, a raz tego. Odpowiedz Link Zgłoś
sta-fraszka Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 18:54 zawsze mam cos w kanapce na lunch (pomidora/ogorka/papryke, czesto wszystko) zawsze mam cos w obiedzie (brokuly/pomidora/kapuste/szpinak/cukinie/papryke, groszek, kukurydze) czesto musze cos pochrupac (marchewki, rzodkiewke, groszek, kalafiora/brokuly). Wiec tak szczerze to na pewno 3 "porcje". Pewnie wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
pierr-dzioszek Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 19:01 Zjadam ok.kilograma dziennie różnych warzyw,ale są one podstawą mojego menu. Odpowiedz Link Zgłoś
mnb0 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 09:51 I to stad wzial sie Twoj nick? (pytam serio) Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 18:59 Ja jem na obiad porcje makaronu lub ryzu z warzywami a raczej wielka porcje warzyw z mala porcja makaronu Potem jesli mam ochote to salata. Na kolacje jako pierwsze danie talerz warzyw z wody z oliwa lub czasem jakas bardziej wyszukana potrawa warzywna. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 19:04 Do śniadania nie, do kolacji pomidor, na obiad mam zazwyczaj michę sałaty z różną surowizną i zupę. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 19:09 zależy , czasami często gęsto dużo, czasem rzadko i symbolicznie to drugie jak nie mam czasu i weny Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 19:16 Z reguły: dwa pomidory albo pęczek rzodkiewek, albo papryka. Plus jabłko albo parę śliwek, albo gruszka. Raz w tygodniu (mniej więcej) do tego porcja warzyw na patelnię bądź gotowanych, bądź szpinak w sosie. Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 19:50 Niewiele warzywa tu to żarcie ludzi biednych i "nie wypada" ich jeść. W niewielu potrawach są warzywa, lokalnych warzyw gotować nie umiem. Piję soki warzywne i owocowe mam nadzieję, że nie wrócę bez zębów i włosów. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 09:43 Nie jadam praktycznie w ogóle warzyw, moja dieta to głównie nabiał (sery żółte które uwielbiam, jajka, czasem jakaś zupa). Wyniki krwi od lat mam wzorcowe, żadnych niedoborów. Włosy i zęby zaś to kwestia genetyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 12:41 Nie bądź wiśnia, zbadaj sprawę u lokalnych i opisz albo na priva pchnij. Ja mam tu mnóstwo azjatyckiej zieleniny i po sparzeniu gorzkim ogórkiem (taki z podługowtymi purchlami) sama nie ryzykuje, a nie mam kogo spytać..... Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 14:26 Na lekcje gotowania się napisałam... miejscowi jedzą czasem takie cuda, że my po nich możemy dostać jedynie mega biegunki Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 13.12.11, 02:59 o mamma-mia! gorzki melon to moje ulubione warzywo a jakie zdrowe! moja tesciowa piecze to z nadzieniem cebulowo mangowym i jest to absolutnie moje najulubiensze danie Odpowiedz Link Zgłoś
jajko54 Azjaodkuchni 12.12.11, 14:35 azjaodkuchni napisała: > Niewiele warzywa tu to żarcie ludzi biednych i "nie wypada" ich jeść. a co jedzą bogaci? Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: Azjaodkuchni 13.12.11, 02:33 Ryż , kluski (nudle) i kfc w którym nie ma frytek. Singapurczyk jest dumny, że może jesc ryż i jajko sadzone na zimno do tego. Warzywa nie. Mięsa jedzą mało tak mało, że ceny w sklepach podane są za 100 gr. A piramida żywienia na dole ma ryż i mleko a warzywa są trzeciej części. W sumie wcale się nie dziwię ogórki są okropne, pomidory też smaczne są arbuzy które singapurczycy uważaną za warzywo Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 19:57 Mysle,ze ok 30 dkg. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 20:10 frytki to warzywa prawda ? a tak serio to duuuzo i wszystkie kolory i zawsze mam w domu sok warzywny no i moj ukochany pomidorowy z tabasco Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 01:28 Pizza z sosem pomidorowym to też warzywa. Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 20:11 minimum 5 zalecanych porcji dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 20:11 Wlasciwie wiekszosc tego, co jem, to warzywa i owoce oraz potrawy z nich przygotowane. Do tego ryz, pieczywo i nabial (w stopniu ograniczonym), slodycze wlasciwie glownie wtedy, kiedy ktos czestuje. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 20:37 Ziemniaki i cebule czesto,surowki od czasu do czasu.Warzyw surowych typu pomidor do kanapki wcale.Dla mnie sa obrzydliwe,nie lubie i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 11.12.11, 20:46 zawsze na lunch w pracy biore salatke bez sosu - same warzywka z ziolami albo rodzynkami czy sezamem. Do chrupania po poludniu najczesciej marchewka albo jablko (wiem, nie warzywo) i orzechy. wieczorem najczesciej jakis pomidorek w salatce, avokado. Czesto tez na obiad biore zupy warzywne kremy (liczy sie)? W domu zawsze jest surowka do obiadu, po obiedzie czesto owoce. Dzis po kolacji obiadamy sie pomaranczami a rano byla owsianka z granatem (na szczescie nie wybuchla). Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 01:24 +/- 200 gr. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 06:21 Czasem jedno , dwa warzywa dziennie plus ze 3 owoce, a czasem a nawet dość często cały dzień jem tylko to np; na śniadanie 3 jabłka, na 2 śniadanie grejpfrut , na obiad kalafior z surówka, na kolacje sok warzywny plus winogrona itp; Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 07:38 Dziennie? Dziennie to ja na pewno nie jem warzyw. Na pewno jem ich o wiele za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 07:46 Teraz od jakiegos czasu patrze na talerz i wych jarzyn wychodzi troche, wczesniej różnie bywało. Staram się dokładac jarzyny do każdego posiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
havana28 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 09:09 lącznie z owocami ok 1 kg dziennie, ale jestem wegetarianka wiec warzywa i owoce to podstawa mojego menu Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 09:14 Myślę, że ze 150-200 g. A w to wchodzą: pomidory, pieczarki, szczypior, papryka, często zielony ogórek, sałata, jabłka, banany, ostatnio mandarynki. Jeszcze do niedawna w ogóle nie jadłam owoców, a z warzyw tylko włoszczyznę, którą nadal mam w stałym menu. Odpowiedz Link Zgłoś
mnb0 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 09:37 Jedno albo wcale. Np. jem makaron z sosem pomidorowym albo kurczaka z ryzem i papryka. I to wszystko. A wy nie macie wiatrow po tych surowkach z kapusty? WHO zaleca teraz jedzenie 5 porcji warzyw i 2 porcji owocow dziennie, ale ja sobie nie wyobrazam, ze mialabym sie pasc caly dzien jak krowa. Skutek takiej diety od razu widac na łące. Jakos o takich skutkach warzywno-owocowej diety sie nie mowi. A w ogole to chyba dobre tylko dla wegetarian, bo gdzie miedzy normalnymi posilkami wcisnac te 7 porcji? A gdzie chleb, mieso, ziemniaki? Chyba bym sie roztyla jakbym jeszcze oprocz tego miala zjesc banana, marchew, jablko, kalafiora, fasolke, groszek i dynie. Odpowiedz Link Zgłoś
havana28 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:00 > A wy nie macie wiatrow po tych surowkach z kapusty? > > WHO zaleca teraz jedzenie 5 porcji warzyw i 2 porcji owocow dziennie, ale ja so > bie nie wyobrazam, ze mialabym sie pasc caly dzien jak krowa. Skutek takiej die > ty od razu widac na łące. Jakos o takich skutkach warzywno-owocowej diety sie n > ie mowi. Mnie właśnie zastanawia skąd u ludzi bierze sie przekonanie, że jedzenie warzyw i owocow powoduje wiatry czy wzdęcia. Może ludzie, ktorzy jedza dużo nie-warzywnych potraw poprostu nie potrafią trawić pokarmów roślinnych? Ja na warzywawach i owocach czuje się rewelacyjnie i lekko. O gazach słyszę tylko z opowieści Odpowiedz Link Zgłoś
mnb0 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:25 > Mnie właśnie zastanawia skąd u ludzi bierze sie przekonanie, że jedzenie warzyw > i owocow powoduje wiatry czy wzdęcia. Z autopsji? Wiem, jakie skutki mialoby zjedzenie pol kilo owocow albo michy kapusty. Moze faktycznie sa takie typy (zalezne od grupy krwi czy czego tam jeszcze), ze moga zyc samymi warzywami, a inne moga zyc bez warzyw. Ale dlaczego wciska sie WSZYSTKIM jako model zdrowej diety te 7 porcji dziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
mnb0 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:39 havana28 napisała: > O gazach słyszę tylko z opowieści Dopiero teraz do mnie dotarlo. To Ty W OGOLE nie oddajesz gazow? Odpowiedz Link Zgłoś
havana28 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:48 Nie. A co to jest oddawanie gazów i czy to jest normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
kura28 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:01 Ale czemu chcesz wciskać warzywa między normalnymi posiłkami? One mają właśnie być normalnym posiłkiem. I nie musi to być obiad typu miska sałaty tylko może być np. lazania z mięsem i szpinakiem, leczo, łazanki z kapustą. Odpowiedz Link Zgłoś
mnb0 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:21 > lazania z mięsem i szpinakiem, leczo, łazanki z kapustą. No wlasnie ja tak jem (poza kapucha), ale to nadal jest JEDNA porcja warzyw dziennie. A gdzie pozostale 4 porcje + 2 porcje owocow? Odpowiedz Link Zgłoś
kura28 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:32 Takie leczo to da ci ze 3 porcje warzyw od razu . 1 porcja to średniej wielkości owoc lub warzywo (np. jabłko, marchewka). A resztę posiłków komponujesz analogicznie: na śniadanie jajecznica z pomidorami i papryką a na kolację sałatka z tuńczykiem i groszkiem, albo twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Pomiędzy posiłkami banan czy mandarynka albo szklanka soku. To jest wszystko jasno opisane: www.5razywarzywaiowoce.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=6&Itemid=52 Odpowiedz Link Zgłoś
mnb0 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:41 No chyba ze tak. Jak sobie dolicze herbate z cytryna, rodzynki w ciescie i orzechy w czekoladzie to wyjdzie moze z 5 porcji. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:51 Jasne, że są warzywa wzdymające, ale żeby tak od każdej zieleniny mieć gazy czy biegunkę, to nie słyszałam. Może warto się przebadać, jak ktoś ma takie straszne problemy? Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 11:50 A w ogole to chyba dobre tylko dla wegetarian, bo gdzie miedzy normalnymi posil > kami wcisnac te 7 porcji? Ja wciskam bez problemu tylko ze przyjelam zasade, ze warzywa stanowia podstawe posilku. Np. zaraz zjem makaron z cukinia, przy czym cukinii chyba z 350gr a makaronu 70gr. Na kolacje zjem brokuly (tez gdzies z 300gr) i kawalek ryby pieczonej. Do tego kromka chleba. Owoce: pomarancza na drugie sniadanie, jablko na podwieczorek. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 09:39 Bardzo często się zdarza, że w ogóle. Czasem w sezonie maks 1-2 dziennie. Po ilości rekomendowanej przez WHO czyli 5 razy dziennie miałabym sraczkę. Badania krwi robię regularnie, są wzorcowe wręcz. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:06 zazwyczaj warzywa jem raz dziennie, prawie nie jem kanapek, więc na kanapce odpada. Owoce częsciej, ostatnio zjadam 1,5 pomelo dziennie + kilka mandarynek. Często jem jabłka. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:31 Nie wiem ILE ale dużo. U nas spożycie produktów wychodzi w takiej kolejności: warzywa, owoce, nabiał, kasze, makarony, ziemniaki, mięso (przy czym mięso to tak dość szczątkowo). Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 10:32 Rano do śniadania (kromka z twarogiem albo żółtym serem albo jajkiem) jabłko i pomidor, albo pół pomelo i czerwoną paprykę, albo dwa pomidory, albo kilka mandarynek, albo gruszkę, albo zielony ogórek. Do drugiego śniadania najczęściej suszone owoce do muesli, np. po pół garści żurawiny, rodzynek i trochę śliwek, oraz jabłko. Do obiadu dużo, duże porcje - np. wczoraj był makaron ciemny wstążki, łosoś dziki w przyprawach, sałatka z czereśniowych pomidorków i oliwek z mozzarellą. Przedwczoraj był ryż biały, do tego jako główny punkt duszona papryka słodka i chili z cebulką i przyprawami, do tego fasolka żółta z wody. Przedwczoraj zupa kalafiorowo-serowa i racuchy drożdżowe z jabłkami, a na deser pomelo. Dzisiaj planuję warzywa na patelnię posypane serem i pietruchą. Na podwieczorek zimą raczej domowa drożdżówka czy mały deser z nabiału (np. jogurt z miodem i orzechami albo budyń), ale za to często, choć nie codziennie, wyciskany świeży sok z buraków czy jabłek. Latem często owoce sezonowe typu truskawki, śliwki. Na kolację mniej warzyw - ale np. sałata z mieszanki sałat zielonych, a zawsze jakiś "popychacz" typu pomidor, szczypiorek, zielona pietruszka, kiszone ogórki do kanapek. Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 11:02 Mysle, ze warto sprecyzowac co to jest porcja - wg. dietetykow to 80g. Do tych 5 porcji dziennie NIE zaliczaja sie ziemiaki, zalicza sie 1 szklanka soku ( prawdziwego), no i zjedzenie 160g jablka to nie sa 2 porcje, ma byc rozmaicie. 5 porcji dziennie to minimum, ale w idealnym swiecie byloby to 15 porcji ( w rejonie morza srodziemnego ludzie jedza srednio 9 porcji dziennie). Jasne, ze mozna nie jesc ich w ogole - ale mocno zwieksza sie sobie szanse na nowotwor ( szczegolnie jelita grubego), a biorac pod uwage, ze 1 osoba na 3 zachoruje w swoim zyciu na nowotwor (wg. Cancer research z 2004) to moze warto dbac zawczasu. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 11:21 Jestem wegetarianką więc jem wyłącznie warzywa. Ale w czasach jak jadłam mięso to i tak było zdecydowanie więcej warzyw niż mięsa. Jestem zdecydowanie warzywnym stworzeniem. Jak owieczka albo koza czy coś Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 11:33 Zimą prawie wcale nie jadam warzyw. Tzn. tylko do obiadu: w formie surówki do obiadu (kapusta, por, marchewka, jabłko) albo gotowane (np. marchewka z groszkiem, buraczki, brukselka). Czyli tradycyjnie. Czasem całe danie warzywne na obiad - leczo albo warzywa z makaronem czy ryżem. Warzywa z mrożonek. Nie uznaję zimą : pomidorów, zielonych ogórków, rzodkiewek, kalafiorów i sałaty. Są obrzydliwe. Ewentualnie cukinia może być. Latem są dużo większe możliwości - wtedy mogę żyć samymi warzywami. Jakoś latem ma się ochotę na takie lżejsze posiłki, a zimą - na bardziej "treściwe" Odpowiedz Link Zgłoś
eniac_woman Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 11:42 No właśnie, zimą niektóre warzywa są ohydne. Ja jem stanowczo za mało, ale wynika to głównie z tego, że jem 3 posiłki dziennie i nie bardzo mam jak dopchać tam 5 porcji warzyw... Odpowiedz Link Zgłoś
kura28 Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 14:45 Ale naprawdę nie chodzi o jedzenie warzyw 5 razy dziennie albo jedzenie warzyw oprócz głównych posiłków. Po prostu trzeba do codziennych posiłków wkomponować 5 porcji warzyw/owoców (przy czym jedna porcja to jedno 80g średnie warzywo) Wystarczy twarożek z rzodkiewką, sok z marchewki na II śniadanie, zupa warzywna lub surówka do obiadu, owoc na deser, i pomidor + kilka oliwek do kolacji. Odpowiedz Link Zgłoś
eniac_woman Re: Ile tak naprawdę zjadacie warzyw dziennie? 12.12.11, 22:09 kura28 napisała: > Ale naprawdę nie chodzi o jedzenie warzyw 5 razy dziennie albo jedzenie warzyw > oprócz głównych posiłków. Po prostu trzeba do codziennych posiłków wkomponować > 5 porcji warzyw/owoców (przy czym jedna porcja to jedno 80g średnie warzywo) > Wystarczy twarożek z rzodkiewką, sok z marchewki na II śniadanie, zupa warzywna > lub surówka do obiadu, owoc na deser, i pomidor + kilka oliwek do kolacji. No dobrze, Twoja propozycja wydaje mi się osiągalna Zwłaszcza te soki warzywne, lubię je i są osiągalne o każdej porze roku, całe szczęście... Odpowiedz Link Zgłoś