Dodaj do ulubionych

ospa wietrzna

14.12.11, 09:50
Czy przy ospie smarowłyście chrostki gencjaną?
Obserwuj wątek
    • karra-mia Re: ospa wietrzna 14.12.11, 09:52
      ja smarowałam pudrem
      • aqua48 Re: ospa wietrzna 14.12.11, 09:58
        Nie, smarowałam pudrem w płynie (białym), gencjanę w ogóle można sprać z pościeli?
      • heca7 Re: ospa wietrzna 14.12.11, 09:58
        Ja smarowałam pudrodermem. Podobno to źle bo się krostki infekują. Nic takiego się u nas nie stało. Dzieci są gładkie jak przed chorobą. Były zresztą 2x dziennie płukane w nadmangan.
        • joanna_poz Re: ospa wietrzna 14.12.11, 10:04
          ja tez pudrodermem, dobrze i szybko się wszystko wygoiło.
    • suazi1 Re: ospa wietrzna 14.12.11, 10:02
      Dodawałam nadmanganian potasu do wody do kąpieli. Woda musiała być różowa.
    • ellgie Re: ospa wietrzna 14.12.11, 10:05
      ciało smaruję pudrem. Nie dopytałam lekarza czay mozna gencjany użyć żeby skóre na głowie smarować.
    • sharpless6 Re: ospa wietrzna 14.12.11, 10:16
      my smarujemy pudrem płynnym z anestezyną hasco nam spasowało. Dostał jeszcze lek przeciw wirusowy neosen. Na tułowiu nie smaruję w ogóle bo nie pozwoli sobie. Buzia jest smarowana 3x dziennie. Dwa razy dziennie zmieniamy kalesony i koszulkę i codziennie zmieniam prześcierało i piorę poszwę na poduszkę. To tak aby nie dostał zakażenia.
    • zazou1980 Re: ospa wietrzna 14.12.11, 10:18
      moja młoda aktualnie ma ospę - smaruję pudrodermem.

btw, może ktoś podpowie, czy ten nadmanganian do kąpieli to konieczny? mi lekarka nic o tym nie wspominała - zalecała żeby przez tydzień w ogóle młodej nie moczyć, a przydało by się ją prepłukać, bo już się trochę lepi...
      • ib_k Re: ospa wietrzna 14.12.11, 10:23
        to konieczny?

nie jest konieczny, ale lepsze to niż puder,
        jak najbardziej powinnaś ją kąpać, szybki natrysk jest konieczny, szczególnie jak klajstrujesz ją pudrem, który szczerze mówiąc jest od kilku raczej nie polecany
    • najma78 Re: ospa wietrzna 14.12.11, 10:31
      Nie. Fachowe zrodla dotyczace sposobu postepowania przy ospie o czyms takim nawet nie wspominaly. Moje dzieci przechodzily ospe w tym roku (wiosna) mialy bardzo duza wysypke, corka pozwolila posmarowac sie plynem calamine lotion raz, a syn wogole. Nie chcieli, wiec nie smarowalam.
    • joana.mz Re: ospa wietrzna 14.12.11, 10:38
      moja córka akurat ma ospę

lekarz zalecił smarować punktowo żelem - octenilin. To jest jakaś nowość (tej samej firmy co octenisept). Nt kąpieli mówił tylko tyle, że kąpać a po kąpieli nie wycierać tylko delikatnie osuszać.
    • gaja78 Re: ospa wietrzna 14.12.11, 10:39
      Młodsza córa - przebieg ładodny, niewiele krost: 1 x gencjana roztwór wodny, 1 x Vratizolin (dziennie).
      Starsza córa - przebieg trudniejszy, bardzo dużo krost: 1 x gencjana roztwór wodny, 1 x gencjana roztwór spirytusowy, 1 x Vratizolin. Pudrodermem smaruję tylko te krosty, które jej dokuczają swędzeniem.

Większość krost zamieniła się już w strupy, więc dziś wymieniam Vratizolin na tańszy Antyvir.

Zdaję sobie sprawę, że to może być nadgorliwość, ale starsza córka ma za sobą przygodę z mięczakiem zakaźnym, po którym zostało kilka blizn na pośladkach, więc wolę zrobić wszystko, żeby zminimalizować ryzyko stanu zapalnego w przypadku obecnych krost.
    • kozica111 Re: ospa wietrzna 14.12.11, 10:40
      Nie ma słowo "chrosta", błagam.
      Gencjaną najlepiej.
    • gemmavera Re: ospa wietrzna 14.12.11, 11:00
      U mnie przy dwójce świetnie się sprawdził Tanno Hermal lotio.
    • gku25 Re: ospa wietrzna 14.12.11, 11:07
      Nie. Lekarz poleciła zioła Bitnera do smarowania, pięknie zasuszało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka