lenka30a 28.12.11, 11:24 macie jakiś fajny przepis? ps. moje pierniczki zjedzone, były pyszne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
broceliande Re: jak przyrządzić tuńczyka z makaronem? 28.12.11, 12:11 Tuńczyka z puszki? Można dodać oliwki i ser i załatwione Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: jak przyrządzić tuńczyka z makaronem? 28.12.11, 12:16 Ja robię z drobnym makaronem, tylko tak mi smakuje (najlepsze takie malutkie kolanka do nabycia w Lidlu). Tuńczyk (kawałki w sosie własnym), dodaję jeszcze kukurydzę z puszki, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, jeśli sałatka nie do pracy to można jeszcze trochę pokrojonej w drobną kostkę cebuli. Do tego trochę majonezu z musztardą, sól, pieprz, ostra papryka. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: jak przyrządzić tuńczyka z makaronem? 28.12.11, 12:17 Podpisuję się pod Bri + jeszcze czerwona fasola z puszki i może być ogórek kiszony/korniszon Odpowiedz Link Zgłoś
simm-ona Re: jak przyrządzić tuńczyka z makaronem? 28.12.11, 23:04 Jak ja lubię tą nazwę makaronu-kolanka...Tak niuniusio brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: jak przyrządzić tuńczyka z makaronem? 28.12.11, 12:16 Ja podsmażam tuńczyka z cebulą, zalewam słodką śmietaną 30%, mieszam z makaronem. Pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliczyca80 tunczyk curry z makaronem 28.12.11, 12:31 Makaron (dowolny, ja lubię muszelki, świderki) gotuje al dente i trzymam pod przykryciem na potem. Na patelni na oliwie podsmażam dwa wyciśnięte ząbki czosnku, do tego wrzucam dwie puchy tuńczyka (w oleju i sosie własnym, odsączone) i mieszam, aż się lekko podrumieni. W tym czasie w miseczce mieszam: serek ostrovia jogurtowy, łyżkę mąki i odrobinę mleka. Dorzucam do tuńczyka na patelni. Doprawiam solą i pieprzem (mało) i carry (duuuużo). Mieszam, mieszam, mieszam, aż się wszystko ładnie połączy. Do głebszych talerzy rozsypuję ugotowany makaron i zalewam tym, co na patelni. Można z wierzchu posypać posiekanym, twardym serem. PYCHA, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
anataza Re: tunczyk curry z makaronem 28.12.11, 12:34 ale mi smaka narobilyscie..... Odpowiedz Link Zgłoś
nancy_callahan Re: tunczyk curry z makaronem 28.12.11, 12:36 Najlepszy na świecie: - tuńczyk w oleju - podaję proporcje na 1 puszkę; - 3-4 pomidory suszone; - czosnek wg upodobań (ja lubię dużo, więc ok. 3-4 ząbków); - pieprz cytrynowy to wszystko smażymy lekko na patelni, zalewamy śmietanką słodką min. 18%, trochę gotujemy i na koniec dodajemy sok z ok. połowy cytryny (trzeba próbować). Najlepsze z tagilatelle. Po podaniu polecam posypać natką pietruszki. Ostrzegam danie mocno kaloryczne a jeszcze mocniej uzależniające Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: tunczyk curry z makaronem 28.12.11, 13:18 dzieki, jesttescie niezawodne muszę tylko nabyć smietankę, ale czosnku i cebuli to chyba nie mogę, bo karmię Odpowiedz Link Zgłoś
nancy_callahan Re: tunczyk curry z makaronem 28.12.11, 13:25 Przyzwyczajaj dziecię do smaków Ja też karmię i od początku jadłam i czosnek i cebulę i inne przyprawy - córce nic nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: tunczyk curry z makaronem 28.12.11, 14:04 W puszkach z tuńczykiem często spotyka się rtęć, a ty się przejmujesz czosnkiem czy cebulą... Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: tunczyk curry z makaronem 28.12.11, 16:37 tak przejmuję się, tuńczyka lubię i jeść będę na coś trzeba w końcu umrzeć a Ty co kolejna eko-mama? Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: tunczyk curry z makaronem 28.12.11, 22:46 Pewnie chodzi o to, że ani cebula ani czosnek żadnemu dziecku nie zaszodziły tak jak rtęć, ale ja się nie znam i mogę się mylić Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: tunczyk curry z makaronem 28.12.11, 22:51 Trafiony - zatopiony A do eko oszołomów to mi bardzo nie po drodze... Swoją drogą to ciekawe, czosnek, cebula czy przyprawy są be, bo kolki. A naprawdę trująca rtęć już jest cacy... Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: tunczyk curry z makaronem 29.12.11, 14:05 ja naprawdę wiem o co Ci chodzi, rtęć nie jest dla mnie cacy, dlaczego tak uważasz? tylko ciężko teraz znaleźć zupełnie zdrową "czystą" żywność trzeba by prowadzić własny warzywniak, hodować zwierzaki itp. w szczepionkach tez jest rtęć a szczepić trzeba... nigdy nie jadłaś tuńczyka? Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: tunczyk curry z makaronem 29.12.11, 16:12 No to inaczej. Nie jesz zdrowej cebuli czy czosnku bo dzidzia dostanie kolki. Natomiast zjesz tuńczyka z rtęcią, która może uszkodzić nerki, jelita i mózg. Bo lubisz. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: tunczyk curry z makaronem 29.12.11, 16:55 lenka30a napisała: > dzieki, jesttescie niezawodne > muszę tylko nabyć smietankę, ale czosnku i cebuli to chyba nie mogę, bo karmię: > ( ee tam, stopniowo mozesz spróbować wprowadzac Mojej nic nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_henryka Re: jak przyrządzić tuńczyka z makaronem? 29.12.11, 14:27 podsmażam czosnek na patelni, potem wrzucam tuńczyka i dodaję parę kropel sosu rybnego i chwilę smażę. Gotuję makaron potem do gara z makaronem leję trochę oliwy, wrzucam kukurydzę z puszki ( ile kto lubi ), posmażonego tuńczyka i pokrojony w kawałki ser pleśniowy Lazur ( czy jakiś inny z niebieską pleśnią ), mieszam wszystki i na talerze. jest to chyba najszybszy obiad jaki można zrobić bo przygotowanie trwa trwa tyle ile gotuje się makaron Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: jak przyrządzić tuńczyka z makaronem? 29.12.11, 15:11 Ja robię podobnie, tylko z pomodorami w kartonie lub z przcierem pomidorowym. Podsmażam na oleju cebulkę, czosnek, tuńczyka, dodaję przecier, przyprawy, łączę z makaronem i posypuje serem i natką pietruszki. A ze śmietaną zrobię nastepnym razem Zwykle ze smietana robię makaron z łososiem Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: jak przyrządzić tuńczyka z makaronem? 29.12.11, 20:53 Ja robię tak samo. Na zimno to taka sałatka: ryż ugotowany, 3 rodzaje (kolory) papryki, por, kukurydza z puszki, przyprawy i tuńczyk w oleju. Albo: fasola z puszki, szczypiorek i musztarda + tuńczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: jak przyrządzić tuńczyka z makaronem? 29.12.11, 16:41 ja uwielbiam coś takiego: gotuję makaron pene (ilość wedle uznania) w tym czasie szykuje tuńczyka: na patelni na oleju podsmażam czosnek do czosnku dodaję puszke tuńczyka + pokrojone oliwki doprawiam majerankiem i lubczykiem i duszę przez jakis czas do miski wrzucam starty ser żółty i szczypiorek (ilość wedle uznania) dodaje ugotowany makaron i tuńczyka mieszam i ... pychotka szybko, na ciepło i smacznie Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: jak przyrządzić tuńczyka z makaronem? 29.12.11, 16:57 ewcia1980 napisała: > ja uwielbiam coś takiego: > > gotuję makaron pene (ilość wedle uznania) > peNNE bo pene = penis co mnie od zawsze niezmiernie bawi.. Specjalność zakładu : Pene dello chef = penis szefa / pene al pomodoro = penis w pomidorach Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: jak przyrządzić tuńczyka z makaronem? 29.12.11, 16:53 z cytryną i kaparami fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,131800652,131800652.html?wv.x=1 z suszonymi pomidorami miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/10/makaron-tunczyk-suszone-pomidory-czyli.html nietypowe połączenie (z porzeczkami) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,115864493,115864493.html z kaparami i śmietaną miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/08/spaghetti-cytryna-tunczyk-ismietana.html jeszcze raz z cytryną fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64533240,64533240.html z fetą fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66282935,66282935.html no i rzecz jasna - najprościej - dorzucuć tuńczyka do dobrego sosu pomidorowego z cebulą Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: jak przyrządzić tuńczyka z makaronem? 29.12.11, 19:50 Ja faszeruję canneloni lub congchiglioni taką pastą: podduszona cebula, tuńczyk, pomidory, oliwki. lub tuńczyk, por zamiast cebuli, papryka, serek ricotta Najczęściej używam takiego z puszki, ale czasem posiekanej lub zmielonej polędwicy z tuńczyka Odpowiedz Link Zgłoś