Dodaj do ulubionych

Praca w domu

06.01.12, 14:01
Dziewczyny, chciałabym podjąć jakąś pracę, którą mogłabym wykonywać w domu. Czy któraś z was tak zarabia? i jakiego typu prace wykonujecie? gdzie mogę szukać takich ofert? gdy wpisuję w wyszukiwarkę "praca w domu", to pojawiają mi się jakieś oferty sprzątania czy pomocy domowej, natomiast mnie nie o to chodzi. Będę wdzięczna za wasze podpowiedzi. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • deszcz.ryb Re: Praca w domu 06.01.12, 14:43
      Przede wszystkim: co UMIESZ robić? Bo nie ma pracy domowej przeznaczonej dla osób, które nie mają żadnych kwalifikacji.

Możesz robić np. domową biżuterię i ją sprzedawać; sprzedaż rzeczy na Allegro => trzeba się na tym znać; korekty, bazy danych => trzeba to umieć, mieć kwalifikacje, doświadczenie i znajomości. Mama_kotula robi programy komputerowe - trzeba mieć dużą wiedzę techniczną. Jeżeli chodzi o tłumaczenia, to trzeba znać świetnie język. I też trzeba mieć znajomości, żeby ktoś w ogóle zlecił ci takie tłumaczenia.

Masz takie umiejętności? Bo jak nie, to od razu daj sobie spokój. Bo większość "prac", jakich oferty znajdziesz, wrzucane jest przez oszustów, którzy chcą wyciągnąć od ciebie pieniądze.
      • red_ladybird_1 Re: Praca w domu 06.01.12, 14:47
        Jestem po filologii angielskiej, mój tytuł to licencjat spec język biznesu. Mogę się również dokształcić poprzez jakieś kursy. Chciałabym się dowiedzieć gdzie wogóle mogę szukać ofert tego typu.
        • mama_kotula Re: Praca w domu 06.01.12, 14:50
          freelancer.com
          Są oferty np. tłumaczeń, ale i sporo innych. Jak pisała poprzedniczka - zależy co umiesz i czego chcesz i możesz się nauczyć.
        • deszcz.ryb Re: Praca w domu 06.01.12, 14:52
          Jeżeli chodzi o tłumaczenia, to możesz pochodzić po wydawnictwach i popytać, czy czegoś nie mają. Ale w wydawnictwach to teraz kiepsko jest i raczej nie szukają nowych osób. W każdym razie próbuj.
          • red_ladybird_1 Re: Praca w domu 06.01.12, 15:33
            Ok, a co innego wogóle można robić w domu? co wy robicie?
            • mama_kotula Re: Praca w domu 06.01.12, 15:49
              red_ladybird_1 napisała:
              > Ok, a co innego wogóle można robić w domu? co wy robicie?

Ja programuję i się z tego utrzymuję. Dzisiaj dodatkowo akurat robię grafiki do gry.
              • arista80 Re: Praca w domu 06.01.12, 16:11
                Ja od niedawna zajmuje sie tlumaczeniami. Wczesniej pracowalam w administracji i ksiegowosci (czasem tez tlumaczylam ale bylo to okazjonalnie). Musialam sie przekwalifikowac ze wzgledu na dziecko bo mieszkajac w malym miasteczku do pracy musialabym jezdzic dosc daleko a nie mialabym z kim zostawic corki (opcja piekunki odpadala). Tlumaczenia doradzila mi znajoma. Nie bylo wiec latwo, bo musialam najpierw zdobyc wieksze doswiadczenie, wiec najpierw szukac mozliwosci tlumaczenia za free (tez wcale nie latwo), ale chyba udalo sie (chyba bo to dopiero poczatki). Najpierw udalo mi zaczac wspolprace z pewnym magazynem on line jako tlumacz wolontariusz a niedawno dostalam propozycje pracy. Ciesze sie bardzo z tego - jedyny problem to moj wewnetrzny - samodyscyplinasmile)
    • kosmitka06 Re: Praca w domu 06.01.12, 16:40
      Był już kiedyś podobny wątek, pytałam o to samo. Jednak chyba tu mało osób które się taką pracą zajmują (poza tym co Ci dziewczyny napisały).
      Pozdrawiam
    • nenia1 Re: Praca w domu 06.01.12, 17:05
      Moze pomyśl nad własną działalnością. Ja mam swoją firmę i zajmuję się kompleksowym outsourcingiem - oferta prowadzenia księgowości, kadr, płac, e-sekretariatu, plus mam nawiązaną współpracę z prawnikiem, bhp-owcem.
      Jeżeli nigdy nie prowadziłaś działalności to przez dwa pierwsze lata masz dosć niski zus plus możesz starać się o dotację na rozpoczecie działalności z Unii (trudniej) czy Urzędu Pracy (nieco łatwiej).
      Niedawno słyszałam o tłumaczu, który działa na zasadzie telekonferencji biznesowych, dzwonią do niego ludzie, któzy potrzebują tłumacza w kontaktach handlowych i zamiast organizować spotkania w biurze, co więcej kosztuje czasu i pieniędzy, rozmawiają przez telefon z kontrahentem zagranicznym korzystając z pomocy tłumacza.

Ze swej strony mogę ci powiedzieć, że praca w domu jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem, nie ma porównania do etatu połączonego ze sztywnymi godzinami pracy i dojazdem. Jeżeli tylko masz odpowiednią samodyscyplinę i nie potrzebujesz bacika nad głową to jest to świetny rodzaj pracy, wysypiam się, mam więcej czasu, mniej stresu, jest mi za gorąco to siedzę w majtkachsmile, mam ochotę na śniadanko, to smażę jajecznicę, bolą mnie plecy, to wyskakują na rower do parku itd., żałuję tylko tego, ze tak późno na to wpadłam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka