Dodaj do ulubionych

Prezent - pieniądze

13.01.12, 19:02
Niedługo moja siostrzenica (2 lata) i siostrzeniec (4) beda mieć urodziny i tak sie zastanawiam czy wypada dać im pieniądze włożone do jakieś ładniej kartki (oczywiście nie bezpośrednio im tylko ich mamie ;o))?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Prezent - pieniądze 13.01.12, 19:08
      No chyba żartujesz...
    • iwles Re: Prezent - pieniądze 13.01.12, 19:08

mama ma urodziny?
    • cygarietka Re: Prezent - pieniądze 13.01.12, 19:16
      Nie.
      Dowiedz się od mamy o czym marzą dzieciaki i kup. W miarę możliwości oczywiście. Chociaż dwulatka to myślę, że nie wie jeszcze o czym marzy.

www.ticker.7910.org/as1cAb20euJ0010NTBkanwwMDA1MjVkOXxTYW5kcmE.gif
    • grouse1 Re: Prezent - pieniądze 13.01.12, 19:17
      Tak małe dzieci mają pieniądze gdzieś, dla nich to nie prezent, żebyś nie wiem ile dała. Jeśli nie masz pomysłu co kupić to zapytaj mamę dzieci o czym one aktualnie marzą, albo wybierz się razem z nią na zakupy. Jeśli już koniecznie musisz dać pieniądze to dokup choć puzzle i zapakuj to razem.
      • pysiaczek1234 Re: Prezent - pieniądze 13.01.12, 19:26
        Jak dasz fajne skarbonki a w nich kasę to też nie będzie źle, no nie żartujcie żebyście się pogniewały. Czasami lepiej jest mieć kasę za którą dziecko samo wybierze sobie prezent w formie zabawki albo ubrania, a jeśli marzy o czymś droższym, 4-latek już ma marzenia, to może odkładać, uczyć oszczędności już można. A czasami mama wie najlepiej jakby można było wykorzystać tą kasę na dziecko, kupując to co najpotrzebniejsze, nie zawsze setna zabawka w mieszkaniu to najlepszy prezent, 5 minut zabawy i w kąt a czasami matka może kupić dzięki temu to czego dziecku najbardziej potrzeba.
        • gryzelda71 Re: Prezent - pieniądze 13.01.12, 20:21
          Serio czterolatka już wdraża się w oszczędzanie,zbieranie czekanie?I on to rozumie?Ze jeszcze wujek może coś da i babcia i już lego będzie jego?
          • iwoniaw Re: Prezent - pieniądze 13.01.12, 20:25
            Mój 4-latek bez wdrażania wkłada pieniądze do skarbonki i opowiada, co by chciał za to kupić, to dziwne i nietypowe?
            • gryzelda71 Re: Prezent - pieniądze 13.01.12, 20:28
              Mam starsze dużo dzieci i albo nie pamiętam,albo nie miały fazy na oszczędzanie w tym wieku.
              Ale siostry córka ma 4 lata i nie,nie dajemy jej kasy i nie oszczędza na coś.
        • iwoniaw Podoba mi się pomysł z fajnymi skarbonkami 13.01.12, 20:23
          i wtedy pieniądze w środku są ok.
    • gryzelda71 Re: Prezent - pieniądze 13.01.12, 20:19
      Takim małym dzieciom głupio dawać kasę.Jest tyle fajnych rzeczy,gier,przyborów,książek,.
    • nandadevir Re: Prezent - pieniądze 13.01.12, 20:22
      nie, jak nie wiesz czego dzieci chcą weż je do sklepu i niech wybiorą
      • pysiaczek1234 Re: Prezent - pieniądze 13.01.12, 20:34
        Oczywiście, że fajniejszy byłby prezent dla dzieciaczków, coś o czym marzą. Dwulatka przymnie wszystko, 4-latek może mieć marzenia, jeśli jest to coś na co stać obdarowującego to ok a jeśli nie to można dziecku wytłumaczyć, że dostanie pieniążki i dozbiera resztę.
        Serio nie da się wytłumaczyć czterolatkowi , że na pewne zachcianki musi poczekać i może odkładać sam? No to ja mam dziwne dzieci bo potrafiły zrozumieć i dalej potrafią, skoro mają już wszystkie zabawki na jakie było stać rodzinę to jak chcą coś droższego, lub ja wiem , że ciekawsza będzie składka rodzinna i wtedy dziecko będzie miało coś lepszego, potrzebnego to one to rozumieją. Tym sposobem udało nam się zakupić dzieciakom sporo rzeczy na które ot tak nie było by nas samych stać, oni zbierali z urodzin jakiś imprez, dozbierali resztę i na prawdę cieszyli się z tego bardziej niż z kolejnej lalki barbie czy też samochodu.
        Ostatnio własnie dostali po skarbonce z kasą w środku, do tego jakąś pierdułkę, drobny samochodzik i lalkę i byli przeszczęśliwi, mają swój cel i zbierają do tych skarbonek dalej.
        A rodzice dwu latki mogą co raz takiemu maluchowi dorzucać nawet drobniaki i jak dziecko będzie bardziej kumate to kupi to czego będzie bardzo chciało, teraz i tak nie rozumie, kto co i kiedy dał.
        • bolrkta86 Re: Prezent - pieniądze 13.01.12, 20:45
          OKROPNE
          • heja5 Re: Prezent - pieniądze 13.01.12, 21:21
            też tak myślę. Każda rzecz od fajnej cioci jest lepsza niż kasa. To ma być przyjemność dla dziecka, a nie nauka oszczędzania. Na lekcje z ekonomii takie maluchy mają jeszcze czas.
            Sama mam dwoje chrześniaków i uwierz mi, największą frajdę mają z odpakowywania prezentów, a nie wkładania pieniążka do świnki na coś, na co może kiedyś im się uda odłożyć.
            • pysiaczek1234 Re: Prezent - pieniądze 13.01.12, 21:25
              Nie musisz mi mówić co przynosi największą frajdę dziecku. Pamiętaj tylko , że każde jest inne. Nie zawsze możesz trafić w gust, nie raz dziecko ma wszystko i można powielić prezent, a czasami lepiej dać kasę lub iść z dzieckiem do sklepu niech wybierze niż kupić coś co wyląduje za pare minut w kącie.
    • tosterowa Re: Prezent - pieniądze 13.01.12, 21:28
      Jak ci się nie chce szukać prezentu, zapytaj rodziców dzieci wprost, co konkretnie kupić, tylko naprawdę konkretnie. Wszystkie strony będą zadowolone smile
    • gwen_s Re: Prezent - pieniądze 13.01.12, 22:13
      ja bym nie dała kasy... podpytaj mamę dzieci co by one chciały, ewentualnie co ona planuje dla nich, czy ma jakieś pomysły.
      Kasę to można dać na chrzciny, komunię czy 18stkę...
      • bi_scotti Re: Prezent - pieniądze 14.01.12, 00:59
        Jak to juz koniecznie musza byc pieniadze (a wlasciwie dlaczego?), to moze zaloz im jakies konto oszczednosciowe i sama tam dokladaj przy kolejnych okazjach typu imieniny, urodziny, Christmas ... Tyle, ze dzieci dluuuuuuuuuuugo nie beda z tego mialy zadnej frajdy. Kiedys na pewno docenia ale chcesz tak dlugo czekac?
    • minerallna Re: Prezent - pieniądze 14.01.12, 03:15
      Dziecie lat 2- prezent. Nic z tych kartek z pieniedzmi nie skuma.
      Ale lat 4- moze i tak. Kwestia dogadania tej sprawy z jego mama.
      I jeszcze pytanie: czy dzieci maja prawie wszystko? Ja takie znam. I badz tu madry i kup im prezent.

Dzieci bywaja rozne. Skarbonka dla starszego moze byc.
    • baltycki Re: Prezent - pieniądze 14.01.12, 10:13
      asikol napisała:

> dać im pieniądze.. nie bezpośrednio im tylko ich mamie
      Mama sie ucieszy.. a dzieci, coz..
    • kol.3 Re: Prezent - pieniądze 14.01.12, 10:22
      A czy to tak trudno kupić prezenty dla takich dzieci? Chyba najłatwiej na świecie.
    • asikol Re: Prezent - pieniądze 14.01.12, 10:24
      To są właśnie dzieci ktore wszystko mają. Chłopczyk lubi koparki, dziewczynka torebki ;o) Siostra sama mi powiedziała żeby zabawek nie kupować bo juz nie ma tego gdzie trzymać a pozatym po co mu 50 koparka a jej 20 torebka.
      • monika3411 Re: Prezent - pieniądze 14.01.12, 10:44
        Dzieci z całą pewnością będą zadowolone z kolejnej zabawki nawet jeśli mają ich całą masę. To mają być prezenty dla nich, a nie dla ich mamy, która nie ma gdzie ich trzymać. I to dzieci mają być zadowolone. Pieniądze dla tak małych dzieci to nieporozumienie.
      • niebieski_lisek Re: Prezent - pieniądze 14.01.12, 10:48
        To kup im atrakcję, Coś co sprawi im radochę. Myślę np o pobycie w sali zabaw dla dzieci gdzie są kulki, trampoliny, wesołym miasteczku, zoo, teatrzyku, rewii na lodzie itd. Moim zdaniem najfajniej było by gdybyś ich potem osobiście tam zabrała, bo będą wiedziały że to prezent od ciebie.
        • sposobuzycia Re: Prezent - pieniądze 14.01.12, 12:26
          takim małym dzieciom nie daje się pieniędzy... bo to dla nich nic nie znaczy. czterolatek czeka na konkretny prezent, na misia, traktor czy jakies inne rzeczy, a nie na zielone papierki... Jeśli chcesz dać jakąś sumę to może daj mamie część pieniędzy a kup jakieś drobiazgi choćby? Tak, zeby dzieci miały widoczny znak tego, ze to ich dzien?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka