Dodaj do ulubionych

Problem z łazienką :/

18.01.12, 22:21
Debatujemy z moim m nad zrobieniem drugiej łazienki. Obecnie na metrach 100x180 mamy toaletę. Chcielibyśmy to zagospodarować na małą łazienkę (mała dorasta i 2 będzie jak znalazł). Wiem że to mały metraż ale zdecydowałam że chciałabym tak wcisnąć jeszcze prysznic. Najlepiej kabina prysznicowa z wysokim brodzikiem, po środku sedes i umywalka.
I teraz moje pytanie (bo w 2 łazience mamy tylko wannę) wiem, że do złożenia kabiny jest potrzebne miejsce i wejście za nią aby ją podłączyć... może ja coś bredzę a jeżeli jest ktoś w temacie i się zna to mógłby mi to wyjaśnić. Mąż twierdzi że szkoda robić zamęt ale i tak toaleta wymaga drobnych naprawek.
Powiedzcie może coś będzie lepsze za coś... sedes podwieszany tylko co w razie zepsucia się spłuczki? Czy wtedy jest ściana kuta czy po prostu kilka płytek jest zamontowanych w cudowny sposób i nie trzeba kuć? Może znacie jakieś fajne rozwiązania które mogłabym wykorzystać? Oczywiście przegooglowałam już sporo ale może z Waszą pomocą jeszcze się czegoś dowiem.
Łazienki nie mogę powiększyć ani poszerzyć, z jednej strony mam schody z drugiej komin więc metraż musi taki pozostać. I nie ma ona służyć do celów relaksu i wypoczynku, jedynie do szybkiej porannej toalety.
Dzięki za wszystkie rady smile
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Problem z łazienką :/ 18.01.12, 23:09
      do zabudowanych spluczek dostaje sie poprzez zdjecie przycisku. Nic nie trzeba rozkuwac.
    • chipsi Re: Problem z łazienką :/ 19.01.12, 09:09
      Czy w pomieszczeniu jest jakieś okno? Na której ścianie są drzwi: dłuższej czy krótszej? I w którym miejscu? Zależnie od tego jest kilka możliwości urządzenia całkiem wygodnej łazienki No, może tam nie potańczysz wink
      • kosmitka06 Re: Problem z łazienką :/ 19.01.12, 09:42
        Okna nie ma, drzwi znajdują się na mniejszej ścianie tej 100cm. Właściwie łazienka jest długa. Myślałam aby od strony drzwi zrobić małą umywalkę, po środku sedes i na końcu na wprost kabinę. Wiem że tam nie potańczę ale właściwie nie zależy mi na tym, chodzi jedynie o poranną toaletę bo teraz ciężko nam się jest pomieścić w jednej łazience.
        I sama nie wiem czy zrobić zwykły prysznic z wysokim brodzikiem czy zabudowany coś na styl a'la mała wanna i to zabudować? Co zajmie mniej miejsca? Wydaje mi się że sedes podwieszany był by nieco krótszy niż normalny, jedynie nie znałam problemu spłuczkowego ale już wiem.
        Jeżeli ktoś ma lub miał podobne dylematy to bardzo proszę o porady.
        Pozdrawiam

• kolpik124 Re: Problem z łazienką :/ 19.01.12, 09:52
          Kiepsko widze wciśnięcie tylu rzeczy na tak małej powierzchni. Jesli już to decydowałabym się na prysznic o ile łazienka ma taki układ, że drzwi wejściowe są na krótszej ścianie 100, wtedy mozna bez problemu zrobić kabinę (najlepiej bez osobnego brodzika, albo z płytkim kafelkowym) składającą się z samych drzwi, plus ew. mała umywalka na ścianie bocznej

Jeśli prysznic, to koniecznie wentylacja i nawiew/wywiew elektryczny - pasz przewód wetylacyjny?

Sedes podtynkowy w tak małym pomieszczeniu to pomyłka.

• chipsi Re: Problem z łazienką :/ 19.01.12, 10:09
          No to podobny kibelek był w pokoju, który wynajmowałam na wakacjach. Za drzwiami była umywalka z lustrem, za nią sedes podwieszany za którym podtynkowa spłuczka tworzyła praktyczną półeczkę a na końcu na całej szerokości łazienki prysznic. Z tym że był bez brodzika ale z przesuwnymi szklanymi drzwiami. Nie był może zbyt głęboki ale nadrabiał szerokością. Być może można nabyć taki prostokątny brodzik. Wylewka prysznicowa na tej ścianie co umywalka i sedes. Może była by możliwość wykucia w ścianie otworu mieszczącego spłuczkę, wtedy uzyskało by się lepszy dostęp do prysznica.
    • thorgalla Re: Problem z łazienką :/ 19.01.12, 09:53
      Narysuj plan z wymiarami i zapytaj tutaj
      fotoforum.gazeta.pl/71,1,794.html
    • donkaczka Re: Problem z łazienką :/ 19.01.12, 10:08
      jesli to pomieszczenie w ktorym jest toaleta, to nie bedzie problemu z przeciagnieciem rur do prysznica, owszem, bedzie troche kucia, zeby je w sciane schowac, ale to normalna hydrauliczna robota
      ze spluczkami do zabudowy jest w twoim przypadku problem taki, ze wymagaja miejsca - zajma wiecej niz tradycyjna spluczka na scianie, pewnie to beda centymetry, ale przy takim metrazu moze zrobic roznice
      aha, drzwi sie otwieraja na zewnatrz? bo jak do srodka, to za nic sie tam wszystko razem nie zmiesci
      • kosmitka06 Re: Problem z łazienką :/ 19.01.12, 15:28
        Drzwi oczywiście otwierają się na zewnątrz więc z tym jest oki.
        Otwory wentylacyjne są także też nie ma problemu. Problem jedyny jest taki jak to fajnie i sensownie rozplanować, co zajmuje najmniej miejsca i co było by najwygodniejsze. Łazienka ma służyć jako szybki prysznic, umycie zębów itp.
        • demonii.larua Re: Problem z łazienką :/ 19.01.12, 15:51
          A drzwi jakie tam masz? 90,80 ?
          Jeśli nie ma okna to można kabinę np. 80tkę wstawić na końcu łazienki a nawet pokusić się o zbudowanie prysznica bez kabiny - mam na myśli od ściany do ściany + same drzwi lub nawet zasłonka, wc podwieszane zabiera minimum 15 cm z szerokości bazowej ściany +/- zależy od producenta stelaża. Jeśli wstawisz prysznic na końcu pomieszczenia to wzdłuż zostaje wtedy 1m na wc i mini umywalkę taką np. 35 cm lub 40. Muszla to przynajmniej 50 cm - czy na przejście zostanie 35 cm, mało ale się da. Jeśli wstawisz kompakta to zaoszczędzisz 5 cm około, bo spłuczka tez nie jest wąska.
          • kosmitka06 Re: Problem z łazienką :/ 19.01.12, 16:50
            Drzwi są 80-tki. Właśnie myślałam o kabinie 80-tce, również myślę o zabudowanym prysznicu coś co zajmuje mało miejsca, dodaje pomieszczeniu optycznie kilka cm więcej.
            Wkuwać w ścianę się nie mogę bo jest to ściana od klatki schodowej na szerokość cegły uncertain Więc zostaje jedynie postawienie małego murku na stelaż do sedesu podwieszanego. Ale podobno ta spłuczka też nie jest wąska więc nie wiem czy warto jeszcze pakować mur do tak małej łazienki?
            A z drugiej strony mam ścianę kominową i też nie mogę na niej poszaleć uncertain
            • demonii.larua Re: Problem z łazienką :/ 19.01.12, 16:59
              Ze zwyklym kompaktem można nieco pokombinować z ustawieniem w celu uzyskania szerszego przejścia można jeszcze wstawić podwieszany w rogu, są stelaże 35.cm szerokie i wtedy zyskujesz półki w narożniku ściany - można je zrobic aż do sufitu.
            • myszmusia Re: Problem z łazienką :/ 19.01.12, 17:00
              staram sie sobie to wyobrazic i nijak nie mogewink jak zrobisz na koncu kabine jak juz to najlepiej zasłone z odpływem wpodłodze albo jeszcze lepiej same drzwi a nei brodzik, to ci zostanie max 1 m na 1 m - kurcze to jest jeden krok i koniecwink czyli co wchodzisz po otwarciu drzwi natyczmiast na sedes - dla mnei kiepski pomysłwink
    • freakwave Re: Problem z łazienką :/ 19.01.12, 16:43
      nie wstawiaj tam chinskiego szajsu z castoramy bo tyko zagracisz, takie miejsce az sie prosi o kabine z samymi drzwiami spokojnie sie zmiesci, wowczas i z kiblem problemu byc nie powinno
    • bri Re: Problem z łazienką :/ 19.01.12, 17:38
      Moim zdaniem to będzie bezsensowny ruch. Żeby to wszystko zmieścić na tak małej powierzchni musisz kupić najmniejsze możliwe sprzęty, a i tak będzie bardzo ciasno i niewygodnie. Przeciętny kibel wystaje ze ściany na 50-70 cm, więc żeby przejść do kabiny będziesz miała max. 50 cm. Przejść się da, ale czy da się wygodnie wyjść z kabiny i wytrzeć to już wątpię. Teraz masz względnie wygodny kibel, gdzie faktycznie da się zrobić siku i umyć ręce czy zęby nad umywalką. Po przeróbce powstanie klaustrofobiczna klitka, gdzie teoretycznie będzie można wziąć prysznic, zrobić siku i umyć ręcę, ale kosztem poobijanych piszczeli i siniaków na udach. I to nie jest łazienka w hotelu, gdzie spędzasz góra kilka dni; będziesz się z nią męczyć co najmniej z 10 lat.
      • kosmitka06 Re: Problem z łazienką :/ 19.01.12, 19:13
        Tak wiem że będzie ciasno ale jak pisałam wcześniej mamy już jedną dużą/wygodną łazienkę. Właściwie tylko poranny prysznic spędza mi sen z powiek... kiedy mąż siedzi w łazience ja automatycznie muszę czekać... a tak pomyślałam że wskoczę nawet pod mały prysznic i po sprawie. Poza tym córka dorasta i wiem, że co rano będzie kłótnia o łazienkę. Nie chodzi mi o moje wygody ani tym bardziej relaks, jedynie o szybką poranną toaletę.
        Pytam jedynie o fajnie rozwiązania małych łazienek...
    • suazi1 Re: Problem z łazienką :/ 19.01.12, 20:52
      Zależy od umiejętności fachowców. U mnie w domu na gebericie (mam na myśli stelaż) zamiast płytek wykorzystliśmy trójkątną płytę trawertynową. Jak coś miałoby paść, podnosisz płytę i masz dojście do "bebechów".
      • suazi1 Re: Problem z łazienką :/ 19.01.12, 20:55
        A sorry nie doczytałam, że kibelek ma być na środku. Rozwiązanie jakie opisałam może być wykorzystane w przpadku, gdy kibelek umieszczony jest w rogu, pod kątem 45 stopni do ściany.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka