Dodaj do ulubionych

Palikot będzie palił marihuanę w sejmie

20.01.12, 12:44
wiadomosci.onet.pl/kraj/klopoty-palikota-kopacz-poinformowalam-prokuratora,1,5003723,wiadomosc.html
"Całe to zamieszanie w Sejmie wynika z zapowiedzi Janusza Palikota. Szef trzeciej parlamentarnej siły zapowiedział, że zapali marihuanę w gmachu przy Wiejskiej".

Oto czym się zajmują posłowie. Śmiać się czy płakać?
Obserwuj wątek
    • tosterowa Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 12:46
      Mnie to nie śmieszy uncertain
    • indigo_kid Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 13:24
      Biedroń dzisiaj tłumaczył, że skoro zakaz jest bezsensowny - tyle znanych ludzi się przyznaje do palenia trawki - to Kopacz powinna przymknąć oko na ten ich happening.
      Zakaz jest bezsensowny więc można go łamać - to jest przekaz dla społeczeństwa od władzy ustawodawczej. Oczywiście nie wszyscy mogą go łamać, tylko Ci co mają immunitet. Mamy równych i równiejszych.
      • bri Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:04
        > Zakaz jest bezsensowny więc można go łamać - to jest przekaz dla społeczeństwa
        > od władzy ustawodawczej.

To że zakaz jest bezsensowny to jest z kolei przekaz od społeczeństwa do władzy ustawodawczej.
    • krejzimama Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 13:29
      To wbrew pozorom bardzo ważna kwestia.
      Dotyczy sfery wolności jednostki.
      Dlaczego wolny człowiek nie ma prawa decydować o tym czy będzie palił czy nie ganje.
      Dlaczego państwo rości sobie prawo do decydowania o tym.
      • sundry Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 16:47
        A dlaczego państwo rości sobie prawo do nakazywania zatrzymywania się na czerwonym świetle, zakazu palenia, kradzieży czy płacenia podatków?
        • bri Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:36
          > A dlaczego państwo rości sobie prawo do nakazywania
          zatrzymywania się na czerwo> nym świetle,

bo jadąc na czerwonym jest duże prawdopodobieństwo, że zabijesz kogoś kto jedzie na zielonym (czyli możesz zaszkodzić osobie trzeciej)

>>>zakazu palenia,

palenie tytoniu w miejscach publicznych naraża na wdychanie dymu postronnych (czyli możesz zaszkodzić osobie trzeciej)

>>>kradzieży

kradniesz cudzą własność (czyli szkodzisz osobie trzeciej)

>>>czy płacenia podatków?
          jeśli korzystasz ze służb publicznych to należy się do tego dokładać, inaczej de facto okradasz innych (czyli szkodzisz osobie trzeciej).

A teraz wyjaśnij mi jak szkodzi postronnym ktoś, kto to w zaciszu własnego domu zaciągnie się marihuaną, albo jak szkodzi innym uprawianie marihuany na własny użytek, albo jak szkodzi innym trzymanie w kieszeni niewielkiej ilości marihuany na własny użytek?
          • sundry Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 18:23
            Nie wmawiaj mi, że marihuana jest obojętna dla zdrowia.
            • katia.seitz Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 18:52
              Jest mniej szkodliwa niż alkohol i papierosy.
              • indigo_kid Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 20:33
                przytocz badania, udowodnij
                • vivibon Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 20:49
                  Proszę
                  archpedi.ama-assn.org/cgi/content/short/161/11/1042
            • bri Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 20:17
              > Nie wmawiaj mi, że marihuana jest obojętna dla zdrowia.

Gdzie ja piszę, że marihuana jest obojętna dla zdrowia? W wielu przypadkach działa wręcz leczniczo. Ale to się nijak nie ma do mojego postu, na który odpowiedziałaś.
              • sundry Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 21.01.12, 09:53
                Bo nie mam ochoty wdawać się po raz kolejny w dyskusję, w której jedna strona nie przekona drugiej. Widziałam ludzi, na których palenie miało fatalny wpływ, wiem, że legalizacja ani nie zapobiegnie problemowi uzależnień, ani nie pomoże i nie wiem, jakie jest dobre wyjście z sytuacji. Uważam, że są ważniejsze sprawy w tym kraju niż legalizacja i tyle.
    • ola Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 14:03
      Zachowanie polityków mnie nie dziwi.
      Śmiac mi się chce z dziennikarzy, którzy dostali sra*ki z tego powodu i w jakimś amoku są od samego rana.
    • harrison_bergeron Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 14:08
      I like.

Pomysł o tyle fajny, że przez szopkowato-happeningowe podejście skłania ludzi do rozmowy na temat o którym nie pomyśleliby sami między zakupami a obiadem.

Gdybym miał głosować jeszcze raz to tym razem na Palikota.
      • paskudek1 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 15:38
        cos w tym jest, z tym że i tak większość nie skuma o co biega i dyskusja zejdzie na boczne tory. Mnie osobiście trawka wisi i powiewa, chociaż niekoniecznie chciałabym aby dostęp do niej był taki powszechny i łatwy. Ale z drugiej strony ja jej palc nie będę. Chyba żeby ktoś mi to podstępem dał (chyba niemozliwe techniczniesmile dobrowolnie nie wezmę świństwa i już.
    • sumire Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 14:16
      wiele hałasu o nic, jak się okazało. 'trzecia parlamentarna siła' na razie robi głównie przedstawienia, mało pasjonujące w dodatku...
    • jamesonwhiskey Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 14:50
      > Oto czym się zajmują posłowie. Śmiać się czy płakać?

jak masz ochote to mozesz i kupe zrobic

poslowie zostali wybrani przez jakas grupe ludzi
      ci zostali wybrani miedzy innymi na hasle legalizacji wiec cos z tym robia
      bo tego oczekuja od nich wyborcy i z tego ich rozlicza przy nastepnych wyborach
      • sundry Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 16:48
        Naprawdę uważasz, że zapalenie w sejmie, to jest robienie "czegoś"?
        • jamesonwhiskey Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:10
          no ta cala medialna sraczka spowoduje jakas dyskusje publiczna
          i trzeba bedzie jakos ta sprawe zalatwic
          wiec w mojej opinii to jest cos
          chociazby precyzyjne okreslenie ile to jest mala ilosc
          • sundry Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:22
            Poważnie wątpię, dla mnie to mydlenie ludziom oczu i robienie zamieszania, które odwraca uwagę od ważnych spraw.
            • jamesonwhiskey Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:26

> Poważnie wątpię, dla mnie to mydlenie ludziom oczu i robienie zamieszania, któr
              > e odwraca uwagę od ważnych spraw.

dla wyborcow akurat tej partii to jest jedna z wazniejszych spraw
    • nangaparbat3 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 15:08
      Płakać.
      Zamiast poważnej dyskusji - niewątpliwie bardzo potrzebnej - kolejny cyrk pod publiczkę.
      Żenada.
      • jamesonwhiskey Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 15:35
        a z kim ta dyskusja z tym tukiem kepa, z jarkiem bo ja nie wiem
        wiekszosc to banda debili z ktorymi nie ma co dyskutowac
        a ze tacy debile zostali wybrani to juz nie wina palikota
        • nangaparbat3 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:10
          Ja bym chciała publicznej dyskusji lekarzy, terapeutów, profilaktyków, prawników, policjantów. Nie polityków.
          • jamesonwhiskey Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:13
            no to sobie poczytaj raporty WHO , sa duzo lepsze niz opinie jakichs przypadkowych terapeutow czy lekarzy

> w, policjantów.

policja to banda polglowkow nawet zabojcy swojego komendanta nie potrafia znalezc
            a przy obecnym stanie prawnym moga si3e wykazac sukcesem lapiac jakiegos malolata
            malolat pojdzie siedziec stanie sie patologia wszyscy sa zadowoleni
            tylko czy o to chodzi
            • nangaparbat3 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:46
              Znam policjantów mądrzejszych od Ciebie (o co chyba nietrudno) i paru naprawdę bardzo mądrych. Myślę, że takich naprawdę mądrych i mających coś do powiedzenia w kwestii jest wystarczająco dużo, by było kogo wysłuchać przed podjęciem decyzji.
              Jeśli masz linka to tych raportów to bardzo proszę.
              • jamesonwhiskey Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:51
                > Znam policjantów mądrzejszych od Ciebie (o co chyba nietrudno) i paru naprawdę
                > bardzo mądrych.

madry policjant zabawny oksymoron

> Jeśli masz linka to tych raportów to bardzo proszę.

zapytaj sie tych madrych policjantow to ci napewno zrabia raport z linkami
              • claudel6 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 20:19
                ale jamesonwhiskey ma rację. raport WHO na temat światowej walki z narkotykami i jej skutków jest najbardziej miarodajna lekturą.
          • bri Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:21
            Taka otwarta i szczera dyskusja będzie możliwa dopiero jak dojdzie do skutku przynajmniej depenalizacja. Zanim to nastąpi nitk z ogromnej rzeszy używających marihuanę lekarzy, terapeutów, profilaktyków, prawników i policjantów nie przyzna się do tego publicznie.
            • nangaparbat3 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:48
              Ale co da przyznanie sie publiczne?
              Nie oczekuję comming outów, oczekuję merytorycznej dyskusji.
              • claudel6 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 20:21
                ale przeciez ona się toczy od wielu lat. prasy publicystycznej nie czytasz? ja w ciagu ostatnich 5 lat natrafiłam na kilkanascie artykułów i wywiadów na ten temat (a czytam w zasadzie jeden dziennik i jeden tygodnik) + Krytykę Polityczną w necie.
              • bri Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 20:28
                Ciężko dyskutować o tym, jak działa marihuana, jakie są zwyczaje z nią związane, jak działa na ludzi, jeśli się nie można przyznać do tego się miało okazję jej spróbować lub obserwować jej działanie na innych w różnych okolicznościach na różne osoby.
                • sundry Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 21.01.12, 10:23
                  Ja miałam okazję obserwować i nie mam pozytywnych wrażeń.
          • gaja78 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:56
            nangaparbat3 napisała:

> Ja bym chciała publicznej dyskusji lekarzy, terapeutów, profilaktyków, prawnikó
            > w, policjantów. Nie polityków.

Na jaki konkretnie temat ?
            • nangaparbat3 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 18:29
              Najpierw na temat niekarania za posiadanie niewielkiej ilości narkotyków na własny użytek.
              • gaja78 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 18:40
                nangaparbat3 napisała:

> Najpierw na temat niekarania za posiadanie niewielkiej ilości narkotyków na wła
                > sny użytek.

Ale o czym tu dyskutować w kraju, gdzie legalne są również papierosy i alkohol ? Trzeba zrobić tak, jak jest w przypadku tych dwóch używek i tyle. Nie ma żadnej przesłanki, żadnego argumentu za tym, żeby marihuanę traktować bardziej specjalnie, niż alkohol. Ty znasz takie argumenty ? Albo papierosy - w sumie nie wiem co gorsze. Nikt przecież nie będzie palił paczki papierosów z trawy dziennie, więc raka płuc tak łatwo się nie dorobi, jak to może być w przypadku tytoniu.
                • nangaparbat3 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 18:59
                  Argument jest bardzo zasadny: nie oszołomi Cie ani kieliszek alkoholu, ani nawet kilkanascie papierosów. Jeden skręt owszem. I to czyni zasadniczą różnicę.
                  • gaja78 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 19:13
                    nangaparbat3 napisała:

> Argument jest bardzo zasadny: nie oszołomi Cie ani kieliszek alkoholu, ani nawe
                    > t kilkanascie papierosów. Jeden skręt owszem. I to czyni zasadniczą różnicę.

Nie bardzo rozumiem - dlaczego jeden kieliszek alkoholu ? Nie znam się na cenach trawy, ale nie chce mi się wierzyć że kosztuje tylko tyle, co 1/10 butelki wódki (albo jedno piwo). Bardziej uprawnione byłoby chyba porównanie kieliszka wódki do jednego zaciągnięcia się trawą.
                    • nangaparbat3 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 19:58
                      Chodzi mi o to, że trawę pali się zawsze po to, by sie oszołomić - alkohol niekoniecznie.
                      To zresztą szczegół.
                      Problem jest taki: czy penalizować posiadanie na własny użytek
                      czy legalizować
                      Na pierwsze pytanie rozsądniejsza mi sie wydaje odpowiedź: nie.
                      Na drugie odpowiedzieć nie umiem.
                      BYc może legalizacja połaczona ze ścisłą kontrolą i jednak ograniczeniami byłaby najrozsądniejsza.
                      Ale ja bym chciała posłuchać rozsądnych, merytorycznie przygotowanych ludzi, a nie demagogicznych posłów.
                      Ten sam Palikot ponoc głosował swego czasu za penalizacją (kiedy z tego co wiem większość terapeutów i profilaktyków była przeciw. Więc niech Palikot wytłumaczy, dlaczego wtedy głosował tak, a teraz inaczej. Brzydzi mnie to że jemu ewidentnie nie chodzi o rozwiązanie czy chocby o ograniczenie problemu, ale o popularność, każdym kosztem.
                      I już teraz nie wiadomo, czy chodzi o trawę, czy o rozgrywkę z Kopacz - jak zawsze u nas zamiast pważnej dyskusji przepychanki i walka na miny. Rzygac się chce.
                      • nangaparbat3 PS 20.01.12, 20:02
                        > I już teraz nie wiadomo, czy chodzi o trawę, czy o rozgrywkę z Kopacz - jak zaw
                        > sze u nas zamiast pważnej dyskusji przepychanki i walka na miny. Rzygac się chc
                        > e.

Źle mówię, oczywiście chodzi o rozgrywke z Kopacz - w tej chwili.
                        Bardziej strategicznie: posłów i wyborców Palikota poza trawą i skłonnością do protestowania się nic chyba nie łączy, to czym ma się zajmować?
                        • claudel6 Re: PS 20.01.12, 20:31
                          ja jestem wyborca Palikota, ktory nie pali trawy i rownoczesnie widzi hipokryzję i absurd obecnego prawa. więc nie, nie łaczy nas tylko trawa, łączy nas zdrowy rozsądek.

btw, ja sama nie używam narkotyków, a jestem za ich pełną legalizacją i ścisła kontrolą dystrybucji przez państwo, ze standardowymi opakowaniami, podawaniem składu i dopuszczaniem tylko czystych substancji na rynek, plus ścisła regulacja ilości, które można nabyć.
                          ale to utopia.
                          • nangaparbat3 Re: PS 20.01.12, 22:06
                            claudel6 napisała:

> btw, ja sama nie używam narkotyków, a jestem za ich pełną legalizacją i ścisła
                            > kontrolą dystrybucji przez państwo, ze standardowymi opakowaniami, podawaniem
                            > składu i dopuszczaniem tylko czystych substancji na rynek, plus ścisła regulacj
                            > a ilości, które można nabyć.
                            > ale to utopia.
                            To brzmi sensownie, o ile pisząc "narkotyki" masz na myśli kanabinole.
                            • claudel6 Re: PS 21.01.12, 00:05
                              nie, mam na myśli wszystkie narkotyki. jestem zwolennikiem swobodnego, ale równoczesnie kontrolowanego przez państwo dostępu do wszystkich substancji psychoaktywnych. pod tym względem jestem radykałem i mam swoje powody.
                              • claudel6 Re: PS 21.01.12, 00:05
                                wsadzę w kij w mrowisko, ale powiem tak...to tak jak z aborcją.
                      • jamesonwhiskey Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 20:32
                        > Chodzi mi o to, że trawę pali się zawsze po to, by sie oszołomić - alkohol niek
                        > oniecznie.

wydaje mi sie ze jestes oszolomiona i bez trawy

> Ale ja bym chciała posłuchać rozsądnych, merytorycznie przygotowanych ludzi, a
                        > nie demagogicznych posłów.

ale powiedz mi czego ty chcesz sluchac i na jaki temat
                        w temacie trawy sie wyraznie nie orientujesz, bazujesz na tym co gdzies tam uslyszysz,
                        nie wiem czy kiedykolwiek widzials trawe i wydaje mi sie ze palic raczej nie bedziesz ,
                        wiec nie wiem z czym masz problem
                        jest grupa ludzi ktorzy chcieli by sobie w domu zapalic bez obaw ze pojda do wiezienia i tyle

• nangaparbat3 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 20:36
                          Z faktu że ktoś pali trawę czy cokolwiek innego nie wynika, że się na tym zna.
                          • jamesonwhiskey Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 21:02
                            moze , nie w tym rzecz,
                            chodzi o to ze ktos kto mial stycznosc z uzywka nie demonizuje jej, ani nie twierdzi ze pali sie to tylko i wylacznie w celu oszolomienia, co jest komiczna bzdura,
                            bo pokazuje jakie pojecie o tym calym narkotyzowaniu sie trawa ma dana osoba

• nangaparbat3 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 22:24
                              Zapytaj o alkohol pijących, o papierosy palaczy. No prosze Cię.
                              A tu masz z raportu WHO:
                              Cognitive Effects

The weight of the available evidence suggests that even the long term heavy use of cannabis does not produce any severe or grossly debilitating impairment of cognitive function (Carter et al, 1980; Fehr and Kalant, 1983b, Rubin and Comitas, 1975; Wert and Raulin, 1986). If it did research to date should have detected it. There is some clinical and experimental evidence, however, that the long-term use of cannabis may produce more subtle cognitive impairment in the higher cognitive functions of memory, attention and organisation, and the integration of complex information (Page et al, 1988; Solowij et al, 1991, 1992, 1993 and see chapter by Solowij in this volume). While subtle, these impairments may affect everyday functioning, particularly among individuals in occupations that require high levels of cognitive capacity. The evidence suggests that the longer the period that cannabis has been used, the more pronounced is the cognitive impairment (Solowij et al, 1992, 1993). It remains to be seen whether the impairment can be reversed by an extended period of abstinence from cannabis.

Zauważ, że wcześniejsze badania nie wykazują zmian (lata 80), późniejsze już tak - prawdopodobnie ma to związek ze zwiększeniem zawartości THC w konopiach.
                              • jamesonwhiskey Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 22:44
                                no ok, ale czego to dowodzi niczego
                                sa jakies badania niszowe ze MOZE powodowac problemy z pamiecia
                                nie zbadano czy zaprzestanie odwraca ten proces
                                a poza tym efektow ubocznych nie stwierdzono

poza tym nie bardzo rozumiem te twojej ogromnej obawy i troske o czyjas pamiec
                                zrozumial bym gdyby palenie przez kogos wplywalo na pamiec osob trzecich a tak niezbyt

ktos che to pali nie chce to nie pali
                              • vivibon Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 22:49
                                To co wklejasz, to blisko 20-letni raport, wokół którego było mnóstwo kontrowersji, wynikających głównie z utajnienia części raportu.
                                Jeżeli chcesz poczytać coś aktualnego, to tu:
                                www.beckleyfoundation.org/pdf/BF_Cannabis_Commission_Report.pdf
                                "Furthermore, it is one of the least toxic substances used recreationally,
                                with only two deaths in the medical literature attributed to its use"
                                Fundacja akredytowana przy ONZ, prowadząca szeroko zakrojone badania, nie koleś z gimnazjum w spoconych trampkach.
                      • bri Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 20:34
                        >>> Chodzi mi o to, że trawę pali się zawsze po to, by sie oszołomić - alkohol niek
                        > oniecznie.

Ależ mylisz się. Wiele ludzi używa marihuany podobnie jak inni alkoholu. Trawa ich nie oszałamia, ale właśnie rozluźnia, relaksuje tak jak innych piwo czy drink. Zresztą nawet jeśli to, na co to jest argument? Papierosów też się używa zazwyczaj inaczej niż alkoholu - mianowicie większość osób, która jest od nich uzależniona (co przychodzi bardzo łatwo i z czego bardzo trudno się wyleczyć) musi palić papierosa co kilka godzin lub częściej. Czy to nie jest dopiero chore i naprawdę uciążliwe, w dodatku nie tylko dla palącego ale także dla jego otoczenia? I jakoś się za to do więzienia nie wsadza, ba, można nawet zarabiać na wciąganiu innych do nałogu.
                      • gaja78 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 21:04
                        nangaparbat3 napisała:

> Chodzi mi o to, że trawę pali się zawsze po to, by sie oszołomić - alkohol niek
                        > oniecznie.

Trawę, z tego co pamiętam, pali się przede wszystkim dla dobrej zabawy. Tak samo jak i alkohol. Mówię rzecz jasna o rozsądnych ilościach, a nie nałogowym korzystaniu z używek.

> BYc może legalizacja połaczona ze ścisłą kontrolą i jednak ograniczeniami byłab
                        > y najrozsądniejsza.

Jestem za tym samym, pod warunkiem, że ograniczenia obejmą również alkohol i papierosy.

> Ten sam Palikot ponoc głosował swego czasu za penalizacją (kiedy z tego co wiem
                        > większość terapeutów i profilaktyków była przeciw. Więc niech Palikot wytłumac
                        > zy, dlaczego wtedy głosował tak, a teraz inaczej. Brzydzi mnie to że jemu ewide
                        > ntnie nie chodzi o rozwiązanie czy chocby o ograniczenie problemu, ale o popula
                        > rność, każdym kosztem.

Po pierwsze -ja też słyszałam, że "ponoć" . Przy czym nigdy nie chciało mi się sprawdzać i dociekać, przeciw czemu konkretnie głosował Palikot. A ponieważ mi się nie chciało, to też nie nazywam człowieka hipokrytą. To co klepią media często odstaje od rzeczywistości.

Co do popularności - ja mam nadzieję, że ją zdobędzie i zostanie ważnym człowiekiem w polityce na długie lata.

> I już teraz nie wiadomo, czy chodzi o trawę, czy o rozgrywkę z Kopacz - jak zaw
                        > sze u nas zamiast pważnej dyskusji przepychanki i walka na miny. Rzygac się chc
                        > e.

A mi się chce rzygać przez marnowanie publicznych pieniędzy w ten sposób, że władza ustawodawcza marnuje czas na tworzenie martwego prawa. Chwała Palikotowi, że nie daje zepchnąć tematu narkotyków w niebyt - bo dokładnie taki cel miało złagodzenie ustawy antynarkotykowej w zeszłym roku: klepnąć coś, co nie wprowadzi realnych zmian sytuacji, ale ludzie będą mieli przekonanie, że coś zostało zrobione. Stary numer.
                        • kolpik124 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 22:05
                          Ta "dobra zabawa" polega wlaśnie na oszołomieniu i głupawce. Od razu cię uprzedzę, coś podobnego masz po naprawdę sporej ilości alkoholu.

Paliłaś?
                          • bri Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 22:18
                            > Ta "dobra zabawa" polega wlaśnie na oszołomieniu i głupawce. Od razu cię uprzed
                            > zę, coś podobnego masz po naprawdę sporej ilości alkoholu.

Mylisz się, jeśli sądzisz, że ludzie korzystają z marihuany tylko po to, żeby osiągnąć oszołomienie i głupawkę. To może jest prawdziwe w stosunku do gimnazjalistów, ale wystarczy sobie poglądać filmy fabularne, żeby wiedzieć, że dorośli ludzie korzystają z marihuany także w innych celach.

Ale odnieśmy się do reszty Twojej wypowiedzi, gdzie piszesz o alkoholu. Otóż oszołomienie i głupawkę Twoim zdaniem osiąga się po sporej ilości alkoholu. Czy zaprzeczysz, że mimo to każdego dnia w każdej miejscowości w Polsce bardzo wiele ludzi ten stan osiąga? A do więzienia idą tylko, jeśli będąc pod wpływem kogoś zabiją, pobiją, okradną, zgwałcą, drogówka ich złapie za kółkiem itp. - co owszem, również się zdarza całkiem często. Mimo to alkohol jest legalny i można go kupić dosłownie wszędzie, a całodobowych sklepów alkoholowych jest więcej niż całodobowych aptek.
                          • gaja78 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 23:39
                            kolpik124 napisała:

> Ta "dobra zabawa" polega wlaśnie na oszołomieniu i głupawce. Od razu cię uprzed
                            > zę, coś podobnego masz po naprawdę sporej ilości alkoholu.
                            >
                            > Paliłaś?

Tak, paliłam. Obserwowałam i rozmawiałam też z palącymi przyjaciółmi. Nauczyłam się jednego: każdy reaguje po swojemu. Tak samo z resztą jak na alkohol. Nie ekstrapoluj więc proszę swoich doświadczeń na resztę ludzkości.

Ja nie lubię palić trawy, bo mam po niej silne poczucie dezorientacji. Ale nie wszyscy tak mają. Ponieważ ja mam tak a nie inaczej, to trawy nie zapaliłam od kilkunastu lat i nie zamierzam. Bo nie lubię. Lubię natomiast alkohol i radośnie z tego upodobania korzystam od czasu do czasu. Bo lubię. Bo nie czuję się zdezorientowana, tylko rozluźniona i radosna.

Znam ludzi, którzy nie mają problemów ze zmysłami po paleniu trawy. Czują i zachowują się pewnie. Dokładnie tak, jak ja po alkoholu. Dlaczego ja mogę legalnie kupić alkohol, a oni trawy - nie ? Bez sensu.
                            • kolpik124 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 21.01.12, 10:11
                              Bo trawa to narkotyk.
                              • gaja78 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 21.01.12, 10:57
                                kolpik124 napisała:

> Bo trawa to narkotyk.

A spirytus to alkohol. Pewien alkohol zabija lub okalecza, całkiem skutecznie.
      • bri Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:07
        > Zamiast poważnej dyskusji

O czym tu dyskutować??? Szkodliwość marihuany jest o niebo mniejsza niż innych powszechnie dostępnych i legalnych substancji (alkohol, papierosy, lekarstwa). Nie ma kompletnie żadnych argumentów za dalszym utrzymywaniem prohibicji w tym zakresie.
        • nangaparbat3 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:12
          No i już.
        • marta-zs Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:25
          nie zgodzę się z Tobą. Uważam, że marihuana szkodzi bardziej niż inne srodki przez ciebie.
          Niszczy pamięć krótkotrwałą i płuca(bardziej niż papierosy, bo jonta robisz z maryski i tytoniu).
          • bri Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:26
            Nie ze mną się nie zgadzasz, ale z faktami.
            • nangaparbat3 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:49
              Fakty są takie, że z pamiecią robi rzeczywiście paskudne rzeczy, i to akurat wiadomo na pewno.
              • jamesonwhiskey Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:52
                masz jakies linki do rozsadnych zrodel na poparcie tej tezy
                czy tylko tak pie...sz jak potluczona
                • nangaparbat3 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 18:31
                  Nie , nie mam linków, czytałam w bardzo powaznej ksiązce. Niestety mam ją w pracy i nie mogę w tej chwili podać danych bibliogr., po urlopie chętnie.
              • gaja78 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 18:00
                nangaparbat3 napisała:

> Fakty są takie, że z pamiecią robi rzeczywiście paskudne rzeczy, i to akurat wi
                > adomo na pewno.

Podobnie działa alkohol, którego posiadanie i spożywanie jest legalne w praktycznie nieograniczonych ilościach.

Czy pod jakimś względem nadużywanie marihuany ma gorsze skutki, niż nadużywanie alkoholu ?
                • nangaparbat3 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 18:37
                  Nie sądzę. Choć możliwe że upośledzenie pamięci pod wpływem marihuany szybciej przebiega. Jeden z moich najzdolniejszych i najmądrzejszych uczniów, a potem absolwentów, palił regularnie - miał 20 lat kiedy zaczął narzekać, że ma problemy z pamiecią. Alkohol tak szybko chyba nie działa.
                  Ale to by trzeba zbadać rzetelnie.
                  Na pewno za to, podobnie jak z innymi substancjami psychoaktywnymi, im później zaczniesz tym później cię uszkadza.
                  • gaja78 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 18:46
                    nangaparbat3 napisała:

> Nie sądzę.

No właśnie. Dlaczego więc marihuana traktowana jest jako większe zło, niż alkohol i papierosy ?

> Choć możliwe że upośledzenie pamięci pod wpływem marihuany szybciej
                    > przebiega. Jeden z moich najzdolniejszych i najmądrzejszych uczniów, a potem ab
                    > solwentów, palił regularnie - miał 20 lat kiedy zaczął narzekać, że ma problemy
                    > z pamiecią. Alkohol tak szybko chyba nie działa.
                    > Ale to by trzeba zbadać rzetelnie.

Należałoby zacząć od ustalenia , czy ten uczeń nie nadużywał alkoholu oraz papierosów i czy odżywiał się przyzwoicie. Bo ja na przykład jak żyję nie widziałam jeszcze delikwenta, który by lubił zapalić zioło ale stroniłby od alkoholu. Natomiast znam cały tabun takich, co w różnych okresach życia palili i maryśkę, i papierosy i pili alkohol. A jedli co los rzucił na talerz. I ci faktycznie - miewali problemy z pamięcią i panowaniem nad emocjami.
                    • nangaparbat3 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 19:00
                      Alkohol pijał, papierosów zero, jedzenia full - jak to przy maryśce.
                      • gaja78 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 19:18
                        Skąd więc przekonanie, że to przez maryśkę zrobiły mu się dziury w pamięci ?

I tak właściwie to jak on kupował tą trawę ? Legalnie czy nielegalnie ? A jeśli nielegalnie - miał z tym kupowaniem jakikolwiek kłopot ?
                        Gdyby wprowadzono zakaz posiadania i spożywania alkoholu, pilibyśmy jako społeczeństwo niewiele mniej, tyle że towar dużo gorszej jakości i mniej bezpieczny. Tak samo rzecz by się miała z papierosami.
                        • bri Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 21:01
                          > Skąd więc przekonanie, że to przez maryśkę zrobiły mu się dziury w pamięci ?

Bo alkohol Nanga miała okazję sama spróbować, więc nie ma uprzedzeń.

• bri Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 20:41
                Nie chce mi się wierzyć, żeby rekreacyjne korzystanie z marihuany, komukolwiek na dłuższą metę szkodziło na pamięć. Zaniki pamięci zdarzają się również w przypadku nadużywaniu alkoholu, ale to jakoś nikomu nie przeszkadza. Mimo, że alkohol w większych ilościach niszczy także wątrobę, i ogólnie jest bardzo wyniszczający dla organizmu, a ilość jaką można kupić w sklepie za 100 zł jest w stanie zabić dorosłego człowieka.
                • gaja78 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 21:07
                  bri napisała:

> Mimo, że alkoh
                  > ol w większych ilościach niszczy także wątrobę, i ogólnie jest bardzo wyniszcza
                  > jący dla organizmu, a ilość jaką można kupić w sklepie za 100 zł jest w stanie
                  > zabić dorosłego człowieka.

Piękne. O to właśnie chodzi ...
                  • nangaparbat3 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 22:29
                    A ja nie pojmuję tych argumentów. Nie rozumiem dlaczego fakt legalnosci zadomowionej u nas od tysięcy lat substancji (oczywiście szkodliwej i pewnie bardziej niż trawa) miałby uzasadniać wprowadzanie nowych. Ma byc po sprawiedliwemu???
                    • jamesonwhiskey Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 22:34
                      > niż trawa) miałby uzasadniać wprowadzanie nowych. Ma byc po sprawiedliwemu???

o jakiej nowej substancji piszesz bo chyba nie o marii ktora nie jest taka nowa, jest calkiem dobrze zadomowiona, a kto chce to i tak pali
                      chodzi o zmiane debilnego prawa gdzie za posadzenie rosliny w doniczce w domu mozna isc do wiezienia i przebywac z kryminalistami
                      jak dla mnie lekko to chore
                    • vivibon Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 22:54
                      Po sprawiedliwemu byłoby, gdybyś przytoczyła badania dotyczące wpływu tytoniu i alkoholu na organizm.
                    • bri Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 22:57
                      Nie rozumiem dlaczego fakt legalnosci zadomow
                      > ionej u nas od tysięcy lat substancji (oczywiście szkodliwej i pewnie bardziej

Rzecz w tym, że nie trzeba nic wprowadzać. Marihuana jest dostępna i używają jej tysiące ludzi - to w końcu roślina, którą można wyhodować na parapecie, a w lepsze lato urośnie sama w rowie. Jedyny problem jest taki, że istnieje formalny zakaz, którego egzekwowanie nie przynosi żadnych pożytków, a kosztuje podatników masę pieniędzy i często rujnuje życie ludziom, którzy w innych okolicznościach byliby pożytecznymi członkami społeczeństwa. Teraz pojęłaś???

Tak, to jest moim zdaniem bardzo niesprawiedliwe, że komuś kto akurat w takiej używce gustuje, w przeciwieństwie do pijących alkohol, ćpających tabletki z krzyżykiem czy trujących się dymem tytoniowym grozi proces i więzienie.
                    • gaja78 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 23:46
                      nangaparbat3 napisała:

> A ja nie pojmuję tych argumentów. Nie rozumiem dlaczego fakt legalnosci zadomow
                      > ionej u nas od tysięcy lat substancji (oczywiście szkodliwej i pewnie bardziej

Nie, to jest kwestia traktowania człowieka jako istoty myślącej, bądź jako kogoś nie zdolnego do odpowiedzialności za siebie.

Ludzie i tak palą trawę. Czy jest legalna, czy nie. Palą, bo chcą. Tak samo jak piją alkohol i palą papierosy. Niech to będzie ich wybór, czy chcą się truć, czy nie. Ludzie mają mózgi, większość z nich nie robi rzeczy, które im istotnie szkodzą. Jakaś część wpada w nałogi, ale nałogów z kolei jest cała gama do wyboru, jedna z opcji będzie nielegalna, to znajdą się inne ..
                      Dodatkowo z legalizacji korzyść jest taka, że to otwiera drzwi do panowania nad jakością towaru. Choćby tylko wynikało tylko z zasad wolnego rynku, a nie jakieś specjalnej celowej kontroli. Tak jak z wódką - można kupić rosyjski spirytus z uwzględnieniem ryzyka, że to może być metanol, a można kupić markową wódkę w sklepie.
                      • nangaparbat3 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 21.01.12, 00:14
                        gaja78 napisała:

> Dodatkowo z legalizacji korzyść jest taka, że to otwiera drzwi do panowania nad
                        > jakością towaru. Choćby tylko wynikało tylko z zasad wolnego rynku, a nie jaki
                        > eś specjalnej celowej kontroli.

No widzisz, to dla mnie jest bardzo istotny argument, co najmniej warto powaznego rozważenia.
                        • gaja78 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 21.01.12, 00:45
                          nangaparbat3 napisała:

> > Dodatkowo z legalizacji korzyść jest taka, że to otwiera drzwi do panowan
                          > ia nad
                          > > jakością towaru. Choćby tylko wynikało tylko z zasad wolnego rynku, a ni
                          > e jaki
                          > > eś specjalnej celowej kontroli.
                          >
                          > No widzisz, to dla mnie jest bardzo istotny argument, co najmniej warto powazne
                          > go rozważenia.

Ja mam chyba podobnie z dopalaczami. Mam silne przekonanie, że nie powinno się ich legalizować, ale jednocześnie trafia do mnie argument, że dzięki temu byłaby kontrola nad składem chemicznym tego syfu.
          • jamesonwhiskey Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:28
            stawiasz swoje wizje przeciwko dlugoletnim badaniom
            nie wiem czy mozna twoej nie zgadzam sie brac powaznie a wrecz sie osmieszasz
    • chipsi Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 15:17
      Zamieszanie? To się nazywa temat zastępczy.
      • kiszczynska Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 16:48
        a socjal jak lezala, tak lezy!
    • bri Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:03
      Posłowie to jedno. Najgorsze, że policja i prokuratura też. I to nie samym przypadkiem Palikota, ale wszystkim "groźnymi przestępcami" złapanymi z marihuaną.
    • edelstein Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 17:28
      Niech zlegalizuja i dowala akcyze.Dyskusja jak najbardziej potrzebna,a Kopaczowa niech sie nie odzywa lepiej,bo jako byla minister zdrowia powinna znac raporty WHO i wiedziec,ze legalizacja trawy jest najlepszym wyjsciem.Trawke pale okazyjnie i nie mam zamiaru przestac,uciesze sie z jej legalizacji.
      • drinkit Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 20:29
        Tylko, kurna, droższa będzie jak zalegalizują.
        • vivibon Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 20:59
          I dobrze, używki nie powinny być tanie. Może po legalizacji mary będzie pochodzić z kontrolowanej, czystej uprawy, bez domieszki różnych świństw. Za to jestem w stanie zapłacić więcej.
      • kolpik124 Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 22:07
        Dowalą akcyzę? No to będziemy mieli powtórkę z rozrywki i czarny rynek.

Gratuluję pomysłu.
    • nabakier Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 19:37
      Brawo Palikot! Perfekcyjna akcja big_grin Kopacz dała się wkręcić- obłuda wypunktowana. Kopacz winna kosztów, bo przestępstwa nie było, a obywatelowi(w tym i posłowi) wolno zapowiadać, co zrobi. Piękne big_grin
      Kopacz teraz rozumiem zacznie zgłaszać zapowiadane przestępstwa w swoim dawnym resorcie, ma się rozumieć...
    • walpurga Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 19:59
      ano wlasniesmile
      walpurga
    • dangerous.mistress Re: Palikot będzie palił marihuanę w sejmie 20.01.12, 23:22
      Ale wybrnął pięknie, kadzidełko, a cały dzień się zastanawiałam co zrobi. Jak dla mnie niech legalizują, kto chce będzie palił nie zależnie od sytuacji prawnej, a kto nie chce, nie zapali nawet jak mu państwo pozwoli. A nie będziemy tracić pieniędzy na utrzymanie więźniów, sądy itd za parę działek gandzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka