Dodaj do ulubionych

Marzy mi się

16.02.12, 10:18
Duża, ciężka patelnia, taka, która mi się nie wygnie, żebym nie musiała stać przy piecu i trzymać ją w określonej pozycji, bo tłuszcz spływa na jedną stronę.
Nie zetrze się z niej dno.
Na której usmażę od razu cztery średnie lub trzy duże kotlety, albo duże naleśniki.
I coby mi się te naleśniki nie przypalały i nie przyklejały do dna patelni.
Ot takie prozaiczne marzenie, jedni chcą lecieć w kosmos, a mnie się marzy taka patelnia smile
Możliwe do spełnienia?
Obserwuj wątek
    • moofka Re: Marzy mi się 16.02.12, 10:24
      no to sie nie da
      inna patelnia jest do czterech kotletow
      inna do nalesnikow smile
      musisz zweryfikowac marzenie
      • lelija05 Re: Marzy mi się 16.02.12, 10:26
        Wiedziałam, że będzie problem smile
      • adellante12 Re: Marzy mi się 16.02.12, 10:41
        inna patelnia jest do czterech kotletow inna do nalesnikow smile
        parafrazując ks Tischnera "g..no prawda"...
        Jeszcze inna jest do jajek sadzonych inna do smazenia bekonu inna do smazenia na oliwie a inna do usmazenia skwarek...
        Jak mozna pozwalać sobie wmówić takie bzdury...
        Garnki tez masz do kazdej zupy inny?

Porzadna dobra patelnia jest taka jaką autorka watku opisała. Nie musi byc od razu żeliwna.
        Musi byc duza ciężka z dobrym równym i grubym dnem z porzadnych materiałów a nie z tzw goownolinium....
        Są dobre patelnie ale trzeba na nie poświecić troche szelestów. Ostatnio jak kupowałem dużą patelnie z powłoką ceramiczna to chyba w trzech stówach sie nie zmiesciłem.
        • lelija05 Re: Marzy mi się 16.02.12, 10:47
          Ma być porządna i na lata, dużo smażę.
          A z jakiej firmy kupiłeś patelnię?
          Powłoka ceramiczna? Muszę poczytać.
          • adellante12 Re: Marzy mi się 16.02.12, 10:55
            a pytaj mnie co za firma... Wazne że duza ciężka z dobrym uchwytem a firma??? Sprawdzę w chacie jak ma coś na dnie napisane to ci powiem.
            Wazna rzecz przy patelniach - uchwyt!!! Zwłaszcza przy płytach indukcyjnych. Mam jedna którą lubię ze wzgledu na dobre zachowanie przy smazeniu a która doprowadza mnie do szału uchwytem. Jakis dekiel wymyslił metalowy element ozdobny który bezpośrednio dotyka samej patelni , wystarczy źle chwycic i masz poparzona reke...
            • lelija05 Re: Marzy mi się 16.02.12, 10:57
              Z góry dziękuję.
              No uchwyt, racja, luzująca się śrubka też może dostarczyć wrażeń.
        • moofka Re: Marzy mi się 16.02.12, 19:34
          sie znalazl mistrz kuchni od jednej menazki
          pf
          jak ktos umie i lubi gotowac to wie ze dobre naczynie to polowa sukcesu
          cienka i plytka patelnia z niskim brzegiem do nalesnikow
          tefal jest bardzo ok, ale nie tylko
          www.galeriakuchenna.pl/index.php?id3=17&id4=7
          do miesa ciezka, masywna najlepiej z kilkuwarstwowym dnem ktory dlugo trzyma cieplo
          i z pokrywka koniecznie
          ja mam taka od wielu lat i bardzo sobie chwale
          www.akcesoria-kuchenne.pl/patelnia-orion-24-cm-27-l-berghoff-1103624-id-45.aspx
          do jajek i omletow tez mam inną
          co w tym dziwnego?
    • czarnaalineczka Re: Marzy mi się 16.02.12, 10:33
      chyba zeliwna
      ale cizkie strasznie cholerstwo
      i idealna sie staje po okolo 5 lat uzytkowania
      • lelija05 Re: Marzy mi się 16.02.12, 10:36
        Ale ja chcem już smile
        • aga_sama Re: Marzy mi się 16.02.12, 10:46
          allegro.pl/patelnia-tefal-sensorielle-24cm-z-pokrywka-d23032-i2109725537.html
          mam taką, chyba trochę większą, używam jakieś 6-7 lat.
          • lelija05 Re: Marzy mi się 16.02.12, 10:50
            A czy smażone kotlety w takim rondlu się nie podduszą?
            • aga_sama Re: Marzy mi się 16.02.12, 10:53
              Wiesz, zawsze można ściągnąć pokrywkę. Wtedy się raczej nie podduszą smile
              • lelija05 Re: Marzy mi się 16.02.12, 10:55
                Ok smile
            • adellante12 Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:01
              Albo patelnia albo rondel.... No nie da sie dwa w jednym.... Nie i wój!
              www.stalchem.sklepna5.pl/towar/211/vinzer-patelnia-granitowa-69450-216-201089m-trojmiasto.html
              coś podobnego tez mam i naprawde daje radę przede wszsytkim cieżkie i bardzo równo smazy na całym dnie - równomiernie rozprowadza temperaturę.
              • chipsi Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:06
                E, no jak się nie da jak się da smile Moja tfu patelnia ma pokrywkę i jak chcę smażyć to smażę a jak chcę dusić to przykryje i się dusi big_grin
                • adellante12 Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:13
                  Nie da sie!
                  Ja wiem, z kozy tez przy odrobinie fantazji mozna rumaka zrobic... wink))
                  • chipsi Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:40
                    Oj nie pisz mi dzisiaj takich rzeczy! To pewnie przez ten cukier z pączków ale już widzę tę kozę taką osiodłaną, z rycerzem.... big_grin
                    • lelija05 Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:43
                      A mnie się z piecem skojarzyło smile
                      • adellante12 Re: Marzy mi się 16.02.12, 12:49
                        Ciekawe co by Freud na to powiedział ...... smile)))))))))))))
                        • lelija05 Re: Marzy mi się 16.02.12, 12:57
                          big_grin
                          Freud to nic, jakby tu taki wątek założyć, to dopiero byłyby analizy big_grin
                          • adellante12 Re: Marzy mi się 16.02.12, 13:04
                            na temat jazdy na rozbuchanym piecu???
                            Na temat rozbuchanego pieca miedzy nogami???
                            E.... nie no co ty, dzisiaj pączki, walentynki były wczoraj smile)))))))
                            • lelija05 Re: Marzy mi się 16.02.12, 13:11
                              Coś ci się te walentynki przedłużyły ;D
                              • adellante12 Re: Marzy mi się 16.02.12, 13:13
                                Nie uchlewać sie w walentynki.....Trzeba zapamiętac... W tym roku to pikuś ze mnie się walentynki z tłustym czwartkiem zeszły... Nastepnym razem to moze być ze dwa tygodnie wydłubniete z życiorysu wink))
                            • chipsi Re: Marzy mi się 16.02.12, 13:15
                              Lepiej chyba już ten piec w odniesieniu do pączków niż ta koza do walentynek bo sie zoofilsko robi smile
                              • adellante12 Re: Marzy mi się 16.02.12, 13:17
                                Proszę mi tu nie wyjeżdżać z zoofilofobią. To tolerancyjny kraj wink A koza jest koza.
              • lelija05 Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:11
                Rondel mam teraz zwykły, emaliowany z Olkusza, na razie mi wystarcza, a dobra patelnia to priorytet.
                • adellante12 Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:16
                  Pokrywa do patelni? Jaki sens?
                  Jesli chodzi o obrone uzytkownika przed chamskim złosliwym i bezczelnym obstrzałem to najlepszym sposobem jest "pokrywka" z siatki nierdzewnej by IKEA (Idiotten Kaufen Einfach Alles)
                  Wszelkie stosowanie pokrywki na patelni powoduje ze przestaje sie smazyc a zaczyna sie dusić a do duszenia są rondle.... Po to sie ma rondel zeby nie dusić na patelni. I po to sie ma patelnie by nie smazyc w rondlu. smile)
                  • gryzelda71 Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:20
                    Miałam rondel.Ale zbiłam pokrywkę.I mam patelnię.I tyle w temacie nie da się.
                    U ciebie te przykrywki przyspawane?Nie da się jej nie użyć?
                    • adellante12 Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:23
                      Nie da się bo nie kupiłem jeszcze nigdy patelni z pokrywka... No bo po co??? A jak czegoś nie mam to nie mogę tego:
                      a) przyspawać
                      b) uzyc

wink
                      • gryzelda71 Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:26
                        No po to by nie trzymać i rondla i patelni.Dla każdego wedle uznania.Do wyboru do kolorusmile
                        • adellante12 Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:28
                          W zyciu najwazniejsza jest umiejetność posiadania!!
                          Wszystkim wiadomo ze za posiadanie rondla masz +10 pkt do zayebistości
                          a za posiadanie pokrywki od patelni tylko +3pkt...
                          Chyba logiczne co? wink
                          • gryzelda71 Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:32
                            U nas inna punktacja.Ale ja ze wschodu hehe
                            • adellante12 Re: Marzy mi się 16.02.12, 12:48
                              Bo u was wszystko jest w druga strone.... Patelnie tez pewnie macie wypukłe wink)
                              • gryzelda71 Re: Marzy mi się 16.02.12, 12:50
                                No niestety.Te wypukłe to przykrywki.Do rondli.
                                • adellante12 Re: Marzy mi się 16.02.12, 13:04
                                  ale tez na pewno nimi coś odwrotnie robicie....
                                  • gryzelda71 Re: Marzy mi się 16.02.12, 13:08
                                    Czekaj,niech pomyślę....a juz wiem,czasem nie przykrywamy i mamy z rondla patelnie.
                                    • adellante12 Re: Marzy mi się 16.02.12, 13:10
                                      A próbowaliscie przykryć pokrywke rondlem??? No nie mów ze nie....
                                      • gryzelda71 Re: Marzy mi się 16.02.12, 13:15
                                        Nosmile
                                        Jak zlewałam nadmiar wody.Dziurką wypływałasmileSkąd wiedziałeś?
                                        • adellante12 Re: Marzy mi się 16.02.12, 13:19
                                          Bo wy wszystko odwrotnie... Aczkolwiek myslałem że tą dziurka to nalewacie akuratnie... wink)
                                          • gryzelda71 Re: Marzy mi się 16.02.12, 13:22
                                            widzisz,jak cię zaskoczyłam hehehe
                                            • adellante12 Re: Marzy mi się 16.02.12, 13:39
                                              Nic a nic. Skoro pomyslałem o wlewaniu to wziąłem pod uwage ze na pewno zrobicie z tym coś absolutnie odwrotnie logicznego inaczejsmile))
                  • lelija05 Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:22
                    Właśnie tak robię smile
                    Rondel do duszenia, patelnia do smażenia.
                    Panierka na schabowym, czy rybie musi stanowić monolit, a nie rozmemłaną breję.
          • thorgalla Re: Marzy mi się 16.02.12, 10:55
            Mam tefala ale nie takiego głębokiego jak na zdjęciu.Czerwone kółeczko i taka kratka czarno-biała na dnie.
            Mam w dwóch rozmiarach i polecam.
            • lelija05 Re: Marzy mi się 16.02.12, 10:58
              A jest ciężka? Ma grube dno?
              • thorgalla Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:07
                Ciężkie nie są a co do grubości dna to trudno mi określić.
                Ale jedzenie nie przywiera,nawet moje ulubione ziemniaki smażone z boczkiem albo kiełbaską big_grin
                • thorgalla Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:11
                  I w odróżnieniu od tej ze zdjęcia,obie nadają się do indukcji.
                • lelija05 Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:13
                  I z cebulką, ach smile
                  Jak nie przywiera, to dobrze.
    • mondovi Re: Marzy mi się 16.02.12, 10:44
      moderni.pl/towar-10020784-PYRAMIS_Patelnia_STUDIO_28cm__4_4_l.html mam taką i jest git wg mnie, ale może Ty chcesz więcej wink
      • lelija05 Re: Marzy mi się 16.02.12, 10:48
        Takie coś tez mi się marzy, bo poprzednie z supermarketu zdechło bardzo szybko.
    • chipsi Re: Marzy mi się 16.02.12, 10:48
      Hej!
      Mamy podobne, przyziemne marzenia smile
      Z tym spływaniem tłuszczu też mam problem ale nie z powodu wady patelni a wady mojego małżonka (umysłowej), który miał wypoziomować kuchenkę. Nie, nie potrafię sama tongue_out
      Puki co oglądam w sklepach przeróżne patelnie i kurde, nie dość że jakieś takie nie teges to jeszcze ceny jak za cały piec uncertain Mam taka niskobudżetową i już schodzi powłoka teflonowa. Moja matka miała taką rasową,teflon nie zlazł ale się wypaczyła...
      • lelija05 Re: Marzy mi się 16.02.12, 10:53
        Hej!
        Jestem fanem schabowego i ryby w panierce, a ta krzywa patelnia mnie już do szału doprowadza!
        A z drugiej zlazł "teflon" i tylko mam nadzieję, że to co widać, to nie azbest smile
        Moja mama też ma taką, solidna, cholernie ciężka, sprawdzałam na stronie firmy, no i oczywiście nie mają już w ofercie, a na inne musiałabym wygrać w totka.
        • chipsi Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:07
          > A z drugiej zlazł "teflon" i tylko mam nadzieję, że to co widać, to nie azbest

Nie strasz big_grin

A te ceny to naprawdę... zaczynam myśleć że taniej wyjdzie stołować się na mieście tongue_out
    • mathiola Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:19
      ja mam taką - chyba żeliwną, od mamy dostałam na nową drogę życia wink
      Tylko ciężka jak pierun, jak chce rozlać ciasto na naleśniki, muszę trzymać w dwóch rękach.
      Nie można jej myć w zmywarce, nie można jej długo moczyć, bo rdzewieje. Ale jak się ją wytrze do sucha i natłuści, rdza cudownie znika.
      • lelija05 Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:24
        Ponoć kiedyś w daaawnych czasach Cyganie (Romowie) takie tworzyli, były nie do zdarcia.
        • pruszynkaaa Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:45
          Tak! I ja mam taką! Przekazywana z pokolenia na pokolenie niemal, bo należała pierwotnie do mojej babci big_grin . Patelnia nie do zdarcia
    • lejla81 Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:24
      A ja właśnie mam taką i marzę o tym, żeby mieć jakąś lżejszą, bo nie jestem w stanie utrzymać jej w jednej ręce.
      • lelija05 Re: Marzy mi się 16.02.12, 11:26
        Podrzucasz naleśniki?
        Przyznam się nie potrafię smile
        • lejla81 Re: Marzy mi się 16.02.12, 12:50
          Na tej patelni? Nigdy w życiu. Z ledwością jestem w stanie trzymać ją w jednej ręce, żeby drugą nałożyć jajecznicę na talerze.
          • lelija05 Re: Marzy mi się 16.02.12, 12:54
            Siłowni nie trzeba smile
        • adellante12 Re: Marzy mi się 16.02.12, 13:22
          JA podrzucam i umiem. Ale zawsze pierwszych pięc podrzucam dla zabawy albo dla psa... Niekoniecznie do konsumpcji wink)
        • naomi19 Re: Marzy mi się 16.02.12, 21:24
          To jest Was dwie?
          • lelija05 Re: Marzy mi się 17.02.12, 09:25
            Nie jesteś pierwsza, która ma mnie i Lejlę za jedną osobę, ostatnio, nawet mi się za nią dostało big_grin
    • katia.seitz Re: Marzy mi się 16.02.12, 20:20
      Mam dwie - jedną żeliwną z groszkowym dnem, starszą chyba ode mnie. Jest super, tyle że trochę mała. No i dość ciężka, ale dzięki temu że mała, to jestem w stanie podrzucać naleśniki.
      Druga to duża patelnia z IKEA 365+. Bardzo polecam - porządny teflon, nic nie przywiera, grube dno. I duża - można robić fajne, pełnowymiarowe naleśniki. Tyle że ciężkie toto.
      • lelija05 Re: Marzy mi się 17.02.12, 09:28
        Zaraz sobie sprawdzę tę z Ikei, kupiłam tam taką malutką za jakieś śmieszne pieniądze, 9 zł? Ale jest super, mam ją już chyba z sześć lat i nic się nie zdarło, nie wygięło.
    • naomi19 Re: Marzy mi się 16.02.12, 20:36

Nie wiem,czy już się na coś zdecydowałaś, ale powiem Ci, że spełnienie Twojego marzenia kosztuje niecałe 300zł. Także całkiem niewiele. Wklejam link. dukapolska.com/katalog-produktow,produkt,natural-patelnia-28
      Spełnia wszystkie Twoje wymogi.
      • lelija05 Re: Marzy mi się 17.02.12, 09:23
        Naomi, wygląda super, to jest to, dzięki smile
        • iin-ess Re: Marzy mi się 17.02.12, 09:41
          lelija05 napisała:

> Naomi, wygląda super, to jest to, dzięki smile

no i jest patelnia nie rondelbig_grin Tylko broń Boże nie bierz pokrywki nawet jakby darmo dawalibig_grin
          Pozdrawiam
          • lelija05 Re: Marzy mi się 17.02.12, 09:46
            Absolutnie!
            Ale przyznam się, że pokrywek mam więcej niż naczyń, pewnie dostanę punkty karne big_grin
    • mamanr1 Re: Marzy mi się 17.02.12, 10:39
      Duża, ciężka patelnia, taka, która mi się nie wygnie, żebym nie musiała stać przy piecu i trzymać ją w określonej pozycji, bo tłuszcz spływa na jedną stronę.
      Nie zetrze się z niej dno.
      Na której usmażę od razu cztery średnie lub trzy duże kotlety, albo duże naleśniki.
      I coby mi się te naleśniki nie przypalały i nie przyklejały do dna patelni.
      Ot takie prozaiczne marzenie, jedni chcą lecieć w kosmos, a mnie się marzy taka patelnia
      Możliwe do spełnienia?

Jak to mówi reklama Pumy bodajże - Impossible is nothing! Kochana, w domu używam patelni dużej, ciężkiej, z powłoką do której kotlety mielone nie przywierają, a na którą nie muszę wlewać szklanki oleju. Naleśniki smażę na innej, z powłoki ceramicznej, ale mąż kiedyś smażył na "obiadowej" i nic się nie stało (co więcej, naleśniki nawet mu wyszyły).
      "Duża, ciężka patelnia, taka, która mi się nie wygnie, żebym nie musiała stać przy piecu i trzymać ją w określonej pozycji, bo tłuszcz spływa na jedną stronę. " wiem o czym mówisz, jak używałam Tefala (a przyznam się, że przez dłuuugi czas gościł on u mnie w domu) po pewnym czasie patelnia się wygięła (a ja początkowo zastanawiałam się "co jest nie tak z moim palnikiem/podłogą/planetą" - generalnie nie sądziłam, że patelnia za którą zapłaciłam niemałe pieniądze może się wygiąć w tak perfidny sposób). Z Skeppshultem nie mam tego problemu, jest żeliwna, konkretna, nie wiem czy kiedykolwiek byłaby w stanie tak się wygiąć. Ja zapłaciłam za tą patelnię coś ok. 250 zł, akurat zamawiałam przez internet ze sklepu stylowa zastawa, więc wyszło mi trochę taniej. Moja patelnia ma 24 cm (mieszczę na niej cztery mielone z serem), ale mają też chyba większe.
      Miałam też styczność z patelniami ceramicznymi, które również polecam, chociaz nie są one "ciężkie i konkretne".
      • lelija05 Re: Marzy mi się 17.02.12, 10:49
        Weszłam sobie na stronę z ich produktami, no jest w czym wybierać, wyglądają solidnie.
        I są duże smile
        • mamanr1 Re: Marzy mi się 17.02.12, 11:36
          Mi się obecnie marzy patelnia wok od nich smile
          • lelija05 Re: Marzy mi się 17.02.12, 11:40
            Też zwróciłam na niego uwagę smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka