Dodaj do ulubionych

Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu

20.02.12, 14:15
Nie jestem wielką fanką tego serialu, ale doceniam jego rolę wychowawczą i propagatorską, zwłaszcza jeśli chodzi o problem związany z zespołem Downa i funkcjonowaniem chorych w społeczeństwie. Ostatnio usłyszałam coś, co mnie trochę zaniepokoiło i zezłościło. Jedna znajoma stwierdziła że aktor wcielający się w postać Maciusia dużo traci z powodu grania w serialu, mianowicie pogarsza się jego stan zdrowia i psychiczny, jest narażony na stres a do tego coraz gorzej mówi-wcześniej nie jąkał się aż tak, jak teraz... Co o tym sądzicie? Czy to może być prawda? Trochę mnie to niepokoi, czy nie powinien wobec tego zrezygnować z występów? Nie znam nikogo cierpiącego na tę chorobę, nie mam w ogóle styczności z tematem. Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • niebieska.oktawia Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 14:28
      mysle, ze macius z klanu, umyslnie badz nie, jest permanentnie upokarzany przez scenarzystow, grajac w scenkach, z ktorych huczy ze smiechu caly internet.
      pare dobry kwestii: slub dwojga niepełnosprawnych umyslowo i iich poped seksualny, nie zostalo dobrze poprowadzonych, upraszczajac temat.

przykre.

a dzisiaj umiera rysiek crying
      • gazeta_mi_placi Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 14:32
        I kto teraz będzie mył rączki? sad sad sad
        A wiadomo w jaki sposób? Ja myślę, że ten jeden raz nie umył rączek i od razu siadł do stołu, a wtedy....
        • niebieska.oktawia Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 14:36
          gazeta_mi_placi napisała:

za to bozenka z miloszem stworza pare! zatem pewnie i rodzine w przyszlosci. dla czystych raczek dzieciakow ryskowych jest jeszcze nadzieja..
      • sadosia75 Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 14:34
        Mam identyczne wrażenie. Maćka przedstawiają jako kogoś z kogo trzeba się nabijać.
        W Klanie niestety nie pokazują problemów poważnych na poważnie. tam działają różowe okulary. wszystko naprawia się za pomocą magicznego pstryknięcia.
        Mają dobre pomysły na problemy typowo społeczne ale na pomysłach się kończy.
        Maćka przedstawiają jako głupka,za którym ma biegać albo grażka albo rysiek. I jeszcze te jazdy do mamy martynki, żeby jej nie przenosili. jak by mieli jakieś prawa co do tego dziecka.
        wszystko jest totalnie odrealnione.
      • arwena_11 Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 14:36
        Kiedyś leciał taki amerykański serial dzień za dniem. Tam też grał chłopiec z ZD i były poruszane tematy trudne ( ślub ludzi z ZD np ), ale było to jakoś lepiej zrobione. Ciekawe czy twórcy klanu sie nie wzorowali na tamtym serialu.
      • agamama123 Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 14:38
        A jak miał być poprowadzony wątek seksualności dwojga upośledzonych umysłowo ludzi?
        Masz jakąś receptę? Bo od wielu, wielu lat jest to temat bardzo trudny, przez wielu psychologów traktowany po macoszemu, a w ogóle to jak niepełnosprawni śmieją mieć popęd seksualny....

Piotrek jako aktor podlega presji otoczenia ale jest pod tak dobrą opieką specjalistów, że pewnie gdyby pojawiły się u niego jakieś problemy to reakcja na nie byłaby szybka.
      • asia_i_p Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 14:44
        Wiesz, z Ryśkiem obchodzą się dużo gorzej - a przez tę parę lat uzbierało się tyle, że w zasadzie każdy z aktorów w "Klanie" mógłby złożyć pozew o straty moralne.
        • azjaodkuchni Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 14:56
          Aktor dorosły po szkole teatralnej to co innego. Osoba upośledzona to też zupełnie co innego doceniam rolę serialu ( chociaż nie widziałam go bardzo długo) myślałam nie nad nim ktoś czuwa psycholog czy ktoś inny i nie jest to puszczone na żywioł to co napisałaś zmroziło mnie.
          • asia_i_p Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 15:27
            Przy serialu są jacyś psycholodzy, nie sądzę, żeby to było puszczane na żywioł. Odnosiłam się do wypowiedzi dziewczyny, która twierdziła, że scenarzyści celowo upokarzają Maćka - mam wrażenie, że tak nie jest. Że na pewno nie ma roli gorszej niż reszta aktorów grających w serialu - bardziej "wystawieni" na ewentualne ataki są Rysiek czy Bożenka. Po prostu scenarzyści piszą, jak umieją, żadnej złosliwości w tym nie ma.
            • verdana Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 16:01
              Dla pozostałych aktorów to jest praca. Nie identyfikuja się z rola, grając role kogoś, z kogo ludzie sie śmieją, nie grają siebie.
              Dla osoby z ZD film jest częścią zycia. I ludzie śmieją się - jak podejrzewam, bo Klanu nie oglądam - nie z roli jaka gra, ale takze z nieporadności kogoś z ZD, kto che mieć normalne życie i zwiazać z dziewczyną. Czyli śmieją sie nie tylko z granej p[ostaci, ale pośrednio takze z aktora.
              Złosliwość czy nie, w tym wypadku to niewazne. Wazna jest bezmyślność.
            • niebieska.oktawia Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 16:02
              byc moze sie zle wyrazilam. scenarzysci chca dobrze pewnie a wychodzi co wychodzi.
              to chyba swiadczy o poziomie wsrod internautow, ze maciusia najbardizej obsmiewaja.
              w tych kategoriach przesmiewczo/zlosliwych powinnien byc rozpatrywany caly serial klan, bzdura na bzdurze. zalosc.
              • pysiaczek1234 Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 17:24
                Maciusia wyśmiewają, bo jak zwykle łatwiej wyśmiać jest osobę chorą. Tacy są ludzie. Łatwiej pośmiać się z osób niepełnosprawnych i tak było i będzie a w internecie łatwiej pisać i się śmiać. To nie wina serialu.
                Miałaś/masz osobę z ZD w rodzinie? Ja tak, wszystko co pokazuję w serialu jest pokazane jak to bywa w rzeczywistości, Serialowy Maciek i tak radzi sobie świetnie mając ZD.
              • jul-kaa Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 17:38
                To jest dorosły facet, mówienie o nim per "maciuś" też go poniża...
                To rzadko zauważany problem, osoby niepełnosprawne też dorastają, a często są ciągle traktowane jak małe dzieci, mówi się o nich po imieniu, zdrobniale, nie szanuje ich prawa do prywatności (publiczne przewijanie nastolatki) itd.
                • sokhna Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 18:00
                  Niestety w wikeszosci przypadkow dorastaja tylko "cialem". Taki osob jak Macius jes bardzo bardzo niewiele (tez mamy w rodzinie "chlopca" z ZD) wiec cos o tym wiem. No wlasnie specjalnie pisze "chlopca" bo to 24 malutkie dziecko w ciele doroslego mezczyzny. Moja 3,5 latka jest lepiej rozwinieta od niego. To i tak cud, ze on potrafi sie przynajmniej ubrac i zalatwic swoje potrzeby fizjologiczne. Poza tym trzeba z nim byc 24h na dobe, bo np.zabiera i chowa jedzenie po kieszeniach (nawet jak jest u kogos w odwiedzinach), jak sie go nie przypilnuje potrafi zjesc i wypic wszystko co stoi na stole (te osoby nie maja uczucia sytosci) a potem zwymiotuje, bo po prostu nie czuje kiedy dosc.
                  Nie potrafi prawie wclae mowic, nawet my mamy problem ze zrozumieniem, nie daj bog zgubilby sie na ulicy, to nikt mu nie pomoze (zreszta nie ma mowy o tym, zeby sam opuscil dom na 5 minut). Siedzac przy stole potrafi osobie siedzacej obok w ciagu kilku minut ze 100 razy zadac to samo pytanie itp. itd.
                  Jezdzimy z nim na spotkania osob z ZD i tam dopiero widac, ze zdecydowana wiekszosc jest na takim etapie rozwoju. Jak juz pisalam Macius jest wyjatkiem wiec ciezko naprawde poruszac w przypadku tych osob tematy slubu, sexu czy samodzielnego mieszkania.
                  Nie porownujmy uposledzenia psychicznego do uposledzenia cielesnego.

Patrzac z drugiej strony: dlaczego nie uwazamy ze obrazamy osoby rasy mongolskiej nazywajac chorobe mongolizmem?
                  • verdana Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 18:08
                    Osoby z ZD mają bardzo różne stopnie uposledzenia. Znałam doroslych, którzy byli bardzo samodzielni, samodzelnie potrafili przejechać pół Warszawy na spotkanie. Ktoś, kto jest aktorem na pewno jest lepiej rozwiniety od 3,5 latki. I dorośli z ZD zazwyczaj zdając sobie sprawę z ograniczeń chcą jednak być trktowani jak dorośli, ktorymi pod pewnymi względami są.
                    • sokhna Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 18:23
                      Oczywiscie, ze rozne sa stopnie uposledzenia, ale niestety zawsze jest to uposledzenie umyslowe. W przypadku takich osob trzeba byc bardzo ostroznym, nawet lekarze mowia, ze nie wiemy do konca co w glowie takiej osoby siedzi, co taka osoba mysli. Osoby te uchodza zazwyczaj za lagodne, spokojne, "naiwne", nie znajace uczucia nienawisci, a juz niejednokrotnie spotkalam sie z aktem agresji (nie w stosunku do mnie, tylko ogolnie oczywiscie) ze strony takich osob.

Oczywiscie uwazam, ze nalezy sie odnosic do tych ludzi z nalezytym szacunkiem, ale odpowiednio do ich rozwoju i nie uwazam, ze obraze kogos uzywajac zdrobnienia jego imienia.
                      • jul-kaa Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 18:35
                        sokhna napisała:
                        > Oczywiscie, ze rozne sa stopnie uposledzenia, ale niestety zawsze jest to uposl
                        > edzenie umyslowe.

Ale w bardzo różnym stopniu i to trzeba pamiętać.

> Oczywiscie uwazam, ze nalezy sie odnosic do tych ludzi z nalezytym szacunkiem,
                        > ale odpowiednio do ich rozwoju i nie uwazam, ze obraze kogos uzywajac zdrobnien
                        > ia jego imienia.

Możesz nie uważać, to nie zmienia faktu, że obrażasz.

W Polsce nie używa się nazwy mongolizm, niemiecka wiki zaś mówi: "Der englische Neurologe und Apotheker John Langdon-Down beschrieb das nach ihm benannte Down-Syndrom 1866 zum ersten Mal wissenschaftlich als eigenständiges, von anderen Erkrankungen und Behinderungen abgrenzbares Syndrom. Langdon-Down selbst bezeichnete es als mongoloide Idiotie und prägte damit die Begriffe des Mongolismus und Mongoloide als Bezeichnung für seine Träger aufgrund ihrer rundlichen Gesichtsform und mandelförmigen Augen, was zu einer gewissen Ähnlichkeit mit Mongolen führt.

Diese Bezeichnungen gelten jedoch heute als diskriminierend und werden auch in Fachkreisen nicht mehr verwendet. Ein zentraler Grund hierfür ist die Rücksichtnahme auf die Menschen aus der Mongolei: Ein 1965 von der Mongolei an die WHO gerichteter Antrag, den Begriff Mongolismus und seine Ableitungen aufgrund der negativen sowie rassistischen Besetzung nicht mehr zu verwenden, wurde einstimmig angenommen."

oraz "Mongolismus ist eine veraltete Bezeichnung für das Down-Syndrom, dessen Träger als „mongoloid“ bezeichnet wurden. Der Begriff wird heutzutage als abwertend verstanden."
                        • sokhna Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 18:44
                          Ale nadal jest uzywany czy tego chcesz czy nie, tak jak Murzyn, Czarny, Malpa w odniesieniu do osob czarnoskorych czy brudas do Arabow. Tez jest wszedzie napisane, ze to obrazliwe, a wszyscy tak mowia. Ja spotykam sie z tym bardzo czesto i to w roznych kregach.
                          Tego nazwnictwa nie uzywa sie w rodzinach tych osob, na spotkaniach itp. To oczywiste.
                          • jul-kaa Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 18:53
                            sokhna napisała:
                            > Ja spotykam sie z tym bardzo czesto
                            > i to w roznych kregach.

To współczuję otoczenia, serio, ja nie spotykam się z takimi określeniami. Ludzie ich używający są prymitywami, sorry.
                            • sokhna Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 18:59
                              No to w takim razie wszyscy lekarze, ktorych znam sa prymitywami... faktycznie fatalne otoczenie...
                              Przy okazji wyjdzie na to, ze np. w PL to jakies 90% spoleczenstwa to prymitywy...
                              • jul-kaa Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 19:09
                                I ci wszyscy lekarze używają określeń Murzyn, Czarny, Malpa w odniesieniu do osob czarnoskorych czy brudas do Arabow? Napisałaś, że wszyscy tak mowia. Rzeczywiście fatalne otoczenie.
                                • sokhna Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 19:32
                                  Nie, mowa jest o okresleniu mongoloid kind.
                                  Inne okreslenia to ogolne przyklady, ktorych rowniez sie nie powinno uzywac i sa rasistowskie a slyszy sie je wszedzie.

--
                                  "Kein Kalk, kein Verschleiß, keine Ahnung" by Dr Eichhorn
                                  • jul-kaa Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 19:42
                                    Ale do czego Ty zmierzasz? Ja Ci tłumaczę, ze określenie "mongolizm" nie powinno być używane i oficjalnie (przez psychologię chociażby) zostało odrzucone. Ty się upierasz, że jest stosowane, podobnie jak inne obraźliwe słowa. No i co z tego, ze jest stosowane? To czyni je właściwym?
                                    Powiedz wyraźnie: co chcesz przekazać? Że nie jest obraźliwe? Czy że ludzie go używają (choć nie powinni)?
                                    • sokhna Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 20:03
                                      Poczytaj od poczatku to moze wreszcie pojmiesz.... bo widze, ze ciezko z tym u Ciebie.
                                      Wszyscy sie buntuja i stoja po stronie osob z ZD, ze sa obrazane, ponizane, osmieszane... a ja odwrocilam sytuacje: dlczego nikt nie mowi o tym, ze obraza sie np. ludzi rasy mongolskiej nazywajac te wade genetyczna wlasnie tym okresleniem?? Nieistotne czy czy to okreslenie jest wlaciwe czy nie, czy sie go powinno uzywac czy nie. Faktem jest, ze bylo uzywane latami i jeszcze dlugo bedzie.
                                      Tak wiec mowa byla o czyms innym ,a rozwinelas temat samego okreslenia jak rolke papieru toaletowego big_grin
                                      • jul-kaa Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 20:12
                                        sokhna napisała:
                                        > ja odwrocilam sytuacje: dlczego nikt nie mowi o tym, ze obraza sie
                                        > np. ludzi rasy mongolskiej nazywajac te wade genetyczna wlasnie tym okreslenie
                                        > m?

Jak nie mówi, jak mówi? Właśnie dlatego, że jest obraźliwe, zostało zarzucone.
                                        Napisałam Ci wyraźnie, zacytowałam niemiecką wiki, ze NIE używa się tego określenia. Przez ludzi kulturalnych, wykształconych itp. jest ono odrzucone już od dawna. Jeśli używają go jakieś prymitywy (z Twojego otoczenia, bo o nich pisałaś), to udaj się do nich i ich poucz, tu tego określenia użyłaś jedynie Ty.
                                        Nie musisz mieć ostatniego słowa, możesz już nie odpowiadać, jeśli zrozumiałaś.
                                        • sokhna Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 20:15
                                          Tak "juleczko"... masz racje... spokojnie "juleczko" nie unos sie.... juz nic nie pisze....
                                          • marychna31 Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 13:06
                                            Julka ma rację a ty nie, a na dokładkę nie potrafisz dyskutować merytorycznie tylko czepiasz się personalnie. Jeśli chcesz się czegoś nauczyć i w końcu coś zrozumieć to przeczytaj uważnie jeszcze raz wypowiedzi Julki. Swoje sobie daruj bo doprawdy szkoda czasu...
                                            • sokhna Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 13:32
                                              A marychna to inny nicj juleczki czy moze jej kolezaneczka? Zaraz sie zaloguje pod moimi 3 pozostalymi nickami i tez tu pojade, ze sokhna ma racje...
                                  • agamama123 Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 08:20
                                    Od 12 lat jestem matką dziecka z ZD. Od 12 lat mam kontakt ze środowiskiem medycznym, terapeutycznym. Nikt NIGDY nie powiedział MONGOŁ w odniesieniu do osób z ZD.
                                    Gratuluję środowiska.
                                    • sokhna Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 13:31
                                      No teraz to wychodzi na to, ze nazwanie dziecka z ZD mongolem jest obraza! Ty chyba kpisz...
                                      W DE slyszy sie czesto mongoloid kind, pracuje w sporej klinice i wiem cos na ten temat. Mamy w rodzinie takie "dziecko" i spotykam sie z tym na co dzien. Jestesmy ludzmi (ja, moi rodzice, moj maz i cala jego rodzina) bardzo dobrze wyksztalconymi i nas to nie burzy. Pisalam poza tym, ze nie uzywa sie tego okreslenia w towarzystwie tych osob, ani na ich spotkach, itp.
                                      Zreszta jestzcze raz pisze dlaczego mialoby byc to obraza? Chyba raczej w druga strone.
                                      • mysia125 Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 13:49

> W DE slyszy sie czesto mongoloid kind, pracuje w sporej klinice i wiem cos na t
                                        > en temat. Mamy w rodzinie takie "dziecko" i spotykam sie z tym na co dzien. Je
                                        > stesmy ludzmi (ja, moi rodzice, moj maz i cala jego rodzina) bardzo dobrze wyks
                                        > ztalconymi i nas to nie burzy.

To ciekawe, co piszesz - bo tez mam do czynienia z medykami i terapeutami w De w kontekscie ZD. Nigdy nie slyszalam, zeby ktokolwiek z nich uzyl okreslenia "Mongol". Czasem w starszych opracowaniach spotyka sie pisane jednym ciagiem: "ZD, dawniej zwany mongolizmem". Okreslenia, ktore slysze wsrod sluzby zdrowia i rodzicow to "dziecko z ZD", "dziecko z trisomia" (nie wspominaja, ktorej pary ta trisomia jest), w tekstach skierowanych do rodzicow pojawia sie tez "specjalne /wyjatkowe dziecko" lub "sloneczne dziecko".

Ale studiow lingwistycznych nie konczylam, wiec moge sie mylic smile

natomiast sama piszesz:

> No teraz to wychodzi na to, ze nazwanie dziecka z ZD mongolem jest obraza! Ty c
                                        > hyba kpisz...

a chwile pozniej:

"Pisalam poza tym, ze nie uzywa sie tego okreslen
                                        > ia w towarzystwie tych osob, ani na ich spotkach, itp."

Skoro nie obraza, to dlaczego sie nie uzywa?

--
                                        Kasia
                                      • jul-kaa Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 14:12
                                        sokhna napisała:
                                        > No teraz to wychodzi na to, ze nazwanie dziecka z ZD mongolem jest obraza! Ty c
                                        > hyba kpisz...(...) Pisalam poza tym, ze nie uzywa sie tego okreslen
                                        > ia w towarzystwie tych osob, ani na ich spotkach, itp.

Skoro nie są obraźliwe, to dlaczego się ich nie używa?
                                        • sokhna Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 14:18
                                          Tego nie wiem, bo ja tego za obrazliwe nie uwazam. Obrazliwe to jest dla Mongola.
                                          Nie uzywa sie, zeby sie nikt nie czepial, jak Wy tutaj... bo czego sie nie napisze wg Was jest zle...
                                          Macius bo nie Maciej zle - obraza, Macius mongol- jeszcze gorzej... Macius mongoloid kind zle... ehhh szkoda czasu na dyskusje...
                                          • jul-kaa Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 14:23
                                            A dlaczego nie można mówić po prostu Maciej z Zespołem Downa?

Wiele słów z czasem zmienia swoje znaczenie, możesz się upierać, ze są neutralne, ale nie są. Podobnie, jak wymienione inne określenia różnych chorób kiedyś były neutralne, z czasem stały się stygmatyzujące i się od nich odeszło. To częste zjawisko w języku, podobnie było z określeniem klecha, które kiedyś było słowem neutralnym, obecnie użycie go ma na celu obrażenie. Tak samo jest z określaniem prawosławnego księdza słowem pop. Niektórzy używają tych słów z niewiedzy, warto im uświadomić, że to niewłaściwe. I tyle, nie ma się o co obrażać, każdy ma prawo do niewiedzy.
                                            Określenie mongolizm faktycznie jest bardziej obraźliwe dla Mongołów, z tym się zgadzam.
                  • jul-kaa Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 18:17
                    Nie nazywamy mongolizmem, to przestarzała nazwa, uznana własnie za obraźliwą, dlatego zarzucona.
                    • sokhna Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 18:24
                      No i kiedy ja odrzucono?
                      Ja mieszkam w DE i tu na porzadku dziennym jest takie nazewnictwo, uzywane nawet przez lekarzy.
                      • jiena Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 07:56
                        W Polsce od dawna. Tak jak nie stosuje się w stosunku do niepełnosprawnych umysłowo określeń - idiotyzm, debilizm i imbecylizm. Stosuje się określenia - upośledzenie w stopniu lekkim, umiarkowanym i głębokim.
                        • sokhna Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 13:34
                          Jakos tych 3 okreslen ktore przytoczylas odnosnie uposledzenia umyslowego w zyciu nie slyszalam...

Co do okreslenia mongoloid kind moznaby sie sierac.-... podobnie jak niektorzy uzywaja slowa kalectwo, ale juz kaleka jest obrazliwe...
                          • joanna772 Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 14:08
                            Być może w Niemczech tych określeń się używa, być może ich wydźwięk nie jest tak negatywny jak w Polsce. Tez nigdy nie spotkałam się ani we współczesnym piśmiennictwie medycznym, ani w rozmowach lekarzy określenia mongoł albo imbecyl. Po prostu tłumaczysz dosłownie: niemieckie ein mongoloides Kind oznacza dziecko z zespołem Downa. To tak jakbyś angielskie subject w medycznym kontekście tłumaczyła jako podmiot, a przecież oznacza osobę poddawaną badaniu. To są niuanse języka, więc nie upieraj się tak.
                            • sokhna Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 14:23
                              Dobrze, ze to napisalas, bo ja tez nie slyszalam, zeby ktos powiedzial w DE Mongole tylko mongoloides kind, a to zmienia postac rzeczy, ale tu sie inni tez bardzo upieraja....
                              Mongoloides kind slyszy sie i zo nie rzadko.
                          • jul-kaa Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 14:18
                            Nie słyszałaś, bo zostały zarzucone, podobnie jak odeszło się od określenia mongolizm. Masz prawo ich nie znać, jeśli nie zajmujesz się tematem.
                            W wiki możesz przeczytać:
                            "Sformułowanie "niepełnosprawność intelektualna" jest stosunkowo nowe (...) Sama nazwa powstała na skutek trendów w pedagogice specjalnej i psychologii, mających na celu odejście od terminów stygmatyzujących osoby niepełnosprawne, takich jak używane dawniej w formalnej diagnostyce psychiatrycznej określenia debilizm, imbecylizm i idiotyzm."

Pewnie nie wiesz też, że dawniej wrodzony zespół niedoboru jodu określano terminami kretynizm lub matołectwo. Nikt tak obecnie nie powie, prawda?
                            • sokhna Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 14:33
                              Ja nigdy tez nie pisalam o mongolizmie.... Byla mowa, ze w j. niemieckim uzywa sie zwrotu mongoloides kind a nie mongole. To zmienia postac rzeczy jak napisala jedna z forumowiczek ponizej.

Pytalas (bodajze Ty) czemu nie mozna powiedziec Maciek z Zespolem Downa... bo zdaniem innych forumowiczek na pewno by sie obrazil ze mu sie to wytyka i jest inny. Przy osobie ktora jest u nas w rodzinie nie wolno glosno uzyc slowa niepelnosprawny, nic... bo od razu robi sie agresywny...
                              Pytalas czemu nie uzywamy tego slowa w ich towarzystwie.. otoz jak zauwazylam przy tych osobach nie wolno uzywac zadnych slow typu niepelnosprawny, uposledzony itp. itd bo sa czesto obrazeni agresywni, a przeciez to wcale nie sa obrazliwe slowa...

• jul-kaa Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 14:36
                                sokhna napisała:
                                > Ja nigdy tez nie pisalam o mongolizmie....

A to już jest kłamstwo. Twój pierwszy post w dyskusji, cytuję: "dlaczego nie uwazamy ze obrazamy osoby rasy mongolskiej nazywajac chorobe mongolizmem?"
                                • sokhna Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 14:46
                                  Mialam na mysli mongola, ze sie dziecko wprost nazywa mongolem...
                                  A Ty chyba sie nudzisz, skoro tak sie czepiasz slowek...
                                  Naprawde dalsza dyskusja nie ma sensu, a kopiuj-wklej z interentu tez potrafie.
      • czar_bajry Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 17:42
        a dzisiaj umiera rysiek

Dzisiaj będzie miał zawał, a umrze za parę dnitongue_out
    • falka32 Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 19:13
      Trochę mnie to niepokoi, czy nie powinien wobec tego zrezygnować z
      > występów?

A gdyby pracował na taśmie w fabryce za 5 zł/h i od tego by się zaczął jąkać, to byłoby lepiej?
      Przecież dzięki takiej pracy od tylu lat w takim serialu chłopak ma zapewnione utrzymanie i leczenie do końca życia, również w przypadku śmierci jego rodziców (o których nic nie wiem, ale wiem, że bycie rodzicem dorosłego niepełnosprawnego to nie bajka, finansowo również). Nie jest skazany na żadne p...ństwowe renty.
    • zebra12 Nie rozumiem: z czego się śmieją? 20.02.12, 19:17
      Nie czytam wypowiedzi na temat Maćka klanowego w sieci, ale "Klan" oglądam często.
      Zupełnie nie rozumiem z czego się śmieją internauci. Ktoś mnie oświeci?
      I niby w jaki sposób upokarzany jest ten aktor?
      • sokhna Re: Nie rozumiem: z czego się śmieją? 20.02.12, 19:34
        Ja tez nie bardzo rozumiem, ale niektorzy twierdza, ze mowienie do niego/ o nim Macius jest obrazliwe...
    • na_pustyni Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 20:15
      największą krzywdę robia mu scenarzyści
      jakby rodzice mieli olej w głowie, już dawno porozmawialiby z nim na ten temat
      • na_pustyni Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 20:16
        * na temat odejście z tego gniota
        • czar_bajry Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 20.02.12, 23:32
          Ale czemu miał by odejść?
          Jest aktorem, gra swoją rolę, czemu nie zaproponujesz córce Ady Biedrzyńskiej aby zrezygnowała z roli w Klanie- przecież to gniot?
          • na_pustyni Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 13:24
            yyyy, a to wątek o córce Biedrzyńskiej?
            • czar_bajry Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 16:14
              yyyy, a to wątek o córce Biedrzyńskiej?

Naprawdę nie rozumiesz?
              Jaka jest różnica pomiędzy nimi, oboje grają swoje role w tym serialu?
              • na_pustyni Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 17:17
                zluzuj, bo coś spięta jesteś
                rozmawiamy o Piotrku/Maćku, to odnoszę się do Piotrka/Maćka
                oczywiście cały serial to gniot
                • czar_bajry Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 23:29
                  Odnosisz się do aktora , on gra swoją rolę....
                • ciociacesia serial gniot 22.02.12, 10:57
                  ale ktos to oglada.
                  a dla aktora praca niemal na etacie. stala pensja, stałe zrodlo dochodu
      • zebra12 Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 07:44
        Jaką niby krzywdę??? Możesz napisać coś więcej?
        • na_pustyni Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 13:25
          czy scenarzysta przy zdrowych zmysłach wymyśliłby taką scenę?
          www.youtube.com/watch?v=wGuykVQMui4
          • na_pustyni Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 13:26
            chodzi mi o to www.youtube.com/watch?v=PJ-lrxyCFJY
      • agamama123 Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 08:27
        Ale czym mu robią krzywdę?
        Pamiętam jak Piotr, kilka ładnych
        lat temu, na jednym ze spotkań Bardziej Kochanych, sam zorganizował przedstawienie dla reszty dzieciaków. Grał i królewnę śnieżką, i królewicza i zlą macochęsmile Pamiętam, że pomyślałam wtedy, że fajnie by było gdyby mój syn był taki jak Piotrek. On ma pasję. Sceny z Klanie nie są przeróżowione, one są takie jakie mogą być z udziałem osoby z upośledzeniem umysłowym.
        A co do samego "Maciusia". Mój mąż mając 40 lat nadal przez członków rodziny określany jest zdrobnieniem swojego imienia - czy to znaczy, że otoczenie go poniża?
        • jul-kaa Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 12:58
          agamama123 napisała:
          > Mój mąż mając 40 lat nadal przez członków rodziny ok
          > reślany jest zdrobnieniem swojego imienia - czy to znaczy, że otoczenie go poni
          > ża?

To forumki są rodziną tego aktora? Nie wiedziałam...
    • beverly1985 Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 08:17
      Mam inne zdanie- mam kolezanki, którym wydaje się, ze wszystkie dzieci z ZD to takie "maciusie z klanu"- miłe, urocze, myjace rączki, które mozna wszystkiego nauczyc jesli sie czlowiek uprze, samodzielne.
      Czasem tak jest, ale niestety w wielu przypadkach to nieprawda- są dzieci z ZD, które nie poradzą sobie nigdy bez opieki 24 godziny na dobę, które są agresywne, które z trudem mówią, nie mowiąć juz o zdobywaniu umiejętnosci szkolnych.... ZD często towarzyszą inne choroby (które nie towarzysza maciusiowi), które niszczą powoli zycie całej rodziny.
      • zebra12 Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 09:49
        No nie wiem komu się tak wydaje. Patrząc na fora ciążowe panuje raczej szał w kierunku wykrywania wady i często usuwania ciąży, gdy ZD się potwierdzi. Nikt chyba nie jest aż tak głupi, by stwierdzić, że posiadanie dziecka z ZD to sam miód i rozkosz. Raczej społeczeństwo boi się tej choroby, boi się chorych. Ten serial ma za zadanie oswoić społeczeństwo z tą popularną wadą chromosomalną. Oswoić, by tych ludzi traktowano inaczej, bez lęku, z sympatią. W tym celu dobrano do tej roli osobę w miarę sprawną i dostatecznie rozwiniętą intelektualnie, by zdołała nauczyć się roli, umiała zachować się na planie itd.
        Widzę tu same pozytywy. To, że ci ludzie mają takie problemy jak pokazane w serialu, to oczywistość. Natomiast nie widzę zupełni niczego śmiesznego w roli Maćka i nie mam pojęcia z czego śmieją się ci wspomniani internauci. Bo chyba jedynie ze swojej głupoty i ignorancji.
        • to_ja_tola Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 14:23
          Pewnie miało byc pokazane,że z ZD mozna normalnie funkcjonować....Niestety wyszło tak,że póół internetu smieje się z dziecka.
          • iwoniaw to ja się podepnę pod pytanie Zebry 21.02.12, 17:22
            Z czego się śmieje te "pół internetu"?
            Albo chociaż jakiś link do tego śmiania się, bo też ni w ząb nie pojmuję, co jest śmiesznego w aktorze/roli jaką gra i kogo tu cokolwiek może bawić.
            • ciociacesia lazienka jest zamknieta 21.02.12, 17:31
              wez srubokret.
              nie wiem jak inni ale ja smieje sie ze scenarzystów. i smieszy mnie na rowni dretwa gadka hanki, koniaczka ryska i 'maciusia'
            • to_ja_tola Re: to ja się podepnę pod pytanie Zebry 21.02.12, 21:11
              iwoniaw napisała:

> Z czego się śmieje te "pół internetu"?
              > Albo chociaż jakiś link do tego śmiania się, bo też ni w ząb nie pojmuję, co je
              > st śmiesznego w aktorze/roli jaką gra i kogo tu cokolwiek może bawić.
              >
              Proszę....
              demotywatory.pl/1368610/Maciek-z-Klanu

Wpiszesz sobie i wszystko sie pokazuje
      • pysiaczek1234 Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 14:49
        Myślę , że właśnie dlatego wprowadzono taki wątek w którym Maciek się buntuje, żeby uzmysłowić ludziom, że to nie takie piękne jak było pokazane na początku mieć w rodzinie osobę z ZD. Wątek buntu i "agresji" Maćka dopiero się rozwija.
        NIe wiem czemu niektóre osoby uważają, że ludzie z ZD nie zakochują się i rodziny nie muszą się tym martwić. Te osoby też czują i też mają popęd seksualny.
        Jak dla mnie zanim ktoś się tu wypowie powinien jednak zgłębić swoją wiedzę na temat Zespołu Downa.
        A Klan jako sam serial wyśmiewany jest wszędzie, tak jak Rysio czy Hanka z M jak Miłość, wyśmiewanie serialowego Maćka w internecie jest takie samo jak pozostałych aktorów tyle tylko , że może nas bardziej uderzać bo to chłopak z ZD.
        Myślę , że przy Piotrku na pewno są specjaliści i oni wiedzą kiedy powiedzieć stop.
    • sueellen Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 21.02.12, 21:13
      tego nie wiem ale czytalam, ze przezywa bardzo odejscie Ryska bo jest glebokko zwiazany z aktorem grajacym jego ojca.
      • rhysmeyers22 Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 22.02.12, 11:00
        youtu.be/wOBKXq_DRHM
        takich filmikow jest pelno ,parodii macka ect
        • zebra12 Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 22.02.12, 16:21
          Piotr gra bez zastrzeżeń, a tego typu przeróbki są po prostu żałosne i zupełnie nie śmieszne.
          • rhysmeyers22 Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 22.02.12, 19:13
            ktos mowi ze sa smieszne?pytano wczesniej o przyklady wysmiewania sie z macka z klanu w internecie to podalam,mnostwo tego.
            • zebra12 Re: Piotr Swend, czyli Maciek z Klanu 22.02.12, 19:52
              Toż ja nie do Ciebie, ale raczej do tych co ich to śmieszy i komentują filmiki jakie to są przezabawne.
              Niestety zawsze znajdą się ludzie, którzy będą śmiać się z chorych, niepełnosprawnych, starszych itd. "Klan" próbuje oswoić inność i może część osób się przekona, że niepełnosprawność śmieszna nie jest, że może się przydarzyć każdemu i może zrozumieją ile wyrzeczeń, siły potrzeba by taki chory mógł żyć w miarę normalnie w naszym społeczeństwie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka