sueellen 21.02.12, 20:40 No powiedzcie mu cos, bo ja wymieklam. Jego argumenty: - bo uzywa mojego - bo uwielbia fimiki na youtube - bo to najlepsza zabawka i nigdy jej sie nie nudzi Moj argument jest jeden: nie stac nas na ipada dla dwulatki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
haudrey Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 21.02.12, 20:49 oj tam, facet sprytny, znalazł sposób na zajęcie się dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 21.02.12, 20:52 to juz wiem, watsonie. nie pomagasz mi Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 21.02.12, 21:01 a argument, poza tym że to glupi pomysł że nie macie pieniedzy- nie dociera? Odpowiedz Link Zgłoś
a.nancy Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 21.02.12, 22:29 iPada nie tak łatwo zepsuć (w każdym razie trudniej niż komputer) a co do meritum: "nie stać nas" to wystarczający argument moje dziecko też używa mojego, ale odziedziczy go jak kupię sobie nowego nowego bym dziecku nie kupiła, nawet jakby mnie było stać. Odpowiedz Link Zgłoś
haudrey Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 21.02.12, 21:03 no wiem jak się m nie orientuje w temacie to mu walnij gadkę o tym, ze są wiarygodne badania, ze zabawa ipadami upośledza układ nerwowy i wszystkie inne u dzieci a tak serio, nie rozumiem, ze ktos na powaznie chce kupis ipada 2letniemu dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 21.02.12, 21:09 IPad dla tatusia, dla dwulatki co najwyzej iPod (plus dodatkowy fundusz na okresowa wymiane szybki Odpowiedz Link Zgłoś
manahmanah77 Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 21.02.12, 21:39 No właśnie, może iPod? W sumie można też kupić iPada1, dla dwulatki funkcjonalność identyczna, cena sporo niższa. A co do uszkadzalności i szybek to chyba nie jest tak źle - mój regularnie jest użytkowany przez 3 i 5 latka, jakoś nic się nie stało (choć iPad lądował kilka razy na podłodze niczym frisbee). Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana30 Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 21.02.12, 21:52 powiedz lepiej m ze ipady i iphony sa juz passe i dzieciaki z niej sie beda nabijac Odpowiedz Link Zgłoś
m_m_mama Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 21.02.12, 22:07 Kup jej BlackBerry PlayBoka jest tańszy (tylko 200 USD), w razie wypadku wymiana szybki też jest tańsza. Bardzo solidna konstrukcja i lepiej gabarytowo dostosowana do małych rączek. Mój męczy krowy i świnki na tym i nie narzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 21.02.12, 22:11 Mnie by wystarczył Twój argument. Za nim poleciałoby jeszcze parę rzeczy, na które mnie nie stać dla nas dorosłych. A potem zaproponowałabym meżowi, żeby na początek kupił i wręczył dwulatce lusterko. I liczył czas, ile lusterko utrzyma się w całości. BTW, mój synek jak miał dwa lata też uwielbiał taki sprzęt, pasjami zaś nasze komórki. Na przykład szykował je sobie do kąpieli wrzucając do wanny pełnej wody, inne zalewał zupą, herbatą, albo tradycyjnie rozbijał na podłodze. W ciągu pół roku wykończył na kilka sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 21.02.12, 22:16 moj m wykancza komorki szybciej niz dziecko. Jak sie pokloci przez telefon to nimi rzuca konczac rozmowe. zaznaczam, ze niczym ani nikim innym nie rzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 21.02.12, 22:24 no to może go nie stać żeby jeszcze inny członek rodziny dodatkowo też rzucał...? Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 07:04 Łojezu, jakie to męskie i kipiące testosteronem. Odpowiedz Link Zgłoś
haudrey Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 21.02.12, 22:16 nieźle, mój gryzl moje telefony, ale dzialaly. Jeden zaślinil totalnie i pogryzl, ale nie jest pewne, ze dlatego telefon padł Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 21.02.12, 22:15 tiaa, sobie chce kupić.. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 21.02.12, 22:17 Noooo, chyba tak. Przed chwila mi powiedzial: ale zobaczysz, ze SAMA bedziesz uzywac do pisania na forum! Odpowiedz Link Zgłoś
pralat_na_wrotkach Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 07:04 A tak tak tak. Nie ma to jak używać urządzenia bez klawiatury do pisania właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mancipi Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 00:15 nie pomogę ci -ipad byłby idealny dla małej do samolotu, jak dziadków będzie odwiedzać. w pon leciałam i właśnie obok 2,5-3 latni berbeć bawił się takim Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 00:50 no wiem, ale ja juz sie boje o moje dziecko bo zdarzylo jej sie traktowac ksiazk jak zepsutego iphona (obrazek sie nie ruszal prz dotyku).... Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 08:01 z pierwszym argumentem trudno walczyc.. sama dzis zamierzam kupic sobie wlasny komputer, bo mam dosyc wspoldzielenia sprzetu z innymi domownikami, zwlaszcza dziecmi (ktore i tak maja zakaz instalacji gier na glownym komputerze). Nie chce, zeby mi ktokolwiek mieszal w moim lapku. To moze kup iPada dla siebie, a ewentualnie, w przyplywie dobrego humoru, laskawie udostepnisz go dziecku od czasu do czasu? Sama tak drogiego sprzetu nie kupilabym takiemu maluchowi. Wlasnie z tych powodow, o ktorych piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 10:17 sueellen napisała: > no wiem, ale ja juz sie boje o moje dziecko bo zdarzylo jej sie traktowac ksiaz > k jak zepsutego iphona (obrazek sie nie ruszal prz dotyku).... No kochana...ja choc "stara" tez sie na tym lapie ze nie moge sobie w ten sposob obrazkow przesuwac w aparacie potograficznym czy siedzac z laptopem cos tam nagle chce przesunac czy w cos kliknac palcem...ot takie niegrozne przyzwyczajenie Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 09:41 Też niedawno leciałam niedaleko dziecka z czyms takim. Na czas startu kazali wyłaczyc - startowaliśmy więc przy akompaniamencie potwornego, rozpaczliwego ryku dziecka, naprawdę było biedne, przykro było słuchać. Przy lądowaniu to samo. Przypominało mi to rozpaczliwe wycie mojej córki, kiedy miała kilka lat i w kinie włączano światło. Może jestem anachroniczna do sześcianu, ale zwyczajnie bym się bała, że taka zabawka zaburzy rozwój dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 08:57 > Moj argument jest jeden: > nie stac nas na ipada dla dwulatki to jedyny argument? hahahaaa Odpowiedz Link Zgłoś
lineczkaa Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 10:19 wystarczający, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
jehanne Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 09:17 Przerażające, że rozrywka dla 2-latki jest oglądanie filmikow na jutjubie. Potem pewnie będzie gadać jak kolega mojego syna, że można w internecie kupić topór dwustronny. Jestem ogólnie za tym, by dzieci były za pan brat z technika i nowinkami, ale nie odbierajmy im dzieciństwa. Dziecko w wieku 2 lat chyba nie za bardzo potrzebuje tępego gapienia się w mały jak nie patrzeć monitorek. Bardziej przydatne będzie wyjście do piaskownicy, gdzie zapewne nauczy się jak żyć z innymi ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
harrison_bergeron Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 09:55 No co Ty, przecież ajpad jest taki kul... Swoją drogą - fajnie, że w jednym wątku można jechać po telewizji a w drugim wychwalać ipady dla dwulatków. Eh. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 10:28 jehanne napisała: > Dziecko w wieku 2 lat chyba nie za bardzo potrzeb > uje tępego gapienia się w mały jak nie patrzeć monitorek. Ale nie trzeba sie w to tylko tepo gapic...dobor tematyki zalezy od rodzica. Mozna sie uczyc literek, rozwiazywac zadania, ukladac puzle, mozna sie uczyc czwiczenia pamieci, zgadywanek, mozna sluchac interaktywnych bajek gdzie strumyczek szemrze, kola turkoca, a cos tam szelesci. Mozna wirtualnie podroznowac, podgladac zwierzeta i ich zachowania. I serio przy 15-30 minutach dziennie korzystania z ipoda w przypadku 2 latka, jeszcze sporo czasu znajdzie sie na pisakownice czy chodzenie po lesie Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 10:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 10:48 madziulec napisała: > A że w pierwszej klasie diopiero dzieci poznaja cyferki, ucza się czytać to dzi > eciatko sie nudzi. Pani mocno zdegustowana, a latorośl przynosi uwagi. > > Tego zyczysz dziecku koleżanki forumowej??? Kolezanka nie mieszka w PL i jej dziecko zacznie nauke literek i cyferek w wieku 4 lat. I raczej nie trafi na nauczycielke zdeustowana wiedza dziecka tylko na taka co pchnie dalej by rozwijac taleny miast podcinac skrzydla. > Do tego strumyczka mozna nie wirtualnie posluchac, pomacac dodatkowo - ot, taka > lekcja pogladowa. Szkoda tylko, ze niektore matki wola wlaczyc kompa i miec z > banki. Nie..niektore matki jesli maja olej glowie i je na to stac pokazuja wszelkie mozliwe opcje z biblioteka (taka rzeczywista nie wirtualna) dla 2 latka wlacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 11:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 11:57 madziulec napisała: > Ah rozumiem. > W Polsce same nieuki i idioci mieszkaja. Nie iwem tylko dlaczego to Polacy jako > lekarze emigrują do Szwecji i polscy specjaliści na Zachód... Ziew...to nie ja pisalam ze dziecko jest karane i przynosi uwagi za to ze zamiast uczyc sie jak pan bog w postaci nauczycielki przykazal literek w pierwszej klasie czyli 6-7 lat (raczej 7 bo 6 to wyrodne matki zabierajace dziecinsto) smie czytac ksiazke pod lawka Wow...tacy mundrzy a jakos nie slyszalam o zadnym polskim nobliscie wyksztalconym w PL...jesli juz to moze urodzonym w PL lub majacym naszwisko ze ski ale ksztalconym na zagranicznych uczelniach > Niektóre matki mające olej w głowie jak widac pokazuja tylko kompa i eta wsio. No coz..skoro twoja wyobraznia nie siega dalej to nic nie poradze. Nie cen ludzi swoja miara Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 12:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 12:43 madziulec napisała: > Przeczytaj może taki zyciorys Szymborskiej...albo Miłosza... Chociaż może to dl > a Ciebie nie nobliści??? > Może coś się zmieniło??? O tak...dorzuc sobie jeszcze Walse z pokojowa nagroda zeby bylo pikniej. Dla przypomnienia Milosz wiekszosc swego zycia spedzil na emigracji, pracujac na zagranicznych uczelniach Chodzilo mi o jakiegos naukowca, jakies odkrycie, jakas szczepionke, badanie fizyczne.... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 12:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 15:17 madziulec napisała: > A o odkryciach to nei chodzi o to, ze nie mamy tzw. know how. NIe mamy na to ka > sy. Taka prawda. Bo glowy to my mamy. Tia...jak mantre to sie slyszy podobnie jak o tym ze Polki takie najpiekniejsze na swiecie tylko sie do tych tytulow dopchac nie moga . Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 16:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 23.02.12, 22:01 eee, SkłodowSKA? a może to nie Polka? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 24.02.12, 01:04 Poczytaj sobie biografie Sklodowskiej. Ona pochodzila z Polski. Mieszkala we Francji, tam tez studiowala i pracowala, bo w Polsce... studiowanie kobiet bylo zakazane... Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 13:19 Polacy to teraz na wschód jadą... Singapur , Malezja, Hong kong, Chiny... A w temacie głównym oglądanie filmików z netu dla 2 latki jest bez sensu, ale moje dziecko ma chiński dla przedszkolaków na ipada sporo się z niego nauczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek1234 Hanalui 22.02.12, 10:40 A nie fajniej jest robić to co wymieniłaś razem z rodzicami, gdzie i rodzice czytając książki mogą zmieniać głosy i gdzie wyobraźnia dziecka może sama działać? Wystarczą zwykłe książki, takie których my używaliśmy i też jest to świetna zabawa. Zwierzęta i ich zachowania można pooglądać w książkach a ewentualnie w programach do tego przeznaczonych. Jestem młodą osobą i zaczyna mnie przerażać w jaki sposób technika idzie do przodu i na jakie zabawki dzieciom pozwalają rodzice oby tylko mieć chwilę spokoju. Moim zdaniem przez tą technologię tracimy kontakt z dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 11:08 > Przerażające, że rozrywka dla 2-latki jest oglądanie filmikow na jutjubie. Dlaczego? > Potem pewnie będzie gadać jak kolega mojego syna, że można w internecie kupić t > opór dwustronny. No bo można Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 11:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Ja pitolę, problemy pierwszego świata 22.02.12, 10:11 Jak was nie stać na iPada, a koniecznie potrzebujecie tabletu dla bachorka to kupcie jej za 1/2 czy 1/3 jego ceny tablet na Androidzie. Aplikacje będą na nim te same, możliwości nawet więcej, bo obsługuje flasha, tylko może wstyd będzie się przyznać przed gośćmi, że żyjecie w ubóstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Ja pitolę, problemy pierwszego świata 22.02.12, 10:15 O matko, dajcie dzieciom byc dziecmi! Ipad w wieku 2 lat? A oczy wysiada kiedy? W wieku 10 ciu? I nie piszcie mi, ze to tylko chwila i nie zaszkodzi...2 latek nie powinien nawet minuty gapic sie w taki mlay migajacy ekran. Smutne to Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek1234 Re: Ja pitolę, problemy pierwszego świata 22.02.12, 10:31 Matko, że komuś w ogóle takie pomysły do głowy przychodzą. Moja 8 latka nie ma nawet komórki a co mówić o taki urządzeniu, baa nawet jeszcze nie posiada własnego komputera a i telewizora w pokoju nie ma i jakoś jej do tego nie ciągnie i nie widzę, żeby na tym cierpiała. Komputer dostanie na komunie tak jak to kiedyś bywało i telefon też. Ja mam swój laptop i jak dziecko chce czasami do niego zagląda ale nie siedzi przed nim w każdej wolnej chwili. Mają PSP3 ale to mój mąż więcej się tym bawi niż dzieci. W życiu bym nie wpadła , że można takie zabawki dzieciom sprezentować. Ale to chyba wynika z braku chęci zabawy z dzieckiem, czytaniu mu książek, organizowaniu czasu. Lepiej dać coś co zajmie dziecko na dłuższy czas a rodzic ma spokój. I nie jest tak , że nie możemy sobie pozwolić na takie "luksusy", według mnie jest to zbędne i ogłupia trochę dziecko. A i nie sądze żeby pozwalanie dzieciom na zabawy telefonami czy ipadami w tak młodym wieku nie spowodowało żadnych szkód dla nich. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 10:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Ja pitolę, problemy pierwszego świata 22.02.12, 11:04 Nie istnieje coś takiego jak PSP3. Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek1234 Re: Ja pitolę, problemy pierwszego świata 22.02.12, 11:33 O matko PS3, czepiasz się, pomyliłam bo syn ma PSP Go, z którego nie korzysta leży zakurzone a kupiła mu je ciocia na urodziny , nie no w podróży się przydaje zajmuje trochę znudzone dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Ja pitolę, problemy pierwszego świata 22.02.12, 11:10 > A i nie sądze żeby pozwalanie dzieciom na zabawy telefonami czy ipadami w tak m > łodym wieku nie spowodowało żadnych szkód dla nich. Twoje sądy nie poparte badaniami są nic nie warte. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 11:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Ja pitolę, problemy pierwszego świata 22.02.12, 11:28 Ale my chcąc nie chcąc żyjemy otoczenia polami, sieciami, sygnałami. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 11:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek1234 Re: Ja pitolę, problemy pierwszego świata 22.02.12, 14:35 Tak żyjemy w takim otoczeniu, ale bezpośredni kontakt z tym czymś poprzez zabawę telefonem komórkowym przykładanym wiecznie do ucha dziecka, bo dzieci tak robią może mu jednak zaszkodzić. Oczywiście to moje zdanie, i być może będę miała zacofane dzieci, albo dzieci z bogatą wyobraźnią i matką którą miały podczas wspólnych zabaw a nie tylko przez telefon. Każdy ma prawo do własnego zdania ale dwu latka z ipadem to głupi pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 11:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Ja pitolę, problemy pierwszego świata 22.02.12, 12:20 Taki sam artykuł można napisać o innych mediach. Prozie, poezji,muzyce, filmach, sztukach teatralnych, prasie. Są dobre i złe. Gry również na opakowaniu mają oznaczenia co do wieku od jakiego można w nie grać. To nie wina gier, ale rodziców którzy pozwalają 8latkowi grać w Call of Duty a nie Sims Zwierzaki czy ping ponga na PS3 z kontrolerem move. Poza tym tekst jest bardzo tendencyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 12:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek1234 Re: Ja pitolę, problemy pierwszego świata 22.02.12, 14:40 Ale chyba mi nie powiesz, że rodzice którzy myślą o ipadzie dla małego dziecka, później będą zwracać uwagę na to czy gry są dostosowane do jego wieku. To się tak niewinnie zaczyna a później dzieciaki w wieku 10 lat grają w bardzo krwawe gry, zabijają się na różne sposoby i mają z tego frajdę. Wszystko jest dla ludzi ale z umiarem i oczywiście z kontrolą rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Ja pitolę, problemy pierwszego świata 22.02.12, 10:37 astomi25 napisała: ...2 latek nie powinien naw > et minuty gapic sie w taki mlay migajacy ekran. > Smutne to Ekrany LCD nie migaja Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 10:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 10:34 Nie mam ipada, więc nie wiem - to bardzo delikatne? da sie kupić taką obudowę, żeby stało się względnie niezniszczalne? bo jak nie, to rzeczywiście bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek1234 asia_i_p 22.02.12, 10:46 Chyba nie mówisz poważnie tylko o trwałość tego przedmiotu chodzi? W życiu mi nie przeszło przez myśl żeby dwu latek potrzebował czegoś takiego do rozwoju. Do oglądania krówek , świnek wystarczy jechać na wieś i poprosić gospodarza o oprowadzenie dziecka, gwarantuję że nie odmówi A te bardziej egzotyczne zoo czy ewentualnie telewizor i program do tego przeznaczony. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: asia_i_p 22.02.12, 11:06 Czym różnie się pokazanie zebry w TV od pokazania jej na ekranie kompa lub tabletu? Do tego aplikacja na ipada jet na pewno multimedialna. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 11:01 Na tył można kupić plastikowe etui. Są kolorowe albo przejrzyste. Na cały przód jest "smart cover" na magnes. Jednocześnie chroni ekran, robi za podstawkę oraz usypia ipada jak się przykryje ekran. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 11:04 Ooo i tak późno odezwały się te które uważają, że współczesna technika zrobi z dziecka potwora. Ciekawe skad one biorą te wszystkie "mundrości". Jakby tak patrzeć to nadal jedyną zabawką dla dzieci powinny być kije, którymi grzebią w kałuży. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 11:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 12:01 madziulec napisała: > Wiesz ile trudu wymagalo ode mnie znalezienie dzieciakowi programu do trenowani > a matmy dla pierwszoklasisty??? Ale za to tluczenie zombiakow bez problemu. Czy nie lepiej bylo usiasc z dzieciakiem i rozwiazywac, i tlumaczyc, i trenowac samodzielnie? Nie ma to jak posadzic dzieciaka przedkompem i miec z glowy... Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 11:18 to czytanie dwulatkom i jakies dostosowane do wieku zabawy sa juz passe? po co ludzie maja dzieci, jak potem cuduja, zeby tylko nie musiec sie nimi zajmowac? i jak rozumiem, twoj maz za duzo czasu z dzieckiem nie spedza? urocze.. Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek1234 Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 11:40 A czy ja mam coś przeciwko technice i temu, żeby dziecko w odpowiednim czasie miało do niej dostęp? Uważam, że na wszystko jest czas i pora na normalne dzieciństwo z rodzicami też. Ale jak nie masz czasu na dziecko to niech rozwijają je multimedialne obrazki. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 12:12 pysiaczek1234 napisała: > Uważam, że na wszystko jest czas i pora na normalne dziec > iństwo z rodzicami też. Ale jak nie masz czasu na dziecko to niech rozwijają j > e multimedialne obrazki. Serio 15- pol godziny czy nawet godzina dziennie na ogladaniu bajki, rozwiazywaniu zadan na kompie, ipodzie czy czym tam jeszcze, kiedy matka gotuje obiad, idzie do toaley to nienormalne dziecinstwo? ? Moja babcia uwazala za fanaberie zabieranie dzieci do kina, teatru czy filharmoni, bo w jej czasach te rozrywki byly nie dla dzieci. Niektore panie widze ze nadal mentalnie w czasach swoich babc lub matek, myslacych jak babki Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 12:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 13:13 madziulec napisała: > Ok. POKAZ mi program dla dziecka do zwiazywania zadan. Co to jest zwiazywanie zadan? ? Pokaz mi strone, gdzie l > adnie bedzie pokazane jakie sa korzenie u roslin (rodzaje), jak wygladaja lisci > e (nie wikipedia)... Proponuje kopalnie jaka sa filmy Davida Attenborough, nie tylko dziecko ale i rodzic sie sporo moze nauczyc - z pewnoscia sa gdzies moze i cale filmy lub fragmenty, my mamy wszystkie kolekcje na plytach wiec nie pomoge > A jesli nei masz - to zamknij kompa i idz do parku chocby. Albo kup sobie mikro > skop. Tez fajna zabawka. A ja gdzies wspomnialam ze tego nie wolno robic i tylko trzeba siedziec z kompem, tv czy tabletem? ? Rozumiem ze jak twoj dzieciak chce zobaczyc rodzaca sie zyrafe czy polujacego lamparta To jedziecie na sawanne Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 15:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 15:46 madziulec napisała: > KOSZTUJE. Czyli co?? Platne. A filmy jak wiesz nie sa na tablecie. Tablet nei m > a czytnika filmow. Dotarlo??? > Nie?? Masz dalej swoje argumenty??? Ale zalozycielka pyta o ipoda, tam filmy spoko ogladac mozna... nie moja wina ze masz jakas jakiegos tableta, ktory nie daje ci tych mozliwosci co daje ipod czy notepad Rozumiem ze twoja wyobraznia nie siega tez juz dalej i ze jak nie ma na tablecie to znaczy ze nigdzie indziej tylko w realu trzeba szukac...poszerz sobie horyzonty, > > A ja gdzies wspomnialam ze tego nie wolno robic i tylko trzeba siedziec z > kompe > > m, tv czy tabletem? ? > > Rozumiem ze jak twoj dzieciak chce zobaczyc rodzaca sie zyrafe czy poluja > cego l > > amparta To jedziecie na sawanne > I zebys wiedziala, ze moje dziecko jest z gatunku "dotknij i zobacz". To chyba > lepsze niz statua wolnosci lego. Tia...juz widze jak lecisz z 2-3-4 latkiem na sawanne bo mu sie zamarzylo zyrafe zobaczyc...buchahahaha I czytaj ze zrozumieniem...to nie statua wolnosci z lego (budowla do skladania) tylko ludzik lego wygladajacy jak statua wolnosci - widze ze taka prosta sprawa, a tak trudno zrozumiec Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek1234 Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 16:21 Zobaczyć żyrafę? A Ty co z dzieckiem w zoo nie byłaś? Sawanna tu nie potrzebna żeby akurat to dziecku pokazać. No ale to za dużo zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 16:30 pysiaczek1234 napisała: > Zobaczyć żyrafę? A Ty co z dzieckiem w zoo nie byłaś? Sawanna tu nie potrzebna > żeby akurat to dziecku pokazać. No ale to za dużo zachodu. Tia...rozumiem ze kazda dziura w PL ma zoo ...na dodatek z zyrafami ... Mnie o ile pamiec nie myli to w krakowskim zyraf nie ma ...i co? Mozna byc w zoo i zyrafy nie zobaczyc. Poza tym bylo o narodzinach zyrafy, a te nie rodza sie na zawolanie oraz o polowaniu lamparta, a te rowniez w zadnym zoo nie poluja. Kolejna ktora nie rozumie tekstu pisanego Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 16:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 12:21 > Moja babcia uwazala za fanaberie zabieranie dzieci do kina, teatru czy filharmo > ni, bo w jej czasach te rozrywki byly nie dla dzieci. > Niektore panie widze ze nadal mentalnie w czasach swoich babc lub matek, myslac > ych jak babki O to to... Się podpiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek1234 Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 14:53 Tak Serio to jak mi się dobrze zdaje obiady gotuje się dłużej więc to 15-pół godziny potrwa dłużej, i na prawdę nie widzę sensu zasiadania dziecka do tego na te 15 minut. I nie wierzę , że to tak wygląda, tylko tak się mówi a później czas się wydłuża stopniowo bo rodzice oprócz obiadu mają pranie, sprzątanie a dziecko tak ładnie zajmuje się sobą. Też mam dzieci i obiady jakoś i bez kompa daje z tym radę, teraz już gotują ze mną wcześniej po prostu wyciągały garnki z szafek i gotowały ze mną na swojej kuchni, miały mąkę kaszę, ryż i dobie w tym mieszali, grunt to pomysł ale fakt łatwiej posadzić przed monitorem, niż sprzątnąć później to co ugotowali Bajki nie są złe o ile rodzice kontrolują, nie mówię że bronię dzieciom oglądać bajek ale staram się to ograniczać bo widzę , że sam telewizor potrafi niesamowicie wciągać dzieci, że czasami nie słyszą co do nich mówię a co mówić ciekawe gry, czy inne bajery. Mam w rodzinie dziecko , które w wieku trzech lat przez to że siedzi non stop przed telewizorem zaczęło mrużyć oczy, i okazało się , że ma już jakąś małą wadę, zalecenie okularki do oglądania telewizora i ograniczanie mu dostępu do niego. Tłumaczenie rodziców , że mały ryczy jak mu bajki nie włączą jest bez sensu a jego zachowanie to już swego rodzaju uzależnienie od tego. Robili to dla świętego spokoju, dopiero teraz się ocknęli. Piękny wieeeelki telewizor, super nagłośnienie i wszystkie dostępne bajki, brak czasu rodziców i są efekty, na szczęście jeszcze do skorygowania. Nie powiesz mi, że to takie super. I też zaczął od 15-30 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek1234 Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 14:55 Ale serio dwu latka do filharmonii prowadzali czy do kina? MOże jednak sporo starsze dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Czasy, one się zmieniają. 22.02.12, 12:14 Trzeba wziąć pod uwagę rozwój. Z góry skreślacie to co nowe i nowoczesne. Zachowujecie się jak ci, którzy twierdzili o wpływie kolei żelaznej na niesienie jajek przez kury i dawaniu mleka prze krowy. Nie bójcie się nowoczesnych technologii. One pomagają jeśli są uzyte w odpowiedni sposób. Widzieliście jak sprawdzają się gry ruchowe(move, kinect, wii) w szpitalach? Tak, tak, te straszne gry pomagają w leczeniu i rehabilitacji. W domu też mogą być świetną wspólną rozrywką. Naprwadę ten ipad może być tak samo użyteczny jak to niesamowite, wspaniałe, rozwijające czytanie książek. Bo czyż czytanie książek nie może być złe? Poczytajcie dziecku Mastertona. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 12:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Krejzi 22.02.12, 14:25 madziulec napisała: > Ale cz > y rzeczywiscie 2-letnie dziecko musi siedziec przed komputerem czy telewizorem? > ? Czy nie masz pomyslu jak zorganizowac fajnie dzieku czas? 15-30 minutowe siedzenie moze byc tez fajne...znaczy ze masz dziecko ktore potrafi skupic na czyms uwage, posiedziec chwile spokojnie, skoncentrowac sie Czy to nei jest usp > rawiedliwianie siebie, ze "ja gotuje obiad", "ja prasuje" i inne? Czy dziecko n > ie moze w wieku 2 lat byc takze w jakis swoj dziecinny sposob byc zaangazowane > w to gotowanie, prasowanie, sprzatanie itp? > Moze. Ono oczywiscie nei bedzie kroic, nie bedzie latac z goracym zelazkiem, al > e moze popryska bielizne woda czy woda pachnaca, moze umyje warzywa, przywiezie > te warzywa swoim pojazdem (to uwielbialo robic moje dziecko, robil jako transp > ort). Milion pomyslow, zamiast pozbycia sie dziecka. I jednym z takich pomyslow moze byc rowiez nauka siedzenie dziecka na 4 literkach...a potem mamuncie 6 latkow boleja ze ich dzieci nie potrafia siedziec i ze do szkoly to za wczesnie > Dzieciak zna strumyk i jego dzwiek z komp > a i potem widzac strumyk w lesie w ogole nie laczy tego z prawdziwym strumykiem > - nie ma korelacji. Widac mam jakiegos geniusza co potrafi laczyc fakty. Nie widzial nigdy w realu Statuly Wolnosci a Lego czlowieczka wygladajacego jak Statula Wolnosc potrafil odroznic i nazwac To ze ty masz dzieci nielaczace rzeczy widzianych w ksiazce, na kompie czy w tv z rzeczywistoscia to ne znaczy ze wszystkie dzieci tak maja. Smiem rzec ze wiekszosc dzieci to potrafi...ogladajac zebre na obrazkach potem potrafi nazwac ja w zoo Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 15:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Krejzi 22.02.12, 15:34 madziulec napisała: > Swoją drogą też smutne, że dziecko statuę wolności zna z lego... Nie robaczku to ty nie zrozumialas...moje dziecko nieznajac statuy wolnosci z reala a jeno z filmu, czy ksiazki doskonale poradzilo sobie z polaczeniem faktow ze ludek Lego wyglada jak statua wolnosci (4.5 roku dla scislosci), co twojemu dziecieciu sprawialo problemy . Dla wyjasnienia bo widze ze tez nie nadazasz...pierwsze byla statua, a potem Lego statua . Kuma czy za bardzo skaplikowane? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec [...] 22.02.12, 16:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Krejzi 22.02.12, 16:45 madziulec napisała: > Po pierwsze mysiu-pysiu zadnym robaczkiem nie jestem. > > Po drugie: nie wiem czy umiesz czytac albo czy zadalas sobie trud przeczytania > chocby poczatku watku, ze nie chodzi tu o chocby 5-latka, gdzie rzeczywiscie ja > kies tam poznawanie swiata, statuy wolnosci itp. ma jakies znaczenie, ale o dwu > latka. No i??? Dwulatek za rok bedzie 3 latkie potem 4 i 5 latkiem. Tak jak kompa nie kupuje sie na pol roku taki i ipod starcza na troche dluzej i wraz z wiekiem dziecka mozna na tym dobierac odpowiednie zabawy, informaje dostosowane do wieku. Dwulatka, ktory najzwyczajniej w swiecie ma lekko inne zainteresowania. > Ja wiem, zaraz zaczniesz mi tu wyciagac, ze mozna dziecko uczyc swiata, pokazyw > ac i tak dalej. Mozna, owszem. Tylko powiedz mi, co z tego, ze 5-latek pozna ju > z fizyke kwantowa skoro emocjonalnie przy okazji bedzi ena poziomie niemowlecia > ??? No nie wiem...moje dziecko w wieku 2 lat nie bylo na poziomie niemowlecia. Skoro twojego 2 latka zadowalala w tym wieku grzechotka i slinienie materialowej ksiazeczki to coz...kazda mama dobiera zestaw zabawek, zabaw i sposobow edukacji do wieku i potrzeb swojego dziecka. Skoro twoje 2 letnie bylo niemowleciem to tylko moge powiedziec ze mi przykro. > I tu wlasnie jestesmy w punkcie wyjscia. Dziecko ma swoje etapy rozwoju. Sa rze > czy, ktore powinien poznawac 2-latek i jest super. I ten dwulateczek nie wiem c > zy powinien byc bombardowany informacjami o statui wolnosci, bo nei wiem co z t > ego zapamieta/ pokapuje itp. A kto mowi o bombardowaniu? Rownie dobrze po co go 2 latkowi pokazywac krowe czy zebre, bo co z tego zapamieta? Czemu krowa mialaby byc bardziej interesujaca od statuy wolnosci? Bo twoja babka i matka pokazywaly ci tylko krowe? Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek1234 Re: Czasy, one się zmieniają. 22.02.12, 15:08 Ja nic nie przekreślam. Sama jestem z pokolenia gdzie komputery i gry komputerowe to to co było luksusem i jak ktoś to miał wolał jednak siedzieć przed kompem niż wyjść na dwór pobawić się kijem To były nowości, i sama mam wielu znajomych uzależnionych od tego typu zabawek. To wcale nie jest takie super. Uzależnić się od tego łatwo. To był zabijacz czasu. Miał służyć do nauki a często służył tylko do gierek . Fakt dzięki temu , że posiadałam komputer było mi dużo łatwiej w szkole, i do dzisiaj wiele programów mam opanowanych bez szkoleń, i nie boję się naprawiać komputer i samej pracy na nim. Ale u mnie rodzice pilnowali jednak tego ile czasu spędzamy na kompie. Jak mówię wszystko z rozsądkiem i umiarem. Jaki ma sens obsypanie dziecka od małego wszystkim co elektroniczne i dotykowe? O czym będą marzyły wasze dzieci jak będą starsze skoro wszystko będą miały? Ja długo przekonywałam babcie i ciocie , które spełniały każdą zachciankę moich dzieci niezależnie od ceny, że to nie tędy droga. Bo te dzieci w pewnym momencie nie miały marzeń miały zawalony pokój niepotrzebnymi zabawkami o których nie marzyły a po prostu gdzieś ktoś miał czy reklama fajna w TV poleciała. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Czasy, one się zmieniają. 22.02.12, 16:02 pysiaczek1234 napisała: > i sama mam wielu znajo > mych uzależnionych od tego typu zabawek. To wcale nie jest takie super. Uzależn > ić się od tego łatwo. To był zabijacz czasu. Miał służyć do nauki a często służ > ył tylko do gierek . Lo boze...jakbym slyszala maja babcie. nie znam nigkogo uzaleznionego..widac w innych sie srodowiskach obracamy, ludzi z glowa i odpornych > Jaki ma sens obsypanie dziecka od ma > łego wszystkim co elektroniczne i dotykowe? O czym będą marzyły wasze dzieci ja > k będą starsze skoro wszystko będą miały? Sky is the limit. Mysle ze jeszcze jest sporo rzeczy o ktorych mozna marzyc pomimo elektronicznych i dotykowych gadzetow Tylko ja nie robie z tego co elektoroniczne czy dotykowe bog wie co i halo. Jest na porzadku dziennym jak pralka, lodowka, codzienna gazeta, rower czy ksiazka z biblioteki. Jest i sie z tego korzysta, tak jak z wielu innych rzeczy i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek1234 Re: Czasy, one się zmieniają. 22.02.12, 16:17 Ja piszę o tym jak było gdy komputery wchodziły do obiegu. Ale i teraz czasami słyszy się o dorosłych facetach , którzy wolą grać w kompa niż znaleźć sobie ciekawsze zajęcie i mieć czas dla rodziny. To, ze u Ciebie nie ma takich znajomych nie znaczy , że problemu nie ma. A teraz odpowiedz mi na pytanie czy kupiła byś dwu latce ipada? Czy fajniej posłużył by jednak starszemu dziecku? BO jak potrzebny jest do zabawy jako takiej to jest wiele ciekawszych zabawek odpowiednich dla dzieci w tym wieku i bardziej odpornych na uderzenia. Po prostu albo tatuś chce mieć dziecko z głowy albo chce nową zabawkę dla siebie a nie żeby służyło dziecko. Znalazł sobie pretekst. I według mnie w przypadku braku kasy na coś takiego argumenty tego Pana za posiadaniem nowego ipada nie przemawiają. Sue a teraz powiedz czy udało CI się jednak przekonać męża? Odpowiedz Link Zgłoś
zabulin Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 12:55 Sorry, suellen, ale ty juz któryś raz z kolei opisujesz sytuacje, w której twój mąż/niemąz jakby to ująć ..: "nie blyska intelektem i odpowiedzialnością" Bywa. Powinnas byc madra za dwoje Jego argumenty: > - bo uzywa mojego > - bo uwielbia fimiki na youtube > - bo to najlepsza zabawka i nigdy jej sie nie nudzi Jego argument jest jeden, sue, nie oszukuj sie. Jeden. "mam ją z głowy gdy ma ipoda i chcę tak dalej. Niech sie zajmuje soba sama i udawajmy, ze to takie fajne, że ona sie tym lubi bawić. Zaraz usłyszysz, ze to świadczy o jej wybitnej ynteligencyi Nie łudź się. Ogłupia się dziewuszatko zwyczjanie, a tatus happy, bo ma ja z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 13:23 Na miejscu twojego m kupiłabym sobie nowego, a dziecku oddała stary. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 22.02.12, 13:25 Skoro M tak bardzo chce, że córka miała ipoda to niech odda jej swojego Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 23.02.12, 21:27 Przerażające, że jedynym czy też choćby najważniejszym argumentem jest tutaj brak pieniędzy... Choć IMO wystarczającym oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
buuenos Re: moj m chce kupic dwulatce ipada... 23.02.12, 22:49 Ojej a ja myslalam ,ze wy tylko zabawki edukacyjne ze wy elektrozabawki,nie pomyslalabym hehe Odpowiedz Link Zgłoś