czar_bajry 03.03.12, 23:55 Ale masakra.... |Zawsze mi się wydawało, ze pociągi to bezpieczny środek lokomocyjny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Katastrofa PKP 03.03.12, 23:58 I nagle przestało ci się wydawać? A katastrofa... Śledzę informację ze ściśniętym gardłem. Boję się, że rano bilans ofiar śmiertelnych będzie znacznie wyższy. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 00:02 Nie nie przestało ale stwierdziłam iż samo ...ale masakra... będzie takie jakieś samotne i postanowiłam dopisać więcej. Też mam obawy iż rano bilans ofiar będzie duży. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 00:03 > |Zawsze mi się wydawało, ze pociągi to bezpieczny środek lokomocyjny. Też tak myślałam do niedawna, chociaż pewnie statystycznie tak jest. Przykre, szkoda ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 00:07 Ale prawie cała RM jest w drodze na miejsce katastrofy Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 00:07 Pytanie jak doszlo do tego ze jechaly tym samym torem. Co do poczucia bezpieczenstwa to wybieram nadal pociag. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 00:10 > Pytanie jak doszlo do tego ze jechaly tym samym torem. No właśnie - czy to jest błąd na poziomie sterowania ruchem (dyżurny ruchu? zawiadowca stacji?) czy błąd maszynisty (chyba nie?) Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 01:35 Zapewne sa jakies zwrotnice po drodze i jedna z nich mogla sie nie przelaczyc, nie wiem moze zle byla obliczona trasa pociagu i kiedy mialy sie minac. Jutro pewnie dowiemy sie wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
zefirek1612 Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 08:34 mój tata jest maszynistą, mówił mi dziś rano że najpewniej ktoś ich wpuścił na jeden tor, to magistrala, dopuszczalna prędkość to 160 km/h, dobrze że jechali wolniej bo ofiar było by więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
sokhna Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 00:08 Ja sie tylko zastanawiam po jasna ch... pchaja sie tam te wszystkie polityczne matolki.... chyba, zeby przeszkadzac. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 00:11 Jakby nie pojechali, napisałabyś "Skandal, taka tragedia, a nikt z rzadu d... nie ruszył", co? Zawsze wierchuszka jeździ na miejsce takich zdarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
sokhna Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 00:13 Nie martw sie, nie napisalabym. Na miejscu katastrofy powinny sie znajdowac tylko osoby, ktore sa tam naprawde potrzebne, bo cala reszta tylko przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 10:00 Na całym świecie się tak dzieje, że premier / prezydent pojawia się na miejscu katastrofy, więc opowiadasz bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 00:09 Statystycznie jest najbezpieczniejszy, bezpieczniejszy chyba nawet niż samolot, ale... niestety, czasami się zdarza Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 00:22 Fakt jak by Donald nie pojechał to rano kaczor suchej nitki by na nim nie zostawił... Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta333 Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 00:33 Interregio i TLK to najtańsze pociągi, takimi najwięcej ludzi jeździ Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 01:55 katia.seitz napisała: > Statystycznie jest najbezpieczniejszy, bezpieczniejszy chyba nawet niż samolot, > ale... niestety, czasami się zdarza Statystycznie tak. Jednak gdyby oceniać bezpieczeństwo infrastruktury właściwie, bardziej adekwatnie do rzeczywistości, to mogłoby być słabo. Z ostatniego mojego roku: Jedna podróż pociągiem z kobietą, która kilka dni wcześniej zaliczyła wykolejenie wagonu. Jedna podróż pociągiem, który zderzył się z samochodem, kierowca zginął. I tak się zastanawiam - czy takie wypadki są brane pod uwagę przy wyliczaniu średniej statystycznej ? Bo jedno to bezpieczeństwo z punktu widzenia podróżującego (czy został poszkodowany), a drugie - incydenty, które nie wpłynęły na zdrowie pasażerów, ale potencjalnie mogły spowodować krzywdę albo śmierć kogoś innego - jak na przykładowym przejeździe. W moim odczuciu infrastruktura kolejowa jest dalece bardziej niebezpieczna dla ludzi, niż infrastruktura lotnicza. Taki przejazd, na którym zginął wspomniany kierowca, można było lepiej zabezpieczyć przed błędem pojedynczego człowieka, tak, że nie musiałby za to płacić życiem Zwłaszcza że tamten wypadek wyglądał tak, że samochód nie stał na torach, tylko zatrzymał się za blisko torów, kierowcy zabrakło doświadczenia albo wyczucia. Gdyby tylko były zwykłe opuszczane szlabany ... sorki że się rozgadałam, chyba jeszcze nie przetrawiłam tamtej fatalnej podróży (wrzesień ubiegłego roku). Odpowiedz Link Zgłoś
3onbingo Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 10:18 statystki biora pod uwagę wine, np tu: antypirat.w.interia.pl/anwypad.htm Rubryka "w tym z winy PKP"- 85 wypadków śmiertelnych w ciągu 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
karcia85 Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 00:42 Strasznie wygladają te wagony...jakoś zawsze jadąc pociągiem wybieram ostatni wagon, tak na wszelki wypadek. Nie mogę zasnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 08:57 > Strasznie wygladają te wagony...jakoś zawsze jadąc pociągiem wybieram ostatni w > agon, tak na wszelki wypadek. Różnie może być. W Paryżu jeden pociąg najechał od tyłu z pełną prędkością na drugi, stojący na peronie … Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 13:44 Ja zawsze wybieram pierwszy wagon, bo tam jesty najwiecej ludzi i najblizej do obsługi pociągu, jakby sie trafoło na jakiegos oszołoma. ZAWSZE pierwszy wagon jak mam wybór Szkoda mi tego, kto się okaże winny (( Takie coś mieć na sumieniu, jak z tym żyć?????? Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko5 Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 00:58 > Statystycznie jest najbezpieczniejszy, bezpieczniejszy chyba nawet niż samolot Biorąc pod uwagę profesjonalne satystyki, to najbezpieczniejszym środkiem transportu nadal pozostaje samolot. Wypadkow czy katastrof lotniczych jest znacznie mniej. Ofiar na pewno więcej, ale to nie jest wskaznik bezpieczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 01:40 Wypadki mogą zdarzyć się wszędzie szkoda ludzi i tyle bez względu na to czy zginęliw samochodzie, samolocie czy pociągu. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 01:45 Ofiar przybywa i niestety obawiam się ,że to nie koniec Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 01:46 Nie wierzę, że to mogło się zdarzyć. Samoloty spadają, bo latają. Pociągi wykolejają się, bo jeżdżą po torach. Ale do czegoś takiego trzeba było awarii - kur...a mać - systemu zarządzania trasami pociągów. Po prostu nie wierzę Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 01:49 Fakt czołowe zderzenie pociągów to jakiś matrix Odpowiedz Link Zgłoś
gaja78 Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 01:57 czar_bajry napisała: > Fakt czołowe zderzenie pociągów to jakiś matrix > Największy matrix to NIEWIEDZA maszynistów tych pociągów, że jadą na siebie ... Po prostu nie wierzę Odpowiedz Link Zgłoś
lelua Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 02:06 Spotkaliśmy się dziś z sąsiadami na urodzinowym piwku.... I zadzwonił telefon. To nasz przyjkaciel dzwonił, że jest w pociągu, w ostatnim wagonie, że było zderzenie, że biegli do przodu, bo tam harmonijka i i chcieli ratować, a z przodu cisza... Błagał przez telefon żeby pomóc, bo giną ludzie i on to widzi, bo jechał tym pociągiem... Tak strasznie mi żal. Na szczęście jeszcze nie piliśmy, mogliśmy pojechać po niego. Widoku nie zapomnę długo... Musiałam się wypisać, nie mogę spać... Odpowiedz Link Zgłoś
kinguch Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 02:50 Siedzę i się gapię jak głupia w TV. Poraża mnie to wszystko tym bardziej, że ta trasa była przeze mnie bardzo często uczęszczana, a kilka dni temu moi dziadkowie mieli dokładnie tym pociągiem jechać, zrezygnowali... Jestem przerażona ogromem ofiar i osób poszkodowanych. Wkurza mnie ta szopka z Tuskiem i resztą bandy, jakiś koszmar, ok niech by przyjechał jeden przedstawiciel rządu, ale ta cała szopka z wizytą na miejscu katastrofy to jakiś dodatkowy koszmar! Po co to? Żeby popatrzeć na to co się stało, na ogrom tragedii? Posłuchać jak ludzie wzywają pomocy? czy może jak wynoszą ciała?niech lepiej odwiedzą ludzi w szpitalach, nie kumam po co tutaj się pojawili tym bardziej że właśnie wesoła buźka premiera pojawiła się w TV, a mamy 2.46 Teraz szanowny premier biegnie w same centrum wydarzeń, jestem mocno zniesmaczona.... Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 08:20 kinguch napisał: > Wkurza mnie ta szopka z Tuskiem i resztą bandy, jakiś koszmar, ok niech by przy > jechał jeden przedstawiciel rządu, ale ta cała szopka z wizytą na miejscu katas > trofy to jakiś dodatkowy koszmar! Po co to? Żeby popatrzeć na to co się stało, > na ogrom tragedii? Posłuchać jak ludzie wzywają pomocy? czy może jak wynoszą ci > ała?niech lepiej odwiedzą ludzi w szpitalach, nie kumam po co tutaj się pojawil > i tym bardziej że właśnie wesoła buźka premiera pojawiła się w TV, a mamy 2.46 > Teraz szanowny premier biegnie w same centrum wydarzeń, jestem mocno zniesma > czona.... Taka już nasza tradycja, zawsze tak było. Ale w innych państwach też. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 10:03 Cytat> Teraz szanowny premier biegnie w same centrum wydarzeń, jestem mocno zniesma > czona.... Kolejna mądra inaczej, dziewczyny, przestańcie pisać głupoty, WSZĘDZIE, na całym świecie władze państwa udają się na miejsce katastrofy. Jak chcecie sobie ponarzekać na Tuska znajdźcie inny temat, bo tu się ośmieszacie. Odpowiedz Link Zgłoś
kinguch Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 10:17 Słuchaj weź na luz, masz prawo mieć swoje zdanie zupełnie jak jak. Skoro Ci to nie przeszkadza ok. Dodam że oglądałam to na bieżącą i stąd mój emocjonalny post, bo nie podobało mi się to, ot co. Widziałam świtę całą, to nie było sam premier, to bylo kilkanaście osób, niemal wycieczka... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 10:23 Taktak, pojechała wycieczka na zwiedzanie <facepalm> Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Ale o co chodzi? Premier 04.03.12, 11:05 nie podróżuje sam - zawsze w grupie, no normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 11:58 Widziałam świtę całą, to nie było sam premier, to bylo kilkana > ście osób, niemal wycieczka... No comments... Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 13:27 Morgen, wszystko ok, obecność przedstawiciela rządu jest wskazana, ale kurczę, po co cała pielgrzymka ministrów i to tych, których praca pozostawia sporo do życzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 15:47 To należy do ich obowiązków. Zauważ, ze nie cały rząd pojawił się na miejscu katastrofy, a szefowie tych resortów, które są powiązane z tego typu wydarzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 16:12 I owszem, zauważyłam. Nie mniej uczucia mam mieszane, bo nie sądzę, żeby ich obecność tam cokolwiek wniosła. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Katastrofa PKP 05.03.12, 17:39 No proszę Cię. Ty nie sądzisz, a być może bardziej kompetentne osoby sądzą . I to jest istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
kinguch PS 04.03.12, 10:22 Nie wiem jak było tutaj ale jeżeli chodzi o IC to możliwe że ofiar jest mniej(chociaż i tak bardzo dużo), bo zazwyczaj wagony pierwszej klasy jadą na samym początku, najczęściej jest tam dużo mniej pasażerów i przedziały są niemal puste... Cały czas mocno to przeżywam, bo moi dziadkowie jako byli kolejarze, zawsze jeździli pierwszą klasą i niemal na 100% byliby na samym początku składu... Okropna tragedia... Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 11:55 A czym taka zniesmaczona jesteś? Jak by nie pojechał to też byś była zniesmaczona.... wszyscy na całym świecie jeżdżą a on jeden nie... Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 08:22 Nadal jest jednym z bezpieczniejszych środków lokomocji. Tragedia straszna. Ile cierpienia ..... Nie, już nie będę narzekala na ból po usuniętej ósemce. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 08:47 Bardzo współczuję ofiarom i rodzinom ofiar. To straszny w skutkach wypadek.. Nie mam słów.. Odpowiedz Link Zgłoś
goodmoments Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 09:03 Straszne...nic o tym nie wiedziałam.Zaraz włączę tvn24.Współczuję pasażerom i ich rodzinom... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 09:09 Kurcze, a za miesiąc muszę przejechać pociągiem całe Czechy i cala Polskę. Współczuje rodzinom ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
paartycja Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 09:26 czy niektóre z was są do reszty nienormalne? zginęło 15 osób,ponad 50 jest ciężko rannych a wy kłapiecie dziobami,że premier i minister przyjechali na miejsce? pogięło was? a ja siedzę i patrzę na symulację wypadku inie mogę wyjść z podziwu,że zginęło "tylko" 15 osób-ogrom zniszczenia wbija w fotel.. współczucie dla ofiar i rodzin.. Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 09:37 Jakby nie przyjechali, to też by było źle. Że ich nie obchodzi itd. Odpowiedz Link Zgłoś
aanna6 a ja sie nie moge otrzasnac 04.03.12, 11:13 znajsc sobie miejsca , w tym wypadku prawdopodobnie zginął kolega męza. szok , ciagle o nim mysle i jego rodzinie . jakie to zycie kruche ****** Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 12:01 Pewnie prezydent żałobę narodową ogłosi. O premierze tylko aspołeczne wyjątki kłapią.. Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 13:37 A czemu Ty się tak dziwisz, skoro bałagan i niedoinwestowanie na są konsekwencją nieudolności kolejnych rządów, a pieniądze w naszym kraju wydawane są na jakieś pierdy typu stadiony i premie dla różnych urzędasów, zamiast na to co faktycznie w kraju potrzebne? W tym wszystkim chylę nisko czoła przed strażą pożarną, także tą ochotniczą i ratownictwem medycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 13:52 paartycja napisała: > czy niektóre z was są do reszty nienormalne? zginęło 15 osób,ponad 50 jest cięż > ko rannych a wy kłapiecie dziobami,że premier i minister przyjechali na miejsce > ? pogięło was? Ale dlaczego tylu ich. Albo wszyscy jednym samolotem.. Ciekawe czy minister obrony tam jest? Pewnie tak, wojsko tez musi pomóc.. Ech.. Przynajmniej Arłukowicz robi coś dla poszkodowanych i ich rodzin, a reszta.. mam nadzieje że nie są tylko kolejnym tłumkiem gapiów.. Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 09:32 Patrząc na liczbę pociągów i że taka katastrofa dzieje się raz na jakiś dłuższy (szczęśliwie) czas, to pociąg jest najbezpieczniejszy. Jednakże już chyba nigdy nie pojadę w pierwszych wagonach. Współczucie dla rodzin ofiar, bardzo mi przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja_tola Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 10:21 czar_bajry napisała: > Ale masakra.... > |Zawsze mi się wydawało, ze pociągi to bezpieczny środek lokomocyjny. Tak samo jak wszystkie inne... Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 10:42 Ta katastrofa to tragedia, ilosc ofiar, bardzo ciezko ranni. Druga tragedia to komentarze pod artykulami na ten temat, lepiej ich nie czytac, bo robi sie niedobrze. Skad w ludziach tyle jadu nawet w obliczu takiego dramatu. Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 11:51 Leże złamana grypą, ale to aż mnie wyrwało z łóżka Okropne. Myślę, że te masy żelastwa potęgują wrażenie. Szkoda rodzin ofiar śmiertelnych, szkoda tych, którzy żyją, ale są w okropnym stanie Ale upolitycznianie tego przez jakąkolwiek stronę jest obrzydliwe. Wypadki się zdarzają, są wynikiem błędu ludzkiego/nieszczęśliwego zbiegu okoliczności. Mogę sobie wyobrazić, że w tv już siedzą i pierdzielą na ten temat na okrągło. i każdy się zna na kolejnictwie i każdy już wie kto jest za to odpowiedzialny. Rzyg. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 12:12 Tragedia straszna, tym bardziej, że pewnie zawinił człowiek, bo jednego pociągu na tym torze być nie powinno; Obecność "wierchuszki" mi nie przeszkadza, bo w w wielu krajach to normalne zjawisko- tyle ze potrzeby ogłaszania żałoby narodowej nie widzę; TV przestałam oglądać, bo temat jest mielony do urzygania . Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 12:21 > tyle ze potrzeby ogłaszania żałoby narodowej nie widzę; Ja widzę. Zdziwiłabym się, gdyby jej nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
mindtriper Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 13:41 oho! A ileż było utyskiwania na wprowadzanie żałoby przez porzednią ekipę! Te mądrości o tym, jak to codziennie umiera więcej osób na raka itd. A teraz ok. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Bronek ogłosi żałobę 04.03.12, 11:53 1) Jak Lechu ogłaszał żałobę to była krytyka 2) czy ofiary tego wypadku komunikacyjnego dostaną odszkodowania jak turyści smoleńscy? Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko5 Re: Bronek ogłosi żałobę 04.03.12, 12:21 żałoba narodowa to już przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 12:18 Mój znajomy znający się na tego typu zagadnieniach twierdzi, że gdyby był tam odpowiedni system sterowania ruchem, to dwa pociągi jadące w odwrotnych kierunkach nie miałyby prawa znaleźć się na tym torze, bo po prostu nie dałoby się tak ustawić zwrotnic (czyli nawet zalany w trupa pracownik nie narobiłby szkody, co najwyżej mogłoby dojść na zwrotnicy do wykolejenia w krzaki). A podobno tam był niedawno remont - dlaczego nie zastosowano nowoczesnych rozwiązań? Nie świadczy to dobrze o bezpieczeństwie w PKP. Choć ja osobiście i tak zdecydowanie wolę jeździć pociągiem niż samochodem, bo jednak masakry na drogach to codzienność. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 12:32 niedawno mówili, że na torach w Pl jest 60 spółek - każda to prezes, z-ca, kierownicy, dyrektorzy itd - ale za to od 20 lat nie zakupiono ani jednej nowej lokomotywy w Niemczech tak jak na lotniskach są kontrolerzy ruchu, którzy śledzą ruch pociągów, automatyczne hamulce na torach, zabezpieczenia itd itd...u nas po prostu maszynista chyba się żegna przed podróżą z nadzieją że dojedzie do celu - czyli jakoś to będzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 13:42 16 ofiar, mam nadzieję, że więcej nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 16:22 Bardzo smutna wiadomosc. Mam nadzieje, ze istniejace procedury prawne zabezpiecza finansowo rodziny ofiar i wszystkich poszkodowanych czy to z ubezpieczenia PKP, czy innej formy rekompensaty. Wiadomo, gentlemen nie dyskutuja o pieniadzach i pieniadze zycia/zdrowia nie wraca nikomu, ale w sytuacji, gdy umiera bliska osoba albo ktos trafia z obrazeniami do szpitala, albo ma zwyczajna trume po takim wydarzeniu, okazuje sie jak bardzo jednak forsa moze pomoc w jako-takim poukladaniu spraw biezacych. Co w praktyce oznacza "zaloba narodowa"? Brak koncertow, gier sportowych, opuszczenie flag? Na jak dlugo? Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Katastrofa PKP 04.03.12, 16:40 Ja niejako mam deja vu.. Mój Tata z racji zawodu brał udział udział w działaniach ratowniczych w tej pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_kolejowa_w_Reptowie Trzy dni nie było go w domu, po pworocie przez tydzien milczał. Potem zaczął opowiadać.. Podejrzewam, że tu jest tak samo..Tata widział kawalki rąk, zwłok,zabawek częsci garderoby, smrod ciał i krwi.. Wtedy zginęła mama moich znajomych, koleżanki brat był w szpitalu.. Współczuję wszystkim.. Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Katastrofa PKP 05.03.12, 17:38 Ludzie, którzy ratują innych, narażeni są na okropne, ogromne obciążenia. Chciałabym z całych sił, żeby naprawdę doceniano i szanowano ratowników. Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Katastrofa PKP 05.03.12, 17:31 Smutno mi. Szkoda tych ludzi, którzy zginęli, szkoda mi bardzo ludzi poszkodowanych (wiem, jak to jest dochodzić do względnej sprawności po wypadku komunikacyjnym, nie z autopsji, więc i tak mało wiem). Przykro mi, że jest tak jak w tym artykule wyborcza.pl/1,75478,11282525,Pociagi_na_drugim_planie.html że od upadku komunizmu kolej zamiast się rozwijać, po prostu się "zwijała". Wiem, że takie katastrofy mogą się zdarzyć nawet w warunkach doskonałego finansowania, doskonałej infrastruktury, ale jednak trudno oprzeć się wrażeniu, że jest choć po części tak, jak sugerują związki zawodowe kolejarzy. Nie mogę odżałować tej kolei. Lepsza dla środowiska, łatwiej zasilać ją z odnawialnych źródeł energii, ogólnie o wiele, wiele bezpieczniejsza niż samochód, potencjalnie wygodna... czemu tak nie może być? Od tych 20 lat kolej się niszczy, po prostu niszczy. Piedylion spółek a podróż z kilkoma przesiadkami, coraz dłuższa, brudny, nieogrzany tabor, niebezpieczeństwo napaści/kradzieży - przecież można coś z tym robić, przecież w innych krajach europejskich się coś z tym robi! Lubiłam podróże koleją, szkoda mi, że tak się dzieje. Ale jak mam z dwoma przesiadkami pokonać w ok. 8 godzin trasę, która powinna jedną linią zabrać 3.5 godziny (tyle to trwało jeszcze 10-15 lat temu), wolę jechać w 4-4.5 godziny samochodem... Ale wiecie co? Tragedia ogromna, nie ma co szukać gładkich słów, po prostu - tragedia. Moja córka i mąż jechali całkiem niedawno na tej trasie, także znajomy z Krakowa, którego niedawno gościliśmy - w ogóle spora znajomych tamtędy regularnie podróżuje (tak wiem, piszę jak pani minister, ale takie osobiste odniesienia powodują, że odczuwam zdarzenie nie tylko racjonalnym umysłem, ale i emocjonalnie). Ale cieplej na myśl o ratownikach, o strażakach, o sprawnie poprowadzonej akcji! oraz o życzliwości i zaangażowaniu okolicznych mieszkańców! tym ludziom powinniśmy dziękować, docenić ich, nagłaśniać ich wysiłek. Wstyd mi za niektóre komentarze o Polsce na anglojęzycznych stronach prasy (ach, te pollocks jokes), tym bardziej, że niektóre są niebezpiecznie bliskie prawdy, ale czuję się dumna z mieszkańców wioseczek w pobliżu miejsca katastrofy i za ratowników, którzy brali udział w tej akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Katastrofa PKP 05.03.12, 18:03 > Nie mogę odżałować tej kolei. Lepsza dla środowiska, łatwiej zasilać ją z odnaw > ialnych źródeł energii, ogólnie o wiele, wiele bezpieczniejsza niż samochód, po > tencjalnie wygodna... czemu tak nie może być? Od tych 20 lat kolej się niszczy, > po prostu niszczy. Piedylion spółek a podróż z kilkoma przesiadkami, coraz dłu > ższa, brudny, nieogrzany tabor, niebezpieczeństwo napaści/kradzieży - przecież > można coś z tym robić, przecież w innych krajach europejskich się coś z tym rob > i! > > Lubiłam podróże koleją, szkoda mi, że tak się dzieje. Ale jak mam z dwoma przes > iadkami pokonać w ok. 8 godzin trasę, która powinna jedną linią zabrać 3.5 godz > iny (tyle to trwało jeszcze 10-15 lat temu), wolę jechać w 4-4.5 godziny samoch > odem... Podpisuję się rękami i nogami. Odpowiedz Link Zgłoś