japanunieprzerywalempanieposle 01.04.12, 17:02 do I look as if I were hungry ? does he look as if he had pneumonia ? czy wyglada jakby mial zapalenie pluc( teraz a nie kiedys) ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shellerka Re: poprawnie 01.04.12, 18:26 to by chyba było have had (w sensie ze kiedys miał) Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: poprawnie 01.04.12, 20:59 Do I look like as if I was hungry? Czy wygladam na glodnego/glodna? Zwykla odmiana czasownika "to be". If I were... - "gdybym byl..." (second conditional) stosuje sie w sytuacja nierealnych lub nieprawdopodobnych (If I were rich man... Skrzypka na dachu). "Had had" konstrukcje stosuje sie przy sytuacjach z czasu przeszlego majacych miejsce przed inna sytuacja z czasu przeszlego: I had had pneumonia before I had mumps. Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: poprawnie 01.04.12, 21:17 czyli shellerka dobrze mowi ? he looks as if he' has had pneumonia. (kiedys mial i teraz widac skutki) Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: poprawnie 01.04.12, 23:01 Gdziezbym ja tam smiala shellerke poprawiac Jak na moje gramatyczne ucho to jest dobrze, present perfective "has had" odnosi sie do blizej nieokreslonej przeszlosci, najczesciej takiej rzutujacej na terazniejszosc (te widoczne skutki kiedys odbytego zapalenia pluc). Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: poprawnie 02.04.12, 07:03 No to ja poprawię "As if" to tzw unreal past, mówimy o rzeczach, które tak naprawdę nie mają/miały miejsca. Stąd Past Simple w odniesieniu do teraźniejszości: He looks as if he had - wygląda jakby miał (TERAZ!). Konstrukcji tych nie używamy w odniesieniu do przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś