Dodaj do ulubionych

Metraż optymalny

25.04.12, 14:53
Chodzi o dom względnie mieszkani- jakie chciałybyście mieć lub macie?
U nas rodzina 2+2- 100 mterów , garaż i kawałek strychu na graty. W sumie wystarczająco, chociaz nie pogardziłabym wiekszą kuchnią czy dodatkową sypialnią. Ale jak pomyślę o wyższych rachunkach i większej przestrzeni do sprzątania to od razu mi przechodzi.
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: Metraż optymalny 25.04.12, 15:00
      1+1 80MK brakuje mi pokoju dla gosci i garderoby.Dla mnie optymalny bylby taki 110mk.
    • kikimora78 Re: Metraż optymalny 25.04.12, 15:05
      110-120, do tego kawalek ogrodka i garaz a najlepiej dwa.
      na razie jest nas troje plus kot i pewnie tak zostanie wink
    • xxe-lka Re: Metraż optymalny 25.04.12, 15:16
      130m2 - domek wolno stojący zamieszkany przez 3 osoby i małe zoo wink
      Jest optymalnie smile i spokojnie jeszcze jedna osoba się zmieści bez dyskomfortu
      • toxicity1 Re: Metraż optymalny 25.04.12, 15:19
        xxe-lka napisała:

> 130m2 - domek wolno stojący zamieszkany przez 3 osoby i małe zoo wink
        > Jest optymalnie smile i spokojnie jeszcze jedna osoba się zmieści bez dyskomfortu

Uuu, a co się stało z czwartą osobą?
        • xxe-lka Re: Metraż optymalny 25.04.12, 15:23
          Ale o co chodzi?
          W domu mieszkają trzy osoby od zawsze smile
          • toxicity1 Re: Metraż optymalny 25.04.12, 15:30
            xxe-lka napisała:

> Ale o co chodzi?
            > W domu mieszkają trzy osoby od zawsze smile

No to sorry; była przekonana, że masz DWOJE dzieci. smile
            • xxe-lka Re: Metraż optymalny 25.04.12, 16:06
              no i słusznie byłaś przekonana smile
              • toxicity1 Re: Metraż optymalny 25.04.12, 16:11
                xxe-lka napisała:

> no i słusznie byłaś przekonana smile

A co tam, dorzucę jeszcze ... męża.wink
                • xxe-lka Re: Metraż optymalny 25.04.12, 16:14
                  a co to ma być?
                  wywiad jakiś? materiały do biografii? big_grin
                  Masz może jeszcze jakieś pytania?

Ale nie będę taka zołza i wyznam ci w sekrecie, że męża nie mam.
                  • toxicity1 Re: Metraż optymalny 25.04.12, 16:20
                    No to gratulujębig_grin/współczuję:/.
                    • xxe-lka Re: Metraż optymalny 25.04.12, 16:24
                      ale radocha co?
                      też współczuję smile
                • baltycki Re: Metraż optymalny 25.04.12, 16:31
                  toxicity1 napisała:
                  > A co tam, dorzucę jeszcze ... męża.wink
                  A dorzuc jej, przeciez napisala, ze
                  "spokojnie jeszcze jedna osoba się zmieści bez dyskomfortu"

• mancipi Re: Metraż optymalny 26.04.12, 08:32
                    baltycki napisał:
                    > A dorzuc jej, przeciez napisala, ze
                    > "spokojnie jeszcze jedna osoba się zmieści bez dyskomfortu"
                    no ale chodziło chyba o dyskomfort dot powierzchni użytkowej, a taki lokator czasami może powodować dyskomfort dotyczący samopoczucia big_grin
    • bri Re: Metraż optymalny 25.04.12, 15:17
      Metraż optymalny w moim przypadku (2+1) to dom o powierzchni użytkowej około 200 m2 (salon, jadalnia, kuchnia, spiżarnia, gabinet, trzy sypialnie, łazienka, łazienka dla gości, pralnia, garderoby, duży garaż na dwa samochody).
    • tosterowa Re: Metraż optymalny 25.04.12, 15:22
      Dla mnie, dla rodziny 2+1 optymalne mieszkanie to 3 pokoje i osobna kuchnia, ok. 65-75m2. Nie lubię niepotrzebnej przestrzeni, ale klit nie lubię jeszcze bardziej tongue_out
    • ok_pl Re: Metraż optymalny 25.04.12, 15:36
      2+2 dom na 2ha dzialce 180mk plus dwustanowiskowy garaz,optymalnie
      • alfabetta Re: Metraż optymalny 25.04.12, 16:13
        To byłby też mój optymalny układ...
    • volta2 Re: Metraż optymalny 25.04.12, 15:38
      ja mam obecnie 200 mkw w apartamencie, do tego jeszcze 30 m taras z widokiem na morze.
      w zasadzie nic mi w tym mieszkaniu nie przeszkadza, poza tym, że pokój przylegający do kuchni nie wiadomo czym jest - ani dodatkowym pokojem dla gości, ani salonem, dzieci tam wrzuciły klocki lego i nazywamy go legoroom.

poza tym my mamy sypialnię, dzieci wspólną sypialnlię + ten lego room i salon, czyli żaden wypas. kuchnia rozmiarami ok,
      jedyny minus takiej powierzchni to chodzenie, odległości są spore bo to jest jeden poziom. no i drzeć się trzeba w celach komunikacyjnychsmile obie rzeczy do zrobienia.

koszty na siebie wzięła firma, więc nic nas nie kosztuje ani czynsz, ani prad/woda, telefon.

wkrótce czeka mnie downing size, mam nadzieję, że komfort okaże się ważniejszy niż metraż(czyli mieszkanie w warszawie mam bardziej luksusowe choć mniejsze duuużo, i mam nadzieję że dzięku temu nie będzie mi tęskno do tych przestrzeni, które tak komfortowe nie są)
      • azjaodkuchni Re: Metraż optymalny 25.04.12, 16:21
        W Polsce mieliśmy 80 m na 3 osoby bez piwnicy ze schowkiem i garażem. Wygodnie i komfortowe. Teraz mamy ciut większe i ma zaletę w postaci w dwóch łazienek i dużego schowka. Za to w kuchni mamy okropne szafki dlatego mało tam chodzę.
      • lilka69 volta- zazdroszcze luksusowego mieszkanka 25.04.12, 20:14
        pewnie ze 30 tys a moze i wiecej za metr daliscie. fiu, fiu ...
        • claudel6 Re: volta- zazdroszcze luksusowego mieszkanka 25.04.12, 22:38
          a gdzie Ty tutaj widzisz, że luksusowy? napisała tylko, ze duży, o luksusach nic nie było. no i płaci firma, co raczej znaczy, że mieszkanie wynajmowane, a nie kupione.
          volta, to w Polsce?
          • volta2 Re: volta- zazdroszcze luksusowego mieszkanka 26.04.12, 07:21
            no przecież piszę że firma płaci, czyli to nie nasze jest
            a do luksusu to temu mieszkaniu daleko, dość napisać, że mam problem z wzięciem gorącego prysznica(jest ledwie letni) - wczoraj się prawie poryczałam, bo włączyłam termę, byłam pewna gorącej wody a ona była w każydm kranie, tylko nie w prysznicowym. a mnie reumatyzm łapie i letnie kąpiele nie wskazane raczej są

i to mam nadzieję, że przeważy że z przyjemnością zainstaluję się w warszawskim mieszkaniu, gdzie brak gorącej wody nigdy nie występował...
      • 18_lipcowa1 Re: Metraż optymalny 26.04.12, 08:21
        tylko tyle pokoi jak na 200 m to faktycznie zaden wypas
    • grouse1 Re: Metraż optymalny 25.04.12, 16:18
      My 2+2 mamy dom 300 m2 i jest dużo za duży. Wcześniej mieszkaliśmy w mieszkaniu 150 m2 (co prawda bez dzieci) i sądzę, że to by było dla naszej 4-ki w sam raz.
    • sueellen Re: Metraż optymalny 25.04.12, 16:48
      To naprawdę zależy.
      Poprzedni domek miał okolo 60-65. Dwa pokoiki na górze, łazieneczka, na dole salon i kuchnia. Z kuchni wyjscie do ogrodu. Nie mieliśmy przedpokoju - z zewnatrz wchodziło się bezposrednio przez mini przedsionek (dosłownie metr na metr - miesiciała sie wycieraczka i malutka szafka na buty) do salonu. Mieliśmy też strych na graty i na zewnątrz przy drzwiach zamykany na klucz schowek na wózek dla młodej.

Było idealnie - bardzo załuję że się wyprowadzilismy "do wiekszego mieszkania". Teraz mamy grubo ponad 100 metrów, a mnie ciągle brakuje miejsca. Za duzo zabierają schody i dwa przedpokoje. Tylko M jest zadowolony bo zrobil sobie na górze siłownię.
    • kosmitka06 Re: Metraż optymalny 25.04.12, 17:51
      Jest ok 120m2. Rodzina 2+1. Jak dla mnie ciut za mało. W przyszłym roku planuję jeszcze wykończyć strych i zrobić tam ogólną garderobę a mąż siłownię bo teraz ma ją przy garażu. Ja wtedy zrobię sobie tam większą spiżarnię bo na razie mam małą przy kuchni. Poza tym na poddaszu chcę zrobić jeszcze mały gabinet/pokój komputerowy w którym zmieszczą się wszystkie graty mojego m. Marzy mi się to zasunąć drzwiami i schować ten cały bajzel tak żebym nie musiała na niego patrzeć wink
    • sokhna Re: Metraż optymalny 25.04.12, 18:18
      U nas 2+1, dom 280 m podzielony na 2 czesci + poddasze (graciarnia smile ). Jedna czesc domu nazywam goscinno-warsztatowo-biorowo-grzewcza, a druga mieszkalna (mniej wiecej po polowie). Czesc mieszkalna metrazowo jest super, ale pokoje sa duze i jest ich mao (przydalby sie jeszcze jeden i byloby extra).
      Ogrod ok 1000 m - wystarczajacy do odpoczynku, grila dla wielu gosci i szalenstw mego dziecka (jak sie wstawi wszystkie klamoty do zabawy to taki wielki nie jest smile )

Jakbym miala mieszkac w mieszkaniu to najlepiej na ostatnim pietrze - powierzchnia ok 110-130 m z wielkim tarasem na dachu. Mysle, ze to byloby optymalne.
      • anyx27 Re: Metraż optymalny 25.04.12, 18:51
        Mamy 75mkw - 3 pokoje, pomieszczenie gospodarcze w mieszkaniu, samodzielną klatkę schodową, ogródek na rodzinę 2+1 i pies. Brakuje garażu i 4-tego pokoju (gabinet), a sypialnie mogłyby być ciut większe, czyli optymalnie jakieś 90mkw.
      • kolpik124 Re: Metraż optymalny 25.04.12, 18:53
        270 m2 dla 2+2, poddasze na razie stoi puste, ale za rok-dwa robimy tam pokój klubowo-imprezowy smile
    • claudel6 Re: Metraż optymalny 25.04.12, 22:40
      eh, nie mogę, jak jest taki wątek, abo wątek ile zarabiacie, to nagle sie okazuje, ze e-matka zarabia min. 10 tys. na rękę, i mieszka w domu min. 100 m, a średnia wychodzi w całym wątku koło 200 m.
      czyli wychodzi na to, ze e-matki to taki raczej klub zon Kulczyka.
      • 18_lipcowa1 Re: Metraż optymalny 26.04.12, 09:02
        min. 10 tys. na rękę, i mieszka w domu min. 100 m, a śre
        > dnia wychodzi w całym wątku koło 200 m.
        > czyli wychodzi na to, ze e-matki to taki raczej klub zon Kulczyka.

prawda?
      • xxe-lka Re: Metraż optymalny 26.04.12, 15:25
        ale naprawdę myślisz, że 130m2 domku to taki luksus???
        Bo większość tu raczej w takich średnich właśnie metrażach się porusza
        • d.o.s.i.a Re: Metraż optymalny 26.04.12, 16:00
          > ale naprawdę myślisz, że 130m2 domku to taki luksus???

Ja mysle, ze to JEST luksus. Pod kazda szerokoscia geograficzna z wyjatkiem (jak sie wydaje po Twojej wypowiedzi) Polski.
          Mieszkam za granica, pracuje na specjalistycznym stanowisku w miedzynarodowej korporacji, zarabiam duzo powyzej sredniej londynskiej, a na taki dom mnie nie stac. Na zaden dom mnie nie stac big_grin Mam mieszkanie 70m i uwazam, ze Pana Boga za nogi zlapalam, bo mnie bylo na nie stac.
          Natomiast jak patrze po znajomych w Polsce, albo czytam na tym forum, to wszyscy maja wypasione mieszkania, albo domy.
          A podobno w Polsce tak zle jest i taka bieda ... big_grin
          • anyx27 Re: Metraż optymalny 26.04.12, 17:16
            Dosia, to zależy. Bo jeśli ten dom z metrażem >130mkw jest na jakiejś wiosce, to cenowo często jest tańszy, niż mieszkanie w mieście. We Wrocławiu za dom o takiej powierzchni (nie jakiś bardzo stary) zapłaciłabyś nie mniej, niż 2mln pln, mieszkania ok. 50mkw to wydatek co najmniej 300tys. i to bez wodotrysków. A już na takiej zabitej dechami wiosce, to kupisz sobie domek za 200tys.
            • d.o.s.i.a Re: Metraż optymalny 26.04.12, 17:36
              Ale mnie nie interesuje wartosc tego domu, tylko komfort zycia. I nadal uwazam, ze dom 130 metrow to jest luksus pod kazda szerokoscia geograficzna.
              • anyx27 Re: Metraż optymalny 26.04.12, 17:42
                Jasne, że tak smile A a propos Londynu, to szwagier kupił szeregówkę w 4-tej dzielnicy 3-piętrową i myślałam, że tam jest też grubo ponad 100mkw, a tam gdzieś 80 mają. Na 3-piętrach. Ja nabawiłabym się klaustrofobii wink
                • anyx27 Re: Metraż optymalny 26.04.12, 17:43
                  A i cenowo też podobnie jak u nas w większych miastach wink
                  • xxe-lka Re: Metraż optymalny 27.04.12, 08:58
                    To w takim razie jestem kobietą luksusową idąc twoim tokiem rozumowania smile A mój sąsiad co traktorem jeździ, w gumiakach chodzi i za kołnierz nie wylewa to już jakies panisko, bo ona ma chatę dużo większą niż moja smile
              • evee1 Re: Metraż optymalny 27.04.12, 14:10
                > Dom 130 metrow to jest luksus pod kazda szerokoscia geograficzna.
                To zalezy pod jaka szerokoscia, bo pod nasza, australijska - nie. Obecnie srednia wielkosci domu w Australii, to 210m kw. Owszem stare domy sa mniejsze, ale teraz juz sie takich nie buduje.
                Moj pierwszy dom, ktory zbudowany byl w latach 60-tych mial 100m kw, obecny ma 195m kw (na 5 osob) i jest raczej sredni, w porownaniu z tym co sie obecnie buduje.
                • d.o.s.i.a Re: Metraż optymalny 27.04.12, 16:15
                  Co tylko potwierdza to, co napisalam. Dom 130 to luksus nieosiagalny przez 99.99% populacji swiatowej. To, ze w Australii to nic takiego tylko potwierdza, ze Australia to bogaty kraj.
                  • d.wludyka Re: Metraż optymalny 27.04.12, 17:34
                    Mieszkanie o pow. 130 m jest duże, ale dom już nie. Ja mam 250m2 i jest wygodnie, ale bez szału (rodzina 2+1). Pamiętaj, że w domu sporo miejsca zajmuje garaż, pomieszczenia gospodarcze, klatka schodowa.
                    Z tymi 99,99 też mocno przesadziłaś - większość moich sąsiadów ma domy większe od mojego, a nie jest to jakieś strasznie luksusowe osiedle.
                  • evee1 Re: Metraż optymalny 30.04.12, 01:27
                    d.o.s.i.a napisała:
                    > Co tylko potwierdza to, co napisalam. Dom 130 to luksus nieosiagalny przez 99.99%
                    > populacji swiatowej.
                    Zalozylam (jak widac nieslusznie wink), ze piszemy o krajach bardziej, lub nieco mniej rozwinietych (nie wiem do jakich obecnie zalicza sie Polske), ale nie o ogole populacji swiatowej. Ale dla wiekszosci populacji swiatowej, to nawet mieszkanie 30 m kw, ba! biezaca woda to luksus.
                    • d.o.s.i.a Re: Metraż optymalny 30.04.12, 12:48
                      > Zalozylam (jak widac nieslusznie wink), ze piszemy o krajach bardziej, lub nieco
                      > mniej rozwinietych (nie wiem do jakich obecnie zalicza sie Polske), ale nie o
                      > ogole populacji swiatowej. Ale dla wiekszosci populacji swiatowej, to nawet mie
                      > szkanie 30 m kw, ba! biezaca woda to luksus.

Otoz to.
                      Ja pisze z perspektywy osoby, ktora w 4 osoby mieszkala na 37m2 przez pol zycia i wydawalo mi sie to normalne. Dlatego jak ktos pisze "czy 130 m2 to naprawde taki luksus?", to moge tylko sie usmiechnac i odpowiedziec twierdzaco. Marzy mi sie metraz 100m2 i to byloby dla mnie optimum.

Co do krajow bardziej lub mniej rozwinietych - wlasnie w tych bardziej rozwinietych czasem trudniej o duzy metraz. Moze mam skrzywiona perspektywe, bo mieszkalam w 3 metropoliach, ale w takich miejscach, gdzie funkcjonuja mieszkania typu "shoe box", 130 m2 to wrecz niewyobrazalny luksus smile I paradoksalnie latwiej o taki metraz w kraju biedniejszym.
          • rosapulchra-0 Re: Metraż optymalny 29.04.12, 20:36
            Dosia, w Polsce zostawiłam ponad stumetrowe mieszkanie w kamienicy w centrum Warszawy. W tej chwili mieszkam w domu z czterema sypialniami, living room i dining room, z dużym ogrodem, werandą, przestronną kuchnią. Dom ma ~ 200 m2. W całym swoim dorosłym życiu nie zdarzyło mi się mieszkać w mieszkaniu mniejszym niż 70 m2. I zapewniam cię, że 130 m2 to żaden luksus. Żaden.
      • bri Re: Metraż optymalny 26.04.12, 15:41
        Ja na razie mam tylko 76 m2, pytanie było o metraż optymalny. Bogaci ludzie, których znam (choć do Kulczyka i daaaaleko) mają domy oscylujące raczej około 500 m2 i więcej.
    • jak_matrioszka Re: Metraż optymalny 25.04.12, 23:04
      Na starcie 37m2 na 2, a przejsciowo 3 osoby + pies -> brakowalo mi lozka (byl rozkladany tapczan), poza tym bylo OK.
      Potem 65m2 na 2+1, bez psa -> tylko jedna sypialnia, wiec kicha, ale mimo wszystko mile wspominamy i chetnie bysmy wrocili.
      Teraz 140m2 na 2+2, pies przechodnio -> za malo miejsca jest!
      Przy ok. 300m2 byloby pewnie dosc miejsca, ale nie wiem czy bym dala rade do 70-tki pracowac, bo codzienne biegi po mieszkaniu by mnie wykonczyly przed czasem wink Ja na tych swoich salonach robie kilometry w poszukiwaniu roznych rzeczy, nic tylko mi dac wieksze pole do popisu...
    • 18_lipcowa1 Re: Metraż optymalny 26.04.12, 08:21
      ematka poniżej 150 m nie schodzi na 2+2
      inaczej to patologia
      • paartycja Re: Metraż optymalny 26.04.12, 18:11
        18_lipcowa1 napisała:

> ematka poniżej 150 m nie schodzi na 2+2
        > inaczej to patologia
        jak cię znam to ironia a to oznacza,że zaczynam cię lubić (boże nie myślałam,że to napiszę..)
    • mancipi Re: Metraż optymalny 26.04.12, 08:39
      ja po roku mieszkania w anglii i popodziwianiu tamtejszych lokali jestem w pełni przekonana, że nie ważny jest aż tak bardzo metraż, tylko ilość pomieszczeń. typowy tamtejszy domek jest 3 piętrowy-jedno piętro to salon, drugie kuchnia na trzecim są sypialnie. nawet jak budynek jest mały powierzchniowo zapewnia to komfort. teraz szukam takiego mieszkania w polsce big_grin przy okazji czesto są duże mieszkania 100 m i więcej ale mają tylko 3 lub 4 pokoje bez możliwości przerobienia, bo okien za mało i wówczas dla mnie takie mieszkanie jest mało przydatne, bo potrzebujemy przynajmniej 5 pokoi-w planach 2/3 dzieci + gabinet i jak tu żyć suspicious
    • jak.z.nut Re: Metraż optymalny 26.04.12, 08:56
      Powierzchnia mieszkalna 260 m i garaż na 2 auta i piwnica dość duża. Po moich ostatnich 40 metrach, w na których żyliśmy przez rok w 3 to wydaje mi się że stanowczo za dużo, ale często mamy goścismile więc i jakoś specjalnie pusto nie jestsmile
      • heca7 Re: Metraż optymalny 26.04.12, 09:08
        My mamy 150m + piwnica 60m. Na 2+3. Przydałoby się jeszcze dodać z 10m do powierzchni salonu i tyle, więcej nam nie potrzeba. Jedno co bym zmieniła to ilość pięter. 4 z piwnicą to o 2 za dużo smile
        • mamaly Re: Metraż optymalny 27.04.12, 10:26
          heca7 napisała:

> My mamy 150m + piwnica 60m. Na 2+3. Przydałoby się jeszcze dodać z 10m do powie
          > rzchni salonu i tyle, więcej nam nie potrzeba. Jedno co bym zmieniła to ilość p
          > ięter. 4 z piwnicą to o 2 za dużo smile

Heca, mieszkasz w niemieckim szeregowcu/bliźniaku ? Tak mi jakoś opis pasuje.
    • sarling Re: Metraż optymalny 26.04.12, 09:31
      My mieszkamy teraz w 55 m i dajemy radę, choć przydałoby się więcej. Optymalnie dla nas byłoby mieć 4 pokoje, kuchnię, łazienkę na mw 80-85 m.
      Ten wątek mnie bardzo rozśmieszył.
    • joanna_poz Re: Metraż optymalny 26.04.12, 09:37
      mamy dom 130 m - na naszą trójkę i psa.
      jest dosc optymalnie, przydałoby się z 10-20 metrów do pelni szczęscia i trochę wiecej działki.
    • zuzann-a Re: Metraż optymalny 26.04.12, 11:40
      Mieszkanie 51,5m+taras 14m, 2+1os. w porównaniu do poprzedniego mieszkania 33metrowego teraz jest ok. choć żałuję, że nie oddzieliłam kuchni od salonu, ale jeszcze kiedyś to zrobię i wtedy będzie git.
      • marina2 Re: Metraż optymalny 26.04.12, 15:15
        na 6 osób część mieszkalna 282mk plus część gospodarcza czyli garaż z piwnicą 135mk.
        z jednej strony przy małych dzieciach ogromny komfort/wspólna bawialnia,zabawy w chowanego i odwiedziny rówieśników w deszcz itp/ do tego dodatkowy pokój dla gości i gabinet.
        ale po iluś tam latach drażnią mnie schody/czasami/ i fakt ,ze pomimo interkomu trzeba krzyczeć do kogoś na górze lub dole albo dzwonić-wszyscy domownicy mają tel.no głupie to jakieś jest .
        spokojnie mogłabym się pozbyć 130mk i schodówwink) czasem jest tak,ze ktoś do kogoś dzwoni "gdzie jesteś ? kiedy będziesz?" a delikwent jest w pralni albo dłubie coś przy rowerze.
        sprzątanie bywa hardcorowe .a ja czasem tęsknię za piękną malutką,kawalerką kiedy dzieci wyjdą z domu
    • d.o.s.i.a Re: Metraż optymalny 26.04.12, 16:03
      Dobra, po lekturze tego watku oficjalnie przyznaje, ze klepie biede za granica big_grin
      • jak_matrioszka Re: Metraż optymalny 26.04.12, 16:21
        Eee tam, nie poddawaj sie. Ja mam metrazowo wiecej od Ciebie, ale cenowo to pewnie dorownuje twojemu przedpokojowi wink Ale u nas na wsi gestosc zaludnienia mniejsza, moj Malzonek przed slubem wynajmowal "maciupenkie mieszkanko" (jego wlasne slowa) o powierzchni ca. 45m2 plus kolejne 20m2 powierzchni wspolnego uzytkowania (do spolki z jedna osoba, nie blokiem na 100 mieszkan) big_grin
    • anorektycznazdzira Re: Metraż optymalny 26.04.12, 17:11
      do sprzątania optymalna jest kawalerka, do mieszkania duży apartament lub mały domek (100-130 m) a do przyjmowania gości 3-kondygnacyjna mega-chata big_grin
      • roks30 Re: Metraż optymalny 26.04.12, 17:43
        Rodzina 2+1 i pies bokser 49 m2+ strych.
      • tebacha Re: Metraż optymalny 26.04.12, 17:56
        Mamy 45m kw na rodzinę 2+4smile, a marzy mi się z 250m kwsmile w tym salon 80m kw, żeby się caaaała rodzina mieściła od święta.
    • gagunia Re: Metraż optymalny 26.04.12, 19:13
      Na 3 osoby mamy nieco ponad 80m. Nowe bloki, więc jest bardzo przyzwoite rozmieszczenie pomieszczeń i mieszka się komfortowo. Ale myślę, że optymalnie byłoby 100m - powiększyłabym wtedy salon, pokój syna i zrobiłabym małą spiżarnię w kuchni. Więcej metrów nie potrzebuję.
      Dużym domem dysponują moi rodzice - ok. 280 m i mam świadomość ile kasy i ile pracy trzeba regularnie wkładać w jego utrzymanie w należytym stanie. Taka powierzchnia nie była wykorzystana nawet jak mieszkaliśmy tam w 5 osób - ja z bratem, rodzice i babcia.
    • kali_pso Re: Metraż optymalny 26.04.12, 19:33

Ech, gdybym miała jeszcze jeden pokój z moich 41 powędrowała do ok. 70 to czułabym się jak w niebiesmile Tęsknię za sypialnią...syna dorasta i robi się ciasno
    • thorgalla Re: Metraż optymalny 27.04.12, 09:04
      Moje 180m2 do mieszkania może być ale do sprzątania za duże wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka