19.05.12, 23:03
Czy są jakieś zasady podpisywania się imieniem i nazwiskiem lub samym podpisem- mnie lub bardziej czytelnym?

I nie chodzi mi o aspekt prawny- jako ważności danego pisma.

Przykład:

Podanie o powtórzenie egzaminu drukowane z wydrukowanym imieniem i nazwiskiem/tytułem
Na wydruku moim zdaniem powinien zaistnieć podpis imieniem i nazwiskiem.
Obserwuj wątek
    • insomnia0 Re: podpis 19.05.12, 23:10
      Czesc,
      oczywiście, że musi być podpis odręczny, w innym przypadku to wlasciwie nie wiadomo kto napisał bo w końcu napisac w kompie pismo, podpisac i wydrukowac moze kazdy. skąd wiadomo czy to na pewno ten?smile
      Moim zdaniem podpis odreczny jest konieczny.

https://suwaczki.maluchy.pl/li-37215.png
      • jak_matrioszka Re: podpis 20.05.12, 00:04
        Ja sie podpisuje wszedzie imieniem, od 15 lat, nigdy jeszcze nie mialam problemow z tego powodu.
    • klubgogo Re: podpis 20.05.12, 09:12
      Wszędzie podpisuję się jak w dowodzie (np. bank, skarbówka, służbowo, przedszkole), żeby nikt nie mógł zakwestionowac, że ja to ja. W sprawach mniej ważnych, (np. odbiór poleconego na poczcie, u lekarza), pierwsza litera imienia i nazwisko.
      Na Twoim podaniu podpisałabym się imieniem i nazwiskiem.
    • mancipi Re: podpis 20.05.12, 09:23
      w ramach dygresji-jak płachta na byka działa na mnie sformułowanie "czytelny podpis". co jednoznacznie przeczy idei podpisu, bowiem podpis to właśnie ma być coś co nas odróżnia od innych i jest niczym odcisk palca, natomiast pisanie że podpis ma być czytelny powoduje że kazdy może to podpisać. swego czasu zrobiłam awanturę na poczcie jak pani podpisała sie za mnie uznając, że mój podpis jest niewyraźny. do tej pory żałuję że nie zawiadomiłam o fałszerstwie, bo to by ją raz na zawsze oduczyło takich zachowań
      • matokk Re: podpis 20.05.12, 10:02
        Dokładnie, dziwi mnie podpisywanie się czytelnie imieniem i nazwiskiem.Mam dosyć ładne pismo, wyraźne, więc każdy może się za mnie podpisać. Na Ukrainie (moim ojczystym kraju) każdy musi do ukończenia 16 roku życia (wyrobienie paszportu) wymyśleć i wyrobić sobie podpis,są te podpisy dziwaczne,jakieś litery,znaczki co chcesz.Ale podrobić taki podpis jest ciężko.Bo po pierwsze trzeba wyrobić ten nawyk tak zakręcić,a po drugie czaęsto ciężko jest zrozumieć o co tam chodzi smile I tak moim zdaniem powinno być.
        • eliszka25 Re: podpis 20.05.12, 12:45
          dla mnie stwierdzenie "czytelny podpis" tez jest zupelnie bez sensu. podpis powinien byc "wlasny", czyli niepowtarzalny, a nie czytelny. ja sie podpisuje wprawdzie imieniem i nazwiskiem, ale "czytelnym podpisem" bym tego nie nazwala big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka