Dodaj do ulubionych

wady stóp u dzieci

28.05.12, 01:53
Czy jest tu może ktoś, kto jest praktykującym pediatrą lub ortopedą i może mi wyjaśnić, dlaczego lekarze nie rozpoznawają u dzieci poważnego płaskostopia? Co więcej, dotyczy to nie tylko Polski ale takich krajów jak Szwecja również.
Kolega syna ma tak poważną wadę postawy, że kiedy idzie to utyka. Ma jedną stopę skierowaną pod kątem 45 stopni w stosunku do stanu normalnego. Jego mama mówi z rozbrajającym uśmiechem, że "nie przepada za spacerami". ja też bym nie przepadała. Dziwię się mamie, która ma stopy jak najbardziej prawidłowe, że uważa, że wszystko jest O.K. ale też szlag mnie trafia na polską służbę zdrowia. W końcu w puszczy amazonii się nie chował, były bilanse chyba ze 3 i pies z kulawą nogą się nie zainteresował. W ogóle widzę dużo młodzieży na ulicach (zwłaszcza od czasu mody na buty emu) z nieprawidłowościami w budowie stóp, które można było skorygować. Co mnie dziwi, syn koleżanki ze szwecji ma obie stopy skierowane pod kątem 45 stopni do wewnątrz w stosunku do stanu normalnego i ma to duży wpływ na sposób, w jaki chodzi.
Jak może lekarz nie zwrócić na coś takiego uwagi? To samo zauważyłam w stosunku do skoliozy. Może gdyby dziecko miało nos w brzuchu to coś by kategorycznie powiedzieli. A tak ogólne wrażenie jest takie, że wolą tego tematu w ogóle nie sondować. No jak to jest możliwe?
Przecież to jest chyba tak samo ważne jak te wszystkie szczepienia i próchnice.
Obserwuj wątek
    • koza_w_rajtuzach Re: wady stóp u dzieci 28.05.12, 07:00
      Też się nad tym zastanawiam.
      Mojej sąsiadki 6-latek od zawsze chodzi na palcach, przewraca się dosłownie co minutę, do tego kolana jakby za bardzo mu się ze sobą łączą. Ponoć pediatra od zawsze twierdzi, że wyrośnie, ortopeda też tak stwierdził. Dzieciak nie lubi chodzić, co dla mnie jest dość normalne w jego sytuacji. Mama chłopca zawsze dziwi się, że moja córka chodzi kilometrami, bo ona ma problem nawet z wyciągnięciem pieszo syna do przedszkola (moja córka chodzi do przedszkola z jej synem), co dla mojej latorośli jest zabawne, bo przecież przedszkole mamy blisko (10 minut drogi, ale mieszkamy w takim miejscu, że większość rzeczy mamy jednak dalej niż przedszkole) i ona wręcz bardzo nie chce tam jechać autem, woli iść.
      Teraz dopiero inny ortopeda zlecił rehabilitację, więc się ćwiczą. Wg mnie coś nie tak, że tak późno, skoro problem jest od dawna.
    • 18_lipcowa1 Re: wady stóp u dzieci 28.05.12, 07:22
      Nie czepiaj sie polskiej słuzby zdrowia, odkad wrocilam z UK to wlasnie tutaj moje dziecko zostało przebadane od a do z.
      Moze to matka olała?
    • kropkacom Re: wady stóp u dzieci 28.05.12, 07:49
      Nie znam się na ortopedii, ale biorę pod uwagę, ze jednak lekarze to nie idioci a rodzice kochają swoje dzieci. Widać leczenie było wskazane akurat wtedy, a nie wcześniej. Zajmij się lepiej swoimi latoroślami. Często tak jest, ze osoby pewnego pokroju widzą wszystko u innych. U siebie za to nie widzą nic. Czytaj - u swoich dzieci. Nie, nie mam dziecka z widoczną wadą postawy ani inną.
      • prawdziwy_ewelina22 Re: wady stóp u dzieci 28.05.12, 08:06
        jaka ty jesteś słodka od samego rana. Lubimy się co? Na razie przyjmij, że nawet osoba, którą nienawidzisz może stwierdzić, że 2 x 2 = 4, bo zwariujesz.
        nie wiem dlaczego mnie tak nie lubisz, jak ci coś napisałam brzydkiego to przepraszam na wszelki wypadek.
        • kropkacom Re: wady stóp u dzieci 28.05.12, 08:30
          Po prostu "dziwny" masz problem big_grin
    • solejrolia Re: wady stóp u dzieci 28.05.12, 08:53
      owszem są bilanse, owszem na bilansach lekarze wyłapują takie sprawy
      szczęśliwie trafiliśmy na dobrą pediatrę, (dodam, że w wiejskiej przychodni surprised) która zauważyła, i stwierdziła:
      obserwować, zapewne wyrośnie, ale jednocześnie zapewnić dużo ruchu, i sport- regularne treningi.
      i szczęsliwie wybraliśmy pływanie i karate- lekarz sportowy w klubie zapewnił, ze ten akurat zestaw poprawi sylwetkę córki.
      dodać do tego rower, bieganie za psem, czy wspinanie się na drzewawink i nie zauważyłam, żeby pogorszyło się. butów nie koślawi. może nawet już wyrosła. następne badanie we wrześniu, jak co roku w klubie, wtedy dopytamy.
    • guderianka Re: wady stóp u dzieci 28.05.12, 09:02
      Dlaczego ? Bo nie wszyscy lekarze -niestety-znają się na zawodzie, który wykonują. Mimo 10 letniej "praktyki" z lekarzami różnych specjalności trafiłam na 2%konowałów i na 98% lekarzy z prawdziwego zdarzenia.
    • dziennik-niecodziennik Re: wady stóp u dzieci 28.05.12, 10:00
      skąd przekonanie że to lekarze nic nei widzą i lekceważą?...
      syn mojej byłej sąsiadki ma stopy szpotawe. leczenie jest dosc proste, ale cóż - rodzice go nie podejmują, bo jak to tak, dziecko męczyć żeby gips nosiło... no pewnie, lepiej neich ma takei nózki, nie męczy sie wcale... beda leczyc jak zacznie chodzic, teraz to nie ma sensu bo on lezy i mu nie przeszkadza. tyle ze jak zacznie chodzic to bezie ciut przypóźno, ale co tam, byle sie teraz nei meczył...
    • upartamama Re: wady stóp u dzieci 28.05.12, 14:10
      mnie się wydaje, że mój syn ma jakieś krzywe nóżki. Jak biega to boję się, że mu się te nogi o sobie pozahaczają. I wydaje mi się, że nie ma łuku na stopie.
      Pediatra twierdziła, że jest ok ale dała dla mojego spokoju skierowanie do ortopedy. Ortopeda obserwuje, każe nosić buty ze sztywną piętą, patrz jak mały ściera podeszwy i nie ma się do czego przyczepić.

Pewnie ktoś pomyśli, że o dziecko nie dbam i takie nogi krzywe ma. (Na dodatek pewnie mu jeść nie daję bo nogi chude jak badyle).
      • 098qwerty Re: wady stóp u dzieci 28.05.12, 14:40
        Ja ostatnio zagadnęłam do pediatry (przy okazji jak byliśmy na szczepieniu), że wydaje mi się że syn ma lekko szpotawe nogi. Pediatra spojrzała i stwierdziła, że jest wszystko OK nogi się wyprostują. Podjechałam do ortopedy (prywatnie bo oczywiście skierowania nie dostałam) i okazało się, że ma szpotawe i do tego duże płaskostopie (buty zawsze kupuję nowe, głównie Bartki). Zamówiliśmy już w pracowni wkładki ortopedyczne do skorygowania wady tak jak nam kazał ortopeda.
        • guderianka Re: wady stóp u dzieci 29.05.12, 09:24
          A ile lat ma dziecko ?
          Bo do pewnego wieku szpotawość/koslawość nóg oraz płaskostopie są normą
          • 098qwerty Re: wady stóp u dzieci 29.05.12, 10:27
            Ma 18 m-cy, płaskostopie jest bardzo duże i to chyba ze względu na nie te wkładki ma syn nosić.
            • guderianka Re: wady stóp u dzieci 29.05.12, 10:38
              No widzisz, w tym wieku nie powinien nosić wkładek. To jest właśnie płaskostopie fizjologiczne, tak samo szpotawość. Układ ruchu dopiero się kształtuje, dziecko chodzi od niedawna, wsadzenie go w buty z wkładkami może być błędem.
              Osobiście NIGDY nie kupowałam bartków i kupowac nie będę-właśnie ze względu na sztywny zapiętek i ograniczoną ruchomość pracy kostki. Nadmierne usztywnienie podeszwy z kolei przeszkadza w pracy śródstopia, łuki śródstopia nie kształtują się prawidłowo. Buty sztywne, twarde z zapiętkami są dobre-ale dla dzieci starszych, u których należy dokonac korekty, U takiego malucha o korekcie jeszcze nie może być mowy.

Może skonsultuj jeszcze opinie tego lekarza z innym ? Zobacz jakie krzywusy miała moja Młodsza w wieku 16m-cy
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/aj/bi/e83n/uuTd3Hh9PSuRoyxUWX.jpg
              • guderianka Re: wady stóp u dzieci 29.05.12, 10:39
                za duża fotka , link :

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/796665,2,151,w-czasie-deszczu-na-balkonie.html
    • mary_lu Re: wady stóp u dzieci 28.05.12, 14:17
      Moje dziecko jak trafiło do specjalistów w czwartym miesiącu życia, to dalej co kilka miesiecy ma kontrole, minimum raz w roku rehabilitacja. W czwartym tygodniu zycia było USG bioderek, juz wtedy były obejrzane całe nóżki, ale wtedy nieprawidłowości jeszcze nie były widoczne.

Nasz przykład kompletnie zaprzecza temu co piszesz. Wszystko na NFZ, chyba, że czasem sama wybieram jakiegos prywatnego specjalistę, bo jest bardziej polacany od tego, do którego mamy skierowanie.
    • noemi29 Re: wady stóp u dzieci 28.05.12, 14:50
      Przepraszam, MUSZĘ to napisać PEDIATRZY to IDIOCI (w większości, może są wyjątki, którym zwracam honor).

Moje dziecko od urodzenia okropnie się prężyło i płakało nieustannie. 2 wizyty w szpitalu, tabun lekarzy i żaden nie zauważył, że dziecko ma wzmożone napięcie mięśniowe. Dopiero gdy poszłam prywatnie do neurologa okazało się, że trzeba natychmiast rehabilitować.

Takich przykładów znam mnóstwo. Co najdziwniejsze, ja jako matka - laik, dostrzegam dzieci, które też mają wzmożone lub obniżone napięcie, po roku wizyt w poradni rehabilitacyjej. Tym bardziej pediatra, który widział setki dzieci powinien od razu wypatrzyć problem.

O stopach się nie wypowiadam, bo ciśnienie mi skoczywink
    • analist73 Re: wady stóp u dzieci 28.05.12, 15:02
      Nie jestem lekarzem. Ale napiszę, moje dzieci układają dziwnie stopy, robią różne dzieci które potrafią kogoś zszokować. Jakby ktoś mi zwrócił na to uwagę to dowiedziałby się, że wszystko jest w porządku i potwierdzone przez lekarza. A tak naprawdę to nic się nie da zrobić(albo w grę wchodzi operacja), ale nie mam ochoty obcym tłumaczyć o co chodzi.
    • majenkir Re: wady stóp u dzieci 28.05.12, 15:12
      prawdziwy_ewelina22 napisała:
      > syn koleżanki ze szwecji ma obie stopy skierowane
      > pod kątem 45 stopni do wewnątrz w stosunku do stanu normalnego i ma to duży wpływ na sposób, w jaki chodzi. Jak może lekarz nie zwrócić na coś takiego uwagi?

Moj 10-latek ma stopy "do srodka". Dwoch roznych lekarzy powiedzialo, ze dopoki sie nie przewraca o wlasne stopy, nic sie z tym nie robi, bo taka jego uroda i nie ma ludzi idealnych.
      Zauwazylam tez, ze duzo dzieciakow tak chodzi.
      • grouse1 Re: do majenkir 28.05.12, 15:32
        majenkir mój syn jakiś czas temu zaczął stawiać jedną nóżkę do środka i znajoma rehabilitantka poleciła ubierać młodemu w domu na kilka godzin odwrotnie kapcie. Nie wiem czy to jest "naukowy" sposób, ale poskutkowało.
        • majenkir Re: do majenkir 28.05.12, 15:51
          Dzieki, ale moj kapci w ogole nie nosi. No chyba ze mu adidasy bede odwrotnie zakladac big_grin.
          • carmita80 Re: do majenkir 29.05.12, 09:57
            majenkir napisała:

> Dzieki, ale moj kapci w ogole nie nosi. No chyba ze mu adidasy bede odwrotnie z
            > akladac big_grin.

Hahaha, no wlasnie te kapcie, dzieci powinny chodzic na boso jak najczesciej po roznym podlozu, moze niekoniecznie po sniegu wink choc jesli by im to nie przeszkadzalo to czemu nie big_grin a nie byc wciskane w kapcie a najlepiej jakies buty z usztywniana pieta i nad kostke a wszystko bo od podlogi ciagnie albo w poslizg wpadnie na panelach czy plytkachwink
    • misiowamama-2 Re: wady stóp u dzieci 28.05.12, 15:33
      prawdziwy_ewelina22 napisała:

> Kolega syna ma tak poważną wadę postawy, że kiedy idzie to utyka. Ma jedną stop
      > ę skierowaną pod kątem 45 stopni w stosunku do stanu normalnego. Jego mama mówi
      > z rozbrajającym uśmiechem, że "nie przepada za spacerami".

Oczywiście, lekarz powinien zwrócić na nieprawidłowości uwagę ,ale bardziej niż lekarza, za głupotę i obojętność winiłabym matkę. Ślepa jest czy jak? Nie widzi, że jak piszesz, dziecko utyka? Może i ma rozbrajający uśmiech, ale głupia i bezmyślna to jest napewno.
    • suazi1 Re: wady stóp u dzieci 29.05.12, 00:06
      W przedszkolu mojej córki kilka tygodni temu były badania przesiewowe pod kątem wad stóp właśnie. Wychodzi na to, że można, tylko nie zawsze są chęci.
    • sokhna Re: wady stóp u dzieci 29.05.12, 00:24
      Niestety to prawda, ze rodzice czesto brzydko piszac olewaja problem, szczegolnie jak lekarz powie, ze dziecko z tego wyrosnie... To juz wtedy luz i spokoj, nic nie trzeba robic.

Lekarz tez czasem moze nie zauwazyc wady w stadium poczatkowym (w koncu widzi dziecko na badaniu kilka- kilkanascie minut) tym bardziej, ze nie zauwazyla tego matka przez X miesiecy... Moja corka stawiala nozke do srodka, ale widac to bylo dopiero po dluzszym przygladaniu sie jak chodzi, to widzialam ja, lekarzowi ciezej bylo zobaczyc jak dziecko przeszlo kilka krokow w gabinecie. Oczywiscie lekarz mi uwierzyl, kazal okreslony czas obserwowac, a poniewaz sytuacja sie nie poprawila zapisal bucik ortopedyczny i podjal dalsze dzialania. Po paru miesiacach wszystko bylo OK.
    • asia_i_p Re: wady stóp u dzieci 29.05.12, 06:39
      Może być tak, że dziecko jest leczone albo czeka na operację, a matka ci się z tego nie zwierza. Na ulicy też nie jesteś w stanie powiedzieć, czy nic nie było robione czy zrobiono wszystko, co się da i bez tego byłoby dużo gorzej.
      • fogito Re: wady stóp u dzieci 29.05.12, 07:18
        Niestety lekarze bagatelizują. Mój 8 syn ma płaskostopie i musiałam skonsultować go u trzech ortopedów, żeby dostał w końcu wkładki. Jedyne co może pomóc to regularne ćwiczenia i niestety z tym jest problem u ośmiolatka, który woli kopać piłke niż ćwiczyć stopy.
    • agamama123 Re: wady stóp u dzieci 29.05.12, 09:22
      Stopy mojego drugiego syna nie podobały mi się odkąd zaczął chodzić. Rozpoczęłam wędrówkę po ortopedach gdzie uświadamiano mi, że jestem matka histeryczka, która ze względu na posiadanie starszego dziecka chorego - u młodszego szuka chorób. Któryś kolejny ortopeda dla świętego spokoju zalecił wkładki supinujące typu korytkowego. Miało samo przejść.
      Było coraz gorzej. Syn koślawił stopy do środka. W pewnym momencie doszło do tego, że podczas chodzenia zewnętrzne brzegi stóp wyginały się do góry a dziecko miało rany na wewnętrznych częściach stóp. Wie pani.... to tylko płaskostopie.
      W końcu trafiliśmy do PRAWDZIWEGO ortopedy (polecony przez znajomych). W momencie wejścia dziecka do gabinetu powiedział - dlaczego to dziecko ma tak zaniedbane stopy??? Kto do tego dopuścił? Przecież powinien być wsadzony w gips max do 2 roku życia! A miał wtedy już 7sad
      Nasz szok. Okazało się, że niezbędna jest operacja, że nie ma szans by taka wada skorygowała się od wkładek. Dziecko ma wstawione tytanowe bloczki w staw skokowy, spędziło wiele miesięcy w gipsie, musiało nauczyć się od nowa chodzić (tak jakby miał protezy stóp - zmieniona odczuwalność).
      A gdyby którykolwiek z ortopedów do których chodziłam posłuchał mnie jak syn był mały to skończyłoby się tylko na kilkumiesięcznym pobycie w gipsie - nie potrzebna byłaby operacja bo wtedy działanie byłoby na chrząstkach a nie na zniekształconych już kościach śródstopia.
      • guderianka agamama 29.05.12, 09:26
        a jaka to wada ?

W kwestii stóp od lat jesteśmy pod opieką podologa-on zajmuje się stopami córki, wkładkami, obcasami, dobiera w zależności do tego co pokazuje mu komputerowe badanie i odlew. Zna córkę odkąd skończyła 5 lat i na bieżąco koryguje chód. Dzięki niemu skrót (jedna noga "dłuższa" od drugiej)z 1,5 cm zszedł w 1,5 roku do 0,7 cm. (ortopedzi myśleli nad operacją tongue_out)
        • agamama123 Re: agamama 29.05.12, 09:54
          Klasyczne płaskostopie połączone z niewielkim obniżeniem napięcia mięśni.
      • sastai Re: wady stóp u dzieci 28.07.14, 09:01
        CZESC

Baardzo Cie prosze napisz mi adres imie i nazwisko tego LEKARZa.
        Prosze Cie , mam problem ze stopami synka i lekarze bagatelizuja i mowia ze buty profilaktyczne i przyjsc za rok a ja wiem ze w rok mozna duzo zrobic! blagam napisz

moj mail

sastai@wp.pl
    • carmita80 Re: wady stóp u dzieci 29.05.12, 09:52
      To rodzice sa od tego aby zglaszac sie do lekarza jesli ich cos niepokoi wiec jesli dziecko ma wg nich plaskie stopy, krzywo chodzi itp powinni udac sie do lekarza. Lekarze rodzinni nie sa specjalistami w takich sprawach najczesciej nie pomoga ale skieruja do specjalisty, ktory oceni, wyjasni i bedzie leczyl w razie potrzeby. Mieszkan w UK i na tut. opieke zdrowotna nie narzekam wlasnie z takim probleme jak plaskie stopy i skrecanie stopy do srodka zglosilam sie z corka do gp i skierowano mnie gdzie trzeba. Dziecko zostalo zbadane a mi dokladnie wyjsniono wszystkie kwestie odpowiedziano na pytania. Corka nie wymaga leczenia, z czego sie cieszymy. Dla nas podstawa to tylko odpowiednie obuwie i czas. Minelo juz dwa lata i okazuje sie ze faktycznie plaskostopie sie zmniejsza a stope skreca duzo mniej. Ma jeszcze pare lat na to aby wszystko doszlo do stanu prawidlowego naturalnie. Obecnie unika sie wkladania wkladek do butow gdy wady sa niewielkie (ocenia specjalista) a gips, specjalne obuwie itd. to juz w powaznych przypadkach. Problem jest wtedy gdy nie ma okreslonych standardow, lekarze sa niedouczeni i lecza gdy nie ma potrzeby a nie dzialaja gdy nalezy. Niektorzy rodzice sami przyzybiaja sie do wad u dzieci wciskajac ich stopy w obuwie czesto byle jakie albo wrecz zle ograniczjace ruchy stawom, miesniom.
    • hellulah Re: wady stóp u dzieci 29.05.12, 11:03
      No my akurat bylibyśmy potwierdzeniem twojej tezy. Pierwsza pediatra córki długi, długo nie widziała problemu, spychała wszystko na "etapy rozwoju bla bla". Jakby jednak nie patrzeć, potem córką zajęło się no już dobrych kilku lekarzy (także z powodu przeprowadzek) i oni już dobrze diagnozowali i prowadzili leczenie. Więc ta pierwsza lekarka była zdecydowaną mniejszością.
    • helufpi Re: wady stóp u dzieci 28.07.14, 09:32
      >Co mnie dziwi, syn koleżanki ze szwecji ma obie stopy skierowane pod kątem 45 stopni do >
      >wewnątrz w stosunku do stanu normalnego i ma to duży wpływ na sposób, w jaki chodzi.
      To może być dużo bardziej złożony problem. Takie chodzenie może być efektem wady wcale nie stóp, a stawów biodrowych. A w niektórych krajach nie ma przesiewowego USG bioder niemowląt. W dodatku koncepcja służby zdrowia w niektórych państwach uniemożliwia pójście sobie ot tak prywatnie do ortopedy "bo mnie coś niepokoi".
    • ann.ama Re: wady stóp u dzieci 28.10.14, 09:27
      Witam ukazało się nowe wydanie książki "Wady postawy i stóp u dzieci" idealna dla rodziców z ćwiczeniami dla dzieci do wykonywania w domu. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka