Dodaj do ulubionych

Nowoczesny sprzęt kempingowy

10.06.12, 23:16
To tak w nawiązaniu do mojej wyprawy. Poczytałam forum turystyka i na to pytanie jakoś nie bardzo jest miejsce.
Powiedzmy, że mam w miarę przyzwoity plecak, śpiwór i namiot. W miarę, czyli wszystko ma ok. 10 lat, namiętnie używane nie było, stan dobry, rok temu sprawdzony w terenie. Ale reszta mojego wyposażenia turystycznego pamięta PRL. Jestem więc posiadaczką pałatki, kociołka na żelaznym trójnogu, wojskowej termomenażki, saperki z drewnianym styliskiem i takich tam. Technologia od tego czasu poszła nieco do przodu, więc... co fajnego wynaleziono, co znacznie ułatwia życie daleko od cywilizacji, jest lekkie (będę to dźwigać) i wygodne i... warto to kupić nawet do jednorazowego użytku?
Obserwuj wątek
    • alabama8 Re: Nowoczesny sprzęt kempingowy 11.06.12, 08:16
      Nowe? To chyba tylko małe butle gazowe. I ciut lżejsze namioty - ale już 10 lat temu pojawiły się przecież lekkie namioty z giętymi rurkami, a nie te olbrzymy na rurkach.
    • nabakier Re: Nowoczesny sprzęt kempingowy 11.06.12, 08:33
      Na nasze świętej magnetycznej tablicy wisi kartka ze spisem rzeczy namiotowych (co by nie zapomnieć czegoś, np, namiotu, jak to miało miejsce w tym roku big_grin
      Czego ci brakuje? A to zależy, czyś samochodowa czy jednak własne plecy preferujesz.
      ale zastanów się nad:
      - matą samopompująca (sklep: armyworld ma dobre i tanie wojskowe),
      - matą podkładową (cerata)- taką za 6 zł w onym sklepie- nadaje się do wszystkiego: i pod spiwór, i jako obrus na trawę, jako mata-wejściowa do namiotu, a i pałatkę też z niej zrobisz.
      • kanga_roo Re: Nowoczesny sprzęt kempingowy 11.06.12, 08:50
        ja tam nie wiem, mamy menażkę, która ma z 30 lat jak nic, nie widziałam teraz w sklepie równie użytecznej (garnek-miska z możliwością odcedzania, dwie głębokie miski, dwie pokrywki-talerze i czajniczek). natomiast rzeczywiście, lekkie butle gazowe (campingaz mamy), lampki namiotowe z możliwością ładowania w samochodzie i doładowywania ręcznego (dynamo), latarki-czołówki, maty samopompujące, ręczniki z mikrofibry, chustki nawilżone niemowlęce do czyszczenia wszystkiego, zawsze i wszędzie, oraz, może mało campingowo, ale imo bardzo wygodnie, buty typu crocsy na każdego typu mokrą pogodę - to jest to.
        plus woda utleniona w żelu, jeśli masz dzieci. koniecznie.
      • heca7 Re: Nowoczesny sprzęt kempingowy 11.06.12, 08:58
        Wczoraj właśnie uzupełniałam swój sprzęt kempingowy wink W Decathlonie. My co prawda jeździmy samochodem więc nie musimy nic nosić ale rzeczy dla turysty wędrownego też obejrzeliśmy. Malutkie ale silne lampki, które składają się do wielkości małego pudełeczka kremu- wybór ogromny. Małe "kuchenki" nie wiem jak je opisać ale wielkości flaczarki. Pakowane w małe torebeczki wielkości zeszytu płaszcze przeciwdeszczowe. Składane , plastikowe sztućce. Zestawy plastikowych buteleczek , do których można przełożyć niewielkie ilośći lekarstw albo zapakować coś co nie może zamoknąć. Akurat teraz ten dział jest na czasie smile Jeśli jednak jedziecie samochodem to polecam lampkę większą , wielkości m/w naftowej z 3 rodzajami światła ( do spania, do czytania i do siedzenia) , można ją ładować w domu lub samochodzie, naprawdę warto. Oczywiście są namioty rozkładane w 3 sekundy i leciutkie karimaty. Jeśli macie duuużo sprzętu dmuchanego to kupcie małą pompkę akumulatorową(można ładowac w domu i samochodzie) my przy 3 dzieci mamy tego tyle, że ojciec padłby na rozedmę płuc smile Pompka jest wielkości litrowego słoika (nawet mniejsza).
        Nas interesowała kuchenka gazowa na kartusze. I stół z krzesełkami. Natomiast namiotu choć ładne i proste i lekkie nie kupiliśmy. Posiadamy nadal 35! letni namiot firmy Legionowo. Taki klasyczny trójkąt smile Stan jak na te lata idealny. Trochę nam brakuje przedsionka ale .... naprawdę nie ma jeszcze potrzeby wink
        • kanga_roo Re: Nowoczesny sprzęt kempingowy 11.06.12, 09:24
          heca, też z sentymentem wspominam klasyczne namioty, ale jednak doceniam dwie sypialnie, moskitiery wszędzie, oraz przedsionek, w którym mogę swobodnie stanąć, a kiedy pada, siedzieć przy stole z całą rodziną. i psem.
    • czarnaalineczka Re: Nowoczesny sprzęt kempingowy 11.06.12, 09:16
      kelly kettle jest super duzo lzejszy od kociolka no i mniej paliwa schodzi do gotowania ( nawet na szyszkach sie herbate zrobi tongue_out )
      wiadrokibel big_grin e-lumarko.pl/product/image/2340/wiadro_toaleta.jpg i jakies woreczki do tego big_grin
      swiatelka chemiczne
      lyzkowidelec
      butelka z filtrem
    • hankam Re: Nowoczesny sprzęt kempingowy 11.06.12, 09:30
      Byle nie pzesadzić z liczbą tych cudownych gadzetów. Plecak pełen ultralightów, to jest jednak pełen plecak.
    • anel_ma Re: Nowoczesny sprzęt kempingowy 11.06.12, 10:21
      kociołek na trójnogu wraca do łask smile retro na kampingach znów w modzie, wiec go nie wyrzucaj
      ale do noszenia na sobie lepsza jest chyba mała gazówka z jednorazową butlą
      latarki teraz są lepsze, mniejsze, lzejsze, jaśniejsze ledowe czołówki
      dostępne sa liofilizowane zestawy obiadowe, nawet bez gotowania, z podgrzewaczem chemicznym smile
      zamiast ciężkiej pałatki, lepsza dobra kurtka z membraną,
      w ogóle, jest pełno fajnych, funkcjonalnych ciuchów typu polary, softshelle i goretexy, koszulki wełniane oddychające itp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka