Dodaj do ulubionych

paradentoza

14.06.12, 23:23
Hej dziewczyny, moja mama ma ten problem - wiadomo - wiek robi swoje i nie oczekujemy cudów (przynajmniej nie od medycynywink), ale czy oprócz metod inwazyjnych oraz drogeryjnych (np. odpowiednia pasta, szczoteczka itd.) czy spotkałyście się jeszcze z jakimiś innymi zaleceniami terapeutycznymi zwłaszcza jeśli chodzi o dietę, suplementy diety? lekarze często negują wszystko co nie jest taką metodą, że tak powiem "hard", natomiast mama jest zmotywowana, by działać także w sposób bardziej holistyczny. Ja myślę, że dodatkowo, co dobre na paradentozę, dobre też na resztę organizmu. no nie? Co byście poradziły?
Obserwuj wątek
    • mimi_chicago Re: paradentoza 14.06.12, 23:55
      Zalecana jest dieta zawierajaca duzo blonnika; pelnowartosciowe ziarna, warzywa, rosliny straczkowe, owoce. Nalezy unikac bialej maki, bialego ryzu, cukru, sokow owocowych, napojow gazowanych, zywnosci przetworzonej. www.health4youonline.com/nutrition_facts_gum_disease.htm
    • bye.bye.kitty a nie paradontoza? 15.06.12, 00:00
      google mi tak mówi:
      www.google.pl/search?q=paradontoza&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-beta
      a co do rad po pierwsze: nie palićsmile
      dentystka mnie zawsze straszy co to się nie stanie z moimi dziąsłami i szyjkami
    • mruwa9 Re: paradentoza 15.06.12, 00:15
      Nie ma byka- w ok. 90% przypadkow za paradontoze odpowiadaja bakterie. W pozostalych przypadkach choroba ma podloze genetyczne. Palenie papierosow bardzo pogarsza rokowanie. Ale tak czy owak higiena jamy ustnej jest najwazniejszym elementem leczenia i zapobiegania chorobie. I to nie tylko szczoteczka i pasta (jakakolwiek), ale rownie wazne jest czyszczenie przestrzeni miedzyzebowych, a w paradontozie nitka zwykle jest niewystarczajaca, powinno sie uzywac szczoteczek miedzyzebowych (wygladaja jak miniaturowe wyciorki- pomniejszone szczotki do butelek) Dobra higienistka lub stomatolog, zwlaszcza periodontolog, pomoze dobrac wlasciwy rozmiar szczoteczki i nauczy, jak z nich korzystac. W niektorych przypadkach mozna tez wykonac zabiegi chirurgiczne, tym zwykle zajmuja sie specjalisci. ALe higiena to podstawa. I rzucenie palenia.
      W leczeniu chodzi tak naprawde o kontrolowanie choroby, wyhamowanie jej postepu, a przynajmniej spowolnienie, i oznacza to dozywotni (albo przynajmniej do ostaniego zeba obecnego w jamie ustnej) wysilek ze strony pacjenta.To nie jest krotka terapia, zakonczona wyleczeniem, po czym mozna juz sobie odpuscic. Pacjent musi naprawde chciec byc zdrowy (a nie tylko o tym gadac) i podjac dozywotni wysilek czasochlonnych zabiegow higienicznych. Traktowanych bardzo serio.
      • black-cat Re: paradentoza 15.06.12, 11:12
        Potwierdzam to, co pisze mruwa. Higiena, higiena i jeszcze raz higiena. Szczoteczka i pasta nie wystarczą. Nici dentystyczne, nici do mostów (jeżeli mama ma mosty), specjalistyczne płyny do płukania jamy ustnej (przeciwbakteryjne, np. Eludril).
    • lola211 Re: paradentoza 15.06.12, 08:41
      Ssanie oleju.
      Łyzke oleju w usta i ssac, przepłukiwac nim dziąsła.Po jakims czasie sie spieni, wówczas wypluc.O takiej metodzie słyszalam od stomatologa, spotkalam sie tez w literaturze.
      • verdana Re: paradentoza 15.06.12, 08:55
        Nie wiem jak teraz, ale ze 30 lat temu mój ojciec, przy zaawansowanej paradentozie, dostawał jakieś specjalne zastrzyki w dziąsła - i to zatrzymało chorobę.
    • dziennik-niecodziennik Re: paradentoza 15.06.12, 09:17
      z suplementow polecam koenzym Q10, ale w sporych dość dawkach, min. 60mg dziennie.
      do szczotki i pasty warto dołożyć płyn do płukania.
      • katus118 Re: paradentoza 15.06.12, 09:43
        Przede wszystkim: odpowiednia higiena, higiena i jeszcze raz higiena (wszelkiej maści pasty, nici i płyny do jamy ustnej, i tutaj zawsze zwracać uwagę na to, żeby były przeznaczone dla osób z paradontozą). No niestety, całkowicie tego nie wyleczysz, nie ma szans. W przypadkach bardzo zaawansowanych często konieczne jest odtworzenie tkanek dziąseł.
        • mruwa9 Re: paradentoza 15.06.12, 09:57
          kaktusie-nie tyle odtworzenie , ile likwidacja kieszonek dziaslowych, nawet kosztem dalszego obnizenia wysokosci dziasel. Bo tylko likwidacja kieszonek umozliwi utrzymanie prawidlowej higieny.
          Nitki dentystyczne sa ok, ale nie dla osoby z zaawansowana paradontoza, wtedy sa niewystarczajace i tylko szczoteczki miedzyzebowe sie licza.
          Oleje,koenzym q itp.metody sa z gatunku hokus-pokus i daja pacjentowi nieuzasadnione przekonanie, ze leczenie choroby to szybka i latwa pilka, podczas , gdy to ciezka walka (dla pacjenta), do konca zycia, gdzie lekarz/higienistka sa tylko przewodnikiem, najwazniejsza prace musi wykonac pacjent sam.
        • orlik74 Re: paradentoza 14.11.14, 00:10
          Do wszystkich dotkniętych paradontozą najlepszy sposób płukać i szczotkować sodą z wodą utlenioną to ważne z najzwyklejszą WODĄ UTLENIONĄ uważać żeby nie dostało się do gardła
          Ja niestety dowiedziałem się trochę za póżno trzy zęby wyleciały ale ruszały się też i inne i co ? 2- tygodnie stosowania soda+woda utleniona teraz mogę orzechy gryżć
          TEGO CI LEKARZ NIE POWIE bo co ? stracił by pacjentów tak?
          to jest też dobre na zapalenie dziąseł działa super
          Jeśli będą komentarze że to nie prawda TO BĘDZIE PISAŁ LEKARZ
          niech każdy się przekona sam proste prawda ?
    • malila Re: paradentoza 15.06.12, 10:45
      Mama jest zmotywowana do zmiany i przestrzegania diety? Bo metody holistyczne związane są z wyrzuceniem z diety wszystkich śmieci, w tym białej mąki, cukru, wędlin itp. Jeśli tak, to poszukajcie w Krakowie (bo chyba w Kraku mieszkacie, prawda?) dobrego lekarza tcm. Nie wiem, czy da się wrócić do punktu wyjściowego, ale jeśli mamie krwawią dziąsła i są rozpulchnione, to na pewno da się to zlikwidować. Jednym z ziół, które likwiduje rozpulchnione i krwawiące dziąsła jest krwawnik. Ale nie stosujcie tego na własną rękę, bo może się okazać, że wskazane będą inne. Zazwyczaj z paradontozą związane jest niedobór yin nerek (tak to się w tcm nazywa). Innymi objawami tego stanu są m.in. szumy w uszach, kłopoty z pamięcią, bóle pięt, słabość i ból w lędźwiach, słabość w kolanach, słabe włosy, jakieś kłopoty z cyklem miesięcznym i płodnością. Gdyby to właśnie było przyczyną, to dostaniecie cały zestaw ziół, który w dodatku pije się nie w nieskończoność, tylko przez pewien czas i z przerwami.
      • mruwa9 bralas cos? 15.06.12, 10:48
        rany, ale glupoty.
        Ale to nic dziwnego, kazda przewlekla choroba, zwlaszcza wymagajaca uciazliwej, dlugiej terapii, w dodatku przy niepewnym rokowaniu, jest podatna na szarlatanerie we wszelkich mozliwych wydaniach, obiecujacych szybkie uzdrowienie , i to bez wysilku ze strony chorego.
        • katus118 Re: bralas cos? 15.06.12, 10:51
          Mruwa, mnie już nic nie jest w stanie zdziwić. Znaczy ludzka głupota i naiwność granic nie ma.
          Ale w sumie czego oczekiwać, jak do dnia dzisiejszego są ludzie, którzy twierdzą, że zęby nie mają żadnego (tak, tak właśnie usłyszałam) wpływu na zdrowie.
        • malila Re: bralas cos? 15.06.12, 11:21
          W pewnym kraju tubylcy często po krótkiej wymianie zdań po angielsku pytali mnie, czy znam angielski. Zaskoczona zastanawiałam się, czy mówię coś nie tak. Po pewnym czasie okazało się, że oni za słabo znają angielski, żeby zrozumieć mnie.
          Bardzo często przypomina mi się ta historia, kiedy czytam na forum tego rodzaju prymitywne odzywki jak twoja.
          Nie każę ci stosować metod, które podałam, choć są skuteczne. Ale może wreszcie dotrze do tych neuronów, które swoje poczucie samotności wiążą ze swoją wyjątkowością, że sklepienie ich czaszki to nie kraniec wszechświata.
          • mruwa9 Re: bralas cos? 15.06.12, 11:24
            a mozesz podac badania (kliniczne randomizowane, z proba podwojnie slepa), ktore udowadniaja , ze twoje metody dzialaja?
            Bo dobra wola i wiara to za malo.
            • malila Re: bralas cos? 15.06.12, 11:31
              Nie, nie mogę podać. Nie mogę podać również takich badań na poparcie tezy, że działają twoje metody. Rzadko szukam takich badań. Nie robię tego także po wizycie u lekarza, żeby sprawdzić, czy to, na co mnie kieruje zostało odpowiednio przebadane. A różnie z tym bywa.
              Mam natomiast lekarza, który z powodzeniem opiekuje się naszą rodziną od ponad siedemnastu lat. I tak, jest lekarzem, leczy tcm i jeśli sobie życzysz, to podam ci do niego namiary. Bedziesz mogła porozmawiać z nim na temat skuteczności takiego leczenia i dowodów, które cie interesują. Pod warunkiem oczywiście, że faktycznie interesują cię właśnie one.
          • sandrasj Re: bralas cos? 15.06.12, 11:25
            PARADONTOZA na Boga... jak nie dysklecja to ludzie nie wiedzą sami na coś chorują...
            • katus118 Re: bralas cos? 15.06.12, 11:27
              A w zasadzie powinno być: periodontoza (dziedzina stomatologii - periodontologia).
              Może u autorki to literówka.
            • asia06 Re: bralas cos? 14.11.14, 03:30
              A co to jest dysklecja?
    • asia06 Re: paradentoza 14.11.14, 03:32
      A czy mama ma kamień nazębny? Jeśli tak, to raczej od jego usunięcia powinna zacząć. Często bowiem paradontozie towarzyszy kamień nazębny.
      • e-milia1 Re: paradentoza 14.11.14, 07:55
        Co kilka lat moj dentysta robi mi profilaktyczny zabieg na paradentoze.to 3 posiedzenia. Najpierw jest oczyszczanie zebow.kilka dni pozniej dolna szczeka po tygodniu gorna.dziasla sa obrabiane; lekarz je jakby podnosi, czyms smaruje. Daje efekt na kilka lat,zero problemow.za to place sama;mieszkam w niemczech.nie wiem Jak to w polsce wyglada...
        • anna_geras Paradontoza! 14.11.14, 08:29
          Regularne usuwanie kamienia nazębnego, higiena, mycie odpowiednią szczoteczką i odpowiednimi ruchami może zatrzymać rozwój.
    • gauad Re: paradentoza 14.11.14, 12:27
      higiena, płyny, szczoteczka nie raniąca dziąseł, masaż dziąseł.
      regularnie usuwac kamień nazębny.
      ja sobie co kilka lat profilaktycznie robię laser na dziąsła - ma to usuwać wszelkie potencjalne bakterie i pobudzac tkanki do odbudowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka