gootica 22.06.12, 08:21 Ciekawa jestem Waszych opinii na ten temat, czy jest to potrzebne, jeżeli tak to dlaczego. A jeżeli uważacie to za kompletnie niepotrzebną rzecz to piszcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropkacom Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 08:28 Uważam, ze dopóki dziecko nie wraca samo z placówki, nie siedzi samo w domu, nie wychodzi przed dom, czy dalej, komórka jest gadżetem to zabawy. Dla mnie to zbędny gadżet. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 08:44 A po co 5-6 latkowi komórka? Wraca samotnie z imprez po 22.00? Musi być dyspozycyjny? Nawet jeśli wyjeżdża np. z dziadkami na wakacje, to może się kontaktować z rodzicami przez ich (dziadków) komórki, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 08:54 Mojej sześciolatce jest całkowicie zbędna. Bo niby po co jej własna komórka? Odpowiedz Link Zgłoś
gootica Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 09:26 Pytam dlatego, iż byłam świadkiem w przedszkolnej szatni, jak pewna mama wyjęła wypasioną komórkę (albo to był tablet, albo inne ustrojstwo) i powiedziała, źeby córka pochwaliła się tym pani...Szczęka opadła mi do samej ziemi! Osobiście słyszałam, że niektóre dzieci w przedszkolu są posiadaczami komórek (często nie byle jakich), pokazują je innym dzieciom i oczywiście następuje konflikt: "dlaczego on ma, a mi nie pozwalasz?" No, żesz...do czego to prowadzi? Moja znajoma kupiła swojemu 6 latkowi komórkę, a na moje pytanie do niego "Do czego ci to potrzebne? czekasz na ważny telefon? "odpowiedż mamy brzmiała "Nie, ale on lubi sobie pograć"Na co stwierdziłam, że moim zdaniem w tym wieku lepsze są gry planszowe, układanki, rysowanki i inne. Tym bardziej, że dziecko ma duże braki w wiedzy, jest słaby motoryczne. No ale cóż może chociaż paluszek wyćwiczy od przesuwania ikonek na ekranie... Odpowiedz Link Zgłoś
jajko54 Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 09:27 a to sie zdarza.,na 6 urodziny przyszedł kolega z własnym iphonem Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 09:32 No ej, ale to ich interes, tak? Ich sprawa. Chcą dać dziecku gadżet to dają. Ja nie chciała i nie dałam. Odpowiedz Link Zgłoś
gootica Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 09:38 Owszem, ale jak przynoszą i chwalą się tym przed innymi dziećmi, których rodzice są kategorycznie przeciwni takim rzeczom, to już nie tylko ich sprawa, ale także innych. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 09:41 Nie potrafisz wytłumaczyć dziecku swoich racji? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 09:45 a jak dziecko sie pochwali, że było na wycieczce dookoła świata to będzie wina rodziców, że inne dzieci też chcą ? Odpowiedz Link Zgłoś
czajkax2 Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 09:53 gootica napisała ale jak przynoszą i chwalą się tym przed innymi dziećmi, których rodzic > e są kategorycznie przeciwni takim rzeczom, to już nie tylko ich sprawa, ale ta > kże innych. No chyba żartujesz. To jest tylko i wyłącznie sprawa rodziców co i w jakim wieku kupują dziecku. No wybacz. To że ty masz inne zdanie nie oznacza ze to twoja sprawa. I żeby nie było: nie uwazam ze w tym wieku komórka jest dziecku potrzebna. Ale jeżeli jakis rodzic uwaza inaczej to mi nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
troll_only Re: Komórka dla 5-6 latka 23.06.12, 15:07 tutaj to trochę przesadziłas, kazdy ma prawo wychowywac swoje dziecko wegług swoich zasad i swojego rozumu. Za kilka lat kolezanki twojego dziecka będą sie chwaliły wypasionymi laptopami, fajnymi podróżami a na 18 tke nowymi samochodami. Raczej nauczyłabym sie z tym żyć niz próbować zmieniać świat. gootica napisała: > Owszem, ale jak przynoszą i chwalą się tym przed innymi dziećmi, których rodzic > e są kategorycznie przeciwni takim rzeczom, to już nie tylko ich sprawa, ale ta > kże innych. Odpowiedz Link Zgłoś
jajko54 Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 09:26 mój 6,5latek ma prostą komórkę do zabawy, dostanie do niej kartę sim przed wyjazdem na obóz w lecie. do tej pory nie było potrzeby bo nie chodzi np sam do szkoły, jak chodzi na podwórko pod domem to może przyjsc albo zadzwonić domofonem. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 09:35 czasami jest tak, że rodzic sobie wymienia komórkę i ta stara zostaje w domu jako gadżet do zabawy, właśnie np. dla dziecka. A żeby komórka działała musi być w niej karta sim, więc się kupuje jakąś i w ten sposób telefon staje się własnością dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
anten_ka Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 09:42 Mieszkamy na spokojnym osiedlu i moje dziecko wychodzi samo na rower, do kolegów. Ma zwykłą komórkę z numerem do mnie i do taty. My mamy z dzieckiem kontakt i możemy go wezwać do domu. Nie uważam, że komórka dla 5-6 latka to coś dziwnego. Świat idzie do przodu. Dlaczego mam się stresować gdzie jest dziecko skoro mogę raz na godzinę zadzwonić? Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 09:52 To na ile godzin wg Ciebie 5-6 latek może wychodzic z domu bez opieki? Naprawdę wypuszczasz małe dziecko nie wiadomo dokąd i komórka sprawia, że się nie stresujesz? głupota ludzka jest jak ocean Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Czytać ze zrozumieniem by się przydało 23.06.12, 15:17 Przecież ona nie napisała, że jej dziecko chodzi nie wiadomo gdzie. Porusza się w ramach spokojnego osiedla, ma tam kilku kolegów, do których czasem chodzi. To nie jest "nie wiadomo gdzie". Odpowiedz Link Zgłoś
deelandra Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 09:40 kompletnie nieprzydatna bo po co? - kolegów będzie obdzwaniał? litości - w będzie dzwonił do mnie? po co? wiem gdzie jest i co robi, a jak coś się dzieje sekretarka do mnie zadzwoni Odpowiedz Link Zgłoś
aniuta75 Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 09:41 Niepotrzebne. Jeżeli dziecko jest w placówce to kadra ma do mnie nr telefonu. Jeżeli jest u rodziny to tym bardziej mają numer . Bardziej zasadne jest posiadanie komórki przez dziecko samodzielnie idące do placówki i z niej wracające. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 09:42 Mój w wieku 6 lat nosił komórkę do zerówki i nosi do dziś. Dlaczego? Żeby mógł sam do mnie albo do ówczesnej niani zadzwonić gdyby coś się działo (ma astmę z atakami duszności). A nauczycielka nie może? Jak się okazało - nie może. Kładła dzieciaka w kącie i czekała aż mu samo przejdzie. To, że dziecko jest pod "opieką" szkoły nie oznacza że uzyska jakąkolwiek pomoc w postaci chociażby wysłania do pielęgniarki czy telefonu do rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
deelandra Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 09:56 no to chyba zależy od szkoły i nauczyciela, więc może masz rację, ja akurat nauczycielce i szkole ufam bezwzględnie Odpowiedz Link Zgłoś
gootica Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 18:53 Jak miał atak, dzwonił do ciebie? a nauczycielka patrzyła i słuchala jak dziecko dzwoni do mamy i nie reagowala???to chyba jakiś absurd! Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 19:07 Moja corka ma 9 lat i nie posiada telefonu kom. tak jak wiekszosc dzieci w jej klasie bo jest jej niebpotrzebny. Do i ze szkoly jest przyprowadzana, zawsze pod opieka osoby doroslej, takie sa zasady, jesli jest poza domem bez nas to zawsze pod opieka osob doroslych i znanych nam, ktore skontaktuja sie z nami lub my z nimi w razie potrzeby. Podobnie w szkole, jeali jest potrzeba to sie kontaktuja z rodzicami lub osobami wyznaczonymi przez nas. Komorke dostanie za dwa lata kiedy to skonczy szkole podstawowa i bedzie poruszala sie samodzielnie czyli bez.opieki osob doroslych. Pograc to zarowno ona jak i jej prawie 5-letni brat moga na naszych kom. co robia od czasu do czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Komórka dla 5-6 latka 23.06.12, 18:09 Naprawdę aż do końca podstawówki (12-13 lat) nie będzie wychodzić np. do kina z koleżankami albo na spacer? Do koleżanki nie pójdzie w odwiedziny samodzielnie? Serio? Zawsze poza domem jest tylko z osobą dorosłą? Do końca podstawówki? Dlaczego? Możesz podać powody? A jak dzwoni/sms-uje do koleżankek, kolegów? Nie ma potrzeby zapytać o lekcje czy po prostu pogadać? Jak to rozwiązujecie? Jak chcesz to rozwiązywać za dwa-trzy lata? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Moim nie była potrzebna, ale 22.06.12, 19:17 akurat pograć na komórce to dziecko w tym wieku może i pewnie zrobi to prędzej niż zadzwoni dokądkolwiek. Argument, iż "dziecko się chwali i inne też chcą" jest dla mnie kompletnie od czapy - równie dobrze dziecko może przynosić typowe dziecięce zabawki za grubą kasę i inne też będą chcieć i co wtedy powiesz? Rolą rodziców jest wytłumaczyć dziecku, że różni ludzie mają różne rzeczy, których ono mieć nie będzie - z powodów różnych. Odpowiedz Link Zgłoś
gootica Re: Moim nie była potrzebna, ale 22.06.12, 19:23 Ale wiesz, jak mama każe dzie dziecku "iść i pochwalić się" swoją wypasioną komórą, to jakoś we mnie uderza głupota innych Odpowiedz Link Zgłoś
agao_72 Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 19:52 córka ma ponad 6,5 roku. dostała właśnie tel. kom. 30.06 jedzie na obóz sportowy, i samotny wyjazd, i taka forma obozu (np. 4 treningi dziennie) pierwszy raz w życiu, więc moze czasami czuć się zagubiona, niech dzwoni. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 20:05 Zależy od trybu życia dziecka. Mojej córce jako pięciolatce była niepotrzebna. Teraz ma 6,5 lat, moim zdaniem dalej niepotrzebna, ale dostała od babci jej starą, kiedy babcia kupiła sobie nową - i wbrew temu co myślałam, przydała się kilka razy. Mąż pracuje we Wrocławiu, mieszkamy w Trzebnicy i jeśli się tak zdarzy, że córka jest w szkole, a nas obydwojga nie ma w Trzebnicy (najczęściej, kiedy wiozę uczniów na jakiś konkurs), uspokaja mnie świadomość, że w wypadku problemów dojazdowych mogę zadzwonić do córki, a ona wyjaśni paniom w świetlicy, że mają ją wypuścić, a z kolei ja jej wyjaśnię, że ma iść do biblioteki w mojej szkole i tam na mnie czekać, po czym zadzwonię do biblioteki, żeby ją mieli na oku. Jeszcze się tak nie zdarzyło, ale lubię mieć plan awaryjny. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 20:08 Oczywiście mogłabym dzwonić przez sekretariat, ale wtedy musieliby latać po całej szkole ściągać do sekretariatu panią ze świetlicy i moje dziecko, pod warunkiem, że o tej czwartej, kiedy zamykają świetlicę, ktoś jeszcze w tym sekretariacie by był. Więc wolę, jeśli dziecko ma budkę telefoniczną przy sobie . Na co dzień komórki do szkoły nie nosi, tylko właśnie w takie dni, kiedy może zaistnieć potrzeba skorzystania z planu B. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 20:10 Mojemu siedmiolatkowi nie jest potrzebna, bo zawsze jest pod naszą opieką albo w przedszkolu. Jakby mu była potrzebna to bym dała. Nie jest to dla mnie kwestia ideologii tylko pragmatyki, bo w końcu żadnym luksusem komórka dziś nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 21:25 Mój dostał komórkę jak miał lat siedem, była to konieczność gdyż zaczął sam wychodzić na dwór a na dokładkę na inne podwórko. Teraz sam chodzi do szkoły, sam na dwór, sam na treningi bez telefonu umierała bym z niepokoju a tak po dotarciu na miejsce(szkoła, trening) melduje się telefonicznie. Jak lata po dworze toteż mam z nim kontakt. Uważam iż telefon jest potrzebny wtedy jak dziecko zaczyna samodzielnie wychodzić Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 23:06 gootica napisała: > Ciekawa jestem Waszych opinii na ten temat, czy jest to potrzebne, jeżeli tak t > o dlaczego. A jeżeli uważacie to za kompletnie niepotrzebną rzecz to piszcie. 5-6 latki raczej nie spędzają czasu bez opieki ergo - telefon nie jest im potrzebny Odpowiedz Link Zgłoś
exina Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 23:25 Komórka w dzisiejszych czasach to jest w 5% telefon. W 95% to jest mały komputer (dziecku słuzy do gier, ustawiania tapet i innych bzdetów), a w przypadku dziecka idącego do szkoły to jest mus, chyba ze zyjecie w innej kulturze niz polska. W tym kraju ateisci posyłają dzieci do komunii, zeby ludzie nie gadali, a jesli chcesz walczyc to wkrótce zobaczysz, ze Twoje 7 letnie dziecko jest jedynym w klasie, które nie ma komórki. Od tego zalezy to, czy ktos zechce sie z nim bawic, ba, przestarzały model moze nie wystarczyc, a wrecz przeciwnie. Do niczego nie namawiam, bo wiem, ze niedługo sama z siebie bedziesz pedzic po najnowszy model. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Komórka dla 5-6 latka 22.06.12, 23:28 exina napisała: > Komórka w dzisiejszych czasach to jest w 5% telefon. W 95% to jest mały kompute > r (dziecku słuzy do gier, ustawiania tapet i innych bzdetów), a w przypadku dzi > ecka idącego do szkoły to jest mus, chyba ze zyjecie w innej kulturze niz polsk > a. W tym kraju ateisci posyłają dzieci do komunii, zeby ludzie nie gadali, a je > sli chcesz walczyc to wkrótce zobaczysz, ze Twoje 7 letnie dziecko jest jedyny > m w klasie, które nie ma komórki. Od tego zalezy to, czy ktos zechce sie z nim > bawic, ba, przestarzały model moze nie wystarczyc, a wrecz przeciwnie. Do nicze > go nie namawiam, bo wiem, ze niedługo sama z siebie bedziesz pedzic po najnowsz > y model. ???? Moja ma telefon (podstawowy model, służy do rozmów i słuchania muzyki) raptem od półtora roku. A lat ma 12 Odpowiedz Link Zgłoś
gootica Re: Komórka dla 5-6 latka 23.06.12, 14:45 Że co???to mam od razu kupić wypasiony laptop, żeby ktoś chciał się bawić z moim dzieckiem???większej bzdury nie słyszałam... Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Komórka dla 5-6 latka 23.06.12, 00:08 Zastanawiam się nad komorką dla 7 latka. Po co? Bo jak mam potrzebe wyjścia z domu na pól godziny, to mam stresa, że mlody bez kontaktu ze swiatem. No i go póki co ciągam ze sobą. Może komorka by załatwila sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
iceland.3 Re: Komórka dla 5-6 latka 23.06.12, 14:59 Jestem przeciwna komórkom dla dzieci. Moje dostaną w gimnazjum albo dopiero w liceum. Wczesniej beda mogły skorzystac z mojego telefonu i to z zestawu słuchawkowego. Nie chce żeby promieniowanie tak wczesnie przykładały do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
iceland.3 Re: Komórka dla 5-6 latka 23.06.12, 15:01 Bedzie chciał gdzieś 10latek wyjść, niech wychodzi i melduje się co godzinę w domu. Co do komórek dla dzieci na pewno sie nie ugnę w tym, że im kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Komórka dla 5-6 latka 23.06.12, 17:04 iceland.3 napisała: > Bedzie chciał gdzieś 10latek wyjść, niech wychodzi i melduje się co godzinę w d > omu. dowcip roku Ja chyba prędzej bym osiwiala od tych cogodzinnych podrozy: boisko-dom, bo do przejścia ma dwa skrzyżowania. Odpowiedz Link Zgłoś
kunda77 Re: Komórka dla 5-6 latka 23.06.12, 17:00 Moj prawie 7 latek ma komorke...jest to moj stary aparat a ma go tylko dlatego ze zdarza sie ze musi zostac sam w domu jak np chory a ja odprowadzam brata do przedszkola i ja jestem spokojniesza ze w kazdej chwili moze do mnie zadzwonic...do przedszkola tel nigdy nie mosil zazwyczaj tel zostaje w domu Odpowiedz Link Zgłoś