Dodaj do ulubionych

Wulgarny strój galowy

29.06.12, 15:14
Świat idzie do przodu. Jeszcze tak niedawno za galowy strój uznawano białą bluzkę i czarne spodnie lub spódnicę do kolan, do tego eleganckie buty na obcasach. Dziś widziałam wersję: czarne szorty + bardzo wydekoltowany biały podkoszulek, miniówka i top bez ramiączek, z którego wystawał tył stanika, miniówka i bluzka z rozcięciami na plecach. Do tego trampki, baleriny lub klapki. Przy tym zestaw dżinsy i biały T-shirt to już wyższa szkoła ubierania. Rozumiem tak się ubrać na plażę czy nawet spacer ale na zakończenie roku? Przyglądałam się głównie dziewczynom ale widziałam kilku chłopaków, którzy byli ubrani w garnitury, jak na taka okazję przystało.
Obserwuj wątek
    • moofka Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 15:30
      smile
      jak jechalam do pracy to tez widzialam kilka fajnych zestawien
      zaskoczyo mnie zestawienie niziutkich biodrowek w prazek z grubym pasem
      z biala koszula odcieta pod biustem tez z grybym pasem
      posrodku brzuszek
      fakt, zgrabiutki wink
      • rikol Re: Wulgarny strój galowy 03.07.12, 01:06
        Na koniec roku powinni sie ubrac tak, jak na rozmowe kwalifikacyjna. cZyli schludnie, skromnie, elegancko.
    • kocianna Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 15:42
      Biała bluzka koszulowa.
      Mini (sama w sobie dość grzeczna) z szeroką falbaną.
      Czarne kabaretki.
      Glany.
      "Pani profesor, to moje najładniejsze buty".
    • jola-kotka Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 16:10
      Czarne szorty i biala bluzka ok,ale podkoszulek nie.
      Reszta spoko rozciecie na plecach to nic zlego.
    • nueng Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 16:57
      Wulgarny strój? W tym co opisałaś nie widzę nic wulgarnego. Kiedyś kobiety zakrywały się od szyi po kostki. Teraz społeczeństwo toleruje bardziej skąpe a czasem dziwaczne stroje. Jeśli dzieciak dobrze się czuje w bardziej obcisłej bluzce czy krótszej spódniczce to czemu ma zakładać jakąś mataję do kolan?
      • angazetka Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 17:12
        > Jeśli dzieciak dobrze się czuje w bardziej obcisłej bluzce
        > czy krótszej spódniczce to czemu ma zakładać jakąś mataję do kolan?

Bo rózne stroje są stosowne na różne okazje.
        • play100cen Re: Wulgarny strój galowy 02.07.12, 21:35
          Co to dużo mówić, starzejecie się, Szanowne Panie smile
        • grosz-ek Re: Wulgarny strój galowy 03.07.12, 00:02
          > Bo rózne stroje są stosowne na różne okazje.

Ba, nawet na te same okazje w różnym czasie są różne stroje. To się nazywa "moda" proszę Pani. Na dzikim Zachodzie zjawisko znane od dziesięcioleci.
      • lafiorka2 Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 22:15
        nueng napisała:

> Wulgarny strój? W tym co opisałaś nie widzę nic wulgarnego. ... Jeśli dzieciak dobrze się czuje w bardziej obcisłej bluzce
        > czy krótszej spódniczce to czemu ma zakładać jakąś mataję do kolan?

A jak mój wygodnie czuje sie w gatkach to też może iśc w czarnych i w białej podkoszulce na zakończenie roku???
        • nueng Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 23:12
          Jeśli tak Go wypuścisz z domu, to Twoja sprawa. Nie wpadajmy w skrajności.
    • agni71 Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 16:58
      Ja na razie bywam na zakonczeniach roku szkolnego w kl. I - III, więc wulgarnych strojów u tak małych dzieci nie widuje, ale stroje co najmniej dziwne, a i owszem. Ostatnio np. sukienke o takim kroju:
      allegro.pl/debenhams-kaskada-falban-idealna-140-i2456477622.html
      tylko cała czarna, bez zadnych kolorowych lamówek, na gołe ciało oczywiście.
      • jola-kotka Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 17:03
        Brrr ta kiecka to koszmar,jakas szmata do podlogi no,ale i cena jak za szmate.
        • kropkacom Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 17:41
          Nie mam takiej kiecki, ale przypominasz mi forumkę, która się tu udziela i o plecakach szkolnych jednej firmy tez pisała w ten deseń: obrzydlwe i koszmar big_grin Jak rany, niezłe dziunie z was.
          • asia_i_p Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 20:04
            >Jak rany, niezłe dziunie z was.
            Kropka, bez przesady. Znasz lwowskie znaczenie słowa "dziunia"?
      • anorektycznazdzira Re: Wulgarny strój galowy 30.06.12, 14:11
        widziałam na rozpoczęciu I-III dziewczynkę w balowej żółtej sukience. Nie wyglądało oczywiście wulgarnie, po prostu wygladało głupio.

• marghe_72 Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 17:03
      aadelina napisała:

> Świat idzie do przodu. Jeszcze tak niedawno za galowy strój uznawano białą bluz
      > kę i czarne spodnie lub spódnicę do kolan, do tego eleganckie buty na obcasach.
      > Dziś widziałam wersję: czarne szorty + bardzo wydekoltowany biały podkoszulek,
      > miniówka i top bez ramiączek, z którego wystawał tył stanika, miniówka i bluzk
      > a z rozcięciami na plecach. Do tego trampki, baleriny lub klapki. Przy tym zest
      > aw dżinsy i biały T-shirt to już wyższa szkoła ubierania. Rozumiem tak się ubra
      > ć na plażę czy nawet spacer ale na zakończenie roku? Przyglądałam się głównie d
      > ziewczynom ale widziałam kilku chłopaków, którzy byli ubrani w garnitury, jak n
      > a taka okazję przystało.

Co złego w trampkach i balerinach?
      I nie przesadzałabym z tymi garniturami..
      Młodzi chłopcy o niebo lepiej wyglądają w białej koszuli i zwykłych portkach

Ma byc schludnie, nie sztywno
    • grin_korso Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 17:03
      Oj nie tak do przodu.

Do dzisiaj pamiętam niektóre stroje moich koleżanek, a było to ponad 15 lat temu... Pamiętam jak w jakimś 1996 moja wysoka i bardzo szczupła koleżanka przyszła na bardzo wysokich obcasach, do tego miała leginsy i biały top, który ledwo zakrywał stanik. Na prowincji się to działo. I o dziwo, nie usłyszała ani jednego krytycznego głosu od sędziwych i skostniałych w poglądach nauczycieli. Ale ja ten strój do dzisiaj pamiętam wink
      A jak niedawno moja mama pokazywała swoje zdjęcia z pochodów pierwszomajowych, kiedy to wszyscy uczniowie w strojach galowych musieli w nich uczestniczyć, to mi szczęka opadła. W tak krótkich spódnicach (u WSZYSTKICH dziewczyn) to teraz do szkoły by chyba jednak nie wpuścili.
      • sabciasal Re: Wulgarny strój galowy 30.06.12, 14:30
        tak krótkich spódnicach (u WSZYSTKICH dziewczyn) to teraz
        > do szkoły by chyba jednak nie wpuścili.

a to prawda,. Zastanawiałam się kiedyś, jak w tych siermiężnych latach tolerowali takie miniówki, ze dzisiaj niejedna forumka padłaby trupemsmile W przypadku mojej matki łącząc to zgrabnie z zakazem noszenia przez dziewczęta spodni (matura 68)
    • papalaya w garnitury??? 29.06.12, 17:10
      od kiedy na koniec roku zakładało się garnitur? chyba w szkołkach ansu i lansu

zwłaszcza przy takim upale jak dzisiaj
      • pitahaya1 Re: w garnitury??? 29.06.12, 17:15
        Tak zaraz po komunii i bierzmowaniu. W końcu skoro się kupiło to gdzieś trzeba założyć zanim dziecię ze sztywnego stroju wyrośnie.

Ja dziś podrzucałam gimnazjalistę pod szkołę i byłam szczerze zdziwiona strojami uczniów. Niby na luzie ale elegancko i modnie. Pewnie, że jakieś kiecki łososiowe też się trafiły ale nauczycielki też kostiumy porzuciły przy takiej temperaturze.
        • andaba Re: w garnitury??? 29.06.12, 17:33
          W podstawówkach to może przy upale garniturów niewiele, ale w innych szkołach raczej standard, moi np musieli iść w garniturach, z marynarką włącznie.
          • pitahaya1 Re: w garnitury??? 29.06.12, 17:46
            Zgadza sięsmile
            Pierwszy garnitur kupuje się z reguły na komunię. Kto ma szczęście, założy i do trzeciej klasy.
            Potem egzaminy i j.w.
            Egzamin gimnazjalisty to też z reguły garnitur. Jak dzieciak już swoje wyrósł to założy i na początek szkoły średniej. Jak nie to trzeba kupić.

A prawdę mówiąc w życiu różnie bywa i pisanie z pozycji Niemiec czy innego UK jest...trochę oderwane od polskiej rzeczywistości, gdzie ponoć 3/4 ledwo wiąże koniec z końcem.

Koszt garnituru to lekko mówiąc 400-500zł za byle co. Po garnitur do Pcimia raczej nie pojadę. Nie muszę od razu lecieć do RC ale te pięć stów poleci.
            Mój syn do wczoraj miał niecałe 160cmsmile Dałabym sobie ręce uciąć. A wczoraj jakimś cudem okazało się, że ma 171cm.
            Tak więc garnitur jest raczej na jeden raz. Wczoraj u krawcowej taka jedna mama próbowała coś zrobić z nowym garniturem, bo coś trzeba było zrobić, żeby ominąć szycie na wymiar.
            Krawcowa od przeróbek ręce rozłożyła i skierowała do krawca, ponieważ o ile ze spodniami problemu nie było, o tyle z marynarką na ponad 190cm, gdzie wszystko wszędzie odstawało i wisiało, już lekko nie było.

Po prostu w polskich realiach kupowanie czegoś na jeden raz jest czasem nieekonomiczne.
            I wiem co mówię. Mam w szafie kilka garniturów po starszym synu. Żaden nie pasuje na młodszego.

I jeszcze jedno: o ile dla dzieciaka w wieku około komunijnym wybór garniturów jakiś jest, o tyle dla pozostałych dzieci śmiech na sali.
            • edelstein Re: w garnitury??? 29.06.12, 17:53
              No niemozliwe,jak ta moja matka bedac nauczycielka z trojka dzieci nie dosc,ze na biezaco kupowala bratu garnitury to jeszcze byly w sprzedazy,a brat urodzil sie jak kapitalizm pelzal jeszcze i az takiego wyboru nie bylo.
        • edelstein Re: w garnitury??? 29.06.12, 17:37
          Jak ktos jest abnegatem jesli chodzi o sv to jedynie bierzmowanie i komunia przyjdzie mu na mysl po uslyszeniu slowa garnitur.
          • kropkacom Re: w garnitury??? 29.06.12, 17:43
            Gorzej jak nawet komunii nie ma big_grin I bierzmowania...
            • pitahaya1 Re: w garnitury??? 29.06.12, 17:52
              To też. I bidetu nie mam.
            • edelstein Re: w garnitury??? 29.06.12, 17:55
              Jak dziecko bedzie mialo szczescie i nie bedzie ograniczone jak jego matka to sie dowie co to jest garnitur i kiedy sie takowy zakladatongue_out
              • kropkacom Re: w garnitury??? 29.06.12, 17:58
                I pomyśleć, ze to tylko rozmowa o ubraniach dzieci na koniec roku szkolnego big_grin Mentalne dziunie z Pcimia Małego.
                • edelstein Re: w garnitury??? 29.06.12, 18:15
                  Takie rozmowy sa bardzo pouczajace,czesto pobocznie mozna poznac za jaka partia jest osoba wypowiadajaca sietongue_out
                  • kropkacom Re: w garnitury??? 29.06.12, 18:18
                    No ciekawe... To jak?
          • pitahaya1 Re: w garnitury??? 29.06.12, 17:54
            Posypuję głowę popiołem. Jestem abnegatką i na sv nie znam się. Patologia i już.
            • edelstein Re: w garnitury??? 29.06.12, 17:56
              Nie ironizuj,bo ci slabo wychodzi.
            • kolpik124 Re: w garnitury??? 29.06.12, 21:20
              Jasna koszula plus płócienne ciemne spodnie i ciemne tenisówki. Na ten upał dla moich dzieci w sam raz.

Nie upadłam, na głowę, aby kupować garniturki, nawet lniane, zwłaszcza jak się ma dzieci rosnące po kilka cm rocznie.

btw na komunii w dobie alb też mało kto nosi teraz garniturki.
    • pitahaya1 Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 17:12
      A twoje dziecko co włożyło na zakończenie roku?
    • edelstein Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 17:15
      No,ale czemu sie dziwisz?za kazdym razem gdy pojawia sie temat w co ubrac dziecko na waza uroczystosc 95%ematek gada o dzinsach i koszulce,koszuli sportowej.Glownym argumentem jest,ze dziec wyrosnie i szkoda im kasy,choc podobno tu wszystkie krocie zarabiajatongue_out prawda jest taka,zw zwyczajnie nie maja pojecia jak powinno sie ubierac stosownie do okazji.I garnitur dla pierwszaka to dla nich szczyt absurdu.
      • pitahaya1 Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 17:17
        edelstein napisała:

.I garnitur dla pierwszaka to dla nich szc
        > zyt absurdu.
        >

A dla Ciebie nie? Pierwszoklasista w garniturze?
        I tak co rok?
        • gulcia77 Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 17:20
          Młody na rozpoczęcie pierwszej klasy był w garniturku. Dziś był w czarnych spodniach, białej koszuli (z krótkim rękawem - mimo wszystko ma 7,5 roku) i krawacie. Znaczy ja jakaś nienormalna jestem???!!!!
          • lafiorka2 Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 22:21
            gulcia77 napisała:

> Młody na rozpoczęcie pierwszej klasy był w garniturku. Dziś był w czarnych spod
            > niach, białej koszuli (z krótkim rękawem - mimo wszystko ma 7,5 roku) i krawaci
            > e. [b]Znaczy ja jakaś nienormalna jestem???!!!!

[/b]
            No tak czytam własnie.....?Co za problem kupić dziecku biaqłą koszulę i spodnie z materiału?
            Mój jako jedyny był tak dzisiaj ubrany,ale onw przedszkolutongue_out więc pewnie,też nie powinienwink
        • azjaodkuchni Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 17:21
          Ja jestem zwolenniczką mundurka szkolnego. Nie ma wtedy tego typu problemów.
          • morekac Re: Wulgarny strój galowy 01.07.12, 09:09
            U córki były mundurki, ale na galowo i tak trzeba było przychodzić...
        • edelstein Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 17:32
          Jak najbardziej.Moj brat zawsze chodzil w garniturach na rozpoczecie,zakonczenie,egzaminy,wystepy,zyje i ma sie swietnie.
          Moj wlasny syn ma garniturki lub marynarki,ma trzy lata z kawalkiem.
          • pitahaya1 Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 17:36
            Egzaminy - tak. Początek i zakończenie roku - j.w., czyli jak jest w szafie to zakładają.

A co, jeśli syn za X lat powie "nie, dziękuję"?
            • edelstein Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 17:42
              Watpie,uwielbia koszule i marynarki.Jego wzor do nasladowania tez nosi.A jak mu sie odmieni to mu uswiadomie,ze sa sytuacje gdzie dziala zasada “nie chcem,ale muszem“.Dla mnie facet bez przynajmniej dwoch garniturow w szafie,eleganckich butow,nie jest wart uwagi.Mezczyzna musi to miec i nosic.
              • pitahaya1 Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 19:04
                Ale póki co masz chyba małe dziecko, o ile dobrze pamiętam.
                Strasznie się spięłaś i zupełnie nie wiem, dlaczego.
                Mój starszy garnitur zakłada bez potrzeby przypominania. Po prostu wie i tyle.
                Ale młodszy próbuje przemycić lżejszą wersję, czyli czarne spodnie, biała koszula i lżejsza marynarka. I tak dziś był na zakończeniu roku.
                Przyznaję bez bicia, że w pierwszej klasie podstawówki w garnitury ich nie wciskałam. W wieku trzech lat też nie.
                Bierzmowania nie było.
              • marcelina_szpak Re: Wulgarny strój galowy 30.06.12, 19:38
                Mój brat w wieku trzech-czterech lat domagał się galowego stroju co niedzielę. Teraz, jako dwudziestolatek, nie ma nawet jednej marynarki. Pracuje jako fotograf mody.
                • marcelina_szpak Re: Wulgarny strój galowy 30.06.12, 19:40
                  Żeby nie było - popieram strój stosowny do okoliczności, ale wierzyć, że wszystkie upodobania przedszkolaka przetrwają w dorosłość, nie ma sensu.
            • sniyg Re: Wulgarny strój galowy 30.06.12, 14:41
              pitahaya1 napisał:

> A co, jeśli syn za X lat powie "nie, dziękuję"?

O to nie ma co się martwić.

Niemcy zawsze wykonują rozkazy.
    • moni692 Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 17:19
      a mi sie nie chce wierzyc, jak sobie mozna zawracac dupe taka glupota.
      jej stroj, jej zycie - jej sprawa.
      ciotka klotka sie znalazla big_grin
      • gulcia77 Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 17:23
        No, dzięki takiej postawie wchodząc do teatru zastanawiasz się, czy czasem nie trafiło się na dyskotekę. Nosz istnieje chyba jeszcze coś takiego, jak strój stosowny do okazji.
        Na plaże, na spacer po mieście, na w/w dyskotekę - proszę bardzo - skolko ugodno. Ale szkoła, teatr, opera, imieniny u babci, egzamin, matura i parę jeszcze innych sytuacji wymagają odpowiedniego stroju. Co wcale nie znaczy, że nie można być kreatywnym. Tylko kreatywność nie musi od razu oznaczać wulgarności.
      • edelstein Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 17:35
        Dla ciebie ubior stosowny do okazji to glupota?to czemu wiec idac do miasta nie zakladasz bikini albo koszuli nocnej?w koncu to glupota dbac o stosowne ubranie.
    • kropkacom Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 17:28
      Cieszę się, że tutaj nie ma czegoś takiego jak strój galowy. Uczniowie ostatnich klas, fakt, ubrani jak u nas na studniówkę big_grin Znaczy dziewczyny suknie a chłopcy garnitury (dziewiąta klasa). Reszta albo zwyczajnie albo trochę lepiej tylko bez jednego obowiązującego klucza. Syn miał na sobie szarą koszulę i dżinsy z wąskimi nogawkami, a córka sukienkę niebieską w stylu lat dwudziestych z obniżonym stanem.
      • bsl Re: Wulgarny strój galowy 02.07.12, 23:38

bzdura , to jak sie uczniowie 9 klasy ubiora zalezy od nich ,w 2011 konczylo moje dziecko 9 klase na maneż mieli koszulki z wymyslonym wzorem , w tym roku Zoska szła tez w koszulce , na rozłączenie szli tak jak sobie wymyslili , zadne kiecki ze stodniowki
        prawdą jest ze a RC nie obowiazuje stroj galowy
        • kropkacom Re: Wulgarny strój galowy 03.07.12, 22:33
          Jaka bzdura? Chyba wiem co widziałam już drugi rok z rzędu u młodych w szkole. Nie kapuje tego przytyku. W co Zosia była ubrana nie mam pojęcia. No, przykro mi....
    • gagunia Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 17:57
      Szkoła powinna wymagać stroju klasycznego. Takie jest moje zdanie.
      Mogę zaakceptować glany do czarnej, krótkiej spódniczki. Mogę zaakceptować czarne dżinsy i i białą koszulę. Ale zwykłe dżinsy i t-shirt czy japonki to jest brak szacunku dla szkoły, nauczycieli i współtowarzyszy.
      Apele, uroczystości wymagają stroju eleganckiego. I nie muszą to być od razu paskudne, czarne buty "garniturowe" czy garnitur, co u dzieciaka wygląda niekoniecznie fajnie. Chyba nie jest wielkim wydatkiem 1-2 koszule i para eleganckich spodni na rok. A buty można kupić takie, żeby pasowały również do dżinsów. Jest dużo fajnych skórzanych czy zamszowych mokasynów, w których dziecko wygląda dobrze w każdych spodniach.
    • beata7305 Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 18:04
      Co się dziwić dzieciom, jak mamusie nie lepsze. Dzisiaj niejedna mama odbierała list gratulacyjny w podkoszulce i baaardzo krótkiej spódnicy.
      • lolinka2 Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 19:06
        dobrze, że u nas nie ma zwyczaju pisania listów gratulacyjnych, bo faktycznie dziwnie wyglądałabym wychodząc na środek... tongue_out

Dziecko kulturalnie ubrane, na galowo, spódnica do kolan, buty bez dziur smile, za to ja siedząca mooooocno z tyłu sali, w jeansach i koszulce "Dziecięca stolica" - to nie mój dzień w końcu, noooo... ja już swoje zakończenia roku odbębniłam.
        • akseinga Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 21:09
          Lepsze dżinsy i podkoszulek, niż tak jak widziałm dziś - plaża - masakra , pól gołe mamuśki sie lansowały na zakończeniu roku, no i czego sie potem można spodziewać po ich córkach jak podrosną w końcu przykład idzie z góry.
    • deelandra Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 19:08
      mój był w jeansy ubrany - nówki sztuki, bardzo ciemne i gładkie bez kieszeni, bo na mojego okrucha dostać spodnie wyjściowe które nie spadają mu z tyłka to graniczy z cudem indifferent a znowu wywalac iles kasy na spodnie, które we wrzesniu beda pewnie za krótkie też mi szkoda
      w dodatku te portki wyszarpalam na dziale dziewczęcym :o ale na moje oko to one unisex są
    • moofka Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 20:01

mezczyzni ponizej 15 roku zycia w garniturach wygladaja cokolwiek zalosnie
      moj po odbior swiadectwa poszedl w tym upale w bialej polowce i jasnych plociennych spodniach z zary
      do tego mial biale buty typu boat i wygladal owszem stosownie i owszem jak dziecko
      a nie minimietek
      a krawat na te okazje to w ogole jakas perwersja tongue_out
      • dziennik.odchudzania Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 20:37
        "a nie minimietek"

big_grin boskie
    • mama303 Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 20:04
      aadelina napisała:

>Przy tym zest
      > aw dżinsy i biały T-shirt to już wyższa szkoła ubierania.

Ja dzisiaj z powodu upałuy pozwoliłam córce zostawic koszulową elegancką bluzkę i włozyć biały T-shirt.
      • agni71 Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 23:43
        mama303 napisała:

>
        > Ja dzisiaj z powodu upałuy pozwoliłam córce zostawic koszulową elegancką bluzkę
        > i włozyć biały T-shirt.

Ale wiesz, ze sa tez bluzki koszulowe z krótkimi rekawami? wink
        • morekac Re: Wulgarny strój galowy 01.07.12, 09:16
          Ale wiesz, ze sa tez bluzki koszulowe z krótkimi rekawami?

Trzeba ją mieć w szafie...
          • agni71 Re: Wulgarny strój galowy 02.07.12, 18:47
            Upały na koniec czerwca to raczej nie nowośc w Polsce. Koszulę kupuje się:
            w sklepie,
            na Allegro czy innym portalu aukcyjnym
            w sklepie internetowym
            w ciuchlandzie
            od koleżanki wink
            • morekac Re: Wulgarny strój galowy 03.07.12, 11:13
              To jeszcze człowiekowi musi przyjść do głowy z pewnym wyprzedzeniem, że taki upał będzie. Czerwiec jakoś nie napawał pod tym względem optymizmem.
              Poza tym - znalezienie białej bluzki dla dziewczynki, bez długich rękawów, wyglądającej w miarę galowo, w miarę wygodnej, nie sztucznej i nie wyzywającej - to wcale nie jest łatwa sprawa.
              • agni71 Re: Wulgarny strój galowy 03.07.12, 14:44
                Jak pisałam wyżej, w ostatnich latach w czerwcu często są upały i warto byc przygotowanym, czyli zaopatrzyć sie w odpowiedni strój z większym wyprzedzeniem. Czasem i we wrzesniu na rozpoczęcie roku sa upały 30 stopni, wtedy też sie przyda bluzka z kr. rekawem. Ja nie lubię znajdowac sie w sytuacji paniki, że jest jakaś tam pogoda (nagle gorąco, zimno), a ja nie mam w co dzieci ubrać...
                • morekac Re: Wulgarny strój galowy 03.07.12, 15:41
                  Zwłaszcza w przypadku szybko rosnącej 10-13 latki można się przygotować z takim wyprzedzeniem, że bluzka będzie za mała, a spódnica za krótka... wink
                  Moja mlodsza poszła w związku z powyższym w mojej bluzce - chociaż jej własna biała bluzka była jeszcze nie tak dawno (w kwietniu) całkiem ok. Ja straciłam bluzkę, starsza córka zaś spódnicę.
                  • agni71 Re: Wulgarny strój galowy 03.07.12, 23:28
                    Byc może wszystko jeszcze przede mną, bo moja najstarsza ma dopiero niespełna 10 lat. Jednak mam w zwyczaju kupować jej ubrania z wyprzedzeniem - i jak mam w zapasie o 1 czy 2 rozmiary większe ciuchy od obecnie noszonych, to liczę, ze się jednak nie dam zaskoczyć. Ale niewykluczam, ze tempo wzrostu nagle sie nasili i trzeba będzie kombinować smile Gorzej, że moje bluzki raczej się dla niej nie nadadzą ....
                    • morekac Re: Wulgarny strój galowy 04.07.12, 08:18
                      Ech, trochę jest problem z ubraniami dla rosnących dziewczątek - bo nagle okazuje się, że 6-klasistka w żaden sposób nie mieści się w tzw. dziecięcą rozmiarówkę i ewentualnej odzieży galowej należy szukać w sklepach dla dorosłych. A tam można wybrać sobie coś w kolorze białym pomiędzy bluzką za dużą w biuście/ramionach a straszliwie wydekoltowanymi topami/koronkowymi, prześwitującymi bluzkami.
                      Sklepy młodzieżowe z kolei za punkt honoru postawiły sobie, żeby nie mieć nic galowego. wink
                      Nie wiem, jak u chłopców - ale przynajmniej odpada kwestia za dużego dekoltu.

Ale niewykluczam, ze tempo wzrostu nagle sie nasili
                      > i trzeba będzie kombinować smile
                      Jeszcze przed tobą. wink
                      • agni71 Re: Wulgarny strój galowy 04.07.12, 08:32
                        A jak juz uda sie cos kupic, to taka nastolatka stwierdzi, ze ona z pewnością tego nie założy smile Będę miała jazdę, razy 3 smile
                        • morekac Re: Wulgarny strój galowy 04.07.12, 09:46
                          , to taka nastolatka stwierdzi, ze ona z pewnością [
                          > b]tego [/b]nie założy smile
                          To oczywista oczywistość. smile
    • poppy_pi Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 20:07
      Dajcie spokój, kto by się gotował w garniturze w taki upał? Ja kończyłam szkołę ok 10 lat temu i już wtedy praktycznie nikt się nie ubierał 'na galowo' na koniec roku.
      • edelstein Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 21:05
        Jak maja sie dzieci ubrac,skoro ich matki nie wiedza,ze na lato sa garniaki z lnu np. Garniak tp nie wystepuje tylko w wersji czarna ciezka marynara plus czarne spodnie w kant.
        Za moich czasow szkolnych wszyscy chlopcy mieli garniaki,w wypadku upalu spodnie od garnituru plus koszula z krotkim rekawem.Jedna przyszla na zakonczenie w mini ledwo za tylek,dostala uwage od naszego nauczyciela,ze pod szkola latarni nie mabig_grin to byly czasy
        • imasumak Edel, nie wiem w jaki Ty czasach młodość 30.06.12, 14:34
          przeżywałaś, ale gdyby mnie albo którejś z koleżanek nauczyciel powiedział coś takiego, to wyleciałby dyscyplinarnie. Chodziłam do liceum w drugiej połowie lat osiemdziesiątych.
          • edelstein Re: Edel, nie wiem w jaki Ty czasach młodość 03.07.12, 21:27
            No zobacz,jej matka miala podobne zdanie co nauczyciel,ktorego to tez przepraszala za niestosowny ubior corki.Poza tym w mojej szkole zaden nauczyciel sie nie bal mowic co mysli.
        • sabciasal Re: Wulgarny strój galowy 30.06.12, 14:39
          za moich czasów chłopcy mieli garnitury w okolicach komunii i bierzmowania. Był jeden, któremu mamusia szyła garnitur sama (świetnie zresztą, bo była krawcową), do czasu buntu syna.
          gdzie ty chodziłaś do szkoły, chciałabym zlikalizowac na mapie tę ostoję kulturysmile
          A, chłopcy mimo tych elementarnych braków w tamtych czasach umieją dzisiaj zgrabnie nosić garniaki...
        • mrumru22 Re: Wulgarny strój galowy 01.07.12, 17:19
          edelstein napisała:

strasznie Cie rozczyruje chyba, ale w De ani rozpoczecie ani zakonczenie roku szkolneogo nie jest jakims sepcjalnym swietem. Jako zywo jeszcze nigdy nikogo w garniaku nie widzialam, malotego tego - w zestawie koszula + materialowe spodnei tez nie. Tylko czasen przy Einschulung, ale potem juz nie.
          • edelstein Re: Wulgarny strój galowy 03.07.12, 21:33
            Czym chcesz mnie rozczarowac?wiem jakie jest podejscie w czesci szkol,ale sa tez szkoly gdzie jak najbardziej dzieci odswietne ubrania zakladaja.Imho u syna w przedszkolu na swieto patronki tez nalezy przyjsc odswietnie ubranym,w planach jest zawsze msza.
            • mrumru22 Re: Wulgarny strój galowy 03.07.12, 22:42
              Pozyjesz - zobaczysz. W wielu prywatnych szkolach za tsiace euro czesnego na miesiac ubiera sie moze Polo RL i inen Ponny's ale nie garniturki, na litosc boska.

• sadosia75 Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 20:11
      Powtarza się problem z ciuchami. Wcześniej studenci,którzy nie wiedzą jak mają się ubrać na egzamin teraz dzieciarnia,która teoretycznie jeszcze ma od tego rodziców.
      Nie wiem jaką zbrodnią jest fakt, że dzieciak założy stosowne ubranie na daną okazję. Nie wiem czy może rozdają jakieś tajemne nagrody zdechłego kartofla za to, że dzieciak pójdzie na zakończenie roku jak na plażę/dyskotekę/ ew do burdelu bo i takie stroje dziś widywałam.
      Skoro nastoletnie pacholęcie ma problem z założeniem odpowiedniego stroju na zakończenie roku to ja się naprawdę nie dziwię, że kilka lat później studentka na egzamin ubiera się w dyskotekowy pióropusz w zadku.
    • lejdi111 Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 20:32
      a ja widziałam dziś dziewuszkę wychodzącą z liceum w koronkowej mini i białym topie. Oczywiście cycki prawie na wierzchu, dupa również. Plecki gołe i brzuszek też. Do tego kolczyki w pępku i ogromny tatuaż na ramieniu.
      • akseinga Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 21:15
        ja dziś w szkole podstawowej widziałm mamy przyszłych gimnazjalistek dające już za wczasu przykład swoim córką wyzywającym , plażowym strojem . To co się potem dziwić.
        • lafiorka2 Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 22:29
          widziałam na zakończenie tak ubrana kończącą 6 klasę dziewczynkę....
          sukienka:
          https://encrypted-tbn2.google.com/images?q=tbn:ANd9GcSuiK2Mq3EEVpPYs0G7Gxz0nkxwklBq3Ul_gOhxxf13kI1bDhsw

tylko,że łososiowy kolor....

buty czarne....
          https://encrypted-tbn3.google.com/images?q=tbn:ANd9GcSJfUYiq7vm1EQYbbLwB9Ko6WDYfQ-qwV-0Bm72ORvqCXmB_xw5

i nie miałam już więcej pytań...Dodatki podobne....

Chyba nawet otworzyłam usta ze zdumienia....surprised
        • kubona Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 22:39
          ja dziś w szkole widziałam dzieci ubrane na galowo. biała bluzka/koszula do tego ciemne spodnie/spódnica. nie musi być od razu garnitur, choć większość chłopców jednak spodnie miała "garniturowe". tyle, że u nas na pierwszym zebraniu w pierwszej klasie dostaje się kartkę z określonym strojem galowym - na szkolne apele, strojem sportowym na wf. sama na co dzień do szkoły raczej nie puszczam dzieci roznegliżowanych,w plażowych bluzkach, króciutkich szortach, i bokserkach-bluzkach. tak mogą latac koło domu
      • morekac Re: Wulgarny strój galowy 01.07.12, 09:19
        Może maturzystka odbierająca zaświadczenie o wynikach matur?
    • ga-ti Re: Wulgarny strój galowy 29.06.12, 22:50
      Mój poszedł w czarnych sztruksach i białej koszuli. Pani kazała założyć "strój galowy" i większość dzieciaków w klasie takowy założyła, czyli ciemne spodnie/spódniczka i biała koszula/bluzeczka choć nie zawsze "koszulowa". Bardzo ładnie smile
      Ale fakt, widziałam również inne, niestosowane stroje, choć głównie u starszych dzieciaków.
    • sabciasal Re: Wulgarny strój galowy 30.06.12, 14:26
      Jeszcze tak niedawno za galowy strój uznawano białą bluzkę i czarne spodnie lub spódnicę do kolan, do tego eleganckie buty na obcasach.

w moim liceum (lata 90- te, początek), nie wspominając już o podstawówce, buty na obcasach były zakazane. Sądzę, ze uznano by uczennicę własnie za wulgarną.
      Czasy się zmieniają. Oczywiście stroje przez ciebie opisane są absolutnie niewłaściwe na zakończenie roku, ale pytanie czy ktoś tym dziewczętom zwrócił uwagę. Pewnie nie - w klasie mojej córki uczennica przybyła na zakończenie w kabaretkach. W klasie 3 podstawówki. A że była jedną z najlepszych, paradowała w tych szokujących, naprawdę lekko wulgarnych nawet jak dla dorosłej osoby, kabaretkach kilkanaście razy po scenie. Odbierała sporo dyplomów za udział w rozmaitych konkursach, miedzy innymi wiedzy o Bibiliismile he he.
      żaden z nauczycieli nie zwrócił uwagi ani jej ani obecnemu zresztą na uroczystości rodzicowi. Ona nie ma świadomości jak była odbirana, serio.
      • jarek.p Re: Wulgarny strój galowy 03.07.12, 07:58
        Może po prostu nikt prócz Ciebie jej tak nie odbierał?
        Nie rozumiem, co złego jest w kabaretkach na dziecku.
        • sabciasal Re: Wulgarny strój galowy 03.07.12, 11:19
          Jak widać odbiór jest różny. co złego jest w kabaretkach - wzorzystych czarnych u 10 letniej dziewczynki? Nic, poza tym, że są strojem podkreślającym seksualność i raczej zarezerwowanym dla dorosłych. Podobnie jak inne wskazywane w tym wątku elementy - w koncu co szkodzi dziecku dekolt (i tak nic raczej w nim nie ma), wysokie obcasy, goły brzuch... A odbiór sali raczej był jednostronny -
    • bea.bea Re: Wulgarny strój galowy 30.06.12, 15:03
      smile smile smile
      może jednak zamiast oceniać, warto zwrócić uwagę nauczycielom cz dyrektorowi by o tym jak się ubrać , jakie długości jakie buty po prostu uczyć dzieci na lekcjach wychowawczych na przykład... ale też spójrzmy na coniektóre grono pedagogiczne..smile czasem przykład idzie z góry...smile czy panie były ubrane biznesowo, wizytowo, przyjeciowo, czy luzacko....bo jak powinny wyglądać?
      • adwarp Re: Wulgarny strój galowy 30.06.12, 22:45
        "warto zwrócić uwagę nauczycielom cz dyrektorowi"

a może to rodzice powinni uczyć własne dziecko co, gdzie i na jak a okazję e należy założyć.
        • agni71 Re: Wulgarny strój galowy 01.07.12, 13:23
          ale skoro rodzice nie umieją, to może odgórny nakaz/wskazanie jakos pomoże im załapać zasady smile
          • bea.bea Re: Wulgarny strój galowy 01.07.12, 17:36
            Ktoś musi zacząc proces edukacyjny, dlaczego szkoła nie może być pierwsza..sadzisz, że wszystkie panie wiedzą czym różni się sukienka wieczorowa od koktajlowej i której kiedy użyć?
    • mnb0 Re: Wulgarny strój galowy 01.07.12, 14:28
      Chyba cos ci sie pomylilo.
      Buty na obcasach zawsze obowiazywaly jako stroj galowy? W podstawowkach tez?
      Za to baleriny i trampki sa wulgarne?
      Za moich czasow zakladalo sie biala bluzke i czarna lub granatowa spodnice a do tego wlasnie niebieskie tenisowki czy tam trampki (czyli obuwie szkolne), ewentualnie plaskie czolenka, ale nie buty na obcasie.
      No ale teraz wiem, ze ubieralam sie wulgarnie, a powinnam byla w wieku 10 lat zakladac szpilki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka