jola-kotka 30.06.12, 01:10 Dostalam jest wytrybowany,ale kucharka zemnie zadna,zupelnie nie wiem co z nim zrobic,pomozcie prosze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majenkir Re: Prosze o przepisy na mieso z krolika 30.06.12, 04:17 Chyba tylko pochowac . My mamy krolika "do kochania" Odpowiedz Link Zgłoś
yuka66 Re: Prosze o przepisy na mieso z krolika 30.06.12, 07:47 A ja mam dwie kury do kochania. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Prosze o przepisy na mieso z krolika 30.06.12, 08:07 Pasztet. Albo pieczeń, ale nie każdy lubi, zwłaszcza jak zestawi słodkie uszate stowrzonko z potrawą na talerzu. Na wywarze z pasztetu mozna żur ugotować. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszykot prosty przepis 30.06.12, 11:55 Najprostszy sposób: 1.Dzień wcześniej zamarynuj królika: wino, zioła (najlepiej świeży: lubczyk, oregano, rozmaryn i co tam masz) cebula, czosnek, liście z selera. Jeśli królik jest cały to pokrój go tak jak kurczaka - nóżki, piersi itp 2.Rozgrzewasz oliwę i obsmażasz królika - krótko na dużym ogniu. Następnie przykrywasz patelnie (użyj głębokiej) i wlewasz wino z marynaty razem z ziołami. 3. Dusisz na wolnym ogniu. Musisz zaglądać co jakiś czas do niego i ewentualnie podlewać go wodą ( Nie wlewaj za dużo tej wody - bo to nie ma być zupa - sos nie powinien go przykrywać). 4. Gotowy jest wtedy gdy jest miękki - czasami po godzinie, czy dwóch zależy ile masz tego mięsa i jakie kawałki. Odpowiedz Link Zgłoś
hankaskakanka Re: prosty przepis 30.06.12, 14:31 uduś z warzywami - dużo marchewki, pietruszka, seler, i koniecznie kapusta - młoda albo nawet pekińska - warzywa dadza taki delikatnie słodki smak, one też beda pyszne Jak bez warzyw to na koniec duszenia dodaj słodkiej śmietanki bedzie pyszny sos Króliki są miłe owszem ale ja wole na talerzu Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: prosty przepis 30.06.12, 14:40 racja, podany w ten sposób królik jest pyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
draconessa Re: Prosze o przepisy na mieso z krolika 30.06.12, 14:41 A bardzo swiezy ten krolik? Jesli bardzo, to daj mu nieco skruszec przed gotowaniem Tu masz cala galerie potraw www.kuchnia.rzeszow.biz.pl/index.php?action=showCat&id_cat=15 Mozesz tez udusic w cydrze ( jesli masz dostep - ale nawet w piewie obleci) ze smietana, jablkami i bulionem. Krolikowi dobrze jest dac polezec w cydrze przez noc - niech sie troszke zamarynuje, a potem dusic, az bedzie miekki i pyszny Podac z ziemniaczkami i salatka. Smacznego ! Odpowiedz Link Zgłoś