Dodaj do ulubionych

Bozon Higgsa - ciekawi Was to?

05.07.12, 16:18
Podczas ME okazalo sie, ze trzy czwarte ematek oglada pilke nozna, polowa wie, co to spalony, a reszta przynajmniej potrafi okreslic, kto najprzystojniejszym pilkarzem jest.
A co sadzicie o wczorajszym ogloszeniu odkrycia nowej czastki, ktorej parametry sa bardzo zblizone do wlasnosci bozonu Higgsa? Czy to nie ekscytujace? Jesli wyniki sie potwierdza, a maja bardzo duza pewnosc, to stajemy u progu nowych odkryc pozwalajacych nam zrozumiec istote wszechswiata. Ja jestem bardzo podekscytowany. Ciekawe jak musi czuc sie sam Peter Higgs, ktory istnienie tego bozonu przewidzial kilkadziesiat lat temu wykonujac obliczenia w zeszycie. oby dozyl nominacji do Nobla.
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 16:23
      Ciekawi, ale nie ma transmisji z akceleratora w tv, więc masy raczej nie pokibicują, bo jak?
      Higgs wczoraj w migawce w tv wyraźnie się wzruszał i na umierającego nie wyglądał, więc kto wie wink
      • methinks Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 16:33
        Problem jest tylko taki, ze komisja noblowska po ogloszeniu odkryc lubi poczekac kilkadziesiat lat, zeby odkrycia sie potwierdzily. kiedys popelnili pare glupich bledow, to pewnie dlatego.
        • amonette Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 16:39
          Sama cząstka raczej została zarejestrowana (a właściwie jej rozpad), masa ok. 126 GeV, co najciekawszych modeli unifikacyjnych nie odwala na wstępie wink.
        • freakwave Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 22:58
          methinks
          nie zartuj,ostatnio nobel za checi dla obamy big_grin
          • methinks Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 23:47
            No ale jak ostatnio sprawdzalem to Higgs nie byl ani Czarny, ani nie kandydowal...
        • paulixs1 Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 07.07.12, 00:03
          methinks napisał:

> Problem jest tylko taki, ze komisja noblowska po ogloszeniu odkryc lubi poczeka
          > c kilkadziesiat lat, zeby odkrycia sie potwierdzily. kiedys popelnili pare glup
          > ich bledow, to pewnie dlatego.
          Obama za dobre chcenia otrzymal zaraz jak zostal prezydentem duzego kraju.
    • gazeta_mi_placi Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 16:24
      Owszem, niesamowita sprawa.
      Ciekawe co będzie po tym odkryciu.
    • amonette Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 16:25
      Jak najbardziej interesuje smile
      Model standardowy niby "kompletny", ale "kilka" ciekawych kwestii jeszcze zostało.
    • beataj1 Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 16:39
      Jako, że mój rozumek jest nieco za mały by w pełni zrozumieć o co chodzi w fizyce teoretycznej cieszę sie trochę na wyrost (bez pełnego zrozumienia tematu). Widok Higgsa ocierającego łzy mnie wzruszył i mam nadzieje że dostanie Nobla.

Nie ukrywam też że odkąd jestem fanką Big Bang Theory fizyka teoretyczna nabrała dla mnie nieco bardziej ludzkiej twarzy i ludzie zajmujący sie tym kosmicznym dla mnie tematem nagle stali sie bardziej ludzcy i mniej przerażający smile.
      • snowbabe Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 17:00
        vimeo.com/41038445
        To jest jedno z najprzystępniejszych wyjaśnień, ale po angielsku.
    • wespuczi Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 16:44
      bardzo.
      kiedys jak bylam mala dziewczynka, na wakacjach czytalam caly czas - bylam juz po lekturze wszystkich ksiazek jakie mielismy i byla jeszcze jedna obdarta, napisana przez jakiegos rosjanina opisujaca czastki elementarne i historie tego jak sie ich szuka, delikatny wstep w mechanike kwantowa, wyjasnienie jak dziala mikroskop elektronowy, zlapalam wtedy bakcyla i czytam duzo o postepach i nowych zagadkach, czasami jak mam czas chodze na wyklady na uczelni z fizyki.

mam nadzieje ze to nasze XXI-wieczne sredniowiecze wkrotce sie skonczy i ze bedziemy mieli renesans nauki i technologii - szczegolnie chodzi mi o ekspoloracje kosmosu.
      a odkrycie ze bozon higgsa istnieje moze dac wiele nowych pomyslow madrym glowom w tej dziedzinie.
      jednak fakt ze mamy mase stanowi o tym ze jestesmy wyjatkowymi stworzeniami we wszechswiecie.
      i jeszcze chcialabym zeby dziabneli ciemna materie.
      • methinks Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 17:59
        > przez jakiegos rosjanina

George'a Gamowa?
        • mamand Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 18:41
          pan Thomkins w krainie czarów?
        • wespuczi Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 19:51
          nie pamietam autora ani tylulu, wiem ze napisane bylo pod koniec lat 50tych, entuzjazm autora byl niesamowity!
          nastepnym razem jak bede w pl to poszukam tej ksiazki i napewno sprawdze.
    • deelandra Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 17:07
      obawiam się, że to może być takie samo odkrycie, jak odkrycie cząstek poruszających się powyżej prędkości światła, uwierzę, jak NA PEWNO wszystko sprawdzą
      • methinks Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 17:25
        Wtedy trafiono na zjawisko, ktore ewidentnie lamalo pewne fundamentalne prawa i nie bylo zadnych podstaw teoretycznych, ktore by to tlumaczyly. Nie znaczy to, ze te fundamentalne prawa nie sa obalalne, a jedynie to, ze trzeba te zjawiska doskonale zbadac.
        W przypadku bozonu Higgsa, najpierw prowadzono wieloletnie obliczenia, ktore wskazywaly istnienie bozonu, jako jednego z mozliwych zrodel istnienia masy czastek. Po zbudowaniu LHC, kalibracji, naprawach itd, dokonano milionow zderzen i anomalie,niemal identyczne, zaobserwowano w 2 roznych detektorach. Jasne, to nie musi byc Higgs, ale z pewnoscia 5 sigma jest to COS. Jesli to nie bozon Higgsa, to nadal jest to cos bardzo ciekawego.
        • deelandra Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 21:56
          tja, tyle to i ja wiem, zastanawiam się co oni z tym zrobią jak potwierdzą i założą na to smycz? teleportację będą ćwiczyć?
          • methinks Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 22:31
            Praktyczne zastosowania to baaardzo odlegla przyszlosc. Byc moze bedzie mozna kontrolowac mase obiektow lub nawet grawitacje, ale dluga droga przed nami.
            • deelandra Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 09.07.12, 15:35
              przemyślałam to jeszcze raz, to by w pewnym sensie wyjaśniało istnienie "duchów" nie?
    • jdylag75 Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 17:23
      Odetchnęłam z ulgą, model standardowy jak na razie ocalał.
      Natomiast nadal nie wiem co to spalony.
      • amonette Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 21:46
        A czy to na pewno dobra wiadomość, że ocalał? wink
        Poza tym tych potencjalnych "Higgsów" w grzecznych modelach może być bodajże pięć wink
    • totorotot Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 17:26
      No i co z tego, ze w zeszycie?
      • methinks Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 18:01
        Co z tego, ze co z tego?
        • totorotot Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 08.07.12, 01:09
          methinks napisał:

> Co z tego, ze co z tego?

pominąłeś i
    • wuika Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 18:25
      Poczekam do potwierdzenia. Tak, to bym osiwiała przy neutrinach.
    • mika_p Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 18:46
      No własnie nie wiem. Czy tych elementarnych nie jest za dużo i czy nie okaże się w końcu, że teoria jest do kitu.
    • guderianka Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 19:56
      Mnie to nie ekscytuje ale znam temat- to Mężowskie klimaty, sporo rozmawiamy na ten temat. Ja jestem bardziej 'ezoteryczna' on- naukowy wink
    • wimperga Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 20:11
      Owszem, dziś właśnie próbowałam zrozumieć czym jest ta boska cząstka.
      • methinks Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 22:33
        https://static.lolyard.com/lol/god-particle.jpg
    • aandzia43 Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 21:52
      Cząstka Higgsa (zakładając, że onaż to jest) kręci mnie. Nawet jakby kręciła średnio, to blask w oczach znajomego ścisłogłowego (matematyk on jest), kiedy oznajmiał mi, jaki to piękny dzień dziś mamy i dlaczego, sprowadziłby na mnie niechybnie i tak gorączkę zachwytu. Jarał się chłopak od rana do wieczora i pewnie jeszcze zasnąć nie mógł. Ja mogłam, bo u mnie to tylko popłuczyny po dziecięcych i młodzieńczych fascynacjach, a u niego to pryzmat, przez który ogląda świat smile
      No, ale summa summarum, teraz możemy z całą pewnością stwierdzić, że masa istnieje więc świat istnieje, i nic nam się nie przyśniło. Dobrze, że się w końcu wyjaśniło. Tego nam trzeba było ;-P
      • methinks Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 22:35
        Widzisz, pytanie nie brzmialo CZY masa istnieje, tylko DLACZEGO. wink
        • aandzia43 Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 22:42

> Widzisz, pytanie nie brzmiało CZY masa istnieje, tylko DLACZEGO. wink

A widzę, widzę, pewnie. Pytanie nie brzmi czy łapiesz dowcip? Tylko: dlaczego nie łapiesz? ;-P
          • methinks Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 22:49
            Pytanie nie brzmi dlaczego, bo oczywiscie lapie, pytanie brzmi, dlaczego Ty nie lapiesz, ze ja lapie i odpowiadam zartem, w ktorym udaje, ze nie lapie?
            • aandzia43 Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 23:31
              Aaaa.. no to chyba już łapię wink
    • freakwave Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 22:53
      to jest fenomenalne odkrycie, uwazam ze jesli faktycznie zlowiono bozon higgsa a jest to wysoce prawdopodobne z tego co wczoraj oglaszano, to bedzie z tego pewnie nobel.
      i interesuje mnie to bardziej niz banda przyglupow kopiacych pilke z niklym efektem
    • rubia88 Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 05.07.12, 22:58
      Peter Higgs mnie wzruszawink mam nadzieję, że to odkrycie się potwiedzi, zasługuje na towink
    • mathiola Starałam się. 05.07.12, 23:12
      Naprawdę. Przeszukałam internet, poczytałam w wikipedii.... ani jedno zdanie, które przeczytałam nie było dla mnie zrozumiałe. Ani jedno. Czy jestem głupia? Wydaje mi się, że nie. Ale już wiem, dlaczego pan od fizyki załamywał nade mną ręce, a pani od matematyki z westchnieniem stawiała mi ciężko wypracowaną mierną na corocznej poprawce.

Teraz pytanie do tych mniej ścisłych umysłów, które jednak kumają na tyle by wyjaśnić humaniście: Da się to przełożyć tak, żeby człowiek bez szczątkowej nawet wiedzy mat - fiz zrozumiał co wnosi do naszego życia to odkrycie? Bo też bym chciała się poekscytować, ale... nie rozumiem tongue_out

P.S. Wiem co to spalony wink
      • methinks Re: Starałam się. 06.07.12, 00:28
        Obecnie dla naszego zycia wnosi to niewiele. Jesli pytasz o praktyczne zastosowanie, to pewnie Twoje prawnuki beda mogly o tym czytac w pismach specjalistycznych.
        Ale dzieki temu odkryciu bedziemy mogli glebiej zrozumiec strukture wszechswiata, a dokladniej, tak wydawaloby sie, banalna kwestie jak: czemu materia ma mase. Potrafimy ja zmierzyc, ale nie wiemy, co sprawia, ze ona istnieje.

Teoria jest taka, ze istnieje pewne wszechobecne pole (zwane polem... Higgsa), ktore sprawia, ze pewne czastki, ktore sie w nim znajduja oddzialuja z nim mocniej (sa jakby hamowane), a inne slabiej, lub w ogole (pole w ogole ich nie hamuje). Im silniejsze oddzialywanie, tym wieksza masa czastki. Fotony na przyklad masy nie maja, a to znaczy, ze z polem Higgsa w ogole nie oddzialywuja, dlatego nie sa hamowane i poruszaja sie z predkoscia swiatla. Bozon Higgsa to jest taki maly (wlasciwie najmniejszy mozliwy) fragment tego pola (kwant).

Implikacje odkrycia bozonu Higgsa sa takie:
        - mozemy dowiedziec sie, czemu czasteczki maja mase i dlaczego niektore sa ciezsze, a inne lzejsze i od czego to zalezy
        - bedzie to kolejnym dowodem na poprawnosc Modelu Standardowego - czyli pewnego ukladu czastek elementarnych i ich oddzialywan, ktory jest obecnie stosowany, lecz przez wielu naukowcow podważany (i slusznie, bo to najlepsza metoda na jego umocnienie lub obalenie)
        - potwierdzi prawdziwosc Teorii Malej Unifikacji, ktora zaklada, ze oddzialywania elektromagnetyczne i slabe to jedno i to samo oddzialywanie (ale jest do tego niezbedne istnienie bozonow Higgsa), co moze prowadzic do dalszych prac nad Teoria Wielkiej Unifikacji
        - udowodni, ze budowa LHC nie poszla na marne i w ciagu niespelna 4 lat od pierwszego uruchomienia udalo sie w nim wykryc nowa czastke (a trzeba pamietac, ze akcelerator nie chodzi jeszcze z pelna moca). Mozemy sobie tylko wyobrazac, co odkryjemy, kiedy akcelerator zostanie podkrecony do mocy znamionowej...
      • burina Re: Starałam się. 06.07.12, 04:27
        Mathiolu, tłumaczyć się nie podejmuję, ale za to mogę Cię wziąć w obroty i udowodnić, że humanista z Ciebie żaden. Co to za humanista, który nie ma pojęcia w jakim świecie żyje??? Czy, dajmy na to, 'Hamlet' jest taki interesujący, bo Shakespeare sobie polał wodę po 'humanistycznemu', czy może jednak dlatego, że jest paralelny, wchodzący w dialog z ówczesnym stanem nauki?

P.S. Ja chodziłam do klasy humanistycznej i moja fizyczka stanęła na głowie, ale cała klasa na świadectwach maturalnych ma 5 i 4. Pani wyszła z założenia, że dla większości z nas to ostatni moment, kiedy się będziemy fizyki uczyć i musi nam dać solidne podstawy do późniejszych samodzielnych poszukiwań. Co ciekawe pani udała się ta sztuka bez szafowaniem pałami i groźbą niezaliczenia roku. Po prostu nie wstawiała innych ocen niż 4 i 5, i trzeba było tyle razy poprawiać sprawdziany, dopóki się nie uzyskało jednej z tych ocen. A że miała ogromny talent do przekazywania wiedzy, to nawet najbardziej wierzącym w swą 'humanistyczność' zaliczenie zabierało najwyżej 3 podejścia.
      • guderianka Re: Starałam się. 06.07.12, 09:15
        Ja Ci powiem jako humanistka , to co mój M wyjasnił 6 latce
        Ta odkryta naukowo cząstka to najmniejsza część materii, a więc tego co tworzy wszystkie przedmioty. Gdy spojrzysz na ścianę widzisz, że jest ona jedną całością, ale tak naprawdę jest ona zbudowana z małych cząsteczek, których nie widzisz gołymi oczyma, a które łączą sie ze sobą a za sprawą bozon higgsa-łączą się-ich ogrooooomnie skupisko tworzy całość (zamiast ściany możesz wstawić sobie np. sukienkę big_grin)
        • amonette Re: Starałam się. 06.07.12, 09:24
          To nie tak. Ta czastka akurat jest całkiem duża i jest bardziej wiązaniem kleju niż cegłą w tej ścianie wink
          • guderianka Re: Starałam się. 06.07.12, 09:25
            O, i ślicznie smile
          • amonette Re: Starałam się. 06.07.12, 09:25
            Nie doczytałam ostatniego zdania... Gorąco a ja mam PRAWIE urlop wink.
            • guderianka Re: Starałam się. 06.07.12, 12:02
              spoko smile
    • kota_marcowa Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 00:38
      Ciekawe jak musi czuc sie sam Peter Higgs, ktory istnienie tego bozonu p
      > rzewidzial kilkadziesiat lat temu wykonujac obliczenia w zeszycie. oby dozyl no
      > minacji do Nobla.

Eeee, tym bym się akurat tak nie martwiłasmile Jak byś nie zauważył, ostatnio przyznano pierwszego pośmiertnego noblasmile
      Jak jeden już był, to kolejne już z górkitongue_out

www.se.pl/technologie/nauka/nagroda-nobla-2011-medycyna-i-fizjologia-bruce-beutler-jules-hoffmann-ralph-steinman-za-badania-nad-_208467.html
      • methinks Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 00:48
        Zauwazyl, ale nie wydaje mi sie, zeby zrobili z tego zwyczaj wink
        • kota_marcowa Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 00:49
          methinks napisał:
          ale nie wydaje mi sie, zeby zrobili z tego zwyczaj wink

A ja myślę, że jak jeden już był, to będą następne. Kwestia czasu.
    • a.va Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 00:39
      Przyznaję, że kompletnie nie wiem, co to takiego, ale mam poczucie, że wyjaśnia się na moich oczach Ważna Rzecz i jestem lekko wzruszona.
    • kura17 Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 09:09
      oczywiscie, ze ciekawi smile
      siedzialam w sali w melbourne, gdzie mielismy bezposredni przekaz z CERNu w czasie prezentacji wynikow. kilka razy nawet nasze brawa bylo slychac, hehe...

ja w sumie nie bardzo chcialam, zeby akurat "tego" higgsa odkryto - gdyby mial inna mase (mniejsza) to byloby ironicznie, albo bardzo interesujaco (gdyby byl duzo ciezszy). a tak? wszystko jak najbardziej w normie - nuuudy... wink

choc odkrycie oczywiscie bardzo ekscytujace.
      wielu moich kolegow pracuje w eksperymentach, ktore dokonaly odkrycia.
      • amonette Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 09:21
        No właśnie - odkryli takiego najgrzeczniejszego możliwego Higgsa, czyli żadna rewolucja nie wybuchła uncertain. Ciekawe, jak dalsze badania.
        • guderianka Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 09:26
          Ale wiesz, jeśli podejść do tematu jak do sledztwa ws morderstwa-to jesteśmy coraz bliżej odpowiedzi na pytanie : kto zawinił. Każdy świadek jest istotnym puzzlem w układance wink
          • amonette Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 09:30
            To nie tak... Znalazła się pasująca cegiełka w modelu, o którym wiemy, że jest niedoskonały, nie wyjaśnia kilku podstawowych zagadnień (m.in grawitacji), ale póki co doświadczalnie nie potwierdzono ciekawszych, tylko tą sirotę wink
            • guderianka Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 09:49
              No własnie, taka sirota to czasem zaważy na całym śledztwie wink
        • kura17 Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 09:32
          > Ciekawe, jak dalsze badania.

w CERNie dalsze badania skoncentruja sie na badaniu wlasciwosci higgsa (choc za duzo zbadac nie moga), oraz na szukaniu jakis innych, nowych czastek (lub zjawisk), czyli Nowej Fizyki smile mam nadzieje, ze szybko cos CIEKAWEGO znajda! ja przez wiele lat szukalam, ale "u mnie" nic nie znalezlismy wink

natomiast badaniem dokladnym wlasciwosci higgsa powinien zajac sie nastepny akcelerator - planowany International Linear Collider ILC (czyli miedzynarodowy zderzacz liniowy) lub CLIC. na razie ciagle w planach, ale bylby idealna maszyna do badania wlasciwosci higgsa i innych nowych, egzotycznych czastek odkrytych (miejmy nadzieje) przez LHC.

a teoretycy beda sobie dopasowywac kolejne modele, bo ten higgs to tak idealnie sie nie wpasowywuje (tzn jest ok, ale wciaz pytania pozostaja). no i trzeba popatrzec na calosc badan - LHC moze cos widziec jeszcze dla duzo wiekszych mas - w okolicach 600 GeV. ciekawe co? i czy zobacza, czy sie "rozejdzie po kosciach". na razie dowody nieprzekonujace wink
          • amonette Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 10:47
            Twoja praca to jedna z moich niezrealizowanych praktycznie pasji. Zazdroszczę bycia w oku cyklonu i takich możliwości smile.
            • kura17 Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 07.07.12, 02:09
              > Twoja praca to jedna z moich niezrealizowanych praktycznie pasji. Zazdroszczę b
              > ycia w oku cyklonu i takich możliwości smile.

nie moge sie nie zgodzic wink uwielbiam swoja prace!
              • amonette Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 07.07.12, 08:35
                Ja swoją też. Ale to wiem, że bym uwielbiała jak cholera...
          • guderianka Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 12:03
            Kura, nie wiem wlaściwie co napisałaś ( tongue_out) ale mnie zadziwia-jako laika, amatora i ezoteryka a nie naukowca , że potrzeba tak ogromnego akceleratora (27km) by odkryć tak małą cząstkę. Sorry za kolokwializm ale-w pale mi się to nie mieści.
            • amonette Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 12:45
              Wkleję naprawdę uproszczony (ale nie dla idiotów) opis budowy i zasady działania LHC . Jak chcesz, mogę podrzucić kilka książek do czytania z małą ilością wzorów wink i cienkich, pozwalających się z grubsza zorientować co i jak.

forsal.pl/artykuly/630398,jak_dziala_wielki_zderzacz_hadronow_w_cern.html
              • guderianka Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 14:11
                Oszalałaś ?!!

Linka poczytam z Mężem, ja naprawdę jestem debil w tej materii-ale pocieszam się , że fakt iż jestem tego świadoma trochę zmywa ze mnie to nieuctwo.
            • kura17 Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 07.07.12, 02:16
              > Kura, nie wiem wlaściwie co napisałaś ( tongue_out)

czy powinnam - ematkowo - zaproponowac Ci powtorne przeczytanie mojego posta, tym razem ze zrozumieniem??? tongue_out smile

> ale mnie zadziwia-jako laika, amatora i ezoteryka a nie naukowca , że potrzeba
              > tak ogromnego akceleratora (27km) by odkryć tak małą cząstkę. Sorry za
              > kolokwializm ale-w pale mi się to nie mieści.

rzecz nie w tym, ze ta czastka jest "tak mala". one wszystkie sa malenkie, a duzo z nich (chocby elektro) zostaly odkryte daaaawno temu, przy uzyciu znacznie mniejszych nakladow pracy, bez zadnych akceleratorow.
              rzecz w tym, ze ona jest tak CHOLERNIE ciezka! jak wiemy (z grubsza!) masa=energia, czyli zeby wyprodukowac w akceleratorze czaste o duzej masie potrzebna jest DUZA energia. w akceleratorach generalnie zderzamy ze soba czastki o wielkich energiach i z tych energi produkujemy nowe czastki w zderzeniu. im wieksza energia tych poczatkowych czastek, tym wiecej energii jest w zderzeniu i ciezsze czastki moga zostac wyprodukowane (energia=masa).
              czyli zeby wyprodukowac CIEZKA czastke potrzeba DUZO energii. a zeby uzyskac te czastki w akceleratorach i wiekszych i wiekszych energiach, to te akceleratory musza byc wieksze i wieksze. bylo wiele odkryc, ktore pozwolily na moment zrezygnowac z WIEKSZY and rzecz SPRYTNIEJSZY, ale teraz naprawde osiagane sa tak wielkie energie, ze jednak, jak zawsze w zyciu ROZMIAR MA ZNACZENIE big_grin
              • guderianka Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 07.07.12, 10:52
                Obawiam się, że to nic nie da, po prostu mój umysł nie obejmuje rozumienia naukowego języka wink To nie był przytyk do Ciebie, że źle napisałaś, raczej do mnie, że nie zrozumiałam smile

A co to znaczy, że jest ciężka ? Podaj mi w porównaniu do innych cząstek proszę
                Czy to znaczy, że jeżeli są inne cząstki nieodkryte, które są od niej cięższe, to trzeba będzie jeszcze większego akceleratora (więcej energii).
                Czy to może być tak, że cząstka która jest cięższa może zarazem być mniejsza ? (w sensie rozmiaru) ?
                Sorry, jesli pytania wydają Ci się głupie..
          • wespuczi Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 15:45
            a co z supersymietria, mieli przy tym tez troche podziobac.
            a gdzie mieliby zbudowac nastepny zderzacz, LHC przez prawie dziesiec lat chyba budowali, pierwszy raz o nim slyszalam dawno temu.
            my spedzamy duzo czasu z fizykami i mnie to kreci bardzo od zawsze i duzo czasu na roznych uczelniach spedzilam na wykladach itp, moze jak moje upierdliwe dzieci podrosna to w koncu pojde i sobie zrobie dyplom wink
            • kura17 Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 07.07.12, 02:07
              przepraszam, ze odpisuje tak pozno, ale jestem wlasnie w australii i "u nas" jest rano wink

> a co z supersymietria, mieli przy tym tez troche podziobac.

tak, oczywiscie dziobia! LHC szuka rowniez przejawow "nowej fizyki", czyli wszystkiego, co nie pasuje do modelu standardowego. supersymetria jest jednym z najbardziej popularnych kandydatow na taka nowa fizyke wlasnie. szukaja jej bardzo uwaznie w CERNie, ale jeszcze nic nie znalezli. miejmy nadzieje, ze cos oprocz higgsa sie tam niedlugo pojawi wink

> a gdzie mieliby zbudowac nastepny zderzacz, LHC przez prawie dziesiec lat
              > chyba budowali, pierwszy raz o nim slyszalam dawno temu.

byly przez dlugi czas plany, zeby wybudowac go w hamburgu, w DESY
              ( www.desy.de ), to jest miedzynarodowy osrodek badan nad fizyka wysokich energii (od wieeeeelu) lat i fizyka ciala stalego. tam, miedzy innymi, odkryto gluon, bozon ktory posredniczy w silnych oddzialywaniach (laczy kwarki w protonach i innych barionach i mezonach).
              najpierw tez zderzacz liniowy tym razem, nie kolowy jak LHC, mial sie nazywac tesla, potem zmieniono nazwe na ILC (international linear collider), teraz jest jeszcze kolejny pomysl na CLIC...
              raczej go nie zbuduja w hamburgu (wlasnie buduja mniejszy, do badan medyczno-chemicznych glownie). ostatnio zglosili sie japonczycy, ze chca to u siebie wybudowac i przeznaczyc znaczne fundusze. zobaczymy smile
              kolejnym naturalnym kandydatem jest USA. oczywiscie zawsze jest to wysilek miedzynarodowy, to sa straszne koszty. budowa akceleratora zostala oszacowana na ok 13 bilionow dolarow. do tego dochodzi budowa detektorw, obsuga, ludzie itp.

> my spedzamy duzo czasu z fizykami i mnie to kreci bardzo od zawsze i duzo
              > czasu na roznych uczelniach spedzilam na wykladach itp, moze jak moje
              > upierdliwe dzieci podrosna to w koncu pojde i sobie zrobie dyplom wink

moge tylko przyklasnac smile fizyka czastek jest fascynujacym tak sadze) przedmiotem...
              • edelstein Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 07.07.12, 02:37
                Tylko tak sadzisz,ani jedna osobe,ktora znam czastki interesuja,na szczescie,zanudziliby mnie na smierc.
                • kura17 Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 07.07.12, 03:27
                  coz, wiekszosc osob, ktore JA znam sa czastkami zaintersowane wink
                  teoria wzglednosci sie klania, lol
              • amonette Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 07.07.12, 08:34
                Od supersymetrii jest dużo ciekawszy model "technicolor" zakładający dodatkowe, jeszcze nieodkryte nawet teoretycznie oddziaływanie/(a) - coś jak kolejne pole Higgsa, tylko odpowiedzialne za coś innego wink. Amerykanie nawet namierzyli PODOBNO cząsteczki, które można do tego modelu dopasować. PODOBNO - bo jak by NA PEWNO, byłoby chyba święto porównywalne z Higgsem wink.
                Supersymetrii im bardziej fizycy szukają, tym bardziej jej tam nie ma. I dobrze wink

A czy to praktyczne? Oppenheimera też pewnie żona pytała dlaczego nie zajął się jakimś biznesem bo to rozsądne. Jak niżej podpisana wink
                • kura17 Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 07.07.12, 08:40
                  roznych modeli jest od cholery i troche wink
                  kazdy szanujacy sie teorety wymysla sobie swoj model, hehe...

w samej SUSY (supersymetrii) jest tych modeli mnostwo, parametrow jest tyle, ze mozna w zasadzie dowolna rzecz stworzyc smile
                  SUSY ma ta zalete, ze dosc latwo rozwiazuje niektore z obecnych w modelu standardowym problemow, ale inne rozwiazania istnieja oczywiscie tez.
                  • amonette Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 07.07.12, 08:49
                    Mnie w tym totalnym braku dowodów doświadczalnych na SUSY kręci to, że mógł być jakiś "błąd założycielski" i wszystko wygląda troszkę inaczej niż myślimy wink. Już było kilka takich momentów, że PRAWIE opisaliśmy jak działa Wszechświat, tylko kilka drobiazgów się nie zgadzało wink. A to całe SUSY to dla mnie troszkę jak liczby zespolone - przydatne jako aparat obliczeniowy, ale fizycznie to ich ni ma wink
                    • kura17 Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 07.07.12, 08:56
                      ale SUSY przewiduje wlasnie glownie ciezkie czastki, dlatego dopiero LHC ma szanse je zobaczyc. i to dopiero wtedy, jak uzbieraja calkiem sporo danych (na razie jeszcze nic nie widza) smile

tak wiec fakt, ze ich nie odkryto, jeszcze przeciwko SUSY nie swiadczy - wrecz przeciwnie...

ale wiadomo - duzo ludzi chcialoby, zeby cos niespodziewanego sie przytrafilo, a nie nudne SUSY, czy jakis tam higgs wink
                      • amonette Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 07.07.12, 09:00
                        No właśnie. A tu nuuda panie zamiast magii wink
                        • kura17 Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 07.07.12, 09:11
                          moze jeszcze cos ciekawego sie stanie smile

ja tam jestem wielka fanka roznych innych poszukiwac, jak chocby spraw neutrin, albo predkosci wiekszej od swiatla wink
                          w ogole astrofizyka mnie kreci, ale jakos nigdy nie udalo mi sie samej tam wkrecic, heh
                          • amonette Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 07.07.12, 09:28
                            Mnie kręci i mikro i makro, mam tylko pełną świadomość, jak bardzo po łebkach uncertain
              • donkaczka Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 08.07.12, 10:55
                kura 13 amerykanskich bilionow czyli naszych miliardow? czy bilionow naszych bilionow? bo to pierwsze to nie taka znowuz kasa na tle wydawanych na rozne zbrojenia itd, to drugie to juz nieco obled w ciapki
                • kura17 Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 09.07.12, 01:24
                  amerykanskich bilionow smile uswiadomilam sobie wczoraj w nocy, ze pomylily mi sie jednosktki, hehe... ale juz nie chcialo mi sie wtedy prostowac wink

to sa pieniadze tylko na wybudowanie maszyny. do tego dochodza detektory, ludzie itp. oczywiscie nie sa to jakies astronomiczne pieniadze, ale jednak sporo na wybudowanie jednej, konkretnej maszyny, w ogole nie mowiac o kosztach jej utrzymania. robi wrazenie na czlowieku "z ulicy", zwlaszcza, gdy finansowane jest z jego podatkow wink
                  • sanciasancia Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 09.07.12, 08:25
                    > to sa pieniadze tylko na wybudowanie maszyny. do tego dochodza detektory, ludzi
                    > e itp. oczywiscie nie sa to jakies astronomiczne pieniadze, ale jednak sporo na
                    > wybudowanie jednej, konkretnej maszyny, w ogole nie mowiac o kosztach jej utrz
                    > ymania. robi wrazenie na czlowieku "z ulicy", zwlaszcza, gdy finansowane jest z
                    > jego podatkow wink
                    Kura, te dwadzieścia pare miliardów dolarów dzieli się na kilkanaście lat pewnie, bo eksperyment i analiza danych nie trwa pół roku. I wychodzi raptem mniej więcej dwa miliardy rocznie. To suma podobnego rzędu, co roczny budżet Johns Hopkins University. To naprawdę nie są duże pieniądze, uwzględniając tabun ludzi, który pracują w CERNie.
    • thorgalla Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 09:17
      Nic nie sądzę bo mnie to nie interesuje.
      Nigdy nie lubiłam i nie rozumiałam chemii i fizyki i nie czuję się wybrakowana.
      Mam inne zainteresowania.
    • lampka_witoszowska Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 09:39
      bardzo
      ale ja jestem chemikiem i to zboczenie zawodowe
    • yenna_m Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 11:02
      bardzo mnie ciekawi, bo możliwe, że będzie stanowić totalną zagwozdkę dla wielu religii świata
      • amonette Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 11:17
        Zali wżdy???
        • yenna_m Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 11:25
          a nie?
          • amonette Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 12:00
            Nie bardzo rozumiem, dlaczego akurat to odkrycie miałoby wstrząsnąć zrębami którejś z większych religii wink. Skoro wiesz coś na ten temat, napisz.
            Chyba zmyliła cię etykieta "boska cząstka".
            • guderianka Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 12:04
              Własnie chciałam to napisać- sama nazwa sugeruje "podwójne dno" wink
            • yenna_m Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 12:16
              będzie co najmniej tak kontrowersyjnie jak w przypadku ewolucji wink
              • amonette Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 12:38
                Naprawdę nie. Kontrowersyjne to by było jakby znaleźli dużo lżejszego albo dużo cięższego bozona. wink
                • yenna_m Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 12:39
                  pożyjemy, zobaczymy smile
                  tak czy inaczej - super odkrycie smile
      • wespuczi Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 15:54
        > bardzo mnie ciekawi, bo możliwe, że będzie stanowić totalną zagwozdkę dla wielu
        > religii świata

nie wiem na pewno dlaczego bozon higgsa dostal przezwisko - czastka boska, ale chyba ma to wiecej wspolnego z tym jak jest ona egzotyczna, moze ze czterysta lat temu ktos moglby ja nazwac orientalna wink
        • kura17 boska czastka 07.07.12, 02:18
          nazwa wziela sie stad, ze to od lat byl taki "swiety graal" fizykow.
          czastka, ktora wyjasniala skad biora sie masy innych czastek, slicznie przewidziala w latach 60 juz. ciagle i ciagle jej szukano i do tej pory nie znaleziono wink
    • sanciasancia Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 11:09
      Nie jakoś bardzo, ale ja mam uczulenie na fizykę cząstkową/jądrową. Choć, oczywiście, cieszy mnie, że jak na razie Model Standardowy się trzyma.
    • pade Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 11:26
      Tak w skrócie:
      cząstka Higgsa odpowiada za to, że pojedyncze atomy łączą się tworząc materię, zamiast pędzić samodzielnie przez Wszechświat.

Mnie cieszy, że Polacy mają swój udział w tym odkryciusmile
      forsal.pl/artykuly/630395,bozon_higgsa_polacy_maja_swoj_udzial_w_poszukiwaniu_boskiej_czastki.html
      • snowbabe Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 11:33
        W CERNie generalnie sporo Polaków pracuje.
        • methinks Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 12:53
          No ktos tam musi sprzetac.
          • methinks Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 12:53
            Zart, zart wink
            • pade Re: Bozon Higgsa - ciekawi Was to? 06.07.12, 17:25
              no ja myślęwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka