Dodaj do ulubionych

prawne obowiązki ojca

10.07.12, 08:49
Sytuacja jest taka:
pan był żonaty, na stanowisku, dobrze zarabiał, bezdzietny. Spodobał się bardzo pani sekretarce. Najpierw był romansik na boku, potem pan wyprowadził się do pani sekretarki, ale żona rozwodu dać nie chciała (stale łudziła się, że pan wróci). Trwało to ok 5 lat, aż pani sekretarka zaszła w ciążę. Pan rozwiódł się z żoną i ożenił z sekretarką, która urodziła syna. Pan oczywiście dał dziecku nazwisko - chociaż TO NIE JEST JEGO BIOLOGICZNE dziecko, bo pan jest bezpłodny (dlatego nie miał dzieci z pierwszą żoną, która się leczyła na bezpłodność, aż wyszło co wyszło).
Pani sekretarka złożyła pozew o rozwód (niezgodność charakterów) i alimenty na dziecko. Pan stwierdził, że to nie jego dziecko i alimentów nie da, bo pani sekretarka zrobiła sobie in vitro bez jego wiedzy i zgody.
Pomijam tu już fakt, że dla dziecka pan jest faktycznym tatą przecież. A w świetle prawa?
Obserwuj wątek
    • gabi683 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:02
      Nie bo nie jest ojcem biologicznym
      • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:12
        Nie masz racji.W prawie jest podzial na ojca biologicznego i prawnego,prawny nie musi byc biologicznym.Jesli pan wiedzial o in vitro,no raczej ciezko bylo przeoczyc i uznal dziecko jako swoje przejal wszystkie prawa i obowiazki i to na cale zycie.Prawo chroni dzieci wlasnie przed takimi pozal sie boze panami co przysposobia,zaadoptuja,a potem im sie znudzi i chca dziecko jak zabawke odlozyc na polke.
        Inaczej sie rzecz ma gdy ojciec nie wiedzial,ze to nie jego,ale tu nie ma o tym mowy.
        • triss_merigold6 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:16
          Jakby nie wiedział, że to nie jego, a potem się dowiedział to też zostaje mu wyłącznie droga przez sąd rodzinny. KRiO stoi na straży interesów dziecka, a nie pana, który może opowiadać dowolne kocopały.
          • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:27
            No ale pan wiedzial,bo nie stal sie nagle plodny.Mogl z miejsca zaprzeczyc,skoro nie chcial to na nic mu przyjdzie “nie chcenie“do bycia ojcem prawnym.Dziecko to nie zabawka.Interesowalam sie,bo chcialam wiedziec jaki jest status prawny gdyby moj partner uznal dziecko jako swoje.Ma on czas na rozmyslenie sie,ale jesli termin uplynal to ponosi skutki jak ojciec biologiczny.Dlatego panowie powinni sobie przemyslec.“Jestes odpowiedzialny za to co oswoiles“.
            • triss_merigold6 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:28
              Toż piszę, że do momentu przeprowadzenia sprawy o zaprzeczenie ojcostwa jest ojcem z pełnią obowiązków i praw.
              Nie wiemy ile czasu upłynęło, czy do 6 miesięcy czy więcej.
              • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:31
                A ja sie zgadzam z toba,chcialam wiedziec jak to jest w Pl rozwiazane.
        • gabi683 Re: prawne obowiązki ojca 11.07.12, 07:21
          edelstein napisała:

> Nie masz racji.W prawie jest podzial na ojca biologicznego i prawnego,prawny ni
          > e musi byc biologicznym.Jesli pan wiedzial o in vitro,no raczej ciezko bylo prz
          > eoczyc i uznal dziecko jako swoje przejal wszystkie prawa i obowiazki i to na c
          > ale zycie.Prawo chroni dzieci wlasnie przed takimi pozal sie boze panami co prz
          > ysposobia,zaadoptuja,a potem im sie znudzi i chca dziecko jak zabawke odlozyc n
          > a polke.
          > Inaczej sie rzecz ma gdy ojciec nie wiedzial,ze to nie jego,ale tu nie ma o tym
          > mowy.

Pan stwierdził, że to nie jego dziecko i alimentów nie da, bo pani sekretarka zrobiła sobie in vitro bez jego wiedzy i zgody.

I tu jest klu sprawy
    • triss_merigold6 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:15
      W świetle prawa istnieje domniemanie, że ojcem dziecka jest mąż matki i dopóki on lub matka dziecka nie przeprowadzą procesu o zaprzeczenie ojcostwa, dopóty ma pełnię praw i obowiązków rodzicielskich.
      Pan składa pozew do sądu rodzinnego i ds. nieletnich o zaprzeczenie ojcostwa, wyraża zgodę na badanie DNA i dopiero po prawomocnym wyroku sądu jego obowiązki alimentacyjne zostają zniesione.
      Fakt, że nie jest ojcem biologicznym w jego sytuacji w tym momencie nie ma żadnego znaczenia.
      • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:22
        Posilkuje sie prawem niemieckim,bo polskiego nie znam.Nie jest w prawie polskim tak,ze jesli ojciec wiedzial,a mimo to podpisal,ze jego i minal termin,w de dwa lata to nie moze juz zaprzeczac ojcostwu,bo mu sie uwidzialo,ze juz nie chce byc ojcem? Podejrzewam,ze musi byc taki zapis i w pl.
        • triss_merigold6 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:26
          W polskim KRiO jest zapis, że mąż matki ma pół roku po urodzeniu się dziecka na wniesienie pozwu o zaprzeczenie ojcostwa. Później pozew może wnieść prokurator, ale generalnie musi to być w interesie dziecka.
          • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:30
            Pan wiedzial,nikt mu podstepem dziecka do wychowania nie podsunal.Pytanie zasadnicze ile ma to dziecko?pol roku,to po ptokach dla pana i b.dobrze.
          • jowita771 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:56
            > W polskim KRiO jest zapis, że mąż matki ma pół roku po urodzeniu się dziecka na
            > wniesienie pozwu o zaprzeczenie ojcostwa.

Albo pół roku od kiedy się dowiedział o urodzeniu dziecka. Albo, jeśli rodzice nie są małżeństwem i pan uzna dziecko, rok od momentu uznania.
        • lusitania2 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:28
          jest, u nas ojciec ma 6 miesięcy od dnia, w którym dowiedział się, że nie jest ojcem biologicznym na złożenie wniosku o zaprzeczenie ojcostwa.
          • ciociacesia 6 mies 10.07.12, 10:08

> jest, u nas ojciec ma 6 miesięcy od dnia, w którym dowiedział się, że nie jest
            > ojcem biologicznym na złożenie wniosku o zaprzeczenie ojcostwa.
            ale od dnia w ktorym dowiedzial sie o narodzinach a nie ze nie jest ojcem bio
    • lauren6 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:24
      Jakoś ta historia nie trzyma się kupy. Pan nie wiedział o in vitro żony, nie chciał tego zabiegu, a mimo to uznał dziecko i o zaprzeczenie ojcostwa występuje dopiero w momencie rozwodu, kiedy nie chce mu się płacić alimentów?
      • triss_merigold6 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:27
        Jeśli byli małżeństwem to nie było żadnego uznania, z automatu został wpisany do aktu urodzenia dziecka jako ojciec.
      • fajnykotek Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:32
        Oczywiście, że pan wiedział, że to nie jego dziecko. Ale wtedy chciał być tatusiem, a jak matka dziecka złożyła pozew rozwodowy - to się obraził i postanowił zrobić na złość.
        Wiem, że to brzmi dziwnie, ale tak jest.
        Pan w ogóle ma trudny charakter, ja tam bym go na partnera/męża w życiu nie chciała.
        • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:36
          Ile ma to dziecko?
          • fajnykotek Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:39
            chłopczyk ma 5,5 roku
            • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:43
              To pan ma przechlapane.Pani niech znajdzie jego test o tym,ze jest bezplodny,by nie bylo watpliwosci,ze nie wiedzial i moze spokojnie skladac pozew o alimenty.Prawo chroni dzieci.Pan przespal termin o 5lat.
              • fajnykotek Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:52
                Test świadczący o bezpłodności pana ma pierwsza żona, nie wiem czy się nim podzieli big_grin
                • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:58
                  Jak sad sie uprze to bedzie musiala sie podzielictongue_out z reszta test pewnie lezy w aktach laboratorium gdzie byl robiony.
            • triss_merigold6 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:44
              No to nie ma żadnych szans, zwłaszcza jeśli matka dziecka może udowodnić, że pan wiedział o in vitro i godził się.
              • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:51
                Z reguly glupich ludzi mi zal,ale jeszcze bardziej zal mi dziecka traktowanego jak smiec.Mam nadzieje,ze pan bedzie musial duuuuzo placic.
              • fajnykotek Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:54
                mam nadzieję, że pan się nie wywinie. Kawał palanta z niego. Żal mi tego chłopczyka, cóż on jest winny? Jeszcze się pewnie dowie, że tata nie jest jego tatą sad.
                • jowita771 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:59
                  Zgadza się, to nawet nie mężczyzna. Na zaprzeczenie ojcostwa nie ma szans i dobrze. Do kontaktów pana się nie zmusi, ale niech przynajmniej łoży na dziecko.
            • lauren6 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 10:15
              fajnykotek napisała:

> chłopczyk ma 5,5 roku

To niezłe bydle, któremu znudziła się zabawa w tatę po ponad 5 latach po urodzeniu dziecka uncertain Dobrze, że w takich wypadkach sądy kierują się dobrem dziecka.
              • lola211 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 10:55
                Ja bym z gory nie osadzala.
                Byc moze pani z gory zastrzegla, ze nie dopusci do kontaktów z ojcem-matki bardzo czesto tak wlasnie odgrywaja sie na mezach.Skoro tak, to sama bym walczyla o zniesienie obowiazku alimentacyjnego na jego miejscu.Dobrowolnie zawsze moze na dziecko placic.
                • ciociacesia serio? walczylabys o udowodnienie ze dziecko nie 10.07.12, 14:03
                  twoje a nie o wyznaczenie kontaktów?
                  • lola211 Re: serio? walczylabys o udowodnienie ze dziecko 10.07.12, 18:48
                    Skoro nie byloby biologicznie moje? Byc moze zachowalabym sie tak jak on, nie wiem.
      • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 09:35
        Jestem w stanie uwierzyc,bo niektorzy postepuja jak z umowami,nie czytaja co podpisuja,ewentualnie jak w tym przypadku maja w d...,ze nie jego,nie przeszkadza,bo mysla,ze jak cos to sie wywina.
    • lola211 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 10:34
      Pan moze twierdzic, ze nie wiedzial iz dziecko nie jest jego,stad nie wystapil o zaprzeczenie, a jako maz poprzez domniemanie zostal uznany ojcem z mocy prawa.
      Co do bezplodnosci - sa ludzie uznani za bezplodnych,a jednak po latach nagle trach i cud.
      Prokurator moze zlozyc pozew w kazdym czasie.
      Facet moim zdaniem ma szanse wygrac.
      • triss_merigold6 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 10:37
        A pani może powołać na świadka jego byłą żonę, żeby potwierdziła, że o bezpłodności wiedział.
        • lola211 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 10:52
          Moze, oczywiscie.
          Ale trzeba by jeszcze udowodnic, ze jego bezplodnosc była calkowita i nieodwracalna oraz ze pan z tego zdawal sobie sprawe.
          • triss_merigold6 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 10:54
            A, to pan będzie musiał różne rzeczy udowodnić, bo prawo chroni interes dziecka.
            • lola211 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 11:09
              Pan bedzie musial udowodnic, ze nie jest to jego biologiczne dziecko.Bułka z masłem w tym przypadku.To druga strona bedzie musiala udowodnic cala reszte.
              • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 11:14
                Nie,nie pan bedzie musial udowodnic,ze nie wiedzial o tym,ze to nie jego dziecko.Raczej marne szanse skoro fakt jego bezplodnosci jest znany rodzinie i istnieje dokument ta bezplodnosc potwierdzajacy.Zaden sad nie przyzna mu racji.
                • lola211 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 11:20
                  A to juz sa kwestie medyczne.Wystarczy,ze biegły orzeknie iz nie ma 100% pewnosci, ze facet nie mogl splodzic dziecka(a w wielu przypadkach takiej pewnosci nie ma).Dla mnie to nie jest pewny argument.
                  • atowlasnieja Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 13:31
                    wprawdzie już i tak musztarda po obiedzie ale sytuacja jest taka

dziecko nie jest biologicznie jego
                    ALE
                    wiedział, że nie może mieć dzieci i mimo to je uznał (czy zostało mu przypisane z automatu jako mężowi matki)
                    STĄD
                    nie może teraz mydlić oczu, że przez lata wychowywał cudze w nieświadomości.

Jak ktoś jest przekonany w 100%, że nie może mieć dzieci to najpierw robi test DNA a dopiero potem się podpisuje jako współautor
                    • lola211 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 18:47
                      > Jak ktoś jest przekonany w 100%, że nie może mieć dzieci to najpierw robi test
                      > DNA a dopiero potem się podpisuje jako współautor

Ano wlasnie- czyli facet mógl nie byc przekonany na 100%, ze nie moze dzieci miec.
              • triss_merigold6 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 11:16
                Czas minął. Na zaprzeczenie ojcostwa miał pół roku po porodzie. Teraz będzie musiał udowadniać, że dopiero teraz dowiedział się, że to nie jego biologicznie dziecko. Zwłaszcza, że żona może powołać świadków potwierdzających, że wiedzę na temat in vitro posiadał.
                • lola211 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 11:22
                  No to beda udowodniac- kazde swoje.
      • ib_k Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 10:46
        > Facet moim zdaniem ma szanse wygrac.

tak, ale wyłącznie pod warunkiem że dowiedział się o in vitro niedawno
        • triss_merigold6 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 10:53
          OMG. Jeśli facet wiedział, że jest bezpłodny, ożenił się z panią w ciąży z którą mieszkał i przez 5,5 roku nie wnosił sprawy o zaprzeczenie ojcostwa, to chyba wiedział, że dziecko nie wzięło się z niepokalanego poczęcia?
        • fajnykotek Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 10:59
          Ależ on o in vitro wiedział od momentu kiedy ona przyznała, że jest w ciąży! Przecież wie, że jest bezpłodny. Dojrzał do roli ojca, wszyscy kumple już dawno mają dzieci (pan ma obecnie 46 lat) i postanowili udawać, że to JEST jego dziecko. O bezpłodności wie tylko jego najbliższa rodzina, w pracy i znajomi nie wiedzą. Wszyscy myślą, że pani sekretarce udało się go "na dziecko" od pierwszej żony oderwać.
          Dlatego mnie zdziwiło, kiedy okazało się, że on jest tak wściekły o ten rozwód, że aż alimentów płacić nie będzie tongue_out.
          • lola211 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 11:11
            To jak to sie dzieje, ze pomimo orzeczonej bezplodnosci po latach ludziom sie dziecko zdarza?
            • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 11:17
              A co to ma do rzeczy.Pan wiedzial o in vitro,ciezko przeoczyc fakt ciazy.Wiedzial,ze jest bezplodny,jesli chcial pewnosci mogl robic test DNA,mial na to b.duzo czasu.Jakos go to nie interedowalo.
              • lola211 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 11:23
                Pan twierdzi bo pani sekretarka zrobiła sobie in vitro bez jego wiedzy i zgody
                Pytanie czy sa w stanie udowodnic, ze wiedzial.
                • fajnykotek Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 11:29
                  No ale pan był przy porodzie, zarejestrował dziecko w urzędzie jako swoje.
                  To nie wystarczy domniemanie, że wiedzieć musiał?
                  Ona ma udowadniać, że on musiał wiedzieć?
                  Czy raczej on powinien?
                  Sama już nie wiem.
                  Ciekawe co na to sąd?
                  • lola211 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 11:33
                    Mylisz pojecia.
                    Jemu trzeba udowodnic, iz mial wiedze, ze to dziecko nie jest jego.
                    Cos podpisywal, sa na to dokumenty?
                  • triss_merigold6 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 11:34
                    Sąd stanie - bo musi - po stronie dziecka. W takich sprawach z urzędu jest wyznaczany kurator, który reprezentuje interesy małoletniego.
              • lauren6 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 11:25
                Pan miał przede wszystkim pół roku po urodzeniu dziecka na zaprzeczenie ojcostwa dziecka, które nie jest biologicznie jego. Czemu wtedy tego nie zrobił, tylko teraz jak mu się alimentów płacić nie chce?
                • lola211 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 11:31
                  To niewazne.
                  Wtedy mial tak, a teraz ma tak, odmienilo mu sie.
                  Najwazniejsze to udowodnic,ze o in vitro wiedzial.Co wcale nie musi byc takie proste, jak niektorym sie wydaje.
                  Facet bedzie trzymal sie wersji, ze byl przekonany iz to jego, a watpliwosci nabral po czasie.
                  • fajnykotek Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 11:41
                    To chyba pogadam z pierwszą żoną, żeby jednak zeznawała o tej bezpłodności.
                    Czy coś podpisywał z sekretarką - nie mam pojęcia.
                    Ale to byłoby niemoralne, przecież. Niech on się odgrywa na sekretarce, a nie na dziecku sad.
                    A pamiętam, jak się okazało, że ona jest w tej ciąży, to stwierdziłam, że jest odważna, wcale nie byłam przekonana, że on się z nią ożeni.
                    • atowlasnieja Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 13:47
                      z byłą żoną to będzie ciężka sprawa bo będzie w kropce której ze stron nabruździć bardziej: niewiernemu mężowi czy sekretarce amatorce cudzego męża?

Wiem, że sekretarka może ją wskazać na świadka ale wzywać wroga na swojego świadka?
                  • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 12:12
                    Ja cie prosze,postaw sie na miejscu faceta,wiesz,ze jestes bezplodna i pojawia sie dziecko.Nie dziwi cie to?wierzysz w swoja nagla plodnosc.Z reguly nikt nie spisuje papierka pod tytulem “wiem,ze to nie moje“.Bedzie slowo przeciwko slowu,watpie w wygrana faceta.
                    • beti222 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 12:21
                      Myślę, że Lola ma sporo racji. Czym innym jest emocjonalne podejście do sprawy, a czym innym prawo, w którym liczą się dowody. Facet o in vitro nie wiedział, tak pisała autorka, więc mógł przypuszczać, że jego bezpłodność nie była 100% i udało się jednak spłodzić dziecko. Może przy pomocy dobrego prawnika udowodnić, że myślał iż to jego dziecko, a teraz nabrał wątpliwości. Sprawa według mnie nie jest taka jednoznaczna.
                      • beti222 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 12:22
                        A to, że facet pogrywa sobie dzieckiem i jego uczuciami to już inna sprawa, moim zdaniem naganna.
                        • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 14:22
                          No tak,jak lekarz stwierdzi raka to zawsze mozna mu nie wierzyc,co tam wyniki.Podziwiam wiare niektorychwink
                          • beti222 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 14:28
                            Tu nie o wiarę chodzi, a o umiejętne udowodnienie swoich racji. Są przypadki, kiedy osoba bezpłodna jednak doczekała się własnego dziecka, więc sąd może wziąć tę opcję pod uwagę. Dobry prawnik może pomóc panu w udawaniu głupa i tym samym "uratować" go od alimentów, a to że jest to naganne zachowanie, to jak pisałam w poprzednim poście, jest oczywiste.
                          • lola211 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 18:46
                            Nie rozumiesz, ze bezpłodnosc niekoniecznie musi byc raz na zawsze?
                            I ze takie zaswiadczenie nie daje 100% pewnosci, ze nie mozna dziecka miec?
                            • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 21:03
                              Mnie by zainteresowalo czy nagle stalam sie plodna chocby ze wzgledu na antykoncepcjetongue_out pan malo zainteresowany jak widac.
                              • lola211 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 21:11
                                A jakie znaczenie dla sadu ma to, co Ciebie by zainteresowalo? Ano zadne.Mówimy caly czas o postepowaniu sadowym.
                                • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 21:24
                                  Ano ma znaczenie,bo sad spyta na 100% dlaczego sie nie zainteresowal wczesniej.Pan musi miec dobra odpowiedz.Sad rowniez spyta,co pan robil przez te 5i pol roku i dlaczego akurat teraz nie chce juz byc ojcem.Ciekawa jestem odpowiedzi.Jesli ten gosciu mysli,ze sedziowie to idioci to sie myli.
                                  • lola211 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 21:36
                                    Zapewne sad zapyta.A pan odpowie, ze mial wielka nadzieje, wiare, ze to jego dziecko, bo pomylki lekarskie sie zdarzaja.Zony o zdrade nie podejrzewał, wiec byl przekonany, ze to jego.
                                    A dlaczego teraz? Bo naszły go watpliwosci, graniczace z pewnoscia,gdy zona zazadala rozwodu.Albo ze w trakcie awantury wykrzyczala, ze dziecko nie jest jego.
                                    Wytłumaczyc sie mozna.
                                    • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 21:41
                                      A na to pani przedstawi dokument o bezplodnosci,swiadka ktory wiedzial o tym,ze pan wie i po ptokach.Powaga,slyszalam w zyciu nie takie bajeczki.
                                      • lola211 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 23:12
                                        Tej pewnosci nie ma,czy przedstawi, bo moze po prostu nie byc w posiadaniu.No i caly czas pozostaje otwarta kwestia, czy faktycznie mozna na 100% na cale zycie wykluczyc na podstawie postawionej diagnozy,ze facet dzieci miec nie moze.
                                        • ciociacesia jesli w ogole dojdzie do sprawy przxed sadem 11.07.12, 09:57
                                          bo prokurator wcale niekoniecznie musi wniesc o zaprzeczenie o0jcostwa, zwlaszcza jesli nie lezy to w interesie dziecka, a tu nie lezy
                                          • triss_merigold6 Re: jesli w ogole dojdzie do sprawy przxed sadem 11.07.12, 10:00
                                            No dokładnie. Z tego co czytałam o orzecznictwie wynika, że facet z wątku ma właściwie zero szans, prawo chroni interes dziecka i bdb.
                            • m_incubo Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 21:18
                              Oczywiście, że bezpłodność jest raz i na zawsze.
                              Dyskusyjna i odwracalna jest tylko niepłodność.
                              I moim zdaniem, jeśli była żona nie posiada na papierze dowodów potwierdzających bezpłodność, to facet ma szansę się wykręcić.
                              • morekac Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 23:44
                                No, chyba że to jego dziecko...
    • thorgalla Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 14:57
      Ona zaszła w ciążę przed ślubem czy po?
      Jeżeli po to mogła IVF albo AID z dawcą jako samotna.
      Jeżeli po ślubie to mąż musiał podpisać zgodę na użycie nasienia dawcy.
      Choć nie wiem jak to w Polsce od strony prawnej w przypadku samotnej kobiety.

Jeżeli jednak żadnych zabiegów nie było tylko pani zaszłą w ciążę na boku to i tak za późno się panu przypomniało o tym,że nie jest biologicznym ojcem.
      • lola211 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 18:52
        > Jeżeli jednak żadnych zabiegów nie było tylko pani zaszłą w ciążę na boku to i
        > tak za późno się panu przypomniało o tym,że nie jest biologicznym ojcem.

Da sie to odkrecic,bedzie trudno,ale sie da.

Swoja droga gdybym byla mezczyzna to bym badanie robila kazdemu swojemu dziecku przed uplywem 6 m-cy.Bo potem pozamiatane, placisz frajerze na nieswoje.
        • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 21:27
          Az pogooglalam,w calym de tylko raz udalo sie odkrecic,bo zglosil sie biologiczny ojciectongue_out to jeden jedyny raz gdy ojciec wywinal sie od alimentow.
          • lola211 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 21:40
            A w Polsce?
            I nie pisz, ze wywinal sie ojciec, bo to nie bylo jego dziecko.
            • edelstein Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 21:48
              Sama sobie sprawdz ile w Pl.
              Wedlug prawa ojciec to osoba plci meskiej,ktora zobowiazala sie do opieki nad dzieckiem lub nie wniosla sprzeciwu.Nie musi byc z maloletnim spokrewniony.Wedlug zycia ojciec to ten co wychowal,nie ten co splodzil.
              • lola211 Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 23:13
                Na szczescie prawo daje mozliwosc zniesienia fikcji.
                • ciociacesia tylko jesli lezy to w interesie dziecka 11.07.12, 10:05
                  to prokurator decyduje czy wniesie o zaprzeczenie ojcostwa i kieduje sie w tym momencie wlasnym osadem i interesem dziecka:
                  'Ocena prokuratora, co do złożenia pozwu o zaprzeczenie ojcostwa uzależniona jest od okoliczności każdej sprawy i ma na celu głównie ochronę dobra dziecka.

Jeżeli zatem prawny ojciec dziecka płaci alimenty na dziecko, a jednocześnie brak jest przesłanek do wskazania faktycznego ojca – oczekiwać należy odmownej decyzji prokuratury.

Jak bowiem wskazano zadaniem prokuratury nie jest dążenie do wyjaśnienia faktycznego ojcostwa, lecz ochrona dobra dziecka. '
          • ciociacesia Re: prawne obowiązki ojca 10.07.12, 21:55
            terminy:
            Matka dziecka może wytoczyć pozew o zaprzeczenie ojcostwa w ciągu 6 miesięcy od urodzenia dziecka;
            Mężczyzna może wytoczyć pozew w ciągu 6 miesięcy od dnia, w którym dowiedział się o narodzinach;
            Dziecko może wytoczyć powództwo do ukończenia 21 roku życia (po skończeniu przez nie 18 lat oczywiście);
            po tym terminie tylko prokurator,ale:
            Prokurator może wszcząć postępowanie na wniosek osoby zainteresowanej (wniosek nie wymaga żadnych formalności – wystarczy pismo skierowane do prokuratury rejonowej).

Prokurator nie jest jednak zobowiązany do wystąpienia z takim wnioskiem i brak jest instrumentów prawnych, które mogłyby go zmusić do takiego działania. Prokurator samodzielnie decyduje o tym, czy wnieść powództwo. Jego decyzja (nadesłana w odpowiedzi na wniosek o złożenie pozwu) jest niezaskarżalna, jednak może być zmieniona.

Ocena prokuratora, co do złożenia pozwu o zaprzeczenie ojcostwa uzależniona jest od okoliczności każdej sprawy i ma na celu głównie ochronę dobra dziecka.

Jeżeli zatem prawny ojciec dziecka płaci alimenty na dziecko, a jednocześnie brak jest przesłanek do wskazania faktycznego ojca – oczekiwać należy odmownej decyzji prokuratury.

Jak bowiem wskazano zadaniem prokuratury nie jest dążenie do wyjaśnienia faktycznego ojcostwa, lecz ochrona dobra dziecka.

Należy jednak zwrócić uwagę, że kwestia ta nie jest regulowana przepisami i każdorazowo zależy od indywidualnej oceny sprawy i jej okoliczności.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka